Маските и мацките на Сидеров

Шоу като за канал спретнаха тази сутрин в „Канал 1” две депутатки от „Атака”, изпратени от Сидеров да му вършат мръсната работа с надеждата да я избелят чрез (теле)визията, а не с помощта на аргументите. И точно за това си струва да се добави онова, което пропуснаха да им кажат и да ги попитат колегите в студиото, оставяйки ги на практика да тържествуват – както често се случва в спор между агресивни персони и отбраняващи се събеседници. За да се стигне дотам, гостуващите муцки да нарекат домакините си “лъжци” и да призоват в тяхно лице (всички журналисти) “спрете да пишете лъжи”.

Двете депутатки, със самочувствие на миски от луксозното задкулисие на “Атака” (не коментирам външния вид на хората, а тяхното поведение), показаха още веднъж, че маските могат да паднат за деянията на техния вожд, но мацките му- в никакъв случай ( по гръб). Това в друга ситуация щеше да е похвално, ако в случая не беше доста кално…

За съжаление водещите ги оставиха да си разиграват сините очи и макияжа, както след воаяжа на плажа. Пак бяха пратени да адвокатстват на воля на Волен, както когато беше малодушно изчезнал от публичното поле на битката след случката с Варадеро. Именно тези мацки, както и други муцки, наводниха телевизионните публицистични предавания и на правата на депутати, и близки съратници на уж обругания Сидеров, сипейки нахални лъжи с отрицание на всичко, което се виждаше на снимките.

Мацките и други муцки от „Атака” не просто лъжеха, но и нападаха телевизионни водещи. Бяха подготвени с фотографски колажи, в които бяха монтирали своите телевизионни домакини, за да „докажат” тезата си колко лесно можел да бъде омаскарен един невинен човек, какъвто бил техният вожд.

Нахалството им се състоеше не само в манипулацията с колажите и внушението, че снимките от Варадеро спокойно можели да бъдат от Созопол, макар ясно да се виждаха растящите палми на фона на крачещия по пясъка Сидеров, но и в „дребната подробност”, че атакуващите пред телевизионните камери атакисти всъщност лично са били заедно с началника си на кубинския плаж, но с големи сини очи лъготеха като някои от онези от „малцинството”, които толкова много мразят.

Седмици по-късно, когато шефът на парламентарната Комисия за борба с корупцията Сидеров, с присъщата му поза на всепозволеност ( в която застана и вчера на неделната си пресконференция, заявявайки , че съзнателно нарушава забраната в закона да не разкрива данни от едно текущо разследване) благоволи да си признае, заемайки радикално новата позиция „какво от това, имам си пари, спонсори “и т.н., въпросните лъжливи мацки и муцки би трябвало поне малко да се засрамят, а защо не и да се обидят на своя началник, че ги и направил за смях, потвърждавайки онова, което те така самоотвержено отричаха. Но това е явно непосилно за хора от това хоро, на което са се хванали.

Работата на техните опоненти е тогава да ги накарат поне малко да си глътнат лъжите, които отново сервират пред национална аудитория, като размахват снимки и колажи, което бяха оставани да направиха отново днес. По същия начин в края на миналата година от БиТиВи ( цял екип гледа, но „не вижда”!) не реагираха на наглите твърдения, че нямало доказателства на снимката на Варадеро да е Сидеров или че „ако е той”, то можело да е бил сниман и на Созопол ( с растящите на брега палми!).

Двете атакуващи мацки днес тържествуващо използваха „аргумента”, че те знаели по-добре истината за станалото на 6 януари в самолета и после на летището във Варна. За съжаление водещите пропуснаха да ги попитат за личното им участие: вярно ли е например, както твърдят свидетели, че жени са ритали пътник в мелето на земята и дали случайно някоя от тях не е била част от този колективен подвиг срещу един човек?

Да не говорим, че пак те и пак лично са били със Сидеров на Варадеро, но това не им пречеше да лъжат също толкова в лично качество, че снимките от въпросния плаж били фотомонтаж. „Дребна забележка”, но щеше да разбие преливащото им в канала чувство на приносители на истината.

Някой ще каже: лесно ти е да стоиш в къщи и да регистрираш от дивана какво е трябвало да каже някой от екрана. Така е, не отричам- лесно ми е. Още по-лесно би било да премълча и аз, за да не си развалям допълнително и без това практически несъществуващите от много месеци насам отношения с медия, като БНТ, от името на която ме канят по светски събития, но не и по поводи, които бих коментирал в “антисъветски” дух.

9 мнения за “Маските и мацките на Сидеров”

 1. Иво, Честито Рождество Христово и Честита Нова година!…..Аз лично си пожелавам още една година с твоите статии защото без тях не мога.
  А защо липсваха неудобни въпроси от водещите по БНТ е ясно!………… Жив и здрав !

 2. “За съжаление водещите ги оставиха да си разиграват сините очи и макияжа, както след воаяжа на плажа”.Ех,да имахме повече такива хора като Инджев,господ здраве да му дава,може да си помислим отново дали да напускаме лодката България и да си търсим сигурен пристан или да започнем да запушваме пробойните й!

 3. Масово въпросите и държанието на “водещите” журналисти и екипите им зад кадър ме отблъскват с хронична липса на подготовка, наивност, нежелание за критично мислене и елеметарно съобразяване на (по)следващи въпроси. Страшно е да допуснем, че този жонгльорски фарс е единствено резултат от повсеместно извиване на ръце,(смъртни) заплахи и парализиращ страх от собственици на медии и властници. От всекидневно видяното и чутото, допускам, че има също некадърност, изчерпаност и откровено безхаберие към професията на разследващия журналист в България. Ако са само за шоуто, подобни предавания които предендират да са новинарски, публицистични, дискусионни и преди всичко информативни – всъщност са напълно излишни. Поради нетърпимост и несъгласие с методите и начина на “популярната” журналистическа работа и нейната всеядност в България, спрях да ги следя още през 2003, а до 2012 дори не притежавах телевизор. Това е личен избор, макар и краен, но много ефективен за насочване на енергията и времето към съзидателни и смислени начини, хора и прояви, със и чрез които да сложим край на този срамен етап от историята на България. Когато никой не ги гледа, не ги чете, не ги купува, не говори за тях, медиите престават да бъдат (подчинен) и фактор. Нека да ги обезвластим чрез избора си на неприкосновен начин за протест – лесно е и дори в полза на личния бюджет. Предпочитам да отида на протеста, отколкото да чета или слушам коя телевизия, радио или вестник го е отразил и как. Крайно време е да приемам, че масово медиите в България не са прозрачни, не са коректив на властта, а само неин инструмент.

 4. Аз избягвам да давам политически оценки,защото не съм много компетентна,но винаги поддържам анализите на хора,които ми допадат.Относно външния вид,поведение,речник на българския елит(политически и всякакъв друг)мисля,че мога да бъда съдник.Наскоро препрочитах биографията на Бенковски и си припомних,че той е владеел 6 чужди езика,а “националиста”Сидеров,колко?Прави ли ви впечатление,че няма издадени биографични книги за български политици от миналото,с малки изключения?Някога един приятел обясняваше каква е разликата между леките жени в бардак и тези на пристанището(марсилското напр.).След това в компанията тръгна смешка-какво си се облякла като марсилска….Българките да мислят как се обличат,а с особено публичните личности.Нашата поговорка гласи-по дрехите посрещат,а по ума изпращат,ама на тези момичета от Атака и дрехите и ума грозни!

 5. Иво, толкова си жалък, че чак ми се повръща. То бива падение, но не знам как не си се самоубил до сега. Погледни се на какво си заприличал – за жълти стотинки бълваш такава помия, че сигурно и теб те е гнус от самия себе си. Не че някога си бил кой знае какво в профеионален план, но в падението си задминал дори самия себе си!

 6. Маските и мацките на атакистите няма да коментирам – по-вярно от това, което Иво Инджев е написал няма кой да го направи.Но маската на правителствен защитник в лицето на БНТ ми е не по-малко неприятна.
  Това е по-жалкото от жалките оправдания и лъжи на едни политтрупове пред телевизия, която все повече е под националното си достойнство.

 7. До DIMITAR (GESTAPOTO?)

  Не си изпускайте нервите! Зная, че не ви е леко, особено сега…

  И един съвет: този форум не е за вас – може да навреди на здравето ви.

 8. DIMITAR, какво точно не ви се нрави в статията????
  Г-н Инджев не “бълва”, най-малкото пък помия срещу някого!
  Конкретизирайте вашите нападки, защото “обобщенията” ви не говорят нищо на никого,дори и на г-н Инджев, ако все пак сте искали да “кажете” нещо , де!
  Колкото за безумните ви “съвети” към другите, АЗ предлагам вие първо да ги приложите към себе си, и шайката си, за да усетите тяхната “полезност”!
  Сигурно след това ще престанете да “помагате” с подобни “съвети” дори на себе си! И може би в това ще се състои тяхната единствена “полезност”?!?!?…. за околните , дори и за вас самият……….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.