Московска тояга с форма на морков

Сред врявата около лаймунитета на разни политически ментета слухът на коментаторите и анализаторите би трябвало да може да различи какво точно се заглушава на втори план, но от първа величина по своята значимост в българската политика (отново с руски подтекст).

У нас беше подминат с нула внимание фактът, че в пропагандната си битка срещу западното влияние Москва пътьом раздаде морални шамари на България в официален доклад, осъждащ състоянието с правата на човека у нас. В него, разбира се, има и верни констатации ( как иначе- ние самите си ги знаем). Само че там изпъква и една „малка подробност”: Русия заклеймява, т.е. разграничава се от амортизирания си проект „Атака”, която не само не се обижда, но и мълчи верноподанически.

И това е същата ”Атака”, която крещи лаймунитетно срещу всеки заподозрян в неуважително отношение спрямо нея- било той френски дипломат, български полицай или просто някой, който е казал крива дума за партийния вожд Сидеров! Крещи срещу всеки и всичко, само не и срещу московските си началници, които сега за първи път се изказват за своето отроче като строг родител с камшик в ръка, докато детето е свалило доброволно нацапаните панталонки и виновно чака наказанието си.

Ето какво заявява руското външно министерство в своя доклад, за който вече трети ден българите практически не са чували:

На фона на тежкото социално-икономическо положение на българите в последно време са се активизирали многобройни партии с националистически убеждения. Най-известната сред тези партии е „Атака“, която има 23 депутати в парламента. „Атака“ се отличава с антитурски и антиислямски нападения, особено през 2011 г., когато провокира сблъсък пред джамията в София”.(OFFnews)

Но и това шамаросване на е всичко- дори напротив, има много по-свирепо свистене на тоягата откъм Изток, която ни се представя за морков.

Вчера бившият вътрешен министър Румен Петков заяви, че е разговарял с Бойко Борисов преди три месеца „по важни държавни въпроси” с „ много остро настояване от моя страна да се срещне с чуждестранен инвеститор по „Белене”. Петков декларира в националния телевизионен ефир, че на тази среща Борисов е поел ангажимент ПГ на ГЕРБ да подкрепи рестартирането на проекта.

Аз лично съм щастлив от това, че такава среща се проведе и го считам за един от личните си политически успехи, защото в срещата господин Борисов пое ангажимента, че ПГ на ГЕРБ би подкрепила рестартирането на проекта “Белене” и преосмисляне решението на Народното събрание“, заяви Петков.

Звучи близко до невероятното това да е вярно, след като втора година Борисов размахва измъченото си решение да спре ядрения проект през април 2012-та като „доказателство” за някаква негова съпротива срещу руския натиск върху България.

Не само обаче е „вероятно”, а от тази сутрин направо си и потвърдено от самия Борисов.

Това не е никаква изненада за всеки, който е „забелязал” многобройните преобръщания на руската ядрена палачинка в менюто на публичното говорене и поведение на Борисов. Днес той не отрече „политическия успех” Румен Петков, лобиращ за руския натиск по темата за АЕЦ „Белене” повече дори и от „лицето на отношенията с Русия”, както Светлана Шаренкова нарича Първанов в свое електронно писмо от 1 април 2013 г.( публикувано в ivo.bg на 22 декември 2013-та), в което тя твърди, че е „направила” президента на България такова лице.

В телефонно интервю за Нова телевизия Борисов преразказа свой разговор с Румен Петков, който отишъл в къщата му в Банкя, за да лобира заедно с частен инвеститор за АЕЦ “Белене”.

Той потвърди, че се е срещал с бившия вътрешен министър Румен Петков и са говорили за „Белене” – „даже поканих Делян Добрев и им казах моите условия – ако не се дават държавни пари, държавна гаранция, договор за изкупуване на ток – ако тези условия ги има, за мен няма лошо да е частен този проект”.( Actualno.com)

Иначе казано, Борисов за пореден път се самоизобличи в готовност да обслужи руския интерес в България, стига да има „американски частни инвестиции” (потърсили „експертизата” на Румен Петков и Георги Първанов) в рамките на руската стратегия да ползва страната ни като инструмент за налагане на имперските си приоритети в Европа.

Никога Борисов така и не формулира проблема с Белене иначе, освен – на приливи отливи- под формата на въпрос на някакви пари, които уж могат да ни паднат от небето като в някаква невъзможна приказка за безплатния обяд тук и сега, който обаче после ще приседне на нови поколения българи по същия начин, както това ни се случи след заемите на Тодор Живков, любимеца на Борисов.

22 мнения за “Московска тояга с форма на морков”

 1. Путиноколонието щом толкоз ще да си прави АЕЦ беляНЕ, нека сключи договор с цартрап Путин за заем за построяването му , НО без никакви държавни гаранции от България.
  Да се договори с цартрап Путин цялото отработено ядрено гориво да си го прибира в ОГРОМНИТЕ запустели пустини на Сибир.
  И най-накрая ЦЯЛОТО произведено количество енергия да го изнесе за еврАЗИЯ, където цартрап Путин предвижда да създаде “НАЙ-проспериращиЯТ” “икономически” съюз създаван някога. Което предполага , че ще има нужда от “ОГРОМНИ” количества ел.енергия, защото ще е НАЙ-големият “икономически” съюз създаван някога, и съответно ще има НАЙ-голяма нужда от електификация(плюс путинска ТОТАЛна власт)!
  В “мизерният” ЕС нямат нужда от енергия , защото там я пестят, и сега са в криза, а пък за (ЕС)(ЕС)-овска България да не говорим, там са цъфнали та чак завързали откъм икономика, но виж еврАЗИЙСКИЯТ союз е нещо съвсем друго, там все в парядке!

 2. Към СтефанК:

  Не знам какво искате да кажете с линка към Каплан и неговата статия във Форбс ( публикувана днес в e-vestnik в превод на БТА), но мога да добавя само, че неговата книга “Балкански духове” беше настолна за западните посланици в София в началото на 90-те години, когато беше определена за бестселът от “Нюйорк таймс”. Един от тях ми я подари с посвещение, но проявих глупостта да я дам на заем и по стара българска традиция повече не я видях- добре,че поне я прочетох, за да се запозная със сравнителния анализ на действителността на Балканите през погледа на един добронамерен западен наблюдател, който от всички балкански народи беше отличил тъкмо българският като най-толерантен, а като негов антипод беше посочил гърците.
  От него научих за заграбените еврейски имоти в Гърция след тяхното депортиране от нацистите ( и не само- заличено е огромното културно наследство на еврейската общност с ръцете на чужди окупатори, но тихомълком после то е оставено на забвение от самите гръцки власти)-Солунският панаир например е построен върху бивши еврейски гробища,за което, поне на етапа , описван от Каплан, няма дори възпоменателна табела.Авторът отбелязва тези факти с искрено съжаление, казвайки, че на Балканите е живял най-дълго в Гърция и я познава най-добре, но не може да си изкриви душата, макар да харесва много (други) неща в тази страна.

 3. Може би за първи път ще се съглася с Борисов. Аз винаги съм бил против проекта Белене не само защото е руски, а защото изисква държавна инвестиция, държавни гаранции и минимална изкупна цена. Ако тези три условия ги няма – който иска да си строи АЕЦ и ако трябва да фалира, това вече е частен случай.

 4. Г-н Инджев, ако казаното от Борисов е вярно и той подкрепи “рестарта” само при условията, които изтъкна, какъв Руски интерес виждате обслужен? Ако дойде някой с пари, построи централата, експлоатира я, без да вземе от държавата и лев пряко и в гаранции, какво лошо има? Ок, АЕЦ си е риск сама по себе си, но все пак има и ползи. Струва ми се, че изпадате в една позиция на твърдо отричане на всичко…

 5. Към Pevski:
  Явно ужасно държите да се изложите,макар и анонимно.
  Ритайте питащо ако щете дори, а не риторично, но там и тогава, където има основание.
  Колкото до нахалната забележка за арменския поп, явно ще трябва да му се изповядате, пък дано ви посъветва първо да четете и после да пишете – а и да ви напомни, че незнанието ( ако случайно не знаете как темата Arte e отразена в ivo.bg) не е оправдание за ничия глупост.
  И последно, без да съм “адвокат” на медиите, но този път и конкретно по този въпрос в медиите имаше учудващо обилно отразяване.
  Апропо, освен линка към въпросното предаване, в коментарната част на ivo.bg имаше и линк към филм на Arte, излъчен във Франция и Германия от 27 декември миналата година, в което авторът на този блог е интервюиран.

 6. Към Иван:

  Ако не схващате стратегическия интерес на Русия да направи европейски пробив с ядрените си технологии в експерименталната си българска територия с всички стратегически последици от подобно завладяване на български суверенитет ( и демонстративно отхвърляне на български авторитет след подобен провал чрез по-нататъшно технологично и икономическо обвързване с бившата ни колонизаторка), явно не си струва да продължавам…
  Колкото до “американските капитали”, виждал съм ги вече в една “американска телевизия”, която на гърба ми обслужи лицето на отношенията с Русия- лицето Първанов.

 7. Г-н Инджев,

  преди броени дни Русия договори доставката на два нови реактора за Унгария.

  За какви пробиви говорите ?

 8. Към Зафиров и Иван.Аз също съм съгласен при тези условия,които вие сте изброили,но има едно
  с което не съм съгласен което вие и много други изпускат това е земетръсната зона в която се
  намира Белене,а именно Вранча.Незабравяте,че 1977 г.месец Март стана земетресение във Вранча
  а Свищов е само на 17-20 км. от БеляНЕ!,сринаха се доста сгради и пострадаха и загинаха много
  хора! НЕЗАБРАВЯТЕ ТЕЗИ ФАКТИ -АТОМНА ЦЕНТРАЛА В ЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА НЕ НИ ТРЯБВА НЕ СМЕ ЯПОНИЯ
  пък видяхте какви щети се слъчиха и там,като се знае как строят японците.И още нещо аз нямам
  доверие нито на б.б. нито на пикливия р.п.!ПО ЗДРАВ!

 9. Към Никола:

  Путин обича дружбата с такива десни, като Берлускони и Орбан, мразени от десните в Европа…А “договарянето” с Орбан е толкова далеч от реализацията да договорката ( за разлика от отдавна окопания в България АЕЦ “Белене”), че примерът Ви никак не не опонира на реалностите.

 10. Колеги, прочетете доклада на станышево-гоцэвата Централа. И другите страни са интересни, но при нас…эх, НЕхороша страна Болгария! Каква наглост- Русия, в която разрешение за достъп до Интернет дава кварталият милиционер съди за човешките права в ЕС!… Наблягам-това е официален документ на МВнР на Руската федерация. Дали ще има реакция у нас? Вы угадали-никакой!

  Болгария

  Положение дел в сфере прав человека в Болгарии в целом остается непростым, а по ряду ключевых пунктов демонстрирует тенденцию к ухудшению.
  Проведенные в стране в мае 2013 г. досрочные парламентские выборы «вскрыли» серьезные проблемы с соблюдением избирательных прав. Помимо зафиксированных фактов покупки голосов, уже ставших традицией, на этот раз накануне дня голосования было обнаружено 350 тыс. избирательных бюллетеней, предположительно предназначавшихся для махинаций в ходе выборов.
  Усугубляется ситуация с беженцами. Как сообщают правозащитные НПО, только в прошлом году в страну прибыло около 1400 иммигрантов (значительная часть – из Сирии), в то время как общее количество мест в существующих спецучреждениях по их размещению – всего 400. В результате часть из них остается на улице и бедствует, другие же содержатся в неприемлемой тесноте. Аналогично обстоят дела в болгарских тюрьмах, «перенаселенность» которых в отдельных случаях — например, в Бургасе достигает 200 процентов.
  Хотя в 2012 г. Болгария присоединилась к Конвенции ООН по правам инвалидов, их положение оставляет желать лучшего. По информации Агентства по вопросам инвалидов Болгарии, главная «болевая точка» в этом плане – доступ лиц с ограниченными возможностями в общественные здания. Специальные рампы для них по большей части либо вовсе отсутствуют, либо не работают. Кроме того, из 500 тыс. инвалидов Болгарии лишь порядка 10 процентов трудоустроены.
  Прокуратура Болгарии выясняет обстоятельства грубых нарушений права на неприкосновенность частной жизни, переписки и телефонных переговоров, допущенных МВД РБ под руководством Ц.Цветанова в период пребывания у власти с 2009 г. по 2013 г. партии «Граждане за европейское развитие Болгарии» (ГЕРБ). Согласно предъявленному экс-министру обвинению, он потворствовал осуществлению своими подчиненными масштабной «прослушки» местных политиков, бизнесменов и журналистов.
  Не утратила актуальности и проблема полицейского насилия. В ходе февральских (2013 г.) антиправительственных выступлений граждан отмечены многочисленные случаи чрезмерного применения силы сотрудниками правоохранительных органов.
  Продолжают подвергаться дискриминации национальные и религиозные меньшинства. Так, около 10 проц. населения страны составляют этнические турки, которые традиционно не допускаются к работе в МВД, судебной системе и прокуратуре. По подсчетам политической партии «Движение за права и свободы», представляющей интересы именно этой группы населения, за почти четыре года управления ГЕРБ было безосновательно уволено с работы 5 тыс. турок.
  В сентябре 2012 г. судом г. Пазарджик было образовано уголовное дело против 12 имамов и муфтиев по обвинению в проповеди радикального ислама. С учетом того, что конкретных доказательств их причастности к распространению антидемократической идеологии до сих пор не предъявлено (процесс существенно затянулся, слушания по нему постоянно переносятся), болгарские правозащитники – в первую очередь Болгарский хельсинкский комитет – утверждают, что в данном случае имеет место посягательство властей на свободу вероисповедания болгарских мусульман.
  В стране широко распространена ксенофобия на бытовом уровне. Согласно опубликованным в мае 2013 г. результатам исследования шведских социологов Н.Бергена и Т.Нильссон, население Болгарии – одно из наиболее негативно настроенных в Европе к представителям иных рас. Так, порядка 30 проц. респондентов заявили о нежелании проживать рядом с чернокожими или азиатами. Отмечается, что более половины болгар славянского происхождения отрицательно относятся к местным цыганам.
  Проявления неонацизма и расовой нетерпимости в Болгарии достаточно часто встречаются в среде футбольных болельщиков. Наиболее выделяются в этом плане сторонники футбольного клуба «Левски». Одна из вопиющих акций последнего времени – празднование в ходе матча с участием данной команды 20 апреля 2013 г. дня рождения Гитлера с разворачиванием на трибунах транспарантов соответствующего содержания, а также флагов с фашистской символикой. Фанаты регулярно «украшают» стены улиц Софии и других крупных городов свастикой. Имеют место случаи избиения ими иностранцев с другим цветом кожи. По мнению местных правозащитных организаций, в частности, Болгарского хельсинкского комитета, руководство ФК «Левски» не уделяет должного внимания поведению своих болельщиков, по сути попустительствуя подобным эксцессам.
  На фоне тяжелого социально-экономического положения болгар в последнее время заметно активизировались многочисленные партии националистического толка. Наиболее известная из них – «Атака» – по итогам состоявшихся 12 мая 2013 г. досрочных парламентских выборов прошла в Народное Собрание, получив в нем 23 из 240 депутатских мест. Это политобъединение отметилось своими жесткими антитурецкими и антиисламскими выпадами (в частности, в 2011 г. «Атака» спровоцировала столкновение с мусульманами перед Софийской мечетыо). Сравнительно высокий результат на выборах показал «Национальный фронт спасения Болгарии», председатель которого В.Симеонов владеет телеканалом СКАТ, активно пропагандирующим национал-патриотические идеи, порой граничащие с радикализмом.
  Тревожным моментом является ежегодное проведение в Софии неонацистского факельного шествия в память об известном своими профашистскими взглядами генерале Х.Лукове (т.н. «Луков марш»). Несмотря на многократные протесты правозащитников, в т.ч. из-за рубежа, а также местных политических и религиозных организаций, столичные власти ни разу не запретили проведение данного мероприятия (последнее состоялось в феврале 2013 г.).
  Обеспокоенность вызывают также непрекращающиеся акты вандализма в отношении российских воинских памятников и захоронений. В конце декабря 2012 г. был зафиксирован факт осквернения могил участников Русско-турецкой войны 1877-1878 гг. на 91-м участке Центрального софийского кладбища. В июле 2013 г. в очередной раз надписи оскорбительного содержания были нанесены на основание Памятника Советской Армии в Софии

 11. @Zafirov, по-много причини атомна централа (пък и не само атомна) без държавна гаранция никой няма да се наеме да строи. Така че приказките на Борисов са си само толкоз – приказки. А като знаем и нивото на корупция в нашата държава дори и много голям частен инвеститор не би могъл да си свърши работата по законен ред. До сега темата за АЕЦ е само източник на корупция в особено големи размери и начин за оказване на политически натиск от Русия. Кое ви кара да мислите че това ще се промени така изведнъж и то от същите политици които ни сервираха този проблем? Без смяна на политическо управление със силно желание за реформи нищо няма да се промени.

 12. Към Стамбо
  Това, което са писали руснаците е самата истина, но наѝ-вероятно не е доклад, а отчет за свършена деѝност. Просто са изтрили сроковете и изпълнителя. Но пък тях ние ги знаем. Сигурно след такъв отчет чакат награди.

 13. Благодарност на Стамбо за публикуването на руския пасквил в пълен му текст и “изящество”. Само мимоходом да отбележа – стилът и езикът е като от 1978-ма, та дори и от 38-ма година. Пълнежът е пратен от нашите рубладжии, със сигурност.
  Тия /руското МВнР/ се вземат за май нещо като Държавния департамент и се обаждат по въпроса. Ама не се поглеждат, че за нищо не стават, от никъде. Дали като ги пОдпрат китайците от … изток ще се сепнат малко?

 14. @ ZAFIROV, ИВАН
  Ама защо такива елементарни разсъждения, бе господа? Все едно, че сте на едно интелектуално и образователно ниво с Тиквоний, банкянския хулиган. Все едно, че става въпрос за строеж на баничарница, а не за строеж на централа с потенциал на атомна бомба?! Не трябва ли най-важното нещо за нас да бъде това кой държи фитила на тази бомба? Прекалено наивитетно е да си мислите, че този, който държи “фитила” ей така, кротко ще си фалира, а няма да извива ръцете на всяко българско правителство! Освен това, аман от сделани руски ядрени мсквичи, модел 90-тте години.

 15. @Zafirov
  Проектът Беляне е за отхвърляне ПРЕДИ ВСИЧКО И САМО защото е доказано губещ! И колкото повече време минава, загубите от него все ще растат. Защото няма никакъв изглед за увеличаване на потреблението на енергия, а построяване на излишно голяма мощност и експлоатацията и, е неизбежна загуба. Да не говорим за непригодността на Белене, поради много по-високият сеизмичен риск на площадката. Приказките за чужд инвеститор, са пълна измама за намиране на вратичка за строеж, т.е. за отмъкване на огромни средства. Пробутваха се кредитори, които бяха наричани инвеститори! А те не са!!!! АЕЦ Белене си остава най-големият опит за ограбване на Българската държава. Защото ще се краде не само от сумата в една сделка, а и от бъдещето на българската енергетика. По всички разчети се вижда, че този “проект”, не само че не може да се откупи, но и ще увеличи цената на енергията за десетилетия напред. В проекта изобщо не се предвиждат разходи за хранилище за ядрени отпадаци, което е един опасен за цялата страна проблем. Само тези неща са достатъчни да се отхвърли, независимо дали е Руски , на САЩ, Япония или друга страна.

 16. @Иванова

  “Политологът Евгений Дайнов нарече ситуацията „най-зрелищното разцепление” в БСП заради участващите в него. По думите му обаче по-важно е как ще реагират на тази ситуация другите политически субекти, визирайки конкретно лидера на ГЕРБ. „Бойко Борисов сам направи един интересен ход. В момента, в който Радан Кънев каза, че ще говорят с ГЕРБ да свалят правителството, той беше готов на диалог. После каза, че иска да работи с Първанов за национални приоритети…” (btv, 17.01.2014).

  Kак тълкувате “интересния ход” на Вожда, Иванова – като “гласуваш за бойко – получаваш гоцэ”, или има някакъв друг дълбокоcмислен смисъл в “интересния ход”, който ние простосмъртните не можем да разберем?!

 17. Кръчмарски сметки, ама аз гласувах с “НЕ” на Ре(гьот)ференДума!

 18. Не знам да плачеш ли, да се смееш ли. Ударението се слага върху проблеми, като целесъобразност или икономика. А всъщност нещата са прости. Проектът АЕЦ Белене има потенциалът да затрие България, ако щете, по чисто биологичен път. И това, И САМО ТОВА гарантира интереса на Русия&петата и колона към него. Всичко останало е приказки!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.