Оръжейна (д)оставка

Може да е удобно забравено, но през есента на 1992-ра година правителството на България падна заради интрига на българското разузнаване срещу българското правителство относно неосъществена оръжейна сделка ( намерение, идея, проучване – все в този диапазон) с току-що признатата за независима съседна Македония.
Припомням също, че шефът на разузнаването Бриго Аспарухов, който беше паз(ар)ен на поста чак до 1997-ма и след това не просто възстанови членството си в БСП, а като новопокръстен съпартиец направо се кандидатира за шефския пост в партията, беше принуден да се извини публично на премиера Филип Димитров за инсинуацията с „македонската сделка”.
Междувременно операцията с пълзящия преврат чрез прекрояване на парламентарното мнозинство вече беше необратима.

Тръгналата по пътя на демократичната антикомунистическа реформа България се обърна по корем като риба на сухо в мрежите на организираната престъпност и нейното правителство с етикета „Беров”,което направи възможно от Русия през България да потекат огромни престъпни потоци от горива за разпалване на югославската война в рамките на тази “течна дружба”, контрабандните отчисления от които, като метастази на тази зависимост, са воденичният камък над  нашето пребиваване на европейското дъно.

Днес БСП е (отново) на власт и по данни на информационния гигант Ройтерс  България не просто интриганства като троянски кон на Русия срещу стратегията на своите съюзници, а направо я бойкотира.

Разследването на Ройтерс е достатъчно красноречиво. С него могат да спорят всякакви джуджета от петата колона на Русия в България, но джавкането им едва ли ще впечатли онези, които знаят: в световния информационен обмен Ройтерс е като „Мерцедес” в автомобилостроенето и опитите на любителите на марката трабант да оспорят този факт си остават за тяхна сметка.
Впрочем, практиката български лица, като Петър Манджуков, да търгуват с оръжие от името на Русия в трети страни ( от третия свят, най-вече в Африка по онова време), е стандрат, въведен от началото на 90-те години на миналия век.

Ето какво съобщава Ройтерс. Достойно е да се обобщи със заглавие (ДО)СТАВКА :
През последните седмици Русия е засилила доставките си на въоръжение за режима в Сирия, включително бронирани машини, безпилотни самолети и бомби с прецизно насочване и част от него идва от България, твърдят източници на “Ройтерс“.

Според агенцията това става или директно от Русия, или чрез търговски схеми, в които участват доставчици от България, Румъния или Украйна. “Там има изобилие от съветско въоръжение, а доставчиците от този район не смеят да разочароват руснаците“, обясняват източници от международната оръжейна търговия, познаващи движението на този тип стоки в Близкия изток.

Всичко това засилва позициите на армията на Башар ал Асад в битките със слабо въоръжените бунтовници. Русия с нейните традиционни дипломатически и икономически връзки в Близкия изток възпрепятства по този начин и усилията на Запада чрез санкции и ембарго да отслаби способността на правителствената армия да води брутална гражданска война. Досега тя е отнела живота на поне 100 000 души и е превърнала в бежанци над 4 милиона.

България отрича

Говорител на българското министерство на външните работи е обяснил за “Ройтерс”, че междуведомствената комисия за оръжейна търговия не е издавала никакви разрешителни за оръжейни сделки за Сирия. “Разполагаме с данни, показващи, че България не е разрешавала никакви продажби на оръжие за Сирия”, казва той. Бившият външен министър Соломон Паси също коментира, че е “много невероятно” страна от НАТО и ЕС като България да участва в подобни доставки.

Румънската страна още не е реагирала на публикацията, а украинското външно министерство казва, че вече са отрекли миналата година подобни твърдения и че през май 2011г. доброволно и напълно са спрели военното и техническо сътрудничество със Сирия.

Важна помощ в деликатен момент

Но източник на “Ройтерс” казва, че “десетки Ан 124 (руски транспортни самолети – бел.ред.) пренасят бронирани машини, разузнавателно оборудване, радари, системи за електронна борба, резервни части за хеликоптери и различни оръжия, включително авиационни бомби с прецизно насочване”.

“Руски съветници и специалисти по разузнаване осъществяват денонощно наблюдение с безпилотни самолети. Така те помагат на сирийската армия да следи позициите на бунтовниците, да анализира капацитета им и да нанася срещу тях прецизни артилерийски и въздушни удари”, казва източник, пожелал анонимност.

Вячеслав Давиденко, говорител на руския монополист за оръжеен експорт, казва, че не може да коментира по въпроса. Москва заявява, че не нарушава международни закони с военните си доставки за Сирия и не продава на Дамаск нападателни оръжия. Сирийски представители не са открити за коментар.

Всичко това се случва в много деликатен момент за конфликта, когато следващата седмица в Швейцария би трябвало да започнат мирни преговори. Бунтовническите отряди губят позиции, а западната подкрепа за тях става все по-сложна поради опасенията, че оръжие за тях може да попадне в ръцете на ислямисти. Сирия дори твърди, че някои държави, които иначе са против Асад, тайно обсъждат с Дамаск сътрудничество в сферата на сигурността.

По въздух и вода

Източници от средите на сирийската опозиция казват, че част от доставките са пристигнали на летището в Латакия преди около три седмици. Други пратки влизали през товарните пристанища в Тартус и Латакия.

Порт Тартус, където има и техническа база на руските военноморски сили, е бил напълно блокиран за няколко часа преди 3-4 седмици, допълва той. “По това време не се позволяваше там да влизат хора без разрешение, което е сигурен знак, че е внесено нещо. Това се случва от време на време, когато идват доставки – обикновено през нощта.”

Специалист по сигурността в Близкия изток допълва, че “предвид риска от бунтовнически нападения срещу складове с оръжие и пистите на сирийските бази, Русия доставя големи количества леко оръжие в Тартус и Латакия, което позволява на силите на Асад да продължават войната.”

Том Уолъс от американската неправителствена анализаторска група за въоръжени конфликти C4ADS, също казва, че руско военно карго идва по въздух и море. “Леко и не толкова едрогабаритно въоръжение, често се товари на самолет, докато големите и тежки материали обикновено се превозват с някакъв вид кораб. Когато става дума за самоходни машини, за това трябва Ро-Ро рампа за разтоварването им, но за по-дребните неща върши работа и контейнеровоз или обикновен карго кораб”, допълва Уолъс.

“Асад абсолютно се нуждае от обновяване на ресурсите си”, казва Уолъс. “Хората обикновено си мислят, че става дума за патрони и автомати, но подценяват колко изключително голямо логистично натоварване представлява модерната механизирана армия. Вериги за танкове, перки за хеликоптери, лагери, жироскопи – практически всеки компонент на всяко оборудване може и се поврежда без поддръжка или подмяна.

Апетитни договори

Източник от оръжейните среди казва: “Определено в Сирия влиза оръжие и Русия осъзнава, че трябва да задържи Асад на власт, ако иска да запази това, които има там, особено запаси от петрол и газ”. През декември руската “Союзнефтегаз” подписа сделка за 90 милиона долара с петролното министерство в Дамаск за проучване и добив на петрол от блок с площ от 2190 кв км в Средиземно море срещу сирийския бряг. Сирийски специалисти от сектора са убедени, че техните териториални води крият значителни петролни или газови резерви. Като илюстрация те сочат към откритията, направени вече в морето край Израел и Кипър, както и проучванията в ливански води.

Ситуацията позволява също на Русия да демонстрира тежест на световната сцена и да си запази потенциално апетитни договори след края на войната в Сирия и спора за иранската ядрена програма. Москва изгуби доста от позициите си в Северна Африка и Близкия изток по време на т.нар. Арабска пролет”.( Дневник)

Р.S. На джуджетата, които е модерно да бъдат наричани тролове, няма да отговарям при традиционните им опити да намерят някаква спорна подробност, за да я превърнат във великанска величина в тяхната обратна теза. Да спорят, щом се чувстват толкова могъщи, с източника на информацията- агенция Ройтерс.

18 мнения за “Оръжейна (д)оставка”

 1. Много точен коментар, г-н Инджев. Винаги съм смятал, че Русия носи основната вина за продължаване на кризата в Сирия, а това косвено се отразява и на нас. А сегашните съмнения за доставка на наше оръжие за Асад като нищо може да се верни и тогава оставката ще е много меко слизане от властта на разнебитената тройна коалиция. Трябва й преждевременен ритник!

 2. Като изцяло приемам описанието на Ройтерс, искам да благодаря на г-н Инджев, че ни спестява простотиите на троловите коментари. Даже бих го призовал да елиминира винаги заядливо-предизвикателните коментари. Стигат ни официалните новини за да сме отвратени. 🙂

 3. Удар в десятката от кухнята на разузнаването на партньорските северно-атлантически служби 😉

 4. G-n Indzhev mozhe bi shte predstavliava interes za vas slednata informacia ot siriec kogodo poznavam ot dulgi godini i koito do predi voinata e bil v obkruzhenieto na Asad. Na vupros zashto Rusia se e vkopchila na zhivot i smurt v Siria otgovorut mu beshe zaradi Katarskia gaz. Katar e 2 ili 3 nai-goliam proizvoditel na gaz v sveta i e imalo i ima proekt za prokarvane na trubi ot Katar za Evropa prez Siria. Tova e koeto “liubimite ni” rusnaci ne iskat da dopusnat – konkurencia na Gazprom.

 5. Информацията, изнесена от РОЙТЕРС изобщо не ме изненадва.
  Чудя се друго – нали уж бяхме пълноправен член на НАТО?! Защо дремят и ни търпят?! Военна организация ли са или пансион за благородни девици?!

 6. Ройтерс е неоспорим лидер на информационните агенции и новините и директно се излъчват на информационнните табла на световните борси, което влияе директно на цени на акции и валутни курсове.Това трябва да говори нещо на петата ни колона.А за участието на България в руските схеми, отговор даде Вигенин, който заяви, че Русия е стратегическия партньор на България.
  А сега нещо оптимистично:”Френски социалисти заподозряха лидера на ПЕС Сергей Станишев в опит да прикрие съветското си минало и да заблуди милионите привърженици на лявата идея на Стария континент.
  Според тях Станишев, който е и председател на партията на българските социалисти, е публикувал своя неточна и манипулативна автобиография на електронния сайт на ПЕС, на която до сега никой не е обърнал сериозно внимание.
  В нея е посочена само рождената му дата, но и дума не се споменава, че това се е случило в град Херсон, Украйна, а самият Станишев е бил до скоро съветски гражданин. Не е посочено и второто му име – Дмитриевич, което издава руската връзка. Освен това е пропуснал да отбележи, че е завършил историческия факултет на Московския държавен университет „Ломоносов”, а докторската му дисертация е била посветена на историята на руските военни униформи. В европейското си CV Станишев отбелязва само връзките си с Лондонското училище по икономически и политически науки.В България съветското минало на лидера е важен знак към левия електорат, но на „Позитано” всички знаят, че Сергей има комплекси на тази тема и не обича публично да се споменава, обясни червен депутат.Сигнал за тази манипулация е постъпил във федерацията на Френските социалисти Буш дьо Рон, департамент 13-ти в Марсилия. От там пък са направили официално запитване до международния отдел на централата на френската социалистическа партия в Париж, с настояване проблемът да бъде поставен за изясняване до ръководството на ПЕС, разкриват източници от Марсилия, запознати със зреещия скандал”

 7. Нямам никакво намерение да споря с “Ройтерс”. Но въпроса ми е: какъв е проблема да се доставя оръжие на официалната светска власт в една държава? Ако има някаква алтернатива, предложена в статията, ми е убягнала.

 8. @ Веско
  Алтернативи, колкото искаш. Ей ти Северна Корея, Венецуела, Екваториална Гвинея- къде ще намериш “по-светски” и “по-официални” власти? Само че за тях могат да изнасят оръжие Русия, Беларус и Китай, а не държава -член на НАТО и ЕС. Въпросът е на политически решения и прнципи.Така че отвратителният имидж (или сурат) на страната ни получи още един як московски щрих, честито! Вече си мисля сериозно, че това е и стратегическата цел на нашенските рубладжии-да ни изгонят от западната сфера.

 9. Французите от ПЕС зорлем се правят на идиоти.Да не са паднали от Марс? Как са избрали плъхчето Станишко без да познават нито миналото, нито настоящето му? С какво е привлякал вниманието им, по какви съображения са го предпочели? Ами, че така от “наивност” и “неосведоменост” утре ще вземат Митьо Гестапото да изберат за шеф на песоглавците!
  Хайде холан!

 10. До ВЕСКО:
  Май много още неща са ти убягнали.
  Ако си под 20 има начин да наваксаш. Ако обаче си ги прехвърлил – надежда няма.
  🙂

 11. @Веско, а нима една власт е светска след като се държи на власт със сила? Ето това е проблема. Алтернативата е демокрация дали представителна или пряка е въпрос на избор.

 12. Вярвам на изявленията на българските официални лица. Нито е толкова лесно да си поставят подписите под такова разрешително, нито е лесно да не се разбере ако е станало с участие на институции. Но дали е невъзможно някоя от фирмите занимаваща се с тази дейност да има пръст в това? Макар че в такъв случай държавата не може да носи пълна отговорност, това би ни злепоставило. Чудно е и друго. Да не би на руснаците да им свършиха танкове и калашници, та да прибягват до “доставчици от България, Румъния или Украйна”??? Това е невероятно и нелогично! Ако искат да снабдяват режима на Асад, е разумно да не прибатват до такива услуги, при които вида на доставката и количеството (цел на всяко разузнаване) може много по-лесно да се узнае, отколкото ако пратките се подготвят в Русия. Това прилича по-скоро на активно мероприятие за намаляване на доверието на НАТО в една от страните членки.

 13. към С. Борисов:
  “Да не би на руснаците да им свършиха” пристанищата та си организираха две безконтролни на наша територия? За износ на каквото и да е от такова пристанище не е нужно никакво “разрешително”. За това аз не им “Вярвам на изявленията на българските официални лица”. Те са кремълски еничари! За да не бъда голословен, ето две от първите изявления: 1.- “Не бързаме с “Белене”, същата седмица – “ЗАПОЧВАМЕ ГО ВЕДНАГА, уточни Орешарски!” ОСТАВКА!

 14. @Тодор Тодоров
  За пристанищата!? ?? Наистина горещ, та и парещ въпрос. Но дали са товарни или разтоварни? Защото Отманли е разтоварно за петрол. Кое е другото?
  Не отхвърлям варианта на “приятелска услуга” от подходяща фирма. Такива заченати в прехода с мътни пари – бол. Но това едва ли е с официална санкция. И при всички случаи носи по голям риск за тайната им. Целта май не е “износа”, а скандала!

 15. към С. Борисов:
  Росенец е военно товаро-разтоварно пристанище с изключително големи възможности, построено десетилетия преди част от него да бъде преустроено за нефт. Тезата, че правителството и Лукойл са “непричом” и само някаква тъмна фирма може да злепостави България е, меко казано, неприемлива.

 16. Дари благодаря ви за тази информация идваща от френските камаради на СС. Които би трябвало да му зададат и следните въпроси:
  Що тъй бе таварищ СС , да не споменеш за съветският си период в твая жизнЬ, в твое “европейское” CV???
  Пачему???
  Таварищ Путин очень разсердится , если разбере ,что его настаящий “болгарский” др(присл)уг очень НЕ нравится его советское потекло и абразавание!!!
  Пачему срамится назват себя совиетчанин, перед ПЕС-овци, бре неразумний СС(СР) юроде???

 17. Eto oshte 2 “oporni tochki”, koito pravjat logichni obvinenijata na Roiters:
  – Poseshtenieto na dr. Strahil Angelov v Sirija moje da e v prjaka vruzka s takiva dostavki
  – Ruskata VTB (Vunshnoturgovska Banka), “majkata-hanilniza” na nashata KTB durji mnogo sirijski miliardi. Eto vi oshte vuzmojni vruzki mejdu nashata oligarchija i Asad.
  Naj- loshoto e, che ako tova e vjarno, to otnovo lusva demagogijata i “gjon-suratluka” na nashite prodajni “politizi” -indirektno podhranvat problema sus sirijskata imigrazija, a puk taka silno iskat da go razreshat…..
  V sushtoto vreme si pribirat tlustite komissionni.
  Nishto novo pod slunzeto ot vremeto na “Kintex”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.