(С)порно решение на деп(р)есираната ни власт ядоса евронаблюдателите

Българският външен министър Кристиян Вигенин днес се заяде лично с трети посланик на голяма европейска страна, твърдейки абсурдно, че изразявал лично мнение. Нима? Ако вярва в това, значи не познава АБВ-то на дипломацията. Ако ли си не вярва, значи заблуждава съзнателно публиката от екрана на Нова телевизия.

Не посланиците оценяват напредъка на България, добави той една полуистина, доколкото посланиците със сигурност имат принос във формирането на позицията на своите столици, макар последната дума да имат управляващите политици.

Вигенин беше неприятно изненадан от предложението на водещите в телевизията да коментира оценката на британския посланик в София Джонатан Алън, според когото Румъния „се справя по-добре” от България в демократичния си напредък, следен от наблюдателите в Брюксел. Освен това Алън нарече доклада за България „депресиращо четиво”.

Снимка: БГНЕС

Видимо раздразнен от въпроса, Вигенин размаха пръст с аналогията, че не би погледнал добре на подобна оценка от страна на българския посланик в Лондон, с което отново подложи на съмнение вероятността посланик Алън да отразява официално становище. А не можел да се депресира, като депресирания от прочетеното британец, защото ( за разлика от него може би?!), очаквал докладът да бъде по-негативен.

Оптимизмът на днешното червено управление, деп(р)есирано от шантажа на ДПС и „Атака” в името на самоцелната власт, се гради на песимизма, който предизвиква собствения й образ в огледалото. Очаквали два шамара, а получили само един, което много ги радва и са готови да подложат и другата- по кристиянски!

Както виждаме, в рамките на малко повече от половин година Кристиян Вигенин успя да добави към конфликтната си позиция спрямо Германия и Франция, чиито посланици смъмри миналото лято, също и британския им колега. Както върви, май ще създаде нещо като общ европейски дипломатически фронт срещу България.

Освен всичко това, Вигенин изпадна в противоречие със своя високопоставен партиен другар Янаки Стоилов, който не само не се възмути от оценката на британския посланик за напредъка на Румъния, но дори и извъртя думите му по такъв начин, че ги интерпретира като доказателство за успеха на едно социалистическо правителство, управлявало съседната страна по-дълго от българското.

Припомням, че Париж и Берлин възложиха на посланиците си Филип Отие и Матиас Хьопфнер да изразят подкрепа за българските граждани, настояващи за повече демокрация. Именно в този смисъл те обобщиха накратко съвместното си отворено писмо, публикувано миналото лято в разгара на многохилядните протести. Тогава от лагера на властта също реагираха с лични нападки. Народната представителка Татяна Буруджиева дори призова ( навръх националния празник на Франция) посланиците да бъдат изгонени- особено ги беше вбесил Филип Отие, който беше разговарял с протестиращи граждани, каквито имаше с хиляди около резиденцията му в София.

В резултат българското правителство отмъстително и демонстративно „наказа” Филип Отие с отказ да му връчи традиционно българско държавно отличие, каквото обикновено получават посланиците в София след края на мандата си. Премиерът Орешарски, за да не остави съмнение за „наказателния” характер на решението, обясни, че вече щяло да се подхожда по-внимателно към наградите за посланиците.

Вдъхновен от този призив за повече внимание, очаквам с интерес какво ще се случи с посланиците на Германия Матиас Хьопфнер и на Великобритания Джонатан Алън, когато дойде време да се разделят с нас в това си качество.

Междувременно раздразнителният ни външен министър Вигенин ще има да отговаря отново и отново на някои въпроси, на които днешните български власти упорито не желаят да отговорят или не могат да дадат смислено обяснение заради очевидната си зависимост от задкулисни фактори. Освен за заиграването с „Атака”, властите са притиснати в ъгъла на безпомощните оправдания и по следния казус, формулиран в доклада на Европейската комисия така:

“Назначенията в България не винаги са били безспорни. Най-емблематичният скорошен случай на спорно назначение беше в контекста на внезапната реформа в сектора на сигурността през юни 2013 г. и се случи без обществен или парламентарен дебат”.

Дори и участниците в онова неприлично зрелище не отричат, че то е било (с)порно, но отказват да признаят, че царят е гол!

Наблюдателите поясняват за онези тук, които се опитват да представят казуса като решен един път и завинаги въпрос, към който не бивало да се връщаме, с констатацията, че решението за Пеевски е било прибързано и че то „никога не е било обяснено” от българските управници.

И накрая, в отговор на всички, които ще се опитат да намерят патриотичен устрем в поведението на Вигенин като отговор на британската позиция спрямо българските имигранти в кралството, ще отговоря в аванс: ако това беше вярно, значи Вигенин си противоречи, защото признава, че спори с Великобритания, а не с личността на посланика. Защото не посланиците решават имиграционната политика на една държава, нали така!

21 мнения за “(С)порно решение на деп(р)есираната ни власт ядоса евронаблюдателите”

 1. България, страната на неограничения популизъм! Гледах го тази сутрин др. Вагинен и щях да повърна, нямам нищо против хомосексуалистите, но наглите такива ме вбесяват!

 2. Господин Инджев, това че хора като Вигенин могат да са министри, показва само едно – българите сме много глупав и жалък народ. Прав е бившият пишман-журналист днешен партиен водач Бареков, че ще бъде следващият министър-председател. С какво Бареков е по-прост от Вигенин? Че то няма как да има простотия по-голяма от тази.

 3. ПарашутизмЪт е основен и единствен “спорт” на болшевиките от БКП.
  Защо Вигенин да е изключение, а не еманацията на от тази “спор(т)на традиция” и констатация???
  Той с всички “усилия” се стреми да покаже “експертността” на кабинета Олигархски, и то като най-експертниЯт от “експертите”.
  С какво е по различен от Д.Пеевски???
  Щом Вигенин може, защо Пеевски да НЕ може???….

  П.П. Г-н Инджев, и все пак Картаген ТРЯБВА да бъде РАЗРУШЕН!

 4. Разни “момченца” като Вигенин и с-ие са ми много смешни като се правят на “големи” и говорят назидателно на западни дипломати или на еврокомисията.Просто са жалки лилипути и от собствената им кочинка,поради изпаренията от екскременти,боклуци и кал около тях,светът им изглежда някак си друг – размазан,нереален.

 5. В момента външната политика на България се прави от едно комсомолско мекеренце, а не от дипломат и външен министър. Този Ваг.., пардон!- Вигенин има само едно безспорно персонално постижение досега- успя да осигури дипломатически синекури на цяла глутница червени ченгета от копанята на ГРУ и КГБ.

 6. Аз съм възмутена от липсата на адекватна реакция на Външно министерство и министър Вигенин относно въпроса с българските емигранти в Обединеното кралство.Трябваше да бъде проведена кампания,която да покаже на света истината.Трябваше да бъдат изнесени конкретни факти-брой на емигрантите,брой на студентите,данъци и такси,които българите плащат в кралството.Трябваше да бъдат командировани журналисти,които да направят интервюта с хиляди българи,които работят и плащат добросъвестно данъци.Мисля,че има ок.5000 български студенти,които плащат такси в университетите и така подпомагат британската образователна система.Обвиненията бяха неоснователни,но Външно министерство не реагира адекватно,да ги отхвърли аргументирано,да докаже че българската емиграция е градивна част от британското общество,а изключенията са единични случаи.Все пак да не забравяме,че скъпите имоти,закупени от българи са толерирани от британските власти.Техните собственици плащат данъци и те са големи,така че остава да де отпусне някоя лира за социални помощи на десетината български цигани в Лондон.Г-н Вигенин пръст може да размахва само на съпругата си,а на политическата сцена се размахват статистики и информация.

 7. Bulgaria – smehotvorno podobie na durzhava. Kakuv triabva da e vunshniat ministur poludurzhava osven polu-idiot ili polu-chovek, da si izbere sam G-n Vigenin. I dvete opredelenia mu priliagat taka kakto maslo na filia topul hliab.

 8. С така вдигнато пръстче са и Станишев и Местан.Жалките сме ние, че ги търпим, а не ги изметем, хвърлим в тоалетната и после да пуснем водата.

 9. Чудно ми е, защо британските леви не изпращат в България контра-посланици, които да изразяват подкрепата на Контра-Британия за унизеното от Европа, българско контра-правителство?
  ………………………………………………………………………….

  Другарят Вигенин говори от името на контра-България.
  Неговите контра-съждения са достойни за контра-Европа, която вече получи своя кървав данък в Украйна.
  Янукович изплаща московските сребърнци с кръвта на народа си.
  За легитимността на режима му говори страхът от демократична развръзка – насрочването на предсрочни, парламентарни избори.
  …………………………………………………………………………..

  Случващото се в Киев не напомня ли положението у нас?
  Не се ли превърнахме и ние в заложници на плана “Контра-Европа”?
  Колко прибрани под масата сребърници трябва да изплатим, тласкани от властта по безрадостната спирала на “прехода”?

  Ще чакаме ли в бездействие горчивото време, когато криминалните Петна на срама ще трябва да бъдат измивани с кръв?

  NO!решарски!

  ОСТАВКА!

 10. Какво да каже Вигенин.Нали ако поемат отговорност, ТРЯБВА да има оставки.Браво на английския посланик, че с дипломатически тон им каза – Ходете си.

 11. Пустите му англичани:преди време ни направиха за резил пред света заради историята с нещастните обитатели на един дом за сираци,преди това историята с Батето.Е как да не им се ядосва този правоверен комунист,заради мнението на британския посланик.Преди това,обект бяха посланиците на ФРГ и Франция.Добре си “постиламе”,няма що…..И инвеститорите гледали през крив макарон на РБ….

 12. Срамувам се, че точно този “Вагинин” ни представлява пред света, но дано да е за кратко. Сигурно се кефи на жестокостите върху украинските протестиращи, както и да го усуква. Представям си как им се иска да ни удавят в кръв ( както след 9 септември ), ама за сега го правят по-префинено – подменят народа ( българите вън, а тук цигани и бежанци )

 13. Г-н Инджев,

  Извинявам се, че пиша не по темата, но ще ми е интересно да коментирате поредната черна точка за журналистическата гилдия – изтеклите смс-и между Борисов и Кулезич. Гледах оправданията на Кулезич по нова тв и бяха меко казано неубедителни. Не ми хареса и как водещите изобщо не я притиснаха да коментира конкретните текстове, а я оставиха да мине с нелепото оправдание, че това било лична кореспонденция… всичките предавания са толкова безполезни, че направо ме е яд за изхабеното електричество докато ги гледам! Ако имате време помислете за вариант да разпространявате анализите си и чрез аудио, видео (youtube, facebook т.н.), че хората ги мързи да четат или не знаят за този блог, а нещата, които пишете трябва да достигнат до повече мозъци 🙂

 14. Интересно ми е този червен боклук от кой Бимбилистан ни го натресоха?!

 15. @ЗДРАВКА
  Точно това е крайната цел! Подмяната на народа.

 16. Вагинин = “flaming gay”. Тежко и горко на България от такива недоразумения да я представляват

 17. @Един
  Най – бързият начин да научи нещо човек, е да го прочете. Слушане, или гледане и слушане, отнемат повече време. Защото четейки, човек може бързо да анализира пасажите текст и да ги прескача, ако счете че са безинтересни. Проблемът иде от там, че не може бидон акъл да се излее в глава с размерите на чаша за коняк. Няма как. А за съжаление главите на по – голямата част от сънародниците ни са именно с тези размери. Не в YouTube, пред него (средния Гоше имам предвид) да говориш, да му четеш и обясняваш – пак няма да те разбере. Защото това, което ни се случи през всичките тези години е, че старите си знаеха – Партията мисли за тях и отвикнаха да мислят, а младите така и не се научиха да мислят.

 18. Какво ще кажете, ако всички тук мислещи хора напишем едно протестно писмо до президента и председателя на НС против този (излишно)външен министър?

 19. Нацията става все по примитивна и опростява по вина на управляващите.Бих попитала г-н Вигенин знае ли,че във Великобритания има кампания,която разяснява на англичаните условията при които могат да се заселят в Австралия.Преса,телевизия,разясняват за цените на имотите,за разходите за храна,жилище,бензин,училища за децата……..,дори колко струва едно пиле в Австралия и Великобритания.А как тръгват да емигрират нашите сънародници?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.