Обединителят на (д)ясната мъгла

Бойко Борисов често говори истината. Това му печели симпатиите на хората, които му вярват, но не се замислят за онова, което умело премълчава. А точно в премълчаването, в което е направо виртуоз, е онази част от проблема, която кара останалите да не искат да го видят повече във властта.

В този смисъл днес видяхме от екрана на Би Ти Ви „класическия” Борисов. Водещите не излъчваха симпатия, каквато проявяваха интервюиращите го докато беше властелин на България. Но въпреки това не успяха и този път да го накарат да каже нещо извън онова, което си е намислил.

За пореден път Борисов изтъкна избирателно пред скоби плюсовете си, валидни за потенциалната си електорална аудитория. Сред тях той спомена спирането на проектите Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене”. Макар да се оплете по темата за едновременното отрицание на „проекта Белене” и допустимостта на неговото реанимиране при някакви други условия, вероятно е оставил впечатление в повечето зрители, че все така стои здраво върху пясъците на досегашните си позиции „тука има, тука нема”. Удобна, плаваща платформа за заиграване според обстоятелствата на деня.

Вярно е, че на бодлива крава такъв като него интервю не дава, но все пак се изкушавам да предложа на следващите му телевизионни домакини няколко въпроса, с които да контрират мълчанието му в „отговор” неудобните за него теми.

– Вярно ли, че Бургас-Александруполис, особено при калкулираната цена на местната съпротива на застрашения туристически бизнес по Черноморието и масовото настръхване на населението ( когато дори „Атака” за първи и последен път промърмори нещо срещу нещо руско), всъщност беше потопен от самата Русия? Нима тя не прие с облекчение българската страна да е „виновна” за прекратяването на една овехтяла идея, позволявайки обаче на Борисов да застане в позата на защитник на националния интерес, за да има хоризонт да го употребят за далеч по-важни руски приоритети, като елиминирането на потенциалната българската заплаха на руския газов диктат по въпроса за шистовия газ?
– Вярно ли е, че Борисов престъпно ( за да употребя и аз в неговия стил тази силна дума) забави с години спирането на проекта АЕЦ „Белене”, позволявайки разходите по балсамирането на този труп да нараснат три пъти спрямо похарченото от предишното правителство?
– Вярно ли е, че спирането на АЕЦ „Белене” беше изтъргувано след най-голямата публична шашма на прехода, каквато беше инсценировката с мораториума върху самото проучване за наличие на шистов газ, наложен еднолично от Борисов с публична заповед към депутатите му да действат светкавично с вдигане на ръце ( т.е. предаваме се пред „Газпром”) само няколко дни след мирни протестни акции, от които уж много се респектирал- и то при положение, че организаторите на бурята в чаша вода бяха същите, които година по-късно самият Борисов ще нарече метежници срещу неговото правителство? Те не се и криеха, хвалеха се в интервюта, как са постигнали целта си с “шистовата революция” и следващата им задача е да свалят ГЕРБ, както и стана със същото театрално съучастие на Борисов в имитирането на голям страх от протестите.
– Вярно ли е, понеже Борисов и днес се обърна с гняв назад за продажбата на „Нефтохим” и „Балкан”, че тъкмо той се разбра с ДПС за първи път да не пречи на приватизирането на най-непродаваемия държавен монопол през годините на прехода – „Булгартабак” и че операцията по преминаването на този стратегически политико-икономически ресурс в ръцете на руската Внешторгбанк премина гладко и без никакви спънки, също както предателството на българския интерес за шистовия коз в неравната битка за независимост от Русия?
– Вярно ли е, че още по-важният стратегически ресурс, телекомуникациите на България, градени с десетилетия, също бяха продадени на същия руски купувач по абсолютно идентичен тих и безконкурентен начин- заедно с мултиплексите, предопределящи контрола над цифровизацията на телевизионното излъчване?
– Вярно ли е, че Борисов, лидер на гражданите за ЕВРОПЕЙСКО развитие на България, даде тласък на сепаративните преговори с Русия за „Южен поток” , които доведоха до сепаративното подписване на сделката срещу правилата на Европейския съюз?
– Вярно ли е, че гласуваният (по нареждане на Борисов от депутатите му) мораториум за продажба на земя на граждани на европейския съюз беше удар върху ЕВРОПЕЙСКОТО развитие на България- и то след като рязко скочиха в пъти продажбите на недвижими имоти на руски граждани в България именно при неговото управление ?
– Вярно ли е, че по въпроса за символиката на съветската окупация протежетата на Борисов по места ( София, Пловдив и т.н.) изпълняват обещанието му пред Москва докато е жив да не бъдат „пипани”- забрана, сравнима с тази друг да говори в партията му срещу Георги Първанов?
– Вярно ли е, управлението на Борисов, уж антикомунистическо, се изгаври с намерението да бъде създаден музей на тоталитарното изкуство и вместо него му беше дадено утвърждаващото название Музей на социалистическото изкуство ( под което всеки Станишев или Жан Виденов би се подписал)?

Твърдя, че всичко това е не просто вярно, а е неоспоримо като реалност, която се е случила пред очите ни. Ето защо мога да си представя какво още е ставало далеч от нашите премрежени погледи с помощта на камуфлажната мрежа за медийно затъмнение, на каквото управлението на Борисов се радваше до степен, че ще остане в историята като период на медиен култ към личността на един човек, от когото зависеше всичко в тази държава, а сега се прави на нечия жертва.

Да, вярно е и онова, останалото, което той с удоволствие споделя: с кого си говори например. Изрежда с тънка усмивка имена на известни личности, с което за пореден път доказва,че няма спирачки да употреби всеки и всичко, стига да е в негова полза. Очаквам някой ден, ако го ядосат много медиите, да извади на показ и разни тайни за разни журналистки и на правата на ерген без задръжки да се похвали с подвизите си- пък ако ще те да мрат ( от срам, какъвто той едва ли би изпитал).

Два пъти съм получавал предложение от Борисов да се приближа до него- веднъж в навечерието на учредяването на ГЕРБ, когато ми се обади с предложението, че държи отворена вратата за мен, току що загубилия работата си. Вторият път опита веднага, след като той остана “без работа”- напусна премиерския пост с надежда това да го върне на върха чрез предсрочни избори. За целта използва посредник, на когото любезно обясних, че пиша книгата „Премиер на РъБъ”, остро критична към Борисов и имам сериозна причина да не желая да се срещам да си говорим (тайно- публично винаги би могло, разбира се).

И колко съм бил прав: днес щях да „цъфна” в списъка с имена, които Борисов с наслада изреди през зрителите, за да знаят, колко е неотразим!

На всички, които той употреби- честито!

А на онези, които вярват, че без Борисов не можем да минем в съпротивата срещу по-голямото зло, пожелавам здрава гърбина. Защото ще им трябва не само в снишаването пред този безпардонен дон на демокрацията, но също в носенето на бой и в забиването на нож в нея по преценка на „биткаджията”, за какъвто той сам сам се определя.

28 мнения за “Обединителят на (д)ясната мъгла”

 1. Преди около 2 год. във вихъра на предизборната кампания за президенските избори във Франция журналист от “местното СНН”, BFMTV, беше поканил в студиото действащият “шеф на държавата” Никола Саркози. От дума на дума стигнаха до броя на френските военни убити в Афганистан. Според НС, 71, според интервюиращият 72. Като се започна спор, само където не си избодаха очите. А при нас, предварително им пращат удобни въпроси и ги молят да “съгласуват” медийните стратегии.
  Г-н Инджев, не виждам кой друг освен вас който би оставил на мира докато не получи конкретен отговор от ББ. Премиерът на РъБъ ще плесне първата “мисъл” която му хрумне и давай на следващия въпрос. И така както обикновено, много приказки нищожно съдържание.

 2. Не е точно по темата но само на пръв поглед. Дали ББ е наясно с този проблем. Дет казват тарикатите у нас, питам аз и отговор не чакам.
  Русия разполага със залежи на петрол и природен газ за едва 32 и съответно 72 години напред, алармира aвторитетният сайт за делови новини slon.ru.

  За да изчисли точният времеви период медията разработи специален брояч в реално време в интернет, като всеки читател може да следи как заложеното от икономистите време изтича, а запасите на основните енергийни ресурси намаляват с всяка изминала секунда.

  “Русия живее за сметка на петрола-майчице и газа-бащицата?”, пита читателите си slon.ru (вижте снимката с инфографиката). Целта на изданието е да накара действащата власт и руските граждани по-пестеливо да се отнасят към националните ресурси, чието количество може да се изчерпи до няколко десетилетия: “Нали природните ресурси не са вечни и все някой ден ще свършат”, допълва изданието.

  Броячът на “черното” и “синьото” злато работи с най-пресните данни за запасите на двете най-важни суровини и се предполага, че обемите на консумация и добив ще се запазят в следващите години. “Това, разбира се, е условност, но има смисъл”, признават от slon.ru.

  От изданието уверяват, че ще обновяват своя електронен калкулатор (брояч) успоредно с появата на нови данни за запаси на нефта и синьото гориво – петрол има до 2036 г., а газ – до 2086 г.

  Оттам припомнят, че след личната намеса на президента Владимир Путин, руският държавен енергиен монополист “Газпром” най-накрая е подписал с британско-холандската компания Royal Dutch Shell за съвместно проучване и добив на петрол от шисти. Както е известно, дотогава президентът на “Газпром” Алексей Милер редовно казваше, че неконвенционалните изкопаеми като шистовите петрол и газ не създавали конкуренция на традиционните нефт и синьо гориво.

  Тук може да се следи в реално време брояча: http://slon.ru/economics/schetchik_neft … 9932.xhtml

 3. Ако разни “водещи” и формално подвизаващи се като журналисти приложат на практика този въпросник във въображаемото интервю с ББ,няма да се кандилкаме в световните класации по свобода на медиите след Мали, Източен Тимор и Монголия!

 4. Г-н Инджев, по-точна характеристика за НЕГО едва ли може да се даде:
  “този безпардонен дон на демокрацията”.
  Всяко докосване до НЕГО е опасно за бъдещето на всички десни или дясно-центристки проекти, родени /Реформаторски блок/ или зараждащи се /ГД “22 септември”/, извън инженерно-политическата лаборатория “БКП-ДС”, от която се пръкна самият ТОЙ с ГЕРБ-ери в ръце.
  Ако от ЕНП-то много си го харесват, защото им носи бройки гласове на изборите, нека си го вземат да им е Председател, по примера на ПЕС.
  Дано им светнат лампичките и на Радан и на Едвин, а и “На всички, които той употреби- честито!”

 5. За мен това е най-голямото и най-вредното икономическо и политическо престъпление /пак в неговия стил/ на Б.Борисов. Така цитираният параграф би трябвало да се повтаря, докато проникне смисълът му в бетонната българска глАва.
  “- Вярно ли е, че още по-важният стратегически ресурс, телекомуникациите на България, градени с десетилетия, също бяха продадени на същия руски купувач по абсолютно идентичен тих и безконкурентен начин- заедно с мултиплексите, предопределящи контрола над цифровизацията на телевизионното излъчване?”

 6. Загубата на Украйна е нож в сърцето на Русия. Скоро от това ще спечели и България. Русия е врагът!
  След като на Путин му се наложи да стои в отрбранителна позиция и от собствения си народ той няма да има достатъчно време да спонсорира подривна дейност у нас, а Украйна ще може спокойно да поеме по пътя на европейските ценности.
  Слава Украïni!

 7. Да, в Радан Кунев ни е надеждата! 🙂 Те в Реаниматорския блок са чисти като сълза! С безупречна репутация! Сам самички ще се преборят с Триглавата ламя! Борисов и хората, които стоят зад него( по мое мнение преобладаващо млади и образовани) не им трябват! Само, че как точно ще стане това, г-н Инджев? Колко депутати биха могли да вкарат при евентуални избори? Боя се, че няма да са много. И как сами ще налагат политики, ще променят системата? На теория е лесно! Но г-н Радан Кунев не сме го виждали във властта. Така, че не се знае….
  РБ им трябва време, за да се развият и утвърдят. Струва ми се, че и на тях много им се иска да влязат във властта( под предлог разбира се, че всичко за майка България го правят) . Аз обаче дълбоко се съмняват.
  Моята надежда беше досега да са обединили в усилията си ГЕРБ и РБ и да са разкарали Орешарски! Но не би… Така , че аз друг избор няма. Емигрирам.
  От това, което е в момента държава вече не става! Мога да приема БСП да са във властта, но да ни управляват ДПС и Атака не! Толкова нагли и безскрупулни…
  И знаете ли какво, какво г-н Инджев – наскоро се замислих за важността на изборите, които правим. Защото те определят живота ни. Дори и в личен план- тези, ежедневните избори! И в тази връзка: зад Атака и техните 23 депутати стоят хора. Те са ИЗБРАНИ. Ето защо искам да емигрирам от България- боя се, че голяма част от хората ще направят погрешния избор. Или няма да гласуват, което си е пак …погрешен избор. Ще се оставят да бъдат манипулирани и заблудени! Познавам и други от Варна например, които мразят ББ защото смятат, че е построил зала в София нарочно за да не се играят волейболните мачове в морската ни столица. И за нищо на света няма да гласуват за него. Ей такива ми ти работи…. Ей така вземат решения голяма част от хората, водени от емоционални и погрешни мотиви! И после защо ни управлява Станишев и Доган…. Толкова години вече….

 8. Към Pavlina Angelova:

  Извинете, но не разбрах кое от написаното от мен не е вярно или трябва да лъжа и премълчавам в името на политическата целесъобразност? Не съм политик и не ми се налага…
  А сравнението Ви с онези, които намират аргументи срещу Борисов заради някакъв местен патриотизъм по измислен повод е обида за всеки, който не ползва подобни примитивни категории в разсъжденията си.
  Такива ми ти работи…

 9. Г-н Инджев, списъкът ви с проруските грехове на Борисов не е пълен , аз в момента без много да се напрягам мога да го утроя.
  Всеки има такива грехове , дори и г-н Костов, които си останаха необяснени, поне за по-широката аудитория.
  Въпросът е КОЙ вкара Борисов във властта???
  И отговорът е тройната коалиция.
  КОЙ изкара Борисов от властта???
  Отговорът е пак тройната коалиция.
  Изводът е, че тройната коалиция ТРЯБВА да бъде елиминирана, за да НЕ се връща Борисов на власт.
  ОСТАВКА!

  П.П. Г-н Инджев ,и все пак, Картаген ТРЯБВА да бъде РАЗРУШЕН!

 10. Прав сте в 100% от въпросите в статията ви. По темата Борисов, която изследвате от години, имате дълбоки и цялостни познания, които сте в пълното си право да публикувате многократно, без да се интересувате от политическите последствия към момента – въпрос на личен ВАШ избор. Бих се радвал да прочета подобни материали и за останалите “видни фигури в дясното политическо пространство”, но разбира се и това си е ваш, личен избор.

 11. Не твърдя, че нещо написано от вас е лъжа. По никакъв начин! Просто изразих моето мнение под формата на ” въображаем” диалог с вас. А примера го цитирах защото исках да кажа, че според мен много хора, когато гласуват избират чисто емоционно, водени от абсютно нелогични мотиви… но може и да бърка…

 12. Напълно съм съгласна с казаното в статията. Но постоянно се питам: кой ще разсече Гордиевия възел? РБ, ГЕРБ, кой? И никак не съм оптимистично настроена, разбирате защо. Страхувам се много и за Украйна, ако “империята на злото” победи, възможно е ние да сме следващите и едва ли ще я затрудним особено, като се има предвид на какъв хал сме.

 13. Борисов няма нищо общо с демокрацията.Знаем за историята му с партийната книжка, която може и до ден днешен да си му е в джоба, естествено левия.Знаем, че Златев го привикваше в хотела си за да го наставлява, като току що избран министър-председател, а знаем и Златев откъде го наставляват/говорить Москва/.Знаем и за свързващото звено между Първанов и Борисов- пак Златев.А, да не забравя и Румяна Желева- срама ни пред ЕС и света- пак от кадрите на Златев.На всички е ясно , че без задкулисната партийно-ченгесарска мафия, Борисов и кмет нямаше да стане, камо ли мин-председател.Как подари и най-красивото място на Черноморския ни бряг.Приказният район, където река Камчия се влива в морето, е заграбен от бившия губернатор на Москва Юрий Лужков. Комплексът е в сърцето на природния резерват, защитен от ЮНЕСКО. По информация на частната американска разузнавателна агенция СТРАТФОР Борисов и Лужков са в прелюбопитни връзки. Именно чрез бившия московски кмет руската мафия държи българския премиер в правата линия.Какво може да искаш от мутра – да дрънка каквото му изнася в момента.Така е като няма независими медии и съдебна власт.

 14. Към Росица:

  Проблемът е, че Империята на злото работи с повече от един отбор и за мен Борисов е резерва ( подигравайки се днес, че щял да става патерица на реформаторите).
  Ориентирът е кой се осмелява да застане срещу руската вълна в България, на която сърфира и Борисов, както съм показал в статията си.

 15. Г-жо Ангелова , поздравявам Ви за ” Радан Кунев ” . Изразявате позиция , която ясно обяснява желанието Ви да офейкате . А то обаче , как се връзва с увехналите надежди относно Бай Ви Бойко не е съвсем ясно .
  Имам предвид следното . Ако някой Ви обещае със съгурност , че в достстъчно близко бъдеще Той “ще си дойде” ( на мястото )…Ще се откажете ли ( от емигриране ) ?

 16. Добре си спомням, че ББ спря Белене след отказа на Т. Трайков да подпише и спешното посещение на Йотингер и Бузек. След това Трайчо беше сменен с Д. Добрев.
  Наскоро се появи информация, че в Англия TOTAL ще проучва за шистов газ. Франция също има намерение да направи същото, така че руската губерния България пак ще е закъсняла.

 17. Гордиевият възел ще бъде разсечен от Украина!
  Украина днес воюва и за България!
  Слава на непремиримите украинци!
  Поклон!

 18. И аз се зачудих “Радан Кунев” грешка ли е или подигравка заради Кунева. Тя ми е така дълбоко противна, че заради нея ще се чудя за кого да гласувам. А може би доста хора не я искат. И това не е добре.

 19. Колко лесно е да помогнеш на десен политик да изгради нормална държава и само със едно действие да върнеш нормалноста на държавноста = Лустрация на всички бивши и сегашни членове на БКП и техните подлоги участвали като безпартиини в управлението на местната и централна администрация….ех, мечти,мечти

 20. kam Pavlina. Ne razbiram vashite sajdenia. Priemate BSP, nepriemate DPS i Ataka. Ta nali poslednite sa skapi rojbi na BSP.

 21. Империята на злото има и трети отбор в лицето на Байреков.
  Също така РБ в лицето на Рамадан Кунев са обречени още преди избори.

 22. Аз го писах наскоро – ‘заигравките” на уж търсещите спасение за България с псевдо-гражданина за псевдо-европейско и псевдо-развитие трябва да престанат.
  Мутрата е точно толкова пагубен за България колкото и Сергей Местанов Сидеров – Олигарски.

  Ако Реф Блок действително имат намерение да променят България, то те трябва да задават на Борисов точно тия въпроси, които Иво е изписъл – тук и в книгата си.

  И трябва да ги задават постоянно, понеже ОТБЛЪСКВАЩИЯТ ГЕРБов / мутренски спектакъл на “за европейско” и на “за развитие” продължава и до днес.

  НЕ МОЖЕ някои да твърдят че – “ние сме ПРОТИВ модела наложен на България от БКП/ДС” и в същото време да казват “отворени сме за диалог с ГЕРБ”.

  Какъв диалог?
  С мутра?!

  На базата на какви “принципи”.

  Че той сутрин си пише СМСи с Гоце, а вечер твърди, че едва ли не не го познава.

  Кунева.
  Две са важните неща.
  Първо – тя артикулира правилно проблемите на България и зависимостта от Русия.
  Второ – заедно с РБ заслужава шанс да видим какво може да направи. Един шанс!
  Тази година!
  БЕЗ мутри в групата.

  “22 септември”.
  За “обединение на десните” били, казват?
  Първо – аз не съм ги чул да имат мнение за мутрата и ГЕРБ.
  Но помня лишените от логика и мисъл писания на Едвин в подкрепа на ГЕРБ. И, както и за РФ – ако не знаят какво да “правят” с ГЕРБ, да си препишат въпросите на Иво и да питат мутрата. Не е трудно!

  Второ – десните вече се обединиха. Що не помагат на РБ, ами правят нещо друго?
  Щото, струва ми се, по- им се ще да са воеводи и байрактари, отколкото помагачи!

 23. Към Arthur

  Емоционален сте, но справедлив! Задвижването на партии “патерици”, върви на пълни обороти. “Нецензурна България” се движи директно към БСП/ДПС, а “движение” септември 22 ще закичи егото на Борисов. За разлика от Синьо единство, което отстоява свои позиции, но в името на Единството, рано или късно ще се разбере с РБ, “22 септемврийци” ще опитат да отслабят и дискредитират Блока. Ако погледнем историите на Сугарев и Михайлов(които няма да останат в Историята), ще видим, че те до този момент само са разбивали, а не създавали. Пропуснах, създавали са – интриги!

 24. Не е лошо да помним маалко повече – поне до две петилетки , в случая . Та Пръмова отдавна се сдоби с този “Един шанс” като главен преговарящ с ЕС , освен ако не го броите като “нулев”,”пилотен” , “предпремиерен” или “промоционален” . В тази си роля известната снаха тъй ловко се специализира в предварителното затваряне (“закриване” дори) на преговорни глави в един ден (в деня на отварянето “откриването” им) , че освен бъдеща европейска “работа” с тлъста заплата успя да си (ни) заслужи и справедливата констатация на конкурентите от румънския преговорен екип , които формулираха нараненото си чувство за балканско достойнство горе-долу така : българите отиват да преговарят в Брюксел “с изути гащи”…Мметафорично , май .

  Не мога да разбера хората , които след толкова години намират оптимизъм да ровят в чувала с българската политика . Е какво толкова се надявате да извадите от там ?

 25. По повод на СЕЕДНО.

  Сред опорните точки на петоколонниците винаги присъства заклеймяването на всички, намерили сили да напуснат руската КОЧИНАТА на БКП/ДС.
  Кунева е ярък пример за това.
  Иво – също!

  Според опорните точки, тези които са останали “верни на партията”, т.е. на КОЧИНАТА трябва да се словославят с изрази като “патриоти”, “работили за България” и т.н. С една дума – с типичните ДС-ски тъпотии.
  До скоро така бяха възнасяни и бракониера от Сирищник и мутрата от Банкя.
  Бележка до Кirov: Неоспорим факт е, че Сугарев също взе видимо участие в славославенето на мутрата.

  Затова колчем стане дума за Кунева верните на КОЧИНАТА започват да квичат на: “снаха на БКП”, на: “продала България на западните колонизатори” и др. подобни… свинщини.

  Рабира се, квичащите удобно пропускат следното.

  Ако всичко, което Кунева уж сама го е “договорила”, беше изпълнено, то България нямаше да има механизъм за наблюдение, нямаше да четем срамни доклади и щяхаме да живеем в една нормална Европейска държава.
  За съжаление, нищо от това което “лошата” Кунева е “договорила сама” не е изпълнено!
  НИЩО!!!
  И поради това разни “борци с колонизаторите” бият полицаи! нападат дипломати! и си развяват “оная работа” у нас и по света.

  Последно: съзнавам, че интелектуалното нивото на четящите в блога е в пъти над това на Атакистите. На “колонизатори” и “лош запад” тук не “кълват”. И се извинявам за горното обяснение.

  На СЕЕДНО бих предложил, с най-добри чувства, да не ретранслира посланията на КОЧИНАТА.Не им е тук мястото!

 26. Според данните, ако изборите са утре комунистите ще получат 18 процента. Най големият им ВРАГ са НЕ гласувалите – 38%. Те са против тях, но не гласуват защото няма за кого. Ако само те гласуват и отрежат добра част от ветроходците от ГЕРБ и гонещите авантата от БСП и останалите грехотийки, които не разбират на къде духа вятърът, ще се получи такова мнозинство, което никой не може да победи. Но къде е този, който може да го води?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.