Украйна даде пример: декриминализира раздялата със съветската символика

На вниманието на българските власти- централни и местни (както и на помагачите им в присмеха срещу идеята да се разделим с монументалната съветска символика в България):

Сред мракобесните закони на антидемокрацията в Украйна, отменени вчера в Киев под натиска на проевропейските протести, е и криминализирането на разрушаването и преместването на паметници от съветската епоха. При това Украйна, за разлика от България, не е била окупирана от чужда войска, наложила чрез свой марионетен режим знаците на своето имперско присъствие, а е СЪЗДАДЕНА като държава в рамките на същия този Съветски съюз.

Основанията за ясно регламентиране на раздялата с окупационната символика в България, прегазена като зрител на парад от Трети украински фронт без да окаже съпротива, след което е окупирана три години от Червената армия без да е воювала срещу нея, са много по-сериозни, отколкото в Украйна.

Липсва ни обаче главното: политическата воля за възстановяване на историческата справедливост и самочувствието ни като народ, който има право сам да определя съдбата си без да го плашат с юридически несъществуващи основания за каквито и да било санкции от страна на чужда държава, приемник на светския колониализъм. Той е наложен тук с военна сила, с масови кланета на българи, извършени от други българи, насъскани и охранявани в това братоубийство от чуждата окупационна Червена армия.

В публичното пространство се дочу идеята, според която новоучредената дясна формация „Движение 22 септември” предлага на опозиционната партия ГЕРБ да внесе закон, който, най-общо казано, да препотвърди отрицанието на комунизма в България.

Замисълът, ако правилно разбирам, е ГЕРБ да се докаже като автентична десница, за да се премахнат съмненията в това и така да се създадат повече възможности за сближаване с други десни формации.

Ако обаче ГЕРБ продължават да бягат от темата за съветската символика, ще покажат тъкмо обратното по най-яркия възможен начин. Дългогодишното им криене зад общи приказки ги издава по-скоро като крепители на постсъветското монументално статукво като на общинско ниво в София, Пловдив, Варна, Бургас и т.н., така и на самия гербаджийски Олимп, откъдето гръмовержецът Бойко Борисов обеща още като кмет паметникът на съветската окупация в столицата да не бъде пипан, докато е жив.

Господ ( когото Борисов не веднъж нарича „началника”), дълъг живот да му дава, но е време да разбере, че подобен род клетви само го злепоставят като човек, който не случайно толкова много си харесва Тодор Живков.

Нали му се иска да е обединител на дясното пространство? Ето начин да направи важна крачка в правилната посока.

Припомням странния ни телефонен контакт на 28 март 2012 г., когато ми се обади да ме информира за спирането на АЕЦ „Белене” в рамките на един бартер: зави ми, че спира строежа на централата и ми подарява тази новина, а в замяна поиска да спра да му „ям кокалите”.

Офертата важи ли и по темата за съветската символика, за която, за негова изненада, поставих също въпроса в рамките на онзи телефонен разговор, но получих „интересната реплика” от премиера Борисов, че не искал да дразни Путин „докато текат преговорите за газа”?

Тези преговори май също ще продължат, докато сме живи…

Цитирал съм схематично онзи наш обмен на мисли в книгата си „Премиер на РъБъ”, но за да няма неадекватни аналогии с разни компромати чрез нерегламентирани цитати, припомням също, че изрично поисках тогава от събеседника си разрешение да съобщя за нашия разговор, което всъщност беше и причината за обаждането на Борисов в частта за АЕЦ „Белене”- да разглася в блога си сензацията и с това да се полаская от вниманието към персоната ми, след което да спра с критиките си.

Разбира се, че мнозинството в това проруско Народно събрание няма да посегне на съветските корени на собственото си русофилство. Но опозицията, ако наистина е такава, е длъжна да се държи като опозиция (и да не повтаря срама с антиевропейското гласуване за продажбата на земята, пакетирано с гласуването на управляващите).

Иначе казано, предлагам опозиционното предизвикателство към съветската символика да стане проверка за зрялост и автентичност в дясното пространство. Тя би трябвало да бъде премината на първо място от партията, заявяваща себе си като дясна парламентарна опозиция.

Който не е готов да издържи този тест, рискува в теста за „бременност” дясната му легитимност да си остане оцветена в червено, каквато и синя лентичка да топи в епруветката на отношенията с избирателите, за които е (о)бременен с подозренията за зачеване на поредното посткомунистическо отроче в политиката (му).

37 мнения за “Украйна даде пример: декриминализира раздялата със съветската символика”

 1. Както в повечето случаи,г-н Инджев е точен и в преценката си и предложението към ГЕРБ.Ето,това е пътя който тази партия трябва да избере,за да има претенции ,че е дясна и антикомунистическа.По делата ще ги познаете….!

 2. Цитирам от текста този параграф:
  “Основанията за ясно регламентиране на раздялата с окупационната символика в България, прегазена като зрител на парад от Трети украински фронт без да окаже съпротива, след което е окупирана три години от Червената армия без да е воювала срещу нея, са много по-сериозни, отколкото в Украйна.”,
  защото мисля, че е достатъчно тези Основания … да станат мотиви съм законопроект за премахването на монументалната съветска символика в България и който законопроект ГЕРБ да внесат незабавно /сега е моментът/ в това НС.
  Преди ново искане за недоверие към правителството – видя се, че това е ялова работа.
  Наистина, така ще го видим ГЕРБ какво е и защо е.

 3. Г-н Инджев и колеги коментиращи, вчера бях упрекнат в блога за моята неосведоменост и реших веднага да поправя този мой пропуск като разгледах сайта на Реформаторския Блок и предизборната програма на ДСБ за което рапортувам.
  За Предизборната програма на ДСБ ми направи впечатление че е ПУБЛИКУВАНА В САЙТА НА 12 МАЙ т.е. при предизборна кампания вече приключила на 100%.
  В сайта, всъщност в БЛОГА на РБ програма не намерих, а намерих някакви си “ШЕСТ СТЪПКИ” и “ДВАНАДЕСЕТ НАЧАЛА”.
  Самото представяне на Реформаторския БЛОК чрез “Реформаторски БЛОГ” е несериозно и неудачно. Това политическа формация ли е или говорилня. Нека остане БЛОГът но с друго име например ФОРУМ иначе се бъркат и смесват две понятия които имат съвсем различни функции и цели.
  Също несериозно ми се стори как така политически субект с претенциите да е изграден по всички правила и традиции на европейската партийна организация и показал в детайли огромен стаф от дейци, чиито членове комуникират с електората посредством ИЗИСКАНИЯ И ЕЛЕГАНТЕН НАЧИН ЧРЕЗ ПРЕСКОНФЕРЕЦИИ няма програма. Отдадох го на МОДЕРНИЗАЦИЯТА за която също имат претенции да са носители в себе си.
  Започнах да чета и почувствал че никаква модернизация не лъха от текста а са отново стандартните клишета, реших да прегледам текстовете чрез Уиндоус на наличие на определени думички.
  Започнах с думичката “ЛУСТРАЦИЯ” ??? – отговорът на програмата бе “No matches were found”.
  Проверих после с корена “ЛУСТ”, да не би пък да се изпусне случайно някакъв запрограмиран сложен и многоходов лустрационен процес – отново същият отговор – “No matches were found”.
  Пробвах и c “МОНУМ” и “ ПАМЕТН”, пробвах и с “ДЕКОМУН” и отново същия резултат – “No matches were found”.
  Рекох си, може би имат намерение да въведат най-после в родната икономика служби като антимонопол, антимафия, фискална полиция.
  На думичката “АНТИ” Уиндоус откри че е бъкано в текстовете с резултати, но като част от думичката гарАНТИрам и нейните производни. Един вид всичко е гарантирано и за всичко е помислено. Не е написано как ще стане това. Нито една думичка с корен “МАФИ” не бе намерена, докато “МОНОП” , бе открита на три места където се говори че ще се ограничават монополите. Пак не е написано как.
  За фискална полиция не се говори, потърсих за това в българоезичния нет и открих че от началото на тази година в БГ е създадена МИНИ-фискална полиция. Не разбрах как тази МИНИ-фискална полиция ще бори МАКСИ-нарушителите. Защо ДСБ/РБ не говорят по тези проблеми??? Имат ли идеи по тези направления???
  Не мога да разбера как в БГ действа службата анти-монопол, съществува ли или не и ако съществува кого защитава монополите от гражданите и дребния бизнес или гражданите и дребния бизнес от монополите.
  Нито дума в тези текстове не е отделена за тия неща.

  Пак ще споделя моите възприятия, като отново се боя че ще бъда упрекван.
  ПРОГРАМАТА НА ДСБ + ШЕСТТЕ СТЪПКИ и ДВАНАДЕСЕТТЕ НАЧАЛА на РБ дават представата за някакво стерилно образувание, обединение което в такъв вид и с такива документи може да съществува единствено в някакво стерилно пространство като лаборатория, аквариум, клетка, резерват,защитена зона. Реалностите обаче са че водните пространства бъкат от акули, на територията на БГ е пълно с копои и хиени. Във въздуха кръжат хищни птици и за всичко това не е казано нито дума. Цялата страна е е един резерват на съветски фосили набучени и стърчащи равномерно навсякъде по територия от 111 х. кв.км., така както и крачещи на два крака. Как ще се защити този ЕМБРИОН заченат в епруветка от тях??? Не е казано. Затова използвах и термина СНОБ, СНОБСКО в предишния ми коментар.
  Може да стане евентуално с хипотетичното призоваване на 38-те процента от електората който се упражнява в бране на гъби, но като че ли и тях не могат да привлекат и динамкиата на спад в предпочитанията към тези формации откъм берачите не ми е известно да е променена и да е започнала да показва някакъв ръст.
  Някой от лидерите на ДСБ/РБ може ли да обясни ИЗОБЩО НЕЩО във връзка с тази ПЕЧАЛНА ДИНАМИКА от последните години и как тя ще се промени ???

  В програмата на ГЕРБ не съм влизал и нямам намерение, защото е ясно че техният вожд е нейно огледало и след като той уж слуша със зяпнала уста Мути, а прави това което каже Пути е безсмислено.
  Извинявам се за прекалено дългия пост но нещата които имам да споделям са наистина многобройни.

 4. Razrushavaneto (ne premestvaneto) na pozornata MOCHA shte e testut za nachaloto na istinski promeni v Bulgaria. Drug put proooosto NIAMA! Zhalkoto e che tolkoz socialna energia beshe potroshena v opiti da se stroshi cherupkata na gnilia oresharski vmesto da se beshe nasochila kum razrushavaneto na tazi ruska gavra s istoriata i dostoinstvoto na bulgarite v samia centur na stolicata. Niama da sme nezavisimi dokato tozi pozor ne bude UNISHTOZHEN!!!

 5. Докато ГЕРБ не заявят ясно, недвусмислено и категорично, че са:

  * ПРОТИВ РУСКИТЕ ДОМОГВАНИЯ ЗА ЗАВИСИМОСТИ НА България,
  * ПРОТИВ БЕЛЕНЕ И ЮЖЕН ПОТОК,
  * ПРОТИВ ОЛИГАРСИТЕ С РУСКИ ИНТЕРЕСИ,

  за мен и за мнозина като мен слагаме знак за равенство с БСП, ДПС, Атака и присъдружните им националистически организации (които също като тях не го заявяват).

  Ако не го направят, какви Граждани за европейско развитие на България, какъв член на ЕНП, какви пет лева!

 6. Пропуснах:
  *ПРОТИВ ОКУПАЦИОННАТА СИМВОЛИКА В БЪЛГАРИЯ

 7. Пшонка, главният прокурор на Украйна, не можел да заведе дело за разрушаването на паметника на Ленин, защото според все още действащия указ на президента Юшченко №432/2009 от 2 Юни, 2009, паметниците и мемориалите на физически лица, виновни за гладомора и политическите репресии в Украйна, подлежат на демонтиране, а улиците и пр. публични обекти – на преименуване! В статията от линка има и препратка към самия указ.

  http://espreso.tv/new/2013/12/09/pshonka_ne_mozhe_vidkryty_spravu_za_lenina_cherez_prezydentskyy_ukaz

 8. Още една печална новина.
  Специално за г-н Анонимус, ако следи блога, който се заяде с мен и не вярваше че това може да стане и беше твърдо убеден в неотстъпчивостта на Мути пред Пути.
  Стана известно че ЕС е дал 100% достъп на Газпром върху използването на OPAL pipeline (в нарушение на принципите на Третия Енергиен Пакет).

 9. ГЕРБ, е най-ретроградната сила в българската политика и най-успешният проект на кукловодите от ДС за завладяване на дясното политическо пространство! Погледнете, каква е структурата на членовете и симпатизантите на тази мафиотска структура, която неправилно наричаме партия и ще се убедите – преобладават бивши партийни работници и бивши ченгета от силовите структури на тоталитарната държава, останалите са криминални престъпници! Но едно ги обединява – всички са бивши членове на БКП, или деца на такива!Това е положението…

 10. Поздравления за чудесния коментар!

  А това е линкът към над 210000 архивни документи за Гладомора в Украйна 1933-34. Разсекретени са преди 4 години.

  http://www.archives.gov.ua/Sections/32-33/
  Стига човек да прочете само няколко, за да разбере защо в няколко области на Украйна вече забраниха комунистическата партия, символика и пр.
  Да,украинците вече гонят комунягите и останалата съветска агентура…
  Ама че припряни хора! Не се прави така, братя украинци- гледайте нас и вземете пример! Първо – кръгла маса,която да легитимира контруктивната роля на комунягите. После- нагласени избори, които пак те да спечелят. Ех, може да се избере консенсусен демократ президент, но той непременно трябва да декларира, че е марксист. Нямате и вие подготвени кадри за дипломация, служби за сигурност ит.н.? Нет проблемы!- я на нас какво ни е, като ги оставихме всичките! Ами то не може така неразумно да се пилее човешки потенциал, при това образован и щколуван в Москва на Лубянка, както, за съжаление, се случи в Чехия, Полша, Естония! Медиите ви? Нашият опит тоже показва, че онези с чистите ръце, горещите сърца и хладните умове се справят чудесно като собственици, главни редактори, водещи! Има си блогърска журналистика-тя нека да цъфти в името на медийния плурализъм! И в приватизацията добре се справиха онези с чистите ръце, горещите сърца и хладните умове ! Толкова много паметници на Ленин и съветската армия имате, също като у нас-вярно, дразнят някои, но по-добре е да не дразним излишно Москва, че може да ни вдигне цената на газа! Друго какво остана? А,евроатлатическата ориентация! Да! Има много преимущества-фондове, синекури из Брюксел за наши хора и т.н….Не забравяйте обаче най-важното- че точно това е начинът да сме по-полезни на Русия! Как Троянские лошади, ну,здорово!… Карайте я така, а като ви омръзне тази строга Европа- вот вам Евразийския съюз с необятните му пазари! Владимир Владимирович ще ви посрещне немедленно с “Добро пожаловать!”..
  … Та дано украинците не се учат от нас, освен като отрицателен пример!

 11. Тази идея наистина би обединила повечето българи!!!!

 12. От Европа явно казаха на Путин истината в очите. Ние ти дадохме над триста милиарда уж за да създаваме основите на едно световна свободна икономическа зона от атлантическият до тихия океан, която може да донесе голямо благосъстояние на народите на Русия и Европа, а ти като трениран кагебист знаеш само да крепиш своята шайка, като правиш стени, убиваш хората и крадеш това, което не ти принадлежи. Ако е въпроса за стълкновение, вместо да ти даваме тези пари, за да работиш срещу нас и срещу интересите на Русия, и вместо да се надлъгваме с тебе, ние можем да вложим тези пари в ракети и бомби и да говорим от позиция на силата. И нещата се променят в Киев.

  Не е ли време и у нас да се каже НЕ на българската Путинска шайка, която ни сервира подли избори, лъжлива телевизия, анти европейски закони и камари от дейности взети от практиката на КГБ, Щази и ДС за манипулиране мозъците на хората с съвсем явни шашми. Трябва ли и тук да се лее кръв, за да се осъзнаят очевидни истини. Не е ли поне крайно време да се махнат грамадните въоръжени войници, които продължават да пазят местната шайка от кагебисти, и бяха наложени по чужда заповед, по време на уж умрялата студена война, когато България не беше държава, а съветска територия.

 13. Позволявам си да предложа едно допълнение.
  Предвид факта, че понастоящем страната ни е осеяна с десетки хиляди паметници на “септемврийци”/23-та, шумкари, мандраджии, ятаци и др АБПФК /само по пътя от Видин до София съм преброил 37/, предлагам формулировката
  ПРОТИВ ОКУПАЦИОННАТА СИМВОЛИКА В БЪЛГАРИЯ
  да се преобразува в
  ПРОТИВ ПРОКОМУНИСТИЧЕСКАТА И ПРОСЪВЕТСКА СИМВОЛИКА В БЪЛГАРИЯ.

 14. ПРОСТЕТЕ, че измествам темата но точно сега гледам на запис воплите на гоце към с.с. та ми дойде наум безумната мисъл че втория може и да не е чак такъв мръсник и престъпник като останалите комунисти. явно гоце няма годни компромати за него щом го удря на плач ,че не искат доброволно да му отстъпят /отстъпения/ пост.сещам се само за един такъв аналог в новата история- човек на пост на върха на най-богатата държава -доброволно да го отстъпи на предшественика си.

 15. @ ROSSEN IORDANOV
  Вижте какво г-н IORDANOV, това, че не можете да схванете идеите от Платформа на Модерната Десница, това, че не вдявате за какво става въпрос в предложените шест стъпки за излизане от кризата, не изненадва, особено имайки впредвид разточителните ви празнословия, много често издаващи хаотична и неподредена мисъл. Изненадва ме силно, обаче, самочуствието Ви да давате категорични оценки за неща, които видно е, не разбирате.

 16. До Rossen Iordanov ,
  не е толкова лоша новината , защото става въпрос за запълване на капацитета на 100%, а не за достъп.
  “Русия и Европейският съюз се съгласи, че тръбопроводът Opal в Германия, като продължение на Nord Stream тръбопровод на Русия , би трябвало да работи на пълен капацитет”(РИА Новости)
  Пиша не за друго, а защото и аз се притесних от евентуална европейска отстъпчивост в момента, когато Путин заплашва Украйна със спиране на финансовата помощ след оставката на правителството им.Т.е. опитва се да изнудва всички.

 17. “Иначе казано, предлагам опозиционното предизвикателство към съветската символика да стане проверка за зрялост и автентичност в дясното пространство. Тя би трябвало да бъде премината на първо място от партията, заявяваща себе си като дясна парламентарна опозиция”.
  Само за този който направи това,ще гласувам на бъдещи избори.Аз и още няколко мои приятели – съмишленици.Просто за сега няма за кого да гласуваме.Чакаме…….

 18. “ГЕРБ да се докаже като автентична десница, и така да се създадат повече възможности за сближаване с други десни формации.” Това е просто невъзможно да се случи. Та те вече имаха пълната власт и не го направиха. Дори напротив: те възхвалиха правешкия чукундур и социализъма и дори му направиха музей. Червеното направо изби изпод герберското синьо и се наредиха в единния русофилски отбор с БСП, ДПС и Атака.

 19. Моите уважения, г-н Инджев, но в случая чакате от умрял писмо!

  Борисов, Станишев и Първанов са млечни братя – деца на лейтенант Шмид. Те са конгениални.

  В момента са малко скарани – заради нарушаването на Сухаревската конвенция – но това никак не променя същността им.

 20. Докато следвах (1963-1968) имаше разкошен блок от черен полиран гранит, на който по стария правопис и със славянски букви беше написано, че на това място (където сега е МОЧА) ще бъде въздигнат храм “Свети Цар Борис І”. Вероятно в архивите на Общината или Св. Синод това има потвърждение, а блокът може да е оцелял и да се съхранява някъде.

 21. @Живко Боев
  Вижте какво г-н Боев, не съм тук да давам оценки и не ги давам а изказвам впечатления и споделям предствите си. По-скоро поставям въпроси. Не разбрах къде видяхте самочувствие да давам оценки. Надявам се и с Ваша помощ да си подредя мислите и изчистя хаоса, но Вие нищо не подреждате а давате категорични оценки които не обяснявате.

 22. Вървите в центъра на София БАМ! Въоръжен съветски войник.
  Вървите в центъра на Пловдив БАМ! Въоръжен съветски войник на тепето.
  Вървите в Центъра на Бургас БАМ! Въоръжен съветски войник.
  23 години никой не задава въпроса – Това съветска окупационна зона ли е или някаква територия наречена държава? Докога ще ви правите глупаци? Докога ще ни баламосвате с приказки за освобождение с най-голямото клане на българи от наемни българи?

 23. До ЖИВКО БОЕВ:
  Неприсъщо е за един човек, изповядващ демократични ценности /за което явно претендирате/, вместо в спора с опонента си да се стреми да оборва тезите му с аргументи, да се впуска в лични нападки и обидни квалификации!
  Внимателно изчетох поста на господин Йорданов и не намерих в него “категорични оценки”. Напротив – изразеното от автора ЛИЧНО МНЕНИЕ /на каквото всеки от нас има право/ е подкрепено чрез един оригинален подход с ФАКТИ, които очаквам Вие да оборите. В противен случай ще се окаже, че “празнословието” е Ваш похват.

 24. Към Игнатия:

  Много пъти съм казвал същото, което посочвате и Вие. В случая просто предлагам да бъда оборен от ГЕРБ и ако не го направят, ще имаме (поредно) доказателство за това, че са менте в претенцията си за антикомунисти.

 25. Гледаме ги тези в Сирия , опожариха си градовете , изгониха сънародниците си !
  Тези в Украйна същите , каквото ще да става само да сме на власт!Янукович и само Янукович е важен , незаменим , а това че народът е излязъл и си иска правата няма значение ! Това , че вече сме 21 век и диктаторите са неприемливи, светът е отишъл напред , променя се, отваря се , не ……..те продължават да си действат с комунистическо тесногръдие!
  Ами нашите хубостници тук ?! Същите !……….
  Болест ги тресе !Хайде оградиха парламента с железни огради , случва се !Хайде дадоха властта на етническа партия да управлява държавата с 6 процента избиратели при 50 процента активност!При 80 процента те няма да са в парламента !Хайде търпят издънките на фашизоиди влезли в парламента барабар с курвите си !
  Добре, разбиха градивната енергия на хората , стъпкаха правилата , а сега какво !?
  Градеж ли ще има , европейски стандарти ли ще гоним ?С коя народна воля , тази на ретроградните ви комунисти избиратели , с неграмотните ви цигани или с фашизоидните малоумници !
  Все съм виждал в тази държава ненормални неща , но така както станишев , местан и сидеров , заедно с шайките си са се хванали за властта днес , това не съм си го и представял !
  От зор и страх да не изпусне властта в партия , в държава , в ЕС , в……..и още и още , този ненормалник станишев взе да разбива и неделимото ! Комунисти тръгнал да разбива , бетон в бетона да удря !Искри и чудо , ефект никакъв !Запазена марка с руски фиксатор наследена от баща му !
  Е този станишев наистина е болен !
  Асад, Янукович, станишев, павел ,….. разлика няма , рудименти от началото на 20-ти век !

  Едно е ясно , тези горе са страхливци без достойнство, а не мъже !
  Орешарски го изключваме , него не го хваща никоя класация , заровен дълбоко под фекалиите на господарите си !

 26. Приемам критиката на г-н Йорданов, като едно доброжелателство към Реформаторския блок. Сайта на ДСБ, партията чрез която се чувствам представен е муден и безкрайно остарял. При Реф. блок, положението не е по различно. И двата сайта трябва да бъдат модернизирани! Недопустимо е вече в сайта на отделните партии и този на блока, да бъдат публикувани предложения на ДГБ, ДСБ или която и да е от петте, а не от името на Блока. Така не се създава впечатление за единен политически субект, а за конгломерат от партии. Знам, че блога на Иво се следи от всички тях. Надявам се, да чуят нашите послания и да потърсят решение на този въпрос, защото няма никакво време.

 27. Г-н ROSSEN IORDANOV, АЗ НЕ се заяждам с вас, както егото ви говори.АЗ също НЕ вЕрвам, самите ФАКТИ говорят сами за себе си.
  Моля предоставете ни източника си на информация , за да се уверим и ние в това което твърдите. Нека ние се убедим , че вие вярно сте интерпретирали информацията, която сте получили. Колкото до Мути ,ако сега отстъпи пред Пути, ще си плати съвсем скоро политическата, и не само, цена за тези отстъпки. Все пак Германия още не е “достигнала” до “демократичните висоти” в родината на Пути.
  Ако Пути се е съгласил на цена около 100 долара за 1000 куб.метра, какво лошо има в това Мути да даде на Пути целият газопровод.

 28. Точно това бе тдеята ми г-н Киров, въпреки острите думи. Благодаря и на г-н Тинков за разбирането.
  Към Дари: Полша очаква първия комерсиален шейл газ през октомври и е в непосредствена близост до ОПАЛ. Рано е за експорт но мислят сериозно по въпроса.

 29. Мн. са мудни реформаторите,нямат рефлекси…Все още не са подкрепили категорично Референдума,предложен от Президента. Можеха да потърсят съдействие и от 22 септември,зелените и младата формация на Татяна Дончева-въобще всичко що е читаво трябваше да го разбунят. Президентът хвърли камък в блатото -реакция никаква-само бранителите на статуквото изреваха на умрело…Сън мъртвешки

 30. Г-н Анонимус , информацията прочетох най-напред в блога La voce arancione, което ще рече “оранжевият глас” на български и който е воден от едно младо момче специализирано за Украйна и Полша. Редовно го следя от повече от две години, харесва ми и защото е много запознат и пише по темите за тия страни по-добре от италианските официални медии. Пише редовно и за проблемите свързани с газа, Газпром и т.н. Та той написа във вчерашната си статия за ОПАЛ и за това решение позовавайки се на Gazeta Wyborcza. Аз полски не владея и проверих в Гугъл и намерих няколко категорични заглавия, включително от Ройтерс.
  Моя грешка е че избързах и написах поста си в блога тук ЗА КОЕТО МОЛЯ ИЗВИНЕНИЕ ОТ ВСИЧКИ, всъщност всичко е тръгнало от една самодоволна самопохвала на алфа-демократа, че вече има договорка по въпроса, но в действителност засега няма окончателно решение. Медиите на Пути естествено тръбят но аз не съм гледал тях. Днес при препроверката взех че си преведох статията на Gazeta Wyborcza и разбрах че последната дума ще е на Йотингер в края на февруари. Все пак полския вестник подчертава помощта на Газпром за Мути. Кой помага от Газпром знаем също много добре. Има и интересни коментари отдолу, разбират се без превод. Ще видим, ще изчакаме още един месец.
  Новината ако се потвърди за мен е лоша защото се вкарва една много голяма и разтеглива дъвка в устата на нашите и газпромовските газови емисари. Дано стане така както вие казвате, но аз очаквам да им дадат временно изключение от ТЕП. Но дори да стане така както казвате вие Мути няма да ми се издигне особено в очите.
  http://matteocazzulani.wordpress.com/
  http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,15352078,Putin_wytargowal_w_Brukseli_monopol_na_gazociag_przy.html
  Надявам се да не се обиждате че ви наричам така, съзнавам и оправдавам анонимността на някои публични личности и допускам че в случая с вас е така.

 31. @ROSSEN IORDANOV , ПАВЕЛ ТИНКОВ
  “Започнах да чета и почувствал че никаква модернизация не лъха от текста а са отново стандартните клишета, реших да прегледам текстовете чрез Уиндоус на наличие на определени думички.
  Започнах с думичката “ЛУСТРАЦИЯ” ???”
  “ПРОГРАМАТА НА ДСБ + ШЕСТТЕ СТЪПКИ и ДВАНАДЕСЕТТЕ НАЧАЛА на РБ дават представата за някакво стерилно образувание, обединение което в такъв вид и с такива документи може да съществува единствено в някакво стерилно пространство като лаборатория, аквариум, клетка, резерват,защитена зона.”
  “Как ще се защити този ЕМБРИОН заченат в епруветка от тях???”
  Ако горните няколко цитата не са оценки от висотата на всезнаещ, дълбоко информиран,експерт по темата, човек, който има организационния опит на създател на просперираща организация, ми остава господа да си мисля по-лошото. По-лошото са опитите да се подценят, да се обезценят, бих казал, посланията на РБ, каквито опити правят непрекъснато от нароените филиали на БКП – централите на БСП, ГЕРБ, ДПС и др. Точно това е сърцевината на метода на подмяната, т.е опитът да направиш нещо значимо незначително, тъй като нямаш друго от същата величина, начина е да смъкнеш, значимото долу в ниското, да го принизиш, да го смачкаш. Широко използван метод от Тиквоний и последователите Му. Какво друго ако не такъв именно подход е оценката “стерилно образувание” на база шестте стъпки за излизане от кризата. Засега единственото смислено предложение за спиране неконтолираното пропадане на нацията и държавата. Виж, при Мишо Бирата и при Дудука, нещата не са толкова стерилни! И изобщо, нека приложим високите критерии и изисквания, почерпени и вдъхновени от житията на светците, може би, към всички, не само към РБ, тогава сравнимо с един по обективен за нашите условия стандарт да раздаваме оценки, или да си изграждаме мнения, да оформяме впечатления и т.н.
  Накрая ще разкажа истински случай – мой познат и приятел сподели при опита ми да го агитирам за ДСБ – Живко, аз никога повече няма да гласувам за Костов! Защо, питам аз. -Защото той не можа да направи достатъчно за държавата и за хората. Е, а кой направи повече, питам отново. А, кой да направи повече, ние си знаем, че другите не могат, не знаят, ама Костов знаеше и можеше, ама не направи достатъчно.
  Горното не е измислено, заклевам се в децата си! Кой както иска така да го разбира.
  п.с. Вижте коментара на KIROV, това вече е доброжелателна критика.

 32. 23 години пазим съветските паметници, въпреки че знаем добре, че Съветския съюз не съществува.

  23 години години си пазим жалоните на поробителя, който уж не съществува.

  23 години тези, които откраднаха държавата се надяват, че съветските войници ще ги пазят и ако ги няма са загубени.

  Ако не им вярваха, нямаше да ги има тези идоли в всеки град. Който вярва в таласъми не можеш да го разубедиш с нищо.

 33. Г-н Боев, не е нито едното нито другото Ви предположение. Нито съм експерт с опит в партийна организация, нито злорадстващ съперник на десните формации в БГ. Обикновен гражданин и потенциален гласоподавател желаещ да изкаже болката си от това което вижда в дясното политическо пространство в БГ. И остротата в езика ми не е от желание да “принизя значимото” в него а единствено от желание то да се съвземе и активизира . Времето тече неумолимо, хората излязоха на площада и бяха там 5 месеца упорито и чакаха своите лидери. А вдясно все още се организираме. Въобще ЗНАЧИМОТО винаги успява да се наложи, при всякакви условия, въпреки хулите, помията и дифамацията хвърляни върху него – това е моето мнение.
  СТЕРИЛНО ОБРАЗУВАНИЕ използвах защото програмите, стъпките и началата които са публикувани удрят на камък още при първата стъпка – ОСТАВКАТА, която е необходима за да се започне но никой не иска да я даде. Това стана ли ясно на всички в дясно??? Така че тези документи на десницата изпълнени с ОБЕЩАНИ ГАРАНЦИИ във всеки пасаж могат да действат само при две условия – ОСТАВКА и НЕНАЛИЧИЕ НА МАФИЯТА-ДЪРЖАВА. Тоест в едно защитено СТЕРИЛНО ПРОСТРАНСТВО, да речем някъде в Западна Европа в страни като Дания, Норвегия, Люксембург. У нас това няма да се получи така лесно и затова са нужни други средства. Затова и клишета като меритокрация и некорумпираност са блянове за среда като БГ.
  Ще бъда и по-остър даже, защото се вижда че за да се променят нещата това което се е казвало досега не е достатъчно – ТАЗИ ПАРКЕТНО-САЛОННО-СТУДИЙНА ТАКТИКА НА ДЕСНИЦАТА Е ГРЕШНА!!! Мен лично не ме устройва. Възприемайте го и като оценка ако искате. Резултатите досега го потвърждават. Трябва да се излезе на площада – на жълтите павета не е толкова неуютно в края на краищата.

  За да покажа че не съм злонамерен лайномет а МЕ БОЛИ от това което става и тъй като г-н Киров каза че ръководителите на ДСБ/РБ четат редовно в блога , поствам няколко мои коментари от последните месеци тук и в блога на Сугарев. Правя го ЗА ТЯХ а не с цел да ви засипвам Вас с моите несвързани, хаотични, неподредени празнословия и защото съм убеден че много хора мислят така. Тва което съм писал за Сугарев се отнася и за тях, тогава все още се раждаше РБ.

  20 ЮНИ 2013

  Ами “международно комунистическо движение” и “международна работническа солидарност” в действие г-н Инджев. ДОПУСКАМ И ДА НЕ Е ОТ БГ ТОЗИ РЕПОРТАЖ, ярко доказателство за това че тези понятия не са изтъркани и загубили актуалност. Иначе по форуми и дискусии – сакън, какъв комунизъм, за какво говорите, вие сте фосили, останки от студената война и разни други оправдания и аргументи се изтъкват от модерните комунисти – европейските ПЕСоглавци. Иначе защо не се показват тези репортажи от протестите в БГ. Защото 80% от медиите са леви, същият процент интелектуалци, упражняващи се в разтягане на локуми са леви, влезеш в някоя книжарница и за да си намериш книга с дясна тематика и ориентация трябва да се ровиш с часове по рафтове и каталози, политкоректност и толерантност са завладели всичко в Европа, демокрацията е същата като в СССР и СИВ, киното ляво, театър ляв и всичко за каквото можете да се досетите. Европа станала развъдник на паразити, данъчното облагане бие всички рекорди, бизнесът, всеки който може бяга в Азия и т.н. и т.н.
  И на всичкото отгоре десниците в Европа намират начин да си бият сами шутове в та**ците един друг амплификирайки всичката тая помия която лявата ПЕСоглавска глутница лае и бълва непрестанно. И в БГ ги следват много успешно. Какво да се прави , опит в международното антикомунистическо движение останал почти никакъв, USA далече, UK вън от ЕU, една Полша се гърчи сама, и тя вече с последни издихания. Въпросът е USE vs EU(rss). Или едното или другото.

  01 АВГУСТ 2013

  Благодаря на bgfiles за коментарите му и за текста на Иво Беров за «дясномислещите» БГ ителектуалци и интелигенция защото споделям напълно написаното и от двамата по темата. Сугарев който е “знамето” на тия “дясномислещи” обича в сайта си да цитира песоглавски издания като италианския «Република», леви интелектуалци и литературни дейци като Умберто Еко, Дарио Фо (на погребението на жена му тази година имаше маcово пеене на “Bandiera rossa”) и други такива чисто леви че и яркочервени представители, и който вместо да съсредоточи умствените си и литературни способности (които несъмнено има) в консолидиране на десницата (антикомунисти) предпочита да обявява гладни стачки и занимава публиката със себе си. Щото Ганди бил правел така. Всичкото БГ-ентелегент настръхва и се мобилизира, мнозина цитират Ганди, как “в началото те игнорират, след това незнамсикво…… и т.н. и накрая побеждаваш”. Абсолютно правилно и точно. Същото е и в БГ, досущ както в Британската империя. Само че така, с гладуване побеждаваш британски колонизатори а не съветски комунистически окупатори и кагебистки саботьори. Което е много много различно. Освен това Сугарев смята че трябва непрекъснато да амплифицира кусури и гафове на десните партии и движения от Европа като италианските например щото били “популистки” т. е. използва терминология въведена от левите ПЕСоглавци. Един вид той ги заклеймява, това което се мъчат да правят самите ПЕСоглавци в Европа. А това че такива партии и движения са поддържани от масовите бизнес среди които са развъдникът и ядрото на техния твърд електорат той не го забелязва. Може би защото те не пишат статии и есета и са слаби литературни производители но затова пък са производители на почти всичко което може да ти дойде наум на пазара и то много добре и което е обект на повишен пазарен интерес, търси се и продава в цял свят. Възможно е, даже почти е сигурно че и Сугарев ги харесва такива стоки и продукти. И макар комуно-ПЕСоглавските политики да са способни да произвеждат най-добре единствено и само паразити с които държава като Италия е фрашкано, те успяват не само да ги хрантутят но и да произвеждат блага, да поддържат заетост в държавата, да я държат да не изпадне от G-8 и G-20 но и да хрантутят безподобно дебелата ненаситна държавна администрация, затлъстяла отново по причина на същтие комуно-ПЕСоглавски политики.
  В тази си статия Сугарев развива темата за руската емиграция в БГ и заплахата която крие този феномен. Но забравя да спомене някои важни неща. Например че емиграцията като фактор за потенциален ръст на електората , т.е. да го кажем направо “внос на електорат” е италианско “know-how”. По-точно италианско комуно-ПЕСоглавско явление целящо да попълва все повече изтъняващия басейн на тамошния ляв електорат. Този басейн, който не могат да напълнят с идеи а се мъчат да направят това с внос на африкански дивашки и варварски паразити които да станат един ден ляв електорат. Затова и си сложиха министър на “вноса на електорат” от Конго за да може да се улеснят пътищата за придобиване на гражданство и да се превърне той в истински действащ електорат. Вече има милиони внос на такъв, наистина мат’рял и той трябва да се използва в изборния процес.
  Сугарев е против такъв “внос на електорат” в БГ, но не споменава че този прийом е възприет от БГ-комуно-ПЕСоглавците и псевдо-десни от тези от които той се възхищава в блога си и чиито представители цитира – европейските ПЕСоглавци. След като е против, да обясни и кои на Запад са против вноса на електорат от Африка, но той не го прави. Против са десните партии(антикомунисти). Но Сугарев е против тези десни щото те били “популисти”. В БГ комунистите са организирали внос на електорат от Русия (по същото това “know-how”) и от Турция. Единият с нищо не е по-малко дивашки и варварски, нищо че идва с много пари (окрадени от руския народ) и чиито представители са от объчите на путинската “вертикална демокрация”. Дори много по-лошо тъй като е паплач, великоруски и имперски възпитана и се има за свръх-народ и някакви особени създания които имали мисия на земята да показват пътя и истината на другите народи (това за сведение на господина който иска да се гушка с тях и си мисли че те ще му позволят). Другият пък, този от южната ни съседка пък е внос на мъртви души, пак комуняшки патент.
  Онзи ден Сугарев написа в блога си как протестът в БГ бил забелязан (най-после) в Европа и цитира отново европейски ПЕСоглавски издания. Изобщо не мога да разбера какъв десен е този Сугарев. Захваща се да организира нова партия или по-точно движение в блога си (което нямало за има за цел да влиза в парламента а щяло да се бори???!!!), призовава БГ-ИНТЕЛИГЕНТОНИТЕ – “давайте идеи за програма”. И всички почват да дават идеи, повечето разпокъсани, спомням си че един господин беше превел някаква програма от западна дясна партия и предоставил в блога. Дори аз лично взех да правя превод на две програми на десни италиански партии за да ги поствам тука и след лва-три дни той обявява гладна стачка и всичко отива на кино и програми и идеи и става една боза. Почват всички БГ-ИНТЕЛИГЕНТОНИ да го спасяват, да го убеждават, да спре, да се вразуми. Стига се до това че истински антикомунисти като Буковски да му пишат от чужбина и да го уговарят да не прави глупости. (все пак съчувства ни и се солидаризира човека и ни стиска палци). Накрая той се вслушва все пак. Живна. Жалко че пак в блога му гледаме как се хвали че «Република» и «Гардиън» писали за нашия протест. Ама господа, самият Буковски е казал неведнъж че европейските ПЕСоглавски издания като «Република» и «Гардиън» са под КГБистко влияние. Няма ли да спрете да се позовавате на такива в блога си и да се хвалите че ви забелязват. Кога ще напишете че дясна европейска партия или движение ви забелязва. Да престанете да се жалвате че не ви забелязвали а да направите така че да ви забележат.
  Тъй като никой не го направи, едно голямо БРАВО и подкрепа за думите на Маришка по повод на ИНТЕЛИГЕНТОНСКИТЕ разсъждения за “интелигентните” и “неителигентните” както и за извадените примери за софистични имагитерни словосъчетания и терминолоия.
  Аз съм на мнение че в 21 век и в Европа това което Пиночет е свършил в Чили няма да мине. Трябват идеи които да привличат. С унищожение на противника се занимават комунистите. Антикомунистите не се занимават с изтребване на комунисти а действат с всички сили така че те сами да се окажат в безизходица. Американците са го нарекли простичко CONTAINMENT след войната, въпреки че понятието е доста обширно и макар да са имали възможност да ги унищожат не са го направили а са ги направлявали все в такава посока че сами да се нахендрят. Ако има истински интелигенти в БГ то и те трябва да работят по този начин.
  Очаквам с нетърпение кога Сугарев ще започе отново темата за политическото движение (което ТРЯБВА ДА Е ПАРТИЯ !!!) за идеите приложими в БГ и за програмата които изостави когато реши да гладува. Но той трябва не да я захване отново а да я захапе яко и да не я пуска като крайно и безнадеждно изгладнял да я заръфа и да я изядке с подметките. Да изкристализира накрая нещо ЯСНО, КОНКРЕТНО, СБИТО И ДОСТЪПНО за всички които са с дясно антикомунистическо мислене и стремежи. Да не прави горните отблъскващи разграничения на повече или по-мако интелигентни а ДА ПРИВЛИЧА симпатизанти а не блога да става развъдник на интелигентони. Аз исках да постна тук такива програми но той не ги харесва, били популистки. Извинявам се че пиша за италиански опит но такъв ми е погледа а и при положение че в политическия живот в една демокрация вирее най-силната комунистическа партия която използва крайно мръсни прийоми и средства точно опитът на десните антагонистични на нея партии може да е полезен и много ценен с отлед на това как да им се противодейства, каква да бъде организацията, какво може да им се позволява и какво никога не бива да се допуска. Сугарев може според мен да го направи сам, ако иска и с помощта на почитателите на блога му но трябва да промени стила си поне когато съставя партийни програми а не пише заклеймяващи и разобличителни статии които са две много различни неща. Ако остане така както и досега да пуска от време на време наситени с патос или завързани и дълбокомислени текстове (дъвки), то тук ще продължават да се събират интелигентони с още по-голямо желание да ги дъвчат, да показват и се надуват с колкото се може по-усукан и по-софистичен език и да се надпреварват да изглеждат по-интелигентно. Тогава им предлагам име на интелигентонската им партия което споделих вече в блога на И.Инджев, тъйкато Сугарев тогава гладуваше и аз също му стисках палци (да зареже тая глупост) – Партия за Раздължане на Десни Льокуми (ПРДЛьо) и на всички ще им е ясно за какво става дума.

  27 ОКТОМВРИ 2013

  Г-н Инджев, още докато четях им ми дойде мисълта за стената с която завършвате статията, която в БГ така и не бе разрушена и за която имам асоциациите за КЛАСИЧЕСКАТА ГУМЕНА СТЕНА. Това успяха да изградят в БГ комунистите и техните клони, да облекат яката вътрешна желязна завеса в БГ между народ и номенклатура в гумена обвивка и я превърнат в непреодолима бариера за заблудения и шашнат народ и всякаквите там негови инцидентни съпротивителни прояви и неумели опозициионни формации. И така да отблъскват безпогрешно толкова години наред всякакъв техен опит за нарушаване на спокойствието на създаденото статукво с пълно безразличие, което напоследък стигна дори до пренебрежение и презрение. А се започна от есента на 1989 г когато се бяха изпокрили като мишки, което много добре напомняте, защото поколението израсло възпитано през 90-те и сега окупира аудиториите няма начин да си спомня, да го познава или да го е почувствало.
  Аз пак ще припомня примера за движението M5S в Италия който споменавах в блога и в блога на Сугарев също, но в БГ като че ли никой не му обръща внимание. А това е начинът, вече доказан, да се влезе в парламента при липса на средства и медии – използването на площада и интернет. Хората в арабските страни направиха цели революции с тия средства а въпросното движение вкара в парламента 165 депутата, не ми е известно някъде другаде да е постиган такъв успех в условията на действаща демокрация. Затова е учудващо защо се пренебрегва, защото може би бе оплюто и осмивано и отляво и отдясно в Италия и това поведение на медиите бе подето и в БГ много удобно и целенасочено. Мисълта ми беше не да го предлагам за модел, а като ТАКТИКА и която да се възприеме именно от десните сили в БГ, осиротели откъм консенси и медии, изчезнали тотално от площада, с цел да се активизират действията им, да се внесе живец в тях и се раздвижи малко тази префърцунено-официозна позиция която са заели напоследък. Получи се точно обратното, че в сайта на Сугарев идеята бе отхвърлена и разкритикувана с аргумента че аналог на M5S в БГ е ненужен. А беше моментът на пика на наводнението на площада, нещо което се очакваше от години и никой не вярваше че може да се случи отново. Нещо което Сугарев имаше идеята да използва като създаване на гражданско движение което щяло да станело коректив на властта от улицата??!! Една от неговите многочислени фикс-идеи, заедно с апелите, възванията , откритите му писма и други подобни с каквато също не може да се постигне нищо повече от един много удобен ПИНГ-ПОНГ СРЕЩУ ГУМЕНАТА СТЕНА, която безотказно връща топката. И когато в сайта му се оформи волята за създаване на паритя, на политически опозиционен субект и се започнаха предложения за формиране на платформа той излиза с гладна стачка и всики се втурват да го спасяват и работата отива на кино. Вместо консолидиращи, амплификиращи и резонансно-насочващи действия които трябваше да се възприемат той избра демпфериращата роля и стана нещо като част, елемент от вече перфектната ГУМЕНА СТЕНА на статуквото. Това се получи. Доказателство че интелектуалната съставляваща в БГ “няма топки”, не може да изкара хората на улицата, а по-точно обратното – да ги накара да си отидат по домовете или на море.
  По подобен начин се демпферират и всякакви ентусиазми вдясно от официозната позиция и скована тактика на десните формации действащи като изпечени и твърде газирани апаратчици. Не мога да си обясня как могат да си придават такава важност и как никой не им прави забележки. Не си ли дават сметка че такава форма на диалог с електората не привлича а отблъсква още повече като се има предвид че зад тях стоят някакви си мижави 2-3%, че в тия условия не приличат никак на американския президент на пресконференция в парка пред Белия дом а по-скоро на смешниците от Хайд парк. Същото заключение имам и за тях – “нямат топки”, не могат да изкарат хората на улицата и по същия начин ги прогониха постепенно оттам за 12 години.
  Затова и въпросът ми е “КОЙ ИМА ТОПКИ” в БГ и може да направи нещо от сорта на френските шофьори които периодично блокират Франция когато трябва да преподпишат трудовия си договор в шофьорския бранш. БЛОКИРАНЕ на страната трябва а не това масово БЛОГИРАНЕ което се получи. Блогиране е нужно но не от страна на политическите формации а в медиите. Политическите субекти в отчаяна опозиция трябва да търсят БЛОКИРАНЕ, ПАРАЛИЗА, действията им да водят натам.
  Ето защо мога само да приема с радост и надежда това което показват студентите като си мисля че вероятността да покажат че “имат топки” е по-голяма сред тях отколкото в средите на плахите романтично настроени интелигенти от сайта на Сугарев, водещи се по неговите поетични записки и апели, на които предложих веднъж да си основат партия с името Партия на Раздължащите Десни Льокуми (ПРДЛьо) или пък десните сини закостенели апаратчици на т.нар. РБ. Дори да се роди политически субект с лява ориентация, което може повече да се очаква от студентите и младежите, както това стана в Италия, мисля че трябва да се подкрепи защото това ще разцепи статуквото в настоящото псевдо-ляво пространство. Ако създадат политическа формация и съберат консенси то те имат шанса да се вклинят в ГУМЕНАТА СТЕНА и да я разрушат. Но пак ще повторя, нека се вгледат и разучат опита на M5S и не го пренебрегват. Иначе лявото пространство в БГ ще продължава да е окупирано от псевдо-левите Кадесарско-Кримино-Клепто-Комуно-Контрабандно-Корупционно-Клиентелистки Кланове, Клонове, Клони, Копои и Кърлежи в които е мутирала и се е изродила бившата БКП и които са тъканта, пълнежа и арматурата на ГУМЕНАТА СТЕНА.

  11 НОЕМВРИ 2013

  Ще си позволя да не се съглася с мнението на Любо Васков като дам отново същите примери.
  “В парламента се влиза вече само през телевизора” е остарял стереотип на мислене, вече оборен в арабските страни където влязоха в парламента чрез ПЛОЩАДА и ИНТЕРНЕТ. БЕЗ ТЕЛЕВИЗИЯ.
  Подобно нещо направиха в Италия представителите на движението M5S, които със същите средства, без нито един телевизионен дебат, двубой или даже интервю т.е. с НУЛА телевизионно присъствие в условията на действаща демокрация вкараха 165 депутата и сенатори в парламента и сената съответно. Средна възраст 37 години и много представители под 30 години.
  Ще дам примери и за “дървената глава народна”.
  Вчера четох статията на г-н Инджев за началото на протестите , 1989 , после се питам КОЙ ОЦЕЛЯ от тия движения. Констатирам че е оцеляла “Екогласност” като сега е политически субект – партия, клуб или движение не разбрах точно какво. Влизам в нета да видя кои са основателите и членовете. Намирам публикация, книга в която детайлно е описан процеса, о самото му начало, едва ли не минута по минута. Накрая на книгата – списък с идейните водачи, първите членове, всичко 101 души.
  Преброявам кои са мнозинство в тази група и констатирам че има 22 ФИЛОСОФА и 22 КИНО/ ЛИТЕРАТУРНИ/ КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ. Останалите са техни съпрузи, колеги, комшии вероятно. Има много представители – членове на БКП, някои от ул. Оборище и около Докторската градина. Представители на автентичните революционери и мечтатели, като описания персонаж – броят се на пръсти.
  Идейният, интелектуалният елит се занимава 24 години с разнообразни литературно и стилистично издържани патетични поетични и всякакви други разобличения, обяснения, преразкази и обрисовки на незавидната съдба на “Клетата Майка България”, тъпия народ, мършата, андрешковщината, келепиреца, ракийки и салатки. Идеи – няма. Появяват се “идеи” за сопи, гьостерици, вили и тояги. Живеем в демокрация и затова такива не мога да приема. Никъде от изброените примери не са влезли в парламента със сопи.
  Заключения (мои, със сигурност не само мои):
  1. ТЪПИ НЯМА, обезверени – ДА.

  2. “Интелектуалният елит”, жалващ се толкова години за “заспалия народ” е всъщност той ЗАСПАЛ. Дървена е не главата народна а ДЪРВЕНИ СА ФИЛОСОФИТЕ БЪЛГАРСКИ. Не можаха да обяснят на народа с думи прости, смилаемо какво да прави. Не можаха да влязат в главата му а му пъхат сопи в ръцете. Бухалките са за ония – престъпниците на статуквото. Но НАРОДЪТ има най-яката сопа – ВОТА. Това не можаха да му обяснят. Народът е събуден отново от 150 дни и го показва всеки ден. Няма нужда от будители. Има нуджа от ВОДАЧИ, ЛИДЕРИ. Такива няма, всички искат да го будят все още. Всички го подкрепят, всички са са крепители (застават зад него). Никой не иска да застане отпред. Проблясъци има и се заключават в непрестанните им призиви, възвания, апели, открти писма, с една дума с всевъзможни разновидности на бойкия вик ХОП. ХОП, ХОП, ХОП а народът е вече отдавна на площада и чака “елита”, “будителите” си да се събудят, да си изпият кафето( нали са елит, интелектуален, културен и най-вече философски), и да го поведат, а вместо да застанат начело на протеста те скокват в … дивана (примерно да гладуват).

  3. ТРЯБВА НОВА ПАРТИЯ – с програма, платформа, с идеи за стратегия и тактика.

  Мога да предложа име на новата партия само, друго не мога – примерно Необвързан Авангард на Рефередумна Отговорна Демокрация – съкратено НАРОД. А елитът да се опита да ги напълни тия пет думи със съдържание, всяка една поотделно и заедно, чрез съставянето и откриването поне на дебат по темите за ПРОГРАМА, ПЛАТФОРМА и идеи за СТРАТЕГИЯ И ТАКТИКА.

  ТОГАВА ЩЕ ПРИЕМА ЧЕ НЕ СА ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ.

  КЪМ ЛЮБО.
  Прочетох и вашите варианти за етимология и тъй като не съм литературовед а инженер се хващам за един друг смисъл на думата. Бар значи и ПРЪТ, най пряко казано. В случая не го приемам като сопа обаче а прът, който статуквото пъха много хитро и предвидливо в зеещата дупка на празния провинциален българския площад с целта да го заеме и постепенно запълни. Прътът Бареков е недодялан и нескопосан но методът е демократичен. Своя прът в тази зееща дупка трябваше отдавна да вкара заспалата препарирана опозиция. Така статуквото се опитва да запълни и тая празна ниша.

  31 ДЕКЕМВРИ 2013

  Г-н Инджев, в края на 2013 мога да я обобщя по начина по който изкоментирах “смяната на властта” през май, а именно че се започна с един доста циничен, удобен и с нищо необезпокояван ПИНГ-ПОНГ от който фарс ще ни се завие главата ако не се вземат мерки. За съжаление чудесната българска поговорка че клин клин избива в този случай няма да подейства по никакъв начин и никакви театрално поставени протести няма да могат да обърнат статуквото. Реформаторският Блок който се роди с голям зор ще трябва да рефрмира първо себе си ако иска нещо съществено да реформира в бъдеще, защото до истинските реформи към които се е засилил е необозримо толкова далече че не ми се мисли как и кога ще ги видим ако така върви.
  МАСОВИ МИТИНГИ вместо сегашната форма на комуникиране с гласоподавателите им чрез патетичните им пресконференции искам да им пожелая както и излизане от затвореното пространство на кварталното кино на широкия и просторен градски ПЛОЩАД !!!
  За Вас, семейството Ви и нашите съфорумци имам само едно пожелание, което обичам винаги да пожелавам на способни и талантливи хора и това е ЗДРАВЕ !!! Всичко друго те го постигат сами в каквато и обстановка и условия да бъдат поставени.
  Честита Нова Година на всички!!!

 34. “Бареков е недодялан и нескопосан но методът е демократичен”.
  ЕХ, РОСЕНЕ, ЕХ ЙОРДАНОВ,
  личи си, че живееш далеч от България. И това е най-малкото, което ще кажа, иначе и аз ще трябва да напълня няколко страници. Метода бил демократичен. Боже Господи, значи с парите на държавните предприятия, вложени на разплащателна сметка (на разплащателна сметка парите ви не носят почти никаква лихва) в банката на Цигането -КТБ, която ги пласира на междубанковия пазар с няколко пъти (ПЪТИ) по-голяма лихва, която банка е подкрепена и от руски държавни капитали. Та с тези пари се създават телевизии, сайтове, вестници, купуват се всякакви медии и журналисти. С тези пари се финасират воаяжите на Дудука из страната, за да може да баламосва заспалия народец. И това ако е демократичен метод, здраве му кажи! Няма да се спирам на безсмислените “съвети” към някакви “интелигентски среди” или “салонни” там някави си, какви бяха, което показва една безкрайна отдалеченост и откъснатост от действителността. В България разбира се.
  Ще си позволя да цитирам по памет един пост, като за съжаление не си спомням името на автора, да ме извини.
  В България живеят 3 до 5% европейци, 50 до 60% средноазиатци, и едно бързо увеличаващо се племе от субекваториална Африка…
  И това е едно “ЯСНО, КОНКРЕТНО, СБИТО И ДОСТЪПНО” обяснение на ситуацията тук…

 35. Г-н Боев, аз продължавам да твърдя че методът използван от статуквото да създаде около Бареков политическа формация за да разбие неориентираните за демократичен. Без значение откъде и колко пари се вливат в този проект. Имах предвид ПЛОЩАДА И МИТИНГИТЕ. Разобличението за законността при финансирането е работа на медиите и г-н Инджев в блога си го прави всекидневно. Историята и съвременният ни живот изобилстват с примери когато Давид с прашката и късите панталонки побеждава супервъоръжения Голиат. Споменах за примери , конкретни, и то от политическия живот, КОГАТО БЕЗ ТЕЛЕВИЗИЯ, БЕЗ МЕДИИ, БЕЗ ПУБЛИЧНИ ТВ-ДВУБОИ, С НУЛА ТЕЛЕВИЗИОННО ВРЕМЕ И МЕДИЙНО МЯСТО опозицията успява да нахлуе мощно в парламента. Чрез Площада и Интернет единствено. Примерите ги дадох с надеждата тези в БГ които ги нямат да видят какво могат да направят. За съжаление това, чрез площада (и медиите) не го направи нито “модерното ляво” (което също би било успех за БГ) нито десницата, а го прави статуквото чрез Бареков. Преди него го е правило с други, след него ще го прави със съвсем други. Жалването с “тъпия ” и “неинтелигентен” “матрял” , с липсата на телевизии, сайтове, вестници, с “недостатъчните средства за купуване на всякакви медии и журналисти” не върви ама никак.
  Що се отнася до “съветите” мога да кажа само че за съжаление изкуството да се вглеждаш върху себе си “отстрани” не се владее от мнозина, дори повече, рядко са хората носители на такива умения, обикновено това са мъдрите хора (не е задължително да са интелигенти), които рядко допускат грешки в живота си. А когато не притежаваш такива умения, когато резултатите са плачевни, трябва да се опиташ “да се погледнеш отстрани” чрез погледа на твоите най-скъпи приятели. Това е и мой личен горчив опит. Никой не е непогрешим на този свят. Готов съм да се постарая да видя и собствените си грешки в оценките и чрез Вас в този блог за в бъдеще и ще следя внимателно и Вашите коментари. Признавам че не владея ситуацията в БГ и затова съм тук, защото това ме интересува и от блога получавам информацията която ми е нужна. Ако пък съм дал някакви оценки, ако моите разсъждения на “човек с поглед отсрани” са безсмиcлени и ненужни никому, тогава Здраве!!!
  Накрая на коментара си се предавате с тези “3 до 5% европейци, 50 до 60% средноазиатци”. Тогава излиза че борбата вдясно е за това което вчера г-н Велев обрисува като “фабрика за луксозни съдби”. Cъжалявам че го казвам но след като вдясно не се разчита на “средноазиатците” следва че е така.
  Предлагам да продължим диалога си под следващите публикации на г-н Инджев ако ще го правим

 36. До Росен Йорданов:
  Благодаря, за кратката анотология на ваши коментари, които чета винаги с внимание и интерес.
  До Живко Боев:
  Агресивността и неуважението в коментарите ви ги прави да олекват и да губята стойност. Това че живеем в България и отвсякъде ни залива простотия, агресивност, грубост и неуважение не е основание да се примиряваме с тях.

 37. Г-н Йорданов, чета Вашите коментари с голямо внимание и разбиране. Когато в едно семейство нещата не вървят, всеки започва да търси вината в другия, а често се оказва, че факторите могат да бъдат външни. Не забравяйте фактора Русия! Задачата на Реф. блок е трудна! Докато новият клонинг на КТБ – Бареков, може и си служи само с хубави лъжи(популизъм в най чиста форма), Реф. блок залага на “лошата” истина, а знаете, че докато истината си вързва обувките, лъжата обикаля два пъти света и сигурно десет пъти България. Изборът е тежък. На лов за гласоподаватели на всяка цена или с цената на трудния път за промяна на обществените нагласи в страната ни. За хора, които искат нещо средно между двете, изборът има – Борисов.

  За демократичноста на проекта КТБ – Бареков, не мога да се съглася. Цинизмът там е на особено голяма висота. Това е все едно, да предложиш на човек, болен от раково заболяване лекарство за моментално излекуване и да му продадеш плацебо. Прибираш си парите, а човека си умира с надеждата.
  Този финансово подплатен и напарфюмиран субект е подходящо избран, като гърмяща смес от Жорж Ганчев, Сидеров, Янев, Цветелин Кънчев и Борисов с цел да се подсигури не-промяната в България.

  Надявам се, както и Вие, все-пак Реф. блок да намери правилния път към бъдещото си влияние в българската политика. Ако не успеят, както казват немците – Gute Nacht!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.