Ромските гета се сдобиха с виртуален просперитет

Цветелин Кънчев, когото медиите обичат да короноват като „ромския лидер” ( интересно е, че никога не наричат Местан „турския лидер”- може би защото е лидер също на Христо Бисеров, Йордан Цонев и др. подобни примеси в каймака на турската партия!?), днес оправда политически некоректния израз „лъже като …” …Цветелин.

От телевизионния екран Цветелин съобщи за процъфтяването на ромските гета по показателя интернет и компютъризация, която била обхванала 95 на сто от ромите в гетата.

Не стана ясно само дали заслугата е лично на Пламен Орешарски, когото Кънчев така пламенно подкрепя, защото обратното би означавало да остави лаврите за този фантастичен просперитет на предишните управляващи, които пък шефът на партията Евророма обикновено кълне като дърта …другарка.

Излиза, че разчитащите за физическото си оцеляване на социалните мрежи роми всъщност са духовно оплетени в световната мрежа, попадайки под влиянието на глобалния империализъм. Това би трябвало да тревожи усмихващия се приносител на благата вест, известен с пристрастието си към червения сектор в политиката. Той обаче ни най-малко не се изчерви.

От друга страна, при липса на доказателства за обратното (понеже засега няма подкрепяща статистика за въпросните 95 на сто), моето съмнение в думите на партийния ромски водач са си просто дума срещу дума. Ето защо, в името на обективността, съм длъжен да допусна вероятността твърденията на Цветелин за ромския компютърен цъфтеж да са самата истина. При тази хипотеза се получава интересна картина.

Близо 100 процентната наситеност с компютри в гетата сред нашия земен рай удря в земята по този показател и най-богатите държави ,и решава автоматично доста проблеми.

Преди всичко се очертава Бареков да спести няколко милиона от джоба си, които иначе ще трябва да плати, за да изпълни предизборното си обещание да подари на всяко дете в България по един таблет, когато стане министър-председател. Нищо, че тази таблетизация на българската нация се очертава да бъде реалистична толкова, колкото многократното увеличаване на заплатите и пенсиите, обещани на всички нашенци от популистката конкуренция на Бареков от „Атака”.

Скокът в компютъризацията на ромските махали има големи плюсове от планетарен характер. При невероятната концентрация от компютърно грамотни български жители на едно място вече всяка световна компания, изпитваща глад за IT специалисти, ще знае къде да потърси попълнения без никакви разходи за обучение, конкурси и пътувания дори: ще набират кадри пряко по имейла или скайпа. Ще организират виртуално интервюта с владеещите компютърната терминология роми от до Филиповци, където, пак по сведения на Цветелин, процъфтява най-бързият интернет в България.

Иначе казано, Кънчев доказа днес пред целия свят, че всички пътища водят към ром.

Целокупното неромско население в България ще спечели от преобръщането на програмите за интегриране- вече ромите ще интегрират останалите български граждани, изоставащи с компютърната грамотност. Доколкото неромското население все още е мнозинство, очаква се Брюксел да бръкне по-дълбоко в евроджобовете и да прехвърли на Евророма еврофондове за интегриране на евробългарите към евроромските гета чрез превръщането на България в едно голямо еврогето.

Част от българската литература ще бъда компютърно адаптирана към новите условия. „Аз съм ромче” вече ще започва с „Аз съм ромче, всичко българско и ромско …”.

Само не разбирам защо соц(ио)лозите от „Калъп интернешенъл” се оставиха да бъдат изпреварени от техния другар Кънчев, вместо да продължат да ни съобщават хубавите новини първи, както с прогнозите си за неизбежния успех на новия политик Бареков, извисен в класациите им за водещи политици още преди той да стане де юре такъв.

Вярвам, че соц(ио)логическото изоставене ще бъде наваксано (с вакса) бързо и скоро ще получим научно потвърждение от от Кънчо и останалите соц(ио)лози за откритието на Кънчев, което вероятно ще доведе до интегрирането на света към нас и чрез все по-евтин политически пи(а)р и ро(у)минг.

Иначе Кънчев е заплашен да види (соц)лозе на баир, ако трябва да се напъне да превърне видението си в реалност и неговите събратя го подгонят да си търсят прокламираното от него благоденствие. Направо не ми се мисли какво ще му се случи, ако им падне в лап(топ)ите!

Долу лап(топ)ите от Цветелин!

29 мнения за “Ромските гета се сдобиха с виртуален просперитет”

 1. страхотен коментар дали и ромите ще го прочетат по интернето бърз дали ама на дали

 2. – Какво прави един ром в компютъра?
  – Рови в recycle bin-a…или във фейсбука…

 3. Ако има такава лаптолизация в ромските семейства това показва все пак техен добър стандарт на живот.Тогава държавата да преразгледа даването на социални помощи на тази общност.

 4. Извод: ако, разхождайки се из Факултето, срещнем цига… ъ-ъ-ъ, пардон, ром, трябва да приклякаме и да казваме по два пъти “ку”. Досега ги смятах за мизерстващи, изнемогващи, бедни, окъсани, опърпани, разчитащи 99% изцяло на социални помощи. А те – какво – ментета, също като управляващите ни. Лъжат ни, и преяждат с луканка, която си купуват от интернет.

  Със спестените пари от неподарени таблети на младите ромчета Бареков може да изучи сина си или да си купи така мечтаната от него яхта. Е, както вчера анализирах, надали спастрените пари ще му стигнат за яхта, но поне една гумена лодка с флаг “аз съм добър, а вие – лоши” ще може да си позволи.

 5. Дон Цеци сигурно скоро не е посещавал реални ромски гета , а ги е гледал през крив ИнтерГет?!?!?…
  Но каквито са ни (сюр)реалистични “управляващите” , такива са им (сюр)реалистични и (съно)виденията, та дон Цеци ли ще прави изключение и няма и той да ни разтяга сюрропирани “интерГетски” локуми.

 6. П.П. Г-н Инджев, все пак, ИнтерГет ТРЯБВА да бъде РАЗРУШЕН!

 7. По този начин се решава и проблемът с електронното гласуване. Аргументът “те са неграмотни и нямат компютри” не важи!!!

 8. “Това би трябвало да тревожи усмихващия се приносител на благата вест, известен с пристрастието си към червения сектор в политиката. Той обаче ни най-малко не се изчерви.”
  Predvid tumnija mu ten, edva li njakoj shte razbere dali moje da se izchervjava.
  No toj sus sigurnost i ne moje, gorkijat…..

 9. Съвсем не е добре !Оглупяването се задълбочава с часове !
  Тази държава трябва да се излъчва на живо !Лудницата трябва да се дава в световната мрежа , а cnn да отвори канал !

  Невероятно е , шоуто ще спечели привърженици по цял свят !Българите ща станат известни , а отгоре ни ще прелитат самолети да ни показват на екскурзиантите !Все пак долу си е опасно !Разбира се прелитането над циганските квартали ще е впечатляващо , неповторима архитектура , видим културен разцвет , блясък и чистота !Бразилци от фавелите на Рио и мексиканци ще прииждат от бантостаните си за обмяна на опит ,завистливо загледани във високите ни технологии !Дори Индия ще е се засрами от напредъка ни , нямаме Ганг да си цопаме дупетата, демонстрирайки добър имунитет във фекалните води , но пък тук си имаме ТВ 7 , лъскава кочина на журналисто подобни прасета !Това за да го гледаш тлябва да имаш много здрав душевен имунитет! Имаме си и радио водещ и ща ,също на високо нездравословно ниво !
  Ама е на ……имунитет си имаме българите , това за един германец ,….. е хееее той да е изпукал до сега , ще направи инфаркт за минути ! Добри добичета сме си ние българите, здравеняци , кусур не можеш ни намери !

  Това политиците ни , артисти , кой от кой по талантлив !Такива сценки си правят , че сами се изненадват от уменията си !Думи….. , порои от думи с висока художествена стойност и дълбокомислие! А публиката в изблик на възхищение се хваща за главите !
  Спектаклите следват един след друг , дори се застъпват !Като почнат телевизиите от рано сутрин , та до късно вечер , не могат да смогнат да излъчат цялото изкуство !
  То да се чудиш коя телевизия да гледаш !И журналистите едни умни….. ,умни , да им се чудиш как задават тези неудобни въпроси , не ги ли е страх а големите заплати !
  Видимо е не ги е страх , професионализма преди всичко , сега за 5 хил няма да се циганим !
  Ма то циганенето е хубаво нещо в България , и циганските мурафети вървят много, колкото по-циганин, толкова по-добре си !
  А бе какво знаят германците , нищо !
  Те ако дойдат да ни видят , с изцъклени очи ще си тръгнат ,от възхищение !
  Ако си тръгнат , щото за обратно може и релсите да ги няма !

 10. Може би малко в страни от темата, но все пак, по за съжаление вечно актуалната тема с Русия, бих искал да си припомним този пасаж от “Строители на съвременна България” на Симеон Радев (когато го чета отново ме обзема онова чувство, че за 100г. не сме мръднали и 1 см. напред по оста Русия – България):
  ” “Старите”(Г.Кръстевеич, Т.Бурмов, М. Балабанов) се бояха от угрозите на Патрияршията. Те не вярваха, че националният дух на българите ще устои срещу един разрив с вселенската църква. Повлияни от руското посолство, което искаяе преди всичко да запази единството на православния свят, те бяха готови на най-големи жертви. Да бе зависело от тях, Екзархията щеше да остане едно васално учреждение, простиращо своята власт над една осакатена България. Националистите: д-р Чомаков, П.Р. Славейков, Др. Цанков, Т.Икономов, спасиха вългарскитеземи от това духовно разпокъсване. Те се възпротивиха на внушенията на руския посланик, защото не чакаха избавление отвън, а разчитаха на собствените сили на нацията, те не се уплашиха от заканите на Патрияршията, защото знаеха, че схизмата няма да спре българския подем.”(…)(стр. 25-26, Български писател, 1990). Сега нека наложим последния пасаж, върху изявлението на премиера Олигархски, че сме твърде малки, за да бойкотираме Сочи, наложете ги и върху, което се сетите изявление в последните 24г., за да видите колко можем да бъдем големи.

 11. Цв. Кънчев-“известен с пристрастието си към червения сектор”
  По-скоро: известен със кримиконфортността си, благодарение на зависимостта си от червената каста.
  В случая няма страсти, а – пари от нашия джоб.
  В Кюстендил ромите-без водомери/продадени за скрап/ със служебно начислени месечни такси от 2-3 лв., които не плащат. Липсващата печалба се калкулира от ВиК-тата в сметките на изрядните чрез перманентни възходящи корекции в цената за куб.м.
  Но не само това-ромски минни галерии в Перник,свободни кражби на “скрап”, частно имущество и стоки,съучастие в схемите за ДДС измамите, търговия на черно, канали за дрога и проституция, индивидуално или в съучастие с българския “предприемчив” етнос…
  Ееех, циганин да си в България, а още по-добре-роим.

 12. След като прочетох написаното, смятам, че ЕС би трябвало да отпуска помощи за интегриране на българското население към ромите.

 13. Цветелин Кънчев има за основен бизнес “комисионните” от купените ромски гласове.
  БСП дава парите на него срещу задължението да им осигури цигански гласове при избори.
  И си има готова опорна точка. Тази “опорна точка” е за в случай, че наистина се въведе електронно гласуване.
  Отива един с лаптоп в гетото, ромите му продават гласа си и ето как гетото гласува електронно с 95% за БСП/ДПС.
  Като ги питаш как стана това – има готова опорна точка за отговор – “95%сме на ти с компютрите”.

 14. Abe,tozi kreten Cvetelincho ne go li osvobodi predsrochno Marincho,za da osiguri ciganskite glasove za
  preizbiraneto na Goce?Dali ne gresha-ama mai ne!Inache si beshe redno da si izleji pandiza !!

 15. Страхотен коментар, г-н Инджев! Така не бях се смял скоро. Дори и Кънчо(вците) не са ме разсмивали така.Препращам статията на свои близки и познати.Телевизионерите май не си дават много сметка как ни действат на нас зрителите техните разнолики и ексцентрични гости…

 16. В допълнение на В.Н.:
  За всеки що-годе грамотен и непредубеден човек е кристално ясно, че предвид реалната обстановка у нас и задължителното гласуване, и електронното ще облекчат пазаруването на избиратели, фалшфицирането на изборите и ще налеят гласове в полза на понастоящем управляващите клонинги на БКП!
  Нима никой /дори и проф. Константинов/ не се досеща, че който категорично не иска да гласува, с никакви кодекси, укази и закони не може да бъде принуден – той просто ще пусне ПРАЗНА или НЕВАЛИДНА бюлетина. Кой ще спечели от това?

 17. Интеграцията на циганите трябва да започне с битова и здравна култура,образование и просвета,работа и доходи.Този път трябва да се извърви и тогава децата на циганите ще бъдат интегрирани.Вместо това виждаме назначения на цигани на длъжности,за които те нямат квалификация и култура.Последният скандал във Външно министерство с назначението на циганка за консул в Лисабон е огромен гаф на министър Вигенин.Изнасяме цигани на битово и криминално ниво в Европа,сега вече и на дипломатическо ниво.Тази жена ще общува с дипломати от чужди страни,какъв имидж на България ще гради,след като преди десетина години е напуснала гетото?Не е ли достатъчно,че е станала служител на Външно,нека отгледа,възпита,образова децата си и те да станат дипломати.Не-те искат от гетото и хоп депутати,министри,дипломати!А българската конституция?Нали сме равноправни?Оказа се обаче,че мъжа с който Деница живее,също циганин бил лидер на циганска организация и можел да осигурява цигански гласове за управляващите,дали е така,да кажат журналистите?

 18. ПАВЕЛ ТИНКОВ, какво ви притеснява вероятността да има пуснати БЕЛИ бюлетини???
  Така ще се види , че най-голямата партия е БЯЛАТА , а не “червената” БКП!
  Това би проговорило много на всеки, но на вас очевадно не ви говори нищо, даже и намек да не усетите???
  Как е възможно това, г-н Тинков???

 19. Всеки ром с компютър, всеки втори – ИТ специалист!

 20. Много ясно е от кои се състои електората на БКП/БСП/- освен ,,чугунените” глави , а и както се хвалеше партньора на комунистите/социалисти когато се налага ,така е и с възраста на партията ту млада ,ту стара/ Кънчев , че циганите били към милион….Електорат …на него разчитат , а Българина …по-малко да гласува , това им е ,,мечтата”….и вечно на ,,казана”…..

 21. Към vaskojord:

  Искам само да подчертая очевидното, че жилото ми в тази статия не е насочено към циганите, а към онези, които ги използват, а в случая дори им се подиграват в лицето на техния “лидер” Кънчев.Знам , че съм в малцинство по този въпрос, но никак не държа да се равнявам по мнозинството- както по темата за циганите, така и по принцип.

 22. Защо си мислите, че циганите не знаят какво е интернет? Може и да не са 90 %, но наситеността с интернет в техните махали е съпоставима с българските квартали. Погледнете фадсадите на колибите им и си представете, че там където има сателитна антена има и включен интернет. Виваком, Булсатком и др. ги предлагат в пакет (сателитна телевизия и интернет) на съвсем поносими цени. А и компютър втора употреба с монитор е около 200 лв.
  Казвам го от лични наблюдения, защото освен да гледам фасадите на къщите им съм влизал и в обикновени цигански домове.

 23. Съгласен съм с вас г-н Инджев ,че циганите по заповед на техните ,,старейшини” са употребени /не е тайна/, но и се знае от край време и от кого ….С увжение към вас….Все така ,,ЯКО” пишете….

 24. Към Жоро:

  Ни най-малко не съм обобщавал, че циганите не знаят що е интернет, но знам със сигурност, че въпросните 95 на сто компютъризация на гетата са пълен абсурд и поради това си позволявам да насоча сатирата си към “ромския лидер”, който пуска в ход подобна измислица и по този начин, без да го схваща май, издевателства над мизерстващите си събратя.

 25. Впрочем Цв. Кънчев спомена тези 95 % в малко по-друг контекст:

  Според Кънчев дистанционното гласуване би направило още по-лесно контролирането на вота с наличието на достъп до Мрежата на всяко циганско семейство.

  Освен, че обитателите на гетата са по-технологично напред от нас, те ползвали и най-бързия интернет в България, като скоростта му във “Факултето” надхвърляла 100 мегабита.

  Това последното може и да е вярно.

 26. Към Жоро
  Уточнявам,че Булсатком не доставят интернет зеедно със сателитна телевизия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.