Орешарски се точи за Сочи

Премиерът ни демонстрира голямо самочувствие пред българите, но пред Русия обяви България за „много малка” ( за да участва в бойкота на големи западни лидери на зимната олимпиада в Сочи). В това шизофренично качество на голям премиер на малка България предстои Орешарски да уважи откриването на олимпиадата и лично Путин, бойкотирайки бойкота на президента Обама, министър-председателя Камерън,канцлера Меркел и президента Гаук.

Готвейки се за голямото събитие, Орешарски вече подгря очакванията си благосклонна аудиенция при Путин с изявлението, че мечтае за 1 милион руски туристи. Къде ще ги настанява в една толкова малка България, при положение, че все пак и други чужденци се натискат да се напъхат в малката България, мечтателят не казва!

Междувременно властта активизира и други реверанси към строгата мащеха, която хем иска да ни приласкае с проекта АЕЦ „Белене”, хем знае много добре, че това е като „тате обеща да ми купи колело, ама друг път”.

С възпитателна цел, мащехата държи зад гърба си тоягата с иск в Международния арбитражен съд към малка България на неизвестна, но във всички случаи стряскаща стойност.

Руската строга тояга може да се стовари с около 1 милиард евро върху малка България и е способна да прекърши гръбнака на малката българска икономика.

Туристът Орешарски, който отива да се отърка в мащехата (защото не става дума за посещение от прагматичен характер, а за чисто поклонение пред любимия авторекламен проект на Путин) трябва да се въоръжи с търпение.

Тъкмо в Сочи на 18 септември 2008-ма година премиерът Станишев беше унизен от своя домакин Путин да чака повече от три часа за договорена среща. Половин година по-късно за прегрешения, невидими за простосмъртното българско коментаторско око ( защото видимо Станишев с нищо не е заслужил шамарите си в Русия), наказанието на Станишев беше увеличено значително. Президентът Медведев, който го беше поканил в Москва, го накара да чака този път цял ден.

Орешарски може и да бъде помилван за старанието си, но не е лошо да се запознае в колко изнервена обстановка ще завари господаря на Русия, за да не се чуди, ако дори не го забележат в суматохата, както се полага на представител на една толкова малка страна, като неговата България.

Ето каква е ситуация в Русия, където, рано или късно, самите руснаци ще поискат сметка от Путин за начина, по който харчи техните пари, за да удовлетвори имперския нагон на една държава, в която гражданите живеят мизерно в сравнение с живота, който им се полага като жители на най-богатата на природни ресурси страна в света.

ПРЕМНОГО СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ

31.01.2014 Иван Преображенски, “Политком”

“Обикновените руски хора” с ужас се взират всеки ден в електронните табла на чейндж бюрата – пресмятат колко се е свил доходът им заради спада в курса на рублата. Междувременно бюджетът все тъй финансира строежи на века и независимо от мерките за икономии никой не мисли да спира международните проекти. Естествено думата не е само за олимпиадата в Сочи, която ще започне всеки момент. Редно си е в Русия да се радват, че страната им домакинства състезания на подобно равнище, колкото и да й струва това.
В днешната тежка икономическа ситуация обаче изглежда доста странно Москва да финансира Украйна, да не говорим пък за Унгария. Още повече че заемите, предложени на тези страни, безспорно са невъзвръщаеми.
Рублата се свлича все по-надолу. Въпреки незначителните корекции в обменния курс заради рекордните продажби на валута от централната банка (според експерти към един милиард долара) националната ни валута стремително се сгромолясва. Пропадането й със сигурност няма да спре от днес за утре и нищо чудно да продължи малко по-вяло поне до края на март, сиреч още два месеца. Финалните цифри най-вероятно са тайна дори за Елвира Набиулина, макар тя да се прави на всезнаеща и абсолютно компетентна. Но дори шефката на Руската централна банка чудесно схваща, че курсът вече не зависи от позицията на ведомството й – по-скоро от решенията на американската Федерална резервна система, от курса на еврото, цените на петрола, даже от резултатите на олимпиадата.
Заради спадналия курс на лирата в Турция се свикват спешни съвещания и се вземат също тъй спешни мерки – в Москва обаче всички са спокойни. И то не просто спокойни, всъщност май са доста отпуснати. Орязвайки с едната си ръка бюджета за 2014 и за следващите две години, с другата ръка властите се канят да раздават “политически” кредити на приятелски страни. Първият де факто вече е получен от Украйна. Както всички разбраха, това означава да се източат 15 милиарда долара от руския Фонд за национално благосъстояние.
След оставката на кабинета на Микола Азаров вече е ясно, че никой няма да върне тези пари на Русия. Те ще отидат, за да се “изправи на крака” украинската икономика – то се знае, ако Москва не спре да ги инвестира в украински държавни облигации. Но както увери Владимир Путин, това няма да стане. Значи все пак ще се простим с 15 милиарда.
Десет милиарда евро пък са обещани на Унгария за изграждане на АЕЦ. Владимир Путин лично гарантира отпускането на заема пред унгарския премиер Виктор Орбан. За лидера на унгарската десница това ще е допълнителен аргумент в очите на електората с оглед предстоящите тази година парламентарни избори. В момента той се очертава като фаворит и Москва вероятно смята, че “инвестира” сполучливо въпросните средства. Заради прецедента с Азаров обаче би трябвало да се замисли: дали са толкова стабилни нещата в Унгария? Какво ще стане, ако партията на Орбан – ФИДЕС, изгуби срещу опозиционната коалиция начело със социалистите? Тогава руската хазна ще олекне с още 10 милиарда евро.
Твърде е вероятно същата сума да бъде обещана скоро и на Чехия. Там, както знаем, “руско-чешки консорциум” участва в търг за доизграждане на друга АЕЦ, в Темелин. Става дума тъкмо за около 10 милиарда евро. И миналата година Москва фактически обеща да ги инвестира, стига конкурсът да бъде спечелен от “Атомстройекспорт”, а не от американско-японски синдикат. Тогава впрочем в Чехия избухна правителствена криза, тръжната процедура бе замразена и засега виси.
Но първият президент, обещал да пристигне в Сочи, бе лидерът на Чехия – Милош Земан. В момента властта в Прага се поема от ново правителство и начело на промишленото министерство – ресорно в случая с конкурса за Темелин, е поставен Ян Младек, открито проруски политик. Други членове на новия кабинет впрочем също изпитват симпатия към Москва и със сигурност планират посещения в Русия, за да издействат инвестиции.
Тъй че ако пристигнат, просто ще е неудобно да им откажем. Ето ти още 10 милиарда евро по-малко. И като теглим чертата, в една кризисна година и само чрез невъзвръщаеми кредити Москва се готви да “дари” на свои приятели към 35 милиарда евро. Остава да се радваме, че т. нар. обикновени руски хора просто не знаят за това.
По БТА, Медиапул

21 мнения за “Орешарски се точи за Сочи”

 1. Другарката Наибулина (както съм срещал да я наричат в руски форуми когато беше министър) май не и остава друг полезен ход от девалвирането на рублата. На*баните пак си остават обикновените руски хора и остава да видим докога ще търпят.

 2. Подозирам, че Путин е немски агент. Те си имат традиции да ги управляват немски възпитанички.
  Но е очевидно, че не е руски. ОРХ-тата да си я карат на свещи и постен борш. Газ и нефт не им трябва…

  …Орешарски, бедният и той гледа да откърти някой корупционен залък за шефа си.

 3. Господин Орешарски не е зле да си приготви една турска броеница докато чака аудиенцията при властелина на олимпийските игри, защото както се вижда върволицата от кандидати да го изместят от полезрението на Путин и да протегнат преди него ръчица към прехваления богаташ-бащица не е малка. Друг е въпроса че никой нищо няма да получи, освен гръмки обещания чиито децибели ще обиколят няколко пъти земното кълбо, както винаги се е случвало до сега с този богаташ и неговите ратаи.

 4. Г-н Инджев,

  нито един действащ английски премиер не е присъствал досега на Зимни олимпийски игри.

  Какъв бойкот на Камерън Ви се присъни.

  Англия ще бъде представена от министъра на спорта,дъщерята на кралицата-Ана и т.н.

 5. Спокйно, г-н Преображенски!

  Ако в България се реализират “изгодните” руски енергийни проекти, то нашата микроскопична страна ще дари на Русия поне 7-8 млрд. евро.

 6. Колкото до чакането пред вратата на Путин – човек с достойнство (ако е премиер, трябва да пази и достойнството на страната си) чака 5-15 минути, най-много половин час и си хваща самолета.

  Тези васални нищожества ги е страх дори да си помислят това, камо ли да го направят.

  Ashamed to be bulgarian!

 7. “…Орешарски вече подгря … с изявлението, че мечтае за 1 милион руски туристи…”
  Едва ли може да има по-добра новина за българския туристически бранш от новината за посещение на милион туристи от Русия. Мой приятел – хотелиер в Банско беше изчислил, че средния руски турист остава 70-120 % финансови средства повече от средния западен . Да не говорим за бакшишите, получавани от младшия изпълнителски персонал – келнери, камериерки, служители в СПА-центровете. Щедрите бакшиши , оставени от доволни руски туристи, много често надхвърлят двойно и тройно мизерните им заплати. На няколко хиляди млади хора от Добричко, Варненско, Благоевградско им се наложи да учат руски език, за да останат в крак с времето.

 8. Към Никола:

  Господин Никола, факт е, че нито един британски премиер не е присъствал на откриване на олимпиада, като заявиха всъщност от офиса на Камерън. Опитайте се обаче да се досетите какво се крие тогава зад обстоятелството, че въпреки това рутинно отсъствие Камерън е наредил изрично да бъде съобщено, че НЯМА да присъства на откриването и световните медии, за разлика от Вас, правилно схванаха тънкия английски намек, навързвайки новината ( новина!- схващате ли?), че Камерън няма да ходи в Сочи, както както Обама, Меркел и т.н.
  Със здраве и не се заяждайте на тема сънища, не сме си чак толкова близки, че да ми следите сънищата.
  Може да Ви стори нескромно, но е факт, че съм в информационния бизнес от 30 години и има известна вероятност да разбирам от него малко повече от Вас.

 9. След като Иво повдига въпроса за отношението между Русия и близката “заграница”, в частност, между Русия и България, позволете ми, приятели, да ви обърна внимание на една почти не отразена от медиите новина. Много съм чувствителен, когато стане дума за награди на хора с принос в развитието на българско-съветските или българско-руските отношения. Става дума за новината от вчера, че пловдивския митрополит Николай (руският възпитаник, известен сред гражданството с прозвищата лудото Коле, дядо Тапетко и дядо Ролекс) е удостоен с почетния знак “Самарски кръст” за такива заслуги. Проформата е, че наградата се дава и във връзка със 135-годишнината от Освобождението на България. Интересното е, че с тази награда е отличен почти целия български православен клир, включително патриарх Неофит и починалите митрополити. Не бих пропуснал и надлежно създадения за раздаване на наградата “Обществен съвет”, оглавяван от “уважавания” от мен историк Андрей Пантев!

 10. към Bacho:

  В алпийските хотели отдавна спазват неписано правило, да не допускат повече от 1 – 2 руски семейства едновременно в един хотел, защото негативите са повече от големите бакшиши. Освен за физически щети върху обзавеждането, говорят за поведение и децибели, често изгонващи клиенти от хотела. Хубавото в случая е, че българина ще опознае този феномен руснака, който според някои му бил брат.

 11. Kakva ne skrita radost strui ot lizeto na oresharski za predstoiashtata sreshta s putin. Da se “radvame” i nie!

 12. @BACHO

  Спестили сте “екстрите”, които вървят с руските бакшиши – нахални и шумни тумби, пречещи на всички останали в хотела, пререждане на опашката за ски-влека (или каквато и да е друга опашка – след 96 години “рай”, руснаците са ненадминати професионалисти в това), пиянски изпълнения, пповръщане в басейна… Приятни хора! Не ще и дума.

  И като теглиш чертата – “стиснатите” цивилизовани туристи напускат хотела, а щедрите руснаци не запълват капацитета и сметката пак не излиза.

  Един приятел ми разказа как след подобни изпълнения на руснаци в хотел в Турция, собственикът просто им върнал парите и ги изгонил…

  Но “гордите” банскалии са готови да лижат задници за някой и друг бакшиш.

 13. Роденият (полу?)украинец Сергей Станышев и протежето му Орешарски сигурно не са гледали този разтърсващ филм за Гладомора в Украйна.

 14. Путин докато надяваше GPS на тигрица , караше изтребител, спускаше се с подводници, т.е. докато се правеше на телевизионен герой, руската икономика се разболя сериозно.Това се вижда и от обезценената рубла и от отлива на чужди капитали.А и цената на нефта и газта пада въпреки нестабилния арабски регион,защото САЩ си имат шистов добив.Бойкота на Олимпиадата от водещи световни политици също допринася за това.Икономиката на всяка държава зависи и от отношения , даже и от слухове.А Орешарски сигурно нищо няма да изпроси от Путин, по скоро обратно, ще му се предложат за пореден път , защото явно руските интереси са зад Бареков.И тук някой седнал да плаче за руските туристи.Защо няма български г-н “експерт”Орешарски”?И ще отговоря – защото не ви пука за българите.

 15. “като неговата България” !?!?

  Моля ви г-н Инджев, дори на шега не пишете подобно нещо по отношение на член на партията.

  Някак си звучи като тежка прокоба, пред която дори филма от предният коментар бледнее.

 16. Posted by Тодор Тодоров | януари 31, 2014, 20:57
  “…към Bacho:
  В алпийските хотели отдавна спазват неписано правило, да не допускат повече от 1 – 2 руски семейства едновременно в един хотел … руснака, който според някои му бил брат”

  Г-н Тодоров, не зная защо се обръщаш към мен. Аз не съм споменал за алпийските хотели, а за пиринските. Отделно нищо не съм казал и за брат ми, който е българин.

 17. Към ИГНАТИЯ и всички,които изпитват такова чуство: “Ashamed to be bulgarian” АБСУРД!!! Нормално и естествено е всеки БЪЛГАРИН да изпитва чуство на гордост, че е БЪЛГАРИН. То и при всички народи е така. Да сте чули германец или пък руснак да изпитват срам, че са такива? Досега, дори циганин не съм чул да казва: Ashamed to be Gipsy. Ние няма от какво да се срамуваме!Дори произнасянето на родовата ни принадлежност на английски език звучи прекрасно!

 18. руснаците у нас, и особено съседите рускоговорящи около мене (хора средна ръка, далече от милионерите като благосъстояние, да речем средна класа) изпитват мужишко учудване и премигване, като разберат, че домашните кучета трябва да са на верижка и трябва да си носят найлоново пликче за кучешкото л…но, че даже трябва да си го приберат!

 19. Значителна част от руските граждани, собственици на апартаменти са хора, които бягат от скъпотията в Москва и други градове. За тях тук и с пенсията си от около 500-600 лв.казват, че може да се живее по-добре.Други правят бизнес или просто купуват имоти за бизнес. Няма лошо. Лошо е когато започнем да изпитваме силата на скритото им влияние, а то вече хлопа на вратите ни.

 20. Абе защо ли ми се струва, че милиардите на путев ние ще ги плащаме?
  Вече колко милиарда дръпна от кражби и заеми от световни банки несправителството за няма и година и то – под носа на протеста, а повечето тепърва предстои да бъде откраднато и изтеглено…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.