Ехо

Иво Инджев: Опълчването на Първанов срещу БСП не е на принципна основа

Снимка: Нова тв

Иво Инджев: Опълчването на Първанов срещу БСП не е на принципна основа

01.02.2014

„Не смятам, че Първанов се опълчва на ръководството на БСП на принципна основа. Изведнъж от партията откриват, че той е егоист, те го наричат и „предател”, коментира в „ДикOFF” по Нова тв журналистът Иво Инджев.

„Егото му върви напред. Той вярва, че ще вкара хора в европарламента. Става въпрос за борба на две крила на партията – не мога да кажа кой е добър и кой е лош в момента”, допълни той.

„Ако е вярно, че Първанов наистина е „лицето на отношенията между България и Русия, то той е човека на Москва в София. Знаем, че Първанов и Шаренкова са били при Лавров”, категоричен бе писателят.

„В БСП става и ще става това, което е ставало винаги. Обръщането на палачинката е с повече от 100-годишна традиция. Не знам защо изобщо се изненадват, че се случва”, каза той по повод процесите в червената партия.

Инджев обаче отказа да коментира подкрепата, която бившият президент Петър Стоянов гласува на новосъздадената „България без цензура” на Николай Бареков. „Много ми е неприятно да коментирам Стоянов. Не искам да говоря за него, предпочитам да показваме цитатите. В случая съм пристрастен. Не съм универсален заклеймител на всичко в този свят”, заяви той.

„Волен Сидеров и „Атака” са руски проект в България. На изборите преди няколко години от нищото се появи нова партия, която взе 8% на изборите. След това те са поканени в руското посолство за да бъдат поздравени. Бойко Борисов пък сам се свали от власт. Той прецени, че ако остане по-дълго, той ще загуби повече гласове. Това правителство няма да може да бъде свалено с протести, то ще си отиде когато прецени”, категоричен бе журналистът.

 

Иво Инджев: Кабинетът ще падне не с протести, а когато реши
Събота, 01 Февруари 2014

от Faktor.bg

Това правителството най-вероятно няма да бъде свалено с протести, а когато намери за уместно. Първата ми версия беше да бъде свалено от Атака, за да може лидерът Сидеров отново да стане герой. Сега ми се вижда, че този проект е амортизиран и подготвят Николай Бареков да го смени. Това обяви по Нова ТВ журналистът Иво Инджев.

Казвал съм не веднъж, че Волен Сидеров и Атака са руски проект, посочи Инджев. В 2001 година, последните седмици от управлението на ОДС Иван Костов изгони трима руски дипломати за дейност, несъвместима с националния интерес. Двама от тях бяха изгонени за опит да създадат проруски субект в България. Това не се случи, но дойде доброто правителство на Симеон Сакскобургготски и след три години се пръкна субекта Атака, който с триумф влезе в парламента. А след това бяха поканени в руското посолство, за да бъдат поздравени за големия успех. Това е достатъчно показателно, коментира журналистът.

Той не пожела да коментира изявленията на Петър Стоянов, които станаха повод за разнопосочни мнения и коментари.

Подкрепял съм Петър Стоянов, не искам да говоря по негов адрес, не искам да съм универсален заклеймител. По сантиментални причини съм свързан със синята идея и не искам да го коментирам.

По думите му последното интервю в немско издание на банкера Цветан Василев е стара българска болест – говорейки от чужбина, да опровергаваш сам себе си.

Цветан Василев, когото не познавам лично, постъпва по стандартния начин – да критикува политиците, използвайки комплексарския начин от чужбина да си каже мнението. Къде го има по света банкер като него, който се афишира като бизнесмен номер едно в България, който произвежда 10% от БВП, да дава интервюта само за чужди медии. Това е стара българска болест, тъй като говорейки от чужбина, той се опровергава, посочи Иво Инджев.

Идеята на президента Росен Плевнелиев да се проведе референдум за Изборния кодекс, според него, е опит на държавния глава да покаже, че се  е еманципирал. Но така, без да осъзнава може би, пак се вкара в капана, че работи за ГЕРБ.

 

София /КРОСС/ Очаквам в БСП да стане това, което винаги е ставало в партията – обръщането на палачинката. Това коментира пред Нова телевизия журналистът Иво Инджев.
Това е повече от столетна традиция, която навремето се е обръщала срещу Сталин, Трайчо Костов, Вълко Червенков, Тодор Живков, а сега срещу Първанов, каза Инджев и добави: Да се готви Станишев.
Журналистът вярва, че Волен Сидеров и „Атака” са руски проект в България. Той припомни как през 2001г. правителството на Костов през последните си месеци на управление изгони трима руски дипломати, двама от които са изгонени за опит да създадат проруски политически субект в България. Няколко години след следващото правителство на Сакскобурготски от нищото се появи проектът „Атака” и нахлу в парламента, след което ръководството на партията в голям състав бива поканено в руското посолство.
„Борисов не ми се е обаждал за „Белене” ( ??? напротив, обади се- бел. ivo.bg), но след като той напусна властта негов представител ми се обади, за да ми предлага среща с Борисов, но аз отказах, защото пиша остро критична книга за него. Тайни срещу между Първанов и Борисов е имало много и аз съм писал за това. Въпросът ми е защо са тайни, а не защо ги е имало. Ако имаме нещо да си кажем с Бойко Борисов можем да го направим публично.”, заяви Инджев.

ПИК:

“Само ПИК се осмели да публикува имейла на Светлана Шаренкова до Кирил Добрев”, каза журналистът Иво Инджев в предаването на Сашо Диков по Нова телевизия.

 

Електронното писмо беше публикувано на неговия личен блог по време на коледните празници. Шаренкова споделя на Добрев, че “със Сергей Станишев и Моника може да се пазари и търгува, Първанов е егоист.”

 

В момента в БСП се водела битка между две крила. „В БСП става и ще става това, което е ставало винаги. Обръщането на палачинката е с повече от 100-годишна традиция. Не знам защо изобщо се изненадват, че се случва”, каза той по повод процесите в червената партия.

 

„Ако е вярно, че Първанов наистина е „лицето на отношенията между България и Русия”, то той е човекът на Москва в София. Знаем, че Първанов и Шаренкова са били при Лавров (руският външен министър)”, категоричен бе Инджев.

Тайни срещи между Бойко Борисов и Първанов е имало, счита Инджев.

“Ходът на президента Плевнелиев е белег на еманципация. Но той няма как да не бъде заподозрян, че работи за интересите на ГЕРБ”, каза Инджев по повод идеята на държавния глава за референдум за изборните правила.

“Казвал съм неведнъж, че Волен Сидеров и “Атака” са руски проект, посочи още Инджев.

В 2001 година, в последните седмици от управлението на ОДС, Иван Костов изгони трима руски дипломати за дейност, несъвместима с националния интерес. Двама от тях бяха изгонени за опит да създадат проруски субект в България. Това не се случи, но дойде доброто правителство на Симеон Сакскобургготски и след три години се пръкна субектът “Атака”, който с триумф влезе в парламента. А след това бяха поканени в руското посолство, за да бъдат поздравени за големия успех. Това е достатъчно показателно”, коментира журналистът.

24 мнения за “Ехо”

 1. Не ме интересува нищо друго освен това да се махнат всички корумпирани престъпници и останала паплач, особено наглите ГЕРБ! Най-важното нещо е достоен живот за хората и да се намери най-накрая човек, който се интересува от тях. За сега единствения, дал индикации за това е Бареков.

 2. Нали и АБВ и БСП са от един дол дренки, те нямат нито различни цели, нито различни приоритети или намерения за действия. Целта е една и съща, но леко с променена визия за заблуда на противникът, в крайна сметка те се стремят само и единствено към едно да са на власт колкото се може повече време и да се облагодетелстват колкото се може повече, но избирателите им вече взеха да намаляват и сега се опитват леко да сменя визията със надеждата да успеят да излъжат някой друг да си даде гласът за тях но надали …..

 3. Г-н Инджев, искам да Ви поздравя за блестящото представяне при гостуването на Сашо Диков!!!
  Съумяхте в рамките на разговора да защитите много от тезите и вижданията си ( които за нас, четящите Вашия блог не са тайна, но са истинска новина за много от дрителите на т.н. “национални” телевизии…).
  Нека да отдадем дължимото на г-н Диков, който, макар и напоследък да не харесвам много ( заради заиграването му с някои олигарси ), но все пак

 4. надявам се искрено, искаше да се чуе Вашата гледна точка и коментар на събитията в страната.

 5. Не разбирам защо г-н Инджев нямало да коментира думите на Стоянов за Бареков. Каква са тези “сантиментални причини”?
  Мислех, че пише обективни анализи и коментари, не любовна проза.

 6. Телевизия от 6-7 месеца не гледам, но вчера гледах с огромно удоволствие участието Ви в Дикоff. За много кратко време казахте толкова много важни неща, които трябва да стигнат до съзнанието и да отворят очите на колкото може повече хора.Диков досега не съм го тачила много- но за вчерашната покана към Вас- БРАВО!

 7. Сантимент в българския не значи любов.

 8. Интервюто беше слабо!
  Г-н Инджев беше припрян , тезите не се изчистваха до край,бързаше да каже всичко което му е отвътре за нула време, пък и водещият не даваше спокоет тон на разговора !
  Видимо е , обидата и болката от незаслуженото си отстраняване от btv,все още стои дълбоко в него!На първо мястото липсата на колегиална реакция и справедлива оценка за дейноста му в телевизията.На второ защото се чувства вещ и способен в професията за да е полезен на процесите , а това все пак става чрез по-масовите медии!Мисля , че в определен момент, не при този режим, той ще бъде оценен и ще му бъде дадена трибуна!
  Надявам се това да е по-скоро!

 9. Искрен, точен и последователен, както винаги. С перо, или реч. Благодаря Ви!
  А за тези, които не разбират „сантименталните основания” на г-н Инджев да не коментира подкрепата на Стоянов за Бареков.
  С една дума – човешката добродетел, която се нарича ПОЧТЕННОСТ, г-н Atanassov.

 10. Това раграничение не е достатъчно, то няма да промени нищо а става въпрос за два клона на БКП които се боричкат за по-удобно и широко място пред копанята на Москва. Затова я смятаме за псевдо-левица и затова и това разграничение е псевдо-разграничение и е безинтересно.
  Любезно моля г-н Инджев и запознатите по-отблизо с политическата ситуация в БГ блогъри да отговорят на въпроса дали има СЪЩИНСКО И СТОЙНОСТНО РАЗГРАНИЧЕНИЕ вляво в БГ, а и да въведа и аз малко ред в разхвърляните ми хаотични преценки.
  1. Има ли модерна левица в БГ и кои са и представителите. Има ли модерни течения в самата БГ-левица. Под модерна левица разбирам политически субект който се разграничава твърдо от Москва, петоколонието ѝ в БГ и отхвърляща идеите за унищожение на противника (това е не само физическо но и морално-медийно-гражданско очерняне и дифамация), отхвърлящи “вертикалната демокрация” и подкрепящи хоризонтално-автентичната такава, както и вътрешно-партийната демокрация (вътрешно-партийни неманипулирани избори).
  Аз смятам че това са Сугарев с последователите му философски и културни дейци, Ранобудните студенти и други вероятно които все още не са сформирали партия а си мислят че с граждански движения, от улицата могат да са някакъв коректив на властта. Позовават се и се оглеждат в леви европейски издания (Република, Гардиън и др.) и на леви интелектуалци от Европа, тъй като те същите се разграничават от Москва. По същата причина подкрепят борбата на опозицията в Украйна за истински демократични промени. А пък тези издания виждат в украинската опозиция фашисти и поставят в кавички демократичните им въжделения и говорят за форсирана експансия на НАТО. И се получава едно голяма конфузия.
  Ето например как Гардиън вижда събитията в Украйна.
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jan/29/ukraine-fascists-oligarchs-eu-nato-expansion

  2. Тъй като почти навсякъде където се изказват мнения за политическия живот в БГ се говори за неинтелигентния и тъп електорат, вторият ми въпрос е «Има ли политически формации в БГ които не смятат електората за тъп.

 11. Към Веско,
  цитирам “Най-важното нещо е достоен живот за хората и да се намери най-накрая човек, който се интересува от тях. ЗА СЕГА ЕДИНСТВЕНИЯ, ДАЛ ИНДИКАЦИИ ЗА ТОВА Е Бареков.”
  Благодаря Ви, Вие потвърдихте старата теза, че глупоста е безгранична и че глупаците няма да свършат! Аз мисля, че Делян Пеевски мисли повече за хората – виж как ги “обедини” на 14 юни 2013г!

 12. Интервюто беше много добро.
  Не знам дали защото съм пристрастен, но ми дойде кратко.
  Искаше ми се да е по-продължително, с повече навлизане в темите и сякаш да е по-спокойно.
  Това не е упрек към Иво!
  Напротив – тъга, че не е на екран по-често.

  По повод на Atanassov и неговото: “Мислех, че пише обективни анализи и коментари, не любовна проза.” ще споделя, че такива мисли доказват, за пореден път, отчайващия хаос в главите на много българи.Разликата между пропаганда и публицистика им бяга на много от тях.

  Огромното мнозинство не съзнават, че публицистиката не е безчувствено съобщаване на факти, а точно обратното – емоционална лична позиция.
  Обаче честна позиция основана на ФАКТИ.
  Публицистът не просто може, той трябва да е пристрастен. НО не трябва да ЛЪЖЕ за мотивите си и за ФАКТИТЕ.

  Да вземем за пример дърленията на пропагандатора от БКП Дър(л)ева.
  1.Тя упорито крие, че е лично замесена в свинщините на БКП и мимикрира като “журналист”, т.е. тя крие причината за своята пристрастност.
  2. Тя непрекъснато ЛЪЖЕ, подменяйки пропагандно фактите.

  На тоя фон позицията на Иво е достойна за дълбоко уважение.
  Той призна, че поради емоции не може да коментира ФАКТА на изказаното от П. Стоянов.
  Това вече е коментар! На факт! Какво повече?
  И аз ахнах от почуда като чух П. Стоянов.
  И моят кометар би бил “нямам думи”!

  По-достойно ли би било да се коментира със скрити мотиви и емоции, а-ла Дър(л)ева? Това е като да слезе на нивото на глутницата т.н. “журналисти”, с които е така “богата” българската “медийна” среда.

 13. Жалко, че българските медии (за разлика от чуждите) не разпространяват словото ви г-н Инджев. Това е загуба за аудиторията им. Даже ми е трудно да оценя съществува ли демократична медийна общност. Съвременните технологии предлагат безброй възможности. Въпросът вероятно е част от темата за способността ни да се обединяваме от цели и заедно да ги постигаме.
  Но каква странна и паралелна “родословна” връзка открих :

  Хитър Петър………….Стоян Михайловски

  Бай Ганьо……………..Алеко Константинов

  Тодор Живков…………..Георги Марков

  Бойко Борисов………….Иво Инджев

  Разбира се за мястото на Борисов основателни претенции имат дълъг списък от съвременни некадърници, хитреци и мошеници, но той се откроява…

 14. @arthur
  Коментарът ти е шизофреничен. Дори и ти не знаеш какво искаш да докажеж. Може би не разбираш каква е разликата между “обективен” и “пристрастен”.

  Отказът на г-н Инджев да коментира нещо поради “сантиментални причини” или “пристрастие” нерационален и дублетен.
  Всеки обективен анализ трябва да бъде пристрастен – пристрастен към истината.
  А когато човек отказва да се изправи пред фактите, защото противоречат на някое негово чувство, това се нарича “отбягване”.
  Радвам се, че поне г-н Инджев не е приятел с Борисов, Първанов, Бареков и с други активни в политиката хора, да речем от студентските години – иначе щеше да мълчи по цял ден.

 15. ВЕСКО може да пише, но не може да мисли, щом харесва Бареков.

 16. Към Krastio Atanassov:

  Опитах се да премълча и да не влизам в обяснения в отговор на дребн(ав)и закачки, но явно ще трябва да обясня: не се обръщам на всяко подсвирване.
  Подсвирвал ми е и Петър Стоянов. Бил съм обект на ехидството му, изразено публично и се опитвам да му покажа, че не бързам да му отговоря със същото при първата подобна възможност.Понеже той има претенцията за класа, давам му възможност да разпознае жеста.
  А какво точно съм “длъжен” да бъда като публицист- това си запазвам като свое лично право,което не се ориентира по личния вкус на когото и да било.

 17. Г-н Инджев,проблема е ,че такива хора не разпознават жеста който получават ами даже се амбицират повече да доказват лъжите си.Аз правех тази грешка много години наред , но спрях поради горепосочената причина.Когато на мерзавеца и интриганта му кажеш истината в очите ,той се шокира и депресира заюото лъжите му са били разкрити и обръщат плочата на друга песен , но пак пълна с други лъжи и интриги.И така до безкрай.Такива хора нямат съвест,няма какво да очаквате от тях, но Вие знаете това по-добре от мен.

 18. Център за глобален диалог и сътрудничество във Виена, на който Петър Стоянов е председател се спонсорира от КТБ АД.
  Бареков се спонсорира от КТБ АД.
  Какво има да се коментира?
  Проверяваш в Интернет и ти става ясно.
  Интереса клати феса.

 19. @ИВО ИНДЖЕВ
  Г-н Инджев, “подсвиркванията” ви с Петър Стоятнов нямат значение за мен. Просто останах неприятно изненадан от отбягването на въпроса. Трябва да призная, не съм фен на многозначителни мълчания или двусмислени отговори.
  Радвам се, че разяснихте, че липсата на коментар се дължи на съревнованието ви кой е “по-класен” и ви желая успех.
  Съжалявам, че приемате моето твърдение

  “Всеки обективен анализ трябва да бъде пристрастен – пристрастен към истината.”,

  като някакво лично мое мнение, или нападка, с което не сте съгласен. Малко ми е странно да чуя, че публицист се ръководи не от истината а от някакво неопределено “свое лично право”.
  А отностно фразата
  ” … това си запазвам като свое лично право,което не се ориентира по личния вкус на когото и да било.”,
  надявам си давате сметка, че е съставена от две взаимно-изключващи се части.

 20. Към Krastio Atanassov:
  Преди всичко-бъркате жанровете. Продължавате да настоявате да се държа на телевизионния екран като на изповед или като на платено разголване ( да си кажа и “майчино мляко” за кеф на воайорите) и да ме поучавате от нишата на тази сбъркана презумпция.
  Явно съм подквасил апетита Ви за заяждане с опита си да сложа край на дребнавите Ви поучения какъв трябва да бъда, за да отговоря на личните Ви изисквания. Само че сте строг ( направо бащински загрижен за моята публицистична душа) към мен, но твърде разточително щедър към Вашите си права на критик, който тропа с крак да му кажа всичко , което знам и мисля, макар да е мое право да преценявам кога, колко и какво да споделям.
  Няма начин да знам Вие лично за каква голяма истина се борите ( и побеждавате) във войната, наречена живот, за да мога да преценя що за ментор съм си “намерил” във Ваше лице.
  Обобщенията, които правите за персоната ми с лек фалц на оценяващ от някакъв пиедестал, по повод на вменената ми от Вас моя претенция за класа, още веднъж показват, че се заяждате целенасочено под мантията на уж искрено наежен философ, възмутен от липсата на пълна обективност от моя страна.
  Това, че не допускате предизвикания ми отговор да е именно такъв, какъвто съм го формулирал, а му рисувате изкривен портрет ( съществуващ в предубеденото Ви мислене), издава допълнително доколко тъкмо пламенната защита на Истината е основния Ви мотив.
  В крайна сметка не аз се интересувам от Вас, а обратното, най-малкото защото няма как да бъде иначе при явната неравнопоставеност в базата данни. Може да сте всякакъв, но няма как да знам това,за да Ви отвърна с контракритика за Вашите несъвършенства чрез реципрочни обидни обобщения за Вашето позоьорство ( каквито правите по мой адрес с подигравката за моята класа), докато моя милост се намира в светлината на прожекторите и Вие търсите от тъмнината на задния ред с Вашия си микроскоп за какво петно по дрехата ми да се захванете и да го превърнете в тема на заклеймяването ми. Защото явно смятате, че съм Ви длъжен с нещо, докато Вие имате само и единствено права: да нападате от засада.

 21. KRASTIO ATANASSOV, в блога си г-н Инджев БЕЗпристрастно сподели новината ,и то в няколко статии, че г-н Стоянов е подкрепил под някаква форма,поне на думи, “партията” на Бареков.
  Това е най-обективната форма на поднасяне на информация, просто съобщаваш фактите, пък всеки да си прави заключенията и интерпретациите от тях, според разбиранията си, според умственият си багаж, според…….
  Коментарите вие сам можете да си ги направите, щом като г-н Инджев обективно ви е поднесъл фактите, а не ги е скрил, както в повечето ни “независими” представители на “независимата” ни джурналистика.
  А вие лично как бихте коментирали поведението на г-н Стоянов спрямо ББЦ???
  Поднесете ни вашият “обективен” анализ на този ФАКТ!

 22. Аз, понеже не съм от класа, си позволявам да попитам – вярно ли е, че дъщерята на Петър Стоянов е съучредител на партията на Дудука – България без цензура?

 23. Веско, не бой се. Взел съм ББ на мушка. Взимам властта за 2 мандата и първо него ще оправя. След това и вас.
  Искрено Ваш,
  Николай Бареков

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.