Мутрьошките лъжат и мижат

Пропагандната война на властта и нейните медийни протежета срещу гражданската опозиция наскоро припламна с нова сила с пренасяне на руския огън у нас- почти като олимпийския. По почина на Путин неправителствени организации бяха подгонени да се чувстват виновни, че са получавали финансова подкрепа от чужда фондация- американска, на всичко отгоре!

Няма да говоря от името на „виновните”, подредени в списък със съответните суми, които са получили по разни проекти от „Америка за България”. А и това не е първият път, когато воюващите срещу гражданския сектор защитници на властта се опитват да превърнат в новина рутинния факт, че западните фондации са прозрачни в своите разходи.

Позовавайки се на френска журналистка, членът на Националното ръководство на БСП Велислава Дърева вече се изяви в заклеймяването на гадните западняци, които подкрепят финансово неправителствения сектор в бивши комунистически държави. По този повод попитах ( и отговор не чакам от правещи се на умрели червени лисици) дали някога ще научим какви суми инвестира у нас Путин в безбройните русофилски организации и „мероприятия”, като сборището на десетки хиляди ( по преценка на организаторите) поклонници на СССР и Русия край язовир „Копринка”, организирано всяка година ( с безплатния му транспорт за извозваните пилигрими и другите платени салтанати).

Твърдя, че само за целите на пропагандата в полза на АЕЦ „Белене”, при това еднократно в края на 2010-та и началото на 2011-та, в България са били раздадени под масата ( от добре известна пиар агенция) цели 20 милиона евро- огромна сума за изпосталялата ни медийна трапеза, на която има блъсканица от гладни за подкупи журналисти с протегната шепа.

С разследването на подобни легализирани от ядреното лоби шмекерии от мащаб, достоен за широката руска душа и за необятните простори на руските корупционни практики, в България няма сила, която да се заеме.

Периодичните нападки с камъните на западаната прозрачност срещу западното финансиране наистина не са новина най-малкото поради това, че не са тайна, каквато ревниво крият в пазвата разните форуми, дружества, движения и прочее инструменти за налагане на руското влияние в България.

Не съм адвокат на „Америка за България”, където съм кандидатствал неуспешно с два проекта. Първият път бях любезно отказан, а при следващия опит заместник-шефът на фондацията Ленко Ленков твърде нелюбезно ме излъга най-буквално с обещание за среща, която така и не назначи.

Не мога да премълча обаче опита името ми да бъде въвлечено по доста гаден начин сред потенциалните „престъпници”, каквито в очите на обичайните завистници в България изглеждат всички, които получават някакви пари над минималната заплата.

Знам , че реакцията ми ще прозвучи като на лично засегнат , но всъщност искам да покажа механизма на оплюването чрез намеци, които се пускат в публичното пространство, след което те обикновено се надграждат, обрастват с хиперболи, заживяват свой живот и започват да се търкалят като цитати от един „авторитет” в устата на подобните му.

По тази схема в интернет се въргаля моя „биография”, в която можете да прочетете за моя милост тонове полуистини и откровени лъжи в диапазона от твърденията, че съм бил „полковник от ДС”, през еврейския ми произход ( който нямаше да е обиден за мен), до съжителството ми с „агент на ЩАЗИ” и дори дори за моя роля като спойка между ДС и ЩАЗИ ( което обичат да твърдят по мой адрес -както ги наричах навремето- от офицерския клуб в БТА, който никога няма да ми прости, че го разжалвах с един подпис, закривайки като директор на агенцията 26 кореспондентски пункта в чужбина).

И ето какво са ми спретнали този път с надежда да отлежи и да се притури към грижливо създавания ми злодейски образ от едни другари, чиито гадости се консумират в персоналното ми оплюване после от най-големите антикомунисти, борещи се освен тях в България да няма други противници на комунизма, освен тях. Чудна комбинка между другарите и въпросните крайнобесни, нали!

В сайта BPost (първо на 31.01.2014 , а после и в други медии), в списъка с финансираните от „Америка за България” , е пришито и следното изречение:

Фондация на първата съпруга на Иво Инджев – Регина – „Работилница за граждански инициативи“, е ощастливена със 178 000 лв. Не е известно как са били похарчени парите”.

Тези две изречения могат да кандидатстват за рекорд по манипулативност и да получат съответната награда от Москва в категорията „ за особени заслуги в пропагандата”.

Моята първа ( и предпоследна, за да не оставям отворен и въпроса за броя на съпругите ми) няма такава фондация. Името й фигурира като съосновател в онова вече доста далечно време, когато преди няколко петилетки живееше в България. Самата тя научи в Германия за въпросния транш от моя милост във връзка с твърдението за „нейната фондация”. Събитието с подкрепения проект се е състояло наскоро без предпоследната ми съпруга изобщо да има понятие за него.

Важното за манипулаторите обаче е било да споменат мен, като „повишат” за целта бившата ми съпруга в собственик на фондация и да посеят съмнението за обогатяване, свързано с моята фамилия ( която отдавна се опитват да разгонят с уволнения и друг вид тормоз).

Оставям настрана факта, че за разлика от пълната мъгла с финансирането на руските дружества, форуми, движения и прочее структури на корумпираната пета колона у нас, прозрачността в подкрепяните от западни източници неправителствени организации по дефиниция цари финансова дисциплина. Едно от изискванията й като правило е не само отчетността, но и ангажимента получателите на съответните траншове да НЕ харчат парите за себе си, а за дейността, за която са кандидатствали със съответния одобрен проект.

Изключения може да има, но това е правилото.

Доколкото ми е известно, по тази причина работещите в подобни неправителствени организации получават далеч по-скромни възнаграждения от някои пропагандатори на злобата срещу тях.

А че злобата срещу точно определена част от неправителствения сектор е дирижирана от проруската ни държава си личи не само от руския маниер, по който ( дори на терминологично ниво, но и като похват за притискане) се размахва държавния пръст с пропагандния мръсен нокът.

Видна е тази избирателна злъч също и от пълното отсъствие на каквато и да било критична нотка към бурната дейност на русофилските организации, за които думи като „отчетност” и „прозрачност” са неприложими понятия, да не говорим пък за финансов одит от страна на онези, които погнаха например правозащитниците от „Хелзинския комитет”.

Когато видя поне зачатъци на принципна равнопоставеност в загрижеността на държавата за финансирането по руска, както по западна линия в неправителствения сектор, тогава ще повярвам, че с влизането в евроатлантическите структури сме излезли от съветските схеми за таен контрол над България. Понеже виждам доказателство за обратното, продължавам да твърдя, че официална София мами съюзниците си за своята прозападна ориентация, служейки като диверсант на Кремъл с такова себеотрицание, че не може да се въздържи да повтаря издайнически на българска територия хватките на Путин в борбата със западното влияние.

24 мнения за “Мутрьошките лъжат и мижат”

 1. @Kirov

  “За демократичноста на проекта КТБ – Бареков, не мога да се съглася. Цинизмът там е на особено голяма висота. Това е все едно, да предложиш на човек, болен от раково заболяване лекарство за моментално излекуване и да му продадеш плацебо. Прибираш си парите, а човека си умира с надеждата.
  Този финансово подплатен и напарфюмиран субект е подходящо избран, като гърмяща смес от Жорж Ганчев, Сидеров, Янев, Цветелин Кънчев и Борисов с цел да се подсигури не-промяната в България.”

 2. Името Ленков явно е свързано с ленин. Но защо ли и много от другите имена напомнят на савецки? За мен това вероятно са имена от петата колона.
  Но важно е не какво казват (“моите шопи”, а какво мълчат. (Елин Пелин)

 3. Дават пари товарищите, дават, ама има и файда! Наскоро един прогимназиален учител сподели по БНТ, че мносинството от учениците не знаят нищо за Стамболов. Даже имало Калфин-чета, които изразили възмущение от това, че Стамболов е титулуван като велик българин, въпреки, че е бил против Русия. Не можело да им го побере главата като как…
  А предствяте ли си колко път трябва да извърви целокупния български народ, докато разбере, че най-големия враг на България е Русия.

 4. БКП по своята си същност е агентурен шпионски проект на болшевишката ТОТАЛитарна ДИКТАТатура след 1917г..
  Финансирането й идва директно от КРАСНОчервеният Кремъл още от самото създаване на БКП. И г-н Инджев НЕ е прав , че БКП си е променяла името “само” 8 пъти, защото той не включва в броенето и клонингите й след 1944г.,а също и тези след “одемократизирането” й след 1989г.
  Колко клонинга на БКП са останали днес???
  Уверен съм ,че и финансиращият ги НЕзаконно(п)РЕЗИДЕНТстващ цартрап Путин им е загубил отдавна бройката, защото той никога не си е водил сметка ,когато става дума за задоволяване на всеобхватното му комплексарско кагебистко его.
  Така че , не бива да ни учудва желанието на Путин всички НЕправителствени организации да се превърнат в ПАРАправителствени организации , които НЕ се различават от правителствената(по точно “партийна”) номенклатура преди 1989г.
  Когато НЯМАШЕ НЕправителствени организации(то и ПАРТИИ нямаше) , а само “различни ПАРАорганизации”, които всички бяха ПРОправителствени, и само се водеха отделни , но си бяха под ТОТАЛитарната “партийна” ша(й)пка на БКП.

 5. Финансовата ревизия не бива да се възприема като репресивна мярка, щото в тази държава всеки трябва да си плаща данъците. Никъде по света НПО-тата нямат данъчен имунитет.

 6. Нашите руски слуги се активираха напоследък.Ами войната между Демокрацията и Путин върви с пълна сила.Това , че Украйна не отстъпи, ни прави нас много уязвими. Те /КГБ/ намериха тук благодатната почва на родоотстъпниците ни и няма да се откажат, ако и тук няма същия отпор.Другото което ги вбесява е неотстъпчивостта на ЕС по “Южен поток”, което пак е свързано с Украйна и България.А сега и директното заявяване в Брюксел, че няма да се отстъпва повече на корупционните практики.И г-н Инджев , похватите на руските агенти в Бг, са ни до болка познати.Важното е, че хората Ви четат и вярват на това, което казвате.И си мисля, че поканите за участие в ТВ предавания са , защото сте фактор, който формира представи,основани на истината.А сега и един линк за една статия, която предполагам, ще Ви хареса:
  Славея Балдева, http://www.slaveyabaldeva.wordpress.com

 7. Извинявам се , ще попитам някой ако знае !
  Слушам Кънчо стойчев и диана янкулова по хоризонт !
  Изумен съм , невероятно , с такива хора ли е населена тази държава !
  Само тук ли има такива ?
  Има ли някой читав, поне един , който да излезе и да говори обективно !

 8. “за широката руска душа и за необятните простори на руските корупционни практики”…
  бисери, бисери…

 9. Най-добре би било да дадете на съд тези дебили!

 10. Ако някога, по някакъв начин, властта бъде отнета от руската пета колона и България бъде оглавена от истински патриоти, милеещи за страната си и твърдо решени НИКОГА ПОВЕЧЕ да не допуснат комунягите да безчинстват безнаказано, две са първостепенните и неотменими задачи, които без колебание трябва да взаимстват от плана за денацификация на следвоенна Западна Германия:
  1. ПОВСЕМЕСТНА И БЕЗКОМПРОМИСНА ЛУСТРАЦИЯ.
  2. ТОТАЛНА РЕФОРМА В ОБРАЗОВАТЕРНАТА СИСТЕМА НА ВСИЧКИ НИВА, СЪДЪРЖАЩА ПРЕДИ ВСИЧКО ЩАТЕЛНА РЕВИЗИЯ НА ПРЕПОДАВАНАТА ИСТОРИЯ.
  В нашия случай лустрацията ще трябва да засегне актива на всички възникнали след 1990-та клонинги и мутанти на БКП.
  От второстепенно значение са съдебната система, силовите ведомства и икономиката.

 11. Kак са били отвличани и избивани Българите и Българската интелигенция след 1944 год. от БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА БАНДА, КОЯТО ВЪРЛУВА И В МОМЕНТА В БЪЛГАРИЯ. По жестоко е било и от избиването на Българите от Турските главорези, които и в момента са на власт заедно с комунистите.!!!!!

  Mohamed Said Sbay

 12. Казвам се Ани Инджева и съм най-голямата дъщеря на Иво и Регина. Използвам това пространство да коментирам и застана зад изказването на баща си. Майка ми се върна в Германия през 2003та и не получава никакви пари от каквито и да е било инициативи. Опитът да се опетни името на Иво по този начин е наистина жалък.

 13. Г-н ТИНКОВ, последното ви изречение е напълно погрешно, защото там са “ятаците” на БКП, и от там трябва да се започне!

 14. Аз не знам друга публична личност,която да е предоставила толкова информация за себе си,колкото г-н Инджев.Аз,която не го познавам лично,но знам достатъчно,за да му вярвам.Спомням си добре неговите изказвания за досието му в ДС,аз ги разбрах и приех.Неговата дейност като гражданин,журналист и патриот ми допада.Намирам,че неговият потенциал не е използван достатъчно за благото българско,защото става дума за умен и образован човек,каквито все по рядко се срещат,за съжаление.Отвращава ме изпитаната комунистическа тактика да те окалят с лъжи и клевети и да трябва да се обясняваш.Колко енергия се хаби,вместо да се употреби за градивни цели?Колко умни,образовани,почтени хора има в България,та трябва да ги унищожават с интриги?

 15. @ Живко Боев
  Г-н Боев, на Вас Ви зададоха много въпроси, затова аз ще Ви подкрепя. По мое време в училище много повече знаехме за руския генерал Суворов «освободителя» отколкото за Стамболов. За «благородната» инвазия на Суворов в Европа да «освобождава» (Италия, Швейцария,Полша) не знаехме нищо, а знаехме преди всичко за подлата инвазия на Наполеон в Русия, която е предприета много по-късно. Забележете че и Османската Империя е в съюз на Русия в тази коалиция.
  Не знам как е сега и се питам дали все още в БГ-училищата знаят повече за руските имперски персонажи отколкото за българските национални герои.

  По повод на това което отбелязва г-н Тинков в т.2, ето какво пише Солонин в сайта си по повод на неотварянето на архивите за ВСВ от руските власти:

  «… Във всеки случай войната завърши преди 65 години и установеният от Руската Федерация закон за срока на съхранение на секретните материали от 30 (+5) години е изтекъл вече два пъти но те не се отварят….
  …. Скриването на информация продължава без каквото и да било спазване на приетия закон. Остава ни да приемем че властите, както и преди считащи се за правоприемник на сталинския режим продължават :
  1. да се грижат за опазване на «репутацията» му
  2. ясно осъзнават ТОТАЛНАТА ЛЪЖЛИВОСТ на съветската версия за ВСВ
  3. отказват да отворят архивите с 65годишна давност и СЪЗНАТЕЛНО ПРЕПЯТСТВАТ каквото и да било научно изследване…

  …СЪХРАНЕНА Е НЕПОКЪТНАТА ЦЯЛАТА СТАЛИНСКО-БРЕЖНЕВСКА ИСТОРИЧЕСКА «ШКОЛА» , всъщност на ИСТОРИЧЕСКАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ, система създадена през 1934 г….

  … ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА НЯКОИ СТРАНИ ОТ БИВШИЯ СССР И БЪЛГАРИЯ….»
  Както виждаме и тук страната ни е посочена за пример.

  Една от опорните точки на алфа-историка от Кремъл, може да се каже че е основната е НЕДОПУСКАНЕ НА ПРЕНАПИСВАНЕТО НА ИСТОРИЯТА и БГ-историците я спазват.

  Днес слушах изказванията в украинския парламент и Тягнибок натърти на следните моменти – ЛУСТРАЦИЯ, ДЕ-РУСИФИКАЦИЯ, ДЕ-МОНОПОЛИЗАЦИЯ.

 16. Ясно е ,кой получава пари от “Америка ЗА България”,но никога няма да разберем,кой и колко рубли получава от “Русия ПРОТИВ Българиия”

 17. @Ани Инджева, мисля, че никой от посетителите на този блог( с изключение на троловете, които са дневални ) ще повярва на каквито и да е измислици, (из)пуснати в медийното пространство с цел да се окаля името на Вашия баща. Вероятно си мислят, че клеветите ще хванат дикиш като са насочени не директно към г-н Инджев, а към Вашата майка, но така само лъсва фактът колко жалки и дребни мижитурки са самите те.
  Вероятно целта им е точно да се онагледи приказката – “ти кажи, че сестра му е к@рва, пък нека той после да доказва, че няма сестра”.
  Точно така и вече петилетки се хвърля торбата с л@йна, наречена “агентурно минало на Иво Инджев”, за да се достигне до най-невероятния парадокс на нашето време – Димитър Иванов – най-мракобесния агент на Държавна сигурност, ръководел възможно най-тоталитарния и сервилен отдел, сега да раздава акъл и морал, а г-н Индев да бъде сочен с пръст и дамгосван….

 18. @steven: Понеже чета редовно блога, знам, че мнозинството редовните читатели и коментатори са нормални хора, които са свикнали самостоятелно да си изграждат мнение. Така погледнато, блогът на Иво Инджев е медиен микрокосмос. Моят коментар е насочен към онези, които напоследък зорко следят изявите на баща ми, с цел да намерят пролука…И към онези, които вярват всякакви (медийни) глупости, стига да се намерят достатъчно папагали да ги повторят. С риск да ме обвинят в пристрастност (да, пристрастна съм любимия татко!), ще добавя, че не познавам човек, по привързан към истината, както в професионален, така и в личен план.

 19. До Ани Инджева-няма нужда да се оправдавате или да ни убеждавате относно Иво Инджев.Бъдете сигурна ,че ние му вярваме и подкрепяме.Няма нещо неоплюто по грозен начин в България,така че това е част от начина на живот на идиотите.

  Доста хора се страхуват от баща Ви и за това си плюят отровата по него.Нищо ново,тях не ги бива и за мутри на селски хоремаг , та камоли да ни накарат да повярваме на лъжите им.Поздрави от Бавария and keep smiling.
  Моят немски клони към нула и затова на английски някой път- пък и това е езикът, който говоря тук 24/7.

  Чест Ви прави ,че коментирате тук, а колкото до пристрастията аз имам същите към моя татко,който макар и да не е между живите, мога да кажа ,че беше привързан към истината и свободата и комунистите не му простиха за това , но това е друга история.

 20. Цялата тази кампания по очерняне на това отново посочва че червенотиквеничковчетата са видимо доста притеснени от събитията в Украйна и се опитват със всички сили и средства да удрят безогледно където им попадне с жалката надежда че нещо могат да променят и да запазят статуквото. Червената мафия се опитва да запази статуквото, но дните им са преброени. Електората им се стапя. Младото поколение не ги пропознава като политически субект за в бъдеще но няма голям избор засега от нови неопетнени политически субекти.
  Надежда има, но борбата няма да е лека. Много бих искал всички дясно мислещи емигранти от близкото минало като се върнат да гласуват на парламентарни избори и да отхвърлят червено-кафявата мафия.
  Подчертавам за дясно мислещи емигранти (има и доста от емигрантите които продължават да носят латентно комуно-идеологията в душите си)

 21. Към ДО ПАВЕЛ ТИНКОВ:
  Опитайте се малко по-задълбочено да вникнете в т.1. и ще се убедите, че програмата за денацификация /не аз/ не е била погрешна.
  Повсеместната и безкомпромисна декомунизация ще оваканти поне 60 процента от щата на посочените ведомства.
  И още два аргумента:
  – погрешно ще бъде да се реформира /Боже, как мразя тази дума!/ на парче;
  – задачата на задачите пред едно антикомунистическо правителство е осигуряването на втори мандат; за четири години можеш да обезпечиш четири випуска пълнолетни гласоподаватели и нови офицери на БА и поне два випуска нови полицаи!

 22. Г-н ТИНКОВ,не аз , вие конкретизирате в последното си изречение, и точно от там трябва да е началото на действията ,които препоръчвате в т.1.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.