Кикотът на предкулисието

От екрана на Би Ти Ви тази сутрин моето име беше споменато от чест гастрольор в националния телевизионен ефир, който на практика наруши заповедта да съм мъртъв за това средство за масова информация.

Независимо, че всъщност бях подигран от Красимир Райдовски като „борец за демокрация” , вероятно трябва да му благодаря- но не заради нарушеното табу ( припомняйки на зрителите, че съм жив, напук на внушенията за обратното ) , а защото ми дава повод да обърна внимание на феномена на предкулисието, част от което е разпасаният офицер от резерва ( на бойците на шумния фронт на ДС).

Разбира се, да те наплюе циник, като Райдовски, който издава тайната на своето тревожно подсъзнание за моето съществуване, щеше да е просто комплимент като форма на открояване с обратен знак, ако не ме вкарваше в интригата да вървя в списъка му на мразените имена заедно с неговия колега по кадрова линия на ДС Иван Гарелов ( по сайтовете пише, че Гарелов днес има рожден ден и не изключвам Райдовски да го „поздравява” по този начин в типичния си злобарски стил). Защо го мрази и него, и какво от общото си офицерско минало си мерят, не ме интересува, особено , когато като иронизатор на моята борба за демокрация се изявява човек, за когото единица мярка за демокрация е бившия му началник Жан Виденов.

По-интересното е, че и двамата,съдейки по публичните им позиции, са люти врагове на „протестърите” (Гарелов, солидарно с Дърева и компания, ги нарича “хунвейбини”) и са фенове на властта (конкретно на печелещия надмощие в БСП клан на Станишев), което отново ме прави доста различен…

Апропо, за да приключа с Райдовски, той не беше просто някакъв си шеф на пресцентъра на Жан Виденов, а играеше ролята на един от най-близките му хора в държавата, в която Виденов имаше пълна власт с пълното си парламентарно мнозинство. Райдовски вилнееше далеч извън периметъра  на официалните му правомощия на писарушка от Дондуков 2. Толкова се беше самозабравил в цинизма си, че подвикваше на репортерките „ ще ви зашия… ( половите органи- използвайки друга дума).

Всичко това му е „простено” и той продължава е виден(ов) говорител в театъра на предкулисието, раздавайки присъди на едни (като моя милост) и индулгенции на други, като Георги Коритаров, когото пък похвали днес.

Съответно Райдовски и Георги Коритаров, който ( за разлика от телевизионно незаобиколимия Райдовски) доста дълго беше остракиран от националния телевизионен ефир след като през 2008-ма се развихри да хвали със задна дата ДС, са разрешени и желани- от предаването на Кулезич ( която иначе заклейми моя милост като ченге) до БиТиВи. Всъщност Райдовски никога не е напускал трибуната на публичното плюене, защото „прави шоу”- така разбират неговата безпардонност любезните му телевизионни домакини.

Понеже споменах Кулезич, да припомня, че тя истеряса по мой адрес след като преди две години Бареков й заповяда да отмени покана към моя милост за участие в предаването й в официозната (спрямо властта на Бойко Борисов) ТВ7. В отговор я упрекнах, че срещу едни големи пари се подчинява на подобни забрани, а тя ми посвети 10 минутен словесен побой без право на отговор в телевизията, в която всъщност съм забранен от 2 декември 2011 г. В утрото на онзи декемврийски ден днешният вожд на „България без цензура” на всеослушание налага цензура върху името ми (и) в ТВ7. Предишната вечер бях написал в ivo.bg истината, че любимият му (по онова време) вицепремиер Цветан Цветанов е изиграл ролята на конферансие при връчването на наградата „Мистър икономика” на любимия ( и днес) на Бареков банкер Цветан Василев в пряко извънредно включване на БНТ, заради което беше отменено предаването „Лека нощ деца”.

За БНТ, където ме водят в графата „самоубиец”, защото съм отказвал участие в предавания заради гнусливост спрямо други събеседници, също съм удобно отсъстващ в публицистиката от много месеци ( а в някои предавания, като „Панорама”, направо съм персона нон грата).

И какво излиза- за кого националният ефир в три от общо 4-те водещи по зарибяване на аудиторията телевизионни канала е забранен, при положение, че  иначе е толкова важен, та без повод бива споменаван като единица мярка за демокрацията ( в случая с подигравка от страна на супер важния събеседник Райдовски)? И как няма да се подиграва Райдовски- той е там ( къде ли не още) като видн(ов) говорител, а обекта на неговите подигравки няма думата.Човекът говори от позиция на силата, която му дават пред кулисите.

Преди година Би Ти Ви откровено зави на Инициативния комитет срещу АЕЦ Белене, допуснат от закона като страна в гражданския спор в рамките на кампанията преди референдума през януари 2013-та, че „Иво Инджев е забранен в Би Ти Ви”.

Темата и тезата ми тук обаче не е моя милост, а фактът, че от телевизионните екрани се лее пропагандата на предкулисието.

Предкулисието е най-желания събеседник на българските телевизии.

Ако си бил шеф на политическата милиция с прозвище „Гестапото”, днес си ухажван в публицистичните предавания на малкия екран с голяма аудитория в най-различни роли на манежа на предкулисието: като коментатор на политическата актуалност, като историк, като стамболовист, като мъдрец изобщо. Което не пречи същият  да се жалва от предаване на предаване, че е лустриран и изобщо е жертва на демокрацията, чиито най-силни мегафони за надвикване на липсващите наоколо опоненти същевременно обслужват прилежно телевизионните му спектакли.

Най-трагикомичното е, че при тази явна сценка, разигравана пред кулисите, всички са се втурнали да търсят задкулисието! А то се кикоти открито, надсмива се с гласа на задкулисието и физиономиите на предкулисието чрез своите кукли на конци от телевизионния екран, та чак се тресе от самодоволство, прилагайки номерата на фокусниците, които работят ( публиката) чрез отвличане на вниманието от важното, което става отзад чрез шумните трикове от арсенала на тихия фронт.

17 мнения за “Кикотът на предкулисието”

 1. Г-н Инджев,
  Благодаря за прозорливите анализи, които са като пътеводни звезди на преобладаващото тъмно медийно небе.
  Днес, макар и недирекно, бяхте споменат още веднъж и по-специално каузата за преместване на МОЧА. Това се случи в предаването “Преди обед” на БТВ от актьора Веселин Калановски (~11 мин)
  http://www.btv.bg/shows/predi-obed/videos/video/268760114-Dnes_vsichki_govoryat_za.html

 2. Напълно съм съгласен с вас г-н Инджев. Крайно време е да започнем да мислим, че вече не останаха играчи, които да не са осветлени. Изглежда е много удобно всеки да се оправдава и бори срещу невидимата сила “зад кулисите”, а то всички актьори са на сцената и май е време публиката да ги освирка както трябва и както се полага на лош спектакъл и слаби актьори, да ги изрита.
  Според мене вече не актуален въпроса КОЙ, а КОИ допуснаха това да се случи.
  Отговорите и на двата въпроса са известни на гражданите, но властващите не искат да си признаят и се опитват да ни вкарат в друга пиеса.

 3. И аз гледах предаването с Райдовски !Продължават и продължават такива лигльовци да присъстват в живота ни !Той не представлява някаква интелектуална заплаха , която с блясък на мисълта да засенчи когото и да било , а пък Вас г-н Инджев най-малко !Опасно е лицемерието му , прикритата жестокост, дерибейският подход, деспотизма !
  Такъв да не ти дава Господ да ти е началник , ръководител ….. , а много са такива като него за жалост !Ами този румен гечев , той същия злобар !Самият жан беше едно свирепо зверче , което беше повече комунист отколкото алчно курумбашче !
  Прав сте отвличат ни вниманието с този прашасал нещастник , докато м- захариевчета заемат овакантените от такива като него позиции на модерната олигархия , нещастни помпозни балони , реещи се с безпомощна некадърност , модерните голи охлюви на властта омазващи със слуз и малкото останало чисто !
  Ама Гарелов , наистина дойде в повече , оставаше и волгин да спомене , д янкулова ………и все такива !Но Вие не се гневете , това е пяната отгоре , лашкана според течението , продължете да се гмуркате на дълбокото, там е истината , избягвайки досег пяната!Трудно е , предизвикателство е , малко сте , опасно е ,……. но пък ,можете и си струва !
  Динамиката на природната същност , един ден ще смени играта , и тогава наистина ще се ценят, тези които са доказали , че могат да плуват и на дълбоко !

 4. Не само канят такива като Райдовски и Д Иванов, но и са толкова безинтересни,че въобще не гледам новини от български телевизии и публицистични предавания, с изключение на водещи като Г.Благоев.Промиването на мозъци е отдавна в ход.Слава на Бог, че има Интернет и всеки може да чете това, което е на светлинни години далеч от буламача по телевизията.

 5. Като споменава Иво за телевизионно предаване, да ви разкажа какво хубаво немско телевизионно предаване гледах онзи ден по Дойче фернзее 1 (туй е техният Канал 1), а предаването ГЕШИХТЕ.ДЕ (туй значи ИСТОРИЯ.БГ). И предишното беше много хубаво. Трима пенсионирани професори, съответно бивш обергрупенфюрер от СС, хауптщурмбанфюрер от Гестапо и щандартенфюрер от екипа на крематориума в Аушвиц (това е заради плурализма на гледните точки) , и един оцелял концлагерист (доцент) много откровено дискутираха проблемите на хуманизма и предизвикателствата пред борбата с антисемитизма. Накрая всички се обединиха около становището, че хуманната толрантност има много лица и проявления, и че всички- есесовци, гестаповци, крематорийни началници и концлагеристи по свой начин са й служили, водени не от идеологията на националсоциализма или от други утопии, а от изпепеляваща любов към Фатерланда- Германия. Другото предаване, посветено на Железния Канцлер Бисмарк, беше още по-интересно. Въпреки, че той не е обичал социалистите, делото му коментираха двама активни социалисти, дори един от тях- хер професор Дитмар Хансен, бивш шеф на Абтайлунг 6 на ЩАЗИ- ръководи Бисмаркинститут, другият- хер професор Андреас Пантенщайн, социалистически депутат- много забавен и сладкодумен събеседник,фрау професор Нинлайн ван Дюлген, московска възпитаница- много балансирана изследователка на Бисмарк в контекста на интересите на Русия с внимание към второто, накрая и един доцент демократ Фройдлин Методиус. Водещият много точно определи Бисмарк като пруския Стамболов и тактично не спомена за амлоато на проф. Дитмар Хансен преди падането на Берлинската стена и обединението на Германия. Там обаче е така- бившите служтели на ЩАЗИ се радват на всеобща почит, аплодисменти, медийно внимание и бляскави кариери във всичко,особено в университетите. Много добре вървеше дискусията, от нея се разбра, че Бисмарк всъщност е бил социалист по душа, така както неговият български аналог- Стамболов е обичал Русия, колкото България, че и малко повече… Чакам следващото предаване ГЕШИХТЕ.ДЕ, дано повече германски младежи го гледат, да си изградят правилни исторически представи!

 6. Нямам нищо против ретроградните им шегички-хунвеибини, за кашпировски и т.н., защото моето поколение не се забавлява – просто им дава игнор и звучат неавторитетно(ракто и протестър btw) това е САМО ЕДНА от причините младите хора да изпитваме погнуса, колкото и да сме “неграмотни”(4атарския език).
  Върха на падението беше, когато Гарелов покани пияницата с малко име Професор да обижда (част от) студентите, катко ги нарича “ранобудните агенти” и то след като се беше изложил публично !?! Накрая великодушно го посъветва да им прости. WTF ???

 7. РАЗЛИКАТА МЕЖДУ НАС И ЧЕХИТЕ Е
  КОЛКОТО МЕЖДУ ПРАГА И СИРИЩНИК

  Властите в чешката столица ще бойкотират посещението през април на украинския президент Виктор Янукович.

  Общината няма да отпусне никакви средства за събития покрай държавната визита и няма да осигури достъпа на делегацията до историческите обекти в града.

  Кметът Томаш Худечек заяви, че “при сегашните обстоятелства не виждам нито една причина защо Прага трябва да участва в държавната визита на президента Янукович. Абсурдно е самолетът му да кацне на летище, носещо името на Вацлав Хавел”.

  Бившият чешки президент и световно известен борец за човешки права е символ за стотици известни чехи, противопоставящи се публично на посещението на Янукович. Мнозина от тях призовават президентът левичар Милош Земан да замрази поканата си, но от президентството отговарят, че изобщо нямат такива намерения, защото предпочитат диалога пред конфронтацията.

  Общинският съвет на Прага не само гласува да не участва във визитата, но и одобри половин милион крони (около 24 500 долара) от бюджета си за жертвите на насилието в Украйна, които ще бъдат предадени на организацията People in Need. Освен това граждани организираха изпращане на дрехи и лекарства за Киев.

  Сред включилите се в кампанията срещу украинския президент са артисти, политици и известни имена като режисьорът Иржи Менцел, документалистката Хелена Тржещикова и световният ски шампион Вавржинец Храдилек. Инициатор е Петр Марек от движението Bez komunistu.cz

 8. Към Стамбо:

  Право говориш, хер Стамбо за харното предаване.
  И е зер гут, че разбираме немски по наследство от др. Георги Димитров, който гениално е научил недодялания им език в дранголника. Там поради липса на арбайт се оказал фрай и набързо научил конския фашистки език, на който германските средновековни генерални секретари са си говорили само с конете,за да може да дръпне едно конско на онези с капаците, които са далеч от капацитета на един истински коминтерновски херой, наредил българите да бъдат третирани като добичета и да започнат да говорят на чисто новия си македонски мутерен език, изобретен току-що лично от геносе Сталин.Това го научих от друг зер шойн телевизионен зендунг ( не че не знаех, но ми стана едно вундабар да му се насладя документално и да благодаря на Сталин още веднъж, че у нас никога не е имало диктатура и тоталитаризъм, за които се полага на виновите да понесат някаква отговорност).

 9. Филен Данк, либер фройнд (не, бе, тук трябва да се геносваме покрай онези!) Иво!

 10. Г-н Инджев,

  Коментара Ви идва съвсем навреме!

  От както стана дума преди 20-30 дни, че АБВ ще иска да е с отделна листа за Евроизборите, нещо им стана на основните национални телевизии.
  Направо е противно човек да ги гледа!
  По студията само хора от БСП, от АБВ, от Атака, от ДС, направо е ужас човек да ги гледа!

  От сутрин до вечер!

  Такава масирана обработка на съзнанието на българите имам чувството, че отдавна не е имало.

  И това, става в студия на телевизии в София, града където бяха масовите протести лятото на 2013-та.

  Заляно с помия беше и единственото нормално за обществен дебат предложение което дойде от президента.

  Всички разбират и искат промяна, че даже и искания за промяна на “системата”, а когато нещата опрат до конкретика, кой да поведе политически протеста, и като започне сред протестиращите да става ясно, а и сред не активно протестиращите, но искащи промяна нормални хора в тази държава, че ЕДИНСТВЕНАТА ВЪЗМОЖНА И ПРИЗВАНА ДА ПОВЕДЕ ЗА ДОБРО СТРАНАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА Е РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК, хората се “свиват” като опарени и/или изгорени, защото не могат да повярват, че това е правилната политическа сила.

  И няма как да повярват с тази масирана обработка на съзнанието от страна на националните телевизии.

  По студията на телевизиите, трябва да има коментари(от сутрин до вечер), за това какво представляват Гражданските съвети към Реформаторския Блок.

  Трябва да се канят за коментар Десни хора, защото България, както всички развити и проспериращи държави има нужда да се Управлява от Сурови Мъже, още веднъж, от Десни хора, Демократи.
  България има нужда от Сурови мъже.

  А не да гледаме от екрана “широко скроени” и “надарени” с лява усмивка, заблуждаващи аудиторията и приказващи празни думи хора, без да дават дори едно добро предложение за тази “предавана и продавана страна”, както казва Иван Костов.

  Това, което пиша трябва да стане, безусловно ясно на българите!

  Отново Ви благодаря г-н Инджев за коментара!

 11. Имам един въпрос към коментиращите тук, като и към автора на блога – защо никъде не успях да намеря мейл адрес на Иво Инджев? Ако човек реши да му прати лично нещо, как би могъл да го направи?

 12. Много сте прав г- н Инджев, но Райдовски е ясен той просто не може да бъде друг. Но какво да кажем за още един ярък представител от предкулисието, така наречения “демократичен” журналист обикалящ всички телевизии Иван Бакалов. Днес при Милен Цветков, той отново оплю СДС, че освен да критикува БСП нищо друго не правило, а всъщност ликвидирало икономиката и 500 000 останали без работа. Колкото до хер Стамбо, препоръчвам му да прочете много интересната книга за Щази на английския писател Тимоти Гартен Аш “Досието” за да разбере колко “добри” и “патриоти” са били от Щази.

 13. До Илия Димитров

  Малко ми е неудобно, но или явно иронията/пародията ми не е била разбрана, или чувството Ви за хумор Ви е подвело.Тимоти Гартън Аш познавам лично от 20-ина години, а както може да се предположи, и книгата, която любезно ми препоръчвате, ми е известна.Иначе сме съмишленици и с другите Ваши констатации съм съгласен.

 14. Към Аз:
  Всеки, който иска да пише тук може да направи уточнението, че това е лично и съответно няма да го публикувам, но мога да установя обратна връзка по мейла.

  Впрочем, една от причините понякога да не публикувам някои от най-тъпите нападки е именно, че са лични: самият хулител, обръщайки се в лично качество към мен, предпоставя личния характер на агресията си и няма логика да я препращам към публиката- нали си е само за мен!

 15. А как Ви звучи това предавване –
  “В дебат по телевизия France 2 лидерът на „Националния фронт“ попита френския министър на икономиката Пиер Московиси, който е социалист: Какво мислите за това, господин Московиси – лидерът на ПЕС, който е българин, управлява страната съвместно с истински крайнодясната партия “Атака”?”Явно не е гледала немска телевизия, за българска , да не говорим.Защото българските телевизии направо са абонирани за шефовете на различните управления на ДС.

 16. Имах възможност да изгледам сутрешните предавания днеска, и бях готов да се хвана на бас, че г-н Инджев няма да си премълчи, след споменаване на името му от Райдовски. И така трябва! Тези безполезни идиоти трябва да се апострофират непрекъснато, иначе почват да си мислят, че в главите им има мозък, а не комунистически догми, както се вижда винаги, колчем се сблъскат с реални проблеми от живота.Следя изявите му, чест гост при колегата му Коритаров е, който “колегиално” му подхвърля удобни реплики. Това, което най-много дразни е, че този идиот си е поставил за цел да ни изкара нас идиоти. Конкретно – непрекъснато развива тезата, че комунистите изпуснали властта не защото нямаше хляб, заплатите бяха по 6$, а пенсиите по 3$, хиперинфлацията гонеше 3000%. Не! Според този мошеник БСП изгубила властта заради малодушието на Н.Добрев! Егати и опорната точка!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.