Разделяй и балдей

Когато настоявам, че в България разломът на обществото между миналото и бъдещето минава повече по остта изток-запад, отколкото в обичайната за нормалните демокрации координатна система на класическото противопоставяне ляво-дясно, имам на ум нещо, което все по-мразеният на запад десен автократичен унгарски премиер Виктор Орбан демонстрира чрез дружбата си със също така заявения като десен автократ в Кремъл Владимир Путин.

Да припомням ли какви щети на европейското дясно причини с прегръдките си с Путин италианският Силвио Берлускони, когото Бойко Борисов припознаваше за пример за подражание (преди Силвио да нагази необратимо в блатото на съдебните процеси и Бойко да се отрече от менторството му)?

Съсредоточен върху българския проблем с руската намеса ( станал видим за мнозина у нас по украински причини), досега акцентирах върху вътрешното разделение в България между европейските реалности и евразийските мераци.

Вече си си миля, че колкото и да е типичен за България, това не е само местен феномен, употребяван в рамките на водещата се де факто хладна война между Изтока и Запада ( между лидерите на евроатлантическата общност и Русия), в която Путин пое инициативата да настъпва с огромен подкуп в Украйна.

Берлускони си примираше от щастие да подчертава приятелството си с Путин ( и с Бойко Борисов, който се разграничи от него, когато италианецът изпадна в беда).

Подобно на Берлускони, Виктор Орбан от години е в сблъсък с Брюксел. Сега унгарецът показва докъде може да стигне европейски политик в съюзяването в името на своето политическо оцеляване и напук на европейските си събратя.

В този смисъл Орбан постъпва като руския пълководец Александър Невски, който водил войни на запад срещу шведи и германци с помощта на азиатската Златна орда ( чиито роднини след това ще удавят в кръв половин Европа и ще унищожат за 500 години напред България, която ще нарече най-големия си религиозен храм в столицата си на името на руския светец Ал. Невски).

Ето как евроскептикът Орбан, подкрепян от Йоббик ( унгарския Сидеров) се заигра с евразиатеца Путин.

Унгарският парламент одобри руския заем за строежа на АЕЦ “Пакш”

“Парламентът на Унгария одобри в четвъртък споразумението с Русия за изграждането на два нови реактора в АЕЦ “Пакш”, предоставяйки за целта заем от 10 млрд. долара, предаде Асошиейтед прес.

Споразумението, подписано в средата на януари по време на среща в Москва на унгарския премиер Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин, предвижда руската корпорация “Росатом” да построи два блока от 100-1200 МВ на територията на единствената унгарска АЕЦ, която се намира на 100 км от Будапеща. Русия ще предостави на Унгария заем до 10 милиарда евро, равняващ се на около 80 на сто от разходите за строителство.

Сделката получи зелена светлина от депутатите от управляващата партия ФИДЕС и крайнодясната опозиционна партия Йоббик. Повечето леви депутати гласуваха против при вот 256:29.

Правителството твърди, че разширяването на АЕЦ “Пакш”, която осигурява около 40 процента от електроенергията в Унгария, ще намали енергийната зависимост на страната от чуждестранните източници.

В същото време обаче се засилва дългосрочното влияние на Русия по енергийните въпроси, като се има предвид че Унгария вече получава по-голямата част от природния газ и петрола си от Русия, отбелязва АП”.(Медиапул)

Това е актуална илюстрация на тактиката на съветско-руския империализъм в стил “разделяй и балдей” ( т.е. разделяй и се кефи), за която васали се намират дори и в имунизираната с много кръвопускане срещу съветския вирус пуста унгарска пуста!

12 мнения за “Разделяй и балдей”

 1. Премахвайки газово нефтената “игла” с която Русия е постоянно инжектирана като наркоман ще направи невъзможно финансово-економическото репродуциране на Путиномиката и ще я вкара в руслото на нормално развиващите се страни.

  Докато това не се случи ще имаме явления като Йоббик, Фидес, Атака, ДПС, БСП и “всякая осталная непьющая сволочь” да замърсяват политическия небосклон на екс-съветските страни със пост-комунистическият си смог и социо-говнизъм (прощавайте за неологизма)

 2. Орбан и ФИДЕС се оказаха дългосрочен проект на руската мафия. Познавайки национализма на унгарците Русия явно е действала според обстоятелствата пробутвайки им тайно този троянски кон.Още преди години западни наблюдатели акцентираха върху факта,че болшинството от ръководителите на ФИДЕС са бивши функционери на компартията, но заслепените от националистическата еуфория десни избиратели не обърнаха внимание на този факт. И ето резултатът е на лице, маските паднаха, изолирана от Запада Унгария бива тласкана в обятията на руската мечка. Изводът е един – не вярвайте на антиевропейските кресливи лозунги и на издигащите ги, зад тях се крият интересите на старите червени хищници.

 3. Днес бившият министър Трайчо Трайков каза,че всяка година Русия изсмуква от България над 4,5 милиарда евро заради много високите цени на енергосуровини внасяни от Русия. Всеки българин плаща над 1300 лева годишно. За това България е най-бедната страна в ЕС, за това и нашата икономика е толкова неконкурентна.

 4. Така работи КГБ.

  Първо в Унгария, после и у нас. За тях е важно да има прецедент. За нас това е много опасно, защото лилипутин удря с един куршум (поне) два заека – унгарски и български.

  Познайте сега, когато прецедентът е вече факт, дали (още в понеделник) няма да бъдем засипани в телевизионните студия и в интернет от ехидничещи и размахващи назидателно пръст рубладжии, които ще ни навират в очите “колко много сме изпуснали, когато и на нас братята руснаци ни предлагаха от същото, а ние се дърпахме”. Под вещото ръководство и пламтящите от рублева възбуда очи на др. Шаренкова и др. Гоце ще бъдат избълвани тонове лъжи и манипулации за “втората атомна” и Големия член, чрез които ще се реиндустриализираме.

  Нещо повече, очаквам да започне надцакване и да се открие нов фронт между двата червени клана (на украинския гражданин – копчевед и на отрочето от Сирищник – първо поколение с обувки) кой е по-по-най-голям приятел на руския атом и на бедния български народ, който ще забогатее чудодейно от новата “реиндустриализация”…

  Пак ще го кажа – предателството (прОдателството) на Орбан ще има дългосрочни негативни последици за нас, а и за Европа – то ще легитимира “ренесанс” на ядрената мафия, и от точно когато ЕК вече омекна пред лобистките попълзновения на същата мафия. И ми се струва, че това също е отчетено от лилипутин и затова този “пробив” е вероятно най-сладкият за него в началото на 2014. А ние май сме приготвени за десерта – да му завършим 2014 както му я е започнал Орбан. С любезното съдействие на Олигарски&Со…

 5. Привет на драматичните коментари. Много бързо приехте за свършен факт руските реактори в Унгария. Както у нас, в Турция, и в Унгария просто няма да стане. Никъде, никога на територията на НАТО няма да има ядрени устройства с командно копче в Кремъл. Ако руснаците по някакъв чуден начин успеят да пострят и захранят Южен поток би могло Белене да стане газова централа.
  Вероятно Орбан ще си подобри условията по заемите от МВФ и ще забрави за руските реактори.

 6. Къде е русофилството на Путин. Страната има много газ, но доколко се ползва от руското население. Колко вътрешни газопровода има и колко от големите газопроводи снабдяват местното население. Пребройте в колко къщи в Русия, пък и в България се ползва газ и колко в Чехия или Западна Европа или САЩ. Ясно че продажбата на газ е много важна за снабдяването на кликата в Кремъл с валута и да се разширява самочувствието на властелина с огромна зона на сигурност да го пази. Щастието на руснака е изместено от щастието на самодържеца.

 7. Пак си прав ПЕНДО. Тя Политковская го беше казала: “Путин е злият гений на Русия.”
  Когато руснаците го проумеят, ще бъде късно. Путин и поддържащата го КГБ-истка клика са най страшния враг на Русия. Тези чудовища провеждат в дългосрочен план сталиновата политика на “изгорената земя”. След тях наистина руснаците ще ги сполети потопа. Реалната им икономика е замръзнала и боксува на ниво 1980-та. Глиненият колос се крепи краткосрочно единствено на износа на природни богатства. Такава държава няма бъдеще.
  А що се отнася до АЕЦ, нищо чудно ШОПЕНБЕРГ да се окаже прав.
  Нашето нещастие е в това, че на комунягите не им пука ще има ли БЕЛЕНЕ, важното е то да се “строи” до безкрай, да се теглят заеми и да се краде като за световно!

 8. Чудесен текст и коментари, поздравявам Иво и колегите! Веднъж пак говорихме за това-цялата подривна енергия ва Кремъл в момента е насочена към всяка, дори най-малката антиевропейска пукнатина в ЕС- този бил за “Европа на нациите”-пожалуйста!- той какво хоче?-питат в КГБ и ГРУ-газетата да му издържаме, телевидението и нещо кеш за курорти с гаджето? Ну, хорошо, нет проблемы! Онзи бил за разтурянето на ЕС-тоже! Няма ляво, няма дясно! Но ето покрай Орбан и един очакван естествен ефект в Унгария,както някога в Европа и в европейска България от края на Х1Х в.- социалистическата и либералната левица стават антируски! Виж, точно това в днешна България няма да стане и повтарям прогнозата си-балансирано Кремъл ще храни всички свои агентурни структури- БСП(станышэв), АБВ (гоцэ), атака (волэн сыдэрав), барэкав, каракачанав, там фронтове разни, дискретно и ГЕРБ, много ясно.

 9. ШОПЕНБЕРГ, прав сте за Орбан, който уж го раздава националист, но едва ли ще се продаде окончателно , защото продажбата на Путин ще бъде окончателна за Орбан, и за който и да е друг – потвърждение на това е родният резерват от путинска фауна, която се пише освен това и “политическа” в своето дебелоочие!
  Но заигравките на Орбан скоро ше си ги плати с лихва, било то на Путин, било то на Брюксел. Защото шмекерите винаги си плащат , дано и путинската ни десарска фауна да го е разбрала, ако има интелект да го разбере!

 10. Хайде,нас ни заглавичкват,че сме славяни ,ама унгарците…..как? Да не би и те…?

 11. Г-н Инджев, че тя АЕЦ”Белене”(за два реактора по 1000МВ=2000МВ “РОСАТОМ” иска 5,3 млд. евро или 2650000 евро за 1МВ) излиза без пари в сравнение с унгарската(АЕЦ “Пакш” 10 млд.евро за два реактора по 1200МВ=2400МВ или 4166667 евро за 1МВ)!

 12. СТЪРШЕЛ, дай ни точни данни, за модел, инфраструктура, …….вложени средства до момента, по които текат лихви, защото са от заеми,……, всичко, другото е манипулация!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.