Сочиализъм

От Сочи, където снощи ни показаха как възпитаваният от поколения с огън и меч колективизъм на една нация може да бъде впрегнат от един деспот за целите на личния му проект на стойност 50 милиарда долара, долетяха две сензационни новини.

Едната е руска и поради особено големия размер на страната-домакин е достойна да е водеща в световен мащаб. Затаете дъх:

Путин НЕ запалили олимпийския огън въпреки логиката да го направи, след като от около три петилетки пропагандата му ни подготвя чрез спортните, ловните и др. подобни негови подвизи да сложи черешката на тортата в своя звезден миг. Сценаристите обаче са преценили, че ролята на император му подхожда повече, когато поднасят в нозете му най-скъпата торта не само в историята на олимпиадите, но и в аналите на имперския шоубизнес изобщо.

Удариха от земята Берлин 1936-та.

Някой ден някой документалист вероятно ще покаже саморекламирането на путинизма в духа на знаменития филм на Михаил Ром ” Обикновен фашизъм”, но със заглавие “Обикновен сочиализъм”.

За малката публика на малка България, чийто малък премиер Орешарски се срещна за малко с малкия (покрай великана Путин) премиер на Русия Медведев, новината е не по-малко епохална.

Нашенската правителствена преслужба беше достатъчно честна да признае, че Орешарски се е срещнал с Медведев за малко ( „ за кратък разговор”, гласи в оригинал съобщението).

Друг е въпросът, че според някои слухове, разпространени пак от правителствената пропаганда, за това рекордно кратко време Орешарски бил изтръгнал от Медведев намерение за увеличаване на българския износ за Русия ( която чрез износа на горива точи от България десет пъти повече пари за своята икономика, отколкото се връщат у нас по линия на българския износ в огромната държава).

Орешарски заслужава адмирации. Не излъга, че няма да си говори с Путин, който е делегирал тази досадна задачка на своя дубльор от подчинената му изпълнителната власт.

Преди да отпътува за Сочи Орешарски заяви, че не е сериозно да се очаква да се срещне ( чак пък) с Путин, защото отива на коктейл, а на коктейл не се водели сериозни разговори.

За наше щастие камерата на БНТ ни показа колко прав и искрен е бил нашият Орешарски.

Видяхме Путин да става за миг от масата по време на вечеря (коктейл е друг вид „мероприятие”, но да не се заяждам терминологично за разликата между вечерята с фиксираните места по масите и коктейла като разходка с чаши и чинии).  За около секунда и половина Путин се ръкува с минувача Орешарски.

Наистина не разговаряха, не ни подведе с обещанието си Орешарски.

Ето от такива честни началници, които държат на думата си, имаме нужда. А всички, които се съмняват в Орешарски, заслужават единствено „ос-тав-ка”!

Колкото до шоуто на Путин, в моите представи то има допирни ( почти опорни) точки в историята с древния Рим по две причини: Русия има смехотворната претенция да бъде Третия Рим, което е вярно само по отношение на територията й ( в огромната си част пустееща), просната на два континента.

Претенцията на Путин да бъде император обаче не е смешна и е доста автентично подкрепена от няколко обстоятелства.

(О)ценители на политиката в демократичния свят и в неговия антипод Русия са категорични, че Путин е номер едно политическо животно на планетата. Какъв триумф на амбицията му! Само че истината е, че това е победа на самодържавието и диктатурата на държавата над Човека, който през Ренесанса успява след десетилетни кървави войни да надвие държавата като основна ценност, заставайки в центъра на прогреса на човечеството- такъв, какъвто го познаваме днес от най-проспериращите демократични общества, изградили благоденствието си чрез труда на свободния Човек.

В Русия един човек стъпи на шията на този ренесансов стремеж и превърна успешно ( на този етап) държавата в свой пиедестал, концентрирал в ръцете си власт и сила както никой друг избран от народа политик на нашето време.

Това не прави страната му по-уважавана в световното семейство- напротив. Русия е пример за неподражание, защото е символ на политическо потисничество, държавно прахосничество и корупция от евразийски мащаб на една шеста част от сушата на планетата, слабо населена от демографски загиващ народ, който би трябвало да е бенефициент на най-големите природни богатства, концентрирани в недрата на отделно взета държава. Самият Путин обаче е седнал на трона уверено и с личния скиптър на властта дирижира личния успех да бъдеш фактор за сметка на собствения си народ, който би опразнил Русия, ако можеше да емигрира колективно в по-добри обиталища.

От ложата си на стадиона в Сочи Путин имаше излъчване на сфинкс, който дори проговори за няколко секунди точно като обожествяван владетел от върха на гигантския си дворец, подчертаващ със своята лаконичност и премрежен поглед нищожеството на проснатите по очи пред него поданици и чужди пратеници.

Така си представям император Веспасиан при откриването на Колизеума. Веспасиан, потопил в кръв периферни непокорни племена в Азия, който от военен се превръща в самодържеца, останал в историята с фразата, че парите ( като такси от обществените тоалетни), не миришат.

Ето как читател в ivo.bg коментира шоуто на Путин в Сочи:

„Това написа сподели моя батко във ФБ, след като обсъдихме “Откриването”:

И” като “ИЗРОДИ

Реших да гледам откриването на Олимпийските игри в Сочи. Защо реших да се подложа доброволно на душевно изнасилване вече не си спомням. Какви очаквания съм имал въобще? Пиша обаче, защото съм възмутен, защото тази пропаганда, която ми поднесоха, е чиста проба лъжа, кражба на истината, наглост от най-голяма величина.

Първо нека си изясним къде се провежда тази Олимпиада, кои са организаторите, защо се провежда там.

Сочи е град в Руската Федерация. Това е държава, която прие активите на СССР, но отказа да приеме пасивите му. Съветският Съюз изтри от лицето на земята държавата Русия в началото на 20-те на 20-ти век по всякакъв начин – уби бившия държавен глава царя Николай II и семейството му, вкара нацията в гражданска война и изби и прогони руската интелигенция, ограби богатствата на руските индустриалци, банкери и търговци, уби предприемчивостта на руските селски стопани, като им конфискува земята и средствата за производство и ги докара до глад, прерастнал дори до канибализъм.

Съветският съюз се разграничи от Русия и създаде нова нация – на съветските народи. Тази нова нация няма нищо общо с онази Русия. След разпада на СССР в края на миналия век се създаде новата Руска държава – Руската Федерация. Тя официално се провъзгласи за наследник на СССР – наследи столицата му, химна му, милицията му, КГБ-то му и ГРУ-то му, армията и ядрените оръжия, день победы и т.н.. Наследи изкуството му, Подмосковние вечера, Могумаев и Пугачева, Ну погоди! и Чунга-чанга, Поручик Галицин и т.н. и т.н..

Но отказа да наследява греховете за избитите през гражданската война, за загиналите през колективизацията, за загиналите през чистките на 30-те години, за загиналите през Втората световна война, за лагерите през целия период на живота на СССР, за инвазията и поробването на Източна Европа, за Берлин 53, за Унгария 56, за Чехословакия 68, за Афганистан 79, за Литва 91. Отказа да наследи греховете за потискането духа на хората.

Церемонията от тази вечер бе олицетворение на поговорката да правиш помен с чужда пита.

Започнаха с представянето на азбуката ( която пред очите на целия свят си присвоиха като руско изобретение- бел. ivo.bg). С изключение на лунохода и първия спътник нищо друго от 20-ти век не изтъкнаха.

Имаше Д като Достоевски.

Не се учеше в училищата, защото е ревностен християнин, защото в „Бесове” осмива почти половин век преди победата им революционерите социалисти и анархисти.

Имаше Т като Толстой.

Учеха го само, защото е написал най-дългия роман и никой не изучаваше философията му, а всичките му деца емигрират и умират като граждани на САЩ и Швеция.

Ш като Шагал – починал като френски гражданин,

К като Кандински – също френски гражданин.

Звучат Стравински – американски гражданин, автор на декадентска музика и Шостакович – жестоко репресиран и потискан и останал известен зарази 7-ма симфония.

Звуча, че и го повтаряха Чайковски – известен и с хомосексуалността си, заклеймена тези дни от кмета на Сочи и кой ли не.

Защо бе, другари? Защо се фукате с това? Това не е ваше, това вие го отричахте и забранявахте.

И когато си мислех, че в историята на тази страна липсва един век, все пак ни представиха и най-силната част на шоуто си – върху музиката на Свиридов „Время, Вперед!”, известна ни най-вече от новините в петък вечер на червено-черен фон бе изпълнена масовка, която направи внушение за разцвет, размах, постижения, възход, материалистически оргазъм.

Дойдоха си на думата и след това се развихри съветски реализъм – пионери, учащи се, стенгазети, волги и мотори с кошове, ракети, пергели, гаечни ключове, сърпове и чукове.

Преди да запалят огъня в чашата дадоха малко почивка на населението да подиша като чуе словата на шефа на МОК, вероятно вербуван отдавна, Путин да каже две изречения, някаква дива да изпее олимпийския химн.

Загадката кой ще запали огъня бе разбулена бързо – той бе запален от Работника и Колхозницата /в ролите Третяк и Роднина/. С цялата церемония за пореден път нагло заличават историята и си присвояват чужди достижения, замитат следите и ни правят на малоумни.

Кому е нужно това? Решили са да трансформират 35 млрд. обществени пари в частни и го направиха. Ако номерът мине и държавата им не фалира както Гърция, за световното по футбол през 2018-та ще изхарчат 60 млрд. като има кой да им позволява.
Но защо трябва да дразнят хората по света и най-вече в Русия и Източна Европа?
Трябваше през 1992-ра да има нов Нюрнбергски процес. За да се беше осъществила една истинска Русия и респективно истинска България. Понеже това не се случи и няма да се случи е добре поне да им се казва истината за да не приемат лъжата за реалност и да знаят, че буквата И е запазена за думата ИЗРОДИ!”

42 мнения за “Сочиализъм”

 1. Едва ли има по-неоспоримо доказателство за нравствената, културна и духовна импотентност на Русия от “перформънса” по откриването на Олимпиадата в Сочи… Гледах и… всъщност вярвах на очите си.

 2. Г-н Инджев, в първото изречение трябва да е “милиарда”.

 3. Г-н Инджев, а и останалите коментиращи – не ви прави чест точно по този повод да изливате злобна злъч. От вашия джоб ли се извадиха средствата или ви е грижа за “отрудения” руски/съветски народ?
  А това с “читателя” просто няма нужда от коментар.

 4. Към Дилян Михайлов:

  Типично е да намесвате джоба (ми) като единица мярка за собствения си мащаб на мислене, безсилен да обори тезите ми.
  Правя още още един опит, специално за неразбиращите:не е нужно да съм лично ограбен, бит и осакатен, за да съм на страната на ограбените, битите и осакатените.
  Не вярвам да схващате, но поне опитах…

 5. Първоначално гледах и незнаех какво си мисля, после се почувствах неудобно. Накрая стигнах до извода че това НЕ Е тази Русия/Руска култура , която аз уважавам. Грандиозно унижение на хората, които са “имали щастието да зърнат Развития соц.” както и за, мисля по-голямата част от Руснаците !

 6. Наистина ли за пореден път ограбиха духвното ни постижение?Азбуката.Не стига, че ограбиха милиарди.Напразно Дилян Михайлов напада автора на блога и всички останали.Г-не, не може да оправдавате грабежа, нищо , че лично не ви е засегнал.Ако вървите по улицата и нападнат човека до Вас и го ограбят, ще помагате ли на бандитите.А грабеж на ок 30 млрд долара/за толкова се говори от 53 млрд/ си е най-големия грабеж в историята на човечеството.Е, колко хора като Вас ограбиха?А знаете ли, че на 100000 работници, работили в Сочи, не е плащано?Още ли ги оправдавате?

 7. В статията е написано всичко ….Просто нема какво да се допълни …..Освен да се опитаме да си помогнеме сами………

 8. @Дилян Михайлов
  Тук(блогът На И Инджев)четящите “русофили” проясняват (замъглените си)опрните теории на противодействие на създалите се реални предпоставки за откъсване от братската мечешка прегръдка, напоена с крокодилските имперски сълзи. Това което не желаете да прочетете е че, грешно иззиданата къща трябва да се събори и на основите на равнопоставеност и зачитане във всички обществени сфери, изгради нова достойна за уважение постройка.

 9. @Дилян Михайлов, не можах да гледам откриването така че не мога да го коментирам. Но относно вашия коментар дали от нашия джоб са извадени средства за олимпиадата отговора е да. Два милиарда за АЕЦ Белене къде са? От завишените цени за горива поради монополно положение къде отиват приходите? И знаете ли нямаше да ме е яд (въпреки че се възприемам за дясно мислещ) ако тези средства отиваха за подобряване на живота на руснаците. Пък и дори за олимпиада да бяха дадени но без да потъват в джобовете на корумпирани чиновници (в което никой не се и съмнява). Нима вие подкрепяте и възприемате кражбата за нещо нормално?

 10. ” Някаква дива”???
  Човек трябва да е или ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТ, МАЛОГРАМОТЕН И НЕКУЛТУРЕН или просто да е с промит мозък. За да нарече ” някаква дива” Анна Нетребко. Да, всеки е свободен да мрази всичко руско. Но не е признак на особена интелигентност подобно малоумие. Тя не е виновна, че се е родила рускиня. За да се омаловажава и подиграва таланта й- по причина национална принадлежност. Предполагам, написалият тези злъчни редове никога не е гледал спектакъл с Нетребко. Иначе вероятно щеше да знае коя е. И какъв е приносът й в съвременното оперно изкуство. Независимо от това, че е рускиня. Прочее, Русия е с неоспорими и сериозни постижения в света на музикално- сценичните изкуства. Хубаво е да имаме мнение за всичко. Да мразим и да клеймим. Малко обективност от време на време май не е излишна обаче.
  Колкото до олимпиадата- всяка страна прави и невъзможното, за да се представи добре. Като организация, откриване. Или греша?

 11. И все пак,както се казва”за протокола”-Амфитеатъра на Флавиите,наречен векове по-късно Колизеум(заради огромната статуя на Нерон,намираща се близо до него)е открит с тържествени игри не от Веспасиан,а от синът му Тит.Всъщност Тит е този,който публично упреква баща си за таксите върху обществените тоалетни и получава прословутия отговор”Парите не миришат”.

 12. Пред коментара и текста-поклон! Наистина, имах чувството, че времето се е върнало в 1980! Но забележете- ТАТУ (онези, с алнтеративната сексориентация, де) пеят химна на ООООО, а иначе се показаха щастливи нормални двойки- дваж по-щастливи, защото се съчетават в Русия. За всекиго по нещо-това е ключов похват на тов. Путин. Сега сериозно-като консерватор категорично мисля, че формалният мотив за бойкот на Сочи от страна на западните лидери е кекав. Русия трябваше да бъде бойкотирана за много по-сериозни неща. За спонсорство на международни бандити. За шантаж. За стъпканите медии и тероризираните граждански активсти. За реабилитация на сталинизма и съветизма.
  А СЕГА НЕЩО НЕСЕРИОЗНО, НО ВСЪЩНОСТ МНОГО СЕРИОЗНО. ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ВКЛЮЧИМ И НИЕ КАТО НАЙ-ИЗЯВЕНИ РУСОФИЛИ В БЪЛГАРИЯ-ДА ИЗПРЕВАРИМ КОНКУРЕНЦИЯТА И ДА НАПРАВИМ КУПОН НА КОПРИНКА!
  Аз първи им предлагам името “Обратным путем!”
  Руснаци, живеещи в Бургас, ще подарят литри водка на този, който измисли оригинално име на нофосформирания им клуб.

  В задачата обаче се иска да се измисли и не по-малко интересно лого.

  В странната обява се казва, че освен руски алкохол са готови да подарят и няколко килограма маринована сельодка – идеално мезе за водката.

  Обявата бе изпратена днес до медиите в Бургас с молба за публикация.

  В нея се посочва, че важно условие е в името да не се съдържа словосъчетанието Клуб „Русь” или други названия, които вече съществуват като имена на подобни формирования.

  Емблемата може да се представи като ръчно изработена скица в хартиен вариант или в подходящ компютърен формат. Краен срок за представяне на проектите е 15 март.

  Предложенията трябва да се изпращат на е-mail: rusartklub_bs2014@abv.bg, по пощата или лично на адрес АртЦентър „Компас”, Бургас 8000, ул. „Цар Асен” 47 – партер.

  Името и логото официално ще бъдат представени на 1 април, съобщават още авторите на обявата.

  За непълнолетните участници са предвидени интересни награди-изненади, съобщава burgasutre.bg

 13. Искам да добавя една проста шопска сметка към великолепната идея на Олимпийските игри в Сочи. Путин взема 58 милиарда от парите получени от продажбата на природни залежи на Русия и плаща на западни специалисти с голяма част от тези пари за създаването на едно огромно шоу водено лично от него. За персонала в шоуто се мобилизират с минимални разноски местни хора, както в миналото ставаше по време на големите манифестации. До тук не се забелязват някакви реклами. Така че очаквани приходи от реклама няма. Напротив за разпространението на Путиновото шоу на запад, той сигурно плаща доста добре. Така че от голяма част от получените пари са изтекли обратно на запад или в джобовете на руски комбинатори. От шоуто остават само реликви.
  Но нека да погледнем в руските къщи и магазини, доколко те имат или могат да имат уреди за използване на газ. Вътрешната консумация е нищожна сравнена с тази на Европа или САЩ. Големи тръбопроводи минават през страната с много малко отклонения за местното население, защото доставката за запада ще намалее. Представете си, поне половината от тези 58 милиарда да бяха похарчени за изграждането на местни снабдителни мрежи за газ или пътища. Но сега “русофилите” ще се надпреварват да правят реклама на великия вожд Путин, а съвсем ще забравят да споменат за обикновения жител на Русия, който всъщност плаща сметката с собствените си лишения. Извън западните луксозни магазини и стъклени сгради в големите центрове, живота на обикновените хора е същия както преди, даже на места както преди революцията.

 14. И аз ще се включа с един дебелашки виц.
  Отишъл богат чичо при свои бедни роднини на гости по Великден. Уважаваният чичо идвал рядко, та решили да го посрещнат богато. Опекли агне, но нали парите не достигат, агнето било по малко, та домакинята забъркала и един качамак. Седнали на трапезата, а чичото нагъва само от агнето. Домакина рекъл:
  -чичо хапни си и от качамака
  -нищо ми и от агнето, отвърнал чичото.
  -ама, много е скъпо!
  -чини си парите- самодоволно отвърнал гостенина.
  Та и за Сочи – шоуто беше хубаво, впечатляващо, ама НЕ си чини парите.

 15. Към ТNT:

  Фактологически сте прав,но в моята метафорична художествена фантазия се връзва образът на кървавия военен ( обичан, впрочем от легионите, на които дължи короната си) Веспасиан , като инициатор на строежа на Колизеума и автор на репликата за парите и праобраз на Путин, смазал от своя страна безмилостно Грозни ( заедно с руснаците, загинали под бомбите в чеченската столица), за да се възкачи на императорския трон за радост на сънародниците си по трибуните, които скандираха “довърши ги, довърши ги”!

 16. Към Мария П.:

  За Нетребко грешите в две неща: не сте единствената, която е чувала и гледала тази световна звезда от западните оперни сцени ( нищо, че певицата не е в най-добрата си физическа форма напоследък и започна да отговаря на скучните стандартни представи за наедряла примадона).
  По-важна е втората Ви грешка: измисляте си, че някой оспорва нейната звездност, за да правите обобщения за мразене и клеймене, бягайки като подобните ви от темата на разговора, който няма НИЩО ОБЩО с художествената страна на шоуто на Путин.
  За пореден път в този спор показвате безсилието на спорещите, които се опитват да изместят въпроса, а той е: Путин плаща с парите на Руския народ, защото е самодържец и се разпорежда с тях като с лични средства,за самореклама на един ретрограден режим.
  От ТОВА ставате част и вие, които бягате от очевидното, за да сервирате други очевидни неща, които никой не оспорва- нито тук, нито другаде.

 17. Браво г-н Инджев, прекрасна статия и читателски коментар.

 18. @МАРИЯ П
  “Да, всеки е свободен да мрази всичко руско”

  Да, всеки е свободен да си съчинява каквито си иска безумни тези, да ги пришива на нищо неподозиращите си опоненти, и триумфално да ги громи(собствните си тези).
  Това не е особено интелигентно.
  Това е присъщо на втръсналата ни порода, определена още от Захари Стоянов като “рубладжии”. Рубладжията не е “русофил”.
  Реално погледнато, рубладжията е представител на иначе несъществуващия вид, наречен “русофоб”. По много проста логика – рубладжията благоговее не пред Русия, а пред “батюшката”.
  В случая “батюшка” е служителят на репресивния апарат на СССР Путин В.В. Убиец на руската демокрация, убиец на бъдещето на Русия, и покрай това – на бъдещето на нещастните й сателити. Ето кого обича другарката Мария П. Ако търси някой мразещ “всичко руско” – да погледне в огледалото.

 19. Руснаците отново показаха неграмотност /по данни от края на миналия век 89% неграмотност, не функционална, а деиствителна/ – свързаха образа на св.св. Кирил и Методи при откиването на олимпиадата с Кирилицата – ами те никога не са я виждали.

 20. Очаквах накрая на откриването на олимпиадата със запалването на олимпийския огън да излети и една ракета Буран, ама нейсе… Дали не са се сетили, не знам. 🙂

 21. Браво г-н Инджев
  Позволете ми да споделя вашите точни наблюдения и коментари и в този случай сте пак в десятката.
  Гледах с недоумение и донякъде с огорчение откриването на Олимпиадата в Сочи и мога само да потвърдя казаното от вас.
  Всичко изглеждаше както една огромна “Сочинска Путиниада” и спектакъла колкото и грандиозен да изглеждаше беше бездушен празен откъм съдържание и безвкусен.

  Жалко за хората на тази иначе голяма и славна страна, които бяха употребени още един път за олимпийските прищевки на царь Путин Батюшка

 22. Аз пък се чудя защо толкова много българи ги гледат тези зимни олимпийски игри. Първо, то си беше ясно че това ще са най-политизираните и пропагандни игри щом ще са най-скъпите в историята. Второ, никога не съм мислил че зимните спортове са любими на българите. Ние нямаме никакви традиции в тези спортове, това че имаме по няколко състезатели на тях не значи че има какво да покажем. Въпреки че имаме няколко места за зимни спортове в България, те винаги са били недостижим лукс. Колко българи са имали възможност да дават по няколкостотин лева на ден за да се спускат по пистите в зимните ни курорти? Дали имат и 1%? Съмнявам се. Затова много ме учудва защо толкова много българи се интересуват от зимната олимпиада – явно от скука.
  За бога хора, не гледайте такава пропаганда, тя е една скъпа реклама на политика, в която вас ви няма, уверявам ви!

 23. Браво на Иво ! А Никита Михалков какво прави там ?

 24. По хигиенични съображения не гледах откриването в Сочи, поради което не се позволявам да коментирам. Колкото до путиниадата и милиардите, всичко е ясно, всичко беше казано. Не са разбрали само зомбираните червено-чугунени малоумници.
  Както спомена един от блогърите -до г-н ТЕРЗИЙСКИ, едно уточнение “само за протокола”:
  Буран не е ракета. Така именуваха яловата руска совалка, която така и не излетя. Буран беше един от големите провали на руснаците в надпреварата за овладяване на близкия космос.
  🙂

 25. @ Мария П
  Anna Netrebko posa in foto sexy (Анна в cекси-поза), la Bellona(жена с провокативна или вулгарна външност) del momento, la cantante glam del momento, (най-гламурната певица за момента), La cantante piu’ in voga (певицата която се харчи най-много)….
  Anna ed Erwin – Brangelina dell’opera (алюзия за Брад Пит и Анджелина Джоли или образа към който се стремят с мъжа и)
  Това са някои оценки от италианската преса до нейната доста закъсняла прима в Ла Скала (на 40 години) и то доста години след като някъде я титуловаха “дива”.
  Една дива не е “гламурна” и “не се харчи”, нито е “секси” или “супер”, просто е ДИВА. Такава имаше една и все с нея се сравняват ВСИЧКИ до една и до сега.
  Последната която бе наречена Monna в лириката (много уважително обръщение) доколкото знам бе Монна Анджела Георгиу.
  С такива като Нетребко е пълно, и даже по-добри и тя не се откроява с нищо особено, ако не с ерос-пърформънсите и (тя не е виновна за това) и с твърде силовото си пеене (особеност на всички рускини).
  Това е засега “приносът й в съвременното оперно изкуство” – ерос, гламур и това навява по-скоро на поп-дива отколкото дива в лириката.

 26. Мария П., според вас на кого трябва да отдадем симпатиите си в долния клип.
  На тези които презирайки смъртта защото са разбрали прекрасно, че алтернативата е или да победят или прави да умрат или на гащниците срещу които вървят.
  С няколко думи, кого предпочитате.Русия която “загубихме” или СССР който “спечелихме”.

 27. ana netrebko e avstriiska gragdanka poveche ot 5 godini. giwee v avstriq i naskiro se rasvede sas sapruga si, koito e urogvaez. sa neq chesto pischat avstriiskite vestnizi no rqdko sa neinite pevcheski kachestva.

 28. Драга, Мария П., Вие това ли разбахте от всичко казано? Обида за оперната прима? Акцентът, драга госпожо, съвсем не е там! И Ви уверявам, че писалия, когото г-н Инджев цитира нито е прост, нито неграмотен, нито некултурен – точно обратното. Слуша оперна, класическа музика и джаз,ходи по концерти, чете книги и най-вече МИСЛИ, което не може да се каже за много други. Мога още неща да Ви кажа, но изказалите се по-горе са ме изпреварили вече. Останете си със здраве!

 29. Да не говорим че хората които работиха на обектите в един момент станаха незаконни работници май няма да си получат последните пари.

 30. Пак ли ще ни излъжат с сочиализма, както Иво сполучливо го нарича?
  За Русия може много да се пише. Но нека да помислим какво виждаме от Русия. Дълги години ни се натъпкваха в главите изкуствени образи покрити с лак. Дълги години в България можеше да дойдат винаги добре подбрани хора, които почти сигурно са разрушили живота на много хора, за да получат “доверието” да ги пуснат до България. На всички ни са известни кои можеха да пътуват в чужбина и на кои отказваха. Така знаем много малко за истинския руснак, който години пъшка и носи на гърба си впила се като гнида мафия. Солженицин не е единствен. Русия е на челно място в производството на злато, газ, суровини, но знаем много малко за затворниците или работниците третирани като затворници (доста от тях обявени като врагове на народа заради глупави причини), които доставят всичко на тези гниди, които претендират, че всичко, което не е тяхно могат да си го вземат и смучат. Много малко знаем за истинския живот на руснака, извън златните сфери на мафиозите и пропагандата. И за Олимпиадата сега се плаща толкова много само, за да се създаде лъжливото впечатление, че това е нова Русия скъсала с старото стогодишно безумие.

 31. До всички, които са използвали коментара ми и правото ми на мнение по определен въпрос.
  Уважаеми дами и господа, благодаря, че с коментарите си и с откровените глупости, които някои от вас са си позволили по мой адрес, доказвате за пореден път нещо, в което все се съмнявам. А именно. Че, изглежда, няма никакъв смисъл да съжалявам, че съм далеч от България. Защото България, която обичам, която уча децата си да помнят и познават, България, за която са умрели мнозина и от двата рода, от които произхождам- тази България съществува вече само в сърцето ми.
  Всеки има право да се подиграва на всекиго.Желателно е обаче да го прави аргументирано. Мислех, че този блог е място, в което може да споделиш какво мислиш. Без риск от тъпи натяквания и още по- тъпи обиди. Мислех. Сгрешила съм. Случва се.
  Да, Путин е сатрап, диктатор и авторитарен субект. Който се мисли за император. И даже си вярва, че е такъв. За разлика от повечето, позволяващи си да ме иронизират в коментарите си и да ми вменяват, че видите ли, съм “схванала” САМО коментара за ” дивата”- видяла съм отблизо какво значи да живееш в страната,управлявана от този човек. Сложно е. Да живееш и работиш в Русия на Путин. Особено ако НЕ мислиш като него и сподвижниците му.Обаче едно нещо не мога да разбера. Може би съм твърде ” глупава”. Как така този толкова омразен и безспорно маниакално авторитарен човек продължава да управлява страна, в която според мен тези, които го подкрепят, далеч не са чак пък такова мнозинство, както се твърди?
  И последно за Нетребко.
  Не, не е ” пълно” с такива като нея. Иначе тя нямаше да се откроява. Колкото до това, което пресата пише за нея- журналистите пишат това, което продава. А не това, което е истина. 99% от журналистите правят точно това. За сравнение- преди дебюта на Доминго в Ла Скала ” обективната журналистика” пише: ” Един испанец идва, за да се провали”. На следващата вечер аплодисментите срутват театъра. Ла Скала записва в историята си един наистина паметен дебют. Същите ” журналисти”, които само ден по- рано са точили пера за унижощение, запяват нова песен. И се обръщат по посока на вятъра. Така че- могат да пишат каквото искат. Това им е ” работата”.
  А това, че е гражданин на Австрия е личен въпрос. В крайна сметка, и на мен може да ми хрумне, че искам паспорт от Тобаго. Нали така.

 32. Два реда за българските “русофили”. Тъй като в България можеше да идва главно утайката на Русия, ние не познаваме истинския руснак. В действителност това са хора, които се подмазват на тези от което руския народ се стреми да се освободи. Това са “русофоби”, защото помагат на най-лошата клика, владяла, когато и да е, Русия и не само Русия. Те я върнаха обратно към азиатското закрепостяване със заместването на функцията на помешчика с огромната власт на партийния главатар. Той получи право да разполага с абсолютно всичко, не само с живота, но и с мозъците на хората. Възможността за мислене стана престъпление. Обикновения руснак бе лишен от всички елементарни права – нормален живот, собственост, свобода, стремеж към щастие и благополучие. Цялата сграда се крепи само на ново изградената аристокрация от партийни величия, от които зависи живота на всеки. Една система отречена от милионите разрушени живота, но все още жива и гъвкава да се нагласи към новите условия. Част от тази система е и “българското русофилство”.

 33. Уважаема г-жа Мария П., аз пък твърдя че с такива като Нетребко е наистина пълно. Иначе как да си обясним факта че тя за 10 години до нейната прима в Ла Скала има само едно 10 минутно появяване въобще на италианска сцена на концерт. През това време в тези театри и на тези музикални събития в Италия все някой пее, местни и чужди изпълнители. Не ми е известно този музикален живот да е заглъхнал без нея или Италия да е престанала да е «il paese del belcanto».
  Твърдя че и в тази сфера има лобита и Нетребко е от лобито на Гергиев и руското такова, което е пуснало корени в Италия също. Но това че не се появява в Италия до 40-тия си рожден ден говори и за друго – за несигурност !!! И от двете страни и от нейна страна и от страна на импресариите и и лобито и. Не съм срещал тенденциозни коментари за нея, а напротив много нормални и изпълнени с любопитство – що за птица е това която дълги години е “дива” а при нас не идва. Не са я посрещнали и с “една рускиня идва, за да се провали”. Тя дойде и се представи добре, но нищо изключително не е показала и пърформанса и не мина под особена лупа. Просто в Ла Скала понякога могат да се чуват и подмятания и бу-у-у-у и други такива и е трудно някой да бъде удостоен с «диво» или «дива». И изпълнителите се страхуват от това. Но има и смелчаци които понякога спасяват ключови спектакли и им се отделя голямо внимание в пресата за смелостта и уменията. При нейния дебют имаше отбелязани някакви недоволства сред публиката но отправени не към нея а към режисурата. Както и на тазгодишното откриване на сезона с някаква нетрадиционна Травиата. Може би защото лупата бе насочена другаде и затова тя не е още център на вниманието.
  Така че “срутвания “ в Ла Скала не е имало, ще очакваме в бъдеще да се появят.

 34. Г-н Инджев искам да коментирам едно ваше твърдение, което се появява в доста от публикациите ви – за големия търговски дисбаланс в търговията м/у България и Русия (1:10). Няма спор, че този дисбаланс е факт. Но какво от това?
  Основна роля на търговията е да улеснява разделението на труда и специализацията. Ако приложим логиката на дисбаланса към индивидуалните потребности, не попадаме ли в една абсурдна ситуация – всеки един от нас има търговски дефицит с кварталния супермаркет, т.е. ние купуваме ежедневно стоки от него, но не му продаваме нищо. А супермаркетът има траен търговски дефицит със склада на едро, откъдето доставя продаваните стоки. Каква е разликата тогава между отделната корпорация, и множеството корпорации, регистрирани на една територия, определена като “държава” и имаща собствена централна банка и собствени “пари”? И всеки от нас (в крайна сметка) осъзнава, че на пазара може да закупи толкова стоки и услуги, колкото той самият е предложил на останалите на свой ред. Тогава щом купуваме от Русия стоки за ХХ $, то ние продаваме на тях или на други държави стоки и услуги на тази равностойност (в случая 9/10 от тези пари са приходи от продажби в други държави). Лично аз не смятам това съотношение 1:10 за такъв голям проблем, за да се акцентира върху него като нещо лошо.
  (за моята теза използвам част от публикация на Георги Стоев за в-к Капитал)

 35. Г-н ТИНКОВ, вие едновременно грешите и не грешите, Буран наистина полетя ,НО само за един полет, колкото да потвърди ЛЮБИМАТА за всеки кремълски комплексар дума – показуха.
  Америкаците ,които обосноваха възможността за съществуване на совалките , успяха да направят около 150 полета, при запланирани над 500, и при завишена цена спрямо първоначалната.
  Какво ли щеше да се случи с Буран при руските условия на надежност , и финансиране, ако програмата беше продължена???…..

 36. Към Георги Георгиев:

  Ако трябва да отговоря метафорично- за изнасилването изнасилвачите също намират обяснение и дори обвиняват жертвата, че “сама си го търси” с поведението (или външността) си.

  Българската инфраструктура в енергетиката и промишлеността, както и по отношение на транспортирането на суровините, е създадена в условия на несвобода и пълна зависимост от съветския колониализъм и това предопределя и до днес подобно неравенство в търговията, особено контрастно, след като Русия рязко спря да купува много от традиционните за съветския пазар стоки. Така тя допринесе съществено най-зависимата от гладния съветски пазар европейска колония на Москва да се срине най-жестоко ( което не пречи на днешната руско-българска пропаганда да плаче на гробищата на залинялото българско селско стопанство, поставено в тежките условия на свободната конкуренция, от която самата Русия се възползва както си иска за внос откъдето си иска). И в кого остава “топката”?
  Но най-големият проблем е очевидната енергийна зависимост на България от една държава, която, като всеки монополист, диктува цените на ценообразуващите енергийни суровини и именно по този начин точи от България средства.
  Сега по-ясно ли се изразих или пак “няма нищо лошо” да купуваме по монополни цени в особено големи количества, което прави руското икономическото разграбване на български ресурс също толкова особено голям?
  И още нещо: българските управници също май-не схващат вашето задоволство от тази неравна ситуация, защото непрекъснато се оправдават и обещават някой ден да постигнем митичната диверсификация, което в превод означава само едно: намаляване на вредната зависимост от руския монопол.

 37. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ, ако в този ЕДИНСТВЕН супермаркет ви доставят стоките с по-ниско качество и многократно по-високи цени , при това без конкуренция, без възможност за НОВИ стоки, като в презрелият социалистически “рай” на дефицитнообвързни ЦУМ-ве, ГУМ-ве и т.н, “ум”-ве???…
  И защо да не можем да си покрием дефицита направо на руският пазар, той по-различен ли е с нещо от другите???…
  Отговорете си на този риторичен въпрос!

 38. до: Иво Инджев
  Надявам се да не сте схванали погрешно, моето “задоволство” от тази неравна ситуация – няма такова удовлетворение, напротив аз съм твърд противник на изкуствения монопол (защото лесно можем да се справим с тази си енергийна зависимост). Проблема е както казахте в монополното налагане на завишени цени, което ни кара да плащаме повече от колкото в условията на реален пазар и именно върху това трябва да се акцентира, а не върху това че баланса е 1:10 (това е следствие от първото, а не причината).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.