Ламбо(рджинито) на соцвърхушката

БСП отново вкара в състезанието на своето ръководство по оцеляване Стефан Данаилов (Ламбо)- конгресното ламборджини на партията.

На вчерашния висш форум на БСП ламборджинито на червената пропаганда отново взе остър завой, както на 44-тия конгрес ( 6-7 май 2000 г.), когато с прочувствено слово убеди другарките и другарите конгресмени да станат йесмени и йесменки, гласувайки за рязко промяна в партийната позиция и да преглътнат приемането на България в НАТО в името на бъдещо червено управление. Ламборджинито употреби целия си артистичен ресурс от името на тогавашното партийно началство, олицетворявано от др. Георги Първанов, когото вчера заклейми и с това окончателно се върна на пистата на победителя в боричканията за върховната партийна власт.

Между онзи конгрес и този форум има и други аналогии, но най-важната е, че отново става дума за връзката между властта и едни пари…

Писах в „Президент на РъБъ” как се е стигнало до това Първанов да се прероди чудодейно от почитател на сръбския агресивен комунизъм и водач на митинги срещу НАТО в атлант на атлантическата идея. Силно се съмнявам Ламбо да не знае- не защото трябва е чел непременно „Президент на РъБъ”, а защото, каквото и лицемерие да цари от трибуната, все пак не може да не е бил информиран по толкова важен въпрос ( по който българската публика и до момента тъне в неведение, ако не се е запознала с фактите, които така и не напуснаха книгата ми, пребивавайки там в състояние на глуха обсада от страна на българските медии и политици).

Истината е, че не някаква емоция, нечии трогателни сълзи или каквото и да било друго, а открита заплаха от страна на германските социалдемократи да спрат финансовата си подкрепа на БСП преобръщат радикално позицията на Първанов.

В разговор в кабинета на президента Петър Стоянов, който съм описал в книгата си, германският пратеник Гернот Ерлер поставя на висок глас ултиматум БСП да се откаже от подкрепата си за Милошевич или да загуби подкрепата на фондация „Фридрих Еберт”- основен (официален) източник на финансиране за „Позитано 20”.

Ето така за един миг Първанов се превръща в нещо като социалдемократ.

Вече толкова години не се намери един журналист да попита Първанов и Стоянов ( а защо не и Ерлер?) да каже нещо по въпроса, поради което в публичното пространство продължава да се търкаля версията, удобна за самия Първанов. Официално тя гласи, че курсът към НАТО е бил условие за завръщане на БСП във властта, включително по искане на ДПС като планиран за целта партньор. Но тази полуистина си е пълна лъжа от гледна точка на факта, че без намесата на парите на германците ( почти като при транспортирането на Ленин в тила на воюващата с Германия руска армия, с цел нейното разлагане, но с обратен знак в наше време), на Първанов нямаше да му мине през ум толкова рязко и бързо да се бори за евроатлантическа интеграция на България.

Апропо, 44-тият конгрес през онзи май 2000 г. е първият на столетницата, на който германските (бивши) комунисти на Грегор Гизи не бяха поканени, а тяхното място заеха делегати на германските управляващи социалдемократи.

А за какви пари става дума при победата на курса на партията срещу Първанов ( и неговата клика- както биха казали партийците с памет за партийната терминология от други подобни сценки в столетната история), не ни е дадено да знаем. Но поне ни е позволено да се досещаме, че баницата, раздаването на порциите и всичко, що е навързано по веригата от зависимости, са горивото, което накара ламборджинито да вземе още един рязък исторически завой сред всеобщите аплодисменти на йесмените и йесменките.

27 мнения за “Ламбо(рджинито) на соцвърхушката”

 1. Отдавна се каня да Ви призная майсторството в каламбурите с думи и кавички. Днес си е направо постижение. Още не съм чел статията, но верно Ламбо (се опитва) спасява за пореден път.

 2. Пошъл театър явно върви пред пошла публика, затова политическите и управленски провали нямат значение!
  По – висока политическа култура не знам как може да се постигне, може би трябва по – силно реформаторско лидерство (понеже тук хората продължават да чакат някоя да им снася наготово). Колкото и странно да звучи на пръв поглед, според мен е необходимо и намаление на зависимостта на хората от държавата (като общ.поръчки, заплати, и т.н.), защото процента на зависими от публични подаяния е много висок в България при неефективни публични системи.
  Отчасти, оттам се получава ефекта “слушкаш – папкаш трохички, а ако си в партията и супичка”.

 3. Благородна завист за расовата журналистическа находка!

 4. Много им е остаряло Ламбо(рджинито) на станишевци. Разцеплението в БСП не е само по линия на АБВ.Но дали това не е скрит ход на Борисов и Първанов и Златев , защото АБВ се появи, когато депутати започнаха да напускат ГЕРБ.С една дума е боричкане на олигарси за кокъла на властта.Партията на Станишев , нападнала и Кристалина Георгиева, явно с цел да и се вземе поста, но колегите и я защититили.А може би я виждат в кошмарите си мин-председател на ново служебно п-во?
  А П Стоянов кой го купи, че взе да се възхищава на Бареков, или по-точно кой го заплаши, че ще му секнат парите за фондацията?КТБ?

 5. Фактора Ламбо винаги го изтупват от прахта, когато е необходимо някое сърцераздирателно слово и настане време за избори. Не съм гледал неговите филми, а и май нямам и желание. През погледа на незапознат човек като мен, въпросният фактор изглежда нелепо и гротескно. Имал съм си вземане-даване с актьори, те са невероятно чувствителни хора, притиснати от вечния си недоимък. Този тук не е притиснат от нищо. Май просто си влиза в ролята, чиято цел е да удари с червена скръб в сърцето целевия таргет от прочувствени индивиди на достолепна възраст.

  От известните на мен актоьри само Рейгън и Шварценегер направиха добра политическа кариера. При Ламбо май е обратното. Добрата политическата кариера направи от него актьор.

 6. Да си партиен секс символ и платен жиголо на червени бабички явно е възвишено за този комунистически позьор с дълбоко и натурално отрицателно излъчване. Образ на лустросан, застаряващ злодей, оценен и от чужди продуценти на криминалета за пенсионери
  Коментирам по-скоро заради обидното сравнение с Ламборгини. Марка връх в дизайна и технологиите.
  Или ламборджини е нещо друго. Някакво червено менте

 7. В бардака на БКП са си старите труженички, но се разделят и изяждат помежду си. Не могат да си позволят да използват като компромат срещу Гоце проституирането/при сводничеството на Петър Стоянов/ с германските социалисти, защото експерта по партенки и шинели е ПЕСоглавец. Остава им единствено обаянието на старата труженичка от бардака – Ламбо. А междувременно младите хора напускат страната. Кого ли ще очарова Ламбо, когато редиците им оредеят до степен да могат конгресите им да се провеждат в селско читалище???? Аплаудиращите го йесмени и йесменки не се ли питат защо наследниците им не емигрират в Русия???

 8. Ламбо като гледам скоро ще си плати, срещайки великия изравнител предсрочно. До голяма степен като пряк резултат от лицемерието си (предсрочното де).

 9. Права е Американката, подслушана/сигурно и от руснаци и германци хванати “ръка за ръка”/ да казва “Fuck the EU” с Германия “начело”. “Навремето” германците “ореваха орталъка” като разбраха че били подслушвани от Америка. Да си помисли човек, че германците не подслушват.
  Германия се е превърнала в една “Москва” от съветски тип, “първа категория град”, с нулева безработица, с огромен ръст в икономиката, с изключителни права да печата парите на “съюза”, и разделила “съюза” на мързеливи и немързеливи по свои критерии. “Да го духат бедните” май им е мотото.
  Но има един “малък проблем”, който незнайно защо, бе пропуснат от всички журналисти. Преди по-малко от месец, Bloomberg написа, че Юанът изпревари еврото като “Yuan Passes Euro as 2nd-Most Used Trade-Finance Currency “. А не бе далеч времето, когато ЕУ си мислеше че може да бие доларът.

 10. Monsieur Инджев,
  Фразата “фактите, които така и не напуснаха книгата ми, пребивавайки там в състояние на глуха обсада от страна на българските медии и политици” провокираха следните съвети, които си позволявам да Ви дам с желание книгите Ви да стигнат до повече читатели:
  1) Създайте версия PDF (със защита против копиране) на вашите книги;
  2) Дайте достъп до извадки от вашите книги с линк към интернет-магазин с пълните PDF версии на книгите;
  3) Приемайте заплащане и в Биткойни.

 11. Оня ден се подигравахме на бюраков и приятели, че “плачат за бедните”. Понеже видяхме, че от “плач” и треперят ръцете и се заливат с шампанско на цената на две средни пенсии.

  Така е в театъра на комунистите – “шампанско и сълзи”,…. и маалко дудуци!

  Ето и ламбо-то и той се просълзил на “конгреса”. И той за “бедните”…
  НО докато реват така всичките тия са зинали, ако могат да погълнат България.

  БСП – Националните-социалисти на България!

  За германските национал-социалисти ‘вождът и учителят” Димитров е казал: “Диваци и варвари…”

  А нашите се:
  Д – като Диваци
  В – като Варвари

  и

  И – като Изроди!!!

 12. Ламбо е претоплена манджа и отдавна си е загубил ореола от старата слава. Доста по-талантливи артисти от него са му опоненти, та не знам на какво разчитат в соцредиците. Влюбените в него бабички поизмряха, а геронтофили из младите са рядкост.

 13. Солидарен с всички преди мен коментиращи, особено с Владо.
  Бих искал да му предложа един изключително интересен задочен словесен двубой между един германски и един британски икономисти в който германецът претендира че «Германия била дала еквивалента на 29 (от 115-те) плана Маршал само на Гърция !!!», докато получила от САЩ само един и как и къде британецът му намира «грешките» в калкулациите. Това като информация (ако го е пропуснал) а и за други които не са го чели.
  1. http://www.nytimes.com/2012/06/13/opinion/germany-cant-fix-the-euro-crisis.html?_r=2&hp&
  2. http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2012/06/economic-history
  3. http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2012/06/economic-history-1
  4. http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2012/06/economic-history-2
  5. http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2012/06/economic-history-3
  ЕУ ще се оправи само след като Мути престане да е център в него и Германия стане като САЩ, който не пуска тлъсти въдици в страните където се налага, а супервизира и помага да се завърти бизнесът, икономиката и прогресът в тях. А германците да не се правят на «великодушни опростители на дългове» а да научат и поговорката за зелника и виновника. Не знам дали американците имат такава поговорка но явно добре я прилагат.
  На първо време трябва да се махне великият книгопродавач – лекето Шулц от мястото което заема, когото доста отдавна някои определиха като фашист, после други го потвърдиха и то нееднократно. Който не пропуска да подскаже на електората навсякъде в Европа как правилно да се гласува, дори имаше наглостта да подсказва и на американците за кого да гласуват.

 14. А докато на конгреса им се леят сълзи и сополи, др. Олигарски, когото изпратиха в Сочи да засвидетелства покорство пред истинския си господар, седи на една маса с украинския автократ Виктор Янукович и с узбекистанския диктатор Ислам Каримов – цялата компания е извън ЕС.

  Явно господарят им ясно показва какво си е намислил за България – извън ЕС.

 15. Г-н Инджев, гениални заглавия! Един ден трябва да издадете книга с тях.

 16. Не ми се коментира.Още повече, като чух кой ще гостува в “Пусть говорят!” при рубладжийския милиционер с карфиола вместо нос-росэн пэтров, блокирах временно канала и се заредих с медицински спирт, “Мистър Пропер” и други хигиенизиращи средства.

 17. снимка на коктейлната компания на компаньонките:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/02/09/2237480_izkljuchitelno_strannata_kompaniia_na_oresharski_v/?ref=embed&source=www.dnevnik.bg

  имаме запазени места до Янукович, киргизкия сатрап и други подобни – кое е по-висше – компаньонка или марионетка?

 18. Ако някой още не е видял това – в руммънскив
  сайт nasul. tv има снимка на Орешарски на коктейла
  в Сочи- там е в компания ба маса с Янукович и с главата на Киргизтан или С.Корея.Руснаците сами са му избрали мястото и то е там където заслужаваме – в
  Евразия, не в Европа

 19. Миро, по едно време си изстреляхме постингите,малка поправка. Узбекистанският Ислам Каримов е най-големият изверг сред централноазиатските сатрапи-пред него Емомоли Рахмон, Акаев, Назърбаев, старият Туркменбаши и новият Туркменбаши – Курбангулъ Бердимухамедов са направо добродушни либерали.

 20. Не знам дали е вярно , но прочетох в интернет ,че Росен Петров става член на “България без цензура”,не че ще ме изненада нещо такова,направо си го вяравам.То бива низост бива ама ……..Май ще трябва да взема и аз една чаша “майната му” , та дано да се пречистя.

 21. ВИХРЕН, това трябваше да е крайната цел в “прехода”, достигната още преди 2 десетилетки, НО има НО , което не позволи това да се случи, и вие правилно сте го констатирали.
  Това е липсата на РЕформи ,или НЕдостатъчните РЕформи, което обслужваше само оставането на большевишкото статукво, маскирано като “държавно” още от 1944г..

 22. Г-н IORDANOV, Гърция не е в положението на ФРГ след войната. Гърция би трябвало да е в най-доброто си ВЪЗМОЖНО икономическо състояние, от когато и да е било преди това.
  Защо на държава , която не е преживяла(слава богу!) нито война, нито мор, нито бедствие,нито…,нито…, да и се предоставя въобще помощ, и то в такива особено големи размери, след като би трябвало да е в НАЙ-доброто си икономическо състояние в позната й история до момента.
  По тази логика помощ трябва да се предоставя на Люксембург, Лихтенщайн , Сингапур ….и т.н., а не на Сомалия, Етиопия…..

  П.П. ФРГ след войната ДАЖЕ НЕ е държава, а просто територия!

 23. До “до Rossen Iordanov”,
  Без да си се обърнал към мен, искам да Ви вметна, че Гърция след войната е буквално срината, сравнено с БГ. Практически всеки 9-ти грък е загинал, окупирана от немци, италианци и БЪЛГАРИ. Северните райони са буквално разорени след нашествието на българи-юнаци, германци, магарета не са останали живи. Хубаво е да си направите една справка в историческите сайтчета, разпространени във пространството наречено интернет.

 24. ВЛАДО, обръщам се лично към вас, КЪДЕ става въпрос за Гърция след войната ?????……
  Гърция от 2008г., СЪЩАТА ли е като Гърция след войната????????……
  Проверявайте малко фактите, и най-вече КОЙ, КОГО, КОГА ,КАК, ЗАЩО ……. , и т.н. е “окупирал” Гърция????……

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.