България с цензур(л)а

Безпристрастна публицистика е безсмислена двусмислица като (без)полов атлет.

Слагам този знак на равенство като мото на текста, за да стане ясно с какво, а не с кого споря.

Поводът, но само формално, е закъснелият шум около публицистиката на Росен Петров в БТВ, която едва сега, с фатално закъснение от 13 години, се възмути от пристрастията на гуруто на Слави Трифонов, който пък не смееше да дойде сам без същия Петров в предаването ми „В десетката”. Два пъти съм канил Трифонов да спорим по казуси, предизвикани от пристрастията на „Шоуто на Слави” и неизменно ми се появяваше в тандем с Росен Петров.

Цяло едно поколение извървя пътя от детската градина и самобръсначката до зрелостта на брачния живот под влиянието на милиционерските пристрастия на Росен Петров, главен сценарист на най-влиятелното телевизионно шоу в България (и съответно- виден манипулатор на общественото мнение в страната).

Близо три петилетки бай Росен разиграваше България в ролята на задкулисен жрец под мотото „всички са маскари”. Изведнъж сега Петров беше разпознат  (от новото ръководство на БТВ, все пак) като нарушител на правилата в журналистиката, възползвайки се от телевизионния ефир да обяви присъединяването си към най-платежоспособния политически проект на нашето време „България без цензура”.

Че той Петров по същия начин се раздели и с ракетата си носител Слави Трифонов, какво има да се чуди някой!

А и какво чудно има в продължаващото пазаруване от страна на спазарения търговец (на биографии за втора употреба) Бареков?

Бареков така си пазарува корпоративно още от времето, когато го направиха превозвач на журналисти, оковани със златни пранги на кораба на официозната ТВ7! Опипваше изкушенията и каквото още там му се прииска на поредното известно лице от някоя конкурентна телевизия и сделката след това лъсваше, неуспешно гримирана на екрана.

Нямах намерение да се занимавам с драмата „Росен Петров пристава на подобния му Николай Бареков”, поради тъжната истина, че драма всъщност няма. Продажността тук и сега е правило, а изключенията я потвърждават.

За съжаление БТВ изигра ролята на пилотен проект в превръщането на журналистиката и особено на публицистиката в метреса на онзи, който плаща повече.

Някой вярва ли например, че агнешкото поведение на обикновено хищната глутница от екипа на „Шоуто на Слави” при гостуването на същия посредник в търговията с журналисти Бареков, е било продиктувано от внезапен пристъп на доброта и бареколюбие спрямо смелия продавач на илюзии начело на корпоративния проект „България без цензура”?

И от БТВ едва сега забелязват пристрастие на техния екран?

Ами задявките и заигравките на водещия Димитър Цонев, който вече няколко пъти ясно благославя пътуващия търговец на корпоративни изкушения Бареков? И него ли ще обявят от БТВ за изненада при съответната развръзка?

Ще се учуди ли някой, когато сред известните муцуни без намордник…пардон, „без цензура”, се окаже още един десен левичар с мерак по кървавия Че Гевара ( както Ангел-Че Славчев), какъвто е отечественофронтовакът Карбовски?

А дали случайно сред ухажваните не е и Любен Дилов, който се изяви като страхотен фен на руската ядрена енергетика?

Да споменавам ли за пристрастията на пропагандатори, като Петър Волгин, крещящ от ефира на БНР в полза на създаването на крайно лява партия ( защото съществуващите не са му достатъчни като трайно леви управляващи)? Той пример за безпристрастна публицистика ли е?

За Волгин и БНР, извън контекста на случая с русофилския му събрат Росен Петров в БТВ, питам само в рамките на факта, че никаква подобна „безпристрастност” с обратен прозападен знак не се дочува за баланс в националния ефир и това се приема като тържество на свършения факт, направо като като закономерен пропаганден танц на гроба на разбитите „сини авари” в България.

У нас е така: да прокламираш тук яростно русофилство като форма на патриотично биене в гърдите, както прави  Росен Петров от екрана на БТВ от години, не се смята за някакво отклонение от нормалното. Ненормално е- и съответно не се допуска- в националния ефир да се изявява публицист, който настоява в България почтено, ако не от сърце, да следваме поне декларираната си по документи западна ориентация.

В свързания с руското разузнаване пореден корпоративен проект вече открито внедряват Росен Петров. Казано без цензура, той е втори наместник с пост заместник на Бареков с декларативно преклонена главица пред Путин.

Преди Росен Петров монтираха на същата позиция в “България без цензура” лидера на младежкото движение на русофилите в БСП Ангел Славчев. Сега Бареков си има вече две леви русофилски десни ръце.

Зад местния новороден Франкенщайн стоят капитали(сти)те от Внешторгбанк с техните опорни шахматни точки, планирани с няколко хода напред. За тях България е коридор за налагане на евразийските приоритети. Водещ за 2014-та година е проникването на охранения руски троянски кон (с българска регистрация на задника) в европарламента.

Така тайното става все по-явно. Диригентите на тази опера за доста повече от три гроша вече търсят ефекта на ступора от кресчендото на демонстративния непукизъм. Те искат да вземат акъла на онези слабохарактерни зяпачи от публиката, чиито сърца и умове не могат да вербуват с чалгаджийския си чар.

От впечатления българин се очаква да си каже: „брей, за тези юнаци не само цензура, но и невъзможна цена няма, щом набират звезди като лесни череши от прекършени клони- дали пък и аз да не се пробвам да се продам, че то веднъж се живее?”.

Колкото до публицистиката, тя е скопявана систематично в България. БТВ допринесе за това с утвърждаването на модела, според който успешен публицист е притежателят на стърчащ рейтинг, стимулиран от важните хора в държавата, уважаващи с благосклонното си присъствие скопената публицистика, защото тя няма как да ги оноди в неудобна за тях поза.

За сведение на незнаещите или не искащите да знаят: публицистът, ако не е подставено лице, прави коментари в лично качество. Няма как в личен коментар да отразиш всички гледни точки, за да не обидиш по веригата едновременно Доган, Местан или друг тупан на политическия мегдан.

Но ако незнаещите наистина не знаят, нека да им кажа: истинският публицист е онзи, който с независимо поведение си е извоювал през годините правото да има позиция, колкото и това да е стряскащо за краводарителите на скопената публицистика, превърната в свещена крава на всяка монологична власт от доста години насам.

Балансът на публицистичните позиции се постига чрез предоставяне на различни публицистични гледни точки- прозападната в България е гилотинирана и заменена с мрънкане срещу заплашителното ръмжене на руската мечка.

Представяте ли си, с извинение за кощунствената допустимост в сравнението на несравними величини, един безпристрастен Ботев, Раковски или Каравелов?

А един пристрастен към освободителната мисия на мракобесната спрямо собствения народ Русия български публицист, като Ботев, Раковски или Каравелов, можете ли да си въобразите?

Оцеляващата публицистика се е утвърдила днес с фалшивия образ на безпристрастност в България. Такъв е наложеният още при комунизма удобен на статуквото модел „Панорама”. В този формат всички важни клечки дърдорят по списък, съгласуван по веригата на зависимостите, а насреща им се мръщи театрално строго един безпристрастен регулировчик. В регламентираната ниша, с различен артистичен почерк, паразитират нагаждачи, които под маската на несъществуващата в природата на публицистиката лична безпристрастност оцеляват при всички началства в и извън телевизиите.

Дори новините не могат да бъдат винаги и напълно безпристрастни, защото не можеш да отразиш безпристрастно и равнопоставено гледната точка на педофила или на масовия убиец, или пък да погледнеш към жертвите благосклонно откъм окото на бурята в защита на нейното природно право да унищожава живота на хората с едно „ ех, какво да се прави, днес буря погуби стотици хора, ама тя не е виновна, пък и нали всички ще мрем, хайде да не се вълнуваме- следват реклами, защото клиентите ни са ценни”).

Сега вече усилено ни демонстрират трансфер на новопокръстени политици като да са футболисти със закачени на екипите тарифи.

Властелините на статуквото се перчат ( от позицията на воюващи срещу статуквото!) с разпродажбата на етични норми, за да свикваме какво още ни очаква. На аукциона на известни имена, пазарувани на дребно ( но вероятно скъпо) ни заявяват, че с пари, макар и (под)печатани в чужда държава, всичко е позволено в нашата уж такава.

54 мнения за “България с цензур(л)а”

 1. Аз не зная как ще прозвучи в ушите на многоуважаваната аудитория на този блог едно такова предложение: да се предложи на bTV под формата на петиция и с оглед възстановяване на баланса на гледните точки, плурализма и правото на нас, зрителите, да не бъдем манипулирани така грубо, та да се предложи с оглед на всичкото това на ръководството на bTV да възстанови предаването на г-н Инджев, именно на предаването “В десетката с Иво Инджев”. Какво ще кажете за една такава идея – защо пък да не го предложим, ето, тук, в блога, бихме могли да измислим подходящ текст на някакво писмо или на петиция, а пък след това да го подпишем и да го изпратим на това ръководство bTV, а, какво ще кажете? Аз лично смятам, че с оглед ужасното положение на медийния терен, където се подвизават предимно открито подкупни “журналистически”, с извинение за думата, медийни пачаври и мерзавци, които открито се гаврят с емоциите на зрителя, е много необходимо да има в българските медии все пак едно предаване, в което журналистиката да е на длъжната висота, да отговоря на призванието и на мисията си, а това г-н Инджев го е доказал, че го може. Неговият пример е достатъчно красноречив, от години му отказват достъп до медиите, в смисъл, че нито една медия не желае да му предложи да води свое предаване – което прекрасно илюстрира тежката ситуация в българските медии: медийните мерзавци, пачаври и проститутки се вихрят и продължават да се гаврят със зрителите и читателите, а пък за честна, стойностна и качествена журналистика няма място, нейните представители биват подлагани на страшен остракизъм. Това положение трябва да се промени. Разбира се, че на частна медия никой не може да диктува политиката освен тия, които плащат, но пък ний, зрителите, като потребители, имаме правото поне да кажем как възприемаме ситуацията – и какво смятаме, че е нужно да се промени. Ако не се съобразят с нашия глас, нека, това е техен избор, но ний според мен сме длъжни да не мълчим, а ясно и на висок глас да заявим какво мислим. И да предложим каквото е потребно. Та това исках да предложа. Интересна ми е, не крия, реакцията на редовните коментиращи в този авторитетен блог. А блогът е авторитетен заради автора си, заради собственика си. Авторитетните и достойни журналисти у нас трябва да имат поле за изява в масовите все още медии като телевизиите; недопустимо е да бъдат гонени, преследвани, потискани, обиждани. А ний, зрителите и читателите, не бива да мълчим когато това се прави пред очите ни. И то не от вчера, а с години. Това исках да ви кажа. Бъдете здрави!

 2. П.П. Предложението ми за написване на писмо до ръководството на bTV с искане за възстановяване на предаването “В десетката с Иво Инджев” съдържа момент на нравствен реванш, на реванш, който има висок нравствен смисъл. И именно с оглед нравственото оздравяване и очистване на тежката, нечиста и опорочена ситуация в българските медии сме длъжни да го направим, да сторим онова, което сме длъжни – стига да не ни харесва да продължаваме да живеем в толкова мръсна откъм нравственост медийна среда. Тъй че предложението ми има характера на изпълнение на един нравствен дълг. Това исках да допълня само. И от нас, зрителите (читателите и пр.) би следвало да зависи нещо, и ние трябва да извоюваме да сме значим и действен фактор на медийното поле, в противен случай ако се оставим в позицията на грубо манипулирано “народно стадо”, добро няма да видим не само ние, но и страната като цяло; пък и демокрацията ни също, щото тия неща са все свързани.

 3. Чувам кръвта на дядовците му го зовяла да падне на колене и да се хване за глутеусите.
  Чудно как се е пръкнал въобще.

 4. Ужасно лесно се случват и намират почва в България проекти тип “Борисов”, “Бареков” “Сидеров” , “Янев” и т.н и съответно орда от службогонци и еничари след тях.

  Очевидно трябва критична маса от “незомбирани” хора да показват систематично позицията си, затова подкрепям Грънчаров. Само, че това количество от къде и как ще дойде не знам.

  Инджев и Биволъ си вършат работата, ама има ли демографска маса (почва) в обозримо бъдеще, която да иска по – добър живот като общество или както досега по – комфортен от психолигическа гл.точка живот в кочинката, на опашката, и т.н.?

  Една шепа хора сме и се знае или лесно може да се разбере кои са т. нар. задкулисни типове и олигарси, кои са поставените лица, кои са истински компетентните и т.н.

 5. Към SDF:
  Кръвта на дядовците му е загадка. Не знам как се е пръкнал – квартал Филиповци има две махали. Майка му само би могла да каже дали не е прескачала от едната до другата. Току виж се оказало, че са си от етноса с Цветелинчо. Впрочем гледайте се във физиономията му. Нямам предвид нослето /опозил ме Бог/.
  🙂

 6. Такива мекеренца могат да викат “Осанна!” само на Ирод Путнийски, докато е на власт и това е антигеройство, а “Разпни го!” ще кажат пост фактум, за да си затвърдят имиджа на мръсници и подлеци!

 7. Да, уважаеми дами и господа, подкрепям идеята на г-н Грънчаров, като подчертвам тази петиция ще бъде един чисто символичен акт на протест пред “журналистическата гилдия”, задминала отколе най-древната професия на напъните си да обслужи родния олигархо-комунистически модел от евразийски путинов тип.

  Символичен е обаче, защото според мен битката за бъдещето на България на евроатлантическите ценности е загубен няколко пъти:
  Първият път – през далечната вече 1944 г. с избиването на цвета на малката ни, но здравомислеща тогава нация.
  Втори път, с обезлюдяването на българските села и със създването на лумпен-пролетариата, с толерирането на некомпетентното соц-нагаждачество.
  Трети път с фасадното сваляне на комунизма, със създаването на “опозиция”, отгледана в епруветката на ДС и подмяната на въжделенията на милионите българи в началото на 90-те за истинска промяна. Подмяна, която бе причината за второто, най-страшно обезкървяване след народния съд – емиграцията на младите хора и унищожаването на училищнотото образование.

  И поради това в наши дни проекти от типа бареков, сидеров и так далье сволочи биват изтиквани нагоре, като мръсна пяна.

  След близо 70 години усърдни старания от страна на “братушките” българинът, за съжаление все повече заприличва на безпросветния, впиянчен, чалгаризиран, облъчен от пропагандата деревянски мужик.

 8. Г-н Грънчаров, аз лично съм останал с впечатлението, че г-н Инджев едва ли иска да се връща в тази медия (или която и да е). Но идеята не е лоша. А понеже се чудите дали от зрителите (читателите) зависи нещо – ами зависи разбира се, можем да се откажем да гледаме медийната помия като всеки друг продукт, който не ни харесва и оттам падат рейтинги, намаляват реклами и т.н. като видят, че не предлагат гледаем продукт на хората ще сменят политиката си сами…

 9. Пазара на “зурлите”! Сега остава до тях да се наредят Карбовски, Кеворкян и С.Трифонов, и кабинетът в сянка ще е почти завършен. Картинката ще е пълна, ако за съветник по “интригите” си вземат Пешо Стоянов- Пловдивски, а по религиозните въпроси, Николай-Мутрополит Пловдивски. Не че няма да стане де, пари дала Русия.

 10. С удоволствие бих се включил в подписката на г-н Грънчаров. И аз, и доста приятели сме изхвърлили преди повече от 15 години телевизорите. Напоследък обаче са се появили доста смислени неща- и се замислям дали да не върна телевизора в ежедневието си. Със сигурност предаване на Иво Инджев ще бъде сериозен аргумент в полза на телевизията. Подкрепям идеята за подписка, която би върнала г-н Инджев на екран.

 11. И аз мисля, че БТВ се прави на ощипана мома.Изненадани били.Дали?Ама надали.А и се смята, че КТБ притежава дял от БТВ.
  “Делян Пеевски се сдоби с 15% дял в bTV.
  До сдобиването с дял в bTV се стигнало след неизплатен дълг на Красимир Гергов към КТБ – банката на ДПС. Месеци след като придобил акции в bTV, Пеевски започнал да се налага в телевизията.Целта е рейтингът на bTV да падне за сметка на ТВ7, която изцяло е собственост на медийната групировка на КТБ” -цитат от публикация в интернет.
  Не случайно една от най-острите критики в доклада на ЕК , е точно за медийния монопол в БГ, и това е резултата.Монопол , който нагло ни се надсмива от екрана на БТВ, с грозни продажби на журналисти в ефир.Не смятам Р.Петров за добър сценарист, така че не виждам с какво ще вдигне имиджа на Бареков.А защо БТВ не прекъснаха излиянията в ефир, с твърдата позиция имайки подписана декларация, че водещия няма право на тази изява.Скандала щеше да е в полза на БТВ.Явно не са искали.

 12. Бареков доста успешно играе ролята на морален лешояд. Червей. Или по-скоро мухата-майка, разположена в средата на политическото лайно, заобиколена от рояци миризливи еднодневки с бездънен корупционен апетит.
  Само се притеснявам, че след финансовия погром “Сочи”, разходите по евроизборите ще им дойдат в повече на кремълските клептомани и след май ще спрат парите на рублофилията.
  В този смисъл, конкурсът за водач на евролистата им ще е забавно-отвратителен и като Ценз, и като Зурла.

 13. Тази сутрин в “Тази сутрин” – като много други сутрини – когато чуя от ефира на БТВ, че е сутрин, за всеки случай поглеждам през прозореца. Тази сутрин погледнах 2 пъти… Екранът бе запълнен от един възпълен чичко, известен като комедиен актьор, който обясняваше много сериозно едни важни неща за един лош батко. Баткото използвал ефира като врата, през която преминал от посредствената журналистика в непосредствено просташката политика… Тези неща не били комедия. Та този чичко, колкото и да искаше да е сериозен в крайна сметка разказа следната смешка: Могли били да спрат предаването в което баткото вършил своеволия, ама не могли, защото щяло да бъде цензура… Демек могли да цензурират “България без цензура”, ама оставили всичко нецензурирано заради зрителите, защото те, драгите, искали да гледат телевизия в България. Без цензура…

 14. Още в началото искам да се извиня за съдържанието на цитатите, които ще постна тук. То, освен че е гнусно, е и страшно показателно като за конкретното лице, така и за състоянието на “бранша”, за което то е емблематично. И съдържащата се гнус в казаното от това (обезобразено) лице потвърждава анализа на Иво.

  Цитатите, Росен Петров, в първо лице (вероятно множествено число):

  “Държах уринатора на Слави Трифонов, когато беше много зле. Ходих всеки ден до Плевен да му помагам, а той ме предаде. Трифонов постъпи некоректно с мен”. Това разкри по Тв 7 Росен Петров.

  “Много исках да бъда разузнавач и да работя за държавата, това беше моята мечта. Но видях как стоят нещата с МВР, и тогава усетих, че нямам бъдеще там. И така се насочих в съвсем различна сфера- журналистиката”, каза още Петров.

  “Да, уважавам Бойко Борисов, просто не виждам защо трябва постоянно да се обиждаме и да храним опозицията, не съм привърженик на тия пошли дела”, категоричен беше телевизионният водещ.

  “Относно реакцията на Любо Нейков аз няма да предприема нищо. Нека си говори и мисли каквото иска. Преди години аз му помогнах да започне работа в Би Ти Ви, бях на погребението на брат му. Разочарова ме. Не го очаквах”, допълни Петров.

  Телевизиите у нас са ветропоказатели обясни Росен Петров Повечето медии и журналисти са платени, да не ми говорят за морал, моля, ядоса се Петров. След 13 години работа и вярност в Би Ти Ви, те да постъпват така. Нормално ли е това, кажете ми, попита Петров водещата Ива Николова.

  “Каквато и да е цената аз ще я платя, чист съм. Свикнал съм да бъда заливан с помия”

  “По отношение на изказването на Венелин Петков, който каза, че го е гнус от постъпката ми, какво да ви кажа, ще ви кажа, че аз го предложих за водещ”, коментира Петров.

  Аз ги направих хора, пък те ме предадоха – това е квинтесенцията на казаното от дребното милиционерско мозъче. И можем да очакваме напълно логичното за тази “натура” следствие – “Ей сега вече ще ви покажа сега кой съм; ще ви стъжня живота, и пр.” социално-инфантилни и социопатични по природата си поведения…

 15. Най-смешното е, че всички рубладжии се продават за ДОЛАРИ.

 16. Здравейте господин Инджев.
  Много ми е чудно дали воят на платения Росен срещу платения Слави, не е следствие от факта ,че двата клана на бкп – серьожа(росен) vs. гоце(слави) преминаха от тиха в явна война, което наложи мастиите да насочат виещите си муцуни една срещу друга?
  Желая Ви здраве и успех
  Николай

 17. Въпросите към БТВ, зададени в тази статия са важни и неудобни за тях, защото правят дисекция на основното им активно мероприятие – манипулирането на обществеността в угода на реваншистки руски интереси. Може да съм пропуснал отговора, но имаше един не по малко интересен и съществен въпрос към тях – има ли Корпоративна и Търговска Банка собственост в БТВ, и ако да, колко процента? Било чрез някоя медия или подставено лице. Защото това ще даде отговор на много неща, трудно обясними на пръв поглед.

 18. Горещо подкрепям г-н Грънчаров.Новото ръководство на БТВ би могло да предложи на аудиторията си качествена и талантлива журналистика в лицето на г-н Инджев и този жест – убедена съм – ще й донесе и по-висок рейтинг.
  Относно Росен Петров и Бареков – какъв срам! Отчайващо, проява на лош вкус, унизително за зрителя!
  Мина

 19. Това което предлага г-н Гранчаров можеше да стане,при положение,че детето чудо Пеевски нямаше
  акций в бтв.Колкото до изказването на Нейков,как да спрат изказването на ченгето росенчо,като
  проекта “България без цензура” е проект на КТБ/ц.василев-д.пеевски/ и Руската банка с една дума
  на КГБ-ДС.иначе идеята е много добра готов съм да я подкрепя.Когато вървеше предаването на г-н
  Инджев “В десетката” винаги съм бързал да се прибера за да го гледам.

 20. хайде съчинявайте писмото и го пуснете и в др. приятелски сайтове за подписка.Срещу тази продажност и мръсотия трябва да има ответна реакция

 21. Ако това са “лицата” на путиншевизма, то се чудя – защо сводника им, който си прави такава антиреклама , накрая е недоволен от “имиджа” ,който си е “изградил” , чрез тях, не само тук , но и по света ?!?!?……
  Местните статисти, няма значение милиционери ли са , или пък да, продали всичко от себе си каквото могат, на първият подхвърлил им някакви трохи, без значение от вида на предложената им “сделка” , едва ли са индивиди заслужаващи и минимално доверие и разбиране за подбудите им да го сторят, защото продалият себе си на всяка цена, би продал доверието на всеки , по всяко възможно време, и на всяка възможна цена.
  П.П. И един “въпрос” накрая – Що ли “безпристрастните” ни “медии”, не поскитат малко през огромните владения на “благодетеля” си, за да му направят малко “безпристрастен” пиар?!?!?
  Скоро накой да е гледал “безпристрастен” репортаж от еврАЗИЯ????…
  Защото аз НЕ съм!

 22. Аз също подкрепям идеята на г-н Грънчаров.Вярвам силно ,че само действия ще ни спасят и твърдо съм зад идеята.Един малък проблем , но не неразрешим.Аз съм в Бавария но искам да се подпиша под това писмо което ще съчиним всички тук заедно и мога да пусна адреса си до г-н Инджев така ,че да мога и аз да се подпиша.Това е лична молба към г-н Инджев разбира се, но наистина ще се радвам ако го направим.
  Колкото до Росен Петров,не ми се коментира помийна яма,гнус ме е,но в същото време трябва да се даде повече гласност на този блог и на г-н Инджев ,защото много хора трябва да чуят другото мнение , да го осмислят и да почнат да се държат като истински граждани на България , а не на Русия или който и друг да било.Благодаря на г-н Грънчаров не толкова за идеята , а за това че иска да направи нешо на практика.

 23. Отдавна, много отдавна, мечтая да видя Иво Инджев да води свое предаване (свободен и както той си знае) в някоя от т. нар. национални телевизии! Страната ни губи много от неговото отсъствие в националния ефир. Настръхвам, обаче, при мисълта в тресавището на коя днешна българска телевизия можем да поставим нашия Иво. Може ли той, както го познаваме от години, да влезе в техните програмни схеми? Може ли царете на едностранната пропаганда да пуснат такъв “таралеж в гащите си”? Защото не вярвам Иво да направи компромис с виждането си за журналистиката! Това не значи, скъпи приятели, че не трябва да опитаме да издигнем нашия трибун, Иво Инджев, в обществените медии. Нека се борим неговия глас да се чува все повече сред хората в България и чужбина! Писна ми от тази наша Путинизация! Писна ми от това наше криво разбрано русофилство! Нека от предложението на г-н Грънчаров излезе нещо!

 24. Да хубава идея за подписка аз се подписвам

 25. Не мисля, че от подобно писмо ще произлезе нещо – най-много bTV да бъдат принудени да излязат с някакъв кратък отговор, че държат на правото си на частна медиа сами да решават какви предавания и с кои водещи ще създават.

  И ще бъдат прави, защото, обективно погледнато, те са търговско дружество, което създава и продава продукти и главното, което ги интересува са приходите и разходите.

  Има обаче проблем. И той е в това, че предлаганият от медиата “продукт” (публицистика, новини, репортажи, въобще – журналистика) е не това, за което е представян. Менте е. Както са менте и “храните”, които ядем (например луканка, приготвена по традиционна 100-годишна рецепта с 5-6 Е-та в състава си) и “лекарствата”, с които ни “лекуват” (химически препарати, които не лекуват нищо, а само евентуално премахват временно симптомите).

  Въобще, ако човек се замисли, ще осъзнае, че все повече неща в живота ни не са това, за което ни ги пробутват…

  Хубавото е, че крайната санкция е в обществото. Ако никой не гледа определена ТВ, тя рано или късно ще престане да съществува. Човек може (трябва) да преценява с какво се храни, какви вестници купува, да се тъпче ли с лекарства или да търси алтернативни начини за поддържане на здравето си.

  “По-добре сам, отколкото в компания с когото и да е. По-добре гладен, отколкото сит с каквото и да е.”

  Това – в индивидуален план.

  В обществен план нещата са много по-зле. Първо, предлаганите на политическата сергия ментета (или поне част от тях) не може да не бъдат “купени”. Такива са правилата – все някой трябва да спечели изборите. Второ – “покупката” е за всеобщо потребление, става задължителна за всички. Няма не искам!

  Проблемът е, че осъзнат, премислен избор правят около 10-15% от хората (не само в България). Това е и основният проблем на демокрацията – диктатът на мнозинството – едно крайно напрегнато и неестествено положение на нещата.

  Написаното дотук е само аргументация за отколешната идея, която искам да предложа за обсъждане във форума.

  Става въпрос за интегралния избирателен ценз. Не просто имуществен или образователен, а такъв, който включва много повече елементи (семейно положение, заетост, нает или работодател, нетен принос към социалната и към здравната системи, принос към фиска и т.н.), с чиято помощ да се диференцират избирателите и да се направи опит да се определи максимално точно избирателната тежест (адекватност) на всеки от тях. На база на този профил избирателите може да получат различен коефициент (от 1 до 0,1 например) за индивидуалната тежест на вота.

  На пръв поглед звучи дискриминационно, но всъщност не е така, защото хората така или иначе НЕ СА равни. Ако например ви запитам колко барековци давате за един г-н Инджев, след като премине възмущението ви от въпроса ще отговорите, че г-н Инджев не може да бъде изчислен в барековци.

  “Йерархията е атрибут на небесата. В ада всички са равни.” (Н. Г. Давила)

 26. към SARDANAPAL
  Вашата идея е неприложима -излишно е да си проветряваме устите и да обсъждаме подобни неща.
  Съгласна съм,обаче че не можем да наложим на комерсиална телевизия, като БТВ подобно искане, но поне може ОСТРО да се протестира с подписка срущу подобни нечистоплътни,съзнателни и едностранчиви манипулациии на гражданите и третирането им като електората,/както ни възприемат/ и да ИЗИСКВАМЕ и НАСТОЯВАМЕ да се чува и различното, противоположно и неманипулирано мнение.
  Давам си сметка,че предложението на Грънчаров е по-подходящо да се отправи към обществена телевизия-БНТ.

 27. SARDANAPAL, самият буквален превод на думата демокрация означава ……. ВЛАСТ на НАРОДА!
  Какви са тези свободни интерпретации – ДИКТАТура на мнозинството(БОЛЬШЕнството)?!?!????….
  Още малко и ще излезне ,че БОЛЬШЕвизма е ДЕМОСкратия… ????…..

  Представителството може и да е на мнозинството , но ПРАВАТА са на ВСИЧКИ, ето това трябва да е ЗАДЪЛЖЕНИЕТО на “диктатурата” ви на мнозинството – гаранция за гражданските права , на всяка цена.
  Но за да се гарантирана легитимността представителството трябва да се упражни правото на глас от всички. Колкото за дискриминиративният вот, то той и сега е дискриминиративен, поне по възрастов признак, за всички под 18 години, но пък и задълженията им са по-малко…………..

  И по-общо ,въпросът ,който поставяте е – да има ли връзка между правата и задълженията на отделните граждани?

  И как се вписва сегашната “коалиция” на МАЛЦИНСТВОТО, в твърденията ви за ДИКТАТура на мнозинството???….
  Нещо логиката ви не може да обясни подобно “демократично” явление…..

 28. Подкрепям идеята на г-н Грънчаров за това многоуважаемия домакин на този блог г-н Иво Инджев да намери изява в национален ефир.Сега повече от всякога е необходима една безпристрастна журналистическа гледна точка сред морето от платена корпоративна журналистическа помия.

  Съмнявам се обаче че неподкупен журналист като г-н Иво Инджев би изтърпял униженията на които неминуемо ще бъде подложен в телевизия като БТВ.

 29. Цял ден съм зает, включвам се едва сега. Подкрепям категорично предложението на уважавания колега Ангел Грънчаров! А за милиционера-рубладжия със сифлитично-карфиолената камба съм се произнасял.Просто имаме още една партия на пряко подчинение и копаня от ул. НЕЗАБРАВКА в София и от ул. ЛУБЯНКАв Москва. Щото не ни стигат досегашните!

 30. Споделям мнението на Хайде Холан предложението на Грънаров да се отправи към БНТ. Ако се съберат достатъчно много подписи може пък и да ни чуят. Само трябва да действаме бързо – изборите наближават.

 31. До ДО SARDANAPAL

  Когато един гражданин гласува, той отстъпва част от собствения си суверенитет. Сборът от отстъпените части на тези индивидуални суверинитети представлява легитимната власт.

  Въпросът е дали например Вашият индивидуален суверинитет е равностоен на този на който и да е от извозваните от властта като добитък из страната контра-българи. Съмнявам се. Мисля, че Вие не бихте се съгласили срещу един сандвич и бутилка минерална вода (малка) да ви возят насам-натам и да ви разкарват по площадите като панаирджийска мечка. Струва ми се, че много от тези хора нямат никакъв суверенитет (не разполагат със себе си). Принцип в правото е, че не можеш да дадеш нещо, което не притежаваш.

  Затова текущото управление е нелегитимно. Заради множеството кухи вотове (зад тях няма сила, власт, а само бройка).

  Затова и мисля, че “тежестта” на вота би трябвало да се определя според гражданина, който гласува.

 32. Подкепям безусловно предложението на г-н Ангел Грънчаров.

 33. Аз предложих да се напише искане до bTV за възстановяване на предаването “В десетката с Иво Инджев” имайки предвид, че предаването съществуваше в тази телевизия; знам ли, може пък те да имат част от правата върху тази марка, върху марката на предаване с такова едно заглавие. А иначе съм съгласен, че ръководството на комерсиална частна телевизия едва ли ще се трогне от едно такова искане; разбирам, че е по-подходящо да се пише до ръководството на обществената, на държавната телевизия. Която е длъжна да осигурява плурализма на гледните точки в журналистиката и публицистиката. Не пречи да се напишат и две обръщения до двете телевизии с аналогични искания. Ако уважаемите коментиращи са съгласни, мога да предложа вариант на едно такова писмо, да го пуснем, пък да видим дали ще има някаква реакция и резултат. bTV навремето се поддаде на натиск от страна на президента Гоце Първанов и упражни натиск г-н Инджев да напусне медията, ето, сега, след толкова време, е добре да се изтъкне, че българската общественост не е забравила случая и по морални причини държи справедливостта да бъде възстановена, именно, медията да даде дължимия нравствен реванш на репресирания, на изгонения журналист – и на неговата публика. Тъй че смятам, че сме длъжни да направим нещичко в тази посока – ако нищо не правим, никаква промяна няма да се случи, т.е. българската медийна среда ще продължава да затъва в тинята на аморалността, на аморализма.

 34. Г-н Грънчаров, а защо не да го напишем с копие до повече телевизии и институции?Дали ще се трогнат или не ,няма значение,важното е че ние правим нещо реално,а не само да си приказваме.Ако не се трогнат друго ще направим ,докато в крайна сметка нещо се случи на практика.
  Г-н Инджев,нека да публикуваме някои от вашите блогове в Stars and Strips-това е нашият вестник,повече е от нищо.Простете наивността ми , но наистина искам нещата да се случват , не само да мечтаем.Аз ще мобилизирам колегите тука(те и без това се интересуват от блога Ви,за който аз им казах и те почнаха да го четат) ,а и имаме студенти от България,последната седмица и от Македония.Колкото повече толкова повече.Още веднъж извинете г-н Инджев за моята наивност , но просто искам нещо да се случи и повече хора да Ви чуят,защото Вие най-добре описвате нашите мисли и чувства относно България.Надали мога да помогна много с писмото на г-н Грънчаров,не ме бива много по писането , но за всичко друго може да разчитате на мен.

 35. Ето едно предложение за текст на евентуално писмо:

  До г-н Павел Станчев, Главен изпълнителен директор на bTV Media Group

  ОБРЪЩЕНИЕ

  на група български граждани

  Уважаеми г-н Станчев,

  Позволяваме си да се обърнем към Вас, движени от чисти морални или нравствени подбуди и основания. Въпросът, който искаме да поставим пред Вас като ръководител на телевизия bTV, е изцяло нравствен, той също така опира до нашите реакции спрямо една несправедливост, извършена преди време от ръководената от Вас медия. Ето за какво става дума.

  Преди доста години за поставяне на неудобен въпрос към тогавашния Президент на България Георги Първанов известният журналист г-н Иво Инджев беше уволнен, беше принуден да напусне bTV; спряно беше и воденото от него предаване “В десетката с Иво Инджев”. Този срамен угоднически акт в полза на една арогантна властваща особа, крепителка на олигархичното статукво, допринесе за крещящата деморализация на медийния живот у нас, на която станахме свидетели през последното десетилетие. Донякъде медията bTV може да очисти своето лице ако, макар и с голямо закъснение, даде нравствен реванш на дискриминирания по този начин уважаван журналист. Това може да стане – предвид острия дефицит на стойностни журналистически и публицистични предавания не само в телевизия bTV, но и изобщо в българските медии! – като отново поканите г-н Инджев да възстанови своето предаване, което беше любимо предаване на немалка част от зрителската аудитория. Смятаме, че дължите този нравствен реванш не само на популярния водещ, но и на нас, зрителите на неговото незабравимо и толкова авторитетно предаване.

  Разбира се, bTV е частна комерсиална медия и никой не може да й диктува редакционната политика, примерно какви предавания да има, какво да прави, как да се държи в нелеката ситуация и пр. Но въпреки това обстоятелство или тъкмо заради него смятаме, че една държаща на авторитета си частна медия не може да игнорира изцяло общественото мнение, позицията на зрителите, на своите потребители, на гражданите – и да си позволява такива унизителни угоднически действия в полза на временни властелини и самозабравили се арогантни управници. Ако пък го е сторила, ако вече е допуснала такова крещящо нарушение на справедливостта чрез притесняването на един достоен журналист, то нищо не пречи отчасти да възвърне доверието си – като възстанови предаването, което в някакъв смисъл беше станало модел или еталон на принципна, честна, смела журналистическа и публицистична позиция.

  Поставяме този въпрос понеже сме дълбоко убедени, че игнорирането на моралната, на нравствената страна в медийния живот до добро не води, нещо повече, такива прояви са в дълбоко противоречие с истинския смисъл от съществуването на медиите, с тяхното призвание да бъдат нравствен коректив на склонните да се деморализират и да се корумпират власти и властници. Нашето предложение за възстановяване на предаването “В десетката с Иво Инджев” е в интерес и на самата медия, то също така е в интерес и на оздравяването на медийната среда у нас, която от години е деморализирана в крайна степен. Нищо няма да загуби ръководената от Вас медия ако по чисти морални подбуди възстанови въпросното авторитетно предаване, напротив, много ще спечели, от това също така ще спечели най-вече и медийната среда у нас, която отдавна страда от липса на ценностен и идеен плурализъм, на многообразие на гледните точки, от крещящ дефицит на на стойностна, на принципна, на нравствено отговорна журналистика и публицистика.

  Уважаеми г-н Станчев, пишейки Ви това отворено писмо или обръщение много се вълнуваме от това каква ще бъде Вашата реакция. За нас тя много ще означава – и много ще ни покаже. Ще ни се да вярваме, че ще осъзнаете важността на един такъв въпрос, а именно доколко медиите у нас са способни да се вдъхновяват не само от чисто комерсиални, а и от едни по-чисти нравствени подбуди и основания – според коренния и същностен интерес на обществото, на нацията ни.

  Желаем Ви здраве, лични, а също така и професионални успехи и постижения!

  11 февруари 2014 г.

  Подписали писмото-обръщение:

  1. Ангел Иванов Грънчаров – философ, писател, главен редактор на философското списание ИДЕИ
  2. …
  3. …
  4. …

 36. Г-н Грънчаров,позволете ми и аз да дам моят принос към писмото Ви,а пък Вие решете дали съм полезен с нещо или не.
  Ето го и моят вариант.
  До Г-н Станчев и т.н

  Г-н Станчев,обръщаме се към Вас с молба да ни съдействате да поправим една несправедливост извършена преди години спрямо журналиста Иво Инджев по повод неговото предаване “В десетката”, което беше свалено от екрана на БТВ заради зададени неудобни въпроси към др.Георги Първанов-Гоце.Нашето желание за възстановяване на същото предаване е провокирано от желанието Ни да се даде гласност и на другите гледни точки в нашето общество , което всъщност е и мотото на Новините по БТВ.Другата причина поради която бихме желали да се възстанови предаването В десетката е ,че то изразява в голяма степен вижданията и желанията на много Българи , които се чувстват пренебрегнати гледайки и четейки обидната за интелигентният Българин журналистически изяви по всички медии.Смятаме ,че БТВ уважава достатъчно себе си за да поправи тази несправедливост и по този начин да спомогне журналистиката в България отново да бъде достойна за уважение и доверие.И не напоследно място,вярваме че различните гледни точки и креативната конкуренция създават просперитет.Вашата реакция наистина означава много за нас и много ще ни покаже.
  и т.н.

 37. Напълно подкрепям идеята,но ми се чини че трябва да изискваме “в десетката” да бъде по БНТ – тя е ОБЩЕСТВЕНА /т.е.ние и плащаме издръжката,така че ,е длъжна да се сьобразявастига и г-н Инджев да се съгласи,

 38. Г-н R.Winford, благодаря за текста; да видим дали ще има други предложения и след това ще трябва да подберем най-доброто, най-краткото и най-ясно изложение. Да видим обаче как ще протече туй обсъждане, щото да не излезе както всяка нашенска друга работа: докато се наканим да я извършим то времето й минало, а пък и самите “участници” до един забравили за какво изобщо става дума… такива, за жалост, сме…

 39. SARDANAPAL, г-не, гражданите НЕ се лишават от “суверенитета” си при никакви обстоятелства, още повече при упражняване на най-гражданското от всичките си граждански права, каквото е гласуването.
  Ние си избираме СЛУГИ, които да обслужват тези права. Никой не им делигира права, делегира им ЗАДЪЛЖЕНИЯ!

  Колкото до дискриминационният вот, не исках да ви напомням вчера, защото се надявах , че сам ще уловите несъстоятелността й.
  Нека първо гласуваме с равни права, но всички , отколкото с неравни права , но само такива “които не разполагат със себе си”.

 40. Г-н Грънчаров,това е и моята идея ,да подберем най-доброто.Аз нямам претенции , просто надрасках нещо снощи , та и аз да помогна.И на мен ми се иска да го направим , а не само да си говорим,за което още веднъж ви благодаря за инициативата която подехте.

 41. И аз се присъединявам към предложението на г-н Ангел Грънчаров!

 42. За да не се туткаме до безкрайност в изработване и съгласуване на текста на петицията си позволих да публикувам текста й ето на този адрес http://www.peticiq.com/btv , а пък който има добавки, корекции, несъгласия, предложения и пр. нека да ги представи под формата на коментар. На ръководството на въпросната телевизия ще представим и самата петиция, и коментарите към нея. Мисля, че така ще може да сме по-ефективни. Разбира се, нашата петиция ще изиграе ролята по-скоро на нещо като нравствен тест, щото едва ли от нея могат да произтекат по-сериозни последици. Но и да разберем реакцията на ръководството на тази телевизия съвсем не е малко; време е да почнем да привикваме да не подценяваме нравствените аспекти на нещата, щото може да се окаже, че в крайна сметка тъкмо те са най-важните.

 43. До ДО SARDANAPAL

  Не мога да се съглася, че не делегираме права, а само задължения на избраниците.

  Ето една аналогия, която, макар и груба, по същество е добра илюстрация:

  Когато наемате адвокат (нещо подобно правим, когато гласуваме), вие го оправомощявате да бъде ваш процесуален представител, който да действа от ваше име и за ваша сметка. Това са права. Той от своя страна, на базата на професионалната етика е длъжен да води съвестно делата ви и действа изцяло във ваш интерес. Това са задълженията. Ако има само задължения, това обременява вас със задължението във всеки един момент да му нареждате какво да прави, което напълно обезсмисля наемането му – ако сте компетентен да давате такива нареждания, адвокат не ви е нужен.

  Аналогично, ако политикът има само задължения, той трявбва да получава ежеминутни нареждания (от кого?, от народа ли?). И какви са тези задължения? Прекалено общото и аморфно “да действа в интерес на народа”? Представете си как един министър преговаря с колегата си от друга държава за някакъв проект и на отправено му конкретно предложение казва: “изчакайте моля да попитам народа дали одобрява това.”

  ***

  Досежно “… гражданите НЕ се лишават от “суверенитета” си при никакви обстоятелства” – знаете, че има “граждани”, които с радост (и съжаление, че е само най-много два пъти в годината), срещу 30-40 лв. гласуват за когото им посочат. Опитайте се да си отговорите на въпроса: Този човек в момента на “гласуването” има ли избор и позиция, вотът му суверенен ли е, и въобще – това гражданин ли е?

  Според мен такъв човек (да не кажа илот) отдавна е престанал да бъде гражданин. Превърнал се е (за жалост!) в стока, която в момент на нужда може да бъде придобита, при това на прилична цена. Каквито са впрочем и избраниците му – стока (не държавници и политици), разбира се, с хилядократно по-висока цена, но все пак стока.

  За да ги няма вторите, трябва да се намали тежестта на вота на първите. И мисля че това няма да стане чрез задължително гласуване (не съм против него впрочем).

 44. Това, което се случи с Росен Петров е показателно за качеството на съвременната българска политическа “класа”, макар и да остава в сянката на другия голям скандал, разразил се в същото време – този между Делян Пеевски и Цветан Цветанов. Господинът Петров вчера излезе от телевизора с маса суперлативи за журналистическата си и офицерската си чест и бе посочен (от Николай Бареков) като потенциален вътрешен министър, а днес вече е човек, който заплашва с прокуратура бившите си работодатели, но само ако не го оставят на мира. Спрягат се и някакви защитени свидетели. На какво прилича това? Хорската приказка е, че никога не е късно да станеш за резил, ама тук става въпрос буквално за по-малко от седмица. Много бързо стана за резил.

  Не го разбирам аз този атитюд, тази офицерска и журналистическа чест. Казвам само:
  – Росен Петров вътрешен министър? Не, благодаря! Бареков политик? Пак същото – не, благодаря!

  ПП
  А не е ли наистина крайно време някоя прокуратура да се самосезира по приказките на Росен Петров? Ако въобще има адекватна прокуратура в България, разбира се.

  Но все пак – добре е, че поне има Интернет.

 45. SARDANAPAL, явно четете и разбирате това което ви пиша , както дявола евангелието.
  Разбира се че всички хора са различни, но демокрацията подравнява правата им.
  Нека гласуваме ВСИЧКИ, ВСИЧКИ, но с равни права, преди да ограничаваме правата на някои, които така или иначе гласуват ВИНАГИ!
  И разбира се , че аз имам право да реша кой ще ми свърши дадената работа,като МОЙ СЛУЖИТЕЛ, защото мога и сам да си я извърша, без него като посредник!
  Какви “права” има еди политик????….
  Добавят ли се “политическите” му “права” към гражданските, и ако се добавят то той НЕ е ли с повече “права” от тези на “обикновения” гражданин ????…..

 46. Г-н Грънчаров , дадох моя подпис за петицията,добре свършена работа.Благодаря Ви.

 47. До ДО SARDANAPAL:

  Съжалявам за “… нещата, които ми пишете…”

  Не ви познавам, поради което се отнасям към вас с дължимото уважение. Ето защо, повече няма да отговарям на постингите ви – не защото съм съгласен с вас, а защото това ме уморява.

 48. Аз също харесвам идеята на г-н Грънчаров и ще се подпиша, но смятам че е редно преди това да попитаме нашия любезен домакин, г-н Инджев, дали е съгласен да предприемем тези действия. Достатъчно е да чуем само едно “Съгласен” и действаме. Иначе рискуваме да пратим г-н Инджев някъде, където може и да не му се ходи.
  Освен това мисля, че връщането на г-н Инджев на екран е само една крачка, докато създаването на медия е нещо много по-сериозно, затова ще си позволя да дам гласност на една идея на Иво Беров – създаване на демократична медия на акционерен принцип, но без контролни пакети, а единствено собственост на множество дребни акционери. Идеята си заслужава най-малкото обсъждането. Ето и линк към статията на Иво Беров, където излага виждането си.
  http://www.ivremena.com/%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%BE/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0

 49. http://www.peticiq.com/btv

  Който желае, може да се присъедини към тази петиция с искане за възстановяване предаването “В десетката с Иво Инджев”. Важно е. Българските медии се нуждаят от нравствено очистване, от нравствен реванш заради мерзостите, които си позволиха в изминалите години…

 50. Choss,много е нрдипломатично(меко казано) да задаваме подобен въпрос на Иво Инджев, а и го поставяте в много неловка ситуация карайки го да дава подобни отговори и обяснения.Аз мисля ,че той каквото има да каже ще го каже и без да го питаме.

 51. @Choss

  Идеята на Иво Беров е добра, но трябва много добре да се обмисли в посока защита от хватките на нечистоплътни господа.

  Опасностите, които веднага ми идват наум са:

  1. Изкупуване от страна на някой олигарх (чрез подставени лица, разбира се) на 3 пакета по 20% от акциите;

  2. Олигарх (отново чрез подставено лице) притежава 20% от акциите, а останалите 80% са собственост на хиляди дребни акционери. Следва поредица от искания на 20-те процента за увеличаване на капитала (за него сумите не са проблем), което може да доведе до изкупуване на акции на дребните акционери.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.