По липса на собствен авторитет,новите политици мобилизират покойните си дядовци

Американците имат пиперлив израз за личното мнение, че било като задника: всеки си го има. У нас може без голямо преувеличение да кажем, че рядко ще се намери българин, който в рода си да няма жертви на многобройните войни по нашите земи, включително и на необявените граждански такива.

Няма да се подхлъзна по „модата” да разказвам истории с вековна давност, но ще спомена само нещо „любопитно”: цели шест години студиото ми в БТВ беше изцяло декорирано от автентични снимки на мои предци, някои от 19-ти век. И нито веднъж не се изкуших да разкажа нещо за тях, поради което публиката така и не разбра кои са мъжете и жените от снимките по стените зад и около мен в предаването „В десетката”.

Провокиран съм от поредния опит на новороден политик да обосновава днешните си п(р)остъпки с кръвта на дядовците си. Дори не искам да го споменавам поименно, макар да съм наясно, че който се качи на позлатената шейна на корпоративната политика и седне в най-близкото обкръжение на лицето на този проект, няма да ни остави на мира. Ще има тепърва да дава поводи, включително нецензурни, за да се шуми около него.

Както вече отбелязах, става дума за заразната тенденция популистите да се позовават за днешното си поведение на драмите на своите предци- кой бил истински комунист и загинал за правата комунистическа вяра, кой пък точно обратното- убили го комунистите, защото бил качествен чорбаджия. Общото и същественото между различните истории, разказани мелодраматично днес, е в две неща: че се появяват в удобен за политическо логаритмуване момент и в същото време не са никакво изключение в България, която е ретроспективно подгизнала от кръвта на предшествениците ни.

Спекулирането с частните драми, които са толкова типични за практически всеки български род с памет от две-три поколения (поне), е сред най-грозните лица на днешната политика, в която задръжките са паднали толкова ниско, че лъсва, направо ни се навира в очите онова нещо, което всеки си го има, но не всеки е готов да покаже на публиката с надежда да предизвика умиление чрез подобно откровение.

Ни най-малко не пледирам за забрава- особено пък пък когато става дума за родова памет. Но търгашеството с храбростта на дедите е толкова грозна спекулация, че говори за страхливостта на спекулантите. При това те, като правило, се представят за големи мъжкари, бойци, биткаджии и дори във физическия смисъл на думата се перчат с мъжкарска страховитост, докато мишкуват на гърба на роднинския авторитет.

Всъщност, посягайки към отдавна заровената слава на близките си, днешните политически херои на практика си признават дефицита на собствен кураж да се изправят пред предизвикателствата, с които ги сблъсква амбицията им да водят хиляди хора след себе си.

Да не говорим, че да се продаваш пред очите на всички, но да имаш безочието да продаваш лъжи, опаковани в тленните останки на спомена за отдавна заровени драматични деяния, си е обикновен цинизъм.

Един безименен пример за такава лъжа с днешна дата от интервю в официозната ТВ7: най-новият политик от банкерския популистки проект обяви своя нов шеф Бареков за „самонаправил се” и то броени дни, след като същият нашенски баро(н) Мюнхаузен ( баро на цигански ще рече господин и оттам иде думата „баровец”) се хвалеше, че летящ старт в кариерата му дали пловдивските братя Стоянови, единият от които му беше работодател в телевизия „Европа”, послужила за трамплин към голямата аудитория на БТВ.

Малцина ще повярват в селската легенда за „самонаправилия” се чисто нов политик, но битката му е това малцинство да е все пак достатъчно голямо, за да стъпи върху него и да изпълни задачата да се напъха в (евро)парламента. И тогава ще отвори следващия плик с поставените в него задачки и пачки.

За осъществяването на тази част от плана плановиците харчат явно щедро за пропаганда, пазарувайки опитни пропагандатори, доказали уменията си в безцеремонното пропагандиране до степен, че могат да опаковат чалгата като интелектуален продукт и да зарибят чрез телевизора податливите на обработка с лъскава евтиния мозъци на хиляди българи.

От много години се говори, както съм чувал от свидетели на фактите, че Слави Трифонов е силно изкушен не просто да се меси в политиката, което и прави вече второ десетилетие, но направо да я ощастливи с личното си водачество, поръчвайки си за целта периодично ( и в пълна конспирация) социологически проучвания. Ето че неговият дългогодишен главен сценарист го изпревари и заговори нецензурно неласкави неща за предишния си телевизионен началник.

Още ли питате „кой”?

Събирателният образ на отговора на този въпрос днес се показа в интервю за официозната ТВ7 с цялата си декларативна предизвикателност, събрана в следното изявление (включително на развален английски):” хайде да видим кой ще ме спре”, каза той, гледайки втренчено в камерата!

Лично аз нямам нито претенцията нито амбицията да спирам когото и да било да се пързаля по нанадолнището. Нещо повече, бих поощрил най-новото попълнение на безцензурния политически проект да изпълни днешната си закана и наистина да разкрие тайните за поръчки, изпълнявани в телевизията, благодарение на което все пак да има някаква полза за осветляване на звездното  медийно подземие на българската политика.

В края на краищата самият Бареков даде пример, като обърна палачинка и започна да вади компромати, за които се „досети” с по-късни дати.

По липса на друг, по-почтен ( т.е. не толкова конюнктурен) начин за проникване в тайните на задкулисието, тръпнем да научим все пак нещичко за това как в най-влиятелния телевизионен канал са се раздавали порциите на послушния медиен персонал. Само ми е съмнително, че това наистина ще се случи, защото този разказ няма как да избегне автобиографичния елемент на съучастника в тези събития.

17 мнения за “По липса на собствен авторитет,новите политици мобилизират покойните си дядовци”

 1. Само иска да припомня ,че на един Трети март същият този водещ покани … внучката на Жуков.Доказан военонекадърник,мародер принуден да се извинява и покайва в писмо до ЦК на ВРП(к) за изнесени с вагони ценности от Германия.Същият уволнен като министър наотбраната ,докато е на посещение в Югославия. Причината – интригантство и заговорничене.

 2. Г-н Инджев,виждам как от ден на ден ставате все по-виртуозен в лабиринта на гнусната ни и ускоряваща се действителност.Но това Ваше прекрасно умение е в дисонанс със собственият ми душевен комфорт и затова Ви чета със смесени чувства(като вица за тъщата с новата кола в пропастта).Благодаря.

 3. Ако Цацаров не беше слуга на БСП/ДПС, и лично на шефа си в масонската ложа “Слънце ориент, олигарха-свинар Г. Гергов, щеше НЕЗАБАВНО ДА СЕ САМОСЕЗИРА и да привика в прокуратурата новоизпечения политик Р. Петров, за да даде показания за престъпленията, които сам заяви че познава в детайли.

 4. Извинявам се, очевидно коментарът ми не е ЛИЧНО към г-н Инджев, а за обща консумация.

 5. Все по-изкусително ме занимава една мисъл.
  Защо да не стана автор на една инициатива и да се обявя за кандидат на „Заслужил борец против комунизма”.Без да искам привилегии.
  Ето, и потеклото ми е такова, и съм участвала във всички митинги и събирания за демокрация и против комунизма (най-общо казано, включително и против МОЧА), от Ноември 1989 година, та до днес. Гласувала съм на всички избори – в началото за СДС, после за ДСБ, а сега вероятно ще гласувам за РБ. Не се перча с дедите си, макар и чудесно да ги зная, уважавам и почитам. И двамата ми сина, от трите, напуснаха със семействата си България и емигрираха, търсейки по-добър живот за децата си. Не в Евразийския съюз, разбира се, където с всички сили „доброжелателите” руски и български ни тласкат.

  И си казвам – като все има нещо да ни разделя такива като мен, останали в България и считащи комунизма за най-голямото зло за човечеството, защо пък да не се обединим като кандидати под този девиз.

 6. Това ли са новите политици, които се появиха вследствие на протестите на хората!? Ако са това, пълен потрес! Истински герои на своето време!

 7. Толкова елементарна пропаганда и манипулация,каквато направиха “елитната”водеща и вече бившият”журналист”или водещ,бъдещ политик,отдавна не съм чувала.Те, този български народ за съвсем прост го имат!Въпросният господин започва политическа кариера със заплахи,че ще отиде и натопи в прокуратурата,телевизията в която работи.Що за маниер?Искаме да сме европейци,ама българските”политици”пак започнаха да ни търкалят в калта.Е как да не си антикомунист?

 8. Прехласнах се по сценария-майка телефонистка,пише стихове и тя като Яворов,Филиповци,съседи цигани,дядо комунист,убит 1942,баба отказала народна пенсия…….,побоища като истински мъж,какъв критерий за мъжественост.Какви майки,какви синове възпитали,а на мен пред очите ми онзи клип с Дудука и Радка Пиратка!Докога в българската политика ще влизат хора,които една автобиография не могат да напишат без да лъжат и мажат?

 9. Рецитирам:
  В същото време самият Росен Петров заплаши от ефира на TV7:
  “Ако тази мръсна кампания на bTV и “Дрийм тийм” не спре, ще отида в прокуратурата, ще стана защитен свидетел и ще разкрия много неща, на които съм бил свидетел – търговия с влияние, как се купуват обществени поръчки, кой ги печели, как, как се назначават журналисти. Тогава много водещи и доста политици може да гледат света през едно по-тясно прозорче”.

  Коментар от Dir.bg
  Сега е моментът да видим има ли прокуратура в България! След такова изказване другарят Петров трябва да бъде спешно призован, за да разкаже всичко, което знае (укриването на престъпления е престъпление според нашите закони).
  z

 10. Рядко е, но се случва да харесам нечий коментар, който ми се струва по-подходящ от това, което бих измислил аз, и го цитирам, вместо да плагиатствам; и в този случай е така:

  “Сега остана Росен Петров след като ни информира за прадядовците си и за майката на Бареков, да ни информира и за прабабите си. Няма начин да не са правили нещо юнашко.”

 11. манипулациите (за произход и местоживеене) започнаха:
  “Живея във Филиповци, съседите ми са цигани. Пазарувам си сам, движа се с такси, нямам охрана, не живея в Бояна зад картечници. Знам и две и двеста. За мен има само една партия и тя се казва България, каза още Росен Петров.”

  Доколкото съм виждал въпросния г-н, той живее в съседен блок в квартала, разположен на Симеоновско шосе (квартала е “лъскав” за българските условия, затворен тип), смешно е тази личност да мисли за бедните и онеправданите от терасата на 150000 евро струващото жилище, смях!!!

 12. Той всъщност точно така и изглежда – сякаш се е направил сам (в час по домашен бит и техника).

  ***

  Искам да успокоя онази специфична част от българските избиратели, която е петимна за разтърсващи разкрития и за вкарване на някои хора в затвора, че и новоизлюпените им месии няма да свършат така желаната от тях работа. Както не го направиха Сидеров и Янев.

  И, ало, спомнете си, че предстоящите избори са за евродепутати.

 13. Г-н ГЕОРГИЕВ, ако може качете някакъв визуален материал, за да се убедим в “искренността” и “истиността” на твърденията на г-на милиционер.

 14. Боже, толкова са смешни с тия биографии.Свикнали от комунистическо време, да обеясняват , бащата , майката, чичото, дядото били симпатизанти или членове на БКП, за да растат в йерархията.Не знам кой е дядото на Бил Гейтс, Цукерберг,Ерих Кестнер и всички останали хора, които движат света напред, и не ме интересува.Знам, че семейството е най-важното нещо на света, но то е нашия личен свят, и не би трябвало да използваме паметта на дедите си, за да се харесваме на тоя или оня, или още по-лошо да ги използваме за корупционна политическа кариера.Жертвата на ничий роднина няма да изкупи продажническата същност на Бареков,Петров, Борисов и на всеки продал се за лична облага.

 15. Изборът на евродепутати е изключително важен,те са нашето лице и адвокати пред ЕС.Почтени хора,задължително условие трябва да бъде владеене на един или два европейски езика на високо ниво,познания по протокол и етикет,за да осъществяват комуникация с европейските си колеги.Студенти стажували в ЕС в Брюксел,казват че нашите евродепутати са доста изолирани и общуват само помежду си,поради езикова бариера.Ние не ги изпращаме да уреждат себе си и семействата си и да се подсигуряват с високи пенсии(на база европейски заплати за 4 години).

 16. ДО МИРОСЛАВ ГЕОРГИЕВ

  Кварталът е “Градина” (Макси), в момента нямам снимка, утре ще намеря, не съм сигурен дали блогът на г-н Инджев позволява качване на снимки …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.