Анонимният двигател с вътрешно го(во)рене

Хайде сега да хванем трола за рогата- както го направи сайтът Биволъ, благодарение на завидните умения на специалист, като нашия сънародник Атанас Чобанов , чийто професионализъм в разшифроването на заметени компютърни следи не оспорват и най-ядосаните обекти на неговото внимание.

Атанас Чобанов преподава компютърна лингвистика в Париж и някои уроци на самозабравилите се властници в София чрез разкритията на своя сайт Биволъ.

Моя скромна милост съм далеч от неговите познания в компютърната област и не смятам за „срамно” да си го призная. Но пък тъкмо убедеността ми в професионализма на познавачите ми помага да се позовавам на фактите, поднесени от специалистите.

Според мен разкритията за манипулациите на обществото от страната на червената пропагандна машина, поднесени от Биволъ, текат по два канала. Част от тях, като електронната кореспонденция на Светлана Шаренкова например, са поднесени на тепсия от анонимни, но явно вътрешни хора с достъп до нейните тайни, а други, както при ситуацията с разбития имейл на червената евродепутатка Илияна Йотова …също най-вероятно са осветени от раздразнени сътрудници, които обаче са постигнали целта си чрез хакерска атака.

Репликата ми е към онези, които намират за неетично да се чете чужда поща, в което са прави, но по принцип. Ако се вгледаме обаче в принципа, приложен към практиката на журналистиката, която борави по неволя и с анонимни източници, можем да се замислим дали пък случайно не става дума за удобно извинение да не се посяга на едни свещени стогодишни крави.

Щеше ли да има „Уотъргейт” без журналистите от „Вашингтон пост” да се доверят на анонимните източници?

Такива въпроси не измъчват т.н. журналисти в страни с така наречена демокрация ( „народна”, както беше в НРБ), защото държавата се е погрижила да нямат грижата да решават сами подобни трудни дилеми, съдържащи рискове. Забранено е и толкоз!

Демокрацията обаче е сложно нещо и понасянето на лична отговорност при решения на ръба на опасността от подхлъзване е сред съпътстващите свободата усложнения в живота на свободния журналист. Свободолюбието е заложено в човека, но далеч не всеки е готов да плати висока цена за отстояване на свободата (си), рискувайки понякога да я загуби в търсене на истината.

Преценката как се борави с анонимността по отношение на разкрития за подмолите на политиката ( и престъпността!) не може да се дефинира лесно по учебник, макар да има правила в етичните кодекси на медиите по света. Едно от тях гласи, че при използването на анонимни източници това трябва да бъде изрично посочено от журналиста, за да се избегне манипулирането на аудиторията. Именно на тази база Етичната комисия в електронните медии ( на която бях заместник-председател, но не участвах в обсъждането и гласуването по казуса) прецени единодушно в решението си от 12-ти октомври 2006-та, че водещият на предаването „В десетката” не е нарушил етичните правила, задавайки въпрос за имотното състояние на президента Георги Първанов на базата на анонимен източник, след като изрично ( и многократно) е подчертал анонимността на твърдението.

Както виждам, в случая с разбития от хакер(и) имейл на Илияна Йотова, макар и с елементи на възмущение от деянието, българските медии прецениха съдържанието на електронната й поща за достоверно и заслужаващо внимание по отношение на начините, по които БСП използва „граждани” под наем да й чистят анонимно столетния образ в българските медии.

Защо обаче категорично отказаха да направят същото- макар и с обичайната леко театрална погнуса от неморалността на надничането- и по отношение на също толкова скандалните разкрития от изтеклите напълно достоверни като податели и адресати преписки от електронната поща на Светлана Шаренкова, която беше цитирана от агенция ПИК да се ограничава с оправданието, че не е изпращала подобни неща ( оставяйки отворена възможността някой друг да ги е изпращал от нейния компютър)?

Шарекнова нарече „художествена измислица” публикуваните в ivo.bg нейни излияния срещу Станишев и семейството му, като и страстните и самохвалства как е „направила” президента Георги Първанов „лице на отношенията с Русия”. Твърденията й за „художествената измислица”, макар да кънтят на кухо от километри, бяха приети на вяра от българските медии с издайническо единодушие (а после се сърдят, когато някой обобщава за жалкото състояние на медийната свобода в България). Обслужиха я с мълчанието си- точно както и при случая с анонимния въпрос към президента Георги Първанов дали е получил два мезонета подарък от свой спонсор.

Понеже скромността ми не позволява да си мисля, че медийният бойкот на направените в ivo.bg разкрития от преписката на Шаренкова в интернет са общобългарски медиен заговор ( не ми е известно например друг вестник, освен „Ретро”, да е цитирал случая) срещу скромната ми личност, трябва да има някаква друга причина. И тя едва ли е в изключително високия морал на внезапно оперираните от порока на воайорския си апетит медии, които душат иначе за какво ли не, но когато стане дума за петата колона в България потискат този свой необуздан нагон със севернокорейско единодушие.

Излиза, че хакерската атака е по-легитимен метод за легализиране на една тема от общонационално политическо значение, отколкото е също толкова достоверното позоваване на неоспоримата откъм всякакви електронни белези и поднесена на тепсия истина за задкулисието на хората от проекта АБВ в БСП- истина за интригите, инструктажите и манипулиранията на вътрешнотпартийните боричкания с методи, прилагани явно и на национални избори.

Изобщо у нас се шири удобната практика да се вярва на властници- с днешна и стара дата, вместо на техните критици, когато опре до критичната ситуация на дуела дума срещу дума.

Нещо повече,например обектите на вербуване на от страна на ДС през десетилетията на комунизма биват разпъвани на кръст именно според оценките- устни и писмени- на онези, които са ги вербували , а в някои случаи направо са изнасилвали духовно рекетирани от тях хора, за да си получават заплатите за добре свършената работа.

Днес донесенията на професионалистите от комунистическите тайни служби са любим източник на вдъхновение за всеки, който пожелае да се разправи с неудобен опонент, попаднал някога в мрежите на ДС ( доброволно или не, но в подчинено положение на другарите офицери, тачени като любими събеседници и авторитети от българските медии, в които иначе по закон е забранено ченгета да заемат ръководни длъжности, а тъкмо такива ръководят шумно за носа общественото мнение като най-опитни бойци на шумния фронт).

Хак ни е с такива хакери, разбили трайно формулата на легитимността в българските медии: трябва да си полковник или най- общо казано – офицер от ДС, за да си уважаван, ценен, направо обичан от състезаващите се за твоето студийно благоволение медии. Всички останали, ако не са толкова легитимни, си остават анонимни до второ нареждане.

16 мнения за “Анонимният двигател с вътрешно го(во)рене”

 1. След като глупоста на бугурите , направи от синята планета черна дупка , от Слънчевата им система остана облак прах потъващ в нея!
  Уплашените извънземни , скочиха в корабите си и политнаха през 9 галактики в десетата, далеко от глупостта завладяла пространството !
  Казахме , че извънземните са си взели за талисман , като далечен спомен за някога съществувалото човечество , най-добрият им политик и водач ,чл.кор , академик , професор доктор Сава !Бяха го настанили като гостенин в една бронирана платинена стая , да стои в самота , размисъл и спокойствие, както той обичаше !
  Долу в багажното на кораба , тайно се бяха промъкнали Павлето и Плъхчо ,за по-кратко можем да ги наричаме Рязания и Нерязания !За разплод си бяха взели и двоустата Мия , която стоеше в другия край на багажното създавайки кошмарен бръм с устите си !Плъхчо и Павлето не можеха да я търпят много , но колкото да им задоволява нагона ставаше!Още повече с многодупчестата си структура ги обработваше двамата едновременно , без да се карат кой първи , кой втори , кой на власт!
  За Мия да припомним , че на Земята беше получила резонансно разтреперване , от съвпадение на честотите на лъжата и дебелокожието , което демонстрираше ! Това екстремно раздрусване , доведе до падане на мозъкът и в задника !Теоретично се предполагаше ,че при жени революционерки от com ,когато мозъкът им падне в задника , вагината им може да проговори ! Мия беше първият такъв случай , който извънземните следяха с удивление !

  Горе в платинената стая доктор Сава , се любуваше на умението си да оцелява !От цялото човечество само той остана , доказателство за “ интелектуалния апогей който носеше” ! Павлето го нямаше вече да го засенчва с безсмисленото си празно бръщолевене !(той не знаеше , че долу в трюма мишкуваха онези хубостници )
  Сава знаеше, че е ненадминат в управлението на примитиви !На Земята ги въртеше на малкият си пръст, защо да не опита да направи това и с извънземните !Между тях имаше една раса на примитиви , главно обслужващ персонал , можеше да оглави нея и да направи преврат !Те му носеха храната и чистеха , дори бършеха повръщаното ,когато препиеше !Не след дълго се сближи с тях и ги настрои против другите раси !
  Обеща им диамантената планета , ако убият капитана на кораба и той поеме управлението!(То така на времето уби и обра един мултак )
  Макар и извънземни , но и между тях имаше етническо напрежение и Сава го използва умело !На времето се беше заобиколил с най –продажните бугури и успя да превземе цялата им държава !Водеше за носа този глупав народ богат на предатели но не и на акъл !И сега се беше заобиколил с група извънземни от цивилизацията на примитивите ! Този прост народ , лашкан от галактика на галактика , лъган , че има само тъмна материя , никога не беше видял звездна светлина , нямаше мечти , нямаше цели , само труд в тъмнината на трюмовете !
  Затворен в платинената си стая ,доктор Сава ръководеше бунта на примитивите !Навън се стреляше и това беше добре !Щяха да се избиват помежду си , колкото повече вражда и разделение , толкова по–добре за Доктора !Ама глупави извънземни , векове наблюдаваха бугурите , и поука не си взеха !Вкара ги в същата игра, първо ги скара , след това ще започнат да се стрелят , ще разрушат реда , правилата, омраза ще ги завладее , предатели в гръб ще ги ударят , корабът си в кочина ще превърнат !
  Само трябваше да чака , за да излезе като спасител !
  Извади от джоба си тесте карти , останало от земното му пребиваване в бугурия !
  Взе да ги разглежда и нарежда според боята .Пиките бяха магистрати , прокурори , съдий, адвокати от бугурия , негови слуги !Купите бяха банкерите , бизнесмените , ддс крадците , обръчите – цялото му материално богатство .Карите бяха политиците , всъщност последното 42 събрание и правителството му бяха директно подчинени на волята!Започна от малка етническа партия призната от селяндура Желко , и за 20 години превзе и подчини цялата политическа система на бугурия !Спатиите бяха , журналята !Продажна бугурска пасмина ,която купи за жълти пари !По долнопробност журналята конкурираха дори политиците бугури !
  Тестето му беше увеличавало броят карти с времето !И май цяла бугурия бе станала негова , празно нямаше !
  Желко , Кончо, Саксчо , Плъхчо , Орешко, Филчолуд , балерината БорВелчо ,Цацо, Гоце ,Павлето – разбира се ,Волгар, Роско,Агент Димо-Кев-продажник от класа , Дилчо-лигата , прасето Саш, Карбол-ехидния ,метреса Вал ,Тош-вечният подлец, квачката Ив 7,всичко в 7 ……….. аааааа …… при журналята картите са много!Сложи ги на куп без да ги нарежда , какво да ги гледа тези слуги !
  Саксчо долетя от някъде и за месец, му поднесе цялата власт на бугурия !Той за 8 години мислеше , че Сава е крупие на маса в казиното бугурия , така и не разбра ,че го бяха сложили за министър на бугурия ! Ма то в действителност си беше като игра на комар, само че с парите на бугурите !
  Доспа му се , навън извънземните се биеха , сега ако имаше и една курва да го поразсъни!А тя беше долу в товарното!

  Нашата героиня Мия, се беше преобразила !Дали от гравитацията , дали от желанието си да впечатли шефа на оръжията на извънземните , тя изглеждаше почти като извънземна !
  Беше проходила на ръце !Краката и виреха нагоре като антените на извънземните,клатушкаше се като ходеше на ръцете си, а задника и беше таман като глава на извънземен ! Усмивката и вагинална , чудо и красота ! Беше станала универсален боец , можеше за говори орално и вагинално , можеше да ходи на крака и на ръце , дори се беше научила да яде през ануса си и да изхвърля отпадъка през устата си , направо уникално !Ма тя си беше такава и на Земята , като отвореше уста и всички онемяваха !По надговаряне в телевизиите на бугурите водеше с обиколки , рекордьор за всички времена и страшилище за журналята щото ги мелеше по двама трима !Тя на Мия работата и беше опечена , готова да се покаже на извънземните и да се осуче на командира !

  Ами нашите двама хубостника в трюма ,какво ли правеха в тази тъмница?То за Плъхчо тъмнината си му беше удобна , но на Павлето му се искаше светлина , показ , да го видят , да го чуят как говори умности !Нищоговоренето с префърцунени ингилизки думи му беше стихия !Като излезеше едно време на трибуната на бугурската рада , та като ги заусукваше онези ти ми порои от умопомрачителни словосъчетания с дълбокомислено нищозначене , пулеха се и се стряскаха бугурите , брей какъв умник си имаме !И следваха теманета от едните теманета от другите !Имаше един беловлас хиподил, скачаше като петле на всички , ама на него не смееше , щото си бяха една банда – тази на провала на бугурите !Пък и доста юзди му бяха сложили , та му ги дърпаха като не слушаше , иначе си беше кротък и страхлив към силните !
  Долу в тъмницата Плъхчо и Павлето , отписаха Мия за нагонните си цели с които бяха я взели със себе си , като видяха че се прави на извънземна , значи нещо си е намислила !Те двамата герои от целувки и милувки взеха да се поопипват здраво в тъмното и помежду им искри взеха да хвърчат ! То Павлето и на Земята водеше парада та Плъхчо му даде да се пооблекчи в него , както си беше свикнал да му се навежда !То в тъмнината кой ще разбере , пък и буругските телевизии ги нямаше да им задават въпроси за гейове и кой, кой ! Ама ако знаеха колко е хубаво да си гей , особено в политиката , пара и чудо падаше !

  Бягащият от глупостта на бугурите кораб на извънземните , беше вече заразен от вирусът който техният гостенин доктор Сава им пусна !
  Властта на космическият съюз се търкаляше между галактиките и нямаше кой да я вземе , докато извънземните се биеха по корабите си !
  Докторът отново беше повърнал на пода от препиване в платинената си стая !
  Ликовете на безкрайната поредица негови слуги , от тестето карти ,се рееха наоколо в безтегловността , те бяха вече свободни в смъртта си !

 2. Браво на Иво. Агитпачаврите още от началото на интернета вилнееха под предлог, че имат свободата да саботират всяка здрава и конструктивна мисъл извън определените точки на БКП/БСП. С една дума цензура с заливане с море от глупости. Въпрос, който изкриви прехода в обратна посока. Видяхме как сполучливо историята с партийната агитация в Констинбродската афера настани едно правителство нежелано от никого. Каквито и изборни закони да имаме, докато не парираме лъжливите ходове и заблуди ръководени често от добри и безскрупулни специалисти, няма да се чуе истинският народен глас. Лъгаха ни за някакво “освобождение”, лъгаха ни за “световен комунизъм”, лъгаха ни за какво ли не. Пак ли ще оставим същите лъжци да продължават да ни лъжат? Трябват ни още много като Иво, проникнати от съзнанието за отговорност и вяра в този народ.

 3. Не им стигат троловете по форумите , та и Партия на троловете си направиха от телевизионери.Тролска телевизип си имат отдавна.А и не само една.И междувременно се теглят милиардни заеми.При неработеща икономика, връщането им ще е невъзможно.И после.Мислех да сложа удивителен, но всъщност си знаем – а ла жан виденов сценарий.

 4. Опорни точки, измишльотини, бутафории – и контрапротестите, и положителните коментари по блоговете, и изопачаване на факти, и показните акции и всичко си е чиста измама. На полицията не й пука за битовата престъпност. Онзи ден (в сряда) се обадих на 166 да им поднеса “на тепсия” сигнал за нова тактика на измамниците. Причакват самотен стар човек, който в ранна дата (според годината на раждането му) получава пенсия в пощата сам без придружител и го спират да го попитат дали живее сам, защото по линия на БЧК раздавали храна и продукти на самотните стари хора. И наивните зарадвани си дават всички данни и чакат, а дочакват разбойници. В нашия блок по погрешка звъннаха на мен при разузнаването на обстановката и аз веднага се обадих на 166. И какъв беше резултатът? Направо се смаях – да им се обадя, когато дойдат да я обират или убиват. Не уточниха дали не искат и да дежуря на вратата й. Нито ще проверят на съответната поща какво става, нито ги интересува престъпната група. Това е. За телевизията дрънчат оръжие жандарми, а всъщност – нищо.

 5. След манипулацията наречена “Студена Война”и безшумното изчезване на СССР се подразбира,че не съществува хитлеризъм,сталинизъм,папизъм,ислямизъм ,маоизъм,титовизъм,живковизъм…,а има единствено Чърчелов комунизъм и тъпи предатели.Така че на който и …”изъм”,да се довериш и с живота си да го защитиш, накрая получаваш чърчеловия комунизъм,който развява червеното знаме на мултинационалния банкер Ротшилд.

 6. Тази мръсна игра с досиетата продължава успешно.Агентите са линчувани,а вербовчиците и шефовете им,са на почит.Те са по телевизиите,дават акъл,могат да заемат ръководни постове,пълен комфорт.Ако през 1989г.имаше лустрация за 10 години,досега да сме прочели тази страница от историята си.

 7. Не разбрах сега аз трябва да съм погнусен от това че фактите са излезнали от някакви хакерчета разбили пощата на един евродепутат ? Нима някой очаква комунетата да излезнат и да си кажат какви манипулации направиха с Костинбродската афера и какво правят само и само да са на власт?Направо съм потресен не погнусен.Съвеста трябва да я има и при едните ипри другите,ама тя май липсва във всичките.

 8. Коментар със стратегическа перспектива! Без да се самохваля с прогностични дарби, бях писал преди месец, че след “френския” скандал с волэн сыдерав ще стане само това, което може да стане с подобна смрад в България- резила ще се бонфицира, лекето ще триумфира сред гора от микрофони, ще е затрупан от покани за ТВ-интервюта- и толкова. Сега – на бас се хващам,че след 4-5 години българският избирател ще бъде изправен пред “лявата” БСП и “дясното” АБВ. Вот выбор, също като в Русия! И така ще стане, помнете ми думата, защото вече клокоча от гледката- ако Реформаторският блок не се събуди, не изрита всякакви изтрещели и изтъркани плямпала и не започне твърда, агресивна и масова кампания в голям американски стил.

 9. Тази ИСТИНА,която е описана по горе е УЖАСЯВАЩА.Напишете РЕЦЕПТА ЗА СПАСЕНИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Така е. Ние живеем на Рб на културния разлом между ориенталския деспотизъм и европейската демокрация. При това в постболшевишко общество, овладяно от чевръстите измамници от колоните крепостни доносници, начело с Главатаря на доносите мижетурката проф.,д-р,кин,мин,идр проституции МИТЮ гестапото. ДоганПеевски е само клонинг.
  За да сме сигурни, че сме част от общогеографска зараза е достатъчно да погледнем Гърция и Македония. Или само за днешния ден сравним сбития от историята:
  1902 г. — Открита е първата линия на метрото в Берлин.
  1906 г. — Във Великобритания е създадена Лейбъристка партия.
  1914 г. — Император Николай II издава указ за борба с алкохолизма в Русия.
  ……………..
  🙁

 11. @Стамбо

  Гоцы няма да стане десен лидер, защото няма кой десен избирател да се излъже да гласува за него. Виждате, че нито той напуска БСП, нито от БСП го гонят, а това сигурно говори, че той тепърва щестава отново фактор там. Най-вероятно БСП&АБВ след евроизборите ще плеснат с ръце и ще се прегърнат в някаква нова лява коалиция против България, на която Гоцы ще стане лидер. Толкова за фалшивото ляво.

  Колкото до фалшивото дясно: там наистина има проблем, защото ГЕРБ издиша и на Бойко Борисов му писна да се прави на политик, докато хиперактивният Дудук е още по-голям въздух под налягане със съмнителна репутация, но без харизма, така че никога няма да успее да заеме мястото на ББ като фактор в дясното. Но за гоцыво-станышевая шайка, която така или иначе разчита предимно на купен вот, това не е проблем. Проблем може да й бъде само обединението на истинските й противници, каквито сме мнозинството редовни коментатори в този блог. Жалко, че на г-н Инджев не му се влиза в политиката… 😉

 12. Както почти всеки път, трудно е да се добави нещо съществено към проницателното око на г-н Инджев. Преди 15-тина години наблюдавахме отделни блюдолизци и платени червени статии в пресата, /като изключим разбира се такива феномени в лайно-разпръскването като Мадам Малария Велева и бай ви Ганя Блъсков/, докато сега имам чувството че целият дневен ред на обществото се определя от няколко гнусни шефа на ДС и техният водещ помешчик от Азиатският департамент…

  Докато пиша коментара си, чувам по БТВ следната “новина” – днес било годишнина от нещо си в Северна Корея, на тази дата Ким Чен Ир направил нещо си, /май се е родил/, и по този повод някои военни били повишени в чин. Всички доволни и празнуват. Край на “новината”.

  Забравиха да кажат, че измежду повишените е генералът шеф на ракетни войски, които войски тържествено заявяват, че имат и междуконтинентални ракети, и скоро ще ни подпукат нас, капиталистите на другия край на света..Нормалните инфо-агенции завършват този репортажа поне с изречението:

  “The Kim family has ruled the communist state for more than six decades through a pervasive personality cult and an iron fist”, което изречение нащте юнаци скромно пропускат…

  Всеки ден такива прекрасни манипулации се леят отвсякъде, и аз се чудя – дали има единен център тук, в България, сътворяващ всички “новини” от сорта, или Азиатският департамент спуска общите опорни точки, и само “отделно взети” гениални дудуци имат правото “да създават новина”? При всички положения, при такова яко и постоянно промиване на мозъците е логично да има объркани хорица като коментиращият по-горе “папа бенедикт 16”, което е и една от целите на руските специални служби, заедно с износа на комунизъм/нацизъм и национална вражда.

  Но да не ставам многословен – защото темата е огромна.

  @ Шопенберг и Стамбо, които смятам за съмишленици –

  Стамбо, голямата и агресивна американска кампания струва стотици милиони, откъде да ги вземат протестиращите?

  Шопенберг, за да подсиля казаното от вас ще добавя, че първата линия на метрото в Лондон е завършена през 1863 г, а пък в Русия всеки, който се е опитал да се пребори с алкохолизма, е завършил зле – и Николай Втори, и Черненко, и Андропов. Но човек като се замисли малко разбира, че в един смисъл и Сталин, и Ленин са завършили зле, и само руският народ, след поредният стакан с водка, по един чудодеен начин завършва добре! 🙂

 13. бащицов СТАЛИНИСТ ХVI, ако можеш – дефинирай ни какво би трябвало да се разбира под “дълбокомисленото” ти словосъчетание – “чърчЕлов комунизъм”?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.