Реститу(р)ция буни етническия пир с пирова победа на(д) (пост)модерния патриотизъм у нас

Феноменът с феновете на футбола като ударен отряд срещу цигани, турци и мюсюлмани, изригна днес в един от най-древните градове на Европа, прославил се също в наше време с мирното съжителство на различните религии и етноси.

Напук на обичайната параноя при анализа на публичните гневни изблици по улиците на България, обяснявани от техните противници като платени сборища, вярвам в автентичната емоция на участниците в сраженията с полицията по улиците на Пловдив и същевременно питам що за вакуум на ценностите имаме, за да бъдем представяни на терена на патриотизма от футболните фенове.

И случайно ли е създаден той?- защото не емоцията е главния проблем.

Обединените сили на футболни агитки от различни български градове и клубове пресъздадоха по техния си начин девиза за съединението и силата, демонстрирайки силата на обединения си гняв в града на Съединението срещу вероятността мюсюлманското вероизповедание ( по примера на БПЦ) да си върне имоти, заграбени от комунистическата диктатура.

Стигна се до безпрецедентните 120 арестувани демонстранти, което прави от тази гледна точка събитието да изглежда като по-опасно за държавата от (почти) всички улични събития през последния близо четвърт век, през който СССР, Партията, милицията и ДС престанаха да забраняват на хората да протестират- дори напротив, в някои ситуации бившите надзиратели на затвора НРБ направо поощряват някои фенове да пощуряват.

В известен смисъл имаме повторение на „септемврийското въстание” от 24 септември 2011 г. срещу омразния Цар Киро в село Катуница, където се стигна до палежи и екзалтация на същите групи младежи.

Пловдив обаче не е нито Катуница, нито катун, а е обратното: пример за стотици години паралелен живот на култури, етноси и религии- пример, сочен за пример от наши и чужди почитатели на този рядък феномен на толерантността на Балканите ( в световния бестселър„Балкански духове” авторът Робърт Каплан определя знаците на търпимостта между религии и етноси в България като уникално изключение на Балканите).

Емблематично е тъкмо в този балкански оазис на вековната търпимост да видим в миниатюрния му нашенски вариант „сблъсъка на цивилизациите” ( почти по Семюел Хънтингтън) и то след като толкова години ни обясняваха колко цивилизовано сме се отървали от сблъсък между комшии след т.н. възродителен процес. ДПС не само превърна лакомията на своята върхушка в детонатор и катализатор на националистическите чувства в България, но дори се нагърби с ролята на Русия и СССР в в натякването, че трябва да сме им вечно благодарни,че са ни спасили ( Русия от турско от робство, а ДПС- от етнически кръвопролития).

И едното и другото е частично вярно: Русия води война с Турция, след което окупира България и след края на окупационния режим до днес не е спряла да води война срещу българските интереси с различен интезитет. По същия начин ДПС овладя страстите в собствения си ареал и има своя принос в мирния преход, но същевременно го окупира и сега го пали с подстрекателски предизвикателства.

Футболните фенове били „глупави”, а? Обаче знаят защо атакуват Lafka, както ни осведомява без допълнителни обяснения партийният официоз „Дума”, оставяйки вероятно в неведение онези свои читатели, които нямат представа за връзката между депутата от ДПС Пеевски и инвазията на бизнесначинанието с будките за вестници, цигари и дребни лакомства в цялата държава. „Дребни лакомства”, част от лакомията на едро на управляващите!

„Демонстрантите отидоха и пред сградата, където се помещава местната централа на ДПС. Там те атакуваха “Лафка”, разграбиха я и нападнаха продавачката.”, пише днес в. „Дума”, но не влиза в подробности какво е общото между вестникарската будка и гнева на тълпата.

Интересно е, че тъкмо фенове на унизително слабия от доста години български футбол- невзрачен у дома и прозрачно заподозрян в чужбина в корупция и други парализиращи болести, се превърнаха в защитници на патриотичната правда.

Ще рече някой: нормално е унизените в техните чувства да се бунтуват.

Ще попитам обаче в стила на български пътен полицай след установено нарушение на спрения от него участник в движението: „ ами сега, кво праим”?

Искам някой да ми даде разумно обяснение как стана така, че след толкова успешен победен ход на етническия мир днес берем ядове с последиците от т.н. мирен преход – до такава степен, че изразителите на българския патриотизъм се оказват организираните на клубен принцип футболни запалянковци, въоръжени с тежките като камъни обидни квалификации срещу турци и цигани по стадионите, а вече и пред джамиите.

А от запалянковци, освен да запалят нещо, друго не може да се очаква в ситуация, при която няма други желаещи да се борят за българска кауза- такава, каквато я разбират запалянковците.Те никак не са глупави, но няма кой да им каже две думи за белите петна от червената ни история, които цяло едно поколение запълва по своему сега.

Според запалянковците, понеже ножът е опрял до кокала, решението е просто: апелативният съд спира реститу(р)цията на една джамия в лоното на мюсюлманското вероизповедание и така възкръсва етническия мир.

Има обаче един тест за сложност при истински критични ситуации. Той е в мълчанието на политици, партии и държавни институции.

И обратното: крясъците от парламентарната трибуна с ясното съзнание, че наливат мазно в пехливанските страсти по етнически и религиозен признак, случайно ли съвпаднаха с изблика в Пловдив, предвождан от футболни агитки, оказали се челния отряд на патриотизма – нещо като Общонародния комитет за защита на националните интереси ( ОКЗНИ) в началото на 90-те години ( откъдето тръгна политическата кариера на Георги Първанов)?

Къде е в цялата тази картина на обърнатият към ценностите на 19 век патриотизъм на българите е погледът към вчерашните съветски окупационни корени на днешните постколониални драми на България?

Защо джамиите (музеи или не) са обект на толкова гняв и страст като символ на една преодоляна окупация от преди близо век и половина, а стърчащите далеч по високо знаци на съветската окупация ( общо 83 на брой в цяла България) не привличат патриотичния гняв на феновете на българската свобода и независимост- независимо от ясната им връзка с незавидното изоставане на България в състезанието по просперитет и благоденствие между европейските народи?

Защо патриотичната агитация на Дядо Вазов, напълно в крак с времето си, днес продължава да легитимира патриотизма в условия, които нямат нищо общо с реалностите на нашия постсъветски 21 век?

На какво се дължат „пропуснатите ползи” в открояването на истинската заплаха за днешна България и в чий геополитически интерес се поддържа невежеството за близкото ни минало , за да се връщаме отново и отново към изискуемата от нас вечна и безпрекословна благодарност за българската свобода в далечното ни минало?

Защо го няма модерния български патриотизъм, който би трябвало да се бори за свободата на България с поглед напред и на запад, където са примерите за просперитет и благоденствие, но буксува в кървищата на земите ни и войните от преди 100 и повече години?

Кой има полза от разединяването на България- този път не на Източна Румелия и Княжество България, а на на произточно и прозападно настроени българи, каквото е фактическото разделение на нацията?

Кой?

Кто?

Отговор на този въпрос търсят и в Русия.

Десетки руски писатели се подписаха в открито писмо по инициатива на местното поделение на международния ПЕН-клуб, с което се обявиха против ограничаването свободата в страната.

Над 40 автори, сред които Андрей Битов, президент на Руския ПЕН-център, Алексей Симонов и Людмила Улицкая – вицепрезиденти на центъра, протестират и срещу начина, по който се задушава правото за разпространяване и получаване на информация.

Другите по-известни имена в писмото са Борис Акунин, Виктор Ерофеев, Олег Хлебников, Лариса Миллер.

То е предизвикано от разправията в Русия около текст на популярния сатирик и публицист Виктор Шендерович, направил паралел между олимпиадите в Сочи през 2014г. и в Берлин през 1936г.

Ето текста на обръщението:

“Напоследък в страната все по-отчетливо се проявява изключително опасна тенденция на ограничаване конституционните права на гражданите и на първо място ограничаване свободата на словото и правото на разпространяване и получаване на информация.

Ето събитията само от последните няколко седмици. Фактически е прекратено излъчването на телевизионния канал “Дождь”, известен със своята независима позиция и нерядко разминаващ се в оценките на събитията в държавните канали. Не спира, напротив, увеличава се натискът над радио “Ехото на Москва” и “Новая газета” и, накрая, разгърната е безпрецедентна, поне за постсъветския период, кампания срещу нашия колега, членът на Руския ПЕН-център, известният сатирик и публицист Виктор Шендерович. Отвратително и дълбоко безнравствено е – дори на някого да се струват спорни авторските му оценки – той да бъде заливан с мръсотия по държавната телевизия, както се случи в програмата “Вести” от 11 февруари, съпроводено с демагогски коментари на водещия и излъчване на кадри със скрита камера, заснети по време на планирана провокация.

Според най-новото проучване на организацията “Репортери без граници” по рейтинг за свобода на медиите нашата страна е на 148-о място. Разбира се при такива показатели и дума не може да става за някакво подобряване престижа на Русия пред международната общественост. Очевидно, че само със спортни постижения не става.

Не може да не разбирате, че задушаването на каквито и да било конституционни права и особено на свободата на словото помага и все повече ще помага за съживяването на най-мрачните обществени инстинкти, което, на свой ред, задължително ще доведе към непредсказуеми и навярно гибелни за страната последици. Да не говорим за това, че развиване на събитията в тази посока поставя Русия извън глобалния цивилизационен процес.

Имаме правото да разчитаме държавата със съответните си институции, включително висшите органи на властта, да не бяга поне този път от своите преки отговорности и да застане в защита на конституционните права и свободи, включително и на свободата на средствата за масова информация, използвайки всички налични правови механизми.”

21 мнения за “Реститу(р)ция буни етническия пир с пирова победа на(д) (пост)модерния патриотизъм у нас”

 1. Доктор Сава се събуди ,с пиянски махмурлук в платинетата си стая!Беше заспал на повръщаното , а напоследък се и изпускаше !
  Навън в коридорите на звездолета , извънземните примитиви се опитваха да направят преврат и да сложат доктор Сава за командир , защото им беше обещал диамантената планета !Но нещата вървяха твърде бавно , затова доктора извади тестето карти и започна да подготвя сценария!Взе картата на жокера , тя беше както всички знаят без боя и влизаше в универсална употреба , замествайки други карти !Жокерната карта представляваше беловлас невротик с изкривено лице на бабаит!Ако имаше кафява боя карти той щеше да е асото, но нямаше , затова го беше сложил жокер за аварийна употреба !Ползваше го когато трябва да се изостри обстановката , а сега това за преврата беше нужно!Беше опитен по самолетни патаклами , създававаше суматоха и тупик около себе си , ако беше сега на звездолета щеше да отиграе перфектно топката , поредната му мъжка секретарка !Поне един набит щеше да има и няколко взривени отсека !Но този ненормалник ,както и цялата му курортна сюрия беше потънал в черната дупка на бугурия!
  Мия пропълзя от багажното в осветените зали на звездолета !Изправи се на ръце и клатушкайки се като извънземен взе да ходи !Краката и виреха нагоре като антените на извънземните , но на земята това по скоро се асоциираше с рога !Много рога беше слагала тя , на много хора в бугурия , мъже жени всякакви , а за последно беше сложила рога на всички бугури с избирателният си кодекс , който измудри !Подигра се на всички , както само тя го можеше !Вървейки на ръцете си , тя говореше двуустно , създавайки ужасен бръм , шум , и суматоха около себе си !Извънземните изпадаха в паника и главоболие от непрестанният бумтеж от думи които не разбираха !Те се насъбраха около нея , разглеждаха я що за създание е , за такова в галактиките не бяха чували да има – двуговорно !Някои от извънземните имаха пипала , опитваха да запушат дупките от който излизаха звуците ,защото беше нетърпимо !Сложиха пипало в устата и но тя взе да го дъвче със зъби , сложиха и в една друга дупка но от там взе да излиза метан и отблъскваща миризма, накрая опитаха в третата дупка и о чудо , Мия притихна !Това извънземно което си беше сложило пипалото в нея , започна да усеща конвулсии странно гъделичкане по пипалото, това не му се беше случвало, да достигне пипалност !Но щом извадеше пипалото , Мия отново започваше да боботи !Представете си бебе на което сте извадили биберона от устата, следва рев , и вие отново връщате биберона за да има тишина ! Затова извънземните решиха да дежурят и всеки да отдели малко от времето си , за да държи тази важна дупка на Мия постоянно запушена и да има тишина !Наредиха се в редица и чакаха редът си като съвестни извънземни !Отстрани влюбените Плъхчо и Павлето хванати за ръка се хилеха ,гледайки сеира , който Мия създаде на кораба с присъствието си ! Извънземните не знаеха как се нарича това което правят с Мия , ама нашите герои знаеха !Сами те мине не мине време се натискаха по ъглите сменяйки си ролите на мъж и жена , бяха изпаднали в състояние на универсално двугейство ! Това беше по-висша форма на партийност , от двуличието !За да те приемат в com трябваше задължително да си двуличен !Колкото по-двуличен толкова повече те издигат !Всеки трябваше да го умее защото иначе след като си ругал , съскал, лъгал и мазал в меджлиса, после трябва да е обратно в семейството с децата и близките !Трябва да си двуличен, когато галиш децата си и със същите ръце биеш децата на другите по улиците !

  Бунтът на корабите беше забелязан от най-светлата и голяма галактика във Вселената , тази на Високият чер Об,както и от галактиката Меркел на точните , на Бастилионите и тази на източните Самураи!Те си комуникираха по червеивите канали за връзка , които понякога използваха и за шпионски цели!Подслушваха се да не би някой да сътвори анихилационата бомба , която беше забранена с договор !
  Великите галактични сили , решиха да се намесят и прекратят опитите на доктор Сава да превземе звездолетите им!И не само това ами да върнат времето и възстановят Слънчевата система , виждайки стореното злодейство от доктора !
  Как щеше да стане това ?Цялата вселена е енергия и ако я владееш може да постигаш целите си !Но енергията на познанието е по-силна и по-велика от всичко , а тези сили владееха познанието , тяхното развити е беше основано на този принцип, за разлика от бугурите, които наблегнаха главно на фекалното производство !
  Още през 20 земен век те бяха подсказали чрез Айнщ и Бор , познанието за относителността и квантовата същност , които хората така и не разбраха напълно , защото ги смятаха за противоречиви!
  Сега точно с това познание , изкривявайки пространството като лист хартия , и съкращавайки разстоянията по този начин , щяха да върнат времето, когато Слънчевата система съществуваше !

  Междувременно се заеха да неутрализират бандата на четиримата , оглавена от доктора !Наказаха ги като им дадоха това към което са се стремили винаги !
  Направиха ги безсмъртни и велики в собствените им очи !
  На Мия дадоха зали пълни с роботи , и трибуна от която тя да не спира да им боботи !
  На Павлето и Плъхчо им направиха многобройни партии от роботи , кой от кой
  по-алчен и властолюбиви !
  На доктор Сава му дадоха да управлява цялото това население от роботи чрез тримата хубостника , които и без това си му бяха подчинени !
  Дадоха му и много диаманти , злато , платина !
  Затвориха ги в един кораб и го пуснаха да обикаля в бавна орбита около черна дупка !
  След хиляди години може би корабът щеше да бъде погълнат , но до тогава , те богатите , безсмъртните , щяха да гледат в очите опасността и тъмнината на дупката !
  Никога нямаше да видят Слънцето , нямаше да имат обичта на другите, нямаше да чуят- благодаря !

  И го направиха……., Земята беше на орбитата си около животворната Звезда !
  Времето 2014 г.
  Във Вселената рядко можеше да се намери такава синя красавица !
  Хората имаха всичко необходимо за да осмислят съществуването си , подарено им от извънземните !
  На мястото на бугурия , на запад от Черно море се намираше България !300км ивица от дюни и ситен златист пясък красеше държавата на българите !Вълни от зеленина се виждаха над Странджа и Родопите .В Пирин алпийските върхове отново се бяха юснали към небето , а отдолу като огледала ,бяха притихнали езерата му !Коне пасяха на воля по зеленото било на Рила , реки се спускаха по склоновете с най-вкусната вода на Земята !Равнини като тепсия , населявани от изстрадал но добър народ !
  Те имаха всичко … за да успяват !

 2. Докато се правим на Убидени, някой си прави Убединение направо в затворените очи на иначе етнолюбивата ни нация. С други думи, или с по етноусвояем израз – на гол г*з майтапа си е живо онодване.
  http://www.faktor.bg/images/PDF/DPS_2.pdf
  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/16575-skandalno-nad-2700-turtzi-si-prisvoiha-polovin-balgariya-snimka.html

 3. Кой?
  Ами кой ако не АЛФА-ДЕМОКРАТЪТ който забрани НПО със закон.
  Кой ако не АЛФА-ДУХОВНИКЪТ който вкара протестиращите с/у него и РПЦ в затвора ( и които “великодушно” освободи неотдавна).
  Кой ако не православният АЛФА-ПРОСВЕТИТЕЛ който показа на цял свят чия е кирилицата преди няколко дни.
  Кой ако не АЛФА-АРХИВАРЪТ който държи всички архиви на СССР и други отвлечени от съседни страни заключени и не дава нищо на никого.
  Кой ако не АЛФА-ИСТОРИКЪТ който ПОДГОТВЯ ЗАКОН ЗА КРИТИКАТА НА СССР и заплашва със затвор критично настроени историци.

  http://www.vedomosti.ru/politics/news/22192091/sssr-vyshe-kritiki
  http://www.svoboda.org/content/article/25255849.html

  «Дождь» не съм гледал но често чета и гледам в «Новая» и «Ехото», а сайта на Солонин (най-опасния критик) следя редовно. «Дождь» мисля че го спряха главно поради това че в дискусията за Ленинградската блокада се стигна до нажежени спорове, в които аз за себе си открих за първи път да я наричат «ЛЕНИНГРАДСКИЯ ГЕНОЦИД» (в Ехото). После проверих в нета и открих и друго нещо – че такова определение съществува от доста време.
  Мога да кажа само че с оглед на установилата се вече тенденция политическият климат в Москва да се пренася след известно време в София то може да се очакват и в БГ в скоро време изменения по метеорологичните параметри като НПО – затваряне на протестиращи с/у БПЦ – снишаване по въпросите за кирилицата – затвор за критиците на МОЧА и “освободителната” роля на СССР и че петоколонието работи и ще работи в тая насока.
  А след “последната останала светиня” – «Победата във ВОВ», “руската мисъл” и “руската идея” ще се сдобият с още една “светиня” и това ще е «Победата на ВОВА» в Сочи.

 4. Аз изобщо не разбирам тази “кауза” за “опазване” на българската земя. Че какво толкова ще стане ако Мюфтийството придобие собствеността върху тази, или която и да било друга земя? Да не би това да я прави турска земя? Та нали Мюфтийството е регистрирано по българското законодателство, тоест е българска институция, както БПЦ и др. Защо никой не се е притеснил, че имотите (не малко) на БПЦ ще бъдат откъснати от България в полза на Русия?
  Да не говорим, че тук тепърва трябва да се произнесе съдът, който трябва да определи дали претенциите са законни или не. Откъде накъде някакви хора решиха, че законите в държавата трябва да важат само за християните (и то православни), а другите вероизповедания, какво, да ги забраним ли? Или мюсюлманите в България не са български граждани? Никъде не е записано, чевсеки български гражданин трябва да е бял, православен християнин, живял само в България, мразещ запада, циганите, турците и марсианците…

 5. @ Пафката
  Че какво толкова ще стане ако земята си остане собственост на държавата на всички българи нали джамията е дадена на Мюфтииството. Освен това е паметник на свободната българска духовност от преди 1878г и това трябва да се помни и предава на поколенията.

 6. Към г-н О. Георгиев
  Сега прочетох и третия откъс от разказа Ви и искам да Ви поздравя и благодаря за свежия хумор и ведрина която ни давате. Аз някои персонажи не можах да идентифицирам (Павлето), други успях, мисля, но никога не съм имал удоволствието да гледам и слушам (Миа). Бих искал да Ви помоля за един съвет-препоръка, както и другите колеги тук. Тъй като не съм запознат изобщо с това чудо и неговите ораторски способности ще ми се да попитам дали си заслужава да се запознае човек или е по-добре да си остана с Вашата прекрасна обрисовка?
  Иначе си имам слабост да слушам оратори и да оценявам уменията им, като тъкмо едно “ЕТ” сега ми е най-присърце и съм му голям фен. ЕТ беше наречено от IT-com cъсловието, страдащо от същите болести на BG-com петоколонието. Знаете, като нямат аргументи го избиват на физически нападки и обиди, не е само в БГ. Жалко че навярно никой няма да разбере какво говори ако постна линк, но за мен има всички предпоставки и дадености да е бъдещата Тачър, така както върви, а е само на 37 сега.
  А на БГ пишман-десните пишман-политици с философско- филмова закваска бих искал да препоръчам да се опитат да направят поне един филм по сценария Ви, като се вижда че адекватна дясна партия не могат да направят и в парламента няма да могат да влязат . Тогава и ние ще можем да се похвалим с филм за лидерите на БГ-прехода, няма само Вайда и поляците да се бият в гърдите че имат такива. А тъй като съвсем наскоро четох че професорът, как там се казваше, дето е на инвалидна количка и пусна теорията за черните дупки преди трийсетина години, сега доста сензационно е заявил че такива всъщност нямало, по последните му открития. От което следва че вероятността д-р Сава и ескорта му да не бъдат погълнати от черната дупка се повишава невероятно много и напълно е възможно неговото завръщане, което може да бъде също така успешно описано от Вас в следващата трилогия ….«Завръщането на Савата»
  Поздрави!!!

 7. @ Луков
  Ами нищо няма да стане, дори може би е по- добре. Но не виждам каква е драмата да стане собственост на Мюфтийството. Не говоря за конкретният случай, а по принцип.

 8. @до R.Iordanov.
  Павлето(ДС агентурното име на Местан е агент Павел),Миа е Мая зам.предс.на НС-не е лошо да я видите в някои от бг сайтовете,има я почти всеки ден,:)!
  Преди ви взех за силно десен и интелигентен коментатор тук,даже питах няколко пъти къде изчезнахте, но ми се струва,че малко залитате в критиката към РБ,колкото и да е още в зародиш,но няма друго по-сериозно предствавителство на дясното. Гражданския съвет към РБ има доста свестни хора.Прочетете днешното интервю на И.Костов днес пред бтв,може да видите точен анализ,ето пълен запис:http://www.focus-news.net

 9. Уважаеми г-н Инджев, нещата според мен са по прости. Става дума за добре организирани провокации на управляващите, целящи втвърдяване на електората на ДПС и и този на БСП. Вчера се чупят стъкла на джамия, днес бутафорен Луков марш,в който участват хората на агент Иван от МВРо и Боян Расате, плаши бесепарите с “надигащ се фашизъм”. Колкото до нападението над Лафка и продавачката то цели дикредитацията на противопоставянето на империята на Пеевски. С една дума управляващите си създават фалшиви противници с цел опорочаването чрез екстремистки действия на едно истинско противопоставяне срещу тях.

 10. До РОСЕН ЙОРДАНОВ:
  СТИВЪН ХОКИНГ – наричат го “съвременният Айнщайн”; сериозна ревизия на общата теория на относителността;наложил собствен оригинален поглед върху космогонията, генезиса и структурата на Универсума; известен на широката публика с популярната си книга “Бебета-Вселени”.
  Поздрави!
  🙂

 11. Партенона,този шедьовър на гръцката архитектура и символ на гръцкия гений след превземането на Атина от османците през 1460г.е превърнат в джамия.Трябва ли мюфтийството да претендира за реституция?Дворецът в Преслав е разрушен и камъните му се използват за строеж на джамии.Има международни договори и те трябва да се спазват.Политиците в България използват чувствата на християните, за да си редят листите.

 12. Тези момчета поне отсрамиха заспалия българин ! И те не са ГЕРБ-ава шпиц-команда / по шизофренното състояние на в.с. / , а защитници на все по- малко оставащите българи и българско на нашата земя.Това са ангажирани социално- политически млади българи- ангажимент , залегнал в уставите на футболните фенове в Европа! Много от тях правнуци на тракийски българи.А декларацията на турския дипломат с искания за намеса в съдебните дела на европейска България ???Сега мюфтийството щяло да си оттегли предложенията за вакъфските имоти , ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ БИЛИ ОЩЕ УЗРЕЛИ за техните искания . После като ,,узреем,,/ демек като останат тук само цигани , болни пенсионери, мюсюлмани и олигархични кръгове/, тогава ще си поискат и цяла България , понеже султанът е бил по закон собственик на поробената ни земя! А Вие си подкрепяйте Риформаторската банда, която няма виждания за промени,не ги артикулира , загледана само в собствения си пъп за оцеляване .Нека си кажат поне как се харчат парите на ислямиста Таип Ердоган чрез ,, партньора,, Корман Исмаилов .

 13. P.S . Стогодишната и коалиционния й партньор ДПС са обиграни играчи в изработването на провокации- лесно е да се внедрят 2-3 платени момчета с малко камъни в ръцете . И лафката е на мюфтийството, а по джамията няма нападения/ ще стане прекалено провокативно /.

 14. @Адриан
  Tочно така е, както сте го описал. Поздрави!

 15. До г-н Маринов

  Благодаря, ще се запозная. А днешната ми критика съвсем не е към РБ, никъде не съм го споменавал а СПЕЦИАЛНО към ФИЛОСОФСКО-ФИЛМОВИЯ КОНТЕНТ в дясно. Които нищо дясно не сътвориха доколкото ми е известно. Надявам се да са се отлюспили окончателно и това което е останало в РБ да е качествено и стойностно.
  Критиките ми към РБ си остават, с нищо не са опровергани но сега не искам да се спирам отново на тях.
  Поздрви!

 16. За всички мислещи хора този неочаквано избуял етнически конфликт е АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ на БСП/ДПС/Атака, чрез ДС агентите им “в оставка” (а защо не и “на служба”). Така БСП се опитва да се покаже неотстъпчива и дистанцирана от ДПС, за коалицията с кооето я обвиняват много бъдещи избиратели (а и АБВ). Скандалът с разобличените червени тролове, плюещи не само срещу ГЕРБ, но и срещу еврокомисарката ни, платени (май) с европейски пари, ще бъде позабравен и изместен на заден план.ДПС пък ще консолидира българските турци по стар обичай – плашейки ги с етнически репресии.И ще се направят на жертви – тази роля винаги предизвиква съчувствие и подкрепа от доверчивата и лековерна Европа, не свикнала с азиатската им хитрост и притворност. А Воленчо ще има шанса отново да се направи на истински националист (въпреки, че хората му май ги понабиха в Пловдив). То никой вече не вярва, че е нещо повече от руска подлога, но защо пък да не се пробва да поспечели нещо в тази мръсна и тъмна провокация…

 17. Г-н Росен Йорданов
  Не разбрах точно гимнастиката с думите ET ,IT каква връзка имат , но com прави асоциация със световната мрежа.Мрежата е символа на информацията , а информацията е пари, власт, познание………………!
  Същите тези които сега пускат тролове , преди 30 години щяха да Ви вкарат в Беленския затвор , за работа в интернет !
  Същите тези са най-дълго властващата организирана структура , за цялата история на държавата!
  Същите тези за годините власт които са имали , са донесли само негативи и заблуди!
  Същите тези днес са най-богатите !
  Същите тези не са желани никъде в цивилизованият Свят!
  Що се отнася , до перверзията която съм описал , тя е огледален отговор на перверзията, в която същите тези ни насилват да живеем и днес!
  Страхът е основно първично начало .
  Дали има или няма черни дупки , едва ли има значение, те са образ на тъмнината , страха, краят , да си безсмъртен и да живееш във вечен страх си е наказание!
  Тези охраняваните , живеят така , самотни и в страх!
  Не се съмнявайте ,ако докторът има цялата власт днес , то четящите този блог ще са в затвор с началник Камен!

 18. Г-н Георгиев споделям напълно мислите Ви за перверзията, страха, заблудите и черните дупки. По съвета на г-н Маринов си пуснах някои клипчета на Миа да я чуя – не ме вдъхнови и не я доизслушах, нищо не съм загубимл мисля. Чувал съм Павлето един-два пъти и впечатлението ми е за изтънчен словесен еквилибрист и такива не са ми приятни изобщо. Com ми е ясно какво е, аз го възприех в разказа Ви и като съсловието на ком-чугунарията което също пасва като че ли. Затова написах и IT-com с което исках да назова най-накратко италианската чугунария която е много жива и има много прилики с българската такава. Та те дадоха прозвището ЕТ (извънземно) на политическия си противник срещу който са безсилни да се противопоставят в словесен двубой. А това момиче е голям и много силен и изкусен оратор, нещо което има огромно значение за мен в политиката и която въпреки младостта си е вече лидер на една от десните политически формации с нарастващо влияние в политическия живот и много силно присъствие в парламентарните дискусии и на която съм фен. Това е “гимнастиката” но тя няма нищо общо с БГ политиката.
  С две думи исках да знам дали си заслужава да се изслуша един оратор или не, ако е стойностен бих му отделил времето си.

 19. Г-н Инджев, моето огромно уважение към Вашите познания и журналистическа будна съвест, умения и гледна точка, но според мен не сте прав в началото на статията си за юридическите факти. Тук изобщо не става дума за църковни имоти, засегнати от комунистически своеволия, а за пряко посегателство върху частни имоти (много от тях – изключително спорни!), чиито статут е уреден далече в началото на XX век! Директно копирам юридическия коментар на един от членовете на известен български исторически форум, с който съм абсолютно съгласна! Въпросът за мен е QUI PRODEST? т.е. “КОЙ ЩЕ ЛОВИ РИБА В МЪТНАТА ВОДА?“ и защо мюфтийства в съседни нам държави не са тръгнали да търсят и присвояват права над частни имоти и всъщност не се и сещат за това, а само в България се случва така? И как така един паметник на Българската култура като Куршум джамия, построен върху основи на християнски храм, се оказа точно избрания пробен камък за народното настроение (имам предвид, че е в исторически важно място за България – на метри от къщата на Васил Левски). А ето и цитата от форума: “Тук не става въпрос за давност. В Съглашението между България и Турция от 6/19. ІV. 1909 г. и Цариградския договор от 16/29. ІХ. 1913 г. действително се засяга проблема с вакъфите, мюлк, мукатаа и пр. Даааа, ама през 1922 г. султанатът е премахнат, а от следващата 1923 г. и самата Османска империя вече я няма – има Република Турция. От гледна точка на международното право всичко е ясно – всеки междудържавен акт (договор, съглашение, конвенция и пр.) автоматически прекратява действието си при прекратяване съществуването на дадена държава като международноправен субект или при промяна на политическата й форма. Освен всичко това, Ангорският договор от 1925 (все още в сила) между България и Реп. Турция отменя и без това “загубилите всякаква валидност разпореждания на Цариградския договор и неговите приложения, освен ония, които определят границата между двете държави”. Не се дискутират въобще вакъфи, мюлк и пр. престанали да съществуват понятия…
  Въпросът е: КЪДЕ НИ Е ДЪРЖАВАТА ДНЕС…, А И ДЪРЖАВНИЦИТЕ ????”(курсивът е мой – на Медичи) Боже! Толкова ли ни смятат за пренебрежими като народ руснаците, та искат да ни заличат като държава и да си прокарват тръбите накъдето им черните души искат, ако наистина интригите идват от тях? Някой някъде някому е обещал тлъста хапка, забърква в тази идиотски абсурдна от правна гледна точка история Мюфтийството, а нашият про-турски съд подкрепя претенциите въпреки международните спогодби!? QUI PRODEST?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.