Задку(ма)лисието на телевизора

Не знам дали е вярно, че „българският Джей Лено” ще последва американския, който наскоро се раздели с телевизионния екран. Според сайта „Всеки ден”, който е част от официозната медийна империя, новото ръководство на БТВ поставило ултиматум на Слави Трифонов да спре с политическото говорене или ще прекратят договора с него.

Няма да гадая доколко това е вярно или вероятно. Но интригата е повод да обърна още веднъж внимание върху „телевизора” не просто като политическа трансмисия, а като люпилня за „вождове”.

Интересното е, че в България също действа путинския модел на управление през „телевизора”, а интернет, пак като в Русия, е единствената истински свободно опонираща на властта медийна територия.

Макар и скалъпен по руски образец, този модел в България се различава все пак с нещо специфично: тук „телевизорът” е банка за политици с вождистки мераци, докато в Русия, поради липсата на друг вожд, освен Путин, ролята на „телевизора” и т.н. журналистика е сведена само до обслужването на несменяемото лице на режима.

Излиза, че тук творчески сме доразвили челния путински опит досущ, както в НРБ се прилагаше с отчитане на местната специфика задължителната съветска практика в пропагандата. В своите „Задочни репортажи” писателят Георги Марков отбелязва в отделно есе, че по отношение на пропагандата и цензурата БКП е проявила такава перфидност, включително чрез система от подкупи за послушните, че самите съветски другари могат да завидят на дресурата в България.

Явно ноухауто от времето на соца ( да се изразя по приетия вече за нормален хашлашки начин, според който времето на тоталитаризма е сведено до понятие с фреднли отенък, като „соц”) се прилага новаторски и днес.

Днес вече не е достатъчно само да те понесе медийната вълна, за да изплуваш в полезрението на избирателите, както стана с Бойко Борисов, преди той да започне да сърфира като самостоятелен фактор върху тази мътилка. Модата се определя повече от схемата, по която Сидеров нахлу в политиката през ролята на телевизионния водещ.

Сидеров поне има биографията на журналист, но какво да кажем за следовниците му, които са водещи на телевизионни предавания и това се натрапва на публиката като достатъчно обстоятелство, за да бъдат причислявани към журналистиката?

Говорещи муцунки има на екрана днес колкото щете, но не от всяка мутра става публицист, нали…

Най-новото попълнение на политическия „елит” по тази схема, след извършения в ефир скандален трансфер от екрана към трибуната на безцензурната партия на Бареков с Росен Петров, е и измисленият „лидер” на миналогодишните февруарски протести Ангел Славчев. И той „влиза” в политиката, макар да си беше в безцензурния екип плътно до шефа си от доста месеци насам, но сега вече официално му става заместник, след като премина през задължителната школа на водещ в една кабеларка, а след това беше повишен до водещ в ТВ7.

Както вече съм отбелязвал, знам от член журито на едно състезателно предаване на БНТ за млади политици, че Ангел Славчев е бил фаворит на тъмно червен чичко ( паричко- пардон за пошлата римичка, но тя също е легитимирана отдавна), който поискал от въпросния член на журито да „подкрепи” неговото момче.

Нямам никакво съмнение, че и рекордьорът по обикаляне на телевизионни студиа от около половин година насам, журналистът от „Дума” Александър Симов, е носен на крилата на задкулисието, което решава кои са „важните говорители” на нашето време. Същият Симов беше погален бащински с комплименти от бившия шеф на 6-то на ДС Димитър Иванов-Гестапото, който обяви в поредната си изява в националния ефир на БТВ преди седмица: „Сашко е добро момче, познавам го от малък”.

Щом чичо Митьо ( когото Сашко не кълне като “кука”, както се изразява в други случаи) го хвали, това направо си е гаранция за възход на доброто момче Сашко!

Сашко засега си заработва кариерното издигане като брани (яростно в интернет и хрисимо от телевизионния екран) честта на обезчестения комунизъм, както и лично на Путин, пишейки пасквили срещу онези в България, които си позволяват да не го харесват- включително в ролята му на триумфиращ олимпиец в Сочи с личния си световен рекорд по инвестиране в реклама на своя авторитарен режим. Но има шансове да настигне батко си Росен Петров, чието право да не бъдел разпъван на Голгота ( направо с Христос го сравни!) беше защитено от Сашко през уикенда от екрана на официозната ТВ7.

Не знам доколко достоверни са твърденията, според които след 13 години някой се е присетил за намесата на един шоумен в политиката, но претенцията на безбройните претенденти да правят подобие на публицистика от телевизионния екран само, защото той им е отстъпен за ползване по комерсиални или личностно-маниакални причини, оплетени с политическа търговия, доведе до едно: много баби, хилаво менте.

В този смисъл телевизионната школа за лансиране на политици работи напълно по правилата у нас, които раждат политици-менте. Онези, които казват кой да е екран и кой не, се грижат люпилнята на кадри да произвежда муцунки и добри момчета, за да бъдат след това пробутани като наложен от екрана продукт  за употреба в политиката- едновременно нов, но и познат ( с послушанието си пред когото трябва).

Тази хитрина на задку(ма)лисието, този неестествен подбор, прогони свободното слово в България до позорното място номер 100 в ъгъла на световната класация на „Репортери без граница”, водейки за носа народеца, който си гони опашката от избори на избори.

10 мнения за “Задку(ма)лисието на телевизора”

 1. Трифонов и Петров са “институционализирани” медийни тролове, което отдавна се практикува в частните медии. Има обаче такива и в националните медии, които под “журналистическо прикритие” блудстват с камерата БНТ и микрофона на БНР, при това платени от нашия джоб. Тези тролове могат да промият много повече мозъци отколкото тези в интернет. Все пак ползващите глобалната мрежа са малко по-интелигентни за да оставят някой друг да мисли вместо тях, докато все още доста хора, особено по-възрастните, гледат или слушат националните медии и им вярват на 100%. Връх на нахалството е журналиста Петър Волгин, който използва микрофона на БНР за да грачи по „опорните точки” на партията-майка и да представя всяка опозиция в страната като някакви фашизоидни неолиберали, които окрадаха всичко с помощта на Сорос и неговите „тинк-танкове” (каквото и да значи това), а всички протестиращи са етикетирани като купени – ако не от самият Сорос, то поне от Бойко Борисов! Петър Волгин явно толкова се е вживял в ролята си по „опорните точки”, че вече нацяло е забравил че е на работа в БНР, което се финансира с пари от републиканския бюджет, т.е. от всички нас и за това от него се очаква да произвежда обективна, безпристрастна и обществено-отговорна журналистика, а не световни теории на конспирацията, с които да забаламосва слушателите на принципа “крадеца вика “дръжте крадеца!”. Той си мисли че никой не вижда каква роля са му отредили партийните PRи, но то си беше написано черно на бяло в една от изтеклите опорни точки – „плюем по другите, без да показваме колко сме велики”.

  Волгин, стига плю!

  fb група:
  „Деконструкция” – без Петър Волгин!
  https://www.facebook.com/groups/464136617019884/

  Включете се в групата за да ни се чуе гласа! Заедно сме по-силни!

 2. Няма друга държава ,в която журналистите, колкото и несъмнени професионалисти да са , да използват този факт , за да се “преквалифицират” в политици, особено в такива епохални за нашата страна мащаби. Отново сме “уникални” в “първопроходството” в политико-джурналистиката.
  Но “уникалността” ни не се изчерпва само с този “факт”, НЕ и НЕ, ние просто НЕ можем да останем на това базисно “първопроходско” “ниво”, ние не просто си имаме джурналистика, като другите, ние си имаме менте-джурналистика , а менте -джурналистиката може да породи само МЕНТЕ-“политици”, които НИТО са “журналисти”, НИТО са “политици”, те са си просто “нашите момчета” и “нашите момичета”, каквото и да значат тези “ласкави определения” дадени им от “ласкавите ИМ ментори”.

 3. Тоя път и д-р Тони Филипов с неговите делници в ОФНЮЗ изтрепа рибата – много е лют и набрал

 4. И на мен ми е направило впечатление поведението на Трифонов-преди години пръв приятел на ББ, всички скечове го представяха като екшън герой. Сега си личи че е уязвен по някакъв начин. Отвратителната “ред.колегия” е кото “народен съд”. Личи си, че се изживява като фактор и че се опитва да го унищожи – докрай, само че по този начин се самодискредитира и заедно с ББ и той “залязва”. Пази боже сляпо да погледне!

 5. Мръсните пари създават мръсни идололи. Мръстните идоли създават мръсни фенове плюс мръсни пари прим. Мръсните фенове създават мръсна околна обществена среда подходяща за осребряването на мръсните пари прим. Шестото завърртане на този цикъл в РБ показва че класическите закони работят безотказно и единственият проблем е изчезването на нацията.За шести път се ресетва компютърът и събрана информация изчезва и всички лъжи се репрограмират отново и отново. Време е да се смени операционната система на компа.

 6. Извън темата, но не съвсем. ЕТО кои са севенокорейските партньори на проруския режим в София. Не че не се знае, но това е доклад на ООН. Една крипокомунистическа, неомарксистка, политкоректна,просъветска, корумпирана, беззъба, импотентна и излишна хранилка на търтеи от Третия свят, на която Роналд Рейгън на времето ясно и заслужено показа сопата.
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/02/17/2243544_kim_chen_un_moje_da_bude_suden_za_prestupleniia/

 7. Този линк просто идва да потвърди думите на г-н Инджев в множество статии, за създаването на руско малцинство в България:

  http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0_59/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8-%D1%81-%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_300320.html

 8. Иво, като човек който знае всички задни улици на телевизията, добре ни разкрива фокусите на политическите въжеиграчи, които толкова години ни баламосват с техните фокуси за “освобождение”, “класова борба” и какви ли не паравани и чадъри, за да покриват собствените си зулуми и престъпления на кръвожадни и алчни разбойници.

 9. Това задкулисие е много импотентно, щом ражда такива “водачи” като Сидеров, Бареков, Станишев, Първанов.А шоуто мна Трифонов , въпреки огромния брой сценаристи, отдавна не е за гледане, както и цялата БТВ.Точно, защото гонят най-кадърните журналисти , по-голямата част от медийното пространство изглежда като бяло петно.Благодаря на Бога и американците, че има интернет.Благодаря и , че все още има няколко достойни журналисти, които се мъчат да отстояват истината.От толкова много хитрини Кумалисието, толкова се обърка , че резултата е плачевен , направо трагичен.Станишев и Първанов се сдърпаха за килимчето, на което колиничат пред Путин.Доган стана твърде нахален.АБВ вече се цепи.Бареков се чуди коя по-грозна мутра да купи.А държавата пропада.Може би нарочно?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.