Обсебването на Левски

В България, поради липса на стремеж към свобода, честваме с нарастващо гузен патос деня на Апостола на свободата. Самите ние сме готови да жертваме свободата си, но се прекланяме поне през онзи, който се е жертвал заради свободата, която не ценим.

Смут цари в самите нас този парадокс и това си личи- независимо дали си го признаваме или не.

Нищо чудно, че продължаваме да чуваме ( както тази сутрин от екрана на БНТ), че днес „честваме годишнината от обесването на Левски”. Грешка на езика, на подсъзнанието, на растежа в грешна посока или пък грешката е вярна: бесят ни систематично и ние честваме чрез покорството си този факт?

Нищо чудно също, че в объркването си търпим обсебването на Васил Левски от Велислава Дърева, зовяща от екрана Нова тв на висок глас политиците да помълчат днес, макар самата тя да е несменяем политик от висшия ешелон на Партията с най-голяма вина за обесването на българската свобода в глухата за завета на Левски България: „ Който ни освободи, той и ще ни пороби”.

Нищо чудно, че от ранни зори темата за паметта за Апостола, за обесването на Левски се илюстрира в телевизионните предавания с кадри и карти, свързани с „отцепването” на паметника му в София с полицейски мерки в района, за каквито нямаме памет да са се случвали друг път. Обесването и отцепването някак си се връзват.

Тук първо ни отцепват, после ни връзват, за да ни обесят.

„Нищо чудно”, че всичко това се случва в деня на преклонението пред Апостола на СВОБОДАТА?

У нас свободата на словото, майка на всички демократични свободи, беше обесена след дългогодишно задушаване в подземието на Европа от екзекутори, които мистериозно биват наричани вкупом Задкулисието- удобен термин за оплакване на поробената медийна свобода. По същия начин Темида се оплаква и оправдава тук с прословутия Неизвестен извършител, виновно набеден за универсалната липсата на виновни поради отказа от правосъдие.

Не друг, а тъкмо обесените за езика журналисти търпят да го има Задкулисието. Кой да им вдигне Априлско въстание?

На 19 февруари се надпреварваме да избиваме комплексите на нация, която НЕ уважава свободата като ценност.

Тук всички обичаме Апостола на Свободата, но самата Свобода не влиза в нито една класация на ценностите ни, а ни вкарва в антикласации по свобода ( на словото).

С цели 83 паметника благодарим на чуждата окупационна Червена армия, обесила с главата надолу българската независимост.

Люлеем се на бесилото на позора като най-беден и самоопределящ се за най-нещастен народ в Европа, който боготвори свободата като ценност за своя Апостол, но дори не забелязва липсата й във всекидневието си.

Да сте чули и видели по нашите земи митинг в името на свободата- например в името на свободата на украинския народ, който се бори за свободата си? Де го Боримечката да се опълчи с опълчение на руската мечка и по нашите земи?

Когато един народ превръща в тема Свободата само един ден в годината, при това като преклонение пред герой, чийто стремеж към свобода не следва, само свободата на словото може да помогне да си изясним диагнозата на заболяването.

Такъв разговор обаче нямаме. Имаме изписано със златни букви в нозете на окупатора, похлупил с огромната си снага скромния паметник на Левски, следното робско коленичене:

„ На съветската армия ОСВОБОДИТЕЛКА – от признателния български народ”.

Народеее????

29 мнения за “Обсебването на Левски”

 1. населението, което живее и е живяло в България (съзнателно не употребявам думата “Народ”) не заслужава Левски.
  Той е личност от световна величина, космополит с изключително надраснал времето и надскочил територията, в която е живял….

 2. Споделям мнението Ви г-н Инджев, че българите не обичат свободата! Не е ценност за народа ни тя!?!
  А от свободата започва и с нея свършва всичко!
  И не случайно честваме обесването на Апостола на свободата – освободили сме се от него. Предали сме го не само на турците тогава преди 142г. ами сме и помогнали на турците да го осъдят и обесят! Защото не можем да го следваме като народ в стремежа към СВОБОДА!
  И толкова са жалки всички политици, които словоблудстват по повод обесването на Апостола.

 3. Написано чудесно , болезнено точно !
  Поздравления !

 4. Днес е 18 февруари 2014г.
  Ако Левски беше жив днес, щеше да каже на висок глас:
  Сьогодні ми всі українці!
  Сьогодні ми всі на Майдані
  Сьогодні ми хлопці на передній лінії свободи!
  Жити вільну Україну!

  Ако мислим друго, или не сме разбрали за какви идеали умря Левски, или сме лицемери!

 5. Че защо да не е т е х е н и Левски-твърдият и пророчески точният противник на социализма и то още от времето на най-романтичните му идейни бълнувания-“царство на свободата, равенство, братство, мир, любов” и пр.?
  Чий е Институтът СТЕФАН СТАМБОЛОВ?
  Чие е Издателството ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ?
  Техни ще бъдат, защото ние им ги дадохме без бой!
  На мен ми действува тягостно чисто рутинно-протоколното отбелязване на този ден. Как не се намери една човешка приказка с изключение на прекрасната книга на Николай Генчев, в която ставаше ясно,че ЛЕВСКИ Е МЕЧТАЕЛ ЗА “Чиста и свята република ПО ОБРАЗЕЦ НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ДЪРЖАВИ И ШВЕЙЦАРСКИТЕ КАНТОНИ! А надутите фрази и фатмашките команди действат също като потретът на Апостола в бърлогата на всеки кмет-комуняга, далавераджия и руски подлоган… Тежко, брате…

 6. Хм, какво друго може да се добави към този блестящ, макар и силно самокритичен анализ на съвременното ни родно “гражданско общество”?
  Ами нищо, всичко написано е “право в десетката” за съжаление…
  Преклонените главици на съвременните българи все по-силно “доказват” някогашната наУчна теза на идеологическия отдел на ЦК, както за евразиатският ни монголоиден произход, така и за братушеството ни с братушките. Нихилистично, но за съжаление и вярно. Само у нас, както и в разните съветски деспотии, чието име завършва на “-стан” (включително и Путистан)народът с робско овчедушие може да търпи своеволията на самодържеца и неговите опричници. Подобно на туземци, запленени от цветни мъниста всички сме се вкопчили в трохичките, които ни подхвърлят и треперим да не ни ги отнемат, а в същото време е отнета свободата ни.
  А свободата, веднъж загубена може да се извоюва само по един единствен начин…

 7. Да, г-н Инджев, всичко е така, както казваш. Отдавна съм се уверил, че за нас, българите, свободата е последното човешко достояние, към което се стремим.А от степента на свобода в една държава зависи нейния просперитет във всички области на живота. Често споменавам, че онази статуя пред устието на река Хъдзън не е грандомански проект, а символ на устройството на тази държава. Не случайно най-несвободните държави (в това число Русия, България, държави от арабския свят, Азия и Латинска Америка) са и най-мразещите САЩ. Искам да спомена за нещо, което ме втрещи тази сутрин, пак по NOVA телевизия, след сутрешния блок. Внезапно погледът ми бе привлечен от кадри от една училищна стая. Учениците облечени в униформи, познати ми от времето преди 10-ти ноември – момичетата с черни манти и бели якички, момчетата с черни костюми, бели ризи и черни вратовръзки. Влиза учителят, всички ученици стават и се изпъват мирно. На учителския поздрав: Добър ден ученици, отговарят: Добър ден ДРУГАРЮ еди кой си. След показно от учителят, започва физзарядка в класната стая (авторът на репортажа пуска за фон песента на Висоцки “Гимнастика”). Точно си викам: сега пък кой соц филм ни припомнят и следва информацията, че това са кадри от КОМСОМОЛСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ в една гимназия в Кърджали, че преподавателят пред учениците е учителят им по история. По-нататък ни беше показано как същият учител ги учи на патриотизъм, като ги кара да се грижат за занемарените паметници не велики българи (започвайки от паметника на Славейков). Целият репортаж е в стил Добрият пример. Веднага си спомних статиите на Иво и нашите коментари кои в България се считат за най-големите патриоти и с какво се измерва техния “патриотизъм”. Спомних си, че в началото на 90-те години тези наши патриоти създадоха “патриотичната” организация ОКЗНИ, като афишираха, че ще защитават националните интереси и интересите на българите зад граница (пример: обещаваха да построят селища за бесарабските българи, които щяха масово да се завърнат в родината си), а всъщност основната дейност на “вуйчовците” беше да организират с подставени лица тогавашната кампания за строеж на мандри и бензиностанции, както и издигането на “надеждни патриоти” в политическата кариера. Един от тях, всъщност водещият, е Гоце Първанов. Иво се запитва защо е тази охрана на 19-ти февруари. Бих казал: виновни са украинците! Така ги тресе днешните управляващи страхът да не би да се появи, инспирирано от украинското, по-силно българско свободолюбие, което да ги отнесе от политическата сцена. Иван Костов посочи пред bTV мръсната манипулация на медиите (най-вече на домакинстващата му телевизия), опитвайки се да представят събитията от 1997-98 г. като плод на задкулисни договорки, а не като дело на разбунтувалото се гражданство. Нали трябва да се докаже безмислието на днешните протести?! Да се докаже, че народът нищо не може да промени.
  Имам чувството, че с всеки изминал ден нетърпимостта ми към настоящето положение в страната нараства неудържимо. Преди два дена новопоявилият се кандидат за министър на ВР, Росен Петров, крещеше за задължителна военна служба (който откаже, да полага трудова повинност в продължение на една година!). Завчера Бойко Коцев самодоволно обявил, че руските собственици на български имоти наброяват 450 000 (за една година се увеличили със 100 000) и че било време на тези хора да им се осигури руска банка (несправедливо е да наливат комисионни в български банки!). Върхът на седмицата беше вчерашното идиотско предложение за “матура” на четири годишните ни дечица (дано се явят по-будни родители и се противопоставят на това). Днес пък е публикувано предложението на пенсионирани пловдивски учители, обединени в Гражданско обединение в полза на образованието “Христо Г. Данов”, които искат да се възродят “добрите” практики от социалистическото образование-униформи, вечерен час и още нещо.Какво прозрение за сегашното състояние на образователната ни система! Сякаш не знаем кои страни и как са водещи в тази сфера на живота. Защо ли не се учудвам, че имат подкрепата на зам. министърката на образованието – Атанаска Тенева? Ето защо започнах с репортажа от онова училище в Кърджали.

 8. Г-н Инджев и колеги, извинявам се за коментара извън темата, но бих искал да обърна внимание на едно друго светкавично развитие на събитията след излизането на доклада на HUMAN RIGHTS WATCH в ООН онзи ден чрез следните линкове:

  http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/CoIDPRK/Pages/ReportoftheCommissionofInquiryDPRK.aspx
  http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/UnspeakableatrocitiesreportbyCoIinNorthKorea.aspx
  http://www.hrw.org/news/2014/02/19/red-handed-china-also-complicit-north-koreas-crimes-against-humanity
  Изваждам заключителните думи от последния линк със статията където се ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ и се ПРЕДЛАГА МЕДЖУНАРОДЕН СЪД….
  If China prevents the Security Council from engaging the International Criminal Court or a parallel tribunal, THE GENERAL ASSEMBLY (WHERE THERE IS NO VETO) SHOULD SET UP A TRIBUNAL FOR NORTH KOREA UNDER PRINCIPLES OF UNIVERSAL JURISDICTION. Such a tribunal would lack the coercive backing of the Security Council, but it would have more legitimacy than comparable universal-jurisdiction prosecutions carried out by individual governments. The five permanent members of the Security Council won’t like this circumvention of their vetoes, of course. But China should learn that the cost of irresponsibly exercising power is the erosion of that power.
  AND AFTER THE UN REPORT, THE WORLD SHOULD NO LONGER IGNORE BEIJING’S COMPLICITY IN NORTH KOREAN CRIMES AGAINST HUMANITY.

  И в тази връзка НЕ ТРЯБВА ЛИ НИЕ ДА ПОПИТАМЕ:
  AND WHAT ABOUT SOFIA’S COMPLICITY ???????????????????

 9. Писано на един дъх,с възмущение,болка.Имам чувството,че днес,според информацията,с която ни заливат телевизиите,сме под обсада.Колко са се възмутили от вечното говорене на Дърева,колко са се възмутили за присвоените имена на Стамболов,З.Стоянов,а по инерция,формално и фалшиво,като стадо се стичат да поднасят цветяИ толкова.После настъпва забравата до следващата дата.

 10. Днес присъствах на отбелязването на 141-та годишнина от обесването на Левски пред паметника му в Пловдив.Когато обявиха че почетния консул на Русия поднася венец се сетих за думите на Апостола-който ни освободи той ще ни пороби-си помислих-това е гавра с паметта му!

 11. Левски(В. Лъвски- по стара азбука) успя за има, няма един век да се сбори с:
  Левски за – свобода от турско робство.
  Левски за- свобода от отоманско иго.
  Левски за- свобода от османски и български чурбаджии.
  Левски- за свобода.
  Как леко по терлички, академици и професори успяха да манипулират до имагинерното ” за свободата” делото на Левски?
  Коя свобода и какво е категорията- свобода? Продължава ли академичното общество да воалира незаинтересованоста си към състоянието на обществото и само да догматира случайни процеси?
  Какво очакваме в бъдеще с името на Апостолът – Левски победи ЦСКА с 2:0 ?

 12. За кой ли път – моите уважения, г-н Инджев!

 13. Ето този цитат ,говори много за нашия манталитет: “-Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха САМО ТРИ заптиета?
  – Не знам, ага.
  -АЗ така заповядах!!! Можех да пратя 300, аз обаче пратих трима! И знаеш ли защо? За да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят. Видя ли, никой не ти помогна, а се кълняха в теб. Ха сега, да видиш, Джингиби, за кой народ си тръгнал курбан да ставаш.”

 14. Тези, които обсебват Левски забравят, че той не се е борил против кокнкретно робство, а въобще против робството във всичките му форми.А те ни правят все по зависими с всеки изминал ден от Русия на Путин, т.е. ни правят роби.Или както казва един от многото протестиращи в Киев – Ние искаме закони на свободна страна, а не закони на наказателна колония.

 15. Г-н Инджев, изключителнво точен сте и
  се възхищавам на умението Ви да улучите както темата, така и словото.
  Подкрепих г-н Грънчаров и подписах петицията с надеждата, че освен да Ви чета ще имам удоволствието и да Ви гледам – един искрен и талантлив журналист. Благодаря.
  Мина Попова

 16. С цялото ми уважение към господин ИНДЖЕВ, адмирации за написаното от АДРИЯН!
  Кратко и ясно! Без увъртане, без евфемизми, точно с пръст в раната!
  Това е истината, която, убеден съм,самият Левски е проумял в края на живота си!
  За кой ли път се възмущаваме от безграничната гадост на комунягите, сякаш току-що я откриваме! Стига, моля ви се!
  Упрекваме скункса, който сме пуснали в леглото си, че вони!

 17. Как така се бори украинският народ? Та точно днес недоразумението Волгин и по-хитрушата му колежка Йончева ми обясниха по Националното радио, че това е сблъсък на олигарси.
  Ще ми се поне една година да оставим на мира Апостола, че всички ПОЛЗВАТ името му без изобщо да вникнат в същността.
  Прав сте:”Тук всички обичаме Апостола на Свободата, но самата Свобода не влиза в нито една класация на ценностите ни, а ни вкарва в антикласации по свобода ( на словото).
  Страхът прави човека слаб, нещастен и духовно недъгав. Ако имахме достойнство и кураж, никога нямаше да сме на това положение. Никак не е трудно – човек има един живот, и ако не го изживее достойно, ще си блее по всякакви си класации, защото няма собствена такава.

 18. Министьра Йовчев каза тази вечер, че днешният ден е празник. 19.02.2014 -годишнината от обесването на Левски.

 19. Иво го казва съвсем точно. Колкото бяхме “освободени” от агентите на Сталин, толкова наследниците на същите тези, които лишиха българите от всички свободи, могат да говорят за Апостола на Свободата. Но нахалството и лъжите им никога не са се свършвали. Вечно ли ще ни баламосват, и ще се преструват на светци паднали от небето.

 20. Дори днес 19.02.2014 отново зад гърба ни, Русия се опитва да наложи проекта Бургас-Александруполис както съобщиха агенциите, а “нашето” правителсво гузно мълчи.

 21. Има два вида свободи. Истинската свобода на Левски и изкълчената, фалшива, боядисана “свобода” на инсталираните идоли на окупатора въоръжени с смъртоносни оръжия да пазят тяхната “свобода” в много села или градове, които се наричат български, но са все още съветски. Ако не са съветски, защо никой не може да ги мръдне вече 23 след уж падането му. Ако СССР съществува с друго име, защо го крият. Никой не знае съветски войник да се е бил на българска територия или за български интереси, а паметниците ги има. А за българите, които се биха в същата война, паметници няма. Може ли сега тази страна да се нарича България?

 22. …И поробването на България от “освободителката й”:

  “Все повече руснаци се заселват да живеят в град Бургас”, казва Димитър Николов, кмет на града, на церемония по получаването на награда от Путин в руското посолство. “Спомням си първите дни, когато станах кмет на Бургас, и заедно с почетния консул, направихме един анализ. Оказа се, че в града тогава учат 3 деца, които са граждани на Руската федерация, а към днешна дата общият им брой е 550, което показва, че за толкова кратко време не само аз, а и екипа ми, с който работя, са направили така, че града да бъде забелязан, да бъде приет от руснаците и предпочетен не само за прекарване на свободно време, но и за постоянно живеене. Радвам се, че когато станах кмет имаше само едно дружество, което общуваше и се грижеше за руските граждани на Бургас, а днес те са вече 7”

  Кметът на Бургас подари на руския посланик в знак на признателност, картина на известната бургаска художничка Ирена Иванова с думите: “За мен това е мил и отговорен жест на благодарност от страна на президента на Руската федерация, на руската държава. Аз се чувствам изключително развълнувано и даже неловко, търсейки думи как да благодаря за това удостояване”. Той благодари на посланика на Русия Юрий Исаков за подкрепата му в инициативата Бургас да се превърне в културен център.”

  Такова безсилие и срам ме обзема от всичко това, че….

 23. Отново в десятката.
  Поздравления на г-н Инджев за проникновените слова забиващи се в ума и режещи съвестта на всеки българин по света

  1 милион български емигранти трябва да гласуват като един за да избършат чевената слуз от земята българска.

 24. Народеее????

  Докато шепа хора обясняват на народа колко е прост и не го чуват, никой няма да ви повярва!

 25. Политиците обсебват Левски,Ботев,борци за църковно и национално освобождение,както и когато им е удобно за свои и чужди цели.Аз не знам друга страна, освен България и Русия, да ползва хора и делата им,без да зачита потомците им.Тези хора имат потомци,как веднъж не ги поканиха по президиумите и после на коктейлите,платени с нашите пари,където удобно се разполагат българските политици?Потомците да кажат две три думи,как семейството е съхранило спомена за тях.Нашите национални герои имат човешки облик,защо ги превръщат в мумии,подобно на комунистическите вождове Димитров и Ленин?

 26. ПИСМО ДО АПОСТОЛА

  “ЧАСЪТ НА СВОБОДАТА ПРИЗОВАВА ВСЕКИ БЪЛГАРИН ДА ПОКАЖЕ НА ДЕЛО РОДОЛЮБИЕТО СИ”.

  ВАСИЛ ЛЕВСКИ

  Апостоле, заслужи ли това
  да бъде поруган олтара твой?
  Ти бродеше из цялата страна,
  за да разбуниш робския покой.
  И глад, и жажда, рани преживя.
  Не мислеше за себе си, защото
  единствено мечтана свобода
  бе главния ти смисъл на живота.
  И вярваше, че българинът може
  да бъде храбър, праведен, добър.
  Нима сме днес такива, Боже?
  Май още стадо сме в яхър.
  И пак най-долните ни страсти
  раздират робските души.
  Отново букви сме безгласни
  във политически игри.
  Притиснати сме до стената,
  без изход пътища строим.
  И нямат бъдеще децата,
  загива нацията ни.
  Гладът е лош съветник, знаем.
  В крадец превърнал е той не един.
  Изчадие такова, без да се покае
  е взело късове метал от гроба ти.
  За колко ли ги е продало?
  И кой ли му ги е платил?
  Набързо е изпило и изяло
  три сребърника с мирис гнил. . .
  Историята май че се повтаря,
  предателят Христòв убива дважди.
  Веднъж Вселенския спасител той поваля.
  А втори път превръща в грозни сажди –
  лелеяни мечти и кървави повели,
  платени със живота на дедите ни.
  Апостоле, нима сме оцелели,
  за да са още черни дните ни?
  Все нови лъжепатриоти
  представят се за теб сега.
  Да ни избавят от хомота
  на бедността и на страха.
  Красиво бъдеще чертаят.
  Ако повярваме им пак,
  в кесийките си ще добавят
  пореден финикийски знак.
  И по света ще си пътуват,
  набързо харчейки това.
  А нашите бащи бленуват
  откраднатите си блага.
  Народе, стига все си плащал.
  И пак те тъпчат. Докога?
  Апостоле, апостол пращай,
  до кокал ножът веч опря!

  Десислава Георгиева

  14 февруари 2014г.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.