Пътят на копривата от Тянанмън до Майдана

На киевския Майдан се повтаря в нощта на 18-ти февруари 2014-та сцена от мащаба на смазването на продемократичния протест на китайците на централния пекински мегдан Тянанмън в малките часове на 4 юни 1989-та година.

Разликите:

На Тянанмън протестиращите, предимно младежи, настояваха мирно за демократизация под влияние на съветската перестройка, но ги прегазиха с бронетранспортьори и танкове- месеци, преди перестройчикът Петър Младенов да промълви стреснат от протестиращите в София на 14 декември 1989-та: “по добре танковете да дойдат”

На Майдана в Киев протестите започнаха миналия ноември идеалистичното демонстриране за каузата на европейското демократизиране на своята страна. Но се натъкнаха на проруския отпор и полицейския терор. Той породи радикализация. Съзнателно предизвикана, тази ескалация сега служи като основание за разправа с най-упоритите украинци на барикадите, чиято отгледана с помощта на полицейската бруталност войнственост е удобен претекст за разправа с прозападните сили в разделената Украйна .

Приликите:

Комунизмът си припомня старото правило, че власт само с кръв се дава.

Поуките: България е страна, от която комунизмът също не си е отишъл. Тук на пост на комунизма са мимикриращите днешни власти, които на мирните протести отговориха засега предимно с щита на дебелокожието.

На пост на комунизма и тук бди посткомунизма.

Време е да се определим в лутането между Изтока и Запада, за да не позволим по подобие на ставащото в Украйна произточните униформени сили да започнат един ден да бият „законно” прозападните български граждани, които настояват да следваме декларираното съгласие на българите да бъдем част от ЕС и НАТО – независимо от шантажа на Кремъл чрез газ(ови) договори и други методи за масово поразяване на българския интерес.

Мечката играе в двора на съседа…

13 мнения за “Пътят на копривата от Тянанмън до Майдана”

 1. Eдно уточнение-
  На 14 декември 1989 П Младенов поиска танковете да дойдат

 2. Нищо ново под руския ботуш. За съжаление платените агенти на същия Московски режим са на власт сега и в София. Но в София е тихо и “вековната злоба на роба” не е избила в чак такава форма. Нашите български продажници си ги мразим мирно.

 3. Какво се случва и защо безпътицата е днешният път на българите ?

  Свършиха парите , няма какво да се приватизира вече , масовото строителство с европейски фондове секна , море и планина се презастроиха , а печалбите се ограничиха , за всеки парцел се вдига вече много шум и не е като да купуваш за 2 лв!
  Задават се в далечината някакви европейски пари, но…… !При този ограничен ресурс за крадене и изострено внимание на граждански организации, досегашната игра с 2, 3 групи сформирани и договорили се да се сменят във властта , за да се облагодетелстват безнаказано, вече не върви !Създателите на НДСВ, РЗС, …и ред такива …. АТАКА ГЕРБ ги заличиха или заличават , а други създават с определена целенасоченост и роля за напред !РБ не е техен проект и може да бъде допуснат за камуфлаж , до 5-6 процента ! Като цяло остава стремеж за силен единен център на властта и слаба периферна съпротива от партии , колкото за цвят !Иначе представете си как би съществувала днешната групировка на властта при управление на ясно изразена демократична партия !Вероятността да има предсрочни избори е нулева , тя дори е невъзможна , на думи комунистите може да спекулират, но като действие това да дават власт с добро , го няма заложено в мозъчните им гънки !

  На терена в близките години винаги ще присъстват БСП и ДПС!Техните финансови ресурси , обвързаности и смисълът им на съществуване (далеч не политически , социалистически идеен, правов , а само тясно групов )ги определят като бъдещ фактор и за напред!
  Комунистическата партия от своето създаване и до днес е престъпно заговорническа организация , с различни цели през различните периоди !Докато в началото , тя е била част от общото комунистическо движение , а след това основен фактор при комунистическите режими , то днес вече не е така!Комунистическата партия на българите , днес е основната движеща сила на капиталистическото предприемачество , тя е лимитиращ фактор колко свобода и каква степен на демократичност ще имат българите !Днес комунистическата партия е чисто манталитетна партия!

  Няма по-автентична партия , която да отговаря така пълно на манталитета на българите. Тя е ясен израз на разбирането на българите за свобода , демократичност , предприемчивост(включително да са разединени )и вече десетилетия им дават власт ! Така както ДПС отговаря манталитетно и психологически на турския етнос в България(включително да се обединяват ) !Именуваните за десни партии през периода , се опитваха да носят други ценности , инициативност , предприемчивост , отговорност ,непознати за българите в поколенията преди 1989 г, малцинство са тръгналите по този път , а много изтекоха навън !
  Поддръжниците(електорат ) на политическите формации, са групи от хора сформирани като футболни агитки !Подкрепяш отбора от инат , без обективна оценка , без смислен аргумент , каквито и поразии да прави!Само върхушките на партиите имат ясни цели и то предимно лични с висока степен на обвързаност от множество фактори !

  БСП и ДПС , са създадени като екстремистки организации, и като такива по своята същност ,подходите им по време на прехода се оказаха вредни , разрушителни , пречещи !Те носят, конспиративност , съпротива, спускана винаги от някъде по целесъобразност !
  Гейството на Плъхчо и Павлето , са образ на тяхната единна същност , интереси, обвързаност !Те са различни от другите хетеросексуални партии !Там могат да бъдат подавани оставки , те могат да бъдат разбивани(развеждани ), могат да изчезват, защото са нормални!Гейството на БСП-ДПС не изисква коалиционно споразумение , защото тяхната връзка е специална и особена, финансово здраво скрепена ,дълготрайна , постоянна , понякога твърде скрита ,понякога видима , в зависимост от момента и целите на театъра !Както се казва обречени да бъдат заедно ! Престъпната им същност и еднополовост прави така , че те могат да съществуват извън общо приетите правила , което се вижда и днес!(Не закачайте гейовете , за да не ви упрекнат в тесногръдие и изостаналост !)Те съществуват извън правилата , почтеност , морал и други такива норми, за тях не са задължителни , защото съществуват на основата на манталитета на електоратите си ! Тези партии не могат да бъдат разцепвани като другите !

  В следващите поне 100 години , благодарение на комунистите,и политическото невежество(продажност ) на българите , за съжаление в политическият живот на страната винаги ще съществува етническата партия ДПС с нарастваща тежест !
  Дали един ден , няма да осъмнем не с окрадени фенери на паметника на В.Левски, а с издигнат нов на това място , на професор доктора, летец космонавт, носител пет пъти ордена Стара планина, управляващият и днес обръчите !?

  Тази характерност на днешната(и преди това ) управляваща клика доведе държавата до тук !
  Изградена е видима , класическа структура на мафия превзела държавното управление и всичките и лостове!

  Политическите партии в България днес са интересчийски ядра, назначаващи периферията си!Трудно може да се види политическото в партия като АТАКА , съставена от шепа платени цицостисти , курорстистки и нищо повече !
  Съвкупността от магистрати , журналисти и държавни чиновници играеща неспирният театър с политиците, е прослойката имаща интереса това безредие да продължава!
  Те са с висок стандарт на живот , осигурен от данъкоплатците , които си плащат скъпо за цирка ! В тази мръсна игра, горната прослойка си сменя ролите според сценария !
  Разиграваната пред очите ни телевизионна политика, за заблуда и разделение на публиката , включва активно уменията на журналистите в сценките!

  Предателството е общо прието средство и стандарт на поведение ,очевидните лъжи не стряскат никого , приемат се ,а наглостта е потресаваща!

  Когато партията на Мия е на власт , обръща с краката нагоре държавата !
  Развратилата цял звездолет мераклии БСП, се подиграва на българите като едва ли не им казва :
  Като не искате да приемате нашите лъжи за истина , като не понасяте нашето управление, тогава ходете на ръце , така лъжата , ще ви изглежда истина !
  И като се научите да ходите на ръце , спрете да мислите с главите си , мислете със задниците си !

  А тези които мислят си тръгват !
  Вече са 2 милиона !

 4. Свалям шапка на украинските хора със свободен дух!
  А ние?!
  НАРОДЕ!!!!!!!!

 5. Копие на заглавен текст от CNN: “For three months, they’ve staked their claim to Kiev’s Maidan Square — and to Ukraine itself — in a battle over whether the country’s future is with Russia or Europe.”
  Няма да превеждам, вярвам, че всички го разбират – само се чудя защо те в прав текст казват за какво са протестите,за какво се борят хората там, а никъде по нашите медии не се казва това явно, ами само “протестите в Украйна против правителството…” и т.н. ?!?

 6. ЗЕКА е продукт на “революционната комунистическа(или руска) идея” за общи кенефи (възродена и днес в Сочи), защото прякорът му идва оттам – крадял шапките на клечащите в общата редица от дупки и естествено подбирал скъпите, от норка.
  ЗЕКА е продукт на дълбокоумното конспиративно комунистическо полит-инженерство, когато е пуснат навремето на политическия терен за да внесе смут и обърка избирателя и с цел да не победи той, а да победи Кучма. Вече по-късно стадото безмозъчен комуно-електорат е натирено да гласува за него, срещу Ющенко и Тимошенко.
  ЗЕКА днес е вече рафинираният, излъскан и напарфюмиран Комуно-Кримино-Клепто-Контрабандно-Корупционно-Корпоративно-Клиентелистко-Колаборационистки КЪРЛЕЖ , т.е. техният продукт-мутант на 21 век.
  Остава да видим как ще се промени АЛФА-ПОДКРЕПЛЕНИЕТО за ЗЕКА след Сочи. Засега е тайно, чрез доставка на гранати и други средства, доставка на преоблечени във формата на Беркут снайперисти, на преоблечени във вида на демонстрантите изроди-биячи инквизирали и убили няколко души досега, изпотрошили маса коли на Автомайдана и снощи явно утрепали някой-друг демонстрант (в тубата има клипове)
  Засега АЛФА-ОЛИМПИЕЦЪТ е прекалено ангажиран и дори заявил че снощи бил “отказал” да говори със ЗЕКА.

 7. Така е щом нямаше НАРОДЕН съд за осъждане на болшевишките ВОЕННОпрестъпниците и ПРЕСТЪПНИЦИТЕ срещу човечеството след 1917г.. Путин е типичен представител на тези ПРЕСТЪПНИЦИ, че той даже е и НЕзаконен (п)РЕЗИДЕНТ на болшевишка Русия, който даже формално не зачита руските закони и конституция.
  Изхода е в западен бойкот на Сочи, тотално ембарго на болшевизма, особено на газ и петрол.Ембарго на Янукович, ембарго на Олигахски , ембарго … на всяка болшевишка твар.

 8. Към ulian:

  Няма да влизам в спор, но за протокола ще отбележа, че не желая да правя услуги на онези, които биха използвали цитати от коментарната част на собствения ми блог срещу моята позиция да не правя обидни обобщения за отделни народи, етноси и вероизповедания.
  Например протестиращите срещу Путин през 2011-та и 2012-та са ми по-близки от някои контрапротестиращи “чисти българи”.

 9. По-рано не разбирах добре израза “мечката играе в двора на съседа…”. Сега се моля постоянно за Украйна, моля се и за България. Но с ужас наблюдавам как “Злото се умножава” и как “Империята на злото” настъпва. А ние сме като някакви мушици, скрити на безопасно по домовете си, надявайки се да ни се размине…

 10. Извинете, че ще копирам един текст на Дайнов от днес, но той, заедно с писаното от Иво Инджев, е точно това, което и аз си мисля. Затова си позволявам да го копирам в този блог:

  ПУТИН В АТАКА

  ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ
  През 1936 година лятната олимпиада е в Берлин. При Хитлер идва светът, със своите лидери. Той ги оглежда и стига до извода, че не стават. Две години по-късно превзема Австрия и западна Чехия. След още година е завзел цяла Чехословакия и Полша. Започва Втората световна война.
  Путин действа по-бързо от Хитлер. Олимпиадата в Сочи още не е приключила, а агресията вече започна.
  Пак арестуваха – в Сочи, града на олимпиадата –Pussy Riot. В Русия съдилищата ударно пререгистрират неправителствените организации като „чуждестранни агенти“. В момента, в който Путин обеща на Янукович да му отпусне обещаните (но досега задържани) милиарди, тръгна щурмът на украинския режим срещу Площада на свободата в Киев.
  Ще има още. Путин е стигнал до извода, че всички му дойдоха на крака – и следователно са слабаци, които той може да пребори.
  Мислите, че това е „външна политика“? Че се случва някъде там?
  Бъркате. В стратегията на Путин, България е след Украйна (е, може междувремено той да преджапа през Молдова, както Хитлер прави с Белгия на път за Франция). Онова, което гледате във вечерните новини е това, което ще ви се случва утре. На вас.
  Вече се случва. От ИТАР-ТАСС (не от БТА) научаваме две съкрушителни новини:
  Председателят на българската Агенция за ядрено регулиране Лъчезар Костов обявява, че ведомството му е готово до дни да одобри техническия проект за строежа на АЕЦ “Белене”; в същото изявление Костов обяснява, че за разлика от руския проект „Белене“, американският проект за седми реактор в АЕЦ-Козлодуй бил „проблематичен“.
  Руският министър на енергетиката Александър Новак обявява, на свой ред, че Русия „възкресява темата за строежа на петролопровода Бургас-Александруполис“.
  Имате спомена, че България излезе и от проекта за атома, и от проекта за петролната тръба? Правилно имате. Тръбата приключи през 2011 г., а АЕЦ-Белене – през 2012-та.
  Да, ама Путин не приема такива решения, макар взети от суверенни държави. Той иска – и настоява да получи. Какво тук значат някакви си решения, правила и суверенитети?
  Затова е настъпил и педала на газта на петата колона на Русия в България – на онези политици, чиновници, журналисти и интелектуалци, за които обслужването на интересите на Русия е по-важно дори от живота на децата им. Горепосоченият български ядрен чиновник – предполага се, подчинен на българското правителство – директно обслужва интереса на Русия, напук на правителството си. Очевидна е заявката на Русия, че в близко бъдеще ще бъдат активирани и енергийно-петролни чиновници, обслужващи руския интерес, които да започнат да правят политика, точно обратното на обявената от българското правителство.
  А какво междувременно прави така бламираното българско правителство? Пада във всички капани, предлагани от Путин. Като например – в Сочи премиерът Орешарски да бъде накаран да седне на една маса с диктатора на Узбекистан Каримов, вече окървавил ръцете си с избиването на бунтуващи се узбекистанци (клането в Андижан от 2005-та); и с диктатора на Украйна, Янукович. Който седмица след това седене се окървави с потушаването на протеста в Киев.
  И нашичкият – там. Заедно с тези кървави сатрапи. Сниман за архивите на всички световни медии и външни министерства. Безропотно заел мястото, посочено му от Путин.
  Е, какви изводи да си направи Путин, тогава? Ония, които прави и Хитлер през 1936-та по отношение на всеки гостуващ му западен политик – тоя е идиот. И ще му се кача на главата. Щом Орешарски търпи да бъде сниман в тази компания, значи няма да има нищо против ние, Путин, да се отнасяме с него, както се отнасяме с Каримов и Янукович. Да го превърнем в слуга или поне – в параван за нашите действия на негова територия.
  Разбира се, подобен анализ в основните български медии вие няма да намерите. Защото и там е задействана петата колона на Владимир Путин. Затова оттам ще чуете само за „крайни националисти, футболни хулигани, нацисти и екстремисти“, които били провокирали властта. А тя, горката, какво да прави, веднъж провокирана, освен – да отговори с откриването на огън? А от БНР – А ОТ БНР!!! – гърми въпросът: „Кой им плаща на украинските протестъри? Някой им плаща, защото все пак те трябва нещо да ядат…“
  Отговорът ще чуем – пак от там – ако не днес, то утре: ЦРУ плаща. Така било писано в тайни американски книги, по които се правят всички бунтове в Източна Европа от 1956 година насам. И без които книги – и без намесата на ЦРУ – Източна Европа би си останала кротка, мирна, просперираща, отдадена на съзидателен труд в кооперативните стопанства и индустриалните гиганти. Както е била през 1956 година…
  И никому не идва наум елементарното: Кой е виновен за поддържането на реда и сигурността, за охрана на живота на дадена държавна власт? Държавната власт, естествено. Тя има мандата и правомощията да опазва живота и здравето на хората. И ако те биват изтребвани – тя е виновна.
  Още повече – да си спомним – именно властта в Украйна провокира цялото това нещо, когато без прибягването до всякакви демократични процедури или допитвания, за една нощ обърна курса на държавата от Запад (ЕС) към Изток (Путин).
  И, накрая, все пак става дума за напълно мафиотизирана власт, начело на която е бивш гаров джебчия (Янукович), който с цялото си семейство работи само едно нещо – източване на държавния бюджет в своя полза. Както прави съседът му по територия Лукашенко от 1994 година.
  Какво да се прави? За всеки е ясно – какво. Който твърди, че не е наясно – лъже.
  Първо, чиновниците, които застават против държавата си в полза на чужди и недобронамерени интереси – да бъдат уволнени и натикани в затвора. Това е, разбира се, ако Орешарски е все още премиер на България – ако докато е седял на масата в Сочи не е подписал нещо, с което престава да бъде премиер и става изпълнител на волята на чиновниците си, обслужващи Русия.
  Второ, ръководителите на българската държава при никакви обстоятелства да не тичат обратно до Сочи за закриване на олимпиадата. Защото отново ще бъдат поставени в ситуации, сигнализиращи към света: „България няма суверенно правителство, а слуги на Путин“.
  Трето. От медиите и интелектуалците се иска друго. Да постъпят почтено. Щом са в публичната арена – да благоволят публично да отстояват тезата, че за България е по-добре да бъде член от Путиновия Евразийски съюз, отколкото – на Европейския съюз. Това не е само по-почтено, но и по-полезно.
  Защото най-сетне ще може да се проведе основният непроведен дебат за бъдещето на България – с Русия или с Европа? Защото досега този дебат не се състоя. И не можеше, защото ние, които сме убедени, че мястото на България е в Европа, открито заявяваме това. А руските съюзници се крият по кьошетата и въртят номера. Уж говорят за живота и вселената, пък като се вгледаш – всеки път е за Русия.
  Излезте и си кажете. Може и да не ви разберат, но поне ще имате шанса да убеждавате на равни начала.
  Накрая, ултра-сериозно: няма да бъде позволено никому да помогне на Путин да си вземе обратно България. Никому, на никаква цена. Всички български кандидати за славата на Янукович да си опичат акъла отсега. Вече видяхме, как правят, каквото правят, в Украйна. Предупредени сме и сме си взели поуките. Всичките.
  Дискусиите са си дискусии, а държавната измяна – държавна измяна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.