Янукович клекна малко след Вигенин

„Разрешение за бунт” е като „подстрекателство към самоуважение”. Защото бунтът и самоуважението могат да бъдат истински само ако са лична инициатива.

Надежда Нейнски посочи тази сутрин за зрителите на БНТ „невидимия” факт, че на партийно ниво българските управляващи чакат разрешение от Москва, за да заемат проевропейска позиция за събитията в Украйна.

Да, след дълго увъртане и „провинциално миекане” в проруската ни провинция, външният министър Кристиян Вигенин най-после склони да артикулира европейското становище, че за ескалацията на украинската криза има виновен и това е именно управляващият Янукович. На намека обаче, че БСП няма подобна позиция, Вигенин бързо и твърде неубедително побърза да замаже от екрана на БНТ тази сутрин истината, че „всяка партия” ( сякаш не става дума именно за неговата, управляващата!) си имала собствени съображения.

„Съображенията” бяха извадени вчера на показ от факта, че депутатите от управляващите партии, сред които и напусналите „Атака” ( но не и нишата на русолюбящия български национализъм) евродепутати не искат или не просто не бива да гласуват предложената от Надежда Нейнски неудобна за Путин декларация на българските евродепутати, макар де факто, чрез заетата от Вигенин по същото време позиция, София всъщност вече им позволява подобен демарш.

София, под влиянието ( или натиска?) на Брюксел, може и да позволява, обаче Москва не дава да се леят сълзи за украинския проевропейски стремеж и това се оказва по-важно за руските троянски евроконе с българска регистрация на паркинга на Европарламента.

Тази „случка” с разделението на българските евродепутати е до момента най-ярката демонстрация на факта на противопоставянето на прозападните и проруските българи. Не го търсете под лупа в семейството, при съседа или където и да било в битовото ви обкръжение, където виждаме това разминаване на манталитета всекидневно. Разделението по линията изток-запад, което преодоля вчера вътрешнополитическите различия между сини, гербаджии и царисти, обединявайки ги в Брюксел под декларацията на бившия министър на външните работи от времето на българското прозападно правителство ( 1997-2001 г.) Надежда Нейнски, вече марширува открито на върха на европейската политика!

Оказва се това, което твърдя отдавна: нищо не може да обедини разделената по безброй признаци и причини прозападно настроена политическа половина, освен самата прозападна кауза в сблъсък с проруската у нас. Путинската пета колона стана видима и за упорито незрящите нашенци, а невъзможното във вътрешните ни спорове обединение на прозападните сили на българите получи първия си сертификакт за годност, макар и катализиран от нещастието на украинците да се окажат под по-силен руски натиск от нас. Засега.

Истината е тъкмо тази: БСП, ДПС и „Атака” са до такава степен производна на руските интереси в България, че продължават да се държат точно така, както по време на грузинската криза през август 2008 г., когато Русия разгърна пълномащабна война на отсрещния черноморски бряг срещу малката, православна, традиционно русофилска Грузия, превръщайки я трайно, ако не завинаги вече, в свой враг и антипод.

Малката, черноморска, православна, русофилска България, управлявана от проруската тройна коалиция със Станишев начело, мълча солидарно с огромната Русия, проявила се като брутален побойник, който на настъпване по мазола отговаря с кървав побой с цялата си мощ.

София изчака тогава близо три седмици общата позиция на ЕС, за да се присъедини с възможно най-мека формулировка към осъдителната спрямо Москва позиция на Брюксел. След което София отново млъкна и мълчи по темата в угода на Русия и до днес.

Нямам съмнение, че взимайки със скърцане ( на зъби) европейския завой, Вигенин е имал вчера предварителна информация накъде клонят везните, които принудиха Янукович да отстъпи днес.

“Обявявам стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да се възстанови спокойствието и да се избегнат следващите жертви на конфронтацията. Ще свикам предсрочни президентски избори. Ще инициирам връщане към конституцията от 2004 година с преразпределяне на пълномощията в полза на парламента”, се казва в изявление на Янукович, публикувано днес на сайта на украинския държавен държавния глава.

Възможно е обаче този път да се натъкваме и нещо повече от обичайното хитруване на столетницата и нейните чеда във властта. За да разберем контекста, трябва да се върнем малко назад.

От края на 2008-ма та чак до последния момент до края на април 2009-та президентът Първанов и покорната му българска пропаганда рекламираха месеци наред предстоящо благоволение на Путин да присъства на специално организирания като за негова регионална трибуна енергиен форум в София (през април 2009-та). Тогава обаче руският премиер царствено зашлеви своя васал Първанов с отсъствието си.

Лъжите от този род, по една вече наложена традиция ( никой да не смееше да проверява дали президентът има подарени мезонети на един ясно посочен и издайнически охраняван от полиция адрес, например), бяха приети на вяра от медиите в България. Така и Путин си остана сит и битият ( Първанов) бит.

След императорския шамар се наложи външният министър Ивайло Калфин да лъже ( това е точната дума!) на пресконференция, че изненадващият отказ на всесилния руски министър-председател бил причинен от липсата на готовност от българска страна да подпише за „Южен поток”. Иначе казано, Калфин призна все пак, че става дума за наказание, но не посочи истината, която пък беше замазвана в Москва от говорителя на правителството Дмитрий Песков с друга издаваща надменността на имперска Русия „полуистина”: нямало смисъл Путин да идва в София броени дни преди там да кацне българският премиер Сергей Станишев ( и тази „липса на смисъл” осени Путин в последния момент, унижавайки др. Първанов да се надява публично да го уважи в София!).

А истината, за която съм намеквал и друг път, ще прочетете тук и сега: Путин наказва тогава своя васал Първанов с отсъствието си от провалената „световна” енергийна конференция в София заради присъствието на грузинеца Михаил Саакашвили. За да не го „правят” велик и тържествуващ, че е накарал Путин да отмени едно отдавна планирано турне за рекламиране на любимите му енергийни проекти, обслужващите Путин руски и български чиновници лъгаха целия свят, въвличайки малка България в големите си мерзости.

Това „малко отклонение” е необходимо като предисловие за проясняване на сегашната мъгла, от която бавно изпълзява позицията на Вигенин, най-близкия министър на Станишев в днешния кабинет ( забележете, че Вигенин често се произнася и по доста вътрешни проблеми, като уличните протести в София).

Важно е да помним, че премиерът Станишев два пъти беше принуждаван демонстративно да чака за аудиенции в Русия: веднъж вися с часове в предверието на вилата на Путин в Сочи през есента на 2008-ма и втори път –цял ден в предверието на президента Медведев в Москва през пролетта на следващата година.

Днес Станишев и Вигенин са във вътрешнопартийна война с Първанов и Калфин, включително по въпроса кой да е първа писта на путинизма в България. Първанов и Румен Петков, ползвайки предимството да не са принудени в момента да се мазнят на Брюксел, постоянно накисват пред Кремъл Станишев и четата му, че не служат достатъчно вярно на Москва, като се помайват за проекта АЕЦ „Белене”. Сложна обстановка, нали!

Станишев не може да си позволи лукса да настрои срещу себе си по русофилска линия партията си, наежена и без това от конфликта с АБВ, седи на двата стола по класическия за столетницата начин. От една страна пуска напред и за пред Брюксел външния министър Вигенин ( стоейки лично в сянка), но си запазва ролята на русофил за пред другарите и другарките по съборите с партизани и ятаци.

Примерът с Грузия в цялата тази бъркотия е поучителен, защото след измъкването си от руската орбита тази откровено прозападна страна се разви като една от най-малко корумпираните държави в СВЕТА. И обратното, попадналите под пряко руско управление нейните земи в Южна Осетия изглеждат жалко спрямо съседна Грузия. Контрастът е като между Северна и Южна Корея.

Това е доста поучително за малката, православна, черноморска, ( прозападна по документи) русофилски управлявана България.

7 мнения за “Янукович клекна малко след Вигенин”

 1. 21 лютого 2014 року у Калинівці на Вінниччині відбулося народне віче, під час якого громада демонтувала пам’ятник Лєніну, виконавши таким чином нещодавнє рішення міської ради. Жодного представника так званих правоохоронних органів поряд не було. Калинівська громада також вирішила на центральній площі міста встановити пам’ятник
  Героям Майдану

  “Да бъде крепка, братя, десницата ви свята!…” Като чета тази хубава новина, се радвам искрено на украинците, но ми е тъжно за нас. Много съветски паметници сринаха украинските патриоти, да вземат да ги натоварят франко Болхрската Задунайка,хем те си прочистват пейзажа, хем нали ние сме им свикнали….

 2. Като оставим настрана многото детайли които ни поднасяте около боричкането на БГ-мастиите пред алфа-копанята на Империята, които едва ли са толкова интересни за истински европейски-ориентираните българи и вземем предвид и вече доказания факт за пропастта в развитието на Южна Осетия и Абхазия спрямо Грузия, какво ни остава ???

  Вечният въпрос – с Русия или ПРОТИВ РУСИЯ !!!

  Безотговорни шикалкавения по темата изказвани от БГ-президентчето с НЕДОКАЗАНАТА С НИЩО ТЕОРЕМА «БГ няма да е повече троянски кон на Русия» едва ли могат да бъдат възприети сериозно.
  Тесногръди и егоистични евро-центристки или германо-центристки заявления, отчайващо закъснели санкции, декларации, фискални и анти-монополни одити на Газпром от ЕС, миниатюрни глоби към същата и всякакъв друг вид паркетно-салонни, или по-добре кастрирани евро-евнухски патетични закани срещу Империята са дори смешни и не убеждават вече никого – дори децата.
  Аз знам едно – че всички страни които по някакъв начин през следвоенните години са се еманципирали донакъде в отношенията си с Русия СА ГО ПРАВИЛИ САМО ЧРЕЗ СКЪСВАНЕ на отношенията с нея, било то официално или не, от една страна (на еманципмращия се)или не, по икономическа ,политическа или каквато и да вземете друга линия.
  Балтийските републики, Полша, Чехословакия, Финландия, Израел, Грузия и който още ви дойде наум го е правил, поне временно. Дори Казахстан го направи и продължава да го прави въпреки че формално го натириха в ЕАС, това за сведение на тия които са вперили поглед единствено към ЕС и САЩ.
  Затова за мен, условието да повярвам на подобна еманципация на БГ в отношенията и с Русия е това – ДА ИМА СИЛИ КОИТО ГО ЖЕЛАЯТ ТОВА СКЪСВАНЕ. Поне по някои въпроси като кирилицата, православието, произхода на българите където имаме неопровержими доказателства да се чувсваме повече от равни а не вечно малкия брат. И да не търпим снизходително и пренебрежително отношение и унизителни разглаголствания на имперските философчета че сме носители на еврАЗИАТСКИ импулси.
  Кой от тези които гласуваха осъждането на режима на Янукович вчера има топки да го направи, или поне да си помисли да го направи ? Кой от дясноориентианите формации, непредставени в ЕП и дори в НС е готов да предприеме такива стъпки? Лично аз не виждам такива. Дори ДСБ говори че щяла да поддържа “равноправни” отношения с Русия в програмата си (отделена е там специална точка) което е изявление от рода на ТЕОРЕМАТА на БГ-президентчето.
  А в Украинската опозиция има пълна готовност да посрещнат такова развитие от страна и на трите формации.
  Имам чувството че не могат и един документ като хората да съставят, както едно време не можехме да напишем тема по литература без да започнем с Априлския пленум и ръководната роля на партията, така и сега не можем да напишем една програма без да споменем Русия и отношенията ни с нея.

 3. Moqt otgovor ne prosto za porednoto slujebno, a za permanentno reshenie, e istinski experti. Slusham po televiziite kak politicite tvurdqt, che expertite nqmat harizma i ne govorqt dostatuchno razbiraemo, za da upravlqvat s narodna podkrepa. Tova e izkluchitelno nevqrno tvurdenie. Bulgaria ima ne samo finansovi, ikonomicheski, socialni, transportni, i uridicheski experti. Ima i experti po masovi komunikacii, mediini experti, humanitarni, evropeiski, experti po etika, moral i philosofia. Ima expert-manageri, izpulnitelni, sudebni i krizisni experti. Poslednite znaqt v kakva forma, kolko chesto i kak obobshteno ili v detaili da predostavqt informacia za sluchvashtoto se i deistviqta si, da otgovarqt publichno na vaprosi na drugi experti, mediite i naroda. Experti, koito razchitat i tulkuvat situaciite profesionalno, a ne politicheski. Experti, koito razpoznavat neobhodimostite na efektivnata i navremenna komunikacia, i q osushtestvqvat.
  Politicite v Bulgaria sa stesnili prostranstvoto na profesionalno-expertnoto do minimum. 80 do 90% ot vsichko izrecheno ot tqh e razmit politicheski discurs, koito nai-chesto e baziran na interesite na sobstvenata im partia, a ne na tezi na obshestvoto. Bolshinstvoto politici moje bi vqrvat v obratnoto, no tova v obshtia sluchai e osnovna greshka na choveshkoto suznanie, samozabluda, a ne nepremenno suznatelen opit za luja i nedalnovidnost. Po televiziite politicite masovo izrazqvat nesposobnost da napravqt prognoza za budeshteto na durjavata. Prichinata e otnovo stesnenoto, ogranicheno politichesko suznanie i lipsata na expertno nachalo. Istinskite experti mogat da sustavqt planove – makro i mikro ikonomicheski, ekologichni, socialni i kostitucionalni, i da gledat napred izpulnqvaiki gi bez da gubqt focus v prazni politicheski poslania i partiini interesi. Nadpartiini experti. Otrichaneto na politicheskoto i partiite, a ne na pravitelstvenata forma na upravlenie kato takava, pokazva kak horata razbirat i sushtestvuvashtata opozicia. Sega imame partiina opozicia, tqsno politicheska opozicia. Opozicia, koqto ne e korektiv na upravlqvashtite, koqto ne nosi ravna otgovornost, i koqto ne e expertno-ideina. Zatova expertno
  upravlenie s expertna opozicia. Argumentirani ekipi ili rabotni grupi noseshti ednakva otgovornost v opozicia i upravlenie, chiito interesi ne sa partiini, a durjavni. Opoziciq i upravlenie, koito ili mogat da slujat expertno, argumentirano i moralno, ili prikluchvat zaedno i ednovremenno rabotata si pri produljitelen neuspeh bez da e neobhodimo naroda da gi podkanq, goni, umolqva ili proliva kruv. Vqrno e, che povecheto politici sa zapochnali kato experti. No e vqrno, che kato politici spirat da razbirat uspehite i provalite si profesionalno-expertno, a imenno politicheski. Stignalo se e dotam, che politicheskite celi sa razlichni ot celite na durjavnostta.
  Iskam, kogato edin expert napuska upravlenie ili opoziciq, da bude zashtoto e nedostatuchno profesionalno kompetenten. I da mu e otnositelno trudno da si nameri rabota pri dokazana nedostatuchna kompetentnost. Politikanstvaneto i partiinata politika sa se prevurnali v osnova na emocionalnite reakcii, namesto profesionalno-expertnoto argumentirano deistvie.

 4. В живота винаги има момент, в който ясно трябва да се разграничиш човек ли си или лай…о. БКП-евродепутатите и милиционер-кагебарските й клонинги подкрепиха кремълския касапин с високите токчета, с което не учудиха нито електората си, нито нас, ставащите все по-малко нормални люде в РъБъ.
  Дано само после не се чудят що няма еврофондове за тях. Понеже комун-милиционерската наглост мяра няма, дали ще се жалват на големия, православен, отчасти черноморски брат, който така жарко филят?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.