БиБиСи ни подкрепи

Ето така отговори БиБиСи на опитите на Москва да командва световните медии какви снимки да публикуват:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26346901
25 February 2014

Bulgaria Soviet monument in Sofia gets Ukraine twist

Photo of a soviet monument in Sofia after being painted in Ukraine's colours (23 February 2014) The monument in the centre of Sofia has been pained on by artists many times.

A Soviet monument in Sofia, Bulgaria has been painted in the colours of the Ukrainian flag, sparking protest from Russia.

Unknown artists painted the Monument to the Soviet Army on Saturday night, local media reported.

Russia has since demanded an explanation of the “vandal incident”, the Itar-Tass agency reported.

It is the latest in a series of modifications of the monument which have tried to make political points.

Photo of a Soviet monument in Sofia after being painted in pink (21 August 2013) The writing painted on the statue in August 2013 said “Bulgaria apologises”, a reference to the invasion of Czechoslovakia in 1968
Action heroes, Santa and Ronald McDonald adorn a Soviet monument in Sofia (17 June 2011) In 2011, action heroes, Santa and Ronald McDonald adorned the monument along with the words “Moving with the times”
Photo of a soviet monument in Sofia (17 August 2013) In August last year, the figures received a Pussy-Riot style makeover in honour of the anti-Putin band

 

Който може да вниква в смисъла на думите, както и в значението на самия факт на представянето на фактите от знаменитата британска информационна институция БиБиСи, ще разчете категоричната й подкрепа за българската кауза в неравната ни битка за освобождаването от мита за освобождението ни от окупационната Червена армия.

Кой, ако не британците, има най-голямото право да се гордее с антинацистката последователна съпротива през Втората световна война?
Кой, ако не Великобритания, води най-дългата схватка на живот и смърт с германския националсоциализъм, наричан фашизъм ( по аналогия с италианския му етикет и по нареждане на Сталин, за да не лъщи роднинската му връзка с Хитлер по линия на социализма)?
Кой, ако не Сталин, подкрепя две години по силата на договора от август 1939-та Хитлер в опита му да завладее през 1939-та, 40 и 41-ва година на миналия век Великобритания, последната голяма крепост на европейската демокрация насред плъзналата на континента кафява чума, снабдявайки германската военна машина с огромни количества съветски стратегически суровини?
Къде, ако не в профашисткия лагер на Сталин в периода август 1939 юни 1941-ва са били дистанционно командваните от Москва български антифашисти?
Къде в огромната монументална лъжа за “освобождаването” от фашизма в центъра на София, претендиращ да е универсално послание на антифашизма от европейски мащаб, виждате и най-малък намек за антифашизма на най-дълго воювалите срещу него европейци, каквито са британците?
Как така Сталин прави прозрението за “освобождението” на една суверенна държава на 5 септември 1944-та, след като до този момент е поддържал пълноценни дипломатически отношения с нея, а на територията на същата не среща никаква съпротива- нито от български, нито от германски войски, каквито не заварва в България?
На тези и още други въпроси БиБиСи отговаря днес с жест на подкрепа за българската европейска кауза да се преборим с тегнещата над България съветска имперска сянка.

Начинът, по който БиБиСи показва на света за какво става дума, е не просто ясно послание ( първо по рода си в медия със световно влияние), но е преломен момент за всички в България, които отчаяно не вярват, че можем да успеем в начинанието да преместим в музея лъжата от центъра на столицата ни.
И още нещо: нямам съмнение, че БиБиСи са провокирани да вземат нашата страна конкретно от руския натиск върху Евронюз, в резултат на което от сайта на евромедията вчера беше свалена снимка на преоблечения в цветовете на украинското знаме червеноармеец от паметника на Сталин в София.
Не искам да звуча патетично, но смисълът на жеста на БиБиСи може да бъде обяснен именно като демонстративна съпротива срещу шантажа на Пунин и като подкрепа правото ни да му се противопоставим- включително като на мястото на една свалена снимка покажем на целия свят в замяна цели 4 подобни!
Нека покажем и ние на Путин, на света и най-вече на самите наши сънародници, че имаме волята да защитаваме правото си на свободни хора и свободна държава. Това ще направим на 4 март от 18 ч. пред паметника на митинг срещу намесата на Кремъл във вътрешните работи на България след като руското външно министерство ( за пореден път) поиска българи да бъдат наказани заради защитата на българския суверенитет!

Руската мечка игра кърваво хоро на Евромайдана в Киев.А когато мечката играе в двора на съседа…

Елате на 4 март от 18 ч. на софийския мегдан да й покажем, че искаме да напуснем мечешката й прегръдка

P.S. Ето и още международно внимание към темата в сайта EURO\TOPICS ( чрез превода на английски, немски и френски на статия от ivo.bg  в престижната компания на световни медии):

Blog Ivo Indjev – Bulgaria

Bulgarians entitled to paint Soviet monument

In a show of solidarity with the anti-government protesters in Ukraine, unidentified persons once again sprayed the Red Army monument in Sofia on Saturday night, this time in the Ukrainian national colours, blue and yellow. The Russian Foreign Ministry reacted with consternation and called for the perpetrators to be punished. The people of Bulgaria can do what they like with the monument, blogger Ivo Indyev admonishes: “The Red Army monument is a deceitful historical monument that was erected during the times of communism to honour Stalin, using Bulgarian taxpayers’ money. It is our sovereign right to remove it, paint it or do what we like with it. It is not dedicated to soldiers, to anti-fascism or to a historical event. It is a monument commemorating lies, terror and national humiliation. It’s high time we followed the example set by Ukraine and showed that we will no longer tolerate the monuments of invaders!” (25/02/2014)

» full article (external link, Bulgarian)
More from the press review on the subject » Fine Arts, » History, » Unrest / Riots, » Ukraine, » Russia, » Eastern Europe, » Bulgaria
All available articles from » Ivo Indjev

POLITICS

Sabah – Turkey

Erdoğan recording a shameful fake

Slobodna Dalmacija – Croatia

General strike in Croatia a warning signal

Hospodářské noviny – Czech Republic

US leaves Europe to look after itself

Gândul – Romania

Row over posts breaks up Romania’s coalition

Jyllands-Posten – Denmark

Fragile friendship between Poland and Germany

ECONOMY

Efimerida ton Syntakton – Greece

Greeks end up as Europe’s barkeepers

El Mundo – Spain

Whatsapp turns customers into the product

Le Quotidien – Luxembourg

Better not liberalise rail sector

SOCIETY

  » open
Blog Ivo Indjev – Bulgaria

Bulgarians entitled to paint Soviet monument

De Morgen – Belgium

Double-barrelled names recognise mothers’ role

19 мнения за “БиБиСи ни подкрепи”

 1. Там сме! Нека покажем на кгбстчето в Кремъл и на местните му агенти,

  че сме строшили мръсни окови,
  че сме свободни, а не робове!

 2. Г-н Инджев, много добра новина за нас че започват да ни виждат за което несъмнено катализиращата роля е на украинците. Дано не само стане преломен момент за нашата съпротива но ДАНО ДА СТАНЕ ПРЕЛОМЕН МОМЕНТ И ЗА СВЕТОВНИТЕ МЕДИИ които не отделяха достатъчно място и внимание на нашата кауза по безброй причини. Дано безспорният авторитет на ВВС спомогне за това те да си отбележат името на България с някакъв хайлайтер (може розов или синьо-жълт по примера на нашите артисти) но тя да е зафиксирана в техните списъци и за нея да се пише и говори повече отколкото досега. Аз лично бях възмутен от западна дясна медия, която следя редовно и която в репортаж от Киев написа за “безпорядки в двора пред къщата на Русия”. И написах гневен коментар. Тия медии преди всичко ТРЯБВА ДА УВАЖАТ МЯСТОТО НИ В ЕВРОПА НЕ КАТО БИВШ ДВОР НА ИМПЕРИЯТА преди да ни поставят в своята периферия. Дворът вече не е техен, макар Русия да притежава свръх-мощни физически средства да го стъпче отново, но не и психологически защото това може да подпали собствената и къща и това трябва да им се втълпи на западните медии преди да коментират за нас с пренебрежение и снизхождение.
  Бих отбелязал също и поляците които воюваха повече и от британците срещу фашизма, също на много фронтове, а и много повече срещу комунистите и пост-комунистите пак на самото бойно поле, а не в медиите, дадоха и много ценна и ефективна морална подкрепа на съседите си украинци.
  Ето защо ми се ще да се оформи един своеобразен “източен блок” в ЕС където да влезат всички страни пострадали от комунизма и пост-комунизма и с влизането на Украйна в ЕСда кажат своята, вече по-тежка дума в европейските решения.

 3. И нека помним:
  “Който ни освободи ,той ще ни пороби!” – Васил Иванов Кунчев-Левский

 4. Не става въпрос просто за символ, а за борбата за историческата памет. В ЕС това се разбира всъщност много добре.
  Основната причина събитията у нас системно да се игнорират от западни медии се състои не само във факта, че представляваме твърде периферен интерес (което за съжаление до голяма степен обективно е точно така), но и в нечиста съвест. Конвергенцията на интереси между влиятелни политико-икономически кръгове от Западна Европа и самовъзпроизвелата се номенклатура е очевидна. Това важи с особена сила за Германия и най-вече за част от германските социалдемократи, за които гешефтите с Кремъл и слугите на Путин са много сладък залък. Към казуса Шрьодер трябва да се добави въпросът за поставянето на Станишев за шеф на ПЕС. Кой прокара и наложи този позор? Не беше ли именно г-н Шулц, който миналата седмица все още твърдеше, че в Украйна нямало сила, способна да свали Янукович?

 5. BBC – медията, която показа пред света морала на Батето – зетя на другаря Тодор Живков. Винаги са били еталон за журналистика от най-високо възможно ниво.

  Шервайте тази страница, на която са всички снимки на паметника от различните му разкрасявания или копирайте снимките и правете галерии по сайтовете си.

 6. Трябвало е да снимат и покажат и знамето на Украйна и надписите “Слава на Украйна” и “Капутин”. Така още по-ясно щеше да стане на всички европейци истинското отношение на нормалните българи към руския окупатор и настоящия сатрап Вл. Вл. Путин.

 7. Има една чудесна книга на Николай Котев-“Британското разузнаване в България 1942-1944г.”,в нея са изброени българи,белогвардейци и евреи ,сътрудничели на британци и американци.Двете дъщери на българския министър председател Александър Малинов-Ана Мот(жена на белгийския посланик)и Маня Фанта са работили в полза на съюзниците.За благодарност комунистите изселват и репресират семейството на Маня,след девети септември.Стотици са имената на хора от българската буржоазия работили за разгрома над нацистите,обаче “активните борци”обраха лаврите,та до ден днешен!

 8. Иво, ходи да боядисваш паметници в прехвалената ти Великобритания да видим какво ще ти се случи!

 9. Иване,
  Никой не е казал, че МОЧА е паметник. В тази връзка няма и боядисан паметник в центъра на София 🙂
  Ако не си разбрал горното, прочети го пак, този път по-бавно. Ако и тогава не го разбереш, пусни го да ти го преведе в Гугъл на руски, белким тогава го схванеш. 🙂

 10. Иване, “ходи” да строиш паметник на Вермахта в несъществуващия СССР и си го боядисай в любимия ти цвят.
  Тук е България и фетишите на предателството – в музея на робството и позора. Скоро и пребоядисаната “столетница” ще му прави компания там.
  Единствения шанс на пребоядисаните чистачи на кървави идоли са любимите танкове, които прегазиха България някога, но те сега са заети, обкръжават Украйна и, по трдиция – собствения си народ.

 11. Към Иван:
  Във Великобритания, която не е прехвалена от мен, а наистина е воювала най-дълго срещу Хитлер ( докато любимия ти Сталин е наливал огромна материална помощ в хитлеристката военна машина цели две години с надежда националСОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯТ му събрат да прегази и Острова, както континентална Европа) няма паметници на чужди окупатори. Както във Венеция няма паметници на Атила- хунския варварин, който накарал местното население да бяга от неговите ужаси в мочурищата и така да основе един от най-знаменитите европейски градове-държава. Сещаш ли се как би трябвало да изглежда паметник на хуните на Атила във Венеция: ” На хунската армия-подбудител на Венецианската свобода, венец на хунско-венецианската течна дружба- с благодарност от днешния италиански народ”!

  Апропо, френският император Наполеон трети, симпатизиращ на кабронарите, се притича на помощ на италианските патриоти, разбива австрийската армия и така подпомага решително освободителното движение на Гарибалди, но пустите италиански “неблагодарници” така и не лижат подметките му.

  Завоюваните народи, като народите на Индия, покорени от същата Великобритания ( която играе ролята на инструмент за трансформирането на субконтинента в най-голямата днес демокрация на планетата)НЕ благодарят на своите колонизатори дори те да са донесли нещо положително , като демокрацията ( каквато СССР смазва в България).

  За улеснение на сравнителните образи, Иване, представи си паметник на монголските освободители на Китай с благодарности към Чингис Хан, който в Монголия е национален герой, безспорен там колкото е Левски в България.

  Думата “паметник” е точно толкова “универсална”, колкото и “нож”: едно е нож в гърба (на България, каквато е съветската окупация), друго е нож за рязане на хляб.

  Надявам се примитивният пример да е стигнал до примитивните мозъци, за които паметник на загинали във война хора е същото, като паметник на загиналата българска независимост, прегазена брутално от една чужда завоевателна армия без нито една жертва от нейна страна.

  Разбра ли, Иване или да ти обяснявам каква е разликата между живота и смъртта; между животоспасяващия змийски серум и смъртното ухапване от змия; между паметник на Баязид Завоевателя в България и паметник на същия в Турция,паметник в Гърция на Василий, победител и на Самуил на българите, и на Василий Българоубиец в България; паметник във Варшава на руския масов убиец на поляци , удавилия в кръв Варшавското въстание генерал Гурко и паметник на същия генерал Гурко в София ( а не в Стара Загора, където неговата малоумна конна атака предизвиква радушно посрещане на населението, след което перчещият се генерал установява колко глупаво е постъпил срещу превъзхождащата го турска войска и след като е подмамил българите да го честват, бяга обратно и обрича на опожаряване града)? Не знам, но не бих се учудил, ако в Стара Загора русофилите са му вдигнали паметник- все пак е руски генерал, а у нас русофилството дефилира гордо като най-висшата проява на патриотизъм!

  И понеже става дума за конница ( лишена от подкрепата на пехотата в случая със Стара Загора) , опитай се да се замислиш за КОНтекста, в който виреят паметниците.

  Опитай се да схванеш тези “малки” разлики, Иване, но не разчитай това да е разговор с продължение, защото си в детската градина и си далеч от гимназиалното ниво, необходимо за такъв спор като база-минимум (докато при теб е боза-максимум!

 12. Таварищ ИВАН, не исках досега да се включвам в спора с изброяването на ПАМЕТници в самата Русия.
  Предлагам ти да си представиш(ако можеш?), в Москва да има ПАМЕТник на Златната орда , и на монголо-татарските ОСВОБОДИТЕЛни войски…….
  Представи си , че в Москва издигнат и ПАМЕТник на полските ОСВОБОДИТЕЛни и шведските ОСВОБОДИТЕЛни войски от 17-18 век, ДОПЪЛНЕНИ от ПАМЕТник на ОСВОБОДИТЕЛните войски на император Наполеон и френско-английските ОСВОБОДИТЕЛи на КРИМ в следващият 19 век, и за накрая ПАМЕТНИК на СЪЮЗНИЧЕСКИТЕ на националсталиношевизма немски ОСВОБОДИТЕЛни войски.

  Колкото са “релевантни” такива “ПАМЕТници” в Русия и Москва, толкова правилно стърчането на МОЧА в центъра на София!

 13. Към ДО ИВАН:

  Всъщност преносител през вековете до днешни времена на дружбата между Златната орда и братския й руския народ е самият Александър Невски. Той се е съюзил със Златната орда, за да громи на Запад християните – шведи и германци. Поради това е особено любим на руските императори и е канонизиран за светец, покровител на руската армия ( не забравяйте, че Петър първи се самопровъзгласява и за църковен водач, свеждайки ролята на Светия синод до слуга на самодържеца). Светецът им е натрапен и на България като такъв чрез храм паметника в центъра на София ( прототип в този смисъл на Монумента на окупационната червена армия). Иначе казано, ние тук си имаме храм паметник, наречен на съюзника на Златната орда, чиито братовчеди унищожават България за 5 века, за да може после руската армия да ни освобождава и Русия да изисква от нас вечна благодарност и подчинение под всякакви форми- но задължително винаги на колене!

  Путин не случайна спомена в телевизионна реч на 12 януари, позовавайки се безадресно на “специалисти”, че някои от тях смятали исляма за по-близък до ортодоксалната църква, отколкото до католицизма!Уж той не бил сигурен дали това е точно така, но все пак император Путин съобщи това от телевизионния си амвон, обобщавайки с това внушение вярно факта: за Русия всеки съюз с всеки дявал е добър, ако служи на имперската мания за противопоставяне на Запада ( с неговото обидно за руските императори явно превъзходство във всички области на човешката цивилизация- Русия предпочита комплексарски да покровителства изостаналите азиатци, сред които и българите, които винаги са били надзиравани дипломатически именно от Азиатския департамент на Русия, без дори да бъдат наричани българи, а обобщавани като “славянско и православно население), макар в тази огромна милитаризирана държава единственото хубаво и безспорно нещо да е европейската култура, прихванала се като по чудо на местната мракобесна почва ( поради което наистина е велика).

 14. Г-н Инджев, прав те ,но самите руснаци смятат Златната орда за поробител. Иначе фактите са такива , каквито сте ги посочили.
  Руската драма си има точно определение , и то е сатрапски произвол и тотална незачитане на всички писани и неписани закони и правила.
  Коя цивилизация може да просъществува,когато писаното слово не е на почит ,и въздейства върху околните. Върховенството само неписмената на култура, води до произвол и суеверия,които само го затвърждават.

 15. Аз пък не успях да доловя кой знае каква категорична подкрепа от страна на ББС за иначе чудесните преобразявания на паметника. По-скоро има на лице професионално предтставяне на фактите, присъщо на меддии от ранга на ББС. В големите агенции никога не смесват новини с коментари. Но фактът, че се пише въобще за този паметник е напълно достатъчно.
  Ако ровим назад в историята и събитията около 2-те Световни войни, не бива да забравяме, че през 1917 г. Великобритания и Германия спонсорират и съответно натрапват Ленин на Русия и създават болшевишкото управление.

 16. Към Chitatel:

  Обяснил съм, но ще поясня пак: самият избор на БиБиСи да демонстрира без нотка на дистанциране 4 варианта на оцветяване на паметника ден след като под руски натиск Евронюз свали една единствена снимка от сайта си, за мен е ясно послание.

  Апропо, в Euronews има 20 процентно руско акционерно участие…Не исках да го споменавам, за да не упреквам една (все пак ) европейска медия, но явно май се налага да обяснявам някои важни нюанси…
  Но ако и това не е достатъчно за тезата ми, че БиБиСи ни подкрепи, обърнете внимание на кавичките, в които слага руските претенции за “вандализиране” на паметника.На езика на безпристрастността това е повече от ясно послание на чия страна застава текстът и жестът на БиБиСи.

 17. CHITATEL, това твоето е примитивна пропаганда, демагогия и лицемерие.
  Защо им едновременно на воюващите помежду си Англия и Германия, да “спонсорират” и “натрапват” болшевиките на Русия, след като за едните руснаците са съюзници , но за другите са противници в ПЪРВАТА световна война. И какво общо има Втората световна война със “спонсорирането” и “натрапването” на болшевиките през 1917г.???

 18. 23 години нашите “академици” и “професори” историци не можаха да осветят истината за българският принос към втората Световна война. Исторически факт е, че България беше от 2 септември 1944 г. до 9 май 1945 г. в състояние на война с хитлеристка Германия с сто хиляди войници. Това помогна много на СССР и скъси войната с дни и седмици. Къде са руските паметници на признателност за българският принос? Или поне някоя дума за признаване на този забранен исторически факт да се споменава. Също историците са напълно неми, че в Германия нямаше никаква фашистка партия, а се управляваше от Национал социалистическа Работническа Партия, която поддържаше дружески отношения с КПСС, докато се сбиха. Двете партии бяха много близки по възгледи, методи на управление и пропаганда и за да се разграничат ги прекръстиха на фашисти, за които германците нямаха много високо мнение.
  Къде са нашите “учени” хора, или ни смятат че сме все още безкрайно тъпи и продължаваме да лапаме лъжите и баламосването.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.