Честито зачеване на българската свобода

Днес празнуваме като най-важния официален празник на България събитие, в което не е участвал нито един българин, но е било нагласено така, че да съвпада с коронацията на руския император ( точно както и указа му за прекратяване на робството в Русия е издаден по същата причина на същата дата).

Истината е, че на 3 март празнуваме зачеването- което става без участието на детето, а не раждането му ( като свободен и самостоятелен субект, което се случва след години българска борба за освобождение от бруталната руска опека).

Няма друга страна в Европа, а вероятно и в света, в която най-важният празник е проекция на чужда воля при пълно отсъствие на национално представителство.

 

Няма също друга бивша съветска колония, в която съветската пета колона да е трансформирана толкова успешно в руска, както е у нас. Наложената от петата колона дата 3 март като най-важното историческо събитие за българите, нито един от които не е участвал в него, е най-яркото доказателство за постколониалното ни битие, подчинено на чужда имперска воля.

Когато България се командваше пряко от СССР за национален празник ни беше наложен просъветския военен преврат на 9 септември 1944-та, извършен в условията на чуждата окупация.

Когато СССР умря, за да се прероди в своето днешно подобие , постсъветската пета колона наложи алтернативния 3 март като руско събитие на българска земя, чийто официален статут е бил на окупирана руска територия. Империята е предприела всички възможни стъпки да си присвои България, включително като си я подели със султана ( за наказание!) под различни форми, но е била изненада от свободолюбивата съпротива на българите. Незачитането на това свободолюбие, изразено чрез Съединението от 1885-та и обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908-ма е подигравка на победилия руско-съветски колониализъм.

Уважаеми деца на руската воля, честит ви празник на преклонението пред бащицата, благоволил да ви даде живот, за което от вас се изисква вече втори век пълно послушание на колене и с преклонена главица!

Р.S. Ето подробности относно 3 март като възкачване на престола- раждането на новия император:

БТВ, 3 март 2014 г.:

Тази дата не е избрана случайно – тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 г., за което руският император получава прозвището Освободител.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. събитията от 19-ти и 20-ти век се преизчисляват, като към датата съответно се прибавят 12 дни за 19-ти в. и 13 дни – за 20-ти век. Денят 19 февруари 1878 г. стар стил, става 3 март по нов стил. За първи път по новия стил 3 март е честван през 1917 г.

41 мнения за “Честито зачеване на българската свобода”

 1. Това е празник на рубладжийската манипулация на историята, а не на автентичното българско национално възраждане,което от просвета и независима Църква (въпреки руските интриги!) води и до национална независимост. 3-ти март се наложи като по-малкото зло от зловещата дата 9 септ. И така си остана-за радост на кремълската шайка в България. И като повод за дрямка на десните ни лидери, които можеха през 1997-2001 да променят положението.

 2. Да почетем паметта на българските опълченци,лекари,милосърдни сестри,разузнавачи,местно население,помагало на руските войски,за победата и освобождаването на България.Да почетем паметта на княз Сергей Романовский,племеник на император Александър Втори,загинал край русенското село Иваново,чиито паметник тъне в забрава и никой(руския консул специално)не поднася цветя.След Освобождението българите именуват улица и площад Романовский в Русе,но след руската окупация,променят имената на улицата и площада,по време на тоталитарния режим не може да почитаме князе и буржоазия,Някой говори за благодарност,да ама и благодарността има граници и норми.Много искам да се публикува списъка на руските белогвардейци участници в Руско-турската война,получили пенсии от българското правителство след 1920г.Българите са благодарни и нищо не са получили даром,всичко е платено скъпо.

 3. Никога не съм празнувала на този ден, няма и да празнувам.

  Причината? Не искам национален празник, на който да се говори (повече) за чужда държава. Не искам да ми изискват благодарност (млада и бедна България е платила 10 млн. златни рубли като обезщетение за военната кампания на Русия по нашите земи, маскирана като освобождение). Не искам на националния ни празник зад рамото ми да надничат руснаци!

  Веднага щом се справим с МОЧА (а защо не и паралелно с това) трябва да направим петиция за промяна на националния празник. Имаме в историята си две дати, с които никоя друга (особено датата на подписването на турско-руския договор за взаимно уреждане на отношенията им) не може да се конкурира – 6 и 22 септември.

  Самият факт, че Русия е била против действията на България както на 6 септември 1885, така и на 22 септември 1908, е прекрасно доказателство, че това са най-важните дати в новата ни история.

  Защото…
  “Всяко тържество за България е смърт за Русия” – Иван Аксаков.

 4. Bulgaria’s declaration of independence was followed by Austria-Hungary’s annexation of Bosnia the following day and Greece’s union with the Cretan State (unrecognized until 1913). With the two countries’ joint violation of the Treaty of Berlin and the dominant support among
  The independence of Bulgaria:
  The independence of Bulgaria was internationally recognized by the spring of 1909. The Ottoman Empire did not demand any financial compensation from Bulgaria because Russia cancelled the Ottomans’ outstanding reparations for the war of 1877–1878. Bulgaria, however, did have to pay 82 million francs to Russia as a consequence.

  При братушките няма free lunch…

 5. @ РАДОСЛАВ АНДРЕЕВ

  Точно така!

  Любимият им номер е да те освободят (от цивилизацията и просперитета), да те накарат да си платиш за това и да искат да си им благодарен.

  Така е станало и през 1944-1948. Цялата окупация е била на издръжката на българската държава, като е достигала до 80-90% от БВП на годишна база. Хранили сме и сме издържали окупаторите докато монтират успешно тоталитарния режим и марионетното управление.

 6. “Честит празник” мога да кажа само на Ж. Желев – нали му било рожден ден. Никакъв национален празник! Дали ще дочакам времето, когато национален празник да ни бъде оня ден от 681-ва /или 679-та/ година, когато хан Исперих е създал България тук? Кой ще е против?

 7. Левски е казал:’Който ни освободи той ще ни пороби”.

  Защото не е искал да вижада точно такава България – гърчеща се между декларираната на думи принадлежност към западната цивилизация и УНИЗИТЕЛНОТО слугуване на агресивната , войнстваща Русия.

  Трети март не е празник за празнуване, а дата на която трябва да си спомним, че най-големият враг на българите и нашата Родина е Русия!

 8. Почивай в мир Пламен-е!

  Пламен Горанов 20.10.1976г.-03.03.2013г.

  Една година от смъртта на самозапалилият се Пламен Горанов пред община Варна в знак на протест срещу ТИМ -монополите в България!
  Да почетем паметта му…! Елате пред община Варна и запалете свещ в знак на признателност и съпричастност!

  Исая 1

  …2 Чуйте, небеса, и дай ухо, земьо. Защото Господ говорил, казвайки : Чада отхраних и възпитах; Но те се разбунтуваха против Мене.

  …4 Уви, грешни народе, люде натоварени с беззаконие, Роде на злодейци, чада, които постъпвате разтлено! Оставиха Господа, Презряха Светия Израилев. Отделиха се и се върнаха назад.

  …7 Страната ви е пуста, градовете ви изгорени с огън; Земята ви – чужденци я пояждат пред очите ви, И тя е пуста като разорена от чужденци.

  …9 Ако Господ на Силите не би ни оставил малък остатък, Като Содом бихме станали, на Гомор бихме се оприличили.

  …13 Не принасяйте вече суетни приноси; Темянът е мерзост за Мене, Тоже и новолунията, и съботите, и свикването на събранията; Не мога да търпя беззаконието заедно с+ тържественото събрание.

  …17 Научете се да струвате добро, Настоявайте за правосъдие, поправяйте угнетителя, Отсъждайте право на сирачето, застъпвайте се за вдовицата.

  …21 Как стана блудница верният град, Който беше пълен с правосъдие! Правда обитаваше в него, а сега – убийци.

  …23 Твоите князе са бунтовници и съучастници на крадци; Всеки от тях обича подаръци и тича след възнаграждения; Те не осъждат право сирачето, Нито дохожда при тях делото на вдовицата.

  24 Затова, казва Господ, Иеова на Силите, Всемогъщият Израилев: Ах! ще се облекча от противниците Си, И ще отдам възмездие на враговете Си;

  25 И пак ще туря ръката Си върху тебе, И ще очистя шлака ти като с луга, И ще отделя от тебе всеки примес;

  26 И ще възстановя съдиите ти както по-преди, И съветниците ти както отначало; Подир което ще се наречеш Град на правда, Верен град,

  27 Сион ще се изкупи чрез правосъдие, И тия, които се върнат в него, чрез правда.

  28 А беззаконниците и грешниците ще се съкрушат заедно, И тия, които са оставили Господа, ще загинат.

  29 Защото ще се посрамят поради дъбовете, които пожелахте; И ще се смутите поради градините, които избрахте

  30 Понеже ще стана като дъб, чиито листа вехнат, И като градина, която няма вода.

  31 И силният ще бъде като кълчища, И делото му като искра; И то ще изгори заедно с него, Без да има кой да го гаси.

  …ДОЛУ ТИМ…
  …ЧУВАТЕ ЛИ ТИМ!?…

  ПЛАМЕН ГОРАНОВ

  1976- 03.03.2013г

  ЕДНА ГОДИНА ОТ СМЪРТА НА САМОЗАПАЛИЛИЯТ СЕ -ПЛАМЕН ГОРАНОВ ПРЕД ОБЩИНА ВАРНА В ЗНАК НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ТИМ- МОНОПИЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ!

 9. @ИГНАТИЯ
  Прабаба ми е разказвала същото за времето след Освобождение’78. Едвам са изхранвали дивите умряли от глад мужици. Да не говорим за мародерите от Освобождение’44.
  Както и да е: Честит празник и до утре.

 10. ,,Свободата, Санчо, е най великото благо на таз земя……. ” Анализите и статията , както винаги на топ – ниво …Всичко е казано ! Тъжна истина .

 11. Ами тогава да си го празнуват “братушките”, че малко празници им останаха.Днешнитше новини са доста лоши за Русия-“Потенциалната интервенция в Крим причини срив на фондовата борса в Москва “Фондовата борса в Москва отбеляза срив с повече от 5%, а рублата падна до рекордно слаби равнища в понеделник при откриването на търговете в Русия, изпаднали в паника пред възможността за руска интервенция в Украйна, предаде АФП.
  Двата руски фондови индекса – МИСЕХ и RTS се сринаха съответно с 5,89% и 7,08% към 6:15 часа по Гринуич. Еврото премина символичния таван от 50 рубли, никога невиждан досега, а доларът се покачи до 36,85 рубли, надминавайки рекорда от 2009 г.
  А ние ще празнуваме когато съборим МОЧА , като признак за истинското ни освобождение от руското влияние, което ни прави най-бедната държава в Европа.

 12. Здравейте г-н Инджев,
  Не знам дали ви е попадала тази информация:

  http://lenta.ru/news/2014/03/03/lenin/

  И ние май изнасяме ноухау за Рашата

  Поздрави на вас и вашето семейство!

 13. Г–н Инджев,около митовете за 3 март и защо е подписан договора на бедите за нова България на тази дата попаднах на следното “Александър II е роден на 17/29 април 1818. Възцарява се на 18 февруари/2 март 1855, отменя крепостното право на 19 феруари/3 март 1861. Във връзка с тези последните две дати граф Игнатиев бърза с преговорите в Св. Стефано, за да му поднесе примирието като подарък за годишнината.”

 14. @ РАДОСЛАВ АНДРЕЕВ
  @ ИГНАТИЯ
  Сметката е “леко” неправилна защото не включва и последвалата като че ли “безплатна” Русификация.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Russification

  Не вярвам някой да я отрече че съществува, макар че вече след 135 години почти не я забелязваме.
  Украинците я сложиха на масата на преговорите. Да, някои по-горещи глави решиха да избързат но тази русификация ще трябва в крайна сметка да се заплати и то именно чрез ДЕ-РУСИФИКАЦИЯ, колкото и да е неприятно за Империята.
  Предлагам на колегите и тази отлична статия на В.Портников, който се отличи с много точни оценки на ситуацията и бе препоръчан преди време от някой от нашите форумци тук в блога , не си спомням точно кой.

  http://www.svoboda.org/content/article/25282776.html

 15. Тъй като постоянно се спекулира (разбирай постоянно се промиват мозъци) на тема Сан стефански договор, колкото и да е некоректно, ще пъбликувам извадки и ЩЕ ЗАПИТАМ -ПРАЗНУВАТ ЛИ ТРЕТИ МАРТ в Румъния, Сърбия и Черна гора? :
  “Санстефански мирен договор,
  сключен между Русия и Турция на 19 февруари/3 март 1878 г.
  Негово величество руският император и Негово величество императорът на Отоманите, въодушевени от желанието да дадат и осигурят на своите страни и на своите народи ползите на мира, както и да предпазят всяко ново усложнение, което може да ги заплаши, назначиха за свои пълномощници със задача да уговорят, сключат и подпишат прелиминариите на мира:

  Чл. 1. За да се тури край на постоянните спорове между Турция и Черна гора, границата, която разделя двете страни, ще бъде поправена според тук приложената карта, без посочените по-долу резерви, по следния начин:

  Чл. 2. Високата порта признава окончателно независимостта на княжество Черна гора.

  Чл. 3. Сърбия се признава за независима.

  Чл. 5. Високата порта признава независимостта на Румъния, която ще предяви своите права за едно обезщетение, което ще бъде уговорено между двете страни.

  Чл. 6. България се издига в автономно, поданно княжество, с християнско правителство и народна милиция.

  До пълното създаване на местна милиция, достатъчна да поддържа реда, сигурността и спокойствието и чийто брой ще бъде определен по-късно с едно съглашение между отоманското правителство и руския императорски кабинет, руски войски ще заемат страната и ще подпомагат комисаря в случай на нужда.

  Тази окупация ще бъде ограничена също за един срок приблизително от две години.
  Ефективът на руския окупационен корпус, съставен от шест пехотни дивизии и две кавалерийски, който ще остане в България след изпразването на Турция от императорската армия, не ще надминава петдесет хиляди души. Той ще бъде издържан за сметка на окупираната страна. Руските окупационни войски в България ще запазят своите съобщителни връзки с Русия не само през Румъния, но също през пристанищата на Черно море – Варна и Бургас, където те ще могат да организират, докато трае срокът на окупацията, необходимите депозити.
  …”

 16. Bravo Ivo!!! CHESTIT PRAZNIK NA vsichki balgari!!! Na chervenite boklutzi – BADETE PROKLETI , GADOVE !! BALGARIA SHTE BADE SVOBODNA!! DAY BOJE !!!

 17. Парадоксално е, че след 136 г. не можем да разкажем на децата си, как Русия ни “изпържи” заради амбицията си към Босфора и Дарданелите, без това да ни прави неблагодарници.

 18. “Говори Пловдив: Украйна – да издоиш гардероба или историята за виновните, невинните и тъпите

  Та, ето защо, граждани, напоследък, когато някой поиска нещо експертно да му обясня – без да си плаща надлежно, с което всъщност реално да ме признае за свой експерт – аз казвам, че не мога, защото съм никой.

  Все пак, като говорим за руското нахлуване в Украйна, мога да дам един последен безплатен съвет на всеки, който го пожелае – ако наистина искате да знаете какво цивилизованият и демократичен свят трябва да предприеме в тази ситуация, питайте Роналд Рейгън и Маргарет Тачър. ”

  kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=32674803

 19. http://itar-tass.com/obschestvo/1017375

  Навярно много от колегите са го чели, но за тези които не са, не мога да се сдържа да не постна това свидетелство за предложената ВЕЛИКА БРАТСКА ПОМОЩ на Русия към освободените от “бандеровските фашисти” украински граждани – БРАТСКА ДЕПОРТАЦИЯ.

 20. След като референдумите са модерни напоследък, защо не си направим един да си поискаме датата на Съединението за национален празник?! Или – в краен случай – Гергьовден. 🙂

 21. Относно завистта- ето какво пише в една своя статия (Социализмът в България) Захари Стоянов през 1892г
  “Когато нашите сиромаси освободители (простите солдати) преминаха в България, още на Свищов те прехапаха език. Като видяха, че братушките(българите), за които те имаха понятие от по-напред, че са някакви си същества без облекло, без къщи и покъщнини, ходят по улиците да подават ръка на проходящите, като ги видяха, казвам, че на всякого в къщата могат да се поберат по 20 техни семейства; че яхърите им са сто пъти по-добри от техните в Русия хашеви и изби, неволно почнаха да псуват. „Проклети братушки! От какво се вие оплаквахте? От какво искахте да ви освободим?“ — питаха те, нещастниците, нашите селяни, а тия последните им отговаряха: „От турки и черкези, братушко.“ Другояче не можеше и да бъде. Руският селянин, наречен „мужик”, спи на „печката“ заедно с цялото си семейство, на което за постелка и завивка служи мазният и миризливият кожух. Неговата изба, или къща, прилича на нашите кочини. За градинка, лозици, двор, нови дрешки и пр. той е петимен. Всичкото му съществувание принадлежи на помещика, на пристава, на полосната старшина, на попа и пр. Пред всички той е обязан да сваля своята кирлива шапка и да се кланя до земята. Той не прилича на човек даже, а на четвероножно животно. Догдето той стигне нашия селянин, трябва да се минат стотина години”. ……И не знам ,кои държави са молили Русия да ги освободи …а и да ги обича след това …Да ама Не…..

 22. Ето и новини от заседанието в Брюкел.

  Не се очаква Евросъюзът да последва примера на САЩ и да отправи заплахи към Русия за изолация и санкции. По данни на ЕК Русия е третият търговски партньор на Съюза с търговско салдо от над 300 милиарда евро годишно. Европейските държави са разделени в отношението си към действията на Русия в Украйна.
  Някои страни като Германия, Италия, Белгия са привърженици на поддържането на диалог с Москва, докато други – като Великобритания и Полша, са за наказателни мерки.

  Направо се втрещих от изненада! Каква неочаквана реакция! При такива ярки евролидери, антикомунисти! Като илюстрацията от медицински учебник по темата Даун- Ащън например,заплащана (без да знае) от КГБ,докато се е тъкаляла в палатките, кряскайки срещу звездните войни и ракетите на Роналд Рейгън. Следват разни барозута (бивш маоист), разни безобидни ванромпои, плашипутеринги,горе-доловци-туй е десницата! Като сложиш и Меркел отгоре (на която най-накрая успях да открия дясното-1./ съответния ръкав на шлифера и 2./че управлява заедно с по-десните фракции на социалистите. Та това е обяснението защо наглото кагебистче от Кремъл си вее байрака както иска из Европа. И защо Европа се е превърнала в посмешище. Аз затова вчера в постинга си за тайните съюзници на Путин изброявах само част от американските такива, за европейските не се хабя дори и клавиатурата!

 23. Дали, ако им се противим , няма да намерят повод отново да ни освободят/окупират, използвайки доводите за настоящото окупиране на Крим.
  econ.bg:
  “Само за година над 10 000 руски граждани са станали собственици на жилища в България. Това заяви посланикът на Русия в България Н.Пр. Юрий Исаков.
  По думите му руските купувачи вече заемат водещи позиции на българския имотен пазар. Общо около 300 – 350 000 руснаци притежават имоти в България.”

 24. Не съм съгласен с тезата на г-н Инджев и ще го помоля да помисли върху моите доводи, защото ми се струва, че погълнат от борбата си срещу петата колона в България неволно сам отдава на Русия по-голямо значение отколкото би следвало.
  От писаното горе не виждам пречка 3-ти Март да е националния празник.
  Пет века България я е нямало на картата. Идва денят, в който най-после се появява. За този ден са мечтали и са проливали кръвта си всички революционери по онова време и най-големите герои на България.
  При положение, че нямаме представа в кой ден е създадена първата Българска държава на сегашната й територия, няма по-подходяща дата, пък била тя и на рожденната дата на някой отдавна починал чужд император.
  След пет века унижения, кръвен данък, потурчвания, помохамеданчвания, геноцид, забрава, подтискане на нашия народ България най-после се появява като име в световните хроники.
  Докато Европа преживява своя ренесанс – появяват се велики писатели, мислители, учени, философи, композитори и всичко това завършва с бума на индустриалната революция, българите е трябвало само да оцеляват. Наред с всички изклани, потурчени и потискани българи, народът ни е доведен до едно оскотяване и пропуска цялото това велико културно и научно-техническо развитие, които се случват по същото време в останалата част от Европа (Да, България е в Европа). Ето защо тези пет века са най-голямата трагедия в нашата история.
  Тази трагедия приключва на 3-ти Март. Не на друга дата. Или ако щете, приключването на тази трагедия започва на 3-ти Март.
  В крайна сметка, това че Русия освобождава България с користни цели не трябва да ни кара да отричаме заслугата на тази държава за освобождението ни. Ако Русия не беше спечелила войната с Османската империя, може би днес щяхме да сме част от Турция. Може би днес щяхме да сме втора Украйна – кой знае, но това няма значение.
  Грях ни на душата ако отричаме заслугата на Русия в онзи момент, но това не означава, че до Второто пришествие трябва да се кланяме и слугуваме на руснаците.
  Така е преценил руския император на времето, така е постъпил. Ние само може да сме доволни и благодарни конкретно от тази му постъпка и да почитаме смъртта на всички тези руски войници загинали в Тази война на Наша територия. Толкоз!

 25. BBC: Полският външен министър:

  Най – големият ми страх е че руснаците вярват на собствената си пропаганда, което е врата към ада.

  Така и наш’то Освобожедение.

  На Марс ли живеем?

  К’во правим?

  BBC 17:51:

  The Polish Foreign Minister, Radoslaw Sikorski, tells the BBC: “My biggest fear is that the Russian authorities believe their own propaganda and make fatal mistakes that open the gates of hell.”

 26. Към ММ: Аз приемам аргументите Ви като част от една важна дискусия, която така и не се е състояла у нас – за това коя историческа дата е най-подходяща за национален празник на България. Блестящо изложените аргументи на Иво Инджев също приемам като част от тази не състояла се дискусия. По-важно е тя да продължава – с аргументи “за” и “против” датата 3 март. Вероятно дискусията ще приключи успешно когато мъглата от идеологеми в нашата история окончателно паднат. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

 27. Прочее, във Вторник така и така ще ходите до МОЧА-та – напишете че сметката по “освобождаването” сме си я платили 84-та година.

 28. @ММ

  Не съм съгласна с Вас, но се отнасям с уважение към гледната Ви точка.

  Страхувам се, че Ви убягва нещо важно – дебатът не е за това дали 3-ти март е важна историческа дата. Да, такава е. Но, за Бога, рангът, на който е покачен този празник съвсем не му подхожда!

  Досежно петте века най-голяма трагедия в нашата история – препоръчвам Ви да прочетете Вера Мутафчиева. Ще се учудите колко от погълнатите (или натъпкани в мозъците ни) митове за онези времена ще се сринат…

 29. Днес на 3ти март все пак имаме повод за празник (макар и неофициален и също така слабо известен). На тази дата в Брест-Литовск през 1918 г. е подписан Брест-Литовският мирен договор между Четворния съюз (Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя) и Русия и се слага край на руското участие в Първата световна война. Русия е поставена на колене и България най-после се освобождава от лапите на “освободителите”. Честит Празник!

 30. Basta Ya, случайно да ви е направило впечатление, че близките на Пламен не са съгласни с тези възхвалявания и героизиране на постъпката му, както и с хората, които не спират да се слагат сол в раната? Нека уважим желанието им и да сме по-обрани, когато става дума за човека. Може би ако вашето дете вземе пример от Пламен, ще си промените нагласите?

 31. ТРЕТИ МАРТ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!
  Какво празнуваме на 03.03? Официалните отговори са два.Освобождение от турско робство и възстановяване на БЪЛГАРСКАТА държавност.Така ли е? И празнуваме ли?
  БЪЛГАРИЯ след 03.03 1878 е ракъсана на 4/четри/ части. Едната и част Княжество БЪЛГАРИЯ заменя турското иго с руска окупация и е васално на Турция, без право на каквито и да е междудържавни отношения без съгласието на Турция. Вътрешно се управлява от руски губернатори и издържа руската войска.Накратко: Част от БЪЛГАРИЯ /княжество БЪЛГАРИЯ/ попада под господството на две държави-Турция и русия. БЪЛГАРИЯ губи Пирот, Враня и Северна Добруджа за сметка на Сърбия и Румъния. Освобождение ли се нарича замяната на едно иго с друго иго? Да плащаш данък на една държава, да си неин васал, а друга държава да те управлява – това възстановяване на БЪЛГАРСКАТА държавност ли е?
  ПРАЗНУВА МЕ ЛИ 03.03?
  Да сте срещнали на 03.03 някой усмихнат и щастлив човек, който Ви поздравява с “честит празник”. Едва ли.Или пък ако наистина сте срещнали такъв, не бихте обърнали внимание на поздравлението му, а бих те се замислили за психичното му състояние.Категорично не го празнуваме! Ако още се съмнявате в думите ми,то погледнете към ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ МАЙ. Толкова цветя, толкова смях, толкова щастливи хора, и то не само между познати, а между всички нас-БЪЛГАРИТЕ.Ако има дори една пречка, колкото и незначителна да е тя,НИКАКЪВ ПРАЗНИК НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАЦИОНАЛЕН.НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК ОБЕДИНЯВА ХОРАТА, НЕ ГИ РАЗДЕЛЯ! 03.03 трябва да бъде погребан, както и мита за Санстефанска БЪЛГАРИЯ.Но пред датите: ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ МАЙ и ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ всички БЪЛГАРИ са единни.А от тук до тази държава: “В държавата на КРУМ думите, означаващи лъжа, завист, предателство, измама, недобросъвестност, скъперничество, клевета са непознати.” Мишел дьо Монтен, е една крачка. Ето, това е независимост, това е свобода, това е възстановена БЪЛГАРСКА държавност. ТОВА Е ПРАЗНИК!ТОВА Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

 32. Вчера в продължение на около час обяснявах на сина си,защо 3март не бива да бъде национален празник.Той е на 14г.и много трудно различава истината от лъжата,особено когато лъжата е в лъскава опаковка-паради,,официални”лица,телевизии и прочие.А защо продължаваме,да търпим да манипулират децата ни,е големия въпрос.

 33. П.П. Можем с гордост да честваме победният за България 3 март 1918г..

 34. П.П.1. На същият ден своята свобода получават и Прибалтийските републики , Украйна, Полша …. и т.н.

 35. По-долу давам линк към една от НАЙ-големите “освободителните” мисии на цар Александър II -“Освободителя”. Линка трябва да заинтригува особено много маниакално-русофилистичните адепти на “освободителЯт” Александър II.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Aigun

  За да “компенсира” загубата в Крим през 1853г., Александър II “освобождава” от над 1 000 000 кв.км Китай, който току-що е загубил Втората опиумна война от Англия.
  Без дори да е водил военни действия, а само се възползва от победата на англичаните над китайците.
  Велико “овобождение”, от великият “освободител” Александър II, присвоил си 15 процента от Китай, който в същият момент воюва с Англия.Но царя “Освободител” му се “притичва” на помощ , чрез анексиране на “само” 1 000 000 кв.км..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.