Украйна надхитри Путин чрез отказ от съпротива срещу агресията

Когато България отказва съпротива срещу нахлуващия Трети украински фронт през септември 1944-та, българските власти са вярвали, че освен ще спасят страната си от военна разруха, по този начин ще умилостивят Сталин, който да се ограничи с използването на българската територия само като база и коридор за следващата фаза на преследването на напусналите нашите земи германци в посока Югославия. Но на Сталин някакви си мирни жестове не му минават- хищникът не пропуска лесна плячка и окупира България, превръщайки я с помощта на терора на съветофилите в най-раболепния придатък на съветския колониализъм в Европа.

Украйна извъртя обаче подобен български номер с днешна дата при съвършено различен международен контекст и този път спечели категорична дипломатическа победа над сталиноподобния Путин. Той се надяваше да тръшне зашеметяващо на тепиха слабия във военно отношение противник, който обаче…просто не отговори на поканата да се яви в капана в ролята на спаринг партньор.

Украйна не зарадва Кремъл с нито един конкретно репресиран руснак, да не говорим за убит руски войник. Путин изпадна в тъпото положение на побойник, който подскача, ежи се, дуе мускули и крещи на невъзмутим слабак, предизвиквайки го, за да го спука от бой при най-малката оказана съпротива.

Новата украинска власт нито побегна, нито се поддаде на провокацията. Така тя лиши Путин от казус бели, повод за бой, който щеше да бъде също така вероломно употребен за легитимиране на руската агресия със задна дата, както беше използван езиковият „повод”, нелепо мобилизирал кораби, самолети и гузна руска пехота, нахлула на територията на Украйна без опознавателни знаци като акт на самопризнание, че става дума за типична диверсия.

Ако украинските власти бяха наредили да се окаже ефективна военна съпротива на някакви си няколко хиляди нашественици в Крим, Кремъл щеше да спретне чудна пропагандна кампания в стил ” Германия отговаря на полските провокации и преминава в контранастъпление срещу вероломните поляци, предизвикали честта и достойнството на Райха”. Третият Рим ги умее тези византийско-националсоциалистически мурафети!

Ами сега?

Сега Путин получи овациите на шовинистите у дома, възторга на русофилите в България и презрението на демократично зрящите народи в целия свят. (Троянски) кон за кокошка!

Тази негова победа е толкова пирова, че вече му се налага да дава заден ход: разпореди на армията си да прекрати дрънкането на оръжие край украинската граница и на своя пратеник в ООН Чуркин да дрънка в Съвета за сигурност, че всъщност целта на упражнението не била връщането на Янукович на власт ( макар иначе той да беше употребен като спусък на руското нахлуване в Крим, обяснено от Москва като руска реакция молбата на легитимния Янукович).

Ходът с отдръпването в казармите на маневриращите руски войски и крачката назад от подкрепата за Янукович показват най-вероятно, че иначе непредсказуемият Путин си дава сметка в каква каша се забърка. Сега вероятно ще разчита на политиката на свършените факти, разигравайки кримската карта като разменна монета за отслабване на нарастващия международен натиск срещу държавата му, разтърсена за една нощ от рязко обезценяване на рублата и от борсов срив, от който лоялната към него ( засега) олигархия в Русия „олекна” с над 60 милиарда евро за броени часове.

Путин тепърва ще наблюдава колко трудно е да бъде спряна руската шейна, пусната от него по заледения улей на демонстративното пренебрежение към целия свят ( дори китайците го посъветваха да наблегне на мирните средства!).

В ход са международно съгласувани и едностранни мерки по дистанциране, изолиране и навиране на руската мечка обратно в бърлогата на приемливото поведение. Непосилно е да ги изреждам- информацията ми остарява с минути, докато те валят като порой и заплашват да отнесат режима на Путин ако не веднага- доколкото се е окопал във вековно бетонираната ниша на руския шовинизъм, то в средносрочна перспектива.

В превод на езика на българската действителност това означава, че русофилската ни власт се чуди как да счупи досегашните си рекорди по премълчаване на критиките към режима на Путин без да да сподели солидарно с Кремъл тоягата на санкциите и изолацията.

Предлагам да помогнем в затруднението на нашите управляващи с митинг срещу руската намеса във вътрешните работи на България по повод искането на руското външно министерство да бъдат наказвани българи за „поругаване” на остатъците от съветската символика в България.

Митингът е днес от 18 ч. пред монумента на окупационната червена армия в центъра на София.

43 мнения за “Украйна надхитри Путин чрез отказ от съпротива срещу агресията”

 1. Брилянтно! Вашите анализи и прогнози са точни и с времето се потвърждават. Чудя се на ума -липсата на такъв или степента на зависимост на ръководителите на медии и на държавата ни, че не ползуват професиоалния Ви потенциал. От това губим като общество. Бъдете здрав и непримирим както до сега!

 2. Много жалко за мен ,че не мога да бъда на този митинг днес,но с цялата си душа Ви подкрепям и се надявам повече хора да Ви чуят и забележат.Радвам се ,че и много българи като мен Ви подкрепят от чужбина,защото България не ни е безразлична независимо дали ще живеем там или не,но виждам че тя е в сърцата ни.Благодаря Ви г-н Инджев за всичко което правите.

 3. В момента на пресконференцията алфа-демократът показва на журналистите новите си геополитически гащи, без следи от наакано и най-интересното е че обещава да си сътрудничи с “фашистите” в Крим.
  Тези хора които са в Киев са от местната самоотбрана, убеждава той, те са купили формата си на пазара, може би и автоматите, БТРите и руските хамери и т.н. и става ясно че още не се е изкъпал преди да смени насраното си бельо.

 4. Це для тэбэ,комуняко!
  Много обичам този украински жест!
  ОТ ДЕТЕТО ДО СТАРИКА-ВСИЧКИ СРЕЩУ БОЛШЕВИКА!
  И СРЕЩУ ЧУЧЕЛОТО МУ ГНУСНО В ЦЕНТЪРА НА “ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА” БЪЛГАРИЯ!

 5. Г-н Инджев, наистина ви благодаря за брилянтния начин, по който наритвате русофилистичните зад+ици и в РъБъ, в в Путиностан. Истинско удоволствие е, повярвайте ми. И от сърце ви желая на митинга да дойдат повече хора(въпреки че сайтовете показват дъждовна проггноза)!

  PS Позволявам си да ви се отчета, че от вчера поне 50 мои съседи, познати и приятели се подписаха под петицията до ООН против окупацията (https://secure.avaaz.org/ru/petition/OON_Vyvedenie_rossiyskih_voysk_iz_Avtonomnoy_Respubliki_Krym_Ukraina/?dHkUIfb). На повечето се наложи да им превеждам от руски за какво става дума(живея в едно глухо испанско селце), но НИКОЙ един не ми отказа. Мисля, че това е най-показателния резултат от вашата работа. Успех!

 6. Господин Инджев, смятам че Путин няма да се откаже толкова лесно от плячката Украйна само заради това че украинците не му дават повод за пълномащабно нахлуване и окупация. Поуката от Чечня и Грузия е че кремълския деспот сам си прави терористични актове и след това напада набедения за плячка. Нищо не пречи на Путин още довечера да бъдат убити няколко войника от тези без опознавателни знаци и “побеснелия” диктатор да нахлуе в Украйна с твърдението че Русия е била вероломно нападната от фашистки елементи с които новото украинското правителство не е в състояние да се справи. Единственият възспиращ фактор може да бъде твърдата позиция на демократичния свят, който на всяка цена трябва да приложи и икономически санкции спряма Русия от рода на тези които бяха приложени на Иран. Всичко друго ще бъде наливане на вода в мелницата на Путин. Вече се чуха подигравки от страна на отговорни кремълски фактори по повод на “санкцията”, че ЕС замразявал преговорите за визите.

 7. Ш–ш-ш-ш-т! Да не мешаем на родните стратези,в момента се “изработва позицията на България по кризата в Украйна”. Аз мога да я предвидя като празнословици, кухотевини и локуми със 100% точност, но да я дочакаме, все пак. Сигурен съм обаче, че ако беше по повод анексията от Хитлер на Люксембург (че колко немци живеят там, как ще ги оставят на зверствата и геноцида на режима на херцогиня Шарлота!), “изработената” “българска” “позиция” щеше да призове и двете армии, т.е.–SS дивизията “Мъртвешка глава” и трите файтона люксембургски опълченци, полицаи и дворцови гвардейци да не се провокират взаимно и да проявят сдържаност. Тъй ами!

 8. “Атака” поиска България да не признава новата власт в Киев за легитимна

  “Атака” внесе в деловодството на парламента декларация по повод събитията в Украйна, с която настоява депутатите да “не приемат самопровъзгласилата се власт в Украйна за легитимна”.

  Според тях Народното събрание трябва да изрази безпокойство от намесата на външни фактори в политическия живот на Украйна. Декларацията им обаче посочва като външна намеса САЩ, а не Русия.

  “През последните седмици в столицата на тази държава действаха въоръжени и финансирани от други страни терористи, които извършиха поредица от убийства, палежи и разрушения. Тези терористи бяха пряко подстрекавани от помощник държавния секретар на САЩ Нулънд, сенатори от САЩ и други официални лица, представляващи Съединените щати или държави от ЕС. Както и от правителствени щатски организации като Националния фонд за демокрация, която се финансира от Конгреса на САЩ всички тези официални лица и организации подпомагаха откровени фашисти, антисемити и криминални елементи в тяхната терористична дейност”, гласи декларацията на националистическата партия.

  Според тях парламентът трябва да осъди тази “намеса вътрешните работи на суверенна страна като недопустима, още повече когато е свързана с кръвопролития и насилие”.

 9. Успех пред мочата днес. Дано да успеете да събудите народа. Моите молитви са с Вас.

 10. На “атлантика” Сергейчо Станишев му треперят мартинките. Аз съм украински възпитаник, много мои приятели и колеги живеят в тази страна, аз съм дълбоко загрижен за тях, а другарят Станишев се спотайва като пр*дня в гащи. Недопустимо е за човек, роден в същата Украйна да се тутка като болна бабичка и да фъфли все едно, че преди малко селският зъболекар му е извадил зъбчето. Недопустимо е за политик в европейска страна, щом стане въпрос за Русия, да мълчи като зашит с дебел канап. Недопустимо е да мрънка непрекъснато глупотевини от рода, че нямал достатъчно информация и се информирал само от в. “Комсомольская правда”. Недопустимо е и за нас българските избиратели да търпим този плазмодий, май че в ПЕС скоро ще разберат какво са си вкарали в кошарата. Недопустимо е всичко от негова страна, дори и появяване по някоя политкоректна ТВ. Да защищаваш индиректно международен терорист какъвто е “ботоксовият великан” е въобще недопустимо.

 11. Един вълк съгледал агне да пие вода в един поток и решил да се нагости с него под благовиден предлог. Като застанал по-горе по течението, започнал да обвинява агнето, че му мъти водата и не му позволява да пие. А то отговорило, че пие с върха на устните си и че освен това не е възможно, когато стои по-долу, да мъти водата по-нагоре. Вълкът, като не успял с този довод, казал:

  — Но лани ти обиди моя баща.

  А когато то отвърнало, че тогава още не е било родено, вълкът му рекъл:

  — Това, че ти успяваш да се оправдаваш, не значи, че аз няма да те изям.

  Баснята показва, че при онези, които имат намерение да вършат зло, справедливата защита не може да има успех.

 12. Путин се самоизобличава, като пусна башибозука си в Крим. Украйна е в легитимното си право да поиска международна военна операция в Крим, която да го освободи от неиндетифицираните банди които бродят там. Даже може да поиска помощ от Путин , без той да може да откаже ,защото тези неизвестно какви въоръжени банди са завзели територии в международно(дори от Русия) признатите граници на Украйна, и представляват заплаха за всички.
  Още повече самата Русия е федерация от много народи, и така с провокативният си пример ,Путин само им дават повод да си поискат въоръжена помощ от също НЕизвестни въоръжени сили(дори от Ал Кайда), които спокойно да си разпарчетосат Путинистан.
  Но освен това показателен е и примерът с промиването на мозъците на самите руснаци, които са доведени до примитивното състояние да не могат да съжителстват дори със съседите си щом не са от последователи на путинският НАЦИоналШОВИшевиЗЪМ.
  И българските му последователи , които са с диагностицирано доказан НАЦИоналпутиноШОВИшевизъм не се отклоняват от “правата” путинска линия от опорни точки, които също като него трябва да бъдат предмет на ТОТАЛна изолация и ембарго.

 13. КГБиста Капутин нищо ново не е научил и нищо старо не е забравил.Но времената се менят и сега Вова е в улея на бобслея ,Русия бе разтърсена за една нощ от рязко обезценяване на рублата и от борсов срив, като руската олигархия „олекна” с над 60 милиарда евро за броени часове.Може би се завръщат времената на студената война и звездните войни на Роналд Рейган който унищожи СССР.
  Време е тоягата да удари и нашите сегашни управляващи и голямата метла да ги измете на бунището.

 14. Ох че хубаво о о!
  Искам този път да натрият добре нослето на този наглец!

 15. Не споделям мнението, че Путин е спрял, защото се е уплашил. Между другото, днес направих една проста сметка – колко допълнително печелят руските фирми от износ на нефт, при положение, че цената се повиши с 2,2 долара за барел(средно). Оказа се, че става въпрос за над 15 млн долара на ден! Далеч съм от мисълта, че батя Путин гледа в случая само на парите, но е факт. Същевременно рублата поевтинява – вътрешните кредити поевтиняват, заплатите и спестяванията – също. Батя е на далавера откъдето и да го погледнеш…

 16. Бедната Украйна и да искаше нямаше да може да отвърне на Русия. Те разформироваха спецчастите си, полицията почти я няма, източните части се бунтуват против Киев, камо ли да мобилизира някаква боеспособна армия в това безвластие. Още повече, че вчера по cnn казаха, че НАТО няма да защити Украйна, защото не са член на алианса. Европа също е зависима от руския газ и няма да се опъва много. Както реваха украинските власти, че хиляди руски войски нахлуват в Крим, това се оказа поредната дезинформация.

 17. Благодаря нa Петър за много добрата препратка kъм La Fontaine/ и Serre.

  Когато няма справедливост силният винаги побеждава. Отвъд моралната поука има и други разбирания за тази фундаментална асиметрия. В логическия/ социален/ геополитически ред агнето носи логиката на ‘невинносттта‘. Превъплъщяването в жертва е също проблематично, когато се мисли политическия ред и логика.

  Не винаги ли международната политическа общност се появява в -ето действие като овчаря с гегата, който носи принципа на справедливостта?

  Ако можех, щях да съм с вас в момента г-н Инджев и съмишленици!
  Оставям мислено няколко черни спукани балона край зловещия монумент на агнето, вълка и овчаря; потокът да ги завлачи.

 18. Т.е. значи можело. Въпросът е колко време им трябваше на “западните демокрации” , кавичките все по-наложителни, за да схванат или поне да им падне приличието от правенето, че не забелязват какво чудовище си отгледаха в лицето на путин. Да, с тяхна помощ!
  След Чечения, Абхазия. Южна Осетия, Грузия, Сирия, Киев, след реанимирането на кгб-изма и унищожаването на някакви демократични наченки, след разчистването и ликвидирането, политическите убийства и репресиите срещу всичко неудобно, мислещо и застрашаващо едноличния режим, след избиването на целия антикомунистически елит на Полша в Катин 2, вероятно още десетки и стотици факти, които пропускам или не знам. Време на удобна разсеяност, фамилиарни заигравания и местене по крачолите. Време за грижа за гъза чрез газови доставки. Откъде иначе тази самоувереност, освен присъщия им цинизъм?
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/03/01/2252835_ruski_senator_za_mejdunarodnata_reakciia_shte_povikat/?
  ref=breakingnews

 19. Ей, каква сензацонна формулировка на “българската” “позиция” (и двете думи -задължително в кавички!) по “кризата в Украйна”. Комунистическият съветски жаргон си е жив, здрав, активен и задължителен. Ами, криза бе, ей, тъй,дошла по кефа си някаква криза! Същото каквото бяха “унгарски събития 56” и “чехословашки събития 68”. Събития някакви станали някъде, никаква съветска агресия, да не си помисли някой!
  И ето я изработената “българска” “позиция”.Много категорична, много евроатлантическа, такава, че и Лукашенко ще завиди:

  6. Провеждане на балансирана външна политика на нашата страна по отношение на конфликта в Украйна.

 20. Всеки мислещ човек беше наясно, че Украйна е следващата в списъка. Просто е много голяма, а и кризата забави малко нещата. Но филма сме го гледали вече. Казва се “The weight of chains” 2010

 21. Чудесна статия на един от малцината големи френски и западни учени и интелектуалци, които имат реалистичен поглед върху Русия- АЛЕН БЕЗАНСОН.Знам почти наизуст някои страници от невероятната му книга-само чуйте заглавието й!- “Анатомия на призрака. Политикономия на реалния социализъм”.

  „Братската помощ” на Русия

  Това се очакваше. Когато Русия иска да установи контрол над съседна нация, тя си служи с вече изпитан метод. За целта тя насърчава и организира проруска партия в тази държава. Сетне заявява, че тази партия е потисната. И тогава изпраща войници, за да й окаже „братска помощ” и да я освободи.

  Така постъпва в Полша през XVIII в., когато превзема тази държава късче по късче. Тогава Русия „защитава полските свободи” и поддържа православното население срещу потисничеството на католицизма. И дори се ползва с благосклонността на френското Просвещение. После нахлува в Унгария през 1848 г. в рамките на Свещения съюз и отново през 1956 г. в рамките на пролетарския интернационализъм. А сетне и в Чехословакия през 1968 г.

  Русия се възприема като империя

  Тя приложи същия метод през 20-те години на ХХ в., като подчини Монголия, Грузия, Армения. През 2008 г., отново по същия начин Русия изтръгна две провинции от Грузия. Днес възнамерява да нахлуе в Украйна и да даде на Крим своята „братска помощ”.

  Няма граници пред тази експанзия. Русия не е нация. Тя няма и никога не е имала естествени граници. Тя се възприема като империя. Дори като един вид Църква.

  По времето на Иван Грозни, Русия, макар и да е много изостанала и бедна държава, си отрежда призванието да защитава православието в цяла Европа. Тя се е възприемала като единствената истински християнска държава. Петър Велики пък е смятал, че огромният обхват на неговата империя е доказателство за призванието на Русия да се разпростре още повече.

  Ленинската секта, завзела властта през 1917 г., има проект за световна революция, който се съхрани чак до разпада на СССР. Всяка комунистическа страна трябва да се конвертира по съветски модел. Русия не завладяваше: тя обединяваше земи, чиято явна съдба бе да се присъединят от любов към нея или към Съветския съюз.

  Този голям проект очарова мнозина французи. Френските комунисти духовно пребиваваха „в страната на съветите” и мимикрираха в своя частен и обществен живот.

  Днес този тропизъм е още по-по-очевиден във френската крайна десница. Откъде идва цялата тази любов към Русия?

  Френският историк Мишле пише за Русия и нейната пропаганда през 1853 г.: Русия, по своята природа и обществен живот, е самата измама, нейната външна политика и оръжие против Европа са тъкмо измамата. Ала тази измама е достоверна, понеже има някаква всеобща религиозна притегателна сила, ту „християнска”, ту „светска”, но винаги „религиозна”.

  Мишле допълва: Вчера Русия ни казваше: „Аз съм християнството”, а утре ще ни каже: „Аз съм социализмът”. И наистина Русия твърдеше второто от 1917 до 1989 г. Днес тя е взела на въоръжение отново своите куполи и своите кръстове. Но винаги продължава да иска да я обичаме. И трябва да признаем, че във Франция винаги има „руска партия”, готова да извини всяка нейна постъпка, защото припознава в Русия своето второ духовно отечество.

  Le Monde

  Превод: Тони Николов

  Ален Безансон (р. 1932 г.) е френски историк, академик, един от най-изтъкнатите специалисти в света по руска история и култура. Автор на множество книги: „Нещастието на века. Относно комунизма, нацизма и нещастието на Катастрофата” (София, 2002), „Убитият царевич” (1967), „Кратък трактат по съветология за употреба от гражданските, военни и религиозни власти”, предговор от Реймон Арон (1976), „Съветско настояще и руското минало” (1980), „Фалшификацията на доброто: Соловьов и Оруел” (1985) и др.

 22. Г-н Инджев вие сте един жалък платен от запада коментатор.
  Вашите мнения никога не отразяват истината, а това което искат да чуят вашите работодатели.
  Дано поне Ви плащат добре и да сте продали душата си на добра цена.
  Омразата Ви към Русия прави ли Ви щастлив?
  Вие сте паразит които за разлика от хората които се трудят и творят живеете един безцелен и жалък живот.По нищо не се различавате от платения Слави Трифонов.
  Искам да Ви уведомя, че никога НЕ ЧЕТА вашите унизителни за вас коментари.
  Дори западната преса която би трябвало да има позиция угодна за нея няма такава крайна позиция по въпросите както вие.
  Човек който се изхранва по този начин води безмислен живот.

 23. Вижда се ШАРЕНК ОВаЦИТЕ ,, реагират ,, …….къде ли се водят на заплата ……Едно време имаше такива , наречени > проф председатели , партийни председатели ….и още много видове председатели….разбира се на ,,ясла,,……Задължението им беше да казват на бялото …черно ,…и т.н. Тия са продължението…

 24. До KOMENTAR,
  Много ниска топка сте , за да Ви отговаряме изобщо.

 25. За съжаление, и аз ще се присъединя към мнението, че, ако реши, Путин и генералите около него винаги могат да си спретнат една хубава провокацийка, и да окупират (поне) проруските райони на юг и на изток.
  В момента обаче Путин изглежда леко притеснен. Вероятно и той самия не е очаквал такъв единен световен отпор на своята агресия. Осъзнал е, че бля-бля приказките за “помощ” и “защита” са предимно за вътрешна консумация, и не хващат “дикиш”пред световната общественост. Страхувам се обаче неговото “притеснение” да не му мине много бързо, и той все пак да реши да нападне, мислейки си, че Украйна е лесен залък като Грузия.

  Малко off-topic

  @KOMENTAR, чудя се кое е в повече във вашето “писание” – дали е смешно, или е направо жалко.

  Иначе, доста ме развесели фразата
  “Искам да Ви уведомя, че никога НЕ ЧЕТА вашите унизителни за вас коментари.”
  Ама как така, след като не четете статиите, не сте съгласен с тях, а още повече и ги коментирате?

 26. до KOMENTAR:
  Г-жа “коментираща”, като никога НЕ ЧЕТЕТЕ, как знаете какво точно коментирате? Нима елементарната дедукция ви убягва?
  Моля, обърнете внимание и на правописа. Благодаря.

 27. Много петоколонници у нас си скубят косите в момента, в отчаяните си опити да защитят агресора Путин, който уж беше поел факела на Олимпиадата, т.е. на Мира.Още не свършила Олимпиадата и струпа войски.И въпреки фактите, на които цял свят реагира с осъждане , нашите рубладжии се хвърлиха самоотвержено да го защитават.Но този път, няма как.Целия, подчертавам, целия свят осъжда Путин.Освен всички други лъжи , някой даже в този форум пише, че Русия печелела от нефта.Въобще не е наясно как се формира цената на нефта , защото на борсите сега е тази цена, но нефт и газ се търгуват по предварителни контракти и тези по спот цени са в много малки количества.Освен това да се загледа в съотношението цена на петрол и щ.д и да се обади на Алегперов, който олекна за 1 ден с 1 милиард и да му обясни как е на печалба.Много ще му се зарадва.

 28. @СМЯХ
  Чукча не читатель, чукча писатель.
  На комунист не му трябва никакъв скапан правопис.

 29. През изминалите няколко дни целият цивилизован свят ври и кипи около събитията в Украйна.Правителството на България излезе с някаква мижава декларацийка и с това всичко приключи.За кой ли път се опитваме да седнем на два стола,знаем как завършва всичко това.Не ли време България да заеме позиция,която да осъди нахлуването на ВС на РФ на територията на независима и суверенна държава и да се вземат съответни мерки.Това може да е отказ от участието на България на Параолимпийските игри в Сочи.Засилване на контрола при издаване на визи за руски граждани.Гражданите могат да бойкотират руските стоки,печалбата от които отива за издръжка на окупационната руска армия.Не трябва да забравяме и за десетките хиляди етнически българи,които живеят в Одеска област.При евентуални бойни действия първата вълна на които ще бъде в южната и източната част на Украйна,има голяма вероятност да пострадат и наши сънародници.Нека да се обединим с останалите демократични страни и да изразим подкрепата си за украинския народ.Повярвайте ми той имат нужда от това.

 30. В допълнение на СТАМБО, ето какво мисли за славянофилията и произтичащите от нея девиации от рода на православие, русофилия и прочие, знаменитият историк проф. Ален Безансон, който едва ли би могъл да бъде заподозрян в крайнодесни позиции:
  “…славянофилията на 19 век в действителност неосъзнато е внесена от Германия и Франция. Славянофилите всъщност внасят концепцията на национализма, премахвайки всичко, сочещо страната източник. След това те продължават и създават славянофилската “идеология”, като я обръщат срещу Европа. По този начин се стига до изграждането на измислена действителност, измислена история, измислена религия и измислена политика във всякакъв аспект.”

  СТАМБО, как мислиш, KOMENTAR дали е чел социалдемократа БЕЗАНСОН?
  🙂

  С риск да отегча аудиторията, специално за полуграмотното тролче ще си позволя още два цитата от лекциите на професора:
  “Истината е, че съветската идеология превръща един порок – омразата – в добродетел и след това го възхвалява. Това е едно огромно зло, тъй като е послужило за оправдание на извършените милиони убийства на украински селяни в началото на 30-те, като мотив за сталиновия терор и на всички останали ужаси в историята на СССР.”
  И още:
  “Съветското общество е паразитно общество и като на всички паразити му трябва тяло-приемник, от което да се храни.”

 31. @ ПАВЕЛ ТИНКОВ

  Не, Павле, не смятам,че КОМЕНТАР е чел/а/ Безансон. Той/тя още конспектира “Държавата и революцията”, “Основи на ленинизма” и “Кратък курс по история на ВКП /б/”. Е, и към нашия блог хвърля по някой взглядь, колкото да разпали болшевишката ярост към врагове като нас!

 32. Никога не чета драсканиците на този господин. Да се отнесеш подигравателно към Путин който има 67% одобрение на великия руски народ, най голямо от всички държави, да си служиш с такъв език за Русия след като целия свят се възхищава на всичко това което видяха на олимпиадата, трябва да ти липсва много неща.С крясъци и лъжи трудно се подържа авторитет

 33. MANDO, защо коментираш без да си прочел нищо?
  Знам че Путин не ви дава да четете , иска само да ГО слушате , и да му вервате.
  Какво има да се “въхищава” някой на путиниада , струваща 10 пъти повече от пособни ЗИМНИ олимпиади?
  Отгатни къде са отишли 90 процента от прахосаните деньги!
  И колко от построеното ще се използва след путиниадата?
  Ако наистина искаш да видиш каква е “подкрепата” за Путин, кажи му да проведе наистина честни избори, без да използва кагебистките си мурафети!
  И за да ти повярваме, че настина си вярваш на това което си подхвърлил тука, иди лично да се убедиш в съществуването на прехваленият ти путински рай(Х). Не вярвай само на леещата се навсякъде , и заплатена със “спестените” от путиниадата деньги.

 34. ДО MANDO PAVLOV a.k.a KOMENTAR

  По липсващите препинателни знаци ще се познаете.
  Разбира се, глупостта е по-сигурен знак за разпознаване. Уви! Само ние имаме достъп до вашата глупост.

  Живи и здрави. Имате право да се промените.

 35. Да протестирам срещу русия?!?!! Няма начин! Бих протестирал срещу САЩ и техните намеси в суверенитета на много държави и то по цял свят, без зачитане на закони и каквото и да било. Одобрявам на 100% действията на русия!

 36. Към мандо павлов: Не разбрах кой господин имате предвид, но това няма значение защото, както казвате, не му четете драсканиците. Впечатлихте ме обаче много силно с дълбоките си познания за “великия руски народ” и сегашния му водач путин. В тази връзка, бих се радвал, ако споделите мислите си за нашия БЪЛГАРСКИ народ и сегашните му ръководители.

 37. Според Иво Инджев , както чета коментара Украйна я чака съдбата на България.Както България спря износа ,,ха,ха за Русия така и Украйна била надхитрила Русия.Стига глупости .Чудят се и те като нас отде да вземат пари

 38. Не вярвам Русия да скочи срещу Украйна.Спомням си как се заканваха да превземат Грозни за 24 часа… пълен провал се оказаха и двете чеченски войни.и за да замажат полужението накрая,сложиха за президент терориста Разман…Те са пълни посерковци.

 39. Г-н Инджев, ще се окаже,че сте прав!

 40. таварищ Тиз, ако отделиш една малка част от взятката , която ти е дал Путин за Украйна и за България, ще бъде предостатъчно и за тях и за нас!

 41. Таварищ ИВАН , КАКВО точно подкрепяш от “действията” на Путин???
  Колкото за месенето във вътрешните работи на чужди страни, Русия и тук е първенец , даже САЩ не могат да ги достигнат, защото изостават с няколко обиколки след тях.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.