Орешарски скочи последен от потъващия параход на Путин

Актуалната обстановка по отношение на самоизолацията на Путин в световен мащаб към момента (днес, 6 март 2014 г.) включи обща позиция на САЩ и Китай срещу каквато и да било външна намеса в Украйна и също толкова знакова първа по рода си реакция на русофилския премиер на България Пламен Орешарски.

Пред репортери в Брюксел българският премиер, който беше насаден на една маса в Сочи с украинския си побратим по русофилство Виктор Янукович, направи чудеса да премълчи досега каквато и да било критика срещу Москва. В сърцето на Европа обаче той изрази неодобрение на руската намеса…

Щом и Орешарски вече е против това Путин да си прави каквото иска, явно руската мечка наистина е останала сама срещу целия свят.

Срещу това, макар и плахо първо по рода си разграничаване от потъващия путински параход ( за да не го нарека бягство от палубата му, което би означавало да намеквам за достойния ни премиер като за „плъх”), вече изръмжаха с московски акцент депутати от БСП и ДПС. Много били ядосани, че външният министър Вигенин е ходил в Киев ( приемайки визитата му за обида към божеството Путин).

Както и пропагандаторите на путинизма в медиите, те не могат да преглътнат, че техният ментор в Москва може да бъде упрекван за каквото и да било, ръководейки се от правилото от времето на безгрешната БКП : „Путин е прав, дори и да греши”.

Божеството им обаче е свалено от пиедестала на „най-влиятелния политик” за 2013 г., когато с ирония беше определено от западни медии за такъв заради едноличното му преяждане с власт в една въоръжена с ядрено оръжие и огромни природни ресурси държава.

Путинофилите у нас може би приемат с благоговение и неговото откровение от 12 януари по една руска телевизия, че православието имало повече общо с исляма, отколкото с католицизма. Но колкото и да произнасят съкровеното за всеки путинофил „Няма друг Путин, освен Путин и Путин е неговия пророк”, все пак не могат да бъдат по правоверни от папата си ( като се има на ум, че папа на руски означава татко).

Междувременно американските неверници публикуваха опровержение на десетте безбожни лъжи на Путин, с които обясняват защо не му вярват

Vesti.bg:

Русия разпространява фалшиви твърдения, за да оправдае незаконните си действия в Украйна.
Това се казва в позиция на Държавния департамент на САЩ, в която са изброени 19 твърдения на руския президент Владимир Путин, които Белият дом смята за неверни.
От администрацията на Обама изброяват 10 твърдения на Путин и прилагат аргументи срещу всяко от тях.
1. Путин казва: Руските сили в Крим действат единствено в защита на руски военни обекти. Групите, които завладяха цивилни и военни обекти в Крим, са граждански отряди, а не руски войници.
Фактите: Има сериозни доказателства, че добре организираните антиукраински активисти в Крим са част от въоръжените сили на Русия. Въпреки че униформите им са без отличителни знаци, те карат коли с регистрационни номера на руската армия и открито се идентифицират като руски войници пред международните медии и пред украинските войници. Тези групи са разполагат с оръжия, недостъпни за цивилни граждани.
2. Путин казва: Действията на Русия следват положенията в договора за приятелство между Украйна и Русия от 1997 г.
Фактите: В договора от 1997 г. присъства изискване към Русия да уважава териториалната цялост на Украйна. Руските военни маневри в Украйна, с които Путин овладя Кримския полуостров, очевидно нарушават териториалната цялост и суверенитета на Украйна.
3. Путин казва: Опозицията в Киев не успя да спази споразумението с Виктор Янукович от 21 февруари.
Фактите: Според споразумението Украинският парламент (Върховната Рада) трябваше да върне в сила конституцията от 2004 г., според която властта в страната се концентрира в парламента, а не в президентската институция. След гласуването на връщането на конституцията Янукович отказа да спази уговорката и да подпише връщането на предишната конституция. Вместо това, той избяга от Украйна, като остави след себе си доказателства за корупция в огромни мащаби.
4. Путин казва: Правителството на Украйна не е легитимо, Янукович все още е законният лидер на Украйна
Фактите: На 4 март Путин сам призна, че Янукович няма политическо бъдеще. След бягството на Янукович от Украйна дори и неговата собствена Партия на регионите се обърна срещу него и гласува за свалянето му от власт и ново правителство. Съставът на новото правителство на Украйна бе одобрен от демократично избрания парламент с 371 гласа – над 82% мнозинство. Правителството ще води страната до демократичните избори на 25 май, избори, които ще позволят на украинците да изберат бъдещето на страната си.
5. Путин казва: Има хуманитарна криза и стотици хиляди хора бягат от Украйна към Русия в търсене на убежище.
Фактите: До момента няма абсолютни никакви доказателства за хуманитарна криза. Няма данни за прилив на бежанци от Украйна към Русия. При проверка на международни организации за такова движение граничните власти категорично са опровергали тази информация. Независими журналисти, наблюдаващи границата, също отричат да има бежанска вълна към Русия.
6. Путин казва: Етнически руснаци са под заплаха.
Фактите: Извън руските медии никъде не съществува информация, че етнически руснаци са в опасност. Новото украинско правителство обяви етническия мир за свой приоритет, президентът Олександър Турчинов отказа да подпише закона, ограничаващ използването на руски на регионално ниво. Етнически руснаци и рускоговорящи представиха петиции, в които свидетелстват, че общностите им не са ставали обект на заплахи. Откакто новото правителство е на власт, спокойствието се завърна в Киев. Няма увеличаване на престъпността, плячкосване и репресии, насочени към политически опоненти.
7. Путин казва: Руски бази са под заплаха.
Фактите: Руските военни обекти бяха и остават в безопасност. Новата украинска власт обяви, че ще спазва всички международни споразумения, включително и тези, отнасящи се за руски бази. В действителност украинските бази в Крим са под заплаха от руски военни действия.
8. Путин казва: Има масови нападения срещу църкви и синагоги в южна и източна Украйна.
Фактите: Религиозни лидери и защитници на религиозните свободи в Украйна твърдят, че не е имало подобни инциденти. Всички религиозни лидери в Украйна, включително местното представителство на Московската православна патриаршия, подкрепят новата власт и подкрепят към национално единение и помирение. Еврейските общности в южна и източна Украйна твърдят, че не се наблюдава увеличение на антисемитски инциденти.
9. Путин казва: Киев се опитва да дестабилизира Крим.
Фактите: Украинските власти действат умерено и търсят диалог. От друга страна, руските войски излязоха извън границите на базите си, за да овладеят политически и инфраструктурни обекти в Крим. Правителството в Киев незабавно изпрати бившия главнокомандващ на армията, за да бъде овладяна ситуацията. Петро Порошенко, последният пратеник на украинското правителство в Крим, е бил спрян и не е успял да влезе в кримския парламент.
10. Путин казва: Украинската Рада е под влиянието на екстремисти и терористи.
Фактите: Радата е най-представителната институция в Украйна. Последните промени в законодателството минават с голямо мнозинство, включително и с гласовете на депутатите от източна Украйна. Крайните националисти, някои от които са замесени в сблъсъци със силите на реда по време на протестите в Киев, нямат представители в парламента. Няма индикации, че украинското правителство ще следва дискриминационни политики. Напротив – публично новата власт се обяви за обратното.

10 мнения за “Орешарски скочи последен от потъващия параход на Путин”

 1. Пратеникът на БНТ в Крим написа в туитър:

  Dimiter Kenarov ‏@dkenarov 2h
  Masked gunmen just broke in a TV studio. Put a gun to my head and then took my phone away. I’m fine.
  (Маскиран въоръжен мъж току-що нахлу в ТВ студиото. Насочи към главата ми пистолет и ми взе телефона. Аз съм добре.)

  Да видим сега дали ще последва нота от нашето външно!

 2. Украинската трагедия показа ясно кой кум,кой сват,кой на булката брат и кой пие и кой плаща в България.

 3. Уточнение към горния ми коментар.
  Димитър Кенаров работи за US медии,но е член на Асоциацията на еврпейските журналисти, има и акредитация от БТА. За българските медии се включва като българин на доброволен приnцип.
  Заблудих се, че е пратеник на БНТ, тъй те излъчиха първия му репортаж от Крим.
  http://dimiterkenarov.com/

 4. “Да живее международното положение”, че ако гледаме вътрешното, то е отвратително! Днеска гледах по би-ти-ви-то пикаещият в шадравани (Румен Петков), който така страстно и убедително изопачаваше фактите от телефонния разговор между външния министър на Естония и К.Ащън, че направо да му се приповръща на човек. Не стига това, ами Елена Йончева при Коритаров бръщолевИ и се напъвА да ни “доказва” и да ни “убеждава”, че за всичко, което става в Украйна били виновни някакви си украински националисти. Не Янукович, не Путин. Не знаех, че тази била петоколонничка и путиноид. Мислех си, че срещу някакви пари се е съгласила да спасява тънката част от имиджа на СерГЕЯ, преди няколко години а тя сигурно го е правила от любов (партийна).

 5. Другият вид скок по им се удава и в него са ненадминати майстори – СКОКЪТ ВЪРХУ ТАНКА НА ПОБЕДИТЕЛЯ.

 6. Поздравления!Само от Вас можем да чуем истините.

 7. Независимо от това,че Орешарски не е нашият избор за министър пред,трява да се подкрепи за усилията за стабилизиране на Украйна и присъединяването й към ЕС,защото това което идва след него/БСП,АБВ,ББЦ,Атака,ДПС/откровено проРуски партии/ при нестабилна Украйна ще ни хвърли лапите на Путин.Още повече ,че посленият заявава,че православието било по близко до исляма от католицизма

 8. Г-н ЖИВКО БОЕВ , пикаещият е от кохортата на ш(ч)лемоносеца (“п”)РЕЗИДЕНТ Гоце, те са на принципа – ш(ч)лем веднъж, ш(ч)лем ЗАВИНАГИ!
  Но какво има да обсъждаме тъпните на робските крепостни на Путин?
  Имаше материали по интернет , и не само , със заловениТЕ изроди на Янукович и помешчика им Путин, които стреляха срещу протестиращите.
  Даже ги бяха принудили да отдадат почит на НЕвинните им жертви, които току-що бяха убили.
  Нека ги разпитат тях , те могат да разкажат – КОЙ, КОЙ им е наредил да стрелят?
  Поне на тях трябва да повярва БЕЗ”родното” ни путиноколоние!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.