Човек на Бареков издаде антизападния характер на проекта му

Нищо не искам да кажа за\срещу Харалан Александров, възприеман години наред като една от емблемите на прозападния прочит на нашето битие сред популяр(изира)ните в медиите водещи коментатори на нашето битие, преход, приход, разход и др. подобни социалантропологични епични въпроси.
Не ми се говори и за проекта „Златен телец”, наричан „България без цензура” от проектантите, които си пазаруват хора с ценз, за да компенсират недостига му на върха на своя проект.
В интервюто на Харалан Александров за една от медиите, свързани с корпоративния проект „Златен телец”, предлагам да обърнете внимание на две неща:
Първо, че е важно да се постигат резултатите, каквото и да си изкривил по пътя към целта ( целта оправдава средствата- вечна теза на всеки, яхнал Златния телец).
Второ, дори по-важно ( като признание): възходът на Бареков е производна от разколебаването на доверието в Запада, казва интервюираният, твърдейки, че не познавал руските интереси в България, оказвайки се в това отношение единствения грамотен българин без познания и мнение по най-очевидния въпрос на нашето време.
Ето извадка от въпросното интервю:

– Определихте Николай Бареков като “агент на промяната”. Думата “агент” има негативен привкус…
– Промяната не е задължително да има позитивен привкус. Че има промяна – има, това е факт. Дали ни харесва или не, как ще я оценим – това е съвсем друг разговор. Но да кажеш, че Бареков не е изкривил политическото пространство, просто няма да е вярно. Да се правиш, че го няма и че не постига резултатите, които постига, е отказ да отричаш действителността и до нищо добро не води.

Много е удобно и много е лесно да се наговорим и да го намразим.

То става почти като цивилизационен признак, което е ясен сигнал за регрес. Ако една общност не може да намери други поводи да се хареса, освен това да мрази противниците си, Господ да й е на помощ. Нищо добро не я чака. Това го казвам като предупреждение, това не е диагноза. Убеден съм, че трябва да има достатъчно здрав разум и нормалност и цивилизованост в поддръжниците на Реформаторския блок, за да продължат напред, без да се разсейват в нездравословни увлечения.

– Коментарът Ви предизвика бум в социалните мрежи. На какво се дължи този голям отзвук?
– Явно са изнервени хората и са много притеснени. Този процес е известен в науката за човешките групи като схизмогенеза, при който става невъзможно да бъдат поддържани повече от две гледни точки. Не е възможно да има трета позиция на практика. Ти си или с нас, или против нас. Така функционират този тип черно-бели категории и общностите, които изграждат негативна идентичност – ние сме добри, защото другите са много лоши. Това много дълго беше практикувано в България. Далеч не казвам, че Реформаторският блок е лошият. Казвам, че животът е по-сложен, че отказът да видиш света във всичките му противоречия обикновено води до заблуда и самозаблуда. Ако достатъчно дълго заблуждаваш себе си, ще започнеш да заблуждаваш и другите хора. Това е нещо, което аз не искам да правя.

– Дълго време страната ни и във вътрешнополитически, и във външнополитически план е избирала само двете гледни точки – или сме “за”, или – “против”. На фона на случващото се в Украйна, смятате ли, че има разширяване на руските интереси? Конкретно за България.
– Не познавам руските интереси в България, но мога да кажа, че има разколебаване на безкритичното доверие в Запада. Цялото емплицитно обещание за благополучие, което носеше либералната демокрация в себе си е много сериозно разколебаване. Точно това прави възможно възхода на Бареков, а не какво е казал някой. В този смисъл може да кажем, че

сме изправени пред катастрофа на един цял модел на прехода

който допусна поредица от политически, икономически и идеологически грешки. Така че трябва да мислим какво да правим от тук нататък. Със сигурност старото противопоставяне Русия-Запад, ляво-дясно, комунизъм-антикомунизъм спира да ни помага да разбираме света. Междувременно това, което се случва в международен план, е повече от стряскащо. Ние виждаме един доста уплашен Запад, който направи шпалир, докато Путин плавно марширува напред към своите цели. Ако по този начин западът гарантира сигурността на своите съюзници и симпатизанти, трябва доста въпроси да си зададем. Положението е повече от притеснително. Говоря като човек, който вярва, че няма по-добър модел от либералната демокрация. Разбира се, не в българският й вариант.

31 мнения за “Човек на Бареков издаде антизападния характер на проекта му”

 1. “”Но да кажеш, че Бареков не е изкривил политическото пространство, просто няма да е вярно. Да се правиш, че го няма и че не постига резултатите, които постига, е отказ да отричаш действителността и до нищо добро не води.””
  ББЦ е най-идейната партия!Доста хора се опитват да я спънат,виждайки заплаха в нея!

 2. Доколкото схващам Хар.Ал. е разбрал, че е обществено безполезен и зле платен и е решил да зарадва семейството си с ” емплицитно обещание за благополучие” срещу лъжи в полза на Дудука. Реформаторският блок е преброяване на по-умните от достойните, които не гласуват за БСП/ДПС/АТАКА. Като добавим и гмо-то АБВ, имаме да мобилизираме до краен предел демократичната общност в бг за да имаме повече гласове на изборите и съотв. претенции за предсрочни парламентарни.
  Ако не печелим избори паменика в Княжеската градина ще е все тоя.

 3. Еми това е, Златният телец срива всяко мислене и всяка личност. Нарича се още катастрофа на личността, срив на личността, пропадане, загубване, тежка нравствена загуба и пр. Менторският му тон, освен че е циничен, е и агресивен, като на всяко гузно лице. Не знам защо се сетих за Валери Стефанов: една друга нравствена катастрофа. Когато чета такива думи, казани от подобен тип хора, ми става супер блудкаво и пошло. Непоправимо блудкаво.

 4. Верно! Боже Господи! Харалан Александров! Ужас! Няма начин, пресъхна ми устата, ще пия една две ракии и после… О, боже Господи – ВСИЧКО, КОЕТО НЕ СЕ КУПУВА С ПАРИ, СЕ КУПУВА С МНОГО ПАРИ!

 5. Така.Господин Харалан не струва пукната пара.За нормалните хора.А иначе струва парите,който са му платили.Да твърдиш,че противопоставянето Изток Запад спира да ни помага да разбираме света на фона на това ,което става на североизток от нас е дебелоочие или тепегьозлък ако повече ви харесва думата.За сребърниците които е получил можеше да се постарае да го поосуче повече.Поне да му кажем едно ашколсун кьопек.

 6. И какво ни предлага Байраков наместо свободната деморкация? Модерен фашизъм с основна опорна точна “Хал Путлер”? Не, благодаря!

 7. Очевидно, г-н Александров иска да убеди аудиторията си, че разглежда Николай Бареков само като “политическо явление”. Той съзнателно не дава моралната оценка на “феномена” – иска му се да му повярваме, че за него е без значение дали дава интервю за популярен ежедневник, или публикува в научно списание – навсякъде той говори само като експерт.

  Но подобно, за мен непроизволно, размиване на границите между науката и публицистиката, е недопустимо. Такъв, “академичен” подход към спорни, обществени явления е показателен за зрелостта на българския интелектуалец. Много често този подход подсказва определени, политически пристрастия и съмнителен, морален интегритет.

  Нямам спомен как г-н Александров коментира обществените реакции на скандалното предложение на управляващите за шеф на Държавната агенция за национална сигурност. Преуспелите, млади мъже, гравитиращи около един известен, финансово-медиен конгломерат, очевидно се приемат от него като абстрактни “агенти” в една хипотетична, социална среда.

  Такъв, “стерилен” подход към конкретни явления в политиката превръща независимата експертиза в “стока с двойно предназначение”.

  За несъгласните с този подход не остава алтернатива, освен да смъкнат дебата в актуалната, политическа кал.

  Така въпросът, какво се случва в България, остава без убедителен отговор.

  И “черно-белият” диалог между “глухи” и “неми” продължава без край…

 8. Червена лисица!
  Допускаш я под формата на разкошна кожена яка, а тя те напълва с бълхи.

 9. А се чудим как, след 25 години жестоки експерименти, днес има хора – от т.н. обикновени – не антрополози, например, които да одобряват Бареков…

 10. Между другото, ситуацията на международните пазарите за руските активи се влошава.

  Горните три графики отляво – надясно показват ценовите нива на руската борса MICEX, цената на руските ДЦК,рублата.Всички се обезценяват.

  Долните три графики показват измерителите на риска: застраховките за кредитно неизпълнение (CDS), спредът или разликата в цената между руските ДЦК и американските книжа и т. нар. имплицирана или текуща волатилност на рублата – всички нагоре т.е риска се повишава.

  http://www.bloomberg.com/infographics/2014-03-07/putin-debt-to-equity-hit-on-crimea-seizure.html

 11. Към ТРИФОН:

  И какви са й според теб ИДЕИТЕ?
  Освен парите на КТБ/КГБ?
  🙂

 12. Не обичам да излизам извън добрия тон, но в случая с този ояден дебелогъзец и дебелосерец се налага.Нищо,освен грижата за обилeн пълнеж н и така тлъстия му тулум не движи неговите обществени изяви и ангажименти. Ролята на Хар. Ал. в манипулирането на по-интелигентната част от народонаселението е особена, като се почне от натрапливо афишираната му специалност. Стане,седне, мръдне и пр. Хар. Ал., в медиите задължително просветва пояснението, че не е к`ъв да е, ами “социален антрополог”. Претенциозна, шарлатанска, снобска и тавтологична кухотевина-по-НЕинтелигентната част от народонаселението се почесва и си вика “баа маааму, учен свят, голямо нещо!”. Виж, за по-интелигентната част от народонаселението е ясно, че абсолютно същото звучене биха имали “воден хидролог”, “философски мислител”, “химически полимеролог”, или “космически астроном”. Ами, п…ка майна, поради социалната природа на човека, антропологът не може да не бъде социален, иначе трябва да е просто “анатом”! Но това е само етикета на манипулацията. Следва натрапливото му афиширане като не е к`ъв да е, а “десен” “социален антрополог”, който плещи надълго за “кризата на идетичността и социокултурните идентификации на кризисния социум като културна социализация на посткризисното идентифициране” с една цел. Вече беше посочена.
  Изхабих си клавиатурата за този тулум само като повод за реплика към лидерите на Реформаторския блок.
  СЛУШАЙТЕ, МАМИЦАТА ВИ, АКО ОЩЕ СМЯТАТЕ ДА ПРОБУТВАТЕ НА АВТЕНТИЧНИЯ ДЕСЕН БЪЛГАРИН ПОДОБНИ ПЛАЗМОДИИ, АКО НЕ ИЗЧИСТИТЕ ОСТАНАЛИТЕ ПЛЯМПАЛА И АКО НЕ ЗАПОЧНЕТЕ В Е Д Н А Г А КАМПАНИЯ КАТО ХОРАТА!

 13. Към СТАМБО

  You make my day. (в превод – “Напъни ми душата”)

  Напълно съм съгласен с казаното от вас и подкрепям призива ви към Реформаторския Блок(РБ).(Споменавам само РБ, понеже други десни политически формирования, с реален потенциал за успех на избори, за сега не се виждам.)
  За да не изпадна сам в подобна многословност, ще кажа само – аман от шарлатани и празнодумци.
  За да просперира една малка(и бедна на природни ресурси)страна, като България, тя преди всичко се нуждае от дейни, практични и прагматични хора. Хора с чест и морал, за които просперитета на държавата е и лична цел.

 14. Жалко!

  Смазващият натиск на битието (на който обаче не всеки се поддава – пример – притежателят на този блог).

  Дано поне си заслужава! В личен план, в обществен, както и да го погледнеш е загуба.

  И един апел към г-н Александров:

  Моля намерете достатъчно мъжество у себе си и чрез няколко печатни и електронни медии с голяма аудитория заявете ясно следното:

  “Това, което напоследък, а и занапред ще, чувате и четете от мен не е автентична интелектуална продукция в нейния чист вид, а примесена със сребро.”

  То ще бъде нещо като задължителния по Закона за медиите знак “Платено съобщение”.

  Потребителите на информация имат право на това.

 15. Poznabam tova plampalo Ch.Al.odavna.
  Prodagen kwch twmbak al4en za pari.Niama mesto s desnite

 16. СТАМБО,
  очевидно не си “на ти” със съветската и постсъветската наука.
  Някъде до 90-та в сесерето се изучава и развива само физическата антропология. След края на перестройката обаче, във великата постсъветска Россия избуяват и се развиват:
  -социална антропология;
  -културна антропология;
  -политическа антропология и
  -философска антропология.
  Колкото до „Червената лисица” /явлението е известно в съответните сфери като „Sleeper”/, въпросното „чудо” има от СУ специалност „славянска филология”, но след курсове/?/ по „социална дейност и педагогическа психология”, някъде след 1997-ма получава докторска степен по … антропология. Нещо като мелез между грухарче и влечуго.
  Поздрави! 🙂

 17. Не познавам руските интереси в България, но мога да кажа, че има разколебаване на безкритичното доверие в Запада” H. Al.
  Тоя от небето ли е паднал.Не знае ли за интересите на Лукойл, Газпром,Атомстрой,КТБ+Внешторгбанк и доста други.Да споменем, че тези са и монополисти в България – горива, газ, нефт, тютюн.Все акцизни и стоки.И определящи енергийната ни зависимост от Русия.А се имал за социален антрополог.Само да им припомня, че Русия е на прага на девалвация на рублата и загубите на руските компании въжлизат на 10-ки милиарди.А при международна изолация?

 18. “Never ascribe to malice that which can adequately be explained by incompetence.”

  В думите на Х.А. намерението да се лъже е видно.
  Но според мен става дума най-вече за трагична некомпетентност.

 19. Различните антропологии се нароиха като академични ‘основания’ за нови курсове, ниши за подслоняване и съответно работни места. Това е част от академичната джунгла навсякъде.

  Но СТАМБО е прав, че ‘социална антропология’ е тавтология, ако не велика глупост.

 20. Малка корекция:
  Израза е “You made my day”, който може да се преведе като “Напълни ми душата” 🙂 Извинявам се за правописа.

 21. @Павле и Пагане,благодаря ви за приказката и поздравите!
  Павле, аз антропологията (главно културната) я разбирам в значението й на дисциплина, която се развива по двата бряга на Атлантика във времето, когато тук се учеше научен комунизъм, диамати, исмати и пр. кретенизми. Хайде до един Клод-Леви Строс да се огранича, нищо че може да го наричаме и етнолог, нищо, че си е и доста ляв, то десни французи няма,въпроът е в нюансите. Социална антропология е същото кухо име на куха дисциплина, каквото е и “социална педагогика” например, добре си го казал.
  Живи и здрави!

 22. Не съм чел цялото интервю, но цитирания откъс е оакване с размазване – опитал се е господинът да си направи топче, обаче е объркал дупките и изходния матрал…
  Парите са най-лесното обяснение, по-вероятно се е правил на интересен, но мен със сигурност ме води към мислата, че му е писнало да се рее като свободен атом и е решил да се социализира. А защо го тегли към Дудука, нека РБ се замисли.

 23. Понеже се опитва да се опре Харалан на научни термини, които подхвърля в общественото пространство “Този процес е известен в науката за човешките групи като схизмогенеза, при който става невъзможно да бъдат поддържани повече от две гледни точки. Не е възможно да има трета позиция на практика”, да му припомня, че едно от определенията за шизофрения е да не можеш да избереш между ДА или НЕ когато ситуацията изисква това. И когато всеки опит за някакво съчетаване на двата отговора или намиране на трети изход е скок обратно в SCHIZO-то на разцепената личност!
  Точно когато за Света излезе на преден план важността на избора Западът или Русия, той горкият, се чуди как да го избегне… Честито му вътрешно разцепление!

 24. Каква либерална демокрация искате да ви работи при руски монопол върху енергийната система и при толкова московски агенти, московски храненици и обикновени червени дупета?

 25. Либералната демокрация не може да заработи докато България не скъса напълно с руската си зависимост. Същата работа е с Украйна. Руснаците дърпат конците във всякакви сфери от обществения живот, корумпират украинските политици, агентурата им работи на пълни обороти и не позволяват на украинците самостоятелно да градят бъдещето си. И на практика, след като от Москва са саботирали по всички линии развитието на Украйна, от Кремъл се изтъпанчват и обявяват либералната демокрация за неработеща в Украйна. Там, както и в България, либералната демокрация не е имала възможност да проработи, поради зависимостта от Русия и заради руския саботаж.

 26. и кой ще “спасява” Балгария?
  – дудука – чалгар – другаря Бареков, младия комунист-чегеварист – другаря Ангел Славчев и милиционера от Симеоново – другаря Петров ?!?!?

 27. От цялата излишна натруфеност и поз(ь)орство на антропосоциологията , плътно доближаваща се по този “показател” до “чистата” и “социологическа” посестрима, с нейните “именити” , и даже “знаменити” представителни екземпляри, се вижда , че и двете “социологии” живеят в някакъв(КАКЪВ ли?) техен вътрешен свят, който НЯМА никаква връзка с реалността, която уж отвсякъде ги заобикаля, и която ТРЯБВА да калкулират дори и статистически точно!
  КОЙ ли ги е отделил така от тази тяхна “социологическа” роля ,която се рее някъде високо в облаците в “статистически точната” североизточна посока!
  Но иначе за посоката на коментираният от г-н Александров проект ББЦ е статистически точен.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.