Руски “русофоб” се опълчи на хитлеропутинизма

За разлика от обикновено, този път не бих спорил доколко писмото на един руски учител е автентично и не е евентуално текст, написан от друг- да го наречем “недоброжелател” на процъфтяващия хитлеропутинизъм в днешна Русия. Казвам го, защото знам как ще подскочат нашите съветофили, които се изживяват като повече руснаци от руснаците и особено от онези, които като нищо ще нарекат солидарно с хитлеропутинистите “предатели” на Русия заради критичния им поглед към шовинистичната вълна в онази огромна държава.

Но дори и да приемем, че някой друг е съчинил писмото като изповед и болезнено предупреждение на един руски учител с будна съвест, остава неоспоримият факт: написаното като аналогия и логика е абсолютно вярно. Поради което си струва да се прочете, макар, като познаваме фанатизма на изповядващите култа към всичко кремълско в България, няма надежда някой от тях да се разколебае. Поне ние, останалите, получаваме още едно доказателство, че не всичко е загубено, щом и в Русия има остатъци от здрав разум.

Московски учител: Русия е болна! Болна психически

Хитлер анексира Судетите безкръвно и всички му ръкопляскаха. 8 години по-късно Европа беше в руини, пише Сергей Глаголев

 9 март 2014

Москва, Русия

Писмо на московския гимназиален учител Сергей Глаголев се разпространява в социалните мрежи от часове. В него той коментира ситуацията в Украйна, а откровеното и оригинално мнение, което изказва, му спечели десетки хиляди прочита. Ето самия текст: Здравейте приятели, през живота си никога не съм ходил по митинги, не съм писал и коментари по обществени теми. Смятал съм, че това си е работа на политиците. А аз с политика не се занимавам. Но сега реших да престъпя този си принцип. Призовавам ви да дойдете на антивоенния митинг, ако наистина се състои, в Москва на 15 март. Реших да го направя, въпреки че не знам дали самият аз ще успея да присъствам (въпреки че ще направя всичко възможно) – защото тогава точно съм на работа, а не съм готов да я загубя.

Но нека ви обясня подробно защо считам, че е много важно на този митинг да участват колкота се може повече хора. Основното е да покажем на света, че нашата страна не се е побъркала окончателно. Че в нея все пак има и хора, немалко, които не поддържат безумната авантюра на правителството ни. Не знам дали това ще промени нещо, но поне е минималното, което можем да сторим.

Разбирам, че отношението към това, което става в Украйна от страна на много умни и интелигентни хора у нас, е нееднозначно. Да си кажа честно – Украйна не ме вълнува особено, или поне на второ място. Нямам там нито роднини, нито кой знае какви приятели. Моите близки са тук, в Русия. И ми става страшно за тяхното бъдеще.

Уверен съм, че опитът да присъединим Крим ще ни донесе големи бедствия. И това си има своята много проста логика. Дори и тази авантюра да сполучи – и дай боже безкръвно – обстановката в страната силно ще се влоши. Патриотическите и шовинистически настроения, които в момента успешно се раздуват, не са най-добрата атмосфера, в която да възпитаваш децата си. Това е задушаваща, лъжлива, подла атмосфера, с много идиотски ограничения и забрани, каквато цареше в бившия СССР и аз добре я помня. Тя разби съдбите на прекалено много порядъчни и честни хора.

Освен това, дори в този случай да не започне война, ще има нова надпревара във въоръжаването. Това вече сме го виждали. Мен и досега ме поразява фактът как човечеството може да пръска такива пари за оръжие, когато би могло да ги даде за образование, медицина, култура. Когато мой или ваш роднина има нужда от лекарство срещу рак, а пари за него няма – това ще бъде в следствие от днешните събития. И това силно ме изнервя.

Но събитията може да предприемат и по-лош обрат. Когато Хитлер е присъединявал Австрия и анексирал Судетите, всички немци му ръкопляскали. От тяхната гледна точка, това е била съвсем оправдано и справедливо. Всичко преминало практически безкръвно. Минали обаче 8 години и Германия заедно с цяла Европа била в руини. Вече опираме до детайлите – откъде можем да бъдем сигурни, че сега ще е различно?

И още за “украинските националисти”, “възраждането на нацизма” и прочее. Надявам се, разбирате, че всякакъв нацизъм и расизъм ми е отвратителен. Но дори за минута да си представим, че в Украйна на власт ще дойдат националисти, не трябва ли да се запитаме – не точно нашите действия ли не провокираха това? И не трябва ли да търсим причината в нас самите?

Наши “патриотични” писатели, които с открито писмо декларираха, че поддържат действията на Путин, припомнят, че ние сме победили фашизма. Но те нищо не пишат за това как постъпихме с “освободена” Европа. Забравят за депортираните народи – поголовно, включая кърмачетата и безпомощните старци, изгонени от родните си места. Те не пишат нищо за това, че нашата страна, победила фашизма, стана и страната на държавния антисемитизъм. Ако смятате, че нашата страна в момента действа справедливо и желаете нейната победа – помислете още веднъж, искате ли децата ви да живеят в такава държава – победителка.

Нито една държава в света (освен може би Абхазия) не поддържа Русия, поне не открито, по отношение на политиката й с Украйна. И нито един от руските държавни служители – чиновник или депутат – не е посмял да се опълчи на тази чудовищна авантюра. Всичко това, а също така клишето “народът поддържа Путин”, говори за едно – нашата страна е тежко болна. Болна психически. Вече е ясно, че й предстои дълго, трудно и напълно възможно, много болезнено лечение. И колкото по-рано то започне – дано не се налага помощта на чуждестранни хирурзи – толкова по-добре за нашите деца и внуци./БЛИЦ

15 мнения за “Руски “русофоб” се опълчи на хитлеропутинизма”

 1. Здравейте!
  Ако изключим призива за митинг на 15ти март, който и да се проведе, ще бъде оплют и опорочен от властта, ако не и окървавен /много вероятно/, подобни гласове все пак съществуват. Но как да се чуят? Пропагандата е смазваща…
  http://grani.ru/

 2. Покрай Илия намразих и свети Илия.Това мога да кажа по отношение на Русия и руснаците,държава и народ със завиден принос към световната култура,но същевременно модел на недемократичност в управлението и манталитета на хората.И е чудесно ,че на фона на отврътителното поведение на Путин и множеството руснаци които подкрепят неговата политика,се намират ГРАМОТНИ И ИНФОРМИРАНИ ЗА МИНАЛОТО руснаци,като учителят-автор на публикуваното писмо!!!Това би могло да бъде пример на БГ русофили,не и на представителите на руската 5-та колона в БГ….

 3. ДОСТАТЪЧНО, КРИМЧАНИ! Окончателно ме ядосахте… Ето ви тогава истината!
  Автор: Семьон Задворний, блогър
  Превод от руски: Павел Николов

  Новините днес са много смешни. Върховната рада на Крим взе решение за влизане в състава на Русия и за преминаване в зоната на рублата. Русия срочно „редактира“ собствените си закони, за да позволи на Крим да се присъедини към нея.
  Но на мене ми се иска не да се смея, а да крещя. Кримчани, скъпи мои, започнете най-сетне да мислите с главите си! Започнете да ги използвате по предназначение, а не само по време на хранене!
  „Искаме в Русия!“ – това е чудесно. Руски депутати идват и разказват как всичко ще бъде гладко и перфектно. Путин по телевизията обещава да даде пари. „Град на руските моряци“ – звучи гордо! Но си размърдайте мозъците и помислете ето за какво.
  Сега пред вашите очи и с вашето мълчаливо участие или неучастие се върши престъпление срещу всеки един от вас. Аз няма да говоря за легитимността или нелегитимността на кримската власт, избрана с всичките мислими нарушения. Няма да се интересувам легитимен ли е кметът, избран на митинг, и дали сте участвали лично вие в избирането му (макар че по закон би трябвало да сте участвали!). За друго ще ми е думата.
  След една седмица Крим ще се присъедини към Русия. Добре, чудесно. Но какво означава това за всеки от вас?
  Ето вие, многобройни кримски приятели, чиито деца учат и живеят в Киев, Харков и Днипропетровск – утре вашите деца ще се озоват в чужбина. Утре даже няма да можете да им позвъните по вътрешната тарифа „Моето семейство“ – ще ви се наложи да звъните до чужда страна, на чуждестранен номер. Добре ли го разбирате това?
  А вие, скъпа пенсионерко, на която децата всеки месец изпращат пари от Киев. Сега само х-о-о-п и ви ги прехвърлят на картата от Приват банк. А утре такъв вариант няма да има. Готови ли сте точно за това?
  А вие, които пътувате до Одеса на седми километър за дрешки и ги препродавате след това в Крим много изгодно за себе си – осъзнавате ли всъщност, чу утре до никаква Одеса за „стока“ няма да отидете? Че ще има граница, митница, такси и данъци?
  Ето вие, които имате в Крим дребен бизнес и делови връзки с доставчици от Киев, Харков и Лвов, от които купувате продукти, козметика, резервни части, компоненти и всичко, каквото ви е необходимо за бизнеса – имате ли ясна представа, че утре всичко това ще трябва да минава през граница с всичките необходими гранични плащания?
  Или вие, свикнали чешмяната вода да не ви е „по график“, а да я имате винаги или почти винаги (това по правило зависи от степента на крадливост на вашата местна управа) – вие добре ли помните откъде идва водата? Ще ви припомня – от Днипровския канал, от Украйна. А електричеството откъде идва, знаете ли точно? Ще ви кажа – в по-голямата си част от Николаевска област, от тамошната АЕЦ. А добре ли разбирате колко ще струват всичките тези комунални блага, ако ви ги доставя не родната страна, а „чужда“? Можете ли да смятате?
  Или вие, посрещащи туристи и печелещи от това. Вие, разбира се, си давате сметка, че тези туристи сега ще минават през две-три граници. Че продължително време Крим изобщо ще стане „съмнителен“ район. Че водата, с която пълните басейна до вашето малко хотелче, ще стане „златна“. Че продуктите, с които храните гостите, ще трябва да ги карате или по море, или от чужбина, още утре. Наистина, осъзнавате ли това?

  Руснаци горят в Крим украински книги. Началото е поставено…

  И вие, които си поръчвате покупки и подаръци чрез интернет и ги получавате на следващия ден с „Нова поща“, така удобна и прекрасно организирана – знаете ли, че никаква „Нова поща“ няма да има утре, защото „Нова поща“ не доставя стоки за чужди страни? Знаете ли, а?
  А вие, в чието съседство живеят кримски татари – вие разбирате, че на тях вариантът „Напред, в Русия!“ няма да им хареса. Вие не сте идиоти, вие умеете да виждате перспективата – а перспективата за вътрешни конфликти, разкол и нестабилност изобщо, ама изобщо ли не ви плаши?
  Или вие, майко, чийто син всеки момент ще навърши осемнадесет. Вие добре ли разбирате, че утре вашият син ще отиде да служи в руската армия? И знаете добре каква означава това, наистина ли?
  Да, вие можете да кажете: „Е, ще помислим, ще отидем на референдума и ще кажем, че не искаме да сме в Русия“. Но вие трябва много-много-много добре и ясно да разбирате, че нищо вече няма да зависи от това как ще гласувате и в кое квадратче ще поставите „чавката“. Резултатите от референдума са вече решени и без вас. От вашето мнение не се интересува никой. На Птин му трябва Крим, а не вашето волеизлияние, не се лъжете.
  Аз разбирам, че в Крим има душевноболни идиоти, които няма да се спрат пред нищо, само и само „Крим да е Русия“! Дори познавам няколко такива лично. Но не мога, не искам да се откажа да вярвам, че вие точно вие сте душевноболните идиоти. Че точно вие сте готови за всичко най-страшно. Че точно вие не разбирате, че е невъзможно да се късат мирно и безболезнено връзки, създавани с десетилетия.
  Честно казано, не зная какво да правя за вас. Просто искам да разберете какво става с вас. С всеки един от вас.

 4. Е, и?

  Империята на злото не може да стане империя на незлото по еволюционен път в рамките на тридесетина години.

 5. Господин Инджев, изпратих Ви този текст по имейл, но отново ми го върна недоставен. Вероятно имате проблем.

  Разхождахме се из поредната листопадна есен на нашето емигранствуване заедно с кучето Сокър покрай езерото в един парк на Лонг Айлънд, недалече от Ню Йорк.Над нас в пронизително синьото небе се открояваше ярко предсмъртната оранжева траектория на едно отпаднало от дървото дъбово листо, когато реещата ми подир него мисъл изведнъж беше прорязана от внезапно нахлул отнякъде неканен български неологизъм: „Изопачавра!”.
  Незнайно откъде се втурна и ме стресна тази несъществуваща дотогава в речниците дума, но тя сякаш слепи в едно безчет мои минали и сегашни наблюдения и мисли през всичките тези години изтекли в чужбина, които дотогава бяха останали неми, неназовани и несводими до едно единствено понятие. В тази странна дума внезапно се споиха и добиха смисъл пластовете на глагола изопачавам и позабравеното понятие пачавра: онзи парцал, с който се избърсва калта в коридора или мазния парцал с която се „мият” залоени тенджери; отнякъде към този конгломерат се долепи и думата гавра, а някъде във втория план даже затрепери желеобразната консистенция на думата пача. Спрях се озадачен, а и Сокър също показа признаци на недоумение. Образите и наблюденията за които сега говоря несъмнено връхлетяха от България и бяха твърде далечни от тихата нюйоркска есен. Но и не съвсем толкова далечни.
  Нека не се лъжем, емиграцията днес, не е емиграцията от времето на Сталин или Живков, когато тя значеше безвъзвратно скъсване с родния край, без надежда да се върнеш някога при своите и предполагаше окончателна загуба на връзка с България. Тогава нашето прозвище в архивите на ДС беше зловещото „невъзвращенец”, подобен на Андрей Платоновия „невъзвращенец към съдбата си” и подразбираше все по-редки затихващи писъмца „от чужбина” със старателно премахване на детайлите на пишещите и от двете страни на оградата от бодлива тел, за да се избегне всевиждащото око на „органите” и техните „оперативни мероприятия”. Сега извън България вече са милиони и комуникационните технологии са надминали отдавна фантастичното. Днес ние знаем мигновено какво става по улиците на София, гледаме директно телевизионните предавания и общуваме с приятелите си по интернет. В този свят ние знаем всичко, ние сме осведомени, стига да го пожелаем или поне това, което е публично показано. И именно наблюдавайки от чужбина, дори посредством тази обявявана за невинаги достоверна медийна публичност, но с достъпа ни до ежедневните политически процеси, аз си обяснявам тази самопоканила се дума, тази дума нашественик: Изопачавра. За да обозначим това което виждаме по медиите и четем в мрежата, възниква нуждата от понятиен апарат, от нови думи за наблюдаваните явления, защото иначе те стават неописуеми и понякога неназовани. Оказа се, че тази самообразувала се дума, почти магически, съдържа в себе си цяла грамада от явления, впрочем далече не само български, които иначе могат да се дефинират само с много дълги обяснения.
  Ето какво, впрочем, какво ми разкри и обозначи тази новодума в един неподозирано широк диапазон на обществените феномени и защо аз смятам, че тя заслужава да се въведе в широка употреба. Първо, поради безпощадната си яснота и краткост. Ето и нейните, според мен, основни приложения:
  ИЗОПАЧАВРАТА е основен метод на така нареченото Ляво за водене на публичен дискурс и главен похват на политическата им борба.
  Обяснявам: В случая говоря общо за Лявото, не само за българското, но и за социалистите от всякаква разновидност, за криптомарксистите, чегеварите и за левите либерали по света, за прогресистите от всякакви левичарски групи, особено нагло обаче използван от комунистите и техните производни в родната ни окаяна България. Изопачаврата е преди всичко най-използваният способ на лявото за саботиране на всеки смислен разговор по каквато и да било значима обществена и дори лична тема, диверсионната тактика на превръщането на всички междучовешки опити за комуникация и размяна на мисли или идеи в разкаляна локва, в кочина, в нецивилизовано оборище. Така разумът и логиката стават нежелани емигранти и биват прогонени надолу в тинята или навън и биват скоропостижно удавени в тинята, която се преструва на дискусия. Това е тяхно политическо оръжие.
  При този метод правилата за обезмислянето на публичния или обществен диалог са следните: едновременното говорене с опонента, прекъсването, „надговарянето”му, заглушаването на „противника” по аналогия с някогашното заглушаване на„вражеските” радиостанции като ББС или безмозъчно повтаряне на едно и също изречение, докато изтече медийното време. Но най-важното си оставапрекъсването на опонента, нахалното отнемане на възможността му да си довърши изречението. Задачата е стриктно да започнеш да говориш 3 секунди след като той е започнал и абсолютно буквално да рецитираш „опорните точки”. И понеже в медийното „пространство” не е прието да забиеш публично шамар на подобен „опонент”, примерно на Шамара, за да получиш поне временно шанса да бъдеш изслушан до края, то на онези които са се надявали на истински разговор не им остава нищо друго освен да въздъхнат и да изчакат края на това публично зрелище, което се е превърнало в Изопачавра или да изключат телевизора.
  Изопачаврата обикновено е медийният победител, защото точно това е възнамерявано: безмислена словесна врява и надмощие на лявото демагогско над търсенето на някакъв смисъл. Защото за необразованият или глупавият (и често ляв), възможността да проумее нещо от разговора е загубена, а за мислещият възможността да проследи битката на стойностни идеи е осуетена. В такива случаи, изопачаврата може да се схване граматически и като глагол: изпопачаврене, да изопачавря нещо. Примери може да се открият лесно, не липсват и тук, отвъд Океана, ако човек следи пренията в тукашния Конгрес и по-специално определени демократи, членове на Демократическата Партия, която е социалистическата тук в САЩ, краснословни демагози като Чарли Рангел, Чък Шумър, Ал Шарптън и пр., но нивото в така нареченото Народно Събрание в България се измерва с изключителни придънни стойности на политическа изопачавра, несъвместими с живота на публична институция от този род.
  Наистина, изопачавреното политическо говорене в България, както впрочем и в постсъветските Русия и Украйна, са достигнали онова, което в жаргона на лагерния свят се нарича „безпредел”. След подобна изопачавра на политическата реч, поради невъзможността да се организира каквото и да било подобие на цивилно общество следват ОМОН, бронежилетките и танковете…Но нека да се опитам да определя с мирни средства самородното понятие изопачавра преди да са връхлетели в нашият дискурс тежко въоръжените орки от съответните милиции.
  Ще започна с политически проявени личности от българската политическа менажерия (по аналогия с „криминално проявени”), за да илюстрирам с конкретни примери какво имам предвид:
  Бързоговорещи изопачаври:
  Тук класифицирам отделни публични говорители и фигури като публична извадка, без претенции за изчерпателност, чийто типични прийоми на създаване на безмислие се съчетават със способността им да говорят много бързо. Те са усъвършенствували светкавичното нахвърляне на лъжливи тези и твърдения, преминавайки от едно към друго с толкова голяма бързина, че никой няма време да възрази или да опровергае лъжата им, защото те междувременно са отпердашили и оставили далеч назад разискваната тема или пък са я заменили с няколко други също толкова лъжливи твърдения. Тези от „бързата” разновидност разчитат на неуловимостта поради ограниченото време и на узурпирането на телевизионното или медийно пространство без възможност за опровергаване. Разбира се, разчита се и на остатъчният ефект на сгурията от лъжи оставени да димят след края на предаването без възражение. Ако не друго, най-малкото което остава като следа от присъствието на бързореките изопачаври, е усмърдяването на публичния диалог, чувството за поругаване на човешкия разговор и на езика като средство за общуване. Един лесен признак на тази разновидност по която могат да бъдат разпознати е тяхната изумителна способност да говорят без да си поемат дъх и да произвеждат думи както при вдишване така и при издишване. Тези виртуози е невъзможно да бъдат надговорени от нормално дишащи хора.
  Според моите наблюдения от дистанция в българския парламент и извън него, един от шампионите в този жанр е Антон Кутев, макар и да допускам, че има по-добри от него. Неговият дядо, композиторът Филип Кутев вероятно би определил говоренето на внука си като „стакато”, преминаващо постепенно в „кресчендо”, „пицикато” и накрая в неравноделна БКП ръченица. Много бърз и ловък пропагандатор, чийто подочни торбички даже не трепват, когато изказва публични лъжи. Тук може би е времето да вметнем, че в изопачаврата като човешко качество присъства по необходимост и една масивна доза наглост, а също, че в някакъв старославянски смисъл там някъде се е скутил глаголът „врать”, да лъжеш. Кутев произвежда отлична изопачавра с високо качество, надявам се, че престъпната му партия ще зачете специалните му заслуги.
  От другата страна на медийния публичен площад, вече маскиран като журналист, се появява друг вариант на бързореките изопачаври, Александър Симов, сравнително млад, объл човек, явно от последните фиданки на столетницата, с неудържим напор към бързоговорене, граничещо с логорея. Невъзможно е да бъде надговорен този, така да се каже, журналист, всъщност пропагандист от левицата. Умението му се заключава в това, че нито една тема в негово присъствие не може да бъде разисквана до края и по същество. Той също използва умело кресчендото като аргумент, което в негово изпълнение има лек нюанс на квичене, в случай, че не е успял своевременно да обезмисли и неутрализира разговора.
  От професорската квота може би си струва да бъде споменат особено безмисленият и доказано зловреден в миналото като част от катастрофата Виденов парламентарист и иконономически експерт Румен Гечев. Заслугите му като финансов корифей и министър при Виденовата катастрофа са забравени от благодушният български народец, но неговото присъствие като разрошена бързоговореща изопачавра, няма как да бъде пренебрегната. При него, таланта изглежда се корени в способността му без умора да възпроизвежда публично „опорните точки” и то пак с тази безподобна публична апнея, при която говориш, притичвайки от една лъжа в друга, без да си поемаш въздух и произвеждаш говор, дори когато би трябвало да си в безсъзнание поради липса на кислород.
  Интересно какво ли ще научат студентите от такава публична карикатура, продукт на рабфаковската академична общност от Институт по Пазарно стопанство, където друг корифей на Партията и агент на ДС с името Стати Статев приканва своите студенти да се пръждосват от България? Институт по Позорно Стопанство?
  Но има и едно друго дъно на бързоговорящите изопачаври и там вече се е настанилШамара: татуираният шампион, поетът на вулгарният рап, пресипналият говорител на Опорните точки от Позитано, геронтофила вдъхновител на червените старици и на пенсионираните герои на социалистическия труд от бившата милиция и комитетите на партията, напразно опитващ се едновременно да имитира телодвиженията на негроид от Бронкс и реториката на антифашист борец за Малката правда срещу диктатора Борисов. И всичкото това в прегракнал речитатив с източнобългарски мякащ диалект. Бързорапеща изпопачавра, без съмнение парично захранвана оттам откъдето се захранва и разнообразната политическа зоология от Бареков до Сидеров. Безплатен рап няма както знаем, а парите за политически рап изглежда са привършили и е дошло време за политически кючек със солово изпълнение на дудук. Всъщност, ако се замисли човек, Бареков обозначаван ту като „Дудука”, ту като „Капута” от безпристрастното народно наблюдение, е напълно у дома си в групата на бързоговорящите изопачаври, докато Сидеров често отлита в посоката на различна публична патология, където по-скоро се налага да се снеме наркологичен и психиатричен статус на говоренето и действията му.
  В дамската група на изопачавроговорящите изгря ярко, но след това помръкна, може би поради изчерпаване на съответните фондове за нейната активност, брадавично надарената Нина Гергова. Тя говореше толкова бързо, че мисълта й ставаше напълно неуловима за нормалното човешко ухо. Но и кой ли здравомислещ би рискувал да проследи меандрите на този гигант на комунистическото хлевоустие облечен в рокля, както и да следва нейните „аргументи” наподобяващи повече шума от изсипване на кофа помия в коритото на квичащи свине, отколкото осмислена човешка реч?
  Всъщност, за удобство може би следва да разделим явлението на женски представители като гореспоменатата Нина Гергова и ги наречем изопачаври от мъжките представители, които да носят по-мъжественото прозвище изопачавър. Към женските представителки греещи на левия политически небосклон, които представляват диалектическото единство между индивид и неговото проявление, заслужаващи да се нарекат изопачавра, без съмнение се нареждат Мая Манолова и Корнелия Нинова. Те сами по себе си индивидуално представляват политическата изопачавра като представители на своята престъпна партия, но освен това произвеждат продуктът изопачавра под формата на парламентарни безмислици и опорни точки с неимоверна по мащабите си безочливост. Макар и в различни гласови регистри, (при Корнелия се долавят гръдни баритонови и пушачески компоненти, вероятно останали от далаверите с Булгартабак, докато при Мая преобладава режещият като банциг опашкарски дискант на кюстендилска скандалджийка), и при двете еднакво ярко просиява партийното вдъхновение публично да изопачават истината. При Корнелия това желание изглежда е толкова дръзко, толкова опияняващо, че тя сякаш изпитва видима еротична възбуда от това, че може да прави публично нещо срамно и че не, няма да я хванат, тя ще лъже дръзко с пламнало лице, с все по-басов глас и все по-упорито ще нарича бялото черно, но ще й се размине отново и отново, защото тя и нейната партия винаги са минавали метър. Каканиженето, птицевидното кудкудякане на Мая Манолова няма ясно изразен еротичен характер, но там еротиката е заместена от арогантност, разбира се също подплатена от чувството на безнаказаност, което за четвърт век разгул на беззаконието на комунистите в Прехода след предишните 45 години разгул на престъпленията им е станало нейна и на съпартийците й втора природа. Нейното публично говорене в най-общ смисъл може да се оприличи като сродно с интонациите на заловена в кражба ромска крадла, която веднага преминава в нападение, дори ако е хваната на местопрестъплението. Не е известно как и откъде е възприела тези маниери от „махалата”, но за постигане на една от важните цели на изопачавренето, а именно да надвикаш опонента си, тази техника й служи много добре.
  Бавноговорещи изопачаври:
  Тука, с леко колебание ще сложа Дърева, защото без особено преувеличение, тя може да да се класира и като изопачавър и като изопачавра, точно както Цола Драгойчева или Дража Вълчева можеха да бъдат титулувани и с „ другаря” и с„другарката”. Другарят Цола нямаше да звучи неблагозвучно за партийното ухо някога и изопачавър не драска ухото приложено към Дърева днес. Но не това е важното в нейния случай. За разлика от бързаците, при другарят Дърев има съвсем различен метод да се изговарят публично лъжи, а именно бавно и назидателно да се заплитат дълги морализаторски изречения, в които лявата фразеология нахлузва дрипите на класовото възмущение, сякаш върхушката на нейната столетна партия не са били винаги в миналото и сега криминални престъпници и експроприатори на чужда собственост чрез държавно или мафиотско насилие. Вела Пеев(ск)а с полумъжка партизанска прическа, громяща капитализма на „красивите” и „образованите”, в полза на свинаря мултимилионер Гергов, Манджуков, Гущеров и сие, ето на това наподобява тази бавнословна медийна сирена Дърева. Като нея са и комунистическите професорки Искра Баева и Мария Пиргова, с една малка разлика: докато Дърева поне изговоря лъжите си с поглед, който сякаш е в съзвучие с казаното от нея, което означава, че изопачаврата се е превърнала в искрена част от нейният мисловен процес, при тези двете професорки издайническите и шарещи погледи показват, че те изобщо не вярват на собствените си твърдения и лъжат просто хабитуално, по навик и по принцип, защото са откърмени в комунистически лъжи и техният истински дом е била винаги партийната изопачавра. А в техните среди тя винаги се е считала за истина.
  Към бавните изопачаври бих отделил специално място за експерта по български синтаксис и по висок наратив, а понастоящем председател на турската партия в българския парламент Лютви Местан. При него изопачавренето почти е достигнало върховете на античен хекзаметър. Лъжите при него не се просто произнасят, те се дестилират дума по дума сякаш публичното изказване на една лъжа граматически правилно ще я направи истина автоматично ( например ако някой си спомня безупречната дикция с която в деня за размисъл твърдеше, че се извършва държавен преврат). Неговото би могло да се нарече даже наративничене (като производно от неговото определение за изказа на водородния колос Доган катовисок наратив), като в случая тази дума е параним на изопачавра и е синекдоха за цялата му парламентарна дейност.
  Не е възможно да се вместят всички публично представени варианти в една малка статия, но ми се струва важно да спомена един смесен тип, поради тяхното почти непрекъснато присъствие в телевизионните емисии и поради уникалната им позиция на публични манипулатори под прикритието на социологически агенции за проучване на общественото мнение. Всъщност в тази социологическа ниша са се навряли доста изопачители на истината от червения спектър, но характерното при един от тези представители е именно това:
  Бавнобързащ Изопачавър:
  Става дума, разбира се, за Андрей Райчев, социолог и притежател на социологична агенция за изопачаване на общественото мнение и голф имения. Интересното при него е съчетанието на бързото говорене с бавния смисъл. Може би даже глаголът говорене в случая е уместно да се замени с ломотене, защото е много трудно да се следят купчините и залповете от бързо и неясно произнесени думи, опаковани в яростни и безмислени жестикулации с ръце, които сякаш компресират, мачкат и разтягат политическото пространство, за да го оформят в желаната посока и да завършат накрая в някакво опулване, което трябва да им придаде липсващият интелектуален смъсъл. Ломотенето обаче не е безцелно. То е малко или повече замаскирано усилие да се изрече поредната лъжа маскирана като обективна истина и енергичните жестикулации нямат никаква друга цел освен да омагьосат и да прикрият поредният пропагаден фокус, с който политическият илюзионист и голф милионер се опитва да обърка наивната си публика. В същата ниша комфортно би могъл да се настани и известният Червен Кольо, както и Кънчо Стойчев, тоже социолог, чийто червени бузи точно съответствуват на цвета на пропагадните им предпочитания, представени като „представителна извадка” от истината. Не е съвсем ясно защо и двамата, както впрочем и Райчев, трябва да завършват лъжливите си тези със своеобразно многозначително опулване, сякаш за да си придадат статистическа достоверност. При Червен Кольо има един своебразен маниер да се говори с крайно приблизителни обобщения и умишлено изопачаване на казаното или на фактите, което се замества с народняшки омаловажавания от рада на ” Е хайде сега, да оставим!..Е,и?.. Е, хайде нека да… Е, да де….то това..” и други подобни, съчетано с гримасиране и междуметия, понякога съпроводени от неискрени малки смехове, нека да ги наречем „смехчета”, подобни на песвдодобродушните смехчета на агент „Димитър” Кеворкян в едър план по телевизора, когато подпъхва в разговора някоя провокациийка, без да даде възможност да й се отговори достойно и да бъде опровергана. Подсмихване и, беж, към друг въпрос. Но този персонаж, Димитър, е изцяло друга бира, както се казва напоследък.
  Все пак този обзор не може да завърши без да се спомене и една разновидност, която бих определил като :
  Банални, равнодушни и бездушни изопачавъри:
  Към тези разновидности на първо място бих поставил Първанов, Станишев,Орешарски и Йовчев. Разбира се и мнозина други, всеки със своя принос, всеки повлякъл торбата със своята лъжа и своята маска, която нарича лице.
  Всеки по своему, с бездарието си на комунист или с таланта си на провокатор, на агент или на обикновен подлец. А тук не можем дори да говорим за онези, скритите, без публичен образ. Но поне тези, видимите, които виждаме всеки ден, могат да бъдат някакси обозначени в рамките на моята несъвършена класификация. Какво е общото между тези споменатите? Преди всичко, способността им не само да изопачават истината, но да унищожават с измисления си език самият смисъл на говоренето. Те са научили и усвоили завинаги „партийният” език, мъртвешката изопачавра, която е гробарския идеологически език на бюрократа, на апаратчика, на комунистическия чиновник. Този език не може да произвежда смисъл, но може да убива смисъл. Всъщност, тези които го практикуват са дори отвъд лъжата и истината, защото макар и всичко което казват да е по същество един безкраен фалш, по-зловещото е, че те не казват НИЩО. Те обитават политическото нищо. Там няма нито една мисъл за която един нормален ум да се захване и поне да каже: ”Но това не може да бъде!” Равномерно, равнодушно и неуморно те живеят в това комунистическо гето, в това нескончаемо АОНСУ, в тази словесна морга, произвеждайки безмислие с което хранят своя и на себеподобните си посредствен разум, като в някакъв прокълнат свят на замръзнала в безвремието изопачавра. А с тях някъде встрани, в същата група, но и скрит зад тях, в сянката, се подхилва бездушния изопачавър – Митьо Гестапото, който даже няма нужда да си служи с дървения им език. След като от началник на престъпната политическа полиция е успял безнаказано да се превърне в успешен капиталист, сега той може да каже на целокупния български народ заедно с червените партийци и с типичното за куките безсрамие: „Сега аз съм милионер, а вие, много моля, да го духате!..”
  Както би казал Радичков, „Гестапене му е майката..”
  За да завърша казуса си за въвеждане на една нова, все още несъществуваща и неполучила, така да се каже, гражданственост дума, предлагам за разглеждане следните постулати при употребата й:
  Изопачавра може да се употребява като съществително, което обозначава медийно, политическо или обществено явление, но може и да бъде отделен човек. Крайната преувеличена форма, в която може да се превърне необузданата навреме редова изопачавра се нарича „изопачавретина”.
  Изопачавра може да се употреби и като глагол (например изопачаврене).
  Изопачавра може да се използва и като историческо определение и описание за живота на цяла един народ като нашият през последните 70 години по следния начин: Социалистическо – Комунистическа – Посткомунистическа изопачавра, състояща се в последователно „построяване” и след това „разрушаване” на социализма и построяване в крайна сметка на личен феодализъм и то от едни същи хора, при пасивното съучастие на останалите.
  И накрая, неизбежно в изопачавра се превръща всеки, който живее в нея без да се съпротивлява…
  Сокър преди малко донесе топката за игра и я постави под стола ми подканящо, с надеждата да спра да си играя с клавиатурата на компютъра вместо с него и с много по-вълнуващата топка. И аз спрях, без да знам дали казах всичко онова което исках. А навънка заваля сняг, за да погребе онова есенно листо.

  Д-р Любомир Канов
  Ню Йорк

 6. Много точно казано! Само дето учителят си пада малко клеветник – Сирия подкрепи Путин!
  Шегата настрана, сигурен съм, че мнозина от вас не са слушали Деконструкция на Волгин по чисто хигиенни съображения. Моят съвет е, влезте на сайта на БНР и я чуйте (последното предаване). Блестящо поведение на Александър Йорданов!
  Иначе както у нас, така и в Русия и Източна Украйна има разумни хора. Тревожи ме процентът им…
  http://glavcom.tv/video/6912.html

 7. Поклон на този руски учител – Сергей Глаголев. Той не е сам в Русия. Свидетелство са множеството протести срещу Путин в Москва.

 8. Към Караиванов:

  Карате ме да си призная очевидното: не съм “супермен”.
  Нямам сили до се подложа изцяло и докрай на инквизицията да следя определени предавания и водещи ( те са няколко).
  По същия начин, по който имам непоносимост към определени персони, с които отказвам да сядам заедно в едно студио (което, за радост на и без това не особено настоятелните домакини на предавания, им дава чудесно основание повече да не ме търсят и така изцяло да затръшнат врати за моя милост- например в БНТ вече съм отстрелян от близо година насам) така също не мога да се накарам да извърша насилието да гледам и слушам едни отблъскващи ме до крайност физиономии.
  Но знаете ли защо ги “бойкотирам”? Причината не е в обикновената гнусливост. При нужда мога да я преодолея.
  Самоограничавам се, за да не разширявам периметъра на престрелките, в които вече съм намесен и нямам намерения да отстъпвам от тях.
  Ако започна да гледам и слушам въпросните предавания, ще се чувствам като предател пред себе си, ако премълча отговорите, които пораждат в мен. Така че съм избрал компромиса да се правя, че не знам какви ги вършат с (полу)чистата съвест,че не съм станал свидетел ( макар да научавам все пак от многобройните отзиви и цитати).

 9. Изпратих на мой познат в Одеса извинения за пропутинския митинг в София, на което той отговори:
  „Оплаках се на приятели в Русия, че при нас има много идиоти – към 40 %. Те ми завидяха и казаха, че в Русия са 80%. У нас се случват удивителни неща: Водачът на българите в Одеска област Киссе (дурак и держиморда) се обяви против Русия (в Одеса поначало считат украинските българи за проруски настроени, бел. пр.). Главния комунист в Одеска област Царков (редкая сволочь с дворцом и яхтой) се обяви против Русия. Всички сепаратисти ги изключиха от компартията. В партията на регионите няма никой, който да поддържа окупацията на Крим. Сега в Украйна няма НИТО ЕДНА проруска партия. Демонстранти може да се докарват само от чужбина. Това вече го опитаха. До нас е Приднестровието.“
  Дали пък няма да стане чудо…

 10. Г-н Инджев,
  Напълно Ви разбирам. Но при Волгин здравият разум не беше звучал от тодини…
  Сега си спомних, че при скандала Дянков-Първанов той 4 поредни предавания кани само привърженици на Първанов… Но не будем о грустном, като казват обичаните от нас руснаци…

 11. Кого обичат българските русофили

  Говорейки за Русия винаги е много важно да уточняваме какво имаме предвид: руската страна, народ, култура и т.н. или Кремъл(1). Важо е, защото тези две съставни части на Русия не само не се припокриват, но в доста голяма степен си противостоят.

  Държавата е човешко творение (несъвършено, поради което), чието предназначение – по първоначалния замисъл – е да служи на интересите на създалата я общност (народ), така че да осигурява безопасност, благоденствие и просперитет. Това – на теория.

  На практика, държавата има определено негативната склонност все повече да занемарява вменеите ѝ задължения (основанието за създаването ѝ) като насочва усилията си към увеличаване на своите власт, прерогативи и ресурси (за сметка на общността). Крайната фаза на този процес е превръщането на държавата в самостоятелен, отделен от народа субект-господар, съществуващ сам за себе си и разполагащ с всички ресурси на страната. Това е тоталитарната държава.

  „Добри държави” в света няма. Има по-малко лоши, лоши и много лоши.

  Без да посочвам имена ще кажа, че има страни, в които във фокуса на държавта е благоденствието на собствения ѝ народ (при цялата условност на тези думи). В тези страни народът „усеща” държавата като своя, разбира действията ѝ и ги подпомага – най-общо казано – народът и държавата имат (в голяма степен) общи цели и си взаимодействат за постигането им. Може да се каже, че в тези страни народът е щастлив (отново отчитайки условността на тази дума) – базовите човешки потребности са задоволени, животът е спокоен, липсва разделение в обществото по наистина важни въпероси, никоя голяма група или прослойка не е облагодетелствана или ощетена, има върховенство на закона и битува схващането, че мястото ти в обществената йерархия съответства на положените труд, предприемчивост и усилия.

  В другата крайност са страните, чийто държави съществуват съвсем отделно от народа си, целите им се разминават драстично (понякога трагично), а народът е превърнат в средство (често и в жертва) за осъществяване на държавните намерения. В тези страни хората усещат държавата си като нещо чуждо, опасно, с което трябва да внимаваш, да бъдеш нащрек. В такива страни човек не живее, а оцелява. Във враждебна среда. В общесвото има дълбоки разломи (инспирирани от държавата с цел по-лесно управление чрез противопоставяне), привилигировани групи, лошо (избирателно) функциониране на закона, чийто „бенефициенти” са единствено жреците на държавата и техните приближени. Огромна част от хората са потиснати и обезправени – материал в градежа на държавата.

  Русофилска (2) ли е руската държава (Кремъл)

  Отговорът можем да открием, ако погледнем назад в историята и обратно в днешния ден: столетия на войни за разширявания на територията (и бранене на разширенията), робство, крепостничество, заточения, държавна претенция за световна сила (още войни), революции, държавен терор, обезимотяване на народа, още терор, глад, колективизация, индустриализация, тоталитаризъм, чистки, лагери, репресии, преселвания, износ на революция, създаване и поддържане на социалистическия лагер, студена война, кавказки тероризъм…

  Кремъл е погубил живота на стотици милиони руснаци, без да броим другите народи и народности. Това ли са искали руснаците?

  През 2008 год. след 5-дневна война с Грузия Кремъл включи в границите на федерацията Абхазия и Северна Осетия. Подобри ли се от това живота на измъчения руснак? Ни най-малко. Напротив – тази, макар и малка, военна кампания беше платена от джоба на обикновения руски гражданин.

  Днес Кремъл протяга ръка към Крим…

  Български „русофили”, ако наистина обичате тази страна и този народ, опълчете се на Кремъл!

  Или наричайте себе си Кремлофили!

  Сарданапал

  София
  09.03.2014 год.
  ______________
  (1) Московският кремъл се е превърнал в нарицателно име за властта най-напред на Руското царство, после – на Съюза на съветските социалистически републики и накрая – днешната Руска федерация. (Уикипедия)

  (2) Русофилство е термин за нагласата на човек (русофил) да симпатизира на Русия и нейния народ. (Пак там)

 12. Благодарен съм, че тук научавам истини в пълно съзвучие с моите лични разбирания, в частност за Кремълската политика към Украйна и Крим. Приятели и клиенти украинци се радват, че ги подкрепяме и такива като мен, които не одобряват руската инвазия те наричат истински братски народ. Игор често ми е казвал и го потвърждава сега:”Ние украинците и българите сме по-близки по език и мироглед, исторически дори, отколкото вие с руснаците. И еднакво си патим от тях”. Коментарът е излишен.
  А що се отнася до такива като Волгин, които се правят на вездесъщи ще кажа, че за първи път чух авторитет да му се опълчи в предаването. Миналата седмица слушах председателя на СЕМ и признавам, че му харесах позицията, макар и прекалено деликатно да казваше на Волгин за грешните му изявява по националния ефир. А като му тръгнат редовно и такива гости като С.Йорданов все ще си намери майстора!

 13. Впечатли ме това
  “Московски учител: Русия е болна! Болна психически.”
  Чак сега разбирам тази диагноза.
  Почти 70 години руснаците са манипулирани да вярват, че са “победили фашизма”.
  Вероятно не знаят, че на тяхна страна във Великата им Война участваха две, дори по-велики от тяхната страна, държави:
  Обединените Щати на Америка – USA и Обединеното Кралство – UK.

 14. Прав е московският учител, Русия наистина е болна, но диагнозата е -путинофашистка чума!
  А всеки знае ,че лечението е само едно – херметическа КАРАНТИНА!
  Защото путинофашизма е на власт и в Задунайская, и съответно лечението трябва да е точно същото ,както и за източника на путинофашистката чума – КАРАНТИНА!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.