И Орешарски като Путин: най-важно е да си защитим малцинството в Украйна

Премиерът Орешарски определи на пресконференция днес най-важната задача за България в Украйна така: „ да защитим българското малцинство”.

На пръв поглед това звучи патриотично- нали и без това у нас патриотизмът е производна величина на съгласието със Русия , каквото и да направят нейните лидери. А щом за Русия е приоритет защитата на малцинството й, сред което няма нито един убит, прогонен или репресиран по етнически признак руснак, явно и за Орешарски се налага да каже нещо подобно.

Значи така: най-важната задача на европейска и натовска България не е запазването на независимостта на Украйна, помощта на евроатлантическата общност срещу руския натиск върху страна-кандидат за членство в ЕС, спасяването на мира в черморския район, предотвратяването на ефекта на сепаратизма чрез примера на Крим и т.н., а е именно защитата на българското малцинство, което никой всъщност не застрашава нито с оръжие, нито с друго, освен с хипотезата за официалното използване на майчиния език, отпаднала вече след отказа на изпълняващия длъжността президент Турчинов да подпише спорния закон за езика.

С тази формулировка Орешарски откровено копира Путин, който аргументира изцяло своята изолационистка в световен мащаб спрямо кризата в Украйна политика като „защита на руското малцинство” там, приравнявайки се от своя страна към философията на хитлеристката етнически обоснована агресия през 30-те години на миналия век.

Интересното е, че Орешарски заяви това пред 200 български журналисти, които в един сайт на Пеевски бяха определени като “каймака на българската журналистика”.

Питам каймака ( като една утайка): поради что се посрамихте и дори не забелязахте какво именно глаголи Орешарски?
Или, за да ви превърнат в каймак, твърде много са ви били и предпочитате да се носите на повърхността на принципа на епиграмата на Радой Ралин:

От как свят светува,
все мазният отгоре плува!

 

Р.S. Публикувам този текст докато пресконференцията още предъвква скучния разговор в стила на мирното съвместно съществуване между медиите и властта у нас. Ще се радвам, ако до края на говорилнята бъда опроверган от журналистически въпрос към Орешарски за Путинския му акцент в изказването му за украинската криза.

А дано, ама едва ли.

15 мнения за “И Орешарски като Путин: най-важно е да си защитим малцинството в Украйна”

 1. “в един сайт на Пеевски бяха определени като “каймака на българската журналистика”.”

  Искрено се посмях на това “каймака на българската журналистика”. Ако тия са журналисти, тогава изглежда, че ти, Иво, си шеф на Междугалактическата Информационна Агенция.

 2. Нееее, господин Инджев, Вие не сте утайката – 200-те т. н. журналисти са “каймака на утайката”, така че едва ли ще дочакате/дочакаме такъв въпрос от тях. 🙂

 3. БСП и Орешарски “защитавайки” българското малцинство в Украйна,наливат вода в мелницата на партньорите си в управлението – ДПС .Местан веднага се възползва от подадената топка.

 4. Хм, значи отгоре освен каймака, плуват и други недотам лицеприятни и благоухаещи субстанции, с които по-коректно бихме могли да сравним нашата родна болгарская журналистика

 5. Po stara traditzia: Putin puska gaz , a v BG Ovoshtarski i Stabishevski puskat tonove fekalna masa!! Bratushki bee djanam !!

 6. Орешарски да не се притеснява, Путин нали затова взе на абордаж Крим , за да защити руското население, както Сталин и червената му армия защитиха България, след окупацията, пардон”освобождението” 1944г. Избиха цвета на интелигенцията ни.Сега може би Путин само ще ги прати в Сибир,несъгласните с “освобождението” на Крим.

 7. Един нос ,освен като орган – обоняние, издава и характера на личността , която го притежава/ колкото и да се преправя/…така че нормално ,,министър малко… комплекс на реализация…..По- страшен е натегача Павел…той , говори ,,оти требе да работи “…..

 8. Иво както винаги намира болното място. Оказа се че руснаци, българи, евреи изведнъж са в смъртна опасност в Украйна, въпреки че до сега не сме чули някой да ги е гонил или преследвал. А за главатар в Крим е ръкоположен бившия шеф на нещо като нашите мутри Аксьонов, който изглежда може да накара “единодушно” всички да гласуват за Русия в “референдума”. С неговият “опит” като силовик, той може да намери същите “гласове” и за Кадафи, ако му кажат да го направи. Нищо че го няма на този свят.

 9. EK: Aрести, побоища, увеличаване на руско военно присъствие в Крим
  “Крим остава изолиран от останалата част на Украйна, съобщава се за арести, побоища, както и за затруднения в проникването на пратениците на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа”
  Ето ги как защитават населението на Крим.

 10. Аз бих попитал нашия премиер: След 5 г. българите в Поморие ще бъдат малцинство. Ще ги защитавате ли ако се наложи, от руското мнозинство или от руските претенции?

 11. Театърът на тройката във властта и обслужващата я журналистика е като евтино порно с не дотам привлекателни силиконови жрици (oops) журналисти…

 12. Ако помните срещите на Т. Живков с “журналисти”, на които се “разискваха” “актуални” въпроси за управлението на страната…

 13. Голям негодник е този Орешарски: повтаря папагалски Путин без да прави опит да схване какво всъщност казва. Което показва, че и в умствено отношение – освен морално – не е на никаква висота. Моралната низост явно си върви ръка за ръка със скудоумието… с личностната непълноценност. Да станеш слуга на комунистите не издава кой знае какъв личностен потенциал…

 14. Мисля, че когато Ореха изръси “защита на малцинствата” той има в пред вид най-вече набъбващото руско малцинство в България. Ония 3500 руски боеваци, охранители на Южен путок, които той договори, са му от крайна необходимост за защита на малцинствата в България. Поздрав

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.