Жа(л)ба

Председателят на Надзорния съвет на “Корпоративна търговска банка” АД (КТБ) Цветан Василев е внесъл сигнал за набедяване до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, съобщиха от банката.

Жалбата на банкера е заради сигнала на “Протестна мрежа” до държавното обвинение за организирана престъпна група около депутата от ДПС и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски и свързаните с него, според сигнала, собственик на КТБ Цветан Василев и партийния функционер Николай Бареков.

Сигналът, подготвен с участието на журналисти, неправителствени организации и юристи, е дълъг 17 страници и обобщава факти, които са станали публично достояние от публикации в медиите.

След внасянето му главният прокурор Сотир Цацаров разпореди пълни данъчни ревизии на Василев, Бареков и Пеевски.

“Основание за сигнала са неверните твърдения на лицата Николай Стайков, Антоанета Цонева и Асен Генов – членове на “Протестна мрежа”, които ясно съзнавайки невинността на Цветан Василев, са му приписали пред главния прокурор участие в създаването на организирана престъпна група”, се казва в съобщението от КТБ.

“Неверните им твърдения се съдържат не само в сигнала им, адресиран до Цацаров, и редица други институции, а и в последващите им изказвания и коментари”, пише още в сигнала.

Деянието на членовете на “Протестна мрежа” разкрива белезите на престъплението набедяване, предвидено и наказуемо по чл. 286, ал. 1 от Наказателния кодекс.

С внасянето на сигнала председателят на Надзорния съвет на КТБ АД Цветан Василев се възползва от правото да защити името и репутацията си и да отхвърли опитите на представителите на “Протестна мрежа” и евентуалните им подбудители и помагачи да заблуждават обществеността с абсурдни клеветнически твърдения.

Миналия месец банката на Цветан Василев изпрати оплакване до Европейската комисия и Европейския парламент заради коментара в рубриката “Наблюдател” във в. “Сега” на Светослав Терзиев, озаглавен “Брюксел за България: не е цирк, а менажерия” от 5 февруари.

Банката е недоволна, че статията свързва критиката в първия антикорупционен доклад на ЕК срещу концентрацията на медиите в България с имената на банкера Цветан Василев и медийните магнати Делян Пеевски и Ирена Кръстева.( Vesti.bg)

1450897_10202564754980208_322696101_n

 

Това е , така да се каже, голата информация, а голата истина е нещо друго. Тя прозира от политическия коментар на Цветан Василев за агенция ПИК, разпространен под форматана интервюо часове след жалбата.

ПИК- Споменахте, че “Протестна мрежа” има кукловоди. Кои са те?

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ- Те са ясни! Според мен те са ясни и на цялото общество. Това са тези, които искат да се върнат на власт на всяка цена.

ПИК- ГЕРБ ли имате предвид?

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ- Не бих казвал, че са само ГЕРБ. Казвам, че това са тези, които искат да се върнат на власт на всяка цена.”

 

Не мога да се произнеса по юридическата страна на въпроса, но по политическата определено имам мнение:  с това свое изказване банкерът Василев отново показва, че се меси в политиката и направените в това отношение твърдения, споделяни от страна на Протестна мрежа, са напълно основателни. И това не е никакво набеждаване, нито клевета, а очевиден факт, виден от споделената му днес позиция.

Иначе казано, банкерът Василев се чувства страна в политическите борби в България и не крие това. Можем да си представим, че след като прави публично подобно изявление срещу опозицията (в и извън парламента), на какво още е способен зад кулисите.

Явно г-н Василев до такава степен се е сраснал в съзнанието си с ролята на политически фактор, че дори няма рефлекса да спести думите си, които го изобличават като нещо много различно от официалната му фасада на технократ и най-проспериращ български банкер, опериращ ( включително) с парите от депозитите на едни от най-големите държавни предприятия в България и в съдружие с Руската външнотърговска банка.

Ние, крякащите в българското блато незначителни коментаторчета, които си позволяваме да критикуваме толкова велики хора, имаме обаче рефлекса да реагираме първосигнално на сигнала му, който е признание, че задкулисието вече не може да се стърпи да се появи на сцената. Все още мърдаме- като жаба, чиито рефлекси проверяват на лабораторната маса.

Цветан Василев обаче постига и друго: показва, че реагира на болка, каквато явно му е причинила реакцията на прокуратурата, дръзнала да предприеме действия по сигнала на Протестна мрежа. Наречете го законно право на засегната банкерска чест. Аз избирам да го определя като форма на натиск от страна най-влиятелния задкулисен фактор в държавата, който наскоро се похвали пред едно западно издание, че дава работа на 10-12 процента от българите.

 

Ето случай, в който опитите да се запуши устата на критиката спрямо един властелин от страна на граждански организации и журналисти, би трябвало да се натъкнат на искрената съпротива на борците срещу цензурата. Кой друг, ако не „България без цензура” (ако етикетът й отговаря на съдържанието на партията), трябва да въстане сега срещу натиска на най-могъщия икономически властелин в държавата?

 

Очаквам лично Николай Бареков, който така сърцераздирателно кани да бъде проверяван и подчертава своята уникалност на единствен български политик без страх от обявяване на банковите си сметки, да заклейми опитите да се цензурират критичните сигнали на граждани.

 

Нещо повече, в името на своята безцензурност бившият журналист Бареков трябва да се разграничи от настоящия банкер до степен, че да се обиди на онези, които го свързват с Цветан Василев. В противен случай ще се издаде, че всъщност работи за България с цензура.

 

 

6 мнения за “Жа(л)ба”

 1. Преди около година, когато(пак) се търсеше решение на въпроса с корупцията и шуро-баджанащината в Гърция, немските власти предложиха тяхни служители, от финансовите служби, да помогнат на гръцките си колеги в овладяването на проблема. Гърция се обиди(пак) и отказа категорично предложената помощ. Така е, за корупцията всяка балканска страна, си има “суверинитет”! На този “суверинитет” разчитат Василев, Бареков и сие. Няма да се изненадам, ако “суверенните” български финансови служби и прокуратура, със “собствени сили” докажат “невинноста на патрициите” и “вината на плебеите”. Имало го е и в римската империя. Както се казва, в независима от Европа страна като България, “По добре здрав и богат, отколкото беден и болен”.

 2. Изглежда кръгът от “юридически експерти” около Цветан Василев придобива все повече формата на червена петолъчка от девоенизиран милиционерски пагон. Трябва да си дълбоко покварен двуличник за да напишеш отговор на нещо, което не би трябвало да си виждал. Иначе си коментатор на слухове, доносник или квартален клюкар. Бих го посъветвал:
  Харчиш ни парите на вятъра, приятелю. Нито морето е до колене, нито квот фърчи се яде. Нито медийният младенец Тъпеевски е плод на непорочното зачатие на спортния тотализатор, нито кухият Дудук ще удави политическите мишки. Напротив. Първи ще избягат с парите от кораба. Ако не вярваш, питай новоизлюпения, росен, росен хипоталамус на групата, с хипофизни и носови отклонения.

 3. Нещо не му разбрах на банкера Василев. Тези, които били против него, държавника Пеевски и месията Бареков искали да правят избори и да се върнат отново на власт. Нали официалната теза на Бареков (като изключим златните му парламентарни пръсти) е също предсрочни избори.
  Така че излиза, по думите на банкера, че Бареков седи зад цялото набедяване, за да предизвика предсрочни избори и да дойде на власт.
  Съвсем се е оплел горкичкия с тезите си.

 4. Прекрасно, много добре казано! Ето сега е моментът да се покаже прокуратурата като независим държавен орган, блюстител на закона.
  А до евроизборите изцяло да падне цензурата от Барековата партия и да лъснат истинските факти за финансовата му зависимост.

 5. След като финансираха контрапротестите цяла година, какъв е проблемът да се включат сами в “контрасигналите”.

 6. ще има да почакате прокуратурата да се покаже като независим орган. той цацаров е ибрикчия на този по-горе.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.