Съветофилският прочит на украинското евангелие в България

Честно казано, не бих искал да допринасям за разпространяването на глупостите и манипулациите на кремълската пропаганда, която и без това е достаъчно добре разпостранана в България. Но от интервюто на в. „Преса” с Нина Дюлгерова (типичен представител на съветофищината у нас, дефилираща с наукообразни претенции в медиите) извират толкова типични клишета на путинизма, че може да служи за учебник по манипулации.

 

Комбинацията от полуистини, неверни обобщения, жълти слухове и в крайна сметка пропагандни внушения за правотата на шовинистичната руска политика в интервюто е направо забележителна!

 

От интервюто ще „научите”, ако още не знаете вече това от руската пропаганда, че всъщонст Русия била жертва на натиск и затова се стигнало до сегашното положение в Украйна.

 

Ако човек повярва на огледалния свят на Дюлгерова, понеже  не живее на тази планета и внезапно включи която и да е телевизия в света, би си помислил, че подстрекавани от американците украински войски са нахлули на територията на Русия без опознавателни знаци ( като типични диверсанти) и поощряват под дулата на оръжията сепаратизма на населен с украинци руски полуостров на Северно море.

 

Самият Путин твърди иначе, че Русия не била страна в украинската криза, а пък побратима му в Беларус, президентът Лукашенко, обяснява ситуацията с корупцията в Украйна, призовавйки своите белоруски подчинени да не бъдат „идиоти” и да си вземат поука, за да не стига до същото в Беларус. Но Дюлгерова простичко обяснява цялата сложнотия: притискат Русия и ефектът е този…т.е. като мачкат малката и нещастна Русия, в Киев пада Янукович и бяга в притиснатата Русия.

 

За Дюлгерова схемата на руската намеса е оправдана с примера от Южна Осетия, окупирана от руските войски през 2008 г. пак по вина на Америка, защото президентът Саакашвили бил изоставен от американците, а пък южноосетинците преобладаващо имали вече руски паспорти- как да не ги окупираш след това! Малка подробност, спестена от Дюлгерова, е фактът, че именно с такава цел Русия ударно раздаваше паспорти на осетинците, за да легитимира отдавна планираната си агресия с това, че ги защитава от централната власт в Тбилиси.

 

В случая с Крим руските шовинисти истеризират кръвното и православното си единство, а с Осетия- с паспортното такова, макар кавказците като цяло да са обект на откровен расистки тормоз в Русия след чеченските войни и терористичните изстъпления в страната.

 

Забележете- като няма етнически руснаци за защитаване, има приносители на руски паспорти. Доста поучително и за България, нали…

 

Същото така ще ви стане „ясно”, че американци с големи раници, цели 300 на брой, били кацнали край Киев и отпрашили в неизвестна посока. Май ще да взривяват ядрени централи, както намеква Дюлгерова.

 

От всичките глупости и лъжи обаче се открояват две геополитически: че Европейският съюз  ( същият, на който в Русия не без основание се подиграват за неговата нерешителност и разединеност от позицията на централизиран в юмрука на Путин рускии юмрук) също бил подстрекаван ( като Грузия през 2008-ма), но изоставен от американците да разбива Украйна.

 

Още в заглавието е закодирана обаче най-тлъстата лъжа: че проклетите американци страшно си падали по черноморския регион и водели с Русия по тази причина война за надмощие. Нямаше да е зле да беше истина, че администрацията на Обама е загрижена толкова за нашата част от света, но за съжаление това няма нищо общо с действителността.

 

Направо е за чудене, че Дюлгерова е пропуснала да употреби и любимата мантра на Кремъл за фашисткия характер на събитията в Украйна. Може би й е станало малко неудобно на фона на държавно толерирания ( ако не и подстрекавания ) антисемитизъм в Русия, който е съществувал и съществува при всички метаморфози на властта там от векове. Но по-вероятно е просто да е забравила и да навакса при поредното си интервю в услужливите спрямо съветофилската пета колона български медии, където подобни псевдоспециалисти се прескачат един през друг.

Проф. Нина ДЮЛГЕРОВА:

Борбата САЩ – Русия е за Черноморския регион

Интервю на Мариела БАЛЕВА за ситуацията в Украйна и целите на участниците в конфликта

10 Март 2014 08:36 4

Снимка: Преса


Нина Дюлгерова е професор по международни отношения, доктор на икономическите науки (енергийна сигурност), доктор и доцент по нова и най-нова обща история. Професионалните й интереси са история и съвременни проблеми на Русия, Черноморския регион, Европа-Евразия.

Преподава международни отношения в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Проф. Дюлгерова, ситуацията в Украйна е много динамична, ето преди дни Кримският парламент реши да поиска присъединяване към Русия, което предизвика светкавична реакция. Какво означава решението за Крим?

– Това беше логично развитие на процеса. Сериозният политически натиск, на който беше подложена Русия, както и некоординираните и неадекватни действия на новата власт в Украйна доведоха до тази ситуация. Властта в Киев няма да признае референдума на 16 март, още повече че и.д. президент на Украйна Турчинов го обяви за нелегитимен. Това обаче няма голямо значение, тъй като новите управляващи нямат военния ресурс, а вече и пълната подкрепа на Вашингтон.

Как да тълкуваме изявлението на президента Обама за директен диалог между Киев и Москва?

– Може да се приеме като сигнал за прехвърляне на отговорността за създалата се ситуация вече в рамките на двустранния диалог Украйна-Русия. Не трябва да се забравя, че Украйна не е интересна за света, ако е разединена. Не е интересна и за САЩ. А покрай Крим и Източна Украйна много бързо ще се ориентира към Русия, защото те нямат варианти, ако хаосът в Киев продължи, както и екстремистките настроения и поведение на новата власт. Успоредно те не могат да съществуват, въпреки че са икономически силни. Населението там през последните 2-3 века реално е част от Русия, от времето на Руската империя, на Съветския съюз. Западна Украйна е ахилесовата пета, в която съзнателно бяха ескалирани радикалните процеси. Ако се стигне до някакво разединение или федерализация, губещата е Западна Украйна. Нея никой не я иска.

От Брюксел не закъсняха с реакция, като обявиха, че ще подпишат ратификацията за асоцииране на Украйна съм ЕС още преди изборите. Това показване на мускули спрямо Русия ли е?

– Политическите декларация или изявления на европейските институции едва ли имат вече значение, след като Вашингтон се произнесе за директен диалог Москва-Киев. Проблемът е Москва кои ще признае за легитимни представители на властта, за да преговаря с тях.

Готова ли е Украйна за своя стратегически избор? Във Върховната рада хората на Тимошенко дори внесоха законопроект за влизане на страната в НАТО.
– Украйна е поле на стратегическо противоборство и тя едва ли е в ситуацията да избира. Стратегическият избор автоматично е свързан с целта да се избира между евроинтеграцията и Русия и дори доста се спекулира с термина Евразийски съюз. Това за мен обаче е несериозно. Проблемът по-скоро е друг – доколко и как тези, които се борят за влияние на тази територия, първо, ще се споразумеят, и второ, ще стигнат до някакъв дългосрочен консенсус.

Знаем ли кой управлява сега Украйна?
– В момента според мен това е най-силно пазената тайна. Западна Украйна се характеризира с предсказуем екстремизъм, не говоря за населението, а за това, че оттам идват националистите, неонацистите или голяма част от т. нар. Десен сектор*.
В Източна Украйна и Крим има една обединяваща и консолидираща идея – да запазят своя етнос и език, но и да не бъдат подлагани на икономически и политически натиск и преследвания. В Крим се правят опити за придвижване на групи от Киев, които да саботират и да окупират правителствени сгради с идеята да повторят киевския сценарий. Това обаче няма как да се случи.

Гледахте ли клипа от You Tube, в който разговарят двама външни министри – на ЕС Катрин Аштън и на Естония Урмас Пает? Думите на естонеца са, че снайперистите на Майдана са наети от опозицията и че почеркът и куршумите са били едни и същи.
– От 2008 г. европейската бюрокрация, а и великите сили не разбраха, че постове като външен министър на ЕС, като зам. държавен секретар на САЩ – визирам Виктория Нюланд, трябва да се заемат от професионалисти. Аштън изобщо не реагира адекватно, а Виктория Нюланд отиде в Киев и раздаваше пирожки на Майдана. Всички се чудеха какво прави там, след което изруга евробюрократите. Това са случайни хора, пратени да решават много сложни и динамични ситуации, изпълнени с история и многопластова стратегия.

ЕС не може да не разбира за какво става дума в Украйна, какви са хората, раздаватщи правосъдие там. Може би целта им е друга?
– ЕС е своеобразна трансмисия на САЩ в битката срещу Украйна. САЩ и Русия водят стратегическо противоборство за самия Черноморски регион. Сега няма крайбрежна черноморска държава, която да не е с висока степен на политическа нестабилност. Ако приемем, че Турция, България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия са крайбрежните черноморски държави, това означава, че Украйна е точката на стратегическото противоборство между САЩ и Русия. ЕС участваше в играта като слон в стъкларски магазин.

За Русия ли е по-важна Украйна, или за Европейския съюз и САЩ?
– На ЕС и САЩ не им трябва Украйна. Украйна съзнателно е оставена да бъде безсилна и зависима от външни сили. Тази държава обаче има много природни ресурси, но тя винаги е граница на нещо. Всяко гранично пространство не е стабилно. А тези, които са в постсъветското пространство, съзнателно се дестабилизират. Не трябва да забравяме, че Украйна, първо, е част от него. Второ, тя има много тесни дългогодишни връзки на база етнос, религия и история с Русия. Една колежка удачно използва термина, че в момента Украйна за Русия е както Македония за България.

Подцениха ли западните сили Русия? Русия всъщност вече не е онази слаба държава, която беше в началото на 90-те години.
– Става дума не за подценяване, а за сценарий, който мога да сравня с този от 2008 г. Тогава започна олимпиадата в Пекин, а Грузия нападна Южна Осетия. Русия се намеси силово, но там ситуацията беше коренно различна. Южна Осетия, 90% от чието население са с руски паспорти, поиска подкрепата от Северна Осетия, която пък е субект от руската федерация. Тогавашният грузински президент Михаил Саакашвили беше подведен от администрацията на Буш и започна войната с идеята, че САЩ ще го подкрепят в битката за териториалния интегритет на Грузия. Вашингтон обаче не му каза, че ще застане зад него във войната срещу Русия.

В Украйна какво се получи, сравнявайки нещата с Грузия през 2008-а?
– Тук има сходна ситуация, в която новата власт в Киев също остава сама в „диалога“ с Москва. САЩ отново подведоха опозицията, за която Виктория Нюланд официално се похвали, че САЩ са платили $5 млрд. за случващото се в Украйна. Склонна съм да мисля, че ако приемем майданската опозиция като самостоятелен субект, ролята на Саакашвили тук играе ЕС. И той според мен беше подведен от САЩ. Да не забравяме, че там много активна роля играе Полша, но не толкова официалната й власт, колкото крайната опозиция в лицето на експремиера Качински.

Възможен ли е вариант за разделение на Украйна, за използване на военна сила?
– Никой не желае разделена Украйна. Русия винаги ще иска следното: Крим да не бъде пипан. Да не се променя статуквото по отношение на руския Черноморски флот и тъй като в момента заиграването беше много сериозно, Русия даде отново да се разбере, че не е желателно да й нарушават спокойствието в Северното Черноморие.

Война ще има ли? Какво не бива да бъде елиминирано в ситуацията сега?
– Първо, война няма да има. Не бива да се забравя, че Русия постигна това, което й беше необходимо. Китай обаче е много ядосан, че в момента новата власт разруши всичките инвестиционни планове, които беше договорил с президента Янукович. Той неслучайно поиска от САЩ да му върнат в златни кюлчета тези над 70% от държавния дълг, който Китай изкупи. Вторият субект, който решава въпроса за Русия в Черноморския регион, е Турция. Един турски посланик преди няколко дни каза, че в Турция се разиграва украинският сценарий. След което Турция затвори проливите за всички кораби, а пусна само два на балтийския флот на Русия.

Да видим каква е ролята на България в случая – външният министър Кристиан Вигенин изненадващо се оказа тези дни в Киев. Грешка ли бе това посещение?
– Ние имаме ограничен суверенитет като държава от ЕС, но имаме и своя политика. Съмнявам се премиерът Орешарски да не е съгласувал посещението на Вигенин с Брюксел. Това посещение на Вигенин не беше грешка, дори смятам, че бе добро решение. Той се е върнал с информация оттам и с лични впечатления, които се надявам да са полезни.

Вицепремиерът Йовчев посочи риска от радиация като опасност за нас. Възможни ли са диверсии срещу 4-те ядрени централи в Украйна?
– Когато става въпрос за ситуация като тази в Украйна, всичко е възможно. Вече излезе информация, че 300 американски войници с големи раници са кацнали някъде на летище край Киев и са тръгнали в неизвестна посока. Навярно ще има диверсии, но съм склонна да мисля, че ако това се направи, ще е в резултат или по решение на някой от лудите глави, по-вероятно на „ястребите“ във Вашингтон, отколкото във Варшава. След Чернобил се надявам всички там да са наясно, че има ли заплаха, това означава да гръмне цяла Европа. През 1986-а реакторите в Украйна и около нея бяха малко на брой. Но евентуална диверсия днес би предизвикала опасна верижна реакция.

Каква трябва да бъде позицията на България спрямо Украйна, като членове на ЕС възможностите ни са ограничени?
– Ако България трябва да има позиция, тя по-скоро трябва да е съсредоточена върху защита на българското малцинство в Украйна. Включването ни във всякакви други самостоятелни, солови акции крие в себе си неизвестност и е опасно. А като черноморска държава нямаме никакъв интерес да влизаме в остра конфронтация с Украйна или с Русия.

 

28 мнения за “Съветофилският прочит на украинското евангелие в България”

 1. Няма ли кой да я вземе таз другарка?
  Само за искане и вземане говори. Сякаш за нея не съществуват понятия, като лична воля и личен избор.
  Още колко титолувани другарки с фройдистки проблеми има в нашата мила татковина?

 2. Това чудо ” професор” го забелязах преди около 4 месеца. И от къде изпълзя. Като и прочетох биографията се прекръстих. Какво повече мога да направя. Жална ни майка с такива професори.
  п.п. Продължавайте в същия дух г-н Инджев

 3. а това направо избива рибата: “…професор по международни отношения, доктор на икономическите науки (енергийна сигурност), доктор и доцент по нова и най-нова обща история…”

  Струва си да се провери – по принцип винаги се отнасям със съмнение към подобни гръмки титли.

 4. Тази рубладжийска кухоглавница и дърдорница отдавна служи като аргумент в типологията на Чезаре Ломброзо. Тов. нына дьюльгэравна потвърждава тезата ми, че комунизмът и сесесеризма трябва да бъдат тълкувани в биологични, а не в политически категории. Като борба за съществуване и доминация на ней-непълноценните видове подчовек(уф, то това малко некоректно звучи, ама така изглежда!) Я си я представете само по сталинско/червенковско време-и ще ви настръхнат косите!
  А че дефилира триумфално по “българските” “медии” (и двете думи-в кавички), чудно щеше да е обратното! Агент Пор с неговия “коректен вестник” също е на руска копаня открай време.

 5. Българското село е изгубило много с преминаването на Дюлгерова към градска среда и живот.Както е видно от снимката и приказките,тази жена със здрави селски корени би била по полезна на полето,а не в политическите анализи.Оше една жертва на тоталитарния режим,още един объркан живот,още нанесени щети и заблуди за българите.

 6. Другарката Дюлгерова е титан на мисълта и държавата ни губи, че не съществува дружество “Георги Кирков”, което осигуряваше необходимата аудитория за такива лектори.

 7. Бай дъ уей, разбрах също, че тов.проф.доц.д.и.н.ст.н.с 1 ст. и пр.нына дьюльгэравна освен,че пропагандира путинщината сред студенти, се мъдри и в обществения съвет, съветващ (по советски, конечно!) и Външното министерство.Че как да пропуснат такъв кадър!

 8. Тъй като говорим за “професорка” с толкоз много титли, ще си позволя да се присъединя към кратката нАучна дисертация на Стамбо. КомунизЪмът и на-сесесеризЪмът са си направо психическа диагноза. Тези другаре са толкова ограничени, че ако ги туриш да живеят в едни истински свободно общество, където всеки използва талантите си да произвежда продукти или услуги, които се търсят и купуват на един истински свободен пазар, ще умрат от глад.

 9. “Дамата” е типичен представител на индинките червенокожки от племето путинкси.Тя не вижда корабите на съдбата и не чува свирката на наближаващия влак.В нейния понятиен списък думата свобода значи робство а думата благоденствие значи землянка.
  Като издънка на виден Дюлгерин от СССРското минало, тя възпитава студентите в духа на издухалите, учи ги как да не виждат очевадното, набива им в главите мантрите на руските шамани – “натискат ме” “натискат ме” натискат ме”. В транса на червеното си ошаманяване тя гради островчето на глупостта със тайната надежда накрая да види че си построила кораб с който да отплава за омразната и Америка, където я очакват индианчетата и.
  САЩ трябва да наложат ограничения за емигранти и за техните деца, които в България правят магии срещу Америка, а в Америка баят против уроки за враговете на Америка. Поздрав за точното попадение.Тя не заслужава вашето внимание, но е добре да се поставя на пиедестала на червената туземщина. Студентите и трябва да знаят кой ги учи да не виждат света, към който те се стремят..

 10. Направи ми впечатление “институцията” където това чудо, др.Нина Дюлгерова, е получила титлата “проф.”. Не че точно там я е получила, но така се казва. Ами в ЮЗУ, разбира се – това жалко подобие на университет. Това даже не е подобие на университет, а някакъв ПУЦ. ВСУ пък няма да го коментирам изобщо – не чини и колкото едно средно училище навремето. Макар че подобни “титани” на мисълта могат да бъдат открити навсякъде – др.Пиргова от СУ, например, чиято дъщеря се прави на лява френска интелектуалка, докато майка й всъщност, откровена посткомунистка, е кандидатдепутатка от просташката олигархична ГМ партия “Лидер” на Ковачки /какво име само!/, за която техният си Румен Овчаров /ех, какви имена само!/ намекваше, че е изфабрикувана във вътрешна на БСП лаборатория. Сигурно подобна на онези, в които са се фабрикували Възродителният процес и доносите срещу честните хора.

 11. Руският аншлус на Крим, който много е вероятно да се случи, ще има съдбата на т. нар. Северно-кипърска турска република – никога няма да получи санкция от ООН и международната общност. А от това да не стане – България като страна е или би трябвало да бъде жизнено заинтересувана.

 12. О, да не я съдим така строго. Може и да не дрънка само по убеждение, а и да напълни гушка, за да изпрати внуци да учат на запад. Че то нито един от тези плямпала не си праща роднините да живеят в Русия. И може би първият въпрос на интервюиращите трябва да е този – къде учат и живеят децата им.

 13. Най-първо, да не пропусна – поздравления и почитания за Ана Мария | март 12, 2014, 13:53
  Да е само тая Дюлгерова, охо … Ама те са батальон, ескадрон /ли беше:) или легион? Начело – президент на РъБъ. Е, те това е граовска мотика!
  http://politics.actualno.com/Bylgarija-da-se-zashtiti-za-Ujen-potok-prizova-Pyrvanov-news_19003.html

 14. Какво има да се коментира някаква примитивна пропаганда , която даже не е “лично достижение” на рупора й, която е само неин предавател, НО за “достоверност” и “достолепие” е “накичена” с парвенюшкият кич от натруфени нАучни титли , които с ЩЕДРИ шепи си раздават другарите-“интелектуалци” от работническо-селски прОизход.

 15. Все си мисля че в БГ най-напред трябва да се преодолее градско/селската непоносимост, преди да се бори соца, чугунарията и разните други левоментални отклонения. Все съм бил свидетел на такива инцидентни явления и на други места, но това в БГ си е направо пещерният вариант на този отвратителен АПАРТЕЙД.
  Не знам, може и да не съм прав, но ако ДА, то може да се започне поне с модерацията.

 16. – Сахалин? Ало?
  – Тук, тук.
  – Какво решихте?
  – Всичко е наред, всичко е наред. Гласуваме.
  – Какво гласувате? Какво така изведнъж?
  – Към Япония преминаваме, да, с всеобщо тайно гласуване.
  – И как се разделиха гласовете?
  – Никак не се разделиха. Единодушно към Япония.
  – Против няма ли?
  – Има, има, японците са против, но вече е късно, ние вече се присъединихме…

 17. Ima dostoyni hora v BG, no sa malko.., malko!!! Povbecheto sa militurki i za 4.50 lv/mesatz sa gotovi da lijat za.nika na stanishev, na putin i dori na … koyto i da bilo!! JALKO!!!

 18. Драга Здравке,искам да ти кажа,че много българчета учат в западни и американски университети.Някои от тях имат стипендии,други се издържат от родителите си,които са счели за необходимо да инвестират в образованието на децата си,а не в материални придобивки-коли,къщи,яхти,парцали и др.Имам приятелка,която продаде наследствен апартамент,който получи след смъртта на баба си и изпрати детето си да учи в чужбина.Моля ви не слагайте всички под един знаменател.

 19. След 1945 създадоха РАБФАК.
  След 1990 създадоха ЮЗУ и др.п.
  Целта беше една и съща – да се дипломира, хабилитира и оправомощи простотията – предан контингент на Партията.

 20. Горките деца на които тази жена преподава?!!!

 21. Гледна точка от същия вестник
  10 3 2014 -Е.Генов
  Видите ли, в Париж има улица Сталинград, а ние боядисваме периодично паметника на СА.
  Сталинград е място на кървава битка , където са загинали хиляди войници, а нашите паметници са издигнати от слугите на Сталин, на който бяха кръстени град, връх ,заводи и т.н.,за заслуги по освобождението на България от несъществуващия към 5 9 44 фашизъм у нас
  Толкова ли е трудно да се направи разликата, или за остатъчните комунисти е по лесно да се смесват отделни факти с идеологически внушения

 22. до Васил Костадинов:

  Не я пращайте да чете, нима не знаете: чукча не читатель, чукча писатель.

 23. Към Ана Мария
  Какво лошо има да се пита къде учат децата.Лошото е когато неистово защитаваш руското с продажна цел за да изкараш рубли,и с тях пращаш децата да учат на запад

 24. Благодаря за блестящия анализ на Иво Инджев. Но като чета това интервю се сещам за шегата на мой университетски преподавател за научните титли като на тази лелка: н.с – нищо съществено, ст.н.с. – също така нищо съществено.
  За другите й титли думи нямам – съжалявам студентите, които слушат и трябва да се образоват от такава въобщественичка, продукт на оф и БКП лекционната пропаганда.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.