ЕС не вярва на есесовски сълзи

Председателят на парламентарната комисия за външни отношения в руската Държавна дума Леонид Слуцкий призна, че руски военни участват в контрола над Крим. Това е първо подобно изявление от страна на Москва, която досега поддържаше тезата, че въоръжените части на полуострова са местни групи за самоотбрана.

“Там има няколко военни поделения, които са позиционирани в случай на агресия, експанзия от страна на Киев. Това не е мащабна военна операция, а те са там, за да защитават хората и да осигурят, че няма да има кръвопролитие”, каза Слуцкий пред радио “Ехото на Москва”.(Медиапул)

Междувременно обичайно разединеният ЕС зае необичайно единна позиция.

 
 
 
ЕП осъжда остро руския “акт на агресия”
 
 

Русия трябва незабавно да изтегли всички свои военни сили от украинска територия, заявиха членовете на Европейския парламент в резолюцията, приета в четвъртък, съобщиха от институцията.

 

Депутатите определят руския „акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим” като нарушение на международното право, а плановете на Крим за провеждане на референдум за присъединяване към Русия като незаконни. Те предупреждават, че действията на Русия представляват заплаха за сигурността на ЕС.

 

Резолюцията на ЕП осъжда остро руския „акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим” и призовава за незабавното изтегляне на всички военни сили „незаконно пребиваващи на територията на Украйна”.

 

Русия е в „явно нарушение” на международното право, по-специално на Хартата на ООН, на акта на ОССЕ от Хелзинки, на меморандума от Будапеща от 1994 г. и на други международни конвенции, и нейните действия „представляват заплаха за сигурността на ЕС”, се казва още в резолюцията.

 

Членовете на Европейския парламент определиха предвидения за неделя референдум за присъединяване на Крим към Русия и решението на само-провъзгласилите се власти в Крим за обявяване на независимост на 11 март 2014 г. за „незаконни и нелегитимни”.

 

Те заявиха, че според Конституцията на Украйна, Автономна република Крим може да провежда само референдуми по въпроси с местен характер, но не и по въпроси, отнасящи се до промени в международно признатите граници на Украйна.

 

С резолюцията депутатите определят твърденията на Русия, че целта й е да защити руските граждани в Крим като „напълно неоснователни”, тъй като тези граждани не са обект на каквато и да е дискриминация. Резолюцията остро осъжда „оклеветяването от страна на руската пропаганда на протестиращи срещу политиката на Янукович като „фашисти”.

 

Евродепутатите призовават украинското правителство да гарантира защитата на правата на националните малцинства, включително украинците, чийто майчин език е руският. ЕП иска и нов режим, който да подкрепя всички малцинствени езици в страната.

 

Депутатите приветстват решението на изпълняващия длъжността президент на Украйна да наложи вето на законопроект, ограничаващ правото за използване на малцинствени езици в Украйна.

 

ЕП подчертава необходимостта ЕС и държавите членки да разговарят с Русия с един глас и да подкрепят правото на обединена Украйна да определи свободно своето бъдеще.

Депутатите приветстват решението на Европейския съвет от 6 март да се преустановят преговорите за либерализиране на визовия режим и партньорските разговори с Русия.

 

Те смятат, че в случай на руско анексиране на Крим, ЕС трябва бързо да наложи оръжейно ембарго и ембарго върху технологиите с двойно предназначение, както и ограничения за издаване на визи, замразяване на активи и да предприеме мерки по отношение на руските компании, особено в енергийния сектор.

 

Депутатите подкрепиха решението на ЕС да предостави на Украйна пакет от 11 милиарда евро помощи, подписването на политически глави от споразумение за асоцииране на Украйна към ЕС и незабавното намаляване на митническата тарифа за внос в ЕС на украински стоки.

 

Те също така призоваха за ускоряване на либерализацията на визовия режим с Украйна и за въвеждане на „временни, опростени и евтини визови процедури на равнище ЕС и държавите членки” за украинските граждани.( Kafene.net)

 

 

 

 

14 мнения за “ЕС не вярва на есесовски сълзи”

 1. Това е правилния път!
  Този път на Путин не трябва да му се размине като при нападението над Грузия и при спирането на газа през 2009г.
  Дано са проумяли в ЕП, че вълкът козината си мени, но не и нрава!

 2. Мерките на ЕС някак ми напомнят на иглотерапия в ушите на Русия, в противовес на традиционната хирургия, ампутация или евтаназия –
  да видим дали това ще донесе положителен резултат за болния…

 3. .Долу КАПУТИН. Еднозначно трябва да защитим Украйна. Решава се бъдещето на източна и цяла Европа. Сега лидерите са длъжни да проявят мъжество, кураж и цивилизационна отговорност

 4. Кога хората в Русия, и навсякъде по света ще разберат, че хората грижливо подбрани в душеломните на НКВД

 5. Кога хората в Русия, и навсякъде по света ще разберат, че хората грижливо подбрани в душеломните на НКВД, КГБ, ФСС, ДС, Щази и т.н. ще мога да съберат парчетата от накълцаните си мозъци и ще почнат нормално, честно, с ум и прозрение да виждат света. Русия има огромни възможности с земя, територия, природни богатства, човешка сила, но всичко е проядено от отровни червеи с изкълчени мозъци.

 6. Отделно, пазарните участници също не вярват в руските активи и усилват натиска върху финансовата система на Руската федерация.

  В линка по – долу има графики, които показват:

  – на горният ред са руският борсов индекс MICEX, индексът на държавните руски облигации, рублата. Всички се обезценяват рязко.

  – долният ред показва измерителите за риска съставен от застраховките за кредитно неизпълнение, разликата в цените на руските и американските 10 – г. ДЦК и волатилността или променливостта на рублата за 1 месец. Всички се повишават рязко.

  Данните са актуални към 12.03.14 и могат да се проследяват ежедневно в сайта на Блумбърг.

  http://www.bloomberg.com/infographics/2014-03-07/putin-debt-to-equity-hit-on-crimea-seizure.html

 7. Путин е безмозъчно същество с мания за величие.Медицински случай.По страшен от Хитлер.Може да хвърли светът в хаос.Днес правим референду под дулото на оръжията в Крим,утре може в Калининград,после в Кърджали,следват Курилите,Кореите -цялата азбука.А защо не започнем от буквата А – Амурието.Чела съм че там в спорните територии с Китай през 60-70 год на миналия век руснаците с лазерно оръжие направо са изпръжвали кит.войници без никой да разбере.Сега обаче нещата са други.Китай има 100мил. армия,а Китай е гладен за суровини.Като ще ги подпукат из “мъртвите сибирски полета”руси,евенки и чукчи барабар с нефтени кладинци,газови находища,редки метали скъпоценни камъни ще станат на дармадан.Ето това си струва.Но сега да палиш световният юрган заради бълхата Крим – значи си направо за психиатрия.Надявам се в Русия да има добри психиатри.Иначе руският народ си е най окаяниат и несвободен народ в света .Навремето придвижването между две населени места ставаше само с разрешение-така наречената “путыовка”.2/3 от градовете бяха закрити градове.Всичко това го казвам с голямо съжаление,защото руският народ не е лош и няма нищто общто със сатрапите от Кремъл

 8. “Всичко това го казвам с голямо съжаление,защото руският народ не е лош и няма нищто общто със сатрапите от Кремъл”

  Хайде, хайде… Тая масова подкрепа на Путин в Русия да не пада от небето? Ами подкрепата на Хитлер в нацистка Германия?
  Германците научиха своя урок (както французите и англичаните, впрочем).

  Сега е ред на руснаците( и тям подобните).
  Дали ще намерят своя Конрад Аденауер?!

 9. Трябва да помним завета на един велик противник на Тутраканската селищна система:
  “Злото е безсилно, когато Доброто е безстрашно!” – Роналд Рейгън, 1981г.
  Бих добавил от себе си: Злото е страшно, когато Доброто е безсилно…
  Да не допускаме и сянка на съмнение, че Западната цивилизация е безсилна да се справи с фашистко-кагебистката чума! Ембарго е първата дума, която ми идва на ум, а втората е Бойкот. За третата ще помислим…

 10. На тази психясала откачалка “путинчо” му трябва абсолютна изолация-пълен бойкот,пълна изолация
  ,бойкот на Руските стоки и всичко което може да помогне за изтрезняването на този психопат
  жалко за бедните руснаци,защото има и там много които не са съгласни с провежданата политика
  от него.

 11. Nai-goliamata tragedia dnes e che Obama e prezident na USA vmesto John McKain. putin niama da spre s Krim, samo za oligofrenite, v tova chislo gore-dolu 80% ot bulgarite, tova ne e iasno!

 12. I stiga molia s tova “ruskia narod ne e losh”…. “ruskata dusha e neobiatna kato vselenata” shto za nenormalnost – kakva dusha vidiahte u rusnaka – toi ima dusha da se misli za velik i da smiata che suzdania kato bulgarite sa dostoini edinstveno da mu luskat butushite i da mu raztvariat buzite na zadnicite si po negov “prikaz”! Stiga s tova putin e losh a ruskia narod e dobur. Sorry! Ruskia narod e ultra shovenist i dokato ne bude postaven na kolene kakto germancite biaha postaveni shte praviat divashtini dalech po-golemi ot tezi koito napraviha v Gruzia i Ukraina sega! Subudete se i se osuznaite che rusnacite sa DIVACI i VARVARI!

 13. В България имаше няколко вълни от бежанци. Това бяха арменци, българи от Турция и Македония и руснаци. Никой не можеше да каже че тези хора бяха зли или вършеха зло. Хората ги обичаха и ценяха като работливи, отзивчиви даже по добри и по честни от местните хора. Но когато съветската армия ни окупира страната ни бе наводнена от долна кал както от Русия така и от българския престъпен свят обърнат на руски еничари и техните командири от убийци и разбойници. И тук много българи се продадоха, за да им хвърлят трохи и продължават да се продават. И сега не може да се отървем от злите и кръвожадни “руснаци”, които ни въртят на техните шишове както си искат.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.