Червените комента(р)тори се умълчаха на ръба на украинската пропаст

Путин на кориците

Путин на кориците, колаж e-vestnik


 • Кориците на много списания по света сложиха на кориците си руския президент Путин заради кризата в Крим и и Украйна.

Обичайните говорители на червената пропаганда у нас се умълчаха по темата за Украйна, особено след като тяхното правителство напусна територията на проруското мълчание и стана част от обощоевропейското заклеймяване на руската агресия.

Дълъг е списъкът на въпросните говорители, които иначе агресивно защитават съветското наследство в България и във всички досегашни ситуации се хвърлят на пропагандната амбразура в защита на всяко действие на Путин. Днес мълчат по списък. Опорните им точки са разклатени в самата сърцевина на тяхната твърда като кремък кремълска огнеупорност.

Дори се състоя малко чудо: във в. „Дума” се появи позиция на Георги Готев, който оправдава това присъединяване към европейското становище витиевато, изтъквайки (не някакви си международни правни норми, а) страховете сепаратимът в Крим да създаде прецедент и да поощри подобни процеси в България под турски натиск. С други думи, авторът се е надявал да задейства рефлекса за турското робство, уторебяван за какви ли не комунистически цели десетилетия наред. Обаче не е познал: съветските инстинкти на коментаторите под статията, които заклеймяват официоза за публикуването на подобно мнение, яростно си пеят съветската песен.

Като се започне от Георги Първанов, мине се през някои другари от парламентраните групи на БСП и ДПС, за да се стигне до окончателното саморазкриване на „Атака” като чисто кремълски инструмент за влияние в България, ръмженето на петата колона обаче е канализирано срещу една персона, тази на външния министър Кристиян Вигенин. От което е видно, че зад кулисите са раздадени ролите така, че да не се застрашава изцяло проруското статукво.

Едва ли някой си въобразява, че Вигенин действа на своя глава, но целта е косъм да не падне от главата  пазещия радиомълчание като на война главен социалист в България Сергей Станишев.

Колкото и да е необичайно частичното напускане на кремълския пашкул от страна българските власти, то все пак не отива толкова далеч, че да наподобява поне малко на острата критика срещу Путин в Европа и САЩ. Изказвания, като това на чешки или полски управляващи, както и на американски политици (не само републиканци, но и на Хилъри Клинтън, почти сигурен кандидат на демократите за следващ президент), в които сравняват Путин с Хитлер, в България направо са немислими.

Българските политици ходят на пръсти по горещите следи на Путин и много внимават да не прекрачват границите на гнева му, оправдавайки се със зависимостта на страната ни от руските енергийни доставки.

По-интересното е, че острите думи срещу Путин са немислими и в медиите! Това доказва за пореден път що за свобода на словото има у нас и доколко контролът над средствата за информация е съобразен с официлната линия. Дали става дума за рефлекс на дълго слугували души или е снишаването е съгласувано, това не е толкова важно, защото нюансът между двете хипотези е незначителен.

Истината е, че в България дори на терминологично ниво съветофилията е недосегаема. Тук да се говори за съветска окупация, каквато има де юре близо три години в България, се смята за някакъв екстремизъм. Да не говорим за съветския колониализъм- термин, който напълно отсъства от публичността, макар жалоните на този колониализъм да стърчат на централните площади в поне 80 български населени ( с примирени от дългогодишната пропаганда) места.

Тук живеем като във вица за спора между Брежнев и Картър за свободата на словото. У нас всеки може да напсува президента Картър пред Белия дом, казал Картър. И у нас на Червения площад всеки може да напсува президента Картър, отвърнал му подобаващо ( на действителността) Брежнев.

 

7 мнения за “Червените комента(р)тори се умълчаха на ръба на украинската пропаст”

 1. Может ли Запад объявить нефтегазовую войну России?
  Екатерина Алябьева,
  Журналист http://www.slon.ru

  “Часть европейский стран будут против антироссийских санкций. Это Болгария, Сербия – страны, через которые должен проходить газопровод «Южный поток». Строительство газопровода дает им скидки на газ, привлекает российские инвестиции, создает рабочие места и помогает экономическому росту. Страны, которые меньше завязаны на Россию, могут выступить за санкции.”
  http://slon.ru/economics/obyavit_li_zapad_neftegazovuyu_voynu_rossii-1070078.xhtml

 2. V.D.MARKOV@GMAIL.COM, путинската позиция по този въпрос я знаем, “българската” – също!
  ВАШАТА каква е?…….

 3. Забелязвате ли че, всяка година ни гостува военния ансамбъла на Русия?Тази година за разнообразие ни гостува за концерт ансамбъла на вътрешните им работи/МВД/ и гост Йосиф Кобзон.

 4. Антитезите, които Волгин все още развява в БНР, се припокриват почти на 100% с „опорните точки” на новата тройна коалиция. Освен това той има и още една PR мисия – да обърква хората и да насочва гнева им настрани и навън – доскоро виновен беше ЕС, сега вече и Америка ни е виновна. Това е една от съвременните PR тактики за намаляване на щетите. Докато вие например слушате за лошия ЕС и лошата Америка, новата тройна коалиция и нейните лакеи направиха още куп поразии, но за това например че в аптеките няма животоспасяващи лекарства за онкоболните или че олигархията, която стои зад властта иска да затрупа с бетон и малкото останало от южното Черноморие и т.н. безобразия, вие най вероятно няма да научите. Напоследък покрай събитията в Украйна любима дъвка на Волгин стана историята за лошия ЕС и лошата Америка – толкова лоши, че почти всеки български емигрант е там, а всеки трети работещ тук желае и той да отиде там, а не във великата и богата Русия (защо ли?), която сега такива като Волгин открито славословят като жизненоважен контрапункт на лошия ЕС и лошата Америка. За добро или лошо, България направи своя цивилизационен избор през 2004, когато подписа договора за влизане в НАТО и през 2007, когато подписа договора за присъединяване към ЕС и поради липса на друга национална доктрина, доктрината на ЕС (гарантиране на правовата държава) и доктрината на НАТО (колективната защита на границите) станаха част от държавната политика и няма как да е другояче. Само че такива кукувици като Волгин плюят на това и използват чуждото гнездо за да снасят кукувичите си яйца. Не може националното радио повече да толерира пропагандата на политика, която е в ущърб с държавната политика на България и подмолно работи за излизане на България от ЕС и НАТО. Но тази позиция на Волгин, като таен глашатай на статуквото, мен не ме изненадва въобще, понеже контратезата “А вие защо биете негрите?” е много стар руски патент, взет назаем от нашите партийни PRи. Всъщност Волгин е една лакмусова хартийка, която те пускат в нашето размътено блато, за да видят докъде могат да стигнат с безобразията си, които наистина граничат с идеите за излизане на България от ЕС и НАТО и използват Волгин, понеже нашата управляващата клика освен че е нагла, е и прекалено страхлива за да изрече това на глас, но някои от тях наистина вече си го мислят. Все пак не бива да се забравя че в момента ни управляват синовете и дъщерите на същите тези, които преди 50 години са си правили тънки сметки да присъединят България към СССР за да си гарантират безконтролни доставки на суровини от СССР. Дори и руснаците са били сащисани от такова дупедавство и са приели молбата за някоя шега. Но следващият път може и да я „уважат”.

  fb група:
  “Петър Волгин & Co – вън от БНР!”
  https://www.facebook.com/groups/464136617019884/

 5. Ще коментират, ще коментират…
  По подобен повод преди години имаше прекрасна карикатура – Юда със сребърниците на фона на разпятието казва “Времената бяха такива”

 6. Как няма да коментират. Нали все изпълняват партийни поръчения. Този когото са вързали през шията ще скача, както му кажат. И ако мълчи, това е защото още не са му казали какво да прави. Чакат инструкции и след това воят им ще стигне небето.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.