Руската агресия в Украйна събуди от вековен сън шведския неутралитет

За пореден път чух в българския телевизионен ефир коментатор да призовава да сме неутрални като Швейцария ( да не взимаме страна спрямо кризата с руската агресия срещу Украйна, т.е. да подкрепим Путин).

Тази устойчива мантра, на която частично залагаше Москва в опитите да препъне българското членство в НАТО и ЕС през 90-те години на миналия век, е сред глупостите, които обезоръжават смисъла да се спори с тях.

Швейцария, освен с планинския си ландшафт, прилича на България само по дупките на сиренето си, познати от българските пътища по начин, който е непознат в Швейцария.

Дупките в познанието за разликите между Швейцария и България обаче са явно достатъчно дълбоки, за да може в тях да падне невежеството на нищожеството, спекулиращо с подобни аналогии.

Извън чистотата на кравите ( и нравите – по отношение на демократичната традиция), Швейцария се отличава от България с нещо направо антиподно на нашата история и действителност. Отличава се с въоръжения швейцарски неутралитет на една многоезична, многоетническа, много културна по европейски стандарти и много малка по територия, но много голяма като като финансово-дипломатически ресурс уникална държава, която може да си позволи от тази позиция на самодостатъчност да бойкотира ООН, в която не желае да членува.

Уникалността и могъществото на миниатюрната по територия Швейцария обаче не е щвейцарски патент.

Точно това не разбират швейцарите у нас ( (швейцар на руски означава портиер).

Швейцария е неутрална по волята на своите могъщи съседи. Всеки от тях, ако беше пожелал да кихне- и това му беше позволено от великаните наоколо, можеше да предизвика лавина, която да затрупа алпийския неутралитет на многоезичния и многоетнически европейски резерват.

Борбата за надмощие край швейцарското джудже обаче е шлифовала паритета, създал швейцарския анклав на неутралитета, станал възможен единствено и само по волята на околните държави в негласното им съгласие да си имат една ничия територия.

Да ви прилича този лабораторно отглеждан еделвайс на нещо подобно на бурените по нашите подгизнали от кръв балкански земи?

Както и да е…

Дългото предисловие ми беше необходимо, за да обърна внимание на нещо важно- далеч, далеч по-важно ( въпреки своята географска отдалеченост), отколкото е истината за неутралитета на почти съседната ни Швейцария.

Става дума за неутралитета на Швеция и вероятността тя да пожелае да го наруши.

За разлика от Швейцария, тя е бивша европейска военна суперсила, която обаче сама решава да прибере брадвата на войната в килера на миролюбивото съзидание. Завистливите, но свадливи останали европейци, обичат да въздишат ревниво, че шведският просперитет е резултат на съответния неутралитет.

И така- от близо два века!

Но се случва нещо извънредно, което вади от равновесие уравновесените в тяхната печеливша неутрална позиция шведи.

Ако някой още не е разбрал колко сериозна международна заплаха е днес руската агресия в Украйна, няма да е лошо да се ограмоти как тя отеква сред, доказано от два века, най-миролюбивите европейци- шведите ( създатели на руската народност от племена, обединени с огън и меч от войнствените по онова време викинги при набезите им на юг към Византия).

Войнолюбието на Путин е на път да събуди самозащитните рефлекси на най-упоритите пацифисти на нашия континент.

Швеция вече се замисля да се присъедни към НАТО.

Вицепремиерът на Швеция Ян Бьорклунд се обяви за това Швеция да стане пълноправен член на НАТО.

Една от причините за това е страхът, че ако Русия в бъдеще реши да атакува балтийските държави, то тя би се опитала да превземе шведския остров Готланд в Балтийско море.

Готланд е разположен едва на 250 километра от Калининград и се смята за ключов за контрола над Балтийско море. “Всеки, който разположи ракетни системи на Готланд, би могъл да отреже достъпа на всички останали до цялото Балтийско море, както и да извършва удари в Швеция”, коменира пред “Атлантик” Карлис Неретниекс, шведски генерал в оставка.

Готланд е от стратегическо значение за Русия и понеже “Северен поток” минава близо до острова, а в миналото Путин е изразявал готовността си да ползва руския военен флот за охрана на газопровода. През март 2013 г. два руски бомбардировача навлязоха във въздушното пространство и симулираха бомбардировка на Готланд. Балтийският въздушен патрул на НАТО реагира навреме на “атаката”, а шведските ВВС не успяха.

Кризата в Крим даде нов тласък на дебата за прекъсване на неутралитета на Швеция. Ограниченията на бюджета за отбрана на страната са толкова големи, че през 2013 г. върховното командване обяви, че в случай на нападение Швеция би могла да се отбранява само една седмица.

Според анализатори при такъв сценарий страната неминуемо ще се нуждае от външна помощ. От своя страна, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен нееднократно е заявявал, че НАТО би защитили Швеция само в случай, че тя стане пълноправен член на блока.

Присъединяването към НАТО става все по-популярна идея в Швеция през последните години. Социологическо проучване от 2013 г. сочи, че все повече шведи подкрепят идеята, въпреки че все още са малцинство.

“Швеция трябва да разбере, че вече не можем да се отбраняваме сами. Сериозно трябва да обсъдим членство в НАТО, в дългосрочен план това е най-доброто решение за отбраната ни”, каза говорителят на Християндемократическата партия Микаел Оскарсон.

“С увеличаването на военните разходи в Русия ще бъдем изправени пред все по-добре въоръжени и обучени руски войски в района. Това от своя страна изисква подходящ отговор от наша страна”, добави той.

На този етап дебатите за присъединяване на Швеция към НАТО все още не са се превърнали в конкретни политически действия. Преди година премиерът Фредерик Райнфелд заяви, че руската армия няма “нито волята, нито възможностите да извърши нападение на шведска територия”.

Последните събития вероятно ще променят това. “Възможностите на пожарната зависят пряко от риска от пожар”, коментира пред репортери вицепремиерът Бьорклунд. “Кой си мислеше, че Русия ще навлезе в Крим? Същото важи и за балтийските държави.” ( Дневник)

17 мнения за “Руската агресия в Украйна събуди от вековен сън шведския неутралитет”

 1. Швейцария е член на ООН от 10.9.2002г.

 2. Не мога да се съглася с определянето като изненада на влизането на Руски части в Крим. Това не е никаква изненада а защитна реакция.
  Все едно да дръпнеш мечката за опашката а после да се изненадаш като те подгони 🙂
  Няма логика господа. Нали не си мислите че мечката е пудел и ще ви ближе обувките ?!

 3. Иво винаги намира интересни точки в политиката. Никой не гонеше Путин от Крим. Киев се придържаше към всички договори с Москва. Никой не гони руснаците. Те си живеят заедно мирно от векове. Реакцията срещу корумпирания шеф в Киев изведнъж накара Путин в мътната вода да лови риба, без да си направи добре сметката. Войнственото дрънкане на саби от Путин кара Шведите да се замислят сериозно са себе си. Явно не могат да вярват по-вече на извъртания и лъжи от Москва. След Крим може техния голям остров Готланд да събуди апетитите на Путин. Разбира се те предпочитат вместо него НАТО да има своите ракети там. Това съвсем ще намали значението на руската база в бившия Кьонигсберг (Калининград)в Прусия, и ще контролира входа за Петроград. Вместо да насърчава Украйна към Европа и с това да скъси пътя на Русия от азиатска да стане стане европейска страна, той избра обратния път. Къде го чукаш, къде се пука.

 4. @ ЧИТАТЕЛ

  Уточнете моля какво имате предвид под “дръпнеш опашката” и “защитна реакция”.

  И дали Путин не е пуделът на руската олигархия…

 5. Започва грандиозен митинг в Москва против войната.
  Контра-митинг също е организиран който прилича на военен парад.

 6. С падането на маските на лошите, излизат и добрите от резервните скамейки 🙂

 7. Швейцарците провеждат задължително четири референдума в годината.

 8. Kakto navremeto sreshtu Hitler, dens celiat normalen sviat triabva da se obedini sreshtu ruskite varvari i tehnia vozhd KAPUTIN!

 9. Статията повдига съдбоносни и за нас въпроси – след Крим накъде ? Но ще си позволя да споря с автора, а сигурно и с шведите. Имаме достатъчно основание да вярваме, че основен приоритет на Путин е “разчистването” на Черноморския басейн и най-вероятно след Крим той ще удари по България – това е пътят към гръцките пристанища (по суша), защото Босфора няма никога да им дадат. България е едно междинно стъпало и не случайно Путин всяка година бие поклони из манастирите на Света гора, а руските посланници в София, Белград и Атина се надпреварват да хвалят “православните корени”. Все пак, дано не съм прав в прогнозата !

 10. И аз се опасявам, че може да сме следващата цел на Путин. Едва ли случайно наливат пари към нашите продажници ( не ги наричам русофили, защото не знам кого “филят” – Русия или рублите). Зависимостите ни от Русия са направо катастрофални. Притежават тук много имоти, а и вече доста руснаци дойдоха. Като нищо могат да решат отново да ни “освобождават”.

 11. е това наистина вече е епохално! А за Путин споделям мнението на един анализатор – той е просто импровизатор. Той няма далечни цели, освен Уважението и Укрепването на руската военна, политическа и икономическа мощ, а и Реванша. Според мен той е 1към 1 с Хитлер и счита че силата е достатъчно основание за всяко действие. А слабостта е вечно оправдание за бездействие. В крайна сметка Путин ще завърши на бунището на историята. Надявам се България да не го последва!

 12. Изглежда, че на всички става ясно, че подобно на Хитлер след Саар, аншлуса с Австрия, Судетите в Чехия последва войната и споделянето на Полша с Сталин и щедрите му подаръци като Балтийските страни, Молдова и части от Чехия, съвсем не задоволиха вечно алчния в Кремъл. Соболевата акция в София е акцията срещу Финландия, бе началото на спукване на мехура с приятелството между Сталин и Хитлер и решението за война. Дано Крим да не се окаже новият спукан мехур за приятелството с Кремъл, и да се плъзнем неизбежно към третата война.

 13. Ключовата дума в Путиновата пропаганда срещу Киев е БАНДЕРОВЦИ.
  Разчита се на невежеството. На многодесетилетното промиване на мозъци.
  За съжаление, любопитните и стремящите се към истина във всяка страна са малцинство.
  Организацията на украинските националисти (бандеровци)- ОУН (б) воюва срещу Хитлер. Тъй като Степан Бандера е арестуван от Гестапо на 5-и юли 1941, намира се в занданите на Гестапо до септември 1941, след което е в концлагера Заксенхауз чак до септември 1944, то ОУН (б) се ръководи от Роман Шухевич. Военната организация на ОУН (б) се нарича УПА (Украинская повстанническая армия), която воюва с немците и с червената армия едновременно. Затова на територията на Украина (по време на нейната окупация) единствените въоръжени сили на страната на немците са руснаци от РОА. Всичко това е описано великолепно в една книга, основаваща се на педантичните немски документи от онова време.
  Адресът на книгата е:
  http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3671753
  А заглавието е:
  Полный перечень обьединений и соединений 3-го Рейха из граждан СССР и эмигрантов, а также из жителей Прибалтики, Западной Белоруссии и Украины (издание 2-е исправленное и дополненное).[2010, DjVu/PDF, RUS]

 14. @ В.И. И Здравка, много е възможно България да е следваща по ред, но е и възможно след Украйна путин да се помисли за толкова велик, че погледа му да се обърне съвсем на другаде. Имам предвид пророчеството в Езекил 38 за войната на Гог и Магог срещу Израел. Добре е рублофилите да го прочетат и да видят какво ще се случи с тяхната мила Русия.

 15. РАССИЯ УТРЕ
  Прикладът, опечен на скара
  Бе доста солен, нали дарагой
  И малко препърлен беше макар –
  Почти като истинска свинска пържола
  И супата, деликатесна от перки
  Да, перки но не от акула, а от ракета
  Така е, срещу Рассия приети са мерки
  Не само от САЩ, а от почти цяла планета
  Масло оръжейно ний мажем дебело
  Маслото от крава не ми го хвалете
  Е, хлябът не стига, хляб има на село
  Но за доставка оттам нужни ще са самолети
  Къде да намерим от онова вино от нефт
  И от онази тъй фина водка от табуретки
  Защото прикладът на скара е деликатес
  Само когато Путин брои те за марионетка
  15.03.2014

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.