Путин борави с декари, Декарт не му минава ( през ум)

 

Човек може да се опита да разбере, макар и да не е съгласен с тях, изблиците на патриотизъм, патриотарство и откровен руски шовинизъм като производна на анексирането на Крим от Путин. Но съзвучните с тях български гласове български ли са? Или са нещо друго?

Ирационално е за гигантската държава да трепери от сластна възбуда от поглъщането на нова(стара) териториална троха. Но какво да се прави- апетитът към мръвката е нещо което се възпитава от детството, от средата, от традицията ( а някои специалисти казват, че се оформя още в майчината утроба).

Ако не ви набият в опит да оспорите правото им да се налагат със сила, повечето руснаци ще ви пратят любезно по дяволите с четиристишието на Тютчев- в смисъл, че не бива да се напъвате да разберете неразбираемото ( за самите руснаци):

Умом России не понять,

Аршином общим не измерить:

У ней особенная стать –

В Россию можно только в е р и т ь.

В резюме: вярваш и козируваш, какво тук значат някакви си европейски глезотии да се съмняваш, водейки се по акъла на някакъв си Декар(т)!

Тя Русия има толкова декари, че на Декар(т) му е бедна буржоазната френска фантазия, пък тръгнал да се мери с нейната философия на сляпата вяра ! Имала е, има и има правото да притуря всеки декар, щом може да си го вземе!

Като послушни адепти на този начин на мислене, точно това и правят българските русофили- вярват в божествеността на всичко, що е руско. Ако ще да е жалък съветски запорожец, които едвам пърпори по пътя към Европа, пак ще са убедени, че това му е хубавото, защото запорожците са непретенциозен и най-подходящ за нашата непретенциозност автомобил за целите на извозването ни към Евразия.

Безобидният на вид липсващ здрав разум в този  инфантилен  фанатизъм обаче започва да става обиден, когато на българските русофили им дадеш медийна бухалка в ръката, а те направо жонглират постоянно с нея в ансамблови съчетания като в спектакъл на Нешка Робева. И са не просто участници в неравния дебат за посоката на нашия път на развитие, а дават тон за песен- обикновено със съветски лайтмотив или подтекст.

Това, че Путин залага на най-примитивните страсти за уголемяване на залинелия му след 14 години автокрация рейтинг сред руския народ, е ясно. Ясно е също, че негови туземни имитатори пробват тук същият трик, като се опитват да изцедят някой политически процент за себе си в заиграването с русофилските чувства, подхранвани пропагандно от десетилетия.

Въпросът е дали на тази тенденция има изобщо някакво противопоставяне или в играта на плурализъм антиевропейското и антибългарското настъпление ( доколкото България все пак настоява да е част от Европа) не се възприема вече от позицията на силата като легитимно усмиряване на все по-смирените гласове на прозападната ориентация, изпаднали в ситуация на самоотбрана със затихващи функции пред лицето на накокошинените от кремълската агресия нашенски путинофили.

България обаче е единственото място на света, където протуберансите на източното слънце избухват в сърцето, душата и джобовете на туземците, поставящи собствения си патриотизъм на прокрустовото ложе на любовта към чужда държава, народ, култура, традиции и най-вече- на полето на преклонението пред бруталната сила и безпардонност на тази държава, която не може да се насити на територии и в днешния 21- ви век, когато би трябвало да е станало ясно и на последния ескимос, че щастието на индивида не зависи от размера на държавата, която обитава.

Същевременно България започна да се появява от нищото в световното медийно пространство във връзка с Крим. Вчера изникна в анализ на Ройтерс, където е спомената като една от рисковите държави в кръга на руските мечешки апетити, разпалени откъм аншлуса на полуострова. Утре вероятно ще бъдем забелязани и в други световни медии.

А ние „забелязваме”ли същото? Къде ни е огледалото? Как се виждаме в него?

Ще ви кажа: според Божидар Димитров, един от капацитетите по обругаване на несъгласните с преклонението пред всичко руско, оспорващите неговата трактовка на историята в частта за освободителката ни, са „политически проститутки”. Повтори го два пъти от екрана на БиТиВи на празника на коронацията на руския император Александър Втори, който ние празнуваме като национален празник на 3 март.

Същият и тази сутрин се разпали от телевизионния екран с екзалтирана реч как Русия имала право да си вземе Крим на основание на пролятата там в миналото кръв ( нищо, че никой не заплашваше там и в цяла Украйна и с проливане на капка кръв).

С кръв ( през руско-турската война) и без капка такава през 1944-та Русия на два пъти си взима и България, която после на два пъти едвам се отървава от пълна русификация и вечна окупация.

Божидар Димитров, близък съратник на вожда на Гражданите за ЕВРОПЕЙСКО развитие на България, говореше като болшевишкия му съименник Георги Димитров с благоговение за съветската си втора родина. Говореше със стомана в гласа, на която и Сталин би завидял, в защита на правото на чуждата държава- сякаш някой съмняващ се в него му посяга на най-милото и скъпоценното.

Явно това се възприема за нормално от страна на  директор на БЪЛГАРСКИЯ национален исторически музей в управляваната от русофили България.

И Ройтерс се чуди, дали Путин няма да посегне и на „рисковата” България?

Що за въпрос: тя отдавна е превзета от петата колона отвътре чрез един пълзящ аншлус и само българите, които обичат повече България от Русия, могат да си отвоюват.

 

 

30 мнения за “Путин борави с декари, Декарт не му минава ( през ум)”

 1. Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
  Помниш ли кагда пришол със танка?
  Беше млад, но се държеше мъжки.
  Зарази семейството ми с въшки…

  Взе на мама златните пендари
  и дори галошите ми стари.
  Помниш ли, как кушаше картошки?
  Наконец забърса три кокошки.

  После си преспал със какa Сия
  и изпил си всичката ракия.
  А след време чухме и мълвата,
  че си гръмнал тате във главата!

  Длъжен бях да те обичам, Ваня.
  Даже кръстих дъщеря си Маня.
  Залъкът си давахме насила
  на Русия – тая дива сила.

  После цели девет петилетки
  грабихте уран и руди редки.
  Грабихте и жито, папироси…
  Зарад тебе ходим голи-боси!

  Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
  Ние всички хранехме танкиста.
  А пък ти ни пазеше със танка
  и ни взе последната луканка…

  Пазеше и немците, и чехите.
  Ние тук възпявахме успехите.
  С паметник стърчиш ни на главата
  и скверниш небето и земята.

 2. Пропуснахте да споменете . ,,Стоманеният глас ” споменаваше , колко малко е взела Русия , една четвърт , дори една пета….., сравнение спрямо територията на България ….Това е – нищо не е .

 3. Напоследък в Русия ситуацията е трагикомична, ето още трагикомедии от днешния ден – в Русия искат да предпазят децата от четене на Братя Грим, Шарл Перо и Астрид Линдгрен защото Червената шапчица, Пепеляшка, Вълкът и 7-те козлета и Пипи Дългото Чорапче не възпитавали в чувство на патриотизъм руските деца. Освен туй и руските учебници по математика не били достатъчно патриотични, така че ще ги преработват – http://www.newizv.ru/society/2014-03-17/198661-nepatriotichnaja-matematika.html

 4. „В историята никога не е имало държава Украина!” – отсича фюрерът на нашенските националсоциалисти Волен Сидеров.
  „Какво означава Украина?” – пита с тържествуващ самодоволен вид видният български „историк” БД.
  И сам си отговаря – „Покрайнина означава”.
  Какво единомислие, какви дълбоки проникновения, каква „ерудиция”!.
  Няма държава, няма народ, няма език. Има само Русия. Е, „покрайнината” е Мала Русия. Та да се отличава, все пак, от Великата.
  „Русофилството в България е достигнало до идиотство.” – Ех, владико Методи! 100 години по-късно сегашните ни идиоти са идиотища.

 5. Гениално!Благодаря ви,че изразихте така добре мисли и чувства,които вълнуват и мен и мои близки и роднини!Ще прибавя още щрих относно съмнителната личност на Божидар Димитров- каза в ефир за българите в Македония-“ке дадеш пари,ке се пиша македонец,ке дадеш пари ке се пиша българин”Да чухте ВМРО да протестира?Този безпардонен тип всеки ден промива мозъци по телевизиите и дава акъл.Въртим се в омагьосан кръг на комунистическо болшевишка пропаганда и Бог високо,а Цар далеко!

 6. Г-н Инджев,защо си губите времето с един ДСарско-путински трол, който се “изявява” предимно по телевизията, вместо в Интернет?
  Той си ПРОДАЛ душата още преди 45 години , само и само да е от “висшата” большевишка “класа”,вместо да се осланя само на личните си и професионалните си качества.
  Превключете канала, защото щом большевика НЕ се интересува от мнениЯТА на другите, то всички имат правото да НЕ се интересуват от ТОТАЛитарното ЕДИНСТВЕНО мнение на всеки большевик, защото те нямат даже “различни” мнениЯ, те имат – БОЛЬШЕВИШКО, което е “скрепено” в лумпенизираното им “съзнание” от едни и същи большевишки ОПОРНИ ТОЧКИ, спуснати им преди повече от 100 години!

 7. 50 000 РАШИСТКИ омъжени за палестинци в сектора Газа ще организират УРА-Референдум за присъединяване към Империята.

  http://www.newsru.co.il/press/19mar2014/arab_a102.html
  http://www.newsru.co.il/mideast/19mar2014/arab_a101.html

  Няма съмнения за успеха на това начинание и че в края на краищата всички кръволоци и терористи като Хизбула и Башар с техните рашистки ще ги последват и ще се обединят в най-голямата кръвожадна глутница на света.

 8. Студената война ще спаси България от тая клиенто-путинстка пасмина. Дали ще хукнат кум Крим русофилите като задрънка желязната завеса?…Няма, нали..на 25 май трябва да им посочим вратата към рая им.

 9. Към тролошевизъм:

  Ако въпросният трол вървеше напред с истинската си физиономия, щяхте да сте прав. Той обаче се изявява като мегапатриот, громи всякакви посегателства срещу българщинАта ( особено по македонска линия) от позицията на шеф по въпросите на историята в държавата като директор на музея. И със сигурност има доста слушатели, които се впечатляват от неговата компетентност и …разкрепостеност.
  Ако си спомняте, той беше блеснал в зората на демокрацията с едно интервю за “Нощния труд”, в което се хвалеше какво правел навремето на германките като специалист по …френска любов (чудя се само защо набляга на националността- защо като виден русофил не е приложил уменията си върху рускини или може би така е отмъщавал за зверствата на хитлеризма срещу братския руски народ в духа на указанията на в. “Правда”, подстрекаващ съветските войници да си го върнат тъпкано на германките за изнасилванията на германците в Русия). След което имаше допълнение след интервюто- похвали се, че децата му го похвалили за тази хвалба като му казали, че се е проявил като “страшен пич”…
  Та за такъв общественик и корифей става дума,който е сред най-изявените телевизионни коментатори по исторически и политически теми- как да не му обърнеш внимание, като тече отвсякъде!

 10. @Тролошевизъм: Един само да беше, ще си го отглеждаме като екзотика. Обаче напоследък общественото ни пространство буквално е потопено от русофилско цунами. Петата колона е истерясала, денем и нощем бълват умопомрачителни коментари, препоръки, насоки предложения- свят ми се завива.За мен лично връх на погнусата станаха изявите на възторжените православци в Референдум по БНТ. Един никаквец най-сериозно ни пАздрави “с победой” в третата Кримска война и заяви трепетно очакване руският марш да продължи към Балканите. Изцепката му беше потресаваща, но по голям потрес ми предизвика липсата на каквато и да е реакция в околните или поне у водещата. По дяволите, тя поне трябва да се сеща, че “води” нещо си в БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА медия. Човечецът си заслужаваше един як шамар, но не би. Да посрещнеш откровен апел за руска инвазия с английско спокойствие не издава нищо друго освен СТРАХ и СНИШАВАНЕ. Ето такива чувства насаждат русофилстващите и НЕ трябва да бъдат оставяни на спокойствие, защото така не те, а ние се лишаваме от спокойствието си. За сега, а после и от други неща…

 11. След 31:50-та мин. – блестящо участие на Иво в Редколегията на “Шоуто на Слави” по bTV! Публично от екрана (именно на тази телевизия!) Иво Сиромахов призна изключителните качества на журналиста Иво Инджев: “Винаги е отстоявал честта на журналистическата професия!”
  http://www.slavishow.com/%D1%88%D0%BE%D1%83%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8-18-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82-2014-%D0%B3/

 12. мисля си – не е ли всичко заради това, че Русия не би желала Крим да бъде част от една бъдеща Натовска Украйна?

 13. Много неприятен като човек е БД. Обича да се изживява като последна инстанция. Лошото е, че на много хора им допада някой наставнически да им обяснява как трябва да възприемат историята и как ако не са съгласни с БД, са лаици и въпросният гледа снизходително на “съмненията” и “незнанието” им. Не мисля, че сериозните историци в България гледат сериозно на него.

 14. Г-н БЪЧВАРОВ, то НАТО както се втурнало да приема нови членове.
  И как може Путин да забранява на НЕзависима страна суверенно да определя своите съюзи?
  Кой му е дал такива “права”?
  Още повече Путин няма право да президент в самата Русия, а е тръгнал във вътрешните работи на други страни да се бърка.
  Самата Русия е федерация, Путин защо не попита чеченците на референдум – искат ли да са част от Русия?
  А има и още стотици народи, които да пита.

 15. Преди време когато живеех в САЩ, бях наемател в къщата на двама пенсионери украинци, избягали от Украйна в края на втората световна война, но продължаващи да следят изкъсо случващото се в родната им страна – разказваха ми как успели да се измъкнат малко преди настъплението на червената армия в техния град през Австрия и оттам в САЩ, но това което ме озадачи (тогава) е, че са бягали от “освободителката” като от чума (допреди това с германците се разбирали криво ляво). Чак 10 години след разпада на СССР се били престрашили да пътуват до роднините си в Украйна. И до ден днешен те ненавиждаха руснаците – това са над 60 години. Сами можете да си направите преценката как сегашното население на Украйна ще се отнася в следващия век към руснаците и Русия, независимо от начина на решение на кримската криза в момента!

 16. По принцип не коментирам думичките на Иво, щото 90% от тях ми импонират, а другите десет процента оставям на старото ни приятелство. Този път пак така ще направя, но крепко, по живковско-брежневски му стискам ръката за отговорите пред Шоуто на Славчо/не е важно къде, важно е какво/.Браво, че натри пъпчивото носле на онзи новобранец и еничар в занята Сашо Симов от “Дума”.Сполучливо, много сполучлива редичка с двамата сатрапи.Пък и да го питаш онова момченце защо е толкоз надъхано?На народна пенсия ли се надява на спецкорско място или да стене говорител по радио “Москва”.Може би просто на мангизи, щото осмото място на Евровизията е храдка,гола вода.Гвардията,Иво, умираме но не се предаваме. Какво викаие нашия приятел Холдън Колфилд:”Не оставяю копелетата да те стъпчат”.Цитирам дословно героя.Ние на един думаджия ли ще се дадем, след като сме надживяли даже “Работническо дело” и “Трибуна на атеиста”.Так держать Иво./Това го пиша за да го разбере и Симов и Путинвь,е Ким Какмубешеимето Там/.

 17. Иво, що не викнеш Сашо Симов и Ким Какмубешеимато Там, да изиграем едни карти и да си поговорим “о Путина”.Аз, понеже не играя карти ще бъда кибик и ще донеса едно литро водка “Кримская”.Интерес диспут на дискурса ще се получи.

 18. Zdraveyte, Hora,

  Iskam da spodelia edno pritesnenie::: Predi izvestno vreme, v avtobusa za Madrid pativashe edin veren fen na DPS. Na moe iskazvane che Dogan e podlo kopele i se griji samo za sebe si, tozi Hamid zlobno mi izsaska: ” Vie ste giauri!!! Nie sme vi tapkali 500 god. i shte vi tapchem oshte 500 s pomoshta na Dogan” !!! Strana mi mnogo unizitelno, no ne otgovorih na tozi PROSTAK !!! Skoro v Parlamenta na Republika Balgaria edin drug Hamid hamid se raavika sreshtu nas i pak izdigna lozunga na DPS kopeleto Dogan!! i nikoy nishto ne napravi!! A tozi IZROD hamid , v nay-dobar sluchay triabva da se mahne ot BG i ot Evropa!!!! No balgarite sa MILITURKI i si traiat, a DPS-to si razigrava spokoyno kartite pod efidata na ataka i BKP-to!!
  Ay de de !!! Dali Boyko ne e vinoven za tova??? Ta toy e vinoven za vsichko losho v BG????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Mohamed Said Sbay, sedesar

 19. Към Нина Денева,
  Благодаря Ви за линка.Без коментар относно домакините на предаването,твърде разочароващо,но пък за сметка на това е удоволствие да слушаш Иво Инджев.

 20. Г-н Инджев, предупреждавайте за изявите си, че аз това шоу иначе никога не бих го гледал.
  Поздравления за представянето Ви!

 21. “Сетила са Мара да се побара!” Къде беше Хутин Пуй през 1992 г., та чак сега се ти, че Крим бил руски? И къде беше великият демократ Горбачов с неговото ново политическо мислене, та в Беловежката пуща направиха ОНД? Сега на кгбееца Путин нещо не му харесва обстановката около него и прави “жертва” за сънародниците си. Уважаеми господин Путин, в целия свят има безкрайно много руски диаспори. Навсякъде ли ще пратиш зелени човечета? Май ще трябва цяла Русия да се изсели някъде по белия свят? Или по-добре отидете на Марс! Може, но и там ще изакате същото голямо зелено екскрементче, наречено руска федерация.

 22. Възмутително е как изпълзяха от дупките си тези болшевики! По всички медии с пълчища да плъзнали да ни обясняват колко са доволни от завземането на територията, която си харесали за тяхна. Защото така били решили с Путин?!?
  Отвратителна е демагогията на пропагандата им, която е плоска и неука, но многогодишна. И непроменена, и непроменима. За тях насилието над слабия е екзалтиран екстаз! Как само се похвалиха с “победата в Крим”?!?
  Ройтерс е много прав – дали товарищ Путин няма да реши да си “вземе” и “незаграницата” му – Болгария???

  Толкова са жалки, че биха били много забавни ако това, което пропагандират не е омраза. Омраза в най-чист вид. Омразата на праведния (болшевик) към нас грешните нормални хора, които искаме равенство пред закона. Законът, който да се прилага еднакво за всички. И да се спазва от всички – включително от болшевиките на Путин и путьоновците (му) в България.

 23. Поздравления г-н Инджев беше удоволствие. Аз това предаване отдавна съм спрял да го гледам и го бях отписал но явно има надежда щом са решили да ви поканят.

 24. Успеха на комунизма се дължи на това, че той претендира, че това което някой е придобил е твое, защото го е вземал от тебе. Няма значение, че той е могъл, а ти не си могъл защото си тъп, мързелив и си нищо. И ако това се наричаше престъпление, сега стана народна борба. И окупацията и масовите убийства и грабежи на имота, живота и умовете на хората се нарече “освобождение”. И закрепостяването и следенето на всеки човек, се нарича “бдителност” на достойните борци, които произвеждат “врагове” и “врагове” и “чужди агенти”, за да си оправдават авантите. И истината изчезна и започва историята с черното да се нарича бяло, и бялото черно. Остана само да се вярва под най-строга заплаха, това което агитпарцалите казват, че е истина. Няма значение, че няма нищо общо с фактите. Всичко друго е “лъжа” и “контра пропаганда”. Това е света в който живяхме и продължаваме да живеем.

 25. Поздравления, г-н Инджев, за всичко! Вие мислите и пишете по-бързо, отколкото успявам да прочета всичко в блога Ви! Мисля, че Вие удивлявате всички свои читатели и нещо повече – видно е,че всеки от нас е мотивиран да мисли все по-смело като истински демократ и да предава това на другите около себе си. Заричам се, че скоро ще започнат да излизат все повече конкретни исторически факти и за окупационната същност на ЧА, и за престъпната комбина с нашите комунисти. Докато убедим местните власти, а и заблудените хора у нас, че първата стъпка в довършването на демократизацията е премахването на техните монументални символи от българските градове и села. Както започнаха да го правят в Украйна.
  Анексията на Крим трябва да им покаже на русофилите, че няма да се примирим с такава гавра над свободата и демокрацията.

 26. Г-н Божидар Димитров явно е много наясно с географските названия и тяхната трактовка и история. Нека следваме светлия й пример тогава:
  – от утре Западните Покрайнини се присъединяват към България. Русия ще ни защити, нали всичко, което се нарича с “…край…” принадлежи на държавата, за която това е край
  – Опаа, тагава обаче трябва да дадем половин България на Македония от границите на Александър Македонски, нали по имена ще го караме географското разпределение
  – Охх, пак ми стана тясна географията, ами бившите Ромейски/Византийски територии трябва да се върнат на Romania
  – Охх, забравих за Османското Присъствие, трябва и тях исторически да задоволим. Да върнем България на Турция, нали 500 години сме били най-западната покрайнина на Османската Империя
  – Да погледнем по-широко географски – на Съединените АМЕРИКАНСКИ Щати им приинадлежи цяла Северна и Южна америка по силата на името им
  – Но градовете там като Ню Йорк, Ню Джърси и т.н. да се върнат веднага обратно на Британската Кралица
  – А, и Константинопол да се даде на фолк певеца Константин!
  Да продължим към исторически исконните територии:
  – Холандия да анексира Фландрия в Белгия
  – Португалия да си вземе обратно Бразилия, нали там си говорят португалски
  – Всички бивши колонии да се върнат обратно
  – Да си пускат ядрените бомби Германия и Франция една на друга, че да се разбере на кого са Елзас и Логарингия
  – Арабите да си върнат исконната арабска земя в половин Испания
  – Япония да си върне исконната Корейска земя
  Въобще, предвиждам такъв живот в паралелната реалност на Божидар Димитров…

 27. Уфф, забравих и гр. Монтана, разбира се, исконна Американска територия 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.