БНТ плати васален данък на Путин за “баланс” на европейската позиция на Плевнелиев

Предполагам, че това е някаква хитроумна схема за баланс на важните мнения, която БНТ избра тази вечер…

Сергей Михеев, генерален директор на руския център за политическа конюнктура, се оказа задочен опонент на българския президент Росен Плевнелиев, който едва ли е очаквал това.

Достатъчно дълго съм бил в този телевизионен „бизнес”, за да знам, колко важно е за госта в студиото да има ако не единствената, то поне последната дума, вместо да позволява някой да говори срещу него след него.За това право се бори всеки медийно грамотен гост в студиото и се отказва от него само по принуда.

И знам също, че единствено нещо много важно може да накара домакините да допуснат точно това да се случи на българския президент в БНТ.

Имаме доказателство до каква степен се налага да бъдем сервилни спрямо руското влияние върху България, за да бъде нахранено то с контрамръвка по логиката на контрапотестите през лятото на миналата година: щом Плевнелиев е срещу аншлуса на Крим, задължително трябва да дадем контрадумата след това на рафинираната руска пропаганда да го затапи!

След като Плевнелиев, единственият български политик на значима позиция в държавата, осмеляващ се да противоречи на Кремъл, изговори стандартната за Европа критика срещу руската инвазия в Крим, от екрана на държавната телевизия тази вечер потече типичната невъздържана кремълска пропаганда с елементи на заклеймяване на нашата ( българска и европейска дори) „неосведоменост” за същината на”националсоциалистическия, фашисткия” и т.н. преврат в Киев, който бил единствената причина за аншлуса на Крим.

В студиото на “Панорама” се създаде впечатление за дискусия, макар и без застъпване, между българския президент и един от говорителите на Путин.

Ако размахването на пръст от страна Михеев беше просто една от гледните точки ( а не единствената и доминиращата), представени в рамките на дискусия, вероятно нямаше да направи впечатление нейната монолитност и безалтернативност. Но тя се оказа опонираща на интервюто на българския президент. Оказа се нещо като компенсация, като извинение пред петата колона в България, че си позволяваме да имаме поне един управляващ с ясна проевропейска позиция срещу действията на Путин.

Българският президент Росен Пленвелиев срещу шефа на руския център за политическа конюнктура Сергей Михеев!

Именно в този ред- последният има последната дума.

На проевропейската позиция на българския държавен глава беше противопоставена като също толкова валидна по място и тежест чисто руска шовинистична тирада на московския коментатор. В нея нямаше и помен от опит за посочване на негативите от анексирането на Крим, които вече практически тресат руската империя като последица от соловата, напълно отречена от целия свят акция на Путин.

В Русия има и други коментатори. Но от БНТ избраха пропагандата на типичен „хипнотизатор” от Путинската школа, който с немигащ поглед внушава върховенството на своята истина от последна инстанция.

Пардон- не на своята, а на „тяхната”.

Никой коментатор в свободна страна, ако претендира да е свободен, а не рупор на властта, не би си помислил и за миг да говори в множествено число от името на народа и държавата . Но за руските храненици на властта тази „малка подробност” е песъчинка от дълбините на имперския океан.

Ето защо Михеев през цялото време говореше в първо лице множествено число: „ние няма да позволим”!

Каквато им е политологията, толкова са им независими и медиите.

Жалкото е, че и българският „флагман” на телевизионната журналистика, в лицето на „Панорама”, се оказа на подобно ниво, плащайки васалния данък на руската официозна версия, изпаднала в практически пълна световна изолация, но не и тук, където е приоритетна за подвластните на властта медии.

18 мнения за “БНТ плати васален данък на Путин за “баланс” на европейската позиция на Плевнелиев”

 1. President of Bulgaria: EU ‘needs to act’ against Russia

  20 March 2014 Last updated at 15:36 GMT

  The President of Bulgaria, has told the BBC that Europe should stand strongly against any nation flouting international law.

  Referring to Crimean leaders recently deciding to leave Ukraine and join Russia, Rosen Plevneliev said that the EU needed to “act against” Russia.

  Pro-Russian forces took over at least two military bases in Crimea on Wednesday.

 2. Огромно възмущение предизвика у мен не по-малко разюзданото славословене на аншлуса на Крим от Путин и в предаването “Референдум” във вторник. И там, както навсякъде по медиите бяха събрани (от кол и от въже) комунист до фашиста, националсоциалист до нациста. И вкупом убеждаваха народонаселението, че Путин правилно бил постъпил с анексирането на чуждата територия, която смята за своя!??! Та чак ни удостоиха с названието “псета”. Имах усещането, че сме се върнали с машината на времето в ужасните години на презрелия им социализъм.
  Странно се “държат” медиите в последните седмици – за тях не съществуват други мнения освен съветската пропагандна гледна точка. В тази държава вече не може да се чуе другата страна – не говоря за Украйна, а за страната на нормалните хора, които НЕ ОДОБРЯВАМЕ ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА! Хора за които законите са силата и спазването им! Хора, които виждат в Путин стремежа за реванш на тъмното и мрачно минало. На лагерите на смъртта заради собствено мнение и неподдаване на пропагандата от гьобелсов тип. Хора, които искат да бъдат свободни.

 3. ъАз не съм толкова компететнтен по отношение на телевизията, но ако това предеване беше по частен канал нямаше да бъда изненадан и най-вече възмутен. Като данакоплатец издържам тази телевизия, и то с парите на всички нас, от здравните ни вноски, поради естеството на дейността която върша и от която живея. Освен споменатото горе, искам да допълня и факта, че Михеев изказа политическа позиция, за която си струваше да намеря аналогия с една реч на Хитлер при окупацията на Австрия. Единствената разлика беше, че съвременния оратор уж заклеймяваше Фашизма. Но като обикновен зрител бях отвратен от факта, че в последствие фашистките, или комунистическите внушения продължиха. Чрез следващият интервюиран бяха отправени внушения за откъсване от европейските ценности, даже беше зададен и риторичен въпрос за това, че правосславието нямало място в “западният” свят. Последва и итервю, в което беше заклеймен италианският “фашизъм” правейки аналогия междо Дучето и Берлускони. Мина се и през заклеймяване на европейските ценности като “фашизъм”, за който аз имам претенции, че е демократична общност в която държавата ни е за първи път в съвременната история.
  След всичко това потъпкване на идеалите ми, националното ми унижение и нанесената ми душевна болка, смятам, че тази телевизия не трябва да се издържа от нас, гражданите. Очевидно издръжката и идва от друга държава, която обслужва.

 4. Аз пък,известен с дълбинната си русофилия, Михея го поздравявам с една популярна блатна частушка от родната му кочина. С извинения пред дамите,но, что делать,наглият кремълски монголоид го заслужава:

  Шуба,шуба,шуба!Шуба у МИХЕЯ!
  Для МИХЕЯ-длинный х…..- как у гуся шея!

 5. За мен, без да съм специалист в областта,Бойко Василев се държа непрофесионално и некоректно на снощната Панорама. Ако това поведение е личен избор- много жалко. Мислех, че е един от читавите журналисти- но явно не е- поведението му беше слугинско. На Плевнелиев, който този път беше на нивото на очакванията към него, задаваше тенденциозни въпроси от рода на- Като подкрепим санкциите България ще претърпи загуби и българите в Украйна ще бъдат ли защитени- внушения, зададени като въпрос. И друго- Не беше ли напук издаден указът за ЦИК- тук вече се съдържа директно обвинение. И откровено слагаческите въпроси към Михеев- Защо не го контрира като каза че референдум в Чечня ще бъде противоконституционен- ами в Крим какъв беше- имам чувството че този въпрос уж провокативен е бил зададен за да може руснакът да си каже опорната точка. И това че изборът за новият парламент в Украйна бил под дулата на оръжията- всички видяхме каква до зъби въоръжена охрана имаше на референдума в Крим – но Василев мило му се усмихваше и приемаше всички лъжи, които този навит като пружинка политагитатор изрече. За мен остана чувството, че интервюто с руснака беше нагласено и предварително уговорено, а Плевнелиев беше неприятно изненадан с въпроси-нищо общо с нагласените интервюта на Гоце.

 6. Всъщност блесна всеядната, отракана, но оскъдно почтена, въртигъзовщина на самовлюбения водещ. Нямам доверие на нито един от школата на Панорама – винаги след задкулисието, винаги с едно на ум.

 7. Гледах интернет-записа, предполагам че е отредактирано “правилно”, но въпреки това остава гнусното усещане, че сме 1964 г. Плувналото в наследствена номенклатурна мас момченце Бойко изпълни “поручението”. Сега, почесвам се по главата и мисля, нтересно, за такива хора няма ли съд за държавна измяна – защото той даде трибуна по националната ТВ на говорител на враждебна нам чужда държава, която цели унищожаването на българската държавност?

 8. Тя пропагандата тече и в по-опасна посока.Подгониха големите търговски вериги, но без веригата бензиностанции на Лукойл, даже услужливо промениха законодателството за акцизите и данъчните складове, за да им угодят, сега отнемат лицензите на ЕРП-тата без основание.Не защитавам никой,просто изброявам фактите.Целта естествено е инвеститорите от ЕС, САЩ и други нормални икономики да се оттеглят и да разчистим пътя на рашите.затова е и бясната ТВ пропаганда , както се казва с продуктово позициониране , т.е. с плащане от руска страна на петата колона, притежаваща медиите.

 9. Всъщност, Иво, това е стара практика в БНТ. На проевропейската да се противопостави “другата” гледна точка, така че петоколонниците да не надигнат вой, че се заглушава путинското говорене. Само два часа и половина преди посоченото от теб предаване беше проигран същия сценарий. Надежда Узунова даде първо думата на Радан Кънев и веднага след него на актуалния говорител на “Цензура без България”, Росен Петров, за да обясни с хулигански тон как от “Реформаторския блок” знаели само да викат срещу Русия (святата, непобедимата, благотворната). Трудно, ама много трудно се говори по “Канала” срещу Путинова Русия и изобщо за истинската ни история, свързана с “братската” страна, без да се появи насреща “компетентното” опровержение на някой от съветофилските наши историци! Може би и това е причината, Иво, да не си желан гост в Канал 1?!

 10. Pozdraviam prezidenta Plevnevliev!
  Ne sam fen na partiata koiato go predlogi za prezident.S men toi uveli4ava elektoralna podkrepa.Aa takiva kato men sa stotici hiliadi.Istinskata Balgaria e zad nego.Ruskite podlogi i balgarofobi da se vidiat.Takiva sa i nachite prestaviteli v Moskva.Poznavam gi!
  Gnus golaima gnus za BNT e y4stieto na Putinoviat balgarofob
  .

 11. Panorama v BNT stana PUTINOVA.A B.Vasilev poredniat prodagnik.Ne tribva da ima milost kam balgarofobite!

 12. Б. Василев отби редовната си военна служба в ШЗО-то в град Плевен. Постъпи в свързочния батальон през есента на 1994 г., когато вече бях стар школник. Не след дълго започна да пише статии за в. “Българска армия” от името на командира на батальона, разбира се, срещу десетдневни домашни отпуски. Продажник е още от младините си.

 13. Младият “мистър Панорама” е време да си отвори добре очите и ушите, за да не се чуди след време къде ще говори.

 14. Аз пък мисля ,че президентът не беше подготвен добре с отговорите си – беше хаотичен, неточен и разпилян във внушенията си, и се отплесваше лесно- не беше лаконичен ,а върху това трябваше да работи в подготовката си. Относно острите въпроси ,които някои от коментиращите тук смятат за преднамерено некоректни,аз пък смятам че това са въпроси ,които от доста време вече се обсъждат и коментират и той не можеше да си пожелае по-добри. Ако беше по- подготвен с отговорите си, щеше да защити перфектно позицията си.
  Относно следващият фашистки пропагандатор Михеев -беше гнусно и отвратително…

 15. Не разбирам – защо трябва да се отдава такова голямо значение на думите на практикуващите НАЙ-древната и единствена професия на русофилите?
  Те даже не изричат свои твърдения, те си имат КОЙ да мисли вместо тях и да и “спусне” опорни точки ,които да просричат, за което не се изисква нито ЦЕНЗ, нито ОБРАЗОВАНИЕ. Всичко е просто “работа”, не особено “квалифицирана”, ……просто ДЕНЬГИ!
  Деньгодавателят иска да получи срещу своите алфа-деньги ,съответно най-добрите алфа-деньгослагатели!

 16. Радой Ралин: Пиша ти от Плевен, драги Ванка. Помниш ли кагда пришол със танка? Беше млад, но се държеше мъжки. Зарази семейството ми с въшки… Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари. Помниш ли, как кушаше картошки? Наконец забърса три кокошки. После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия. А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата! Длъжен бях да те обичам, Ваня. Даже кръстих дъщеря си Маня. Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила. После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки. Грабихте и жито, папироси… Зарад тебе ходим голи-боси! Дружбата ни беше “свята”, “чиста”. Ние всички хранехме танкиста. А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка… Пазеше и немците, и чехите. Ние тук възпявахме успехите. С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.