Фалшивото ни помирение с истинско примирение

В България днес тържествуват антиевропейските сили, за които бруталността на Путин е путеводна звезда в ината да не сме като останалите европейци. Така разбират нашенците своя реванш срещу натежалата им демокрация с нейните правила- досадни, трудни и направо враждебни на традицията  да се живее на принципа на най-малкото спротивление.

 

На тези нашенци с мантлитета на руските нашисти сега им стана едно хубаво, че Путин „им го върна” на арогантните западняци, които не само продължават да живеят далеч по-добре ( дори и от несметно богатата на суровини Русия), но и ни ядосват допълнително, като изискват от нас да постигнем същото с труд. На тях Путин им показа, че ще си прави каквото си ще и плюе на масовото им благоденствие ( запазвайки си правото на лично такова). Защото, за разлика от нас,малките, немощните,бедните, той е  голям, мощен и богат!

 

Путин се привижда като закрилник на озлобения нашенец, на когото му е непоносимо да се съобразява цял четвърт век с високите критерии за приобщаване към онзи свят, който на този свят май няма да достигнем.

 

В очите на нашенеца Московският закрилник срещу болката от нашия комплекс на неоценени гении (вината за което е в строгите западни оценители) сега наказва Запада за това, че привлича децата на нашенците. Западът е мразен тук не заради тази негова обезлюдяваща България привлекателност, а именно като лозе на баир, като сладко, но трудно достижимо грозде, което за отмъщение е по-лесно да наречем „кисело”.

 

 

Сладкото отмъщение на Путин от името на неосъзнатия ни мързел да се напънем, за да си заслужим материализирането на миража на просперитета в матереалния ни свят, беше формулирано от един фанатичен русофил, който не е кой да е, защото е шеф столичната организация на управляващата социалистическа партия. Николай Маринов стана изразител на това отчаяние на нашенеца от сложността на задачата да бъдем европейци. Формулира реакцията от това отчаяние като „победа на православните християни”. С други думи, стана изразител на нагласите за победа на консерватизма, на ортодоксалната съпротива срещу модерността.

 

Къде сгрешихме през годините, за да се приземим обратно в царството на ориенталските ориентири, доминирани от аргументите на евразийския манталитет да бъдем едновременно лакоми за благата на човешкия прогрес, но да не вървим по утъпкания от другите пък към тях, очаквайки може би да “ни паднат от небето“ защото чрез нашата ортодоксалност сме по-християни от онези, западните?

Друг е въпросът колко нахално е точно типичният болшевик да говори от името на която и да било религия, различна от неговата, комунистическата.

 

Причините са доста, но като цяло на дъното на това падение е утайката от помирението като резултат от примирението. Защото сме се помирили само с мисълта за безсилието си да се преборим за по-достойно място сред европейците. В резултат на това доживяхме руската пропаганда да ни показва като мечка на синджир на желаещите да вървят по нашия европейски път – „ ако не искате да сте проскубани и гладни, като българите, не ходете в европейската гора”, казва руската мечка.

 

За съжаление примирението се лекува само с повече информираност и непримиримост към  от(к)ровените лъжи, с които доминиращо и до днес ни храни пропагандата за „светлото” ни минало.

За съжаление“, защото разговорът за изясняване на истината би трябвало да се води не просто през, а от медиите, а те са си за съжаление.

Само в рамките на миналата седмица държавната телевизия на два пъти даде път в двете си най-престижни публицистични предавания „Референдум“ и „Панорама“ на подозрението, че смята войнствения руски шовинизъм, пропагандиран от екрана й, за напълно легитимен противник на европейската демокрация у нас, ако не и доминиращ такъв чрез агресивността на подбраните конкретни пропагандатори- веднъж поканени да употребяват медийния усилвател на екстремизма, те просто се възползват от любезната неспособност на домакините и останалите участници в надвикването да се преборят с истерията им.

Нима някой си въобразява, че заради фанатизма на съветофилите те ще бъдат автоматично разпознати от умерения български зрител, който да се възмути от тях? Груба грешка-фанатиците не се борят непременно за пълно мнозинство в стадото си. Стига им да надъхват своите шпицкоманди за нови „подвизи“. Задачата им е да поддържат огъня, докато дойдат…танковете, танкерите, тинк-танковете на Москва.

Когато кажеш нещо такава- а не дай Боже да се изкажеш в полза на западната ориентация, в България това се определя като „слугинаж“ и „екстремизъм“. Съответно желаещите да бъдат обругавани не са много…

Пиша и говоря за това от години. Сега вече мога и да покажа как се случва на практика. Гледайте Крим и мислете, ако обичате ( България)!

45 мнения за “Фалшивото ни помирение с истинско примирение”

 1. Здравейте, господин Инджев! Поздравления за изявата Ви по БНТ тази сутрин! Освен ненадминат журналист, сте и страхотен певец! Браво!

 2. Да, това е съдбоносният сблъсък в България на манталитети и цивилизационни нагласи! С доста песимистичен извод. Путинщината успя да омая и опропасти дори отвъдокеанската Венецуела в синхрон с всички останали екзотики на латино-версиите на комунистическия идиотизъм. Неизбежният резултат -а-у–у!, каква изненада! Едно, че повечето стоки са вече с купони (прикрити под демагогското “магазини за народа”, ей, нали и ние си имахме НАРМАГ, където освен престилки за баби и унисекс галоши друго нямаше!) Също както стоките във Венецуела-там просто ги няма, освен за компанйеро Мадуро и пазвантите му. И това не е Сомалия, Чад или Еритрея, ами една сравнима с Русия по ресурси страна в Южна Америка, дето може да храни половин свят! В момента по улиците на Каракас се стреля, има убити. Хората искат Мадуро да си повлече името в множествено число я към Москва, я към Минск, я към Пхенян, и да ги остави да живеят нормално. А мен ме избива на политическа лирика:

  …Дано и в Каракас ми стане драго,
  както на 11 септември`73 в Сантяго!
  (Малко инфо эа по-разсеяните млади читатели на блога-на тази дата ГЕНЕРАЛ АУГУСТО ПИНОЧЕТ учтиво намекна на един чилийски предшественик на Мадуро, че никак не е хубаво да прави така- така че днешният просперитет на Чили по всички европейски, а не латино стандарти се дължи именно на този учтив намек!Дано го дочакат и венецуелците!)

 3. Русофилите в България веят победоносно руското знаме, подкрепяйки анексирането на Крим и се кълнат във вярност на Владимир Путин, прокарвайки червени паралели и зачерквайки географски меридиани в опитите си да обвинят Европа и членството на България в Европейски Съюз за всички икономически проблеми и социални неволи на България. В антиевропейската пропаганда активно се включиха редица български и руски медии, политически фигури, социолози, както и известни и измислени културни дейци. На фона на приветствията и надеждите за „освобождение“ на България от европейски гнет, няколко руски медии съобщиха следната новина:

  Петербург, подобно на Крим иска да се отдели от страната си…

  Членове на младежкото демократично движение „Весна“ в Петербург са подали заявление за провеждане на референдум за излизане на Северната столица от състава на Руската федерация. Активистите са предложили градът да се присъедини към Европа приемайки статут, подобен на Княжество Лихтенщайн. Според кореспондент на Радио „Свобода“ Татяна Волтская, предложението за допитването включва два въпроса:

  1. Желаете ли Петербург да стане част от Европейски съюз, приемайки и спазвайки законите и реда, по който го е направил Лихтенщайн?
  2. Желаете ли да се възстанови законодателството и статута на Санкт Петербург от преди 1992 г като част от Руската федерация?

  По думите на лидера на движение „Весна“ Антон Горбацевич, инициативата има за основна цел да покаже пълния исторически и правен абсурд на присъединяването на Крим към Русия. Внесеното предложение за допитване по отделянето на Петербург не цели фактическо излизане на града от състава на Русия, а е пореден опит да провокира дискусия и да фокусира вниманието на населението върху двойните стандарти, който руските власти ползват при взимане на решенията, както и напълно необоснованата патриотична истерия, обхванала голяма част от руското общество от завоевателната политика на руското правителство.

  Политикът счита, че референдумът за присъединяването на Крим към Русия е несъстоятелен, поради това, че е проведен в сложна политическа обстановка в Украйна и осъществен руски военен натиск. Според него, допитване по толкова важен въпрос не може да се подготви само за две седмици, при това буквално под дулата на руско оръжие. Потвърждение е и административния път, които трябва да измине заявлението на движение „Весна“ – след регистрирането по надлежния ред, избирателна комисия трябва да даде отговор в рамките на 30 дни и ако обяви искането за изрядно, да го предаде на законодателните органи за по-нататъшно одобрение. Ако идеята за референдум и въпросите бъдат одобрени, организаторите ще трябва да съберат 40 000 подписа в подкрепа на провеждането му. Нищо подобно не се случи в Крим – там референдумът бе пренасрочен два пъти с цел най-бързото му провеждане, за да се използва ситуацията на тревожност и объркване от рязкото влошаване на отношенията между Украйна и Русия. Горбацевич подчертава, че неговата организация не е против принципното самооопределяне на руснаци и присъединяването на руски територии към Русия, но твърдо се противопоставят на политическите и икономически последствия, които ще има анексирането на полуострова.

  Според него Русия е загубила доверието на световната политическа общност, градено дълги години и положителния си политически образ, за който допринесе и скъпоструващата олимпиада в Сочи. Авторът на инициативата намира за нужно да се обърне внимание на решаването на вътрешните проблеми на страната и на факта, че присъединяването на нови територии ще изискват и допълнителни финансови средства, а не на опитите на руските власти да фокусират вниманието на обществото само върху геополитечиската „победа“ на Русия. Нещо повече – никой така и не попита самите руснаци, дали искат Крим в състава на Руската федерация. Представители на движение „Пролет“ са единодушни и смятат, че в днешна Русия провеждането на референдум по принцип е невъзможно, поради неработещите членове от Конституцията и невъзможността на гражданите да изразят своето желание в съответствие с нея. Николай Артьоменко, активист на движението, е подавал заявления до избирателната комисия на града вече седем пъти, в опит да инициират референдуми по важни проблеми на градската среда, но винаги е получавал отказ. Каква ще е съдбата и на това искане предстои да разберем… Лаконичният отговор
  на председателят на избирателната комисия в Санкт-Петербург, Алексей Пучнин е, че в най-добрия случай ще разгледа предложението като куриоз.

  Е, как биха коментирали подобни новини поддръжниците на Путиновата диктатура в България? Дали тежкото им като махмурлук русофилство, зад което удобно крият любовта си към бившата СССР и настоящият изразител на руската завоевателна политика Владимир Путин биха се разграничили от тази част на руското общество, желаеща реално и прозрачно вземане на важните политически решения в държавата си? Това са хората, които обичат родината си – младите хора на Русия, които искат мирно и демократично бъдеще за страната си. Една старата българска поговорка гласи: „Малкото камъче обръща колата“ – особено когато пътят е неравен, колата едва крета под тежестта на политически и икономически затруднения, а коларят – самовлюбен автократ, който продължава да товари нови проблеми в разхлопаната си таратайка.

 4. Докато чакаме и се ослушваме (на изток) за помощ, запада ще ни изпревари с още една (поредна) обиколка… Много точен анализ на действителността. Браво!

 5. Както винаги брилянтно точен. Но аз, г-н Инджев, бих се осмелила да допълня:”Примирението се лекува само с повече информираност и непримиримост, но за съжаление липсва тази критична маса от хора, готови да слушат, четат и осмислят тази информираност. Това е трагедията на нашия народ.”

 6. Адмирации г-н Инджев за всичките ви есета на тема “ПУТИНОФИЛИ”. Но не ви ли се струва, че ако замените идеологията на Путин с ислямския фундаментализъм ще се получи същия ефект за свободния свят!? С една дума – и двете идеологии връщат света в средновековието!

 7. Два от най-упорито разработваните от Кремъл канали за аншлус в България са православието и славянството.

  Има обаче засечка:

  1. българите не сме особено религиозни (църковните празници за мнозинството се свеждат до това, което се сервира на трапезата), пък дори да сме ревностни православни, има с кого да се сдружаваме църковно – Гърция. И Вселенският патриарх е наблизо – в Турция. Какво общо има тука Русия (покръстена след България), самопровъзгласила се за център на православието?

  2. руснаците НЕ СА СЛАВЯНИ! ДНК изследвания, направени наскоро показват монголски и скандинавски гени като преобладаващи в генетичния материал на руснаците. Самите руснаци казват: “Одраскай руснака и отдолу ще видиш монгол (татарин).” А, съдейки по нравите, жестокостта, незачитането на човека и цивилизационното им ниво, спокойно можем да ги причислим към наследниците на Златната орда;

  3. ние, българите също не сме славяни. Българи сме. По данните от ДНК изследвания сме близки до другите средиземноморски групи.

 8. До болка сте прав,уважаеми г-н Инджев!Малко в разрес с основната Ви теза ще кажа,че към паталогичното/бих казл/незнание на мнозина българи не само на нашата история,но и тази на Европа се прибавя и активизирането на руската 5-та колона в БГ.Тук е мястото да отбележа изключитално закъснялата реакция на САЩ и ЕС по отношение действията на Путин.Каточели в тези държави липсват читави анализатори,които своевременно трябваше да изложат тезите си ,за да се подготви своевременната и адекватна реация на тези държави.На практика се оказа действаща поговорката:”До като умните се наумуват,лудите се налудуват”!

 9. До СТОИЧКОВ

  Да, точно така е!

  Русия е в стадий “иранизация” като етап от пълната “пхенянизация”.

  Цялата работа е в свободата на гражданите. Тя е абсолютно неприемлива за всички сатрапи. Особено остра е борбата за умовете на младите. Затова в автократичните режими се забраняват интернет, западни телевизионни канали, НПО и др. под. Поради същата причина общият враг на тези страни е САЩ. Защото “развращава” младите. Вместо да стават “невести на Аллах”, под развращаващото въздействие на Запада те започват да искат да живеят като връстниците си, да учат, да работят и да се забавляват. Що за нахалство! Вместо да загиват в имперските войни на Кремъл – рок-концерти! Що за нахалство!

  В тези държави обществото е поробено от собственото си управление. А тези, които държат властта знаят, че ако изпуснат пълния контрол, с тях е свършено.

 10. Щирлиц караше Мерцедес-а си доволен, след успешно изпълнена задача в Берлин.
  Той въобще и не подозираше, че войната скоро ще свърши. А като герой на Съветския съюз, ще му позволят да купи Запорожец, без въобще да чака ред.
  ………. Специално за Другарите и другарки от петата колона , дали до знаят ……..?

 11. nogo mi haresa, IVO!!! Blazni me misalta che v Balgaria ima dostoyni hora!! Vapteki goliamata choveshka kal !!!

 12. За много хора, които знаят много добре и са изпитали на своя гръб действията на зловещите организации като ГПУ, НКВД, КГБ, ФСС или ЩАЗИ и ДС е съвсем неприемливо техният грижливо подбран, дълбоко обучен с промит мозък, трениран физически и психически Путин, да разполага с техния живот, съдба и мисли. За тях е също добре известно, че самият Путин не може да има своето престолно място без огромната подкрепа на такива като него от същите тези организации. Хората които знаят това и които носят на гърба си цялата тази банда са милиони, но според пропагандата на Путинистите, която редовно бялото нарича черно, те са фашисти и нямат правото да кажат истината. Заляти са с цяла каша от агитаторски акробатики на думи. Но ако отворите старата книга на Желю Желев за Фашизма ще намерите много близки черти на режима в Кремъл с този на Хитлер в Берлин, който също е започнал като марксист и социалист. И двете страни си копират мерките и организациите по същия начин. И двете страни са базират на същия тоталитаризъм. Разликата е, че в Германия хората се отказаха и отрекоха миналото, но в Русия то продължава да съществува, защото тези които се смятаха за само провъзгласени собственици на държавата не искат да изпуснат това което е в ръцете им. А петата колона на путинистите в България не може да мисли или да казва нещо различно от Кремъл.

 13. Към ПРОТЕСТИРАЩ

  Аз ако имах опит в петиции и референдуми бих предложил ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НАСИЛСТВЕНО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ЧЕРНОБИЛСКАТА ОБЛАСТ КЪМ РУСИЯ с всички негативи, задължения и стриктен международен мониторинг и санкции при неизпълнение на задълженията.
  Мисля че ще има голям успех.

 14. Кастро не е бил комунист, искал е демокрация тип Рузвелт или социална Европа. Но плутократите лизачи гъзът на Айн Ранд философията – религия, са му отказали съдействие. Така стана и с Путин. Китай и те трябваше да имат нежна революция през есента на 1989 година, както е писал Оруел, но не рискуваха кожата си още – като това направи Чаушеско и след това Кадафи. Може кейнсиянство но за кратко и само за спасение на западната плутокрация. За другите истински капитализъм с клептокрация позволяваща компрадорство. http://www.youtube.com/watch?v=2GLLJMfNBME Но клептокрацията не може да бъде дълго. Ако Путин слушаше само западът, Русия вече щеше да е СССР, ТОЕСТ ОТДАВНА ЩЕШЕ ДА Е СВАЛЕН ОТ ВЛАСТ, и той се опитва да стои на два стола на националният интерес и на интереса на западната плутокрация. ДЕМОКРАЦИЯТА Е ПЪТ КЪМ СОЦИАЛИЗМА. Клептокрацията и компрадорството е довело всички въстания и войни.

 15. До този момент Робърт Максуел беше единствената връзка между социализма на трудещите се и външния свят, но непрекъснато се носеха слухове, че Брежнев се готви да подпише определена търговска спогодба или с мистър Вили Бранд от ГФР, или с мистър Никсън от САЩ, ала както бе отбелязано, не и с двамата едновременно. Горе-долу в този период партийците неочаквано се преместиха в господарската къща и заживяха в нея. И пролетариата отново си спомниха, че в началото са вземали решение против подобни действия, ала Живков пак успя да ги убеди, че не е точно така. Крайно необходимо било, рече той, партийците, които били мозъците на социализма, да имат спокойно кътче, за да работят. Освен това на високия пост на Вожда (защото напоследък той бе почнал да говори за Ленин като за „Вожда“) повече подхождало да живее в къща, отколкото в обикновена квартира. Въпреки всичко някои от пролетариата се смутиха, като чуха, че партийците не само се хранели в кухнята и използували гостната за почивка и развлечения, но и спели в леглата. Годините минаваха. Сезоните идваха и си отиваха, отлиташе краткият живот на обитателите на социализма. Дойде време, когато никой не си спомняше дните преди Бунта освен журналистката, историкът, евреина Мойсей и няколко партийци. Социализма вече процъфтяваше и беше по-добре организиран: към площта й дори се прибавиха две страни, закупени от мистър Чърчил. Вятърната мелница най-сетне бе успешно завършена, социализма разполагаше с вършачка и машина за прибиране на сеното, бяха построени различни нови сгради. Робърт Максуел си беше купил кабриолет. Ала в крайна сметка мелницата не беше използувана за производство на електрическа енергия. Служеше за мелене на зърно и носеше добра печалба. Работниците работеха усилено, за да построят още една вятърна мелница; говореше се, че този път, като я завършат, ще монтират в нея динамото. Но удобствата, за които Маркс бе учил пролетариата да мечтаят ? къщи с електрическо осветление, с топла и студена вода и тридневна работна седмица, ? повече не се споменаваха. Живков бе отрекъл подобни идеи като враждебни на духа на пролетариата. Истинското щастие, твърдеше той, е в това да се работи усилено и да се живее скромно. Искал да отправи само една забележка, рече той, към чудесната доброжелателна реч на мистър Рейгън. През цялото време мистър Рейгън говорил за икономиката на трудещите се. Разбира се, той не би могъл да знае ? защото Горбачов сега за пръв път го обявявал, ? че името Стопанство на трудещите се е забранено. Отсега нататък СССР щяла да се нарича господарство Русия, което, така смятал той, било правилното и истинското й име. ? Господа ? рече в заключение Горбачов, ? ще вдигна същата наздравица като предишната, само формата ще е различна. Напълнете чашите си догоре. Господа, пия за процъфтяването на капиталистическа Русия! Отново последваха одобрителни възгласи и халбите бяха изпразнени до дъно. Но докато трудещите се отвън се взираха през прозореца, стори им се, че става нещо необикновено. Какво се беше променило в лицата на партийците? Мътният старчески поглед на журналистката бързо се местеше от лице на лице. Някои имаха по пет брадички, други ? по четири, трети ? по три. Но какво тогава се размазваше и променяше във физиономиите им? След като приветствията секнаха, сътрапезниците пак взеха картите и продължиха прекъснатата игра, а пролетариата безмълвно се отдалечиха. Но не бяха изминали и двайсетина метра, когато изведнъж спряха. Откъм господарската къща се надигна страшна врява. Те се втурнаха обратно и пак се залепиха за прозореца. Да, вътре бе избухнала бурна свада. Чуваха се викове, удряне по масата, разменяха се остри подозрителни погледи, звучаха яростни опровержения. Изглежда, причината за цялата разправия бе в това, че Путин и мистър Сорос бяха играли асо пика едновременно. Дванайсет гласа крещяха гневно и всички си приличаха. Сега стана ясно какво се е случило с лицата на партийците. Пролетариата отвън се взираха от олигарх към плутократ, от буржоа към партиец и отново от партиец към капиталис; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.

 16. Браво, бе, бате OBEKTIBIZM, всичко ми стана ясно накрая из козните на тази пуста политика!
  Да си жив, физически и психически здрав!

 17. Прощавайте, не знаех, че господин Инджев вече е публикувал писмото за Руския Рай(х) 😉

 18. НЕКА ДА ПРЕИМЕНУВАМЕ КАТЕДРАЛНИЯ И ПАТРИАРШЕСКИ ХРАМ НА БЪЛГАРИЯ, ТАКА КАКТО Е БИЛ, А ИМЕННО НА : “СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

 19. До рублофилите-българофоби

  ПИСМО ДО ВАНКА С ТАНКА.
  Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
  Помниш ли кагда пришол със танка?
  Беше млад, но се държеше мъжки.
  Зарази семейството ми с въшки…
  Взе на мама златните пендари
  и дори галошите ми стари.
  Помниш ли, как кушаше картошки?
  Наконец забърса три кокошки.
  После си преспал със какa Сия
  и изпил си всичката ракия.
  А след време чухме и мълвата,
  че си гръмнал тате във главата!
  Длъжен бях да те обичам, Ваня.
  Даже кръстих дъщеря си Маня.
  Залъкът си давахме насила
  на Русия – тая дива сила.
  После цели девет петилетки
  грабихте уран и руди редки.
  Грабихте и жито, папироси…
  Зарад тебе ходим голи-боси!
  Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
  Ние всички хранехме танкиста.
  А пък ти ни пазеше със танка
  и ни взе последната луканка…
  Пазеше и немците, и чехите.
  Ние тук възпявахме успехите.
  С паметник стърчиш ни на главата
  и скверниш небето и земята.
  Радой Ралин.

 20. Малка песъчинка от радост. След като неизвестен нарисува хитлерови мустачки на Путин в центъра на Варна, днес /24 часа по-късно/ “рекламата” на кебапчета и плескавица бе свалена!

 21. Отново точно в десетката сте, г-н Инджев! Поздравления за активното Ви участие, в сутрешния блок на Нова телевизия и за аргументирания отпор, срещу брътвежите на Дърева.
  Припознавам позицията на инж. Лазар Маджаров и като моя позиция.

 22. Браво , страхотни бяхте по Нова , дано повече хора да са го гледали … Направи ми впечатление .Др. Дърев-а беше с петолъчка на ревера , а отгоре на това и светеше в червено на ТВ екрана , то бива ,ама нейното си е ,,болест”………Митинга на Атака в защита на Русия , беше по – гадно нещо от БКП форум….Жалко , че имаме такива сънародници……То не знам какво е това нещо , да протестираш срещу Свободата си……

 23. Тоя трол “обективизъм” – член на уеб бригадата на Кремъл е изключително досаден пропагандатор на Путлер. Моля да не му бъде давана трибуна да замърсява приятния блог!

 24. Стокхолмският синдром при енергийната зависимост от Русия – уроците след Крим за ЕС и България
  „Поради екологичното лоби ЕС позволи да стане зависима от чужди енергоносители – в частност руски“ – Вашингтон Таймс

  „Или фракинг, или Европа изостава“ Joe Kaeser, СЕО Siemens

  Става все по очевидно, че ЕС няма да реализира строги санкции срещу Русия преди да изчерпи възможностите за асиметричен отговор чрез подкрепа за Украйна и най-вече чрез приемането на мерки за откъсване от енергийната зависимост от Русия. Тепърва ще се изчисляват вариантите за действие и направят оценки за въздействие върху ЕС и Русия на едни или други мерки. Колкото и да се критикува президента Обама и САЩ, като че ли Белия дом напипва верния път – напред излезе Министерството на финансите и възможностите за използване на зависимостта на Русия от свързаността й с глобалните банкови и финансови пазари.
  Но да се върнем от тази страна на Атлантика. Кризата около Украйна и Крим засили до крайност тревогата на европейските индустриалци от сбъркания баланс между политики в сферата на климатичните промени, енергетика и индустрията. Климатичните политики наливат пряко вода в мелницата на президента Путин и освен зависимост, водят до загуба на конкуренция и работни места. Това едва ли е новост за европейските индустриалци, все още обаче е новост за българските индустриалци, които изглежда изпитват трудности да озвучат тревогите си и се присъединят към гласа на своите европейски колеги. Ако европейската тежка промишленост – на челно място стоманодобива и химическата промишленост, които стоят в основата на европейския интеграционен проект, тръбят тревога, то какъв е шансът българските им колеги да оцелеят с по-високата енергийна интензивност и по-ниска производителност. Ако европейските енергийни потребители при ниски цени на природния газ говорят за критични равнища на енергийна бедност, какво да кажат българските енергийни потребители, които имат перспективата на неизбежни повишения на цените на електрическата енергия и устойчиви равнища на монополна зависимост от руски енергийни доставчици. Проблемите на икономическия растеж и зависимостта от доставки от Русия са две страни на една и съща монета, наследена от годините на Съветския съюз. Газпром означава монопол, монополът означава високи цени и липса на конкуренция. Форсираната от ЕС либерализация на газовия и енергиен пазар в условията на газов монопол не само не освобождава, но затяга прегръдката на Москва до степен значителен брой правителства, сред които е и българското, да се чувстват неспособни или несигурни да реализират общоевропейски политики, защитаващи фундаменталните ценности на Европа – свободата, човешките права и върховенството на закона, които бяха потъпкани в Крим. Няма никакви изгледи новото месианство на Путин да затихне в скоро време. Той просто няма алтернатива освен поддържане на патриотичната и националистическа вълна при неминуемия спад на жизнено равнище в страната и непреодолимите дефицити в социалното, демографско и икономическо развитие. Въпрос на време е следващата нова криза и военна интервенция – като най-високо в списъка стои Украйна – първо като я дестабилизира и тотално препятства усилията на САЩ и ЕС да я вдигнат на крака, а след това използва дестабилизацията като основание за интервенция.
  Българският премиер не изключи налагането на вето върху евентуални по-строги санкции срещу Русия – за първи път в историята на българското членство. Само този факт е достатъчен, за да се самооценим като път и перспектива в ЕС и НАТО и се самоопределим като „пленена държава“. Тук действа параграф 22 – от една страна, българските правителства не правят нищо за да намалят зависимостта си от Русия, а от друга същите хора използват високите равнища на зависимост в резултат на подобна политика като основание за налагането на вето срещу санкции. Не зная как Вие наричат тези омагьосан кръг от зависимости, но аз го наричам Стокхолмски синдром на пленената България.
  Тези проруски кръгове имат доста разгърната стратегия за задържане и разширяване на тези зависимости като активират на политическо равнище зависими партии – националисти, леви движения, еколози, новите продукти на политическия инжинеринг, които побързаха да „признаят“ завоеванията на Путин и да осуетят всяка възможност за насочване на огромния ресурс, който сега плащаме на Русия за икономическото ни развитие, за внос на енергоресурси от алтернативни доставчици или за разработване на вътрешните ни запаси от нефт и газ и най-вече на шистовия газ. Не е тайна, че свързани с Русия компании блокират всеки опит за разработване на местни ресурси от нефт и газ или чрез „спечелване“ на конкурси за целия период на лицензия. Друг начин за блокиране на опитите за навлизане на конкурентен на руския бизнес интерес в сферата на проучване и добив на нефт и газ е чрез администратвни пречки, тромави процедури и съдебно обжалване на всеки конкурс докато инвеститорите се отчаят. В случая с Шеврон се приложи хватката с еколозите и мотивираните политици, които финансираха незапомнена от времената на Студената война манипулация с „катастрофалните последствия“ на технологията фракинг. Три години по-късно нищо от „предсказанията“ на тези еколози и политици не се оказа вярно, шистовият нефт и газ формират съответно 40% и 60% от добива на САЩ като му възстановиха глобалните лидерски позиции. След като не могат да измислят друга реалност за шистовия газ и виждат, че отмяната на мораториума е неизбежна, особено в контекста на събитията в Украйна и Крим, тези сили играят за запазване на статуквото и задържане на мораториума колкото е възможно по-дълго. Тъй като шансовете за самозадоволяване нарастват с всяка година, политическите еколози се с стремят да блокират добива от дълбоководните сондажи на блока Хан Аспарух и от други площадки в страната чрез усилване на регулацията и налагането на забранителни разходи, включително чрез уникални и неприлагани никъде в света системи за управление на отпадъците при минна и геоложка дейност.
  Зависимостта от руските енергоносители е относително лесен за решаване въпрос. Но зависимостта на свързаните с това групи от политици, бизнес и неправителствени организации за тях и за България е Рубикон, който трудно може да се премине. След краха на АЕЦ „Белене“ и неминуемото спиране на Южен поток те вече нямат алтернатива за своето съществуване освен да работят за излизането на България от Европейския съюз и НАТО. Само този вариант им дава възможност да реализират своите бизнес и политически проекти, като участват в разпределяне на „корупционната възглавници“, свързана с вноса на енергоресурсите от Русия.
  Всяка оценка за въздействие на едни или други санкции може да предизвика спорове. Едно е сигурно – отпушването на проучването и добива на нефт и газ в Европа, в това число и чрез технологията фракинг, насърчаването на конкуренцията чрез достъп на алтернативни доставчици и маршруги, в това число възстановяване под една или друг форма на проекта Набуко и спирането на Южен поток, ще изпратят мното по-силен сигнал към Москва отколко списъците с ограничения за политици от Крим или Русия.
  След Крим битката за евроатлантическия цивилизационен избор не може да бъде прикрита. Изборите за Европарламент правят все по-видима тази реалност.

  Публикувано Yesterday от Ilian Vassilev

 25. Следете и препоръчвайте и този блог
  idvassilev.blogspot.com

 26. OBEKTIBIZM, толкова примитивна пропаганда , с претенции за ТЪПОумие , като твоята, се лее от всичките ти большевишки приятели-“интелектуалци”!
  Но моят съвет към теб е все пак да се придържаш изцяло към спуснатите ви опорни точки , защото така си се олял в стремежа си да “изпъкнеш” над тях ,като ипровизираш , че се е получила една изключително тъпа безмислица , дори по “високите” пропагандни “стандарти” на большевишките ви работодатели от Кремъл , които са и единствени през последните 100 години!
  Изясни си първо понятието “социализъм”, дори в чисто большевишкото му “тълкувание” , какво означава , и има ли въобще някаква връзка с демокрацията , и каква е тя???
  Колкото за корумпираността на “елита” е СССР, то тя не е ново и горбачовско творение, тя е въздесъща още от самото начало на большевизма, понеже – ТОТАЛната власт води само до ……….. ТОТАЛна корупция и ТОТАЛен произвол!

 27. Отлично написано,съгласен съм на 100%..браво !!

 28. ВАЖНО: ДО OBEKTIBIZM

  ИНСТАЛИРАЙТЕ СИ АНТИПУТИН СОФТУЕР ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ, КОЯТО И ДА Е ВЕРСИЯ

 29. тоя червен малоумник от парламента не се казва така

 30. Г-н Инджев, съвсем НЕ съм съгласен с вас, че европеизацията е тежък режим с високи изисквания!
  Не вярвам емигрантите ,които са над 2 млн. да са такива мазохисти, че да отидат в чужбина,само и само за да се подложат на “тежките” европейски изисквания!
  Точно поради тази “традицията да се живее на принципа на най-малкото спротивление”, г-н Инджев емигрантите в Европа са толкова много. Ето в Путинистан , по вашата логика би трябвало да е по-лесно на всеки мигрант, там е “ниското съпротивление” на ниЗките “стандарти” и “изисквания”. Но както сам знаете, мигрантите предпочитат да мигрират само към “високите” европейски “изисквания” и “високото им съпротивление”, вместо към путинските ниЗки “правила” и ниЗкото му “съпротивление”.
  Защо ли тези “ниЗки” емигранти предпочитат “високото съпротивление” в ЕС, а г-н Инджев???
  Имате ли отговор на горният ми ниЗък въпрос?

 31. Лукашенко се сепна, килимчето пред двореца му ли се запали или така му се струва:
  “I would tell the West that Crimea is dangerous not because it became a part of Russia. Precedents are important,” said Alexander Lukashenko.

 32. Радой Ралин: Пиша ти от Плевен, драги Ванка. Помниш ли кагда пришол със танка? Беше млад, но се държеше мъжки. Зарази семейството ми с въшки… Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари. Помниш ли, как кушаше картошки? Наконец забърса три кокошки. После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия. А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата! Длъжен бях да те обичам, Ваня. Даже кръстих дъщеря си Маня. Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила. После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки. Грабихте и жито, папироси… Зарад тебе ходим голи-боси! Дружбата ни беше “свята”, “чиста”. Ние всички хранехме танкиста. А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка… Пазеше и немците, и чехите. Ние тук възпявахме успехите. С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.

 33. Г-н Инджев,
  Току-що изгледах интернет версията на разговора по НОВА от тази сутрин.
  Страхотно!
  Поздравления, че най-после ТВ ембаргото над вас пада, май! И за това как елегантно бе
  попиляна другарката Велислав Дърев. Впрочем, ако позволите, имаше и една пропусната супер възможност за отиграване на висока топка – фразата й, че в Киев в момента са на власт “фашисти” и “антисемити”. Дърева не спомена “бандеровци”, но явно не си е скоро преговорила опорните точки. Сега, да видим. “Фашисти” – ами фашизмът е измислен и разработен от еврейката Маргерита Сарфати, за да впечатли своя любим “дуче” Бенито.
  Затова я наричат и “еврейската майка на фашизма”. Всички подробности – във в.
  “Haaretz” от 7 юни 2006 г., ето линка:
  http://www.haaretz.com/the-jewish-mother-of-fascism-1.192344

  Антисемитизмъг – най-малко на вас трябва се обяснява, че “антисемитизъм” е безмислен
  термин, оксиморон и кабинетна глупотевина, удобна за лепене като етикет при липса на
  аргументи. Били сте в региона, със сигурност знаете повече за Шем/Сем, изчезналите племена и това, че 90% от днешните “евреи” са потомци на хазарския каганат, приели юдаизма и самообявили се за “библейският Божий народ”. Но на въпроса – кой е антисемит
  в днешното правителство на Украйна. Кличко? Ами баба му (по майка) е Тамара Етинзон/Етинсон,
  дясната му ръка е Едуард Йосифович Гурвиц, бивш кмет на Одеса и член на Израилтянския
  духовен съвет на Украйна! А равин Едуард Хорос, лидер на еврейската общност на Харков, нарича братя Кличко “наши момчета” и “съплеменници, с които ние, украинските евреи, се гордеем”!
  Тимошенко? Ами дядо й се казва Абрам Келманович Капителлмон!
  Тягнибок? Набеждават го за “фашист”, но баба му (по майка) носи “украинската” фамилия
  Фротман!
  Яценюк? Ами че майка му е Мария Григориевна Бакай, дъщеря на равин Бакай, който е от онази специална група, която има право да тълкува Тората и Талмуда!
  Всичко това не го казва кой да е, а споменатият по-горе равин Едуард Хорос в голямо
  интервю пред РИА “Новости” от 9 дек. 2013 г. Ето линк:

  http://ru-an.info/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8C-%D0%B8-%D0%B2%D1%81%D1%8F-%D0%BE%D0%BF%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8%D1%82-%D0%B8%D0%B7-%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%85-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B5%D0%B2/

  Какви антисемити, какви 5 лева? Явно опорните точки на Позитано съвсем издишат, а Дърева
  можеше да бъде напълно разгромена в диспута като некомпетентна манипулаторка. Но нищо, ще има и следващ път. Респект и успехи!

 34. Игнатия | март 23, 2014, 17:50

  Мисля, че засечката не е и няма да бъде липсата на религиозност в българина.
  По-интересна ще бъде засечката при Сидеров и сидеровчетата.
  Русия е империя, в която живеят православни, мюсулмани и будисти.
  Амбициите на тази империя е да одържат тези многолики поданици и едновременно да приобщават други източни народи. Затова и политическата доктрина на Русия е и ще бъде евраазия. Доктрина, съществуваща и преди октомврийската им революция. И която политическа дотрина сега се изважда от нафталина. Затова и в нафталина ще бъде вкаран и “православния” Сидеров. Защото вече не е необходим за целите на империята. Ще се появи “юнак”, който ще заплямпа за любовта между хора и религии от Изтока, които исторически са били пренебрегвани и ще продължават да бъдат пренебрегвани от “лошия” богат Запад.

 35. Приятели, нямам представа кой и какъв е този OBEKTIVIZM. За пръв път попадам на негов пост, но написаното тук от него си е просто една несръчна алюзия с “Фермата” на Оруел.
  🙂

 36. @Павел Тинков
  За благото на форума някой трябва бързо да напише наръчник озаглавен ‘Как да преживеем писателската активност на OBEKTIVIZM’

 37. Днеска по Нова тв дадоха възможност на Иво Инджев и Георги Коритаров да формулират тези, осъждащи агресията на Русия. За “компенсация” и “баланс” разните телевидения се скъсаха да показват идиотизмите на Сидеров. Много “баланс”, много “демокрация”, много нещо! На човек му идва да хване тоягата, ама айде де!

 38. za suzhalenie, hilavata reakcia na zapadnite lideri dava krila na moskva da produlzhi s izbranata politika. Ne dens no utre sledva prisuediniavane na oshte teritorii i zabursvane na porednia shamar na zapada. Kolko li buzi imat da podlagat na putin zapadnite politici?

 39. Всъщност какво разбира Пут.ин под “Евразийски съюз” ? Дали се е запитал защо успешни регионални обединения между държави има само в Европа и Северна Америка, а многобройните опити за такива обединения например в Африка никога не сполучиха ? А как си представя Пут.ин, че китайците или индийците ще заиграят по неговата свирка ? Или идеята му съвсем не е да оплита в мрежите си Индия или Китай, ами да си сглоби един нов Съветски съюз от всички региони в Европа и Азия, където има струпвания на руснаци и местни рубладжии ? И колко години би моглo да просъществува второто издание на един провален социален експеримент, какъвто беше СССР ?!

 40. Къде сгрешихме през годините?

  Кои сте вие,които сте сгрешили?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.