В Русия и сам депут е войн, алтернатива на покорството

Светът запомни самотния китаец, застанал на пътя на танковете, изпратени от комунистическия режим да смажат порива към демокрация на централния пощад Тянанмън в Пекин през юни 1989-та година. Самотният герой остана безименно потвърждение за огромното значение на това дори един единствен човек да се опита да се опълчи на мракобесието на собствениците си управници- с цената на живота си най-вероятно и с пълното съзнание, че именно това ще му струва саможертвата.

 

Името на самотния китаец остана тайна за света.Вдъхновяващият пример беше цензуриран, а самият храбрец изчезна.

 

Кагото научих, че един руски депутат е гласувал в Москва срещу анексирането на Крим, бях сигурен, че той ще се прослави. Ето че Ройтерс са му посветили статия, която обикаля света.

 

Имаше един съветски филм ( по известен роман за Втората световна война) от периода на черно-бялото кино и червено-бялото представяне на живота от съветската пропаганда. Казваше се „ И сам войнът е войн”.

 

Днес и сам депутатът Иля Пономарьов е войн, чието име, за разлика от имената на слугите на Путин в парламентарната масовка, ще се запомни. Ако е жив и здрав, издържи на неминуемия натиск на властта и устои на шовинистичната клада на сънародниците си, тепърва ще се разчува като алтернатива на покорството, послушанието пред силния на деня и замъгленото от първосигналния „патриотизъм” масово съзнание .

Vesti.bg:

Мъжът, който гласува срещу анексирането на Крим

Няма място за самостоятелно мислене в парламент, доминиран от лоялната на Путин партия „Единна Русия“, казва Иля Пономарьов

Иля Пономарьов
Иля Пономарьов   Източник: ЕПА/БГНЕС

Иля Пономарьов е единственият депутат в долната камара на руския парламент, който гласува против анексирането на Крим. И си плаща цената, разказва Ройтерс.

На 20 март 443 депутати в долната камара на парламента (Държавната дума), без него, подкрепиха анексирането на черноморския полуостров от Украйна. Ден по-късно единодушно това стори и горната камара на парламента.

38-годишният Пономарьов е представител на центристката партия „Справедлива Русия“, но се обявява за независим.

Той казва, че е гласувал против анексирането на Крим, защото то би могло да предизвика

„широкомащабни кръвопролития в Европа“.

„То дестабилизира цялата установена система на международни отношения и международна сигурност. Сегашните ни действия предизвикват война“, казва депутатът.

Според него освен това анексирането на Крим не е в интерес на Русия, защото ще хвърли Украйна в прегръдките на бившия враг от Студената война – НАТО, а лидерите в Киев печелят от враждебността на Москва. „Единственият начин за тях да оцелеят във влошаваща се икономика е вълна от патриотични настроения. Колкото повече има доказателства за руска агресия, дори и фалшиви, толкова повече подкрепа могат да наберат“, казва той.

Русия няма ясна стратегия откакто миналия месец бе свален подкрепяният от Москва украински президент Виктор Янукович, коментира Пономарьов. „Путин заложи на Янукович, Янукович бе свален, и той сега иска да покаже, че е имал право като извърти нещата в своя полза. Отговорът на Русия на тези събития не е част от обмислена стратегия, а по-скоро реакция на събитията в Украйна. Една предимно емоционална реакция“, казва Пономарьов.

Позицията му обаче го постави в ситуацията да е

изолиран от колегите си.

Либерално-демократическата партия на популисткия лидер Владимир Жириновски поиска депутатът да бъде изгонен от долната камара на парламента заради „антидържавния“ си вот. Наложи се впоследствие високопоставен парламентарист да напомни на Жириновски, че депутатите не може да бъдат изгонени заради начина, по който гласуват.

Когато се опита да обясни решението си в „Туитър“, потребител му отвърна, че 99% от населението би искало да го разпъне на кръст.

Пономарьов казва, че гласуването миналата седмица и враждебността към него показват, че

няма място за самостоятелно мислене

в един парламент, който е доминиран от лоялната на президента Владимир Путин десноцентристка партия „Единна Русия“. „Всеки сега се страхува да действа против десноцентристите, защото се бои да не стане жертва на политическа репресия“, казва Пономарьов.

Това не е първият случай, в който физикът и бизнесмен, работил за вече закритата петролна компания ЮКОС, се е противопоставял на волята на Путин. Той организираше улични протести срещу Путин през зимата на 2011-2012 г. и бе порицан от парламента през 2012 г., защото нарече „Единна Русия“ – „партия на крадци и мошеници“, израз, въведен от друг лидер на протестите. Той имаше неприятности и затова, че не е идвал достатъчно официално облечен в парламента.

Извън парламента Пономарьов не е съвсем сам. В понеделник престижен руски държавен университет заяви, че е уволнил преподавател по философия (историка и политолог Андрей Зубов – б.ред.), който сравни действията на Москва с анексирането на Австрия от нацистка Германия през 1938 г.

Бившият собственик на ЮКОС Михаил Ходорковски, който прекара повече от десетилетие в затвора и изгуби компанията си, след като си развали отношенията с Путин, също критикува Кремъл за политиката му към Украйна.

Източник: БТА

24 мнения за “В Русия и сам депут е войн, алтернатива на покорството”

 1. Случайно или да, оригиналът на заглавието на “култовият съветски роман, съответно филм” е по украинска поговорка. Която буквално гласи: “Сам на полето войн, не е войн”.
  Слава Богу, че Иля Понамарьов, при това наистина и то в условията на една небивала истерия за 21-ият век също я опровергава.

 2. Да, никак не е лесно да се опълчиш на настръхналата глутница, каквато представлява днешната руска върхушка! Фактът, че някои от изтъкнатите дисиденти подкрепят налудничавото поведение на дребосъка Путин показва колко много липсва на обществото на Русия нормалната човешка координатна система на ценностите. Човекът в центъра на ценностната система, човекът, не държавата!
  Както знаем от поговорките “сама птичка пролет не прави”(?!), но със сигурност Иля Пономарев не е сам в Русия.

  Добре би било и българските болшевики като Сидеров, Малинов и подобни да се позамислят кого всъщност подкрепят? Къде искат да отидат? Защото ние със сигурност избираме свободата!

 3. Нека почетем и 8-те демонстранти, които на 25. август 1968 г. на червения площад протестираха срещу нахлуването в Чехословакия.
  Това бяха:
  Константин Бабицки, Татяна Баева, Лариса Богораз, Наталия Горбаневска, Вадим Делоне, Владимир Дремлюга, Павел Литвинов и Виктор Файнберг.
  Чест и слава!

 4. Само един в “парламента” (Пономарьов)
  Само един в университета (Проф. Зубов)…

  От днес в университета са двама (към Зубов се присъедини доц. Елина Колесникова):

  “А те още ръкопляскаха на празната аудитория”

  “Повече не работя в МГИМО. Това е добрата новина.

  А лошата… Днес ми се случи да видя със собствените си очи това, за което хората от моето поколение знаят само от мемоарите и/или спомените на родителите си или техни връстници.

  Пристигнах много по-рано от часа за моята лекция, за да подам молба за напускане. Завеждащият я подписа мълчешком. По реакцията му познах, че е очаквал така да постъпя. Имах още час и излязох на улицата. Когато се върнах и влязох в катедрата да си закача якето, на масата седяха завеждащият, лаборантка и две колежки. Поздравих ги. Всъщност поздравих колежките, защото със завеждащия и лаборантката вече се бях видяла.

  Те не отговориха. Не демонстративно, не. Просто продължаваха да си седят, сякаш не ме виждат и не ме чуват.

  Едната от тях ще я оставим на мира – преди година я хванах, че плагиатства, и тя има всички основания да не изпитва любов към мен (макар че до днес се здрависвахме).

  Виж втората винаги е била приветлива, неотдавна ме помоли да й донеса една от моите книги и да напиша автограф. Не обичам този жанр и не го владея, но написах. А тя каза “Ще я показвам на внуците”.

  Шегата за внуците, разбира се, схванах. Но тя ми поиска книга с автограф. А днес мълчеше.

  И в този момент си спомних за мемоарите – прекрачилият границата става безплътен призрак, фантом, когото никой не вижда.

  Не съм си мислила, че аз ще стана такъв призрак.

  Смятах, че ще ми е трудно да прочета последната си лекция. Но ми се получи. Мисля, че това беше най-добрата ми лекция за този семестър. Накрая се сбогувах със студентите и им обясних защо си тръгвам. Можех да им го кажа по-топло, но думите засядаха в гърлото ми. Общо взето, казах само “Тръгвам си и ми беше приятно да си говоря с вас.”

  Аудиторията е на четвъртия етаж. Слязох по стълбите до третия, а те все още ръкопляскаха.

  Все още аплодираха.

  Вече не мен, а празната аудитория.

  И тук за пръв път през последните дни – окупацията на Украйна, зарята в чест на анексирането, историите в института, уволняването на Зубов, срамът и отчаянието, раждането на нов страшен свят, в който няма от кого да очакваш помощ – за пръв път се разплаках.”

  Това е – достойните и свестните човеци са единици. Останала им е единствената свобода – да плачат…

 5. Вчера по канадската телевизия съобщихам, че канадски фирми с бизнес в Русия са изразили безпокойство, че санкциите срещу Русия може да навредят на бизнеса. Краткият отговор на правителството беше, че с обявяването на сакциите правителството иска да каже на своите граздани, че да се прави бизнес с Русия не е сигурно занимание, те утре може да ви вземат бизнеса, защото така иска руският народ. Законите и договорите в Русия не се спазват. Точка по въпроса. Предупредени сте. А вие като искате, преценете си риска и правете бизнес там.

 6. Тези хора са като Бялата лястовица.Щом ги има и надежда за оздравяване , в случая на обществото , ще има.А като гледам и Парламента ни , се чудя къде са нашите бели лястовици.В настоящия Парламент мисля, че няма нито една.Време е да си ходят, ако искат в руския Крим, който приветстваха.

 7. Поздравления за г-н Пономарьов и г-н Зубов! Поздравления, че не се страхуват и имат съвест,че се чувстват свободни хора сред робите на страха.
  Мои приятели, живеещи в Брюксел посетили благотворителна вечеря дадена от украинка женена за фламандец. Целта е била да се съберат средства за две деца останали сираци, след като баща им загинал от куршумите на снайперистите при протестите в Киев. Видели репортаж за това по телевизията и решили да направят нещо. Приятелите ми по моя молба казали, че у нас има много хора, които подкрепят желанието на Украйна да живее в цивилизования свят, че не приемат случилото се с Крим и слугинското поведение на нашите политици към др. Путин. По-важно е друго, на вечерята присъствало и руско семейство.
  Наричат Русия на др. Путин Газова империя,а сега спокойно могат да я нарекат и Империя на страха

 8. Като израз на дълбокото си несъгласие с позицията на този ЕДИНСТВЕН парламентарен опонент на джуджето-колос ВовкаПутин и в подкрепа на кримските криминални интернационалисти, предлагам да подарим ПСА (моча) на Симферопол за да грее над града и олицетворява “демократичната” признателност към съветската без обозначителни знаци армия освободителка на Крим.
  На нас не ни е нужен.

 9. @Сия
  да, за повече информация може да погледнете статията в The Globe and Mail от 23-ти март.
  само дето цитираният Третяк, разбираемо за него, е свел конфликта между Канада и Росия до конфликт в хокея. Как да не забрави далечния север за който тайно/ и нетайно всички драпат.
  http://www.calgaryherald.com/news/world/Canada+makes+claims+about+North+Pole+while+Russia+acts/9322797/story.html

 10. Mnogo ot argumentite s koito si sluzhi “geroiat” za obiasnenie na tova zashto e glasuval sreshtu aneksiata ne mu praviat chest.

 11. “Вчера по канадската телевизия съобщихам, че канадски фирми с бизнес в Русия са изразили безпокойство, че санкциите срещу Русия може да навредят на бизнеса. Краткият отговор на правителството беше, че с обявяването на сакциите правителството иска да каже на своите граздани, че да се прави бизнес с Русия не е сигурно занимание, те утре може да ви вземат бизнеса, защото така иска руският народ. Законите и договорите в Русия не се спазват. Точка по въпроса. Предупредени сте. А вие като искате, преценете си риска и правете бизнес там.”

  Това е достоен отговор на достойно правителство. Ще ми се някога иш в РъБъ да има такова…

 12. Г-н Инджев вижте статията на популярния руски журналист Александър Невзоров в украинския сайт на руски език obozrevatel.com …. Безумецев нет в Кремле

 13. А нали нямаме никакво съмнение како означава следната гръмовна новина:

  “Русия е готова да инвестира над 3 млрд. евро в развитието на базовата транспортна инфраструктура по Черно море и река Дунав, за която ЕС не ни отпуска почти никакви средства. Това стана ясно след срещaта на членове на Българо-руската търговско-промишлена палата с премиера Пламен Орешарски и министрите на транспорта и икономиката Данаил Папазов и Драгомир Стойнев, пише в. “Стандарт”.Един от проектите, в които ще бъдат вложени част от средствата, е цялостна модернизация на пристанище Варна, включително и преместване на терминал “Изток” в канала. Изграждане на автомобилна и жп магистрала между Варна и Русе, довършване на “Хемус” и модернизация на линията Варна – Горна Оряховица – София са други проекти, в които иска да влага Русия. Това съобщи Георги Минчев, зам.-председател на управителния съвет на Българо-руската търговско-промишлена палата.

  Предложението е било отправено неотдавна директно към транспортния министър Данаил Папазов. То е от Андриан Валентинович Синебок, собственик на Азовския морски порт и на групата компании “С”, научи “Стандарт”. С него са били запознати и други членове на кабинета “Орешарски”, включително и самият премиер, твърдят осведомени от Българо-руската търговско-промишлена палата.
  Предложението не е заради сегашните отношения между Русия и Украйна, обясниха от палатата. То е било отправено още преди около година и към кабинета “Борисов”, но е останало без отговор, посочиха запознати.

  Освен това Русия предлага да инвестира и 12.5 млрд. евро за реиндустриализация на България. Предложението е в тясна връзка с проекта “Южен поток”, коментираха още бизнесмени. Инвестицията предвижда изграждане на заводи за преработка на част от природния газ, който ще минава по “Южен поток”, в азотни торове, спирт, полимери и други продукти на органичната химия. Това е огромен шанс и за възраждането на “Химко”, коментираха още от палатата.”

  След Крим не е Източна Украйна, нито Приднестровието.

  След Крим е България!

 14. Г-н Инджев, днес само за по-малко от час гледане на ДО///ДЬ разбрах следното:
  1. Връща се офииално съветското наименование ВДНХ на главната московска изложбена територия.
  2. Възстановява се движението ГТО – Готов за Трудова Отбрана.
  3. ИТАР-ТАСС ще се казва само ТАСС.
  4. В театъра на Таганка се е появил нов “профсъюз” от млади артисти и театрални дейци който просто донасял някъде информация в резултат на което театърът е вече обвинен от висотата на ГосДумата в “майданщина”, “аморалност”, “недостатъчен патриотизъм”, “педофилия” и др. и бил вече “болотная в кубе”.
  Русия се върна успешно в 1939 с кримската операция. Сериозни предложения за прекрояване на Украйна между Полша и Русия бяха отправени в полския парламент. Не, не е смешно, защото това идва от ГосДумата. Също така и за обособяването на бившите средноазиатски републики на СССР във федерални окръзи на Русия.
  Империята стремтелно се търкаля назад към “славната” 1937. А с това и масовите среднощни изчезвания на хора и възстановяването на ГУЛАГ.

  А «Комсомольская правда» е във възторг и в триумфална статия отбелязва връщането назад в СССР.

  http://www.kp.ru/daily/26210/3095671/

  Не ми се превежда сега, но ето финала на статията на гордата комсомолка ….

  «….Съветският съюз, като птицата феникс ВЪЗКРЪСНА ОТ ПЕПЕЛТА …
  По телевизията, по време на митинга в чест на връщането на Крим, в новините много пъти заявиха, че полуостровът се е върнал в родното пристанище, пристанището на постояната си регистрация.

  Не, това не е завръщането на Крим. ТОВА Е, НАШЕТО ЗАВРЪЩАНЕ. У ДОМА. В СССР.»

 15. Ботоксовото джудже Путя, което похарчи 50 млрд. народна пара, за да докаже колко е велик, направи най-глупавата грешка в управлението на “модерна” Русия-изхвърли дивидентите от олимпиадата в помийната яма. Ако не беше го направил нямаше да бъде “велик”. Така е, от триста години насам Русия се управлява с нагайка и чиновническо безумие. А на някои явно това им харесва. Това са днешните роби на путинския режим. И са много-мамицата му.

 16. http://www.foreignaffairs.com/articles/141067/mitchell-a-orenstein/putins-western-allies?cid=soc-facebook-in-snapshots-putins_western_allies-032614

  Putin’s challenge to Europe must be taken seriously. Rather than making another land grab in his back yard, he might watch patiently from the sidelines at the end of May as pro-Russia far-right parties win a dramatic election victory in European parliamentary elections. These elections could weaken the European Union and bring Russia’s friends on the far right closer to power.

 17. Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
  Помниш ли кагда пришол със танка?
  Беше млад, но се държеше мъжки.
  Зарази семейството ми с въшки…

  Взе на мама златните пендари
  и дори галошите ми стари.
  Помниш ли, как кушаше картошки?
  Наконец забърса три кокошки.

  После си преспал със какa Сия
  и изпил си всичката ракия.
  А след време чухме и мълвата,
  че си гръмнал тате във главата!

  Длъжен бях да те обичам, Ваня.
  Даже кръстих дъщеря си Маня.
  Залъкът си давахме насила
  на Русия – тая дива сила.

  После цели девет петилетки
  грабихте уран и руди редки.
  Грабихте и жито, папироси…
  Зарад тебе ходим голи-боси!

  Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
  Ние всички хранехме танкиста.
  А пък ти ни пазеше със танка
  и ни взе последната луканка…

  Пазеше и немците, и чехите.
  Ние тук възпявахме успехите.
  С паметник стърчиш ни на главата
  и скверниш небето и земята.

  Радой Ралин

 18. Господин Инджев,чета Ви ежедневно и много се радвам,че в блога Ви пишат нормални и трезви хора,колкото и малко да са те в България.Последното го казвам с огромно съжаление,защото днес се убедих в този факт още веднъж.Членувам в малка професионална организация,в която си провеждаме ежемесечни работни срещи.На последната такава се почерпихме в неформална обстановка за първа пролет.От дума на дума засегнахме и кризата в Украйна.За моя неприятна изненада,изказвайки се срещу агресията на Путин в Крим,бях нападнат от ВСИЧКИ присъстващи – около 10 човека,които напълно оправдаха неговите действия с думите:”Имаше ли референдум? Имаше!Значи всичко е законно!И без това Крим е била руска територия на времето и там живеят предимно руснаци…Украинската опозиция била фашистка…Той пък Обама е голямо цвете..”Не мога да Ви опиша как се почувствах в подобна враждебна обстановка,с хора с които се познавам от години.Болна нация,болни мозъци!Пропагандата си върши работата и още как!Не знам какво да направя,освен да осветлявам малките си деца за истинската Българо – руска “дружба”,защото в училище ще им промият мозъците по добре познатият ни начин

 19. @Кръстев, това направо изби рибата. Ако има партии, които са про-путин, те са толкова десни, колкото бяха десни национал-социалистите в Германия. Аман от евтини трикове на евро комунягите да спечелят повече места.

 20. @Кръстев
  Статията е много навременна, но си мисля, че не само крайно-десни, а и левите партии в ЕС, не са стока.Няма смисъл да напомням за Станишев/шеф на ПЕС/, на всички е ясно, че расъждават еднакво със Сидеров, по отношение на действията на Путин.И не само това, а когато Сидеров ескалираше протестите , левите си мълчаха, т.е. го подкрепяха.С една дума нито крайнодесните са националисти, нито левите социалисти, а са путинисти.

 21. Заради Харпър и Путин по-рано днес… та се залутах из канадски и българо-канадски новини и попадам на това:
  “На 30-ти Март, неделя се организира вечер-промоция на фестивала в бар “Разпутин”. За контакт: Телефон:416-893-2003 дневен и 416-587-3739 вечерен.

  http://rasputinvodkabar.com/
  780 Queen St. East, Toronto”

  Става въпрос за промоция на четвъртото поредно издание на Българския фестивал на изкуствата. В бар Разпутин. Защо ли?

  Ама къде и там се спотайват тия червени мишки из фестивали ‘български’, организизирани от червени мишки за червени мишки в предполагам много ‘българския’ ‘Разпутин бар’ в Торонто!?
  С меню каращисващо български мед от шишарки с руски пелмени. Гледам в инернет, има такъв руски бар и в София.
  Става ми гнусно. Живеем сред твърде много зомбирани мишки.
  Отивам да препрочета ‘The Zombie Survaval Guide’.

 22. Понеже много добре и много бързо забравяме…
  Припомням, че коментираното лице, освен “дребосък”, “джудже” и т.н.
  би трябвало да бъде наричано и “целувач на момченца”…
  Ето малко информация: http://novinar.bg/news/kremalskiiat-chikatilo_MjEwNzszNg==.html
  Хубаво е да знаем, да се осведомяваме…

 23. Нещо се обърках….как така партията на путлер “единна русия” се оказа дясна?!
  Тая новинка знае ли се от нашата лява партия бсп се пита в задачката?

 24. ….и как така левите тук, залягат на амбразурата да пазят уж десен политик в Русия???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.