България гласува срещу Русия в ООН

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство  резолюция, осъждаща Русия, в която най-впечатляващата „подробност” е кои са страните, застанали на страната на руската агресия: Армения, Беларус, Боливия, Венецуела, Куба, Северна Корея, Мавритания, Никарагуа, Сирия и Судан.

Има 24 въздържали се, но България не е между тях, въпреки появилите в световните агенции предварителни информации за нежеланието на българските власти да се конфронтират с Русия, особено по въпроса за икономически санкции срещу нея.

 

В отговор на запитване как е гласувала България, говорителят на Министерството на външните работи в София Ивайло Кашканов заяви за ivo.bg, че българската позиция е била съгласувана с останалите страни от Европейския съюз. А това означава, че България солидарно участва в осъждането на Русия с тази резолюция.

 

Световните агенции цитират дипломатически източници, според които Русия е оказала голям натиск на малки държави, предимно тихоокоеански и африкански, да не подкрепят резолюцията. Въпреки това мнозинството , с което резолюцията е одобрена, е надхвърлило очакванията.

 

Точният израз за руския натиск, цитиран от агенция АФП, която се позовава на дипломати, е, че е имало „интензивна кампания на лобиране и сплашване” от руска страна срещу редици държави, за да не подкрепят осъдителното решение на ООН.

 

България, както знаем, беше дори публично сплашена чрез публикация в ( плашещия със задна дата някогашен съветски официоз) „Правда”, че може да се окаже сред целите, набелязани от Путин в сценария му за присъединяване по схемата, приложена в Крим.

 

Решението, макар и без задължителен характер за Русия, е подкрепено със 100 гласа “за” при 11 “против” и 58 “въздържали се”. 24 държави от 193-членното Общо събрание на ООН не са участвали в гласуването.

Казаното от говорителя Кашканов за ivo.bg опровергава освен това спекулациите (и надеждите на проруските среди у нас) , че в ЕС има разнобой в осъдителната позиция по отношение на руската агресия срещу Украйна. Премиерът Орешарски, заигравайки с русофилите у нас и с очакванията на Кремъл, не изключи ( пред руски репортери) България да наложи вето в ЕС върху икономически санкции срещу Русия. С широка усмивка на явно задоволство Орешарски намекна, че имало широка група държави в ЕС, споделящи подобна позиция.

Предполагаемо широкият гръб на въпросната неназована от Орешарски група държави обаче явно не позволява на България да се скрие зад него поне в Общото събрание на ООН и да избяга от евроатлантическата солидарност.

 

Ще бъде интересно да се види партийната реакция на мандатоносителя БСП, която практически бламира собственото си правителство по такъв важен международен въпрос, като отношението към руската намеса в Украйна. Ден след Консултативния съвет по националната сигурност от 24 март, който отхвърли легитимността на т.н. референдум в Крим, БСП се солидаризира с „Атака” и остро се противопостави на каквито и да било икономически санкции срещу Русия.

 

Червеният политолог Живко Георгиев беше достатъчно откровен в телевизионно интервю по същото време да признае, че БСП се бори да запази преобладаващо русофилската си избирателна маса. Това рядко по рода си признание съдържа абсурда левите в България да харесват до фанатизъм управлението на Путин , макар той да е смятан за …дясноцентрист, каквато е икономическата му политика на държавен капитализъм.

В двойната си игра, която играе с русофилстващата българска публика и с Москва от една страна, а от друга- с ЕС, БСП „скри” лидера си Сергей Станишев. Той се оказа командирован в чужбина по време на единствения извънпарламентарен форум за изработване на общи национални позиции от стратегическо значение за страната, какъвто беше съветът при президента Плевнелиев. Съответно и в Народното събрание декларацията на БСП срещу налагането на санкции на Русия беше изчетена от лявата му ръка Янаки Стоилов.

Някъде по средата остава външният министър Вигенин, върху когото се изсипа другарски огън заради посещението му в Киев и отрицанието на т.н. референдум в Крим. Позицията му беше заклеймена от самия Георги Първанов като „тичане пред вятъра”, а в същото време другият основен представител на неговата формация АБВ Ивайло Калфин обвинява БСП, че по казуса с Крим няма „достатъчно ясна европейска позиция”.

Очевидно е, че АБВ, където лягат и стават с молитви за възкръсване на руските енергийни проекти, „цакат” конкуренцията от БСП едновременно с европейската и с руската карта. Шарани у нас има достатъчно за всички двойни кукички и ловецът Първанов залага едновременно стръв за всякакви обитатели на блатото.

Ролите са раздадени така в духа на „плурализма” по Путински, който предвижда състезание на различните му фаворите по дублиращи се писти, но с един краен финал:

–         „Атака” върви напред с руските рога и обира овациите на най-фанатичните русофили, надявайки се това да й донесе достатъчно гласове, за да изпълни повелята на Кремъл да вкара пак проруски депутат в Еропарламента.

–         БСП се опитва да успокои съветофилите, че не се е отказала от тях и им намига заговорнически с другото рус(к)о парламентарано представено око по русофилската тема: „трябва малко гъвкавост, другари”. Целта обаче е също да изпълни повелята на Кремъл  за колкото се може повече български троянски коне на европейския хиподрум.

–         АБВ участва с абсолютно идентична задача, но с други лица.

–         Дублиращата извънпарламентарна роля за обиране на отпадналите при ловуването за техните гласове заблудени русофили е поверена на „България без цензура”, чиято щедро финансирана корпоративна прахосмукачка засмуква всякакви останки.

Остава да видим как ГЕРБ, откъдето се дочува недоволно мърморене от европейски санкции срещу Русия, ще отиграе разкрачената си позиция на партия, която разделя незаконността на анексирането на Крим от закономерността на европейските санкции срещу това московско вероломство.

 

 

31 мнения за “България гласува срещу Русия в ООН”

 1. Слава Богу, че поне тази тъпотия не е направила България да гласува нещо, което противоречи на политиката и становището на ЕС в случая. Това би било ограмен скандал с непредвидими последици.Колкото до нашите пишман политици, ролите им са предварително разпределени.

 2. Този Кашканов гледа с обтекаеми приказки да замаже кашалотщините на няколкото си господари. “Ами, виждате ли, в контекста на единната позиция и в многопосочните й вектори, и ние, така…” А,бе,московско мекереце със западни костюмчета, чепички и кариерни мераци, кажи, че заклеймяваме АГРЕСИЯ и АНЕКСИЯ!

 3. Иво, по въпроса за ГЕРБ казва всичко следващата прясна новина.

  http://lifestyle.ibox.bg/news/id_1047911873

  Тя дава и ясен отговор защо за десния, градския, проевропейския,образования, консервативния и притежаващ елементарен вкус българин мутренската шайка е по-отвратителна и от тъпоглавите сталинисти. Те поне привидно са зомбирани с някаква идиотска, изродска, но все пак писана от гнусни ръце в гнусни хартии идеология. А тука… “че хвалиме Тошо, дет построи 2-Българии, па таа демокрация ги разруши, рийш ли, а пък нема да го хвалиме др. Дмитрий Станишев, щот той е татко на оня, че се хвалиме със “западните колеги” от тоа Дейвид до незнайни агенти от ФБР, дет ни викат “конграчуленшън” а пък че посрещаме с фанфари,килими и шампанско долната мафиотка Цеца,и че джиросаме Камчия на руския мафиот, дето го разследват западните колеги…” и т.н. Това е ГЕРБ. Един всеяден тумор. Никакви илюзии.

 4. Г-н Инджев, тъй като опорните точки са спуснати вече от Кремъл, не е сложно да се предвиди и “позицията” на БСП & company.
  Оп.Т. 1 «ЗА ИЗОЛАЦИЯ НА РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА СТАВА И ДУМА» – руският официоз Газета.ru – по думите на Чуркин в ООН
  http://www.gazeta.ru/politics/news/2014/03/27/n_6043013.shtml
  Оп.Т. 2 «ИЗВОЮВАХМЕ ПОЛИТИЧЕСКА ПОБЕДА» – почти половината страни отказаха да гласуват антируската резолюция – според Взгляд.ru
  http://www.vz.ru/politics/2014/3/27/679322.html

  Ще ми се обаче да пре-постна, без превод два коментара от друг блог.

  Павел – pavgod: 27.03.14 23:14

  Еще дальше пошел рыковский “Взгляд”: Голосовать за антироссийскую резолюцию ГА ООН отказались 93 из 193 стран.
  Мистика прямо ! И тут Чуркин без Чурова не обошёлся.
  58(возд) + 11(против) = 69 “отказались поддерживать”. 93 от 69 составляет 134%, что с погрешностью меньше 10% соответствует Постоянной Чурова = 146%. И в Севастополе проголосовало “за” 132%.
  Пора мировой науке бросить заниматься всякими пустяками и заинтересоваться этим природным феноменом.

  Don Pedro – don-pedro: 27.03.14 23:09

  Это мне напоминает старый “савецкий” анекдот. Стометровку бежали Рейган и Брежнев. Рейган (само собой) добежал первым. В “савеццких” газетах написали: Леонид Ильич пришел вторым, Рейган – предпоследним.

 5. Ами нищо не им е разкрачено на ГЕРБ – те са ясно “за” руската позиция, но тактически (заради евроизборите” се налага да се преструват на десни и европейци, за да отмъкнат (минимум) няколко десетки хиляди гласа от РБ.

  Днес има пореден факт в тази посока – личният телохранител на Борисов, назначен от последния за шеф на НСО, Коджейков, който подаде наскоро оставка, е новият шеф на цялата охрана на Южен Паток на българска територия. От това по-ясен сигнал за обвързаност между Борисов (който подписа експресно договора за ЮП

 6. (грешен клавиш, извинете) …От това по-ясен сигнал за обвързаност между Борисов (който подписа експресно договора за ЮП, за да постави ЕС пред свършен факт) и Путин, едва ли има. Ерго, Боко се снишава, докато отминат изборите за ЕП, за да бъде един от участниците в българофобската коалиция “За Русия”, заедно с останалите й участници, изредени от г-н Инджев.

  п.п. С Кунева в състава си, РБ може да загуби катастрофално всички шансове и за евродепутат, и за влизане в НС. И тогава в НС ще има отново (както и в този) единствено про-руски партии, с различна степен на сервилност към Путин и Русия.

 7. Иво е характеризирал всички (парламентарно представени) проруски партии (без “хлъзгавите” мафиоти от ДПС). Изводът за мен е, че всеки българин, демократ и проевропеец, има единствения правилен избор на предстоящите избори за ЕП – Реформаторския блок! Дори и с Меглена Кунева (както се опасява “колегата” 1 HAYM). Все пак можем да ползваме и преференциалния си вот за случая!

 8. Както знаем ГЕРБ независимо от претенциозното си име си е милиционерско-комунистическа партия. Оглавена от мутри и позиционирала с в “дясното” пространство, но не е и никога не е била дясна партия.
  От нея очаквам да се гъне, както се гъне в мненията си главатарят й и. Но да защити правовата страна – не вярвам.

 9. За мен ще е много интересно с какви пируети ще се включи “Дудука” в постановката, предвид скорошната му позиция – “KLICHKO, WE SUPPORT YOU”. За тези, които са позабравили: http://www.segabg.com/article.php?id=677268

 10. РАДОЙ РАЛИН (народен поет): „Пиша ти от Плевен, драги Ванка. Помниш ли кагда пришол със танка? Беше млад, но се държеше мъжки. Зарази семейството ми с въшки Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари. Помниш ли, как кушаше картошки? Наконец забърса три кокошки. После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия. А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата! Длъжен бях да те обичам, Ваня. Даже кръстих дъщеря си Маня. Залъкът си давахме насила на Русия тая дива сила. После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки. Грабихте и жито, папироси Зарад тебе ходим голи-боси! Дружбата ни беше свята, чиста. Ние всички хранехме танкиста. А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка Пазеше и немците, и чехите. Ние тук възпявахме успехите. С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.”

 11. Тодор Ковачев : “… с какви пируети ще се включи “Дудука””?
  Никакви пируети, той си каза че бил вече ляв. Само не разбрах, защо беше това “вече”. Той винаги си е бил там. Опитват се да го поддържат и от БСП за да държат ДПС (а не то тях) в позиция “съгласен”. Обаче Местан им показа, с кафеджийската показа, че може да се пазари и с ББ ако продължават да му оспорват скрамният дял от баницата (имали само 6 областни и зам областни) Та Бюрека е резерва, на мястото на Атака.
  Както го натискат, така ще скача. А ще вика според това какво си е повЕрвал. …. Такива готови да служат по всяко време и всекиму колкото щеш!

 12. @ 1 НАУМ
  Като бързам да изкажа уважението си към Вашето участие в блога, си позволявам да Ви обърна внимание, че едва ли правите услуга на РБ и в частност на ДСБ, като изказвате съмнения относно политическите достойнства на г-жа М. Кунева, каквито и резерви да имате. Аз също не бях от нейните почитатели, но сега тя е … наша “снаха”… И какво пък – никак не е глупава, малко е да се каже, че е симпатична, направо е изискана, католичка е (което не е пренебрежимо обстоятелство), баща и е бил царски офицер, женската слабост не е непременно недостатък, малко са дамите, които биха могли по ония времена да устоят на атаките на арогантен предствител на висшата номенклатура (колцина са мъжагите устояли на “предложенията, на които не могат да откажат”?) В края на краищата, щом до там сме я докарали, нека да гледаме на чашата като наполовина пълна, а не наполовина празна. А виното е добро, много добро, особено като се има впредвид задушната изба в която е отгледано.

 13. Г-н Инджев, много точен анализ, както обикновено.

  Като политически анализатор с тежест в малкото останало нормално медийно пространство в България, бих искал да ви помоля да обърнете внимание на няколко много тревожни факта.

  1. Огромният ресурс “хвърлен” в изкривяването и манипулирането на общественото мнение в про-Путинова, анти-европейска насока. Превзети са повечето частни медии, в социалнит мрежи има орди от русофилски тролове. Още по-страшното е, че е купен е сегашният ни парламент, подсигурен е и бъдещият. Мисля, че няма нужда да давам аргументи. Тоест, ние сме вече анексирани, дори и без окупация. Липсата на независимо управление и медии е липса на суверенитет.

  2. Митът, или по-скоро диагнозата “русофил”. До неотдавна, аз се считах за такъв също – аз винаги съм харесвал руската култура – музика, белетристика, театър и т.н. Оценявал съм жертвите дадени от руския народ за нашето освобождение и съм бил благодарен за това. И още съм. Но гледайки поведението на тези, които се наричат сега русофили, ме накара да се дистанцирам от тази група. В момнта, русофил е човек кланещ се на режима на Путин, (както и всички руски диктатори преди него), поддържащ всакаква политика – вътрешна и външна, сляпо и безрезервно. Понежеже нямам друго обяснение за такова поведение на мислещ човек, обяснявам го с по-горната офанзива на Путинизма у нас – една част са платените, другата – техните “заразени” жертви. Мога да продължа да описвам този абсурд дълго, но вярвам, че разбирате за какво говоря.

 14. Вярно ли е, че Батков, президент на Левски, и Путин, президент на Русия, си приличат по това, че бъркат минало историческо със сегашно време?

 15. Изумен съм от това ,което се лее по БНТ.Как е възможно да се дава трибуна на такива назадничави личности като професора от Атака.Това е чисто торпилиране на европейското членство на България.

 16. г-н Инджев,
  Ако вашата безкомпромисност право “В Десетката” беше заложена като принцип в синия лагер, отдавна щяхме да сме скъсали връзката с руската мечка!
  Страхотен сте! И един от малкото истински журналисти в България!

 17. E, GIST, все пак Бойко Василев има прогрес в сравнение с миналата седмица (а и се опита поне малко да опонира на “професора” национал-социалист), като даде последната дума на разума, обективността, мъдрият и отговорен пробългарски политически опит (за тези приятели, които не са гледали “Панорама”, това беше Иван Костов). Иво Инджев говореше миналата седмица точно за това. Колко е важна последната дума в медийното участие. Дано тазвечерната последна дума отекне в повече български уши и се асимилира от повече български умове!

 18. Браво г-н Инджев

  Много точно описание на политическия паноптикум в България

  Поздрави

 19. Към С.БОРИСОВ- Разбира се, “вече” е задължително. Нали е палачинка, как иначе?

 20. Съгласна съм с 1 НАУМ. И аз смятам за голяма грешка Кунева да води листата. Колкото и да е лустросана Кунева си е Кунева и ще откаже много симпатизанти. Е, на някои мъже ( като ЖИВКО БОЕВ ) вероятно им харесва.

 21. Истинска радост е да чета анализине Ви. Кеф, извинявам се за турцизма.
  А драма с гласуването за Реформаторския блок няма- има преференциален вот, т.е. има изход.

 22. Господин Инджев, моля конкретизирайте какъв е БЪЛГАРСКИЯ интерес в създалата се ситуация, не руския, не на САЩ и ЕС, а точно българския. Какво ще спечелим/загубим в единия и другия случай. Трябва ли винаги да гласуваме като лоялни и послушни членове или трябва да изхождаме от конкретната ситуация отчитайки българския интерес.

 23. Не харесвам стила ви да ползвате всяка вест, дори и абсолютно безобидната, (имам предвид посочената от вас http://lifestyle.ibox.bg/news/id_1047911873 ) като “доказателство” за правотата ви, че ГЕРБ е най-голямото зло на България. Знаейки за патологичната ви омраза към ББ прочетох това, което цитирате и не намерих нищо, АМА НИЩО, осъдително. Препоръчвам ви, когато мразите някого и искате да споделите тази си омраза публично, да подкрепяте тезите си с ИСТИНСКИ доказателства, а не с такива, “изсмукани от пръстите”. Впрочем, относно ГЕРБ и лидера му, няма проблем да се намерят купища истински скандални неща. Което доказва само ленността на ума ви и прави изявите ви в този форум прекалено тенденциозни и несериозни.

 24. Уважаеми участници в блога на Иво Инджев, някак съвсем неуместно е в този форум да спорим кое е по-малкото зло! Спомням си как преди изборите миналата година убеденият демократ и дясномислещ човек Едвин Сугарев се напъваше да ни убеждава, че най-добре е пак Бойко Борисов да ни управлява, за да не дойдат комунягите отново на власт, защото никоя друга дясна формация нямало да може да ги пребори. Не съм и очаквал Едвин да агитира за ДСБ (и аз, като Иво, зная патологичната му омраза към Иван Костов, това и го доведе до нелепия проект “22 септември”). Обръщам се към вас, приятели. Нали трябва да правим (гласуваме) каквото е правилно, пък …? Нали трябва да кажем “НЕ” на БСП, “НЕ” на ДПС, “НЕ” на Атака, “НЕ” на ГЕРБ, “НЕ” на България без цензура, “НЕ” на партиите-мюрета. Ако виждате друг път за утвърждаването ни в европейската общност, за подобряването на икономическото състояние на страната,за измъкването ни от лапите на руската мечка, за да можем да се гордеем, че сме българи, а не Путинови васали освен като дадем доверието си на Реформаторския блок, кажете! Предлагам ви да се ограничим само в категорията “Вредно управление за България”, без “по-” и “най-“! За мен, в периода след 2001 г., такова беше управлението на НДСВ, “Тройната коалиция”, ГЕРБ и настоящето. Надявам се, че няма да приемете тези мои редове, като партийна агитация! И аз имам забележки към Реформаторите (изказал съм ги на представянето на Гражданския съвет към РБ в моя град, като симпатизант). Да не пропусна – и аз харесвам СТАМБО!

 25. Стамбо е отдавна “запазена марка” на блога! Линка, който е посочил, напомня още веднъж “нивото” на Мутрите(като манталитет), от които Борисов не прави изключение. Ако на оперна дива могат да се подарят цветя, то на чалга-дива, КАСА шампанско! Eine Flasche reicht nicht!! Нещо, като каса бира на махленско парти!

  Едва ли Стамбо би обърнал внимание на “забележки” от чакащи в засада “предлози”, като От, До, Към, Пред, Зад и т.н.

 26. zapo4vam agitaziata za izborite.Ne zavisimo ot zabelegkite koito imam kam Refrm. blok za sega te sa edinstvenata ni nadegda

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.