Страхува ли Русия своите слуги в София?

 

Преди гласуването, с което ООН прие резолюцията си за Крим и обяви референдума за невалиден, Русия е заплашвала страни-членки от Източна Европа и от Централната Азия.

Това съобщи рано тази сутрин Reuters, позовавайки се на дипломати от ООН. Повечето от тях са пожелали да останат анонимни, за да избегнат евентуалните последици от гнева на Москва.

Според Reuters преди гласуването в четвъртък, на което 100 държави от ООН обявиха референдума в Крим за невалиден, Русия е прибегнала до заплахи над по-податливите държави.

Мишени на заплахи, според Reuters, са били Молдова, Киргизстан, Таджикистан и някои страни от Африка.

Представител на руската дипломация категорично отхвърли обвиненията с обяснението: “Ние никога не заплашваме никого. Ние просто обясняваме ситуацията”.

Новината за заплахите на Русия идва, след като Москва обвини Запада в “безсрамен натиск, достигащ нива на политическо изнудване и икономически заплахи”. ( ОFFNews)

 

Сега стана ли ви ясно- Русия никога не заплашвала, а само „обяснявала ситуацията”. Очевидно толкова добре е обяснила „ситуацията” на своите хора на власт в София, че те изглеждат адски уплашени от едно единствено нещо: да не ги разлюбят в Москва!

 

Толкова са уплашени нашите управляващи, че Сергей Станишев буквално се крие- казано без никакво преувеличение. Не отиде на консултативния съвет при президента, знаейки за съгласуваната предварително с ЕС осъдителна позиция , която ще бъде взета там спрямо фарсовия референдум в Крим. Скри се и от парламента, когато на следващия ден БСП се разграничи от подписа си под същата тема с партийна декларация ( за московска и русофилска консумация) , вадейки от контекста на постигнатото вече единство евентуални санкции срещу Русия. Скри се не за друго, а защото Москва не вярва на тези сълзи и той го знае отлично, поради което е гузен, че не е направил достатъчно, за да удовлетвори Кремъл.

 

Подплашеният от русофилски линч външен министър Кристиян Вигенин респективно се чуди как да стори възможно най-нисък поклон за извинение, че е ходил Киев и е споделил европейската позиция, която априори изключва постановката с най-скоротечно свикания, осъществен, ратифициран и консумиран от инициаторите ( в Москва) в човешката история „референдум”.

 

С изключително доволна усмивка на обречен да лъже срещу известно заплащане и премиерът Орешарски се опита да се извини, като заяви пред руски журналисти, че не било изключено България да наложи вето на санкции срещу Русия в ЕС. Той много добре знае, че за неговото управление това би означавало по отношение на Брюксел сам да си дръпне катетрите с евроглюкозата, на които е закачен. Но е длъжен да намигне на Кремъл.

 

В случая обаче трябва да защитя Русия (на доверие- просто защото няма как да звънна на Путин или на Лавров за коментар). Вярвам им, че конкретно България не е била заплашвана и то не заради факта, че все пак е гласувала „безстрашно” в подкрепа на осъдителната резолюция в Общото събрание на ООН. Просто вярвам, че на Москва не й се налага да заплашва проруското управление в София, а по-скоро трябва да го укротява да не се напъва прекалено в защита на Русия, за да не загуби тя троянския си кон, вкаран в евроатлантическия хиподрум.

Изобщо, България не е някаква си тихоокеанска държава, която би се противила на Русия, че да бъде сплашвана- все едно корумпиран министър с пачка рубли да плашиш!

 

България е по-тиха и от най-тихоокеанската и по-ниска от най-нидерланската трева на света, когато трябва ясно да се се осъди руската анексия на Абхазия, Южна Осетия или Крим.

Тук сплашвани като правило са онези, които си позволяват рядкото нахалство да говорят за необходимостта да бъде защитена прозападната ориентация на страната, декларирана със съответните договори. Изобщо не е необходимо Кремъл да ни повишава тон. За тази цел си има местни рупори, за които свободолюбивите българи са „вандали”, защото си позволяват да рисуват българското знаме върху изписаната със златни букви лъжа за съветската окупация като форма на освобождаване на България.

 

Впрочем, по отношение на най-важната пропаганда за червено-кафявите, които се борят за вниманието на Русия и русофилите, Москва действително скръцна със зъби и малките български беззъби колелца, смазани от дългогодишна „течна дружба”, заскърцаха в изпълнение на указанието. От външното министерство на бившата ни метрополия наредиха да бъдат наложени наказания на българите, които „поругават” монументалните остатъци от съветското имперско господство.

 

И ето, че тук ги разбраха правилно с косвено признание, че българската комунистическа символика си е направо съветска.

 

За да не изглежда съвсем явно като козируване на нареждането от Москва, прокуратурата повдигна миналата седмица обвинения на няколко младежи в София за това, че са боядисали войнстващата скулптурна композиция пред централата на БСП в столицата- аналогичен случай на изразяване на политическо отношение, но към български символ на същата тази съветска диктатура. Посланието е: желаещите да сквернят съветската пропаганда подлежат на тормоз в България днес.

 

Обясних ли ситуацията или да чакам на уплашените управляващи да им затракат зъбите от страх от успеха на световния натиск върху Путин, за да стане ясно на всички?

 

Пардон, това със зъбите беше шега в памет на политически покойния Христо  Бисеров, който сплашваше един свой политически противник миналото лято, че ще го „болят зъбките”, но някаква невидима и необяснена и до днес сила буквално го отхапа от върха на парламента и го накара да си глътне тайните до второ нареждане.

 

Има и друга аналогия със страха и зъбите. Сред любимите методи на съветските инквизитори, описани от Солженицин по отношение на мъченията на жертвите им на „Лубянка”, е било пиленето на зъбите с пила. Явно от онова време датира беззъбото отношение на българските другари към онези, които са им взели страха за повече от едно поколение напред, след което вече наблюдаваме феномена на автоматиката в страхуването

 

Напразно се провикваше предизборно депутатът от ДПС Делян Пеевски със самомнение на Боримечката: „ няма повече да ви страхуват”!

 

Мечката у нас няма кой да я бори и затова тя е вън от подозрение за отправяне на заплахи към управляващите в София. Те си треперят по навик.

 

16 мнения за “Страхува ли Русия своите слуги в София?”

 1. Така си е – дали ги е страх или са си мижитурки по рождение – голяма разлика за съветските им кукловоди няма.
  Лошото в случая е, че в медиите успешно не се допуска гласът и на хората, които не само не се страхуваме от путьоновчетата, но и подкрепяме позицията на свободния свят – непринаване на анексията на Крим и политиката на силата с която така се е възгордял Путин.

 2. Както винаги си точен, изчерпателен, просто няма място за спор.Защото всичко е подплатено с факти! Чудя се на управленческия тъпигьозлък- до вчера от Русия по могъща няма, а сега….нямат собствено мнение.Не че преди са имали! Русия не се страхува, защото май се кани да купи БМФ ! И тогава….не се знае (засега)

 3. Г-н Инджев, това за “Лубянка”и пиленето на зъби не го знаех. Сега най-накрая разбрах, защо комунистическия О.З. Полковник, който “преподаваше” военно дело в гимназията през 70 години на миналия век, употребяваше израза “ше ви изпилим зъбичките”, когато ученици си позволяваха да не му обръщат много внимание на тъпотиите.
  А тия от горните ешелони на бйесипйето са на път да научат, че не можеш да яздиш два коня с един задник.

 4. Макар и непряко по темата,винаги съм си задавал въпроса:по каква причина Храма зад Народното събрание е именован като паметник на някакъв руски княз,сразил шведите преди много години-Александър Невски???!А първоначалното намерение е било да бъде Св.Св Кирил и Методи.Какви са били заслугите на този княз към България,че да има Храм-Паметник?И това става в години ,когато руската 5-та колона не е била всеобхватно силна както почти столетие по-късно.Дали този факт не е една от причините поради които червено-кафявата вихрушка се шири в държавата ни.Напук заветите на възрожденците ни ,за които се изписа доста напоследък-В ИНТЕРНЕТ!

 5. Не виждам страни като Гърция, Норвегия или Австрия (примерно), да заемат много активни позиции по споровете между САЩ и Русия. Очевидно се съобразяват с поговорката, че “когато атовете се ритат, страдат магаретата”. В случая не е особено разумно да се правим на магарета, като се делим на пламенни русофили и не по-малко пламенни русофоби. По-добре да вземаме пример от споменатите страни с разумна политика.

 6. Някога цар Борис е изпитвал панически страх от Москва. Все е очаквал да го убият след Арабаконак. Но този страх се пренесе и за следващите ръководители. Знаем как за Трайчо Костов се изкопа гроба а за Георги Димитров се построи мавзолей, заради добствено мнение по политиката, въпреки огромната им работа като покорни слуги за цял живот. Знаем как Вълко Червенков бе развенчан, а сега виждаме как украинците станаха фашисти само за една нощ. Така че българските “политици” висят на конците от Москва и се клатушкат на ляво и на дясно както им духнат. Но както в миналото страхът не е от Запада, като вечен враг, а от мърдането на малкия пръст на някого в Москва.

 7. Едно допълнение. Ако смятате, че няма страх от Москва, спрете и идете да видите с очите си МОЧА. И не само той. Те седят на местата си само поради страха от Москва, за насаждането на който бяха построени. Тези паметници нямат нищо общо с България, с истината за българското участие в Втората война или с някаква “признателност” или “освобождение”. Да не говорим за “изкуството” създадено за да прави реклама на най-голямото недоразумение в историята.

 8. Към Valpet:
  Който мижи(турства), не вижда.
  В разгара на руската маниакална демонстрация на имперски претенции за величие по отношение на северните покрайнини на планетата ( Украйна нали е “покрайнина”, според великоруската интерпретация), тъкмо Норвегия беше атлантическия гръбнак на военни маневри, които показаха на др. Путин какво може НАТО.
  Междувременно един норвежец стана шеф на НАТО…Той е бивш противник на присъединяването на Норвегия към алианса и това още повече подчертава до каква степен Путин мотивира западната съпротива срещу своя агресивен режим. И Швеция- синоним на пацифизъм в Европа от две столетия- вече обмисля да се присъедини към НАТО. Това също е заслуга на Путин и манията му да имитира Хитлер без мустаци.

 9. Иво и колеги, а бе, да не съм объркал нещо календара? 1-ви април е чак другиден, защото чета това и не вярвам на ушите си:

  РУСКИ САМОЛЕТИ НИ ШПИОНИРАТ

  “Тук не става дума само за руски транспортни самолети. Става дума и за основание да се мисли и за разузнавателни полети. Само от 1 до 26 март имаме 9 случая, като при 5 от тях имаме заповед за вдигане на дежурната двойка изтребители. Това са част от нашите отговорности по задачата за охраната на въздушното пространство.”

  Това казва министърът на отбраната Ангел Найденов пред “Труд” в отговор на въпрос за българските изтребители, които напоследък се вдигат по няколко пъти в седмицата, за да пресрещат и придружават движещите се в неутрално пространство руски транспортни самолети.

  На въпрос дали заповедите за вдигане на изтребителите идват централно от НАТО, Найденов отговори кратко: “Да.”

  “Не само отношенията между САЩ и Русия са нарушени. Има негативно развитие на отношенията и между НАТО и Русия и Европейския съюз и Русия”, казва още военният министър в интервю за “Труд”.

  По думите му е възможно в България да бъдат предислоцирани бойни части на американската армия.

 10. Драги Valpet, в този блог дискусиите са свободни. Което значи, че се допускат и мнения, различни от преобладаващите. Така че, няма да Ви обиждам и да насочвам коментаторските активности към форума на ДУМА (май вече има такъв, защото, нали разбирате,основната пенсионерска читателска маса там…)Посочените от Вас страни просто не са разядени и оглозгани от нагла съветска агентура като България. Могат да си позволят нюанси, но никой в тях и не поставя въпрос за промяна на геополитическия им адрес в източна посока. А тук само не можеш да изброиш агитаторите на путинщината и евразийската гнусотия-партии,депутати,пишман-интелектуалци, медии… Това е разликата.

 11. Искам да добавя още нещо за всички форумци. Не очаквайте нищо добро от утершното посещение в България на помощник- държавния секретар на САЩ Victoria Nuland. Цялата администрация на полу-черния мюсюлмански брат е бъкана с такива некомпетентни марксисти. Единствената причина, че са се загрижили за Украйна е, че този инцидент отново показа на всички мислещи хора по света какъв женски полов орган е обамата.

 12. До “.500 S&W”
  Това за двата коня и единствения задник ме развесели! Мерси. По принцип пътуването на два коня е възможно само ако им се качиш разкрачен. Трагедията идва обаче, когато конете тръгнат в различни посоки.
  Колкото до тези от горните ешелони на бйесипйето – те правят изключение.
  Задниците им са толкова широки, че с лекота яздят европейския и путинския кон.
  Въпрос на време е брюкселските лемури и хамериканските фенове на бараката да се събудят!

 13. Г-н Инджев,
  Много точно повдигате този въпрос за страхуването от Русия и Путин Даже смятам,че обичтта към Русия не е любов,а страх,първичен животински страх за оцеляване,Нашето поколение помни,как се страхувахме да не ни изгонят от работа,да не ни изселят,да не намерят в биографиите ни нещо за предците ни,което ние не знаем и то не се харесва на комунистите,Това не е страх на управляващите само ,Това е страх за оцелявоне на индивида,Атавистичен страх,Много малко от нас го преодоляха,Дано следващите поколения са по смели и не преживеят това което ние преживяхме,И нашиге родители също,

 14. Браво,500 S&W!

  Абсолютно си прав, ситуацията днес напомня срамното време на Картър, когато цялата левичарска, марксистка и политкоректна тайфа се беше напъхала като съветници по външна политика, така, че Брежнев си разиграваше лошада, докато РОНАЛД РЕЙГЪН не се появи- за щастие на САЩ и света.

 15. Путин мотивира западната съпротива срещу своя агресивен режим. И Швеция- синоним на пацифизъм в Европа от две столетия- вече обмисля да се присъедини към НАТО. Това също е заслуга на Путин и манията му да имитира Хитлер без мустаци.“
  Имах щастието да прекарам няколко години от живота си в скандинавия. Затова смея да твърдя, че познавам доста аспекти от живота на хората там. С пристрастие или без, за мен скандинавците са най-прекрасните хора на тази планета – спокойни, умни и разсъдливи, работливи и най-вече, толерантни. В този смисъл моля да ми позволите и аз да кажа няколко думи за разсъдливите и умни пацифисти от севера!
  През последната война, „Норге“ е била окупирана от вермахта. Правителството и монархията са „избягали“ в изгнание в Лондон, и съпротивителното движение в централната и южната част на страната се е ръководело от англичаните (справка „Героите на Телемарк“). В северната обаче, съпротивата се е подпомагала с оръжие, респ. „ръководела“ от Съветския съюз. В резултат след края на войната в Стортинга (норв. Парламент) възниква остър спор (не диспут) дали да откликнат на молбата на СССР да се присъединят към великата страна или да запазят своята независимост и обявеният от монархията по подобие на Швеция, неутралитет. Явно, че „северът“ е бил „про-съветски“, а югът за независимост и запазване на суверенитетът! Въпросът се решава типично по скандинавски! Изпраща се смесена делегация от двата „противоположни лагера“ на едногодишно, неофициално посещение в СССР, за да се запознаят народните представители с всички страни на живота там. Членовете на делегацията обаче, са изпълнили своята мисия с чувството на отговорност към своите съотечественици и към бъдещата им съдба. Само 6 шест месеца са били достатъчни и всички членове на делегацията са се завърнали в „Норге“, като са декларирали на 100% готовност да изразят своето окончателно становище. Първи в Стортинга се изказва ръководителят на „северната фракция“ – сторонник за постепенното присъединяване на Норвегия към СССР. Той изразява единодушното и твърдо мнение на своите съпартийци, което се е променило на 100% и от „за“, след прекараните 6 месеца в съветската страна е твърдо и абсолютно „против“! Нещо повече, отчитайки апетитите на СССР към своя „малък северен съсед“, те препоръчват и предлагат за защита на бъдещето и суверенитета на страната си, Норвегия да стане член на НАТО!!!Та, това са те, викингите! Смели и свободни хора, с невероятна любов към родината си и с невероятна отговорност към нейната съдба! Да, там няма „фили и фоби“! Там има само патриоти!
  Това е моето скромно мнение за тях, затова и съм скандинавофил! Завинаги :)))) 

 16. Стамбо, за съжаление хора като Роналд Рейгън се раждат един път на сто години. Аз имах щастието да дойда в Щатите по времето, когато той беше президент. Но може би, дай Боже, да сме намерили следващия. Тед Круз, най-новия ни сенатор от Тексас хич не им цепи басма на тукашните комуняги. Баща му е дошъл тук от Куба, за да се отърве от комунистическия “рай” и явно е научил сина си добре.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.