СИРЕНЕТО В КАПАНА С ДОСИЕТАТА НИ ИЗЛЕЗЕ СКЪПО

 

 

 

КАПАНЪТ „ДОСИЕТА“

автор: Павел Тинков

 

 

Към долуизложените разсъждения бях спонтанно подтикнат от брилянтното есе на господин Едвин СУГАРЕВ по темата от 31,03,2014. Разбира се мислите ми в тази посока датират доста по-отдавна, провокирани от впечатлилата ме неравна битка между дълбокоуважавания от мен журналист и общественик Иво ИНДЖЕВ и неговите политически опоненти, които вече две десетилетия, при всяко изпадане в безсилие, използват като свой основен „аргумент“ огласеното му досие към една от службите на уж бившата Държавна сигурност /ДС/. Наясно съм, че омаскаряването на политическия противник е любим похват от инструментариума на уж бившите комунисти /БСП/. Далеч съм от намерението да адвокатствам на Иво ИНДЖЕВ, още по-малко да го превръщам в център на внимание – той не е нито единствения нито първия. Причината, поради която реших да придам публичност на въпросните мои разсъждения е твърдата решимост на БСП и придатъците й в настоящото бутафорно „народно“ събрание да бъде закрита дейността на комисията по разсекретяване на досиетата и с този акт да преминат завинаги в небитието документите, уличаващи комунистическата върхушка в извършваните непростими престъпления, национално предателство и геноцид към собствения й народ, в продължение на повече от 50 години от миналия век.

 

Всичко започна още в зората на т.н. преход, с омаскаряването на братята Неврокопски, които бяха принудени от парламентарната трибуна да обясняват със сълзи на очи, че никога не са доносничили и, че в комунистическия концлагер са трошили кокалите им, за да подпишат декларациите, уличаващи ги в съпричастност към ДС. В следващите години бяха успешно окаляни Петър Берон, Димитър Луджев, Борис Димовски, Владо Береану, Георги Коритаров и много други конюнктурно неудобни лица. Показателно е в това отношение едно открито писмо на известния дисидент Петър Драгулев от 19,01,2011, което ще си позволя да цитирам тук: „Съименникът на отряда „Чавдар“ отправя гнусни хули и подигравки по адрес на гл.редактор на в. „Вестникът“. Цоня Събчева е внучка на министър осъден на смърт от противоконституционния „народен съд“ и екзекутиран по време на Съветската окупация. Във вестника тя отпечата много материали за комунистическите престъпления и разграбването на страната. Малко преди да избягам от България там публикувах няколко статии за най–зловещите престъпления на българския комунизъм. Някои от нещата се изнасяха за първи път. Не се мина дори месец и Комисията по досиетата оповести за нейната съпричастност към ДС.
Не съм запознат със случая, но смятам, че Цоня Събчева е един честен и достоен човек, а също и убеден антикомунист. В качеството на Зам. председател на Съюза на репресираните от комунистическия терор се запознах със стотици случаи, при които роднини на Враговете на народа са насилствено принуждавани да подписват декларация за сътрудничество с ДС. Бръщолевенията на „чавдарчето“ ме карат да задам на Първанов и екипа му следния въпрос:
Защо, когато се окаже, че ваши политически противници са били принудени или подмамени да станат кадесари, вие ги заклеймявате, като де факто признавате, че комунистическата Държавна сигурност е тайна, конспиративна, противоконституционна и престъпна организация, а когато петдесетина посланици изпаднат в същото положение, вие ги реабилитирате, като казвате, че те са работили за България? Дори настоявате те да продължат дейността си въпреки, че всеки момент могат да бъдат шантажирани и манипулирани от същата тази престъпна организация или от нейния настойник КГБ.
Не мога да проумея комунистическата ви демагогия и наглост, другарчета!“

 

Не за това обаче ми е думата. Друг е въпросът, който не ми дава мира и на който никой от т.н. сини/десни наши лидери не се ангажира да даде отговор. Още в зората на т.н. преход, една от първите ултимативно поставени теми, ведно с премахването на прословутия член първи и отмяна присъдите на „народния съд“ беше тази за разсекретяване архивите на Държавна сигурност и преименувалата се БКП. Година по-късно вече бяхме отрекли „картата с черепите“, преглътнахме червената изборна „победа“ и персоналния подход към присъдите на „народния съд“, отпразнувахме „избора на нашия Желю“ за Председател-Президент и безропотно приехме правото на комунягите да поемат вината си с мезета! По същото време, някак неусетно престанахме да споменаваме архивите на партията с главно „П“ и останаха на дневен ред само тези на ДС. После спечелихме първите си избори – „с малко, но завинаги“ и преподредихме приоритетите си така, че проблемът с архивите дръпна някъде на по-заден план. Защото, виждате ли, първо трябвало да стабилизираме държавицата си и да решим въпроса със собствеността. По същото време, докато я стабилизирахме, Тодор Вълчев (по предначертания план на прехода) си вършеше работата. Оня срещу Ректората продължи да размахва шмайзера, на страж остана и пловдивският Альоша, „неизвестни извършители“ разфасоваха Надя Дункин, а младият дисидент Иван Костов се закани да съди БСП(к) до дупка за едни 200 млн лева, сякаш не беше чувал, че комунистическата ни държавица е задлъжняла само за една петилетка с повече от 11 милиарда … долара! После ни изритаха с мощен „депесарски шут“ и се оказа, че Желю не бил съвсем наш и победата не била „завинаги“.

 

Струва ми се, че някъде по същото време всички спряха да говорят за архивите на „разградената“ Държавна сигурност. Появи се и набра популярност и сред червените, и сред сините среди, и измести архивите нова формулировка – „разсекретяване на досиетата“! Разбира се, ставаше дума за досиетата на уличените в сътрудничество на структурите на ДС и РУМНО и по-точно на онези досиета, които все още не бяха унищожени и/или изчезнали, на онези „наши бивши другари“ и не-съвсем, които вече не са „наши другари“ и дори напротив. Е, вярно е, че изтече и несъобразена с плановете информация – изгърмяха някои „наши верни другари“ от Синода, изгърмя Сокола /всяко зло за добро/, изгърмя дори Седефчов, но „здравите сили“ вече бяха обяздили „тъпите седерасти“ и от теча нищо не произтече. Дори в известен смисъл – напротив. Но не това е най-важното. Важно е, че беше постигната набелязаната цел! Вече никой не поставяше въпроса за архивите на „бившата“ Държавна сигурност /днес за благозвучие и за да се внуши преход – „Национална сигурност“/. Политическите сблъсъци се ограничиха и съсредоточиха около досиетата. Обърнете внимание, така дори бяха именувани създадените обследващи структури – „Комисии по досиетата“! Не по архивите на ДС, не по архивите на престъпната БКП, а по досиетата. И, забележете, това никому не направи впечатление! Сякаш никой не се досещаше, че въпросните досиета персонифицират поне в половината от случаите жертвите на оня режим, обявен за престъпен /ДВ, бр 37, от 05.05.2000/, прикривайки палачите-престъпници?! Сякаш никой не проумя, че въпросните досиета представляват една нищожна част от информационния масив на архивите, които трябваше да бъдат разсекретени! И за да бъда в крак с времето, днес в навечерието на 24-годишнината от началото на „Прехода“, поставям въпроса:

 

К О Й?

 

Не кой /кои/ осъществиха тази перфидна подмяна! Това е ясно. Важният въпрос е: „КОИ СЕ СЪГЛАСИХА, КОИ ДОПУСНАХА ТОВА?!“

 

Така или иначе, в определени, достатъчно дълги периоди, до гореупоменатите архиви или поне до част от тях достъп имаха не малко сини политици. Безспорен факт е, че последните доста поразровиха тези архиви, при това дори преди още да бъдат официално разсекретени, но някак си избирателно, тясноцелево и, забележете – единствено в частта им „досиета“. Дали причина за този, довел до опошляване на темата подход, беше наивността на сините политици, липсата на опитност или подценяване на проблема? Съмнявам се.

 

Защото според мен, умело поставения капан щракна, а преследваната от режисьорите на прехода цел беше постигната. Ефектът се оказа лавинообразен и многопосочен. От една страна цялата помия се изля върху т.н. „доносници“, с много малки изключения подбрани и посочени от самата уж разформировала се ДС, а истинските мръсници, слухтели, шантажирали, изнудвали, заплашвали, измъчвали, подкупвали … и вербували, не бяха персонифицирани и осветени. И тъй като за извършените престъпления не може да се вменява колективна вина, самата ДС и нейните джелати се оказаха негласно реабилитирани и целите в бяло! От друга страна, оказа се че не „воините“ с хладен ум и смело сърце / на чистите ръце ще се спра по-долу/ са подтиквали нещастниците да доносничат – нищо подобно! Те „гадовете“ сами се натискали да се продават и да киснат ближния! А „воините“ самоотвержено бранели интересите на народа и социалистическата Си родина. Да се чудиш как още не сме издигнали в Правец или в Димитровград /защо не и в София – в „Парка на свободата“/ паметник на чекиста-вербовчик!

 

Най-същественият ефект от щракването на капана беше постигнат в съответствие със заветите на вожда и учителя на световния пролетарият – тов. Ленин! Притъпено беше „революционното съзнание на масите“! Вниманието беше отклонено от опасното за „здравите сили“ направление. И ето днес, почти четвърт век по-късно, продължаваме да се боричкаме и плюем на тема досиета и доносници, но никой не се и сеща да поставя въпроса за архивите на Държавна сигурност – онази, тоталитарната, зловещата, престъпната, уж разформированата, но оневинена, оцеляла, укрепнала /което не те убива те прави по-силен/, преоблечена в новата бяла дрешка на ДАНС и овластена както никога преди!

 

В името на оцеляването беше повдигнато „долното дясно“ ъгълче на мръсната завеса. Открехнати бяха десетина процента от страшната истина, колкото да се изпусне парата, да се забие клюката, да се осигури шоуто /плебсът умира за зрелищност, за сеир/! Колкото да се подмени страшното с резила, с гаврата, с „дъвката“!

 

Важното беше истинските архиви, онези 90 процента да се потопят в тъмнина, в мълчание! Да бъдат изместени някъде в страни, да бъдат забравени!

 

За да може да се пренапише историята, да се внуши на неживелите в ония „светли времена“, че е било общо взето хубаво… Че вярно – имало „некои деформации“, единични случаи и по места, но … макар и да не живеел чак толкова богато, народът бил равен, имало по малко, но за всички, битовата престъпност била почти овладяна /е, тук-там изчезвали я чистачки, я педали на велосипед, я кокошка, ама не се крадяло на едро/, нямало показни убийства /за тези работи си имало Ръжгевки и Газдовци/, всички можели да ходят на морски лагер и най-скъпите вафли били по пет стотинки! С две думи „Господ /разбирай Тато/ все още ходел по земята“! За да повярва плебсът, че нещата не били чак толкова лоши и дори напротив! Че по „байтошово време“ въпреки некои извращения на иначе безупречната партийна линия, нещата вървели аха-аха към социализъм с човешко лице и даже почти към комунизъм! Че Той самият /разбирай бай Тошо/ бил построил две Българии и даже сме били захванали по негово време и трета, ама се пръкна оная гад Горбачов и ни подпали чергата – излъга цялата КПСС /наивната тя!/, начело с вярното й Политбюро, че и КГБ измами, и ГРУ подведе, и продаде всинца ни на американците /разбирай САЩ/ и на световния империализъм за 30 сребърника /разбирай – рубли/. А спотаяващите се до тогава у нас /повече от половин век/ смрадливи „седерасти“ само това и чакаха, и има–няма за година-две, като ни се натресоха с тяхната скапана демокрация, като се емнаха, та ликвидираха всичките ни заводи /разбирай – съсипаха ги и ги продадоха за без пари на … американците и долните империалисти/, унищожиха процъфтяващите ни ТКЗС-та и АПК-та, и всичкото ни земеделие и животновъдство, отровиха ни плодородната земя и продадоха цялото ни черноморие на … познахте – на американците и долните империалисти! И направо ни превърнаха в „колониален придатък“ на … пак познахте!

 

И капанът щракна!

 

Поредният капан на прецизно замисления, перфектно разработен и с малки изключения, ювелирно отигран „преход“!

 

Днес, вече успешно прикрили пълното фиаско на идеология и практика, изконсумирали вината си с мезета, избегнали зловещо надвисналата заплаха от справедливо възмездие, уталожили, канализирали, отвели набраната разрушителна обществена енергия, застрашаваща да ги помете като цунами, овладели на сто процента положението, могат да си позволят от време на време да се връщат на стари и вече „изтъркани“ теми. Да се заиграват с досиетата на „демократите-доносници“, с „некои деформации“ … вече на прехода, с някои лоши „политики“ и практики на отделни палавници от ръководството на вече модерната и евроориентирана БСП, с вътрешнопартийно дисидентство и необходимостта от създаване на ново, автентично по-ляво и дори с дискусии на тема пропусната забрана на БКП и закъсняла лустрация. Защото вече

 

СТРАШНО НЯМА!

 

Никой вече не пита за архивите на БКП и ДС, за скритите в тях тайни за чудовищните престъпления, за които давност и прошка няма! Пък и да се сети някой да попита, ще скочат срещу му и от „ляво“ и от „дясно“, ще го заклеймят като реваншист, като ултрас, като болшевик, като соросоид, като слуга на западния империализъм и дори /о, ужас/ като костовист! А от трибуната на Парламента, с характерната си ехидна усмивчица на селски тарикат, модернолевият председател на ПЕС ще го довърши с квалификацията, че днес вече само ненормалните се интересуват от архиви и други подобни глупости!

 

Е добре! Поемам риска да бъда обявен за ненормален, реваншист, ултрас, соросоид и дори болшевик /костовист не съм/, но гръмогласно заявявам, че отварянето на досиетата на сътрудничилите на ДС не ме задоволява! Настоявам да бъдат разсекретени, огласени и разследвани в пълната им цялост останалите деветдесет процента от архивите на БКП и ДС. Защото съм убеден, че там е „заровено кучето“! Защото съм убеден, че докато това не се направи България ще продължи да живее в условия на посткомунизъм, самоопределяйки се като част от евроазиатския модел на путинова Русия, с всички произтичащи от това гибелни последствия!

 

ЗАЩОТО СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ АКО НАИСТИНА ГО ЖЕЛАЕМ, ИСТИНСКИЯТ ПРЕХОД ПРЕСТОИ!

 

Защото съм убеден, че в тотално размазаната политическа система на България „лявото“ и „дясното“ отдавна са загубили своите смисъл и основание. Защото е крайно време да се разграничим/обединим по единствената разделителна линия „Изток – Запад“ и да проумеем, че за момента и в неопределено бъдеще първостепенната задача е категоричното, безкомпромисно и окончателно отстраняване на рублофилската пета колона и нейните метастази от властта! Тази задача на задачите няма да изпълним, ровейки в досиетата на Петър Берон, Иво Инджев и Борис Димовски. За целта трябва да бъде огласена ИСТИНАТА! Цялата истина за престъпленията срещу родината ни и българската нация, извършени от стогодишната партия и нейната ДС! За тази цел трябва да бъдат разсекретени и щателно изследвани АРХИВИТЕ на БКП и ДС или поне това, което е останало от тях. В обект на обществено достояние трябва да се превърнат всички факти, свързани със събития и личности, обусловили трагичния път на страната ни в последните 70 години, в това число:

 

 • изкуствената македонизация на част от българското население;
 • генезиса, организирането и провеждането на т.н септемврийско въстание, 23-та година;
 • генезиса, организацията, числеността, структурата и дейността на комунистическото партизанско движение;
 • истината за „освобождаването“ ни от съветската армия чрез окупация;
 • политическите убийства след август 1944-та, „Народния съд“, политическите гонения и репресии спрямо т.н. врагове на народа; физическо ликвидиране на българския елит; по тази тема, особено внимание трябва да се обърне на прякото и косвено участие на болшевишките репресивни служби;
 • антикомунистическата партизанска съпротива на горяните – възникване, организация, структура, численост, дейност и смазване;
 • колективизацията в селското стопанство; насилственото изземване, репресивни мерки срещу т.н. кулаци и техните семейства;
 • национализацията и криминалните й флуктуации;
 • организирането на българския ГУЛАГ /актуализиране и прецизиране на „картата с черепите“/; структура, механизми, форми и режим;
 • поръчкови политически убийства – от Боро Зевзека и Сашо Сладура през Георги Марков и Надя Дункин, до Илко Ешкенази и Емил Кюлев;
 • Овладяването на Българската православна църква; репресии; подмяна на нейното ръководство и свещеническия елит; Внедряване на ДС и КГБ в структурите на Св. Синод; Политически контрол върху дейността на Църквата и вероизповеданието;

 

 • дейности на БКП и създадените от нея специализирани структури по „износа на революция“ и „помощи за братски страни и техните борещи се народи“; разходи; действащи лица;
 • безотчетните харчове за обезпечаване благоденствието на Политбюро и цялата партийна върхушка, в т.ч. и на регионалните подразделения; пълно осветяване дейността на УБО; резиденции, почивни станции, ловни резервати, „дворци“ и „палати“;
 • организиране и провеждане на „културната революция“ и „възродителния процес“ в етнически-смесените региони; методи и средства; активно действали лица;
 • организирането на държавно/партийно ниво на контрабандни канали и структури /КИНТЕКС …/ за износ на ембаргово оръжие, наркотици, горива и произведения на изкуството; главни действащи лица; настояща съдба на въпросните структури и фирми; участие на последните във формирането и изграждането на организираната престъпност; активни понастоящем структури под политически контрол;
 • структурата на стокообмена между България и СССР, баланс, ценови и други икономически особености; подробности по износа на уран и други редкоземни елементи; дейността на „Редки метали“, Смолян; истината за дейността на Бухово, Сеславци, Герзовица, Елешница и Раковски и съдбата на техния добив;
 • всички детайли по подготовката на прехода, целящ превръщането на България в 16-та република на СССР; инициатива, партийни и държавни решения, действащи лица;
 • цялата истина относно създаването и организацията на многобройните проруски /“русофилски“/ псевдокултурни, псевдоспортни, параполитически и паравоенни формации под формата на младежки и граждански сдружения в периода 1945-1989 и след 1989 година; противонародна и противодържавна дейност в полза на чужда държава; финансиране; главни действащи лица;
 • планиране на прехода от тоталитаризъм към домарксов капитализъм; пълна яснота относно обективните причини, продиктували необходимостта от смяна на политическата система; задълбочен анализ на икономическата и стопанската обстановка в страната ни в навечерието на прехода – изясняване и огласяване мащабите на разрухата по конкретни отрасли;краткосрочни и дългосрочни директиви и цели; ръководната роля на съветските тайни служби в реализацията на плана „Перестройка“ в условията на българските специфични условия; персонифициране на процеса;
 • Гарантиране запазването на финансово-икономическата власт по време и след прехода в ръцете на определени от БК/с/П и ДС лица, чрез износ на капитали зад граница, в периода 1984 – 1992 година; конкретни събития, уточняване размера на средствата; персонифициране на участието;
 • Подготовка на прехода, в периода 1984 – 1992 година, чрез учредяването на задгранични фирми, закупуване и усвояване/ следващо приватизиране/ на задгранични обекти; изясняване стойността, съдбата и настоящите собственици на въпросните фирми и обекти;
 • Ролята на БНБ и персонално на Директора й Тодор Вълчев в осъществяването на прехода, възникването на първите частни банки и застрахователни компании и последвалия колосален грабеж;
 • Целевото създаване на фасадна опозиция под контрола на БКП и ДС; легендирани дисиденти и „спящи клетки“ – внедряване; сформиране и изграждане началните структури и ръководство на СДС; създаване на етническата партия ДПС, с цел неутрализиране антикомунистическите настроения и поведение на голяма част от етно-религиозно мотивирания електорат; истината за „кръглата маса“, първите „демократични“ избори, първата „демократично избрана“ президентска двойка и „Боянските ливади“;
 • Истината относно ролята на Иван Костов, Иван Пушкаров и Димитър Луджев като министри в червеното „коалиционно“ правителство на Димитър Попов; съображения, мотиви и автор/и/ на решението, дейност на горепосочените лица, резултати и последствия;
 • Приватизация – замисъл, авторство, планиране, организация, осъществяване; истината за РМД; Задълбочен експертен анализ на приватизацията в няколкото /десетина/ национално-значими обекта – избор на кандидати, финансова част , приватизационни и следприватизационни условия, следприватизационен контрол и санкциониране на нарушенията.; алтернативи; щетите понесени от държавата и отговорни лица;
 • истината за правителството на Жан Виденов, организираната хиперинфлация, втория главозамайващ грабеж и „сговорната дружина“, довела до правителството на ОДС; истината за „Иване, кажи си“ и победоносния рейд на Първанов по пътя към президентския престол;

  Предвид огромният обем информация и неотложността на задачата, комисии от рода на „Андреевата“, едва ли биха могли да свършат работа, пък и самият Андреев в новото си амплоа най-вероятно ще се задоволи да „разобличава доносниците“. Очевидно ще бъде необходимо прилагането на нови принципи, нов подход, нов инструментариум. Едно е сигурно – комисии няма да свършат работа. Нищо чудно, предвид изключителната важност и отговорност, дейността да се възложи на специално създадено министерство, работни групи от тясно профилирани експерти към което да работят във всяко отделно направление. Разбира се всичко ще се окаже безсмислен труд и пропиляно време ако разкритията на подобно министерство не бъдат последвани, освен от огласяване и от:

  – изводи и заключения, които да намерят място в истинските учебници по история на България, изчистени от лъжите и идеологемите на комунистическата пропаганда;

  – законови и административни мерки в посока лустрация и превенция спрямо евентуални бъдещи рецидиви.

 

Наясно съм, че много от четящите горното ще оспорят основателността на последните четири-пет точки под претекст, че те засягат събития от съвремието и най-близкото минало, които не са и не биха могли да бъдат част от архивите на вече несъществуващите БКП и ДС. Позволете ми да изразя тук своите сериозни съмнения, относно достоверността на подобен аргумент, особено като се имат предвид политическите събития от последните една-две години. Пък и на какво основание може да се твърди, че БКП /разбирай също така архивите й/ са прекратили своето съществувание, след като днешната БСП празнува своята 120-годишнина и провежда своя 48-ми конгрес?

72 мнения за “СИРЕНЕТО В КАПАНА С ДОСИЕТАТА НИ ИЗЛЕЗЕ СКЪПО”

 1. Абсолютно подкрепям гореизложеното.Да го аправим петиция и да съберем подписи.

 2. Превзетата от себе си България !

  Враговете на българите – политическата клика превзе трайно държавата !
  В историята на българите , няма по престъпна и алчна организирана престъпна група от днешната политическа олигархия .Тази престъпна и некадърна политическа върхушка съсипа де що читаво беше останало на територията !Дори комунистическият режим имаше някакви задръжки и правила , тези нищо не ги спира ……карат направо през просото !
  Голяма бела си взеха българите с тази игра на демокрация вече 25 години !
  Неподготвени самозвани водачи изплували от тъмнината на миналото си , случайно или преднамерено се издигнаха до постове недопустими за ниският им ценз !
  Така например министър председатели , президенти , депутати , не владеещи езици , без нужното образование , години наред , та и до днес са на върхови постове !
  В голямата си част откровени простаци ни управляват !

  Трезво мислещите българи ,вече са убедени ,че държавата на която се именуват не е тяхна !Тук там разпокъсаните патриотични изблици на някои дати(19.02) , далеч не свидетелстват за наличие общност !Такива дати по–скоро служат за изява на развилнели се фашизоиди ! Зовящите се патриоти и националисти са по-скоро смешни , жалки и вредни !

  Ако има допирни точки, между българите –помещаващи се на тази територия , те са от неизбежност и по-скоро на материална основа !
  Поглед върху картата на Света с нанесени брой население , дава представа за малкото петънце земя върху което е разположено малобройното население от българи! Ако слушаш новинарските емисии и политиците ни ще кажеш , че Светът се върти около нас , а то жалки мижитурки , местни кокошкари !
  Токио 36 милиона град , държава сме колкото 1/ 6 от град в страна с над 120 пъти по-голям БВП !Когато излезете от това петънце земя , трябва да говорите английски или друг общоприет разпространен език !Значи патриоти сме , националисти , бабаити сме в малката си кочина , но щом излезем от нея правилата са други и ставаме най-послушните !Голям плач за българите зад граница , голямо пенявене !Трябва да се разбере ,всеки решава къде и как да живее, светът е отворен за способните !

  На металните ограждения пред Парламента,трябва да има предупредителни надписи !
  Внимание пазете се , тук се помещават престъпници , лъжци , крадци , демагози, лакей , предатели с имунитет !Долнопробен, ниско качествен сбиршляк задници , обявил се за елит !

  България днес!
  Престъпно некадърна власт избирана редовно от впечатляващо глупаво ( много глупаво) мнозинство българи ,народ затънал в простотия(много простотия), отразявана от хиеновидни медии, под наблюдението на бездействаща съдебна мафия!

  Причини –предатели , лъжци , мързеливи , крадливи !
  Властваща простотия !
  Глупави !
  Некадърни !

  Предателството е дълбоко вкоренено от игото ! Чорбаджийте, тогава подвластни на поробителя са по върли и от него , за да са добре и да са отгоре , предават !Раята и тя като вижда това и тя предава за да оцелява !Такова поведение се наслоява през годините и не изненадва българите днес , дори когато предават героите и водачите си , не един и двама , а повечето !
  По това време , на запад в новия свят ,се стрелят с пищови за дадена дума !В Европа отдавна се дуелират за честа си , дори в Русия си хвърлят ръкавица, а още по на изток сепуко за честа си правят !Ама тук за чест такова нещо не се е чувало , нападаш го в гръб с повечко бабаит и толкова !
  И днес предателството е навсякъде , а най-видимо е в парламента , вижте правителството – половината от измекяри , вижте медиите – чудо и разцвет !

  Мързелът , лъжата и крадливостта дойде с пълна сила при комунизма и порази всичко !
  При държавна собственост и обща безотговорност , при липса на мотивация , мързелът се настани закономерно сред българите !На него лесно се научихме , но трудно се отучваме !
  Лъжата при комунизма е неотменна част от системата !Говориш едно , мислиш друго , правиш трето , това е начин на поведение при който , за да успокоиш душата си ежедневно се самозалъгваш за да се понасяш !И така повечето то нас са свикнали, та до днес !Затова не можем да правим нещата, заринати от лъжа навсякъде, провалите следват един след друг !Кой ще махне трайно настанилата се лъжа в живота ни , как да стане това ?
  Крадливи , разбира се , безобразно крадливи , с носеща се слава !Иска ли питане ?
  Мързелът , лъжата , комунистическата собственост предразположиха и развиха този порок в българите !
  Преди се крадеше от всички , кокошкарски и колкото позволят !Комунистите не крадяха , те си вземаха колкото поискат ,защото беше тяхно ! След промените те си го завериха и нотариално като тяхно , а на кокошкарите като нас вече от частното не дават , ама от държавното се краде без мярка !

  Завладени от горните четири рефлекса на поведение и в добавка все по-ниската образованост , простотията се настани логично в живота ни !

  Но това до тук не е опасно то се лекува , с просвета , време и целенасочено упорство!

  Но за глупостта,……за нея няма лек !
  Повтарящи се едни и същи грешки всеки път до затъпяване !

  Причината да сме днес така почти в безизходица , отровени от себе си е безкрайната глупост повтаряща се ден след ден !Видимо е от всички , и няма спир и няма спир !
  Това наистина не е за вярване, че се случва , не е нормално поведение , а безумие, само унищожение !

  На предстоящите избори ще го видим отново за пореден път !

  Този наш патент българска глупост ни прави НЕКАДЪРНИ да правим нещата както трябва !

  На въпросът защо днес живеем така , аз си давам отговора – фундаментална глупост която генерира действаща некадърност !

 3. За съжаление обществото ни не е готово или не иска да мине през това чистилище. Твърде много зависимости са натрупани и много малко са готови сами да кажат истината за себе си и зависимостите с които са обвързани.
  Аз лично съм бил член на БКП и комсомолски секретар. Другари по партийна линия са се опитвали да ме накарат да доноснича за мои колеги, но не съм го правил. Когато си върнах партийната книжка в началото на януари 1990, разбрах как партията се отнася с предателите.
  Днес имам успешна професионална кариера, но не в България, благодарения на факта, че бях принуден да се боря и оцелявам без партийната подкрепа.
  Все още мисля, че аз лично нямам моралното право да бъда в политиката, поради простия факт, че аз бях в системата и малко или много се срамувам от мои думи и действия, както и от липсата ми на смелост да застана твърдо срещу тях по онова време.
  Не знам дали не са ми лепнали досие, но почти съм 100% сигурен, че са доносничели за мен и то хора, с които и днес си пия кафето и съм им простил и забравил.
  Проблема не е в какво и как ще разкрием, разследвайки документите, но задължително трябва да го направим, а кога въвлечените в това безумие, ще успеят да изхвърлят от себе си отровата на ДС/БКП.

 4. Г-н Тинков,
  В тази статия сте се опитали да дискутирате една от най страшните первезии на комунистите да прехвърлят свойте изродства върху другите.Върху тези които сме наяснс с техните престъпления и сме се откъснали от тях.Даже сме станали техни опоненти.Те никога няма да простят това. Такава съм аз.Такъв е и г-н Инджев.Талантът му позволява да бъде по забележим от мен.Такива са много хора като нас.Плакала съм за онези хора като бр.Неврокопски когато ги унизиха в Народното събрание,че са подписали документи за да останат живи.Палачите тържествуваха над жертвите.Но не всички са такива Защо П.Берон не продължи да громи комунистите като мен и И.Инджев.Защото се уплаши и реши да им съдействува.Много са такива.Все пак искам да Ви кажа,че човекът ,които направи така че България да бъде независима член на НАТО и ЕС е ИВАН КОСТОВ,Направи го професионално необратимо.Не държеше речи Затова и стана най омразният за комунистите.Той никога не е бил десидент.както Вие твърдити.Това за 200000хил лв беше Г.Марков.Не мога да си обясна защо и десните хора заедно с комунистите го оплюват.Само той направи реални неща за България.Да, можеше и повече но го препънаха.Включително и десно мислещи като Вас.Благодаря на Иво Инджев за куража и таланта.Благодаря на И.Костов за действията кАто ДЪРЖАВНИК.Призовавам българите да не се водят само от лични чувства и интереси. а да мислят за България

 5. П.П
  “Иване кажи си ” какво да каже Иван за вътрешен министър Б.БОНЕВ сътрудничал на руската мафия освен да го изгони.Какво да кажем всички ние за П.Стоянов бившият син президент застанал зад Бареков който пък по неговите думи минал в ляво.Костов ви виновен.Мързи ви да мислите и анализирате.Ако продължаваме да мислим така наистина Русия ни чака

 6. До г-н Инджев-ЛИЧНО
  Г-н Инджев,правилно ли разбрах ,че Едвин Сугарев е зам. председател на съюза на репресираните?Ако да,можете ли да ми помогнете с информация как мога да прочета за баща ми , който е бил 6 месеца в лагера “Росица” заедно с Петър Дертлиев, Москов и други?Баща ми не разговаряше много на тая тема , но аз докато бях в София(и той беше жив) така и не успях да намеря информация или как изобщо да процедирам , а и тогава бях само на 23-24 години, но много ми се иска да видя досието му или архива за този лагер.Надявам се разбирате ,че е важно за мен и ако можете да ме насочите към кого да се обърна ще ви бъда много признателен?email address charlyyacht@yahoo.com.Благодаря Ви и за отлична статия на Едвин Сугарев,колкото до вашето досие като “агент” на ДС,на мен ми е до болка ясно как комунистите омаскаряват всеки неудобен тях,така че не мисля ,че трябва да се срамувате или оправдавате за тази част от живота си,защото много хора са убедени и вярват ,че нямате нищо общо с ДС.

 7. Браво г-н Тинков !!! Право куме, та в очи !!!

  Вие сте формулирал и изложил каква трябва да бъде БАЗАТА, ЕСЕНЦИЯТА на една ПРОГРАМА НА ОПОЗИЦИОНАТА ДЕСНИЦА в БГ. Всичко което се съдържа в настоящите програмни документи на десните партии е само надстройката, фасадата, козметиката.
  ИСТИНСКАТА, ЕФЕКТИВНАТА ЛУСТРАЦИЯ трябва да започне точно така.
  България трябва да се измие и очисти от тази кал наслагвана през последните 70 години от комунистическото върху тялото ѝ и от мръсотията нагнетена в душата ѝ и само после да облече новите си дрехи и само така ще може да върви напред и заеме достойно уважително място в Европейския дом.

 8. Свидетелство за бутафорната ни демокрация е пълното запазване на МВР във вида и функциите от Соца.
  Именно МВР в една нормална Бг, член на ЕС и НАТО, можеше да е мотор на деболшевизацията. Ама къде ти при тая ратайска селяния и крадливост, която разбира Свободата, като липса на криминално преследване.
  Така харесват и Крим.

 9. “Абсолютно подкрепям гореизложеното.Да го направим петиция и да съберем подписи.

  Posted by Дари | март 31, 2014, 10:21 ”
  Това е разумно. Подкрепям го и аз.

  Петицията за г-н Иво Инджев не остана без следа. Да направим и тази!
  Успех!

 10. Напълно поддържам написаното от гопожа D.Savova.Браво!

 11. Авторът не е прав,че се разкриват само т.нар.досиета.Според Чл.1 на Закона:Чл. 1. (1) Този закон урежда реда за достъп, разкриване, използване и съхраняване на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия, включително и на техните предшественици и правоприемници, за периода от 9 септември 1944 г. до 16 юли 1991 г.
  (2) Обявяването на принадлежност на български граждани, заемащи публични длъжности или извършващи публични дейности, към органите по ал. 1 се извършва при условията и по реда на този закон.
  (3) За прилагането на този закон се създава централизиран архив на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия.
  (4) Документите на Държавна сигурност включват и:
  1. документите на Вътрешни войски и на Разузнавателния отдел на Гранични войски, създадени в периода от 9 септември 1944 г. до 16 юли 1991 г.;
  2. следствените дела, водени от Държавна сигурност, и съдебните дела, по които в резултат на дейността на Държавна сигурност или разузнавателните служби на Българската народна армия са произнесени присъди.

  Достъпът до архивите е отворен,напр.г-н Антон Тодоров периодично вади (макар и избирателно)материали за различни личности.
  Освен това комисията е публикувала и продължава да публикува обработени документи от архивите: Описи на документи:

  Тук ще видите описите на документи в Централизирания архив на Комисията от служебния и партийния архив на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

  Рубриката ще се попълва с информация до въвеждането на описите на всички документи, намиращи се в Централизирания архив на Комисията.

  Описи, предоставени от МВР, преди влизането на ЗДРДОПБГДСРСБНА в сила

  ДОКУМЕНТИ ОТ МВР

  ДОКУМЕНТИ ОТ ОД НА МВР

  ДОКУМЕНТИ ОТ НРС

  ДОКУМЕНТИ ОТ СЛУЖБА “ВОЕННА ИНФОРМАЦИЯ”

  ДОКУМЕНТИ ОТ НСлС

  ДОКУМЕНТИ ОТ НСО

  ДОКУМЕНТИ ОТ СЛУЖБА “СИГУРНОСТ – ВП И ВКР”

  Действителната опасност е да не закрият Комисията и да затворят достъпа до информацията!

 12. Умно написано,изцяло направен отличен анализ на прехода!Напълно го подкрепям,само че се питам с кого ще бъдат извършени всички тези мерки?Има ли още читави хора в тази държава?

 13. Bravo gospoda Tinkov i Indjev, chudesna ideja!
  De da mojeshe i Reformatorskijat Blok da zastane zad tova. Ne vjarvam njakoja druga politichestka sila da ima interes ot takiva razkritija.
  Naj-vajnoto e da se populjarizira sred naroda – petizija s podpiska e naj-dobre, no njakoj trjabva i da e politicheskijat rupor na idejata.

 14. DNES OT 17 DO 20 4ASA V KLUBA NA DSB UL.IVAN VAZOV SE SABIRAT PODPISI ZA REGISTRACIA ZA IZBORITE NA REF.BLOK.KOITO ISKA DA ZAPOVIADA

 15. Абсолютно!Подкрепа за написаното,а между другото нещо за мръсната роля на синдикатите в периода 1989-20014?

 16. А може би пътят до архивите минава през Майдана?
  Очевидно ЕС не го вълнуват подобни сериозни проблеми тук, поне докато няма жертви от снайперисти.
  И въпроса е КОЙ?
  Не кой е правил престъпленята а КОЙ ще ги покаже такива каквито са.

 17. Подкрепям напълно! И поздравления за D.Savova!

 18. Pozdravlenya za tozi analiz na prehoda ,no koya politicheska sila bi se angajirala s tiya merki hubavo bi bilo da se sluchi .

 19. Браво! Много силно написано и право в целта или по-точно в раната.Раната, защото истината у нас никога не излезе, всичко се замаза и покри в услуга на техните интереси.Най-строго пазената тайна в Бг са архивите на ДС
  “ЗАЩОТО СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ АКО НАИСТИНА ГО ЖЕЛАЕМ, ИСТИНСКИЯТ ПРЕХОД ПРЕСТОИ!”
  Разбира се ,че го желаем, искали сме го и преди 24г, не знам,обаче кой ще го осъществи и кога. Може би звучи много песимистично, но лично аз не виждам в момента кой, а сигурно няма да доживеем и това кога!

 20. Очевидно, г-н Тинков е обмислял внимателно своте предложения.
  Вероятно, съзнателно е пропуснал организационните подробности по техническото осъществяване на предложенията си.
  Ще бъда безкрайно благодарен, ако разкрие тези организационни подробности.
  Лично мен ме смущават само две точки:
  1. “..дейността да се възложи на специално създадено министерство, работни групи от тясно профилирани експерти към което да работят във всяко отделно направление…”
  Мои въпроси:
  – Нали знаете с какъв акт се създава министерство? – с правителствено предложение пред парламент и одобряването на туй правителствено предложение от същия този парламент!
  – Нали знаете кой назначава експертите в кое и да е министерство? – министърът на това министерство!

  2. “..всичко ще се окаже безсмислен труд и пропиляно време ако разкритията на подобно министерство не бъдат последвани, освен от огласяване и от:

  – изводи и заключения, които да намерят място в истинските учебници по история на България, изчистени от лъжите и идеологемите на комунистическата пропаганда;..”

  Мой коментар:
  Нали знаете кой създава учебниците и кой ги одобрява?

 21. До Д. САВОВА:
  Приемам критичното Ви мнение, но моля Ви, не ми вменявайте неприсъщи “грехове”! Никого не съм “оплюл” и не си позволявам да мразя и съдя никого, дори и комунягите. Ненавиждам комунизма като вредна и обществено-опасна идеология/религия.
  Стремя се да бъда (доколкото ми е възможно) обективен в преценките си и да търся истината, без да се поддавам „лични чувства”.
  Не знам какъв смисъл влагате в понятието „дисидент”, но според общоприетото схващане Ив. Костов отговаря на съдържанието на тази категория. Това, че не съм влюбен в Костов не ми пречи да определям управлението му като най-успешното от 1944 насам, но моля Ви – не това е темата на есето ми.

 22. Чудесна статия, но уви, безпредметна. Тя се оприра на презумпцията, че на българите се предлага избирателно информация (доситетата) и ако им се предостави пълната информация (архиви на ДС, БКП,МВР и т.н. и т.н.) те ще прогледнат най-накрая и ще отвеят комунистите. На хората отдавна е ясно за какво става дума и достатъчно информация изтече по всички точки, които е изброил авторът, но просто комунистите победиха преди още битката да е започнала или по-точно тя дори не се състоя, тъй като огромната част от населението е тотално дегенерирала от времето на комунизма и е естествена база на мафията, а останалата част (с много малки изключения) просто я е страх да се опълчи на изродите. Отчетете и факта, че чрез емиграцията комунистите избутаха висичко качествено, което можеше да им е конкуренция поне в икономическата сфера. За каква лустрация говорите? Мокри сънища, както се казва. Нали за целта трябва първо тотално да ги свалите от власт за да тръгнете да ги лустрирате. Изгледите за това са нулеви. Ами това са като дрънканиците на Желев, че е трябвало да забрани БСП навремето. Как ще ги забраниш бе нещастник, след като те биха на изборите и те направиха президент по тяхна милост? Как ще ги лустрирате сега след като те и техните метастази пак ще спечелят изборите? Ако изборите са сега и РБ не влезе в парламента, всички влезли партии ще са производни на това което наричаме червена мафия. Те и РБ са едни анти-комунисти…

 23. Напълно подкрепям, поздравления към Тинков.И аз събирам материали по темата, за това напълно споделям опасението, че целта на БСП е замазването на всички следи от престъпния режим, който преименуваните комунисти нито веднъж не осъдиха и не се разграничиха от него.Трябва да търсим взаимодействие с хора като Андрей Ковачев и други депутати, за да искаме създаването на национален институт за изучаване на комунизма и неговото отражение в съдбата на българите и на държавата. Комисията, например, за досиетата и други подобни държавни институции могат да се преобразуват в един такъв толкова необходим национален институт, каквито създадоха другите източноевропейски страни. Колкото повече хора мислим и споделяме по тази изключително важна тема за нашата нация като част от европейската цивилизация, толкова по-голяма надежда имаме за успех.
  Да бъдем еднопосочни и единни в разкриване на истинската роля на БКП-БСП преди и след началото на прехода!

 24. @D.SAVOVA
  Адмираций към коментара Ви!! Напълно съм съгласен и подкрепям казаното от Вас, по отношение на истинският демократ и голем държавник Иван Костов!!! А това е самата истина и жалкото е, че малцина са българите, които я разбират. Ако беше обратното, сега страната ни щеше да бъде сред проспериращите страни в ЕС и в света.

 25. А по отношение на агентите (т.н. доносници) и техните вербовчици г-н Тинков, Вие сте напълно прав.
  Разбира се, че много от агентите доброволно и с желание са приели тази рола по различни причини, но мнозина от тях са жертви по принуда. И това може да се разбере по отношението към тях в сегашно време. Истинските доносници и в момента са на високи държавни постове и общественно положение (президенти, министри, депутати, лидери на партии и какви ли още не) и се радват на обществено “уважание и почит”, а жертвите (също техни “колеги”) са подложени на постоянни атаки, унижения и заклеймявани (какъвто е случая с Иво Инджев, Коритаров, Б.Димовски, братя Неврокопски и др.), а техните вербовчици се представят, като герой на нашето време (ментори, анализатори, коментатори, а дори и съдници на жертвите). Дори и нещо повоче, моето лично мнение е, че мнозина от тях и в момента “дърпат конците” на активните мероприятия и конспиративни аекций в управлението и извън него.

 26. Напълно споделяма написаното от г-н Тинков и подкрепям подобна петиция, макар и да съм убеден че, е напълно неосъществима, но както се казва: по-добре куче което лае но не хапе, отколкото никакъв помияр“ От дълги години мен също ме изненадва „Вторачването„ в т.н. доносници на ДС, а не в служителите и функционерите на ДС които са ги вербували и които все още работят в структирите и вече на висши ръководни постове на МВР, ДАНС и т.н. За да се стигне до сформирането на нарочно министерство, както казва г-н Тинков, което да се занимава с проблема и последващата лустрация каквато направиха в Чехия и Германия, на България е необходима революция“ Но както вече се видя, комунистите-болшевики наследници на КГБ и ДС се научиха да овладяват и този процес, пример: протестите от февруари 2013г. и не толкова протестите от юни същата година, просто се научиха да отвеждат, както се казва, парата във свирката, а не в предвижване на локомотива. Според мен, колкото и песиместично да звучи, бъдещето на българските граждани е възможно единствено в чужбина, тази територия е обречена да бъде Руска провинция. Особено напоследък има много, не само политически , но и икономически индикации за това.

 27. Всичко това е хубаво, г-н Тинков, като идея, като фактология. Поздравления и за коментарите на участниците. Предлагам само да се замислим над едно “дребно” нещо, от което зависи успеха на това дело и всички страстно желаем да се случи. Парите, приятели, откъде ще дойдат парите (и то многото пари) за реализацията на проекта? Тези, срещу които днес сме застанали, не се посвениха в началото на прехода да си признаят, че са сменили политическата си мощ преди 10-ти ноември с икономическа след него. А през целия период до днес доказват как могат я прилагат в политическото инженерство. Те добре знаят, че населението се поддава на манипулации чрез средствата за информация, чрез социологическите изследвания, чрез микрофоните, на този, който има средствата да обикаля страната, чрез икономическият натиск върху трудещите се във всички сфери. Нима някой се съмнява как стана така, че в проучванията “България без цензура” се сочи, като четвърта политическа сила?! Когато бяха попитани (на среща с граждани) РБ, защо нямат по-голямо медийно присъствие, защо думите им не могат да стигнат до по-голямо количество българи, Радан Кънев отговори: Правим каквото можем, стараем се да участваме в медиите, но толкова са ни средствата за това. Плаче ми се, като виждам в днешно време колко хора се събират в подкрепа на демократични каузи (включително и по инициативи на нашият любезен домакин). В същото време “паричковците” без проблеми си спретват протести срещу шистовия газ, многобройни митинги, подписки и т.н. Няма да развивам лекция на тема “Парите и успехът в политиката”. Разбрахте ме, нали?

 28. Г-н Тинков, моите поздравления за честната Ви и радикална антикомунистическа позиция!
  В този труден за нас, заедно със Запада, момент на руско-постсъветси “подем” е ударил часът за антикомунистическа радикализация и отпор.

 29. Какво да каже Костов?!? Петърчо трябва да си казва за всеки ден, след като престана да бъде президент!!Годините показаха къде са и КОИ са всички, които Иван нарита! От Бонев та до Бисеров…
  Аман от Един Другарев-ци в тази държава!

 30. @SAvova Костов се превърна в най-мразения политик за много българи, защото едиснтвен имаше шанса да дръпне спусъка и да приключи с комунистическата хидра, която тотално се беше провалила при Виденов и побеснелият народ я беше приклещил в ъгъла. Костов и СДС имаха цялата власт – законодателна, изпълнителна, прокурор и президент да го направят. БСП беше ПЪЛНО КАПО. Костов не ги пипна и едва сега стана известно това, което винаги съм подозирал – на срещите на Копитото той се е разбрал с комунягите да не ги закача срещу безпроблемно предаване на властта. Друг такъв шанс няма да има. Българите никога няма на собствен ход да свалят комунистите – това стана ясно още на първите избори. Един шанс имаше комунистите да се самоскалпират и Костов го пропусна.

 31. Уважаеми г-н Тинков, моите почитания за искреното и емоционално изложено виждане! Наистина сте повлиян от “брилянтното” есе на неуважавания от мен Едвин Сугарев.

  Съжалявам, но Quest е написал в десетина реда истината такава, каквато малко хора искат да чуят. Грозна, без емоция и без поезия!
  Докато се правим на експерти и идивидуалисти, Онези, за които пишете Вие г-н Тинков и в “брилянтните” си есета неуважаемият Едвин Сугарев, да пак Те ще ни издърпат ПАК килимчето под краката. Не вярвате? И пак оня (дето там с Балкан…) ли ще ни е виновен или този път Радан?

  P.S. Не оставяйте без внимание и написаното “отрезвително” от Христо Бойчев, цитат: Няма да развивам лекция на тема “Парите и успехът в политиката”. Разбрахте ме, нали?

 32. Както всичко написано от г-н Тинков, и тази статия е дълбоко премислена, логически подредена, емоционално премерена. Изчита се на един дъх, като възприятията ни се люшкат между еуфорията и благородната интелектуална завист. Неизбежно си спомням за брилянтните разсъждения и обосновки на автора за безсмислието на референдума за АЕЦ Белене в предишна негова статия. И все пак защо накрая оставаме с чувство “на пясък в устата”, илюстрирано в коментара на ОГНЯН ГЕОРГИЕВ. Дали защото не е смесено желаното с невъзможното, там, където се прокрадва усещането за обреченост? Дали целите са непостижими, утопични или малодушието ни е голямо? Обезмисля ли се единствената ни победа като членството в ЕС и НАТО от пораженията на медииния фронт? Накрая, различните ни оценки за личности и събития (напр. И Костов) предимство ли са или недостатък?

 33. Браво за куража на г-н Тинков да изнесе всичко това на яве. Всички знаем, че това е така, даже има хора, които знаят много по-вече, но са изключително мълчаливи. Защо? Защото се страхуват. Те знаят организаторите на тази злокобна система на доноси, подозрения, лъжи, проведена в България още от началото от шефа на всички кадровици Мирчо Спасов, според инструкциите от Кремъл. Ще кажете, че е смешно да се страхуват. Погледнете МОЧА в центъра на София, Альоша на тепето в Пловдив и още десетки навсякъде. Няма никакви доводи да съществуват в едно държава члена на ЕС, след като няма КПСС, който заповяда да бъдат направени, няма Съветски съюз и армия, няма БКП, или пък история, когато тези войници да са се били на Българска територия или за български интереси. Да се смятат Руски е изключено, защото по това време Русия не беше самостоятелна държава, а фактически само административна територия от СССР. Да се смятат за изкуство ,когато са явна пропаганда и реклама, за една отречена система е глупаво. Да се смятат принос към Втората война е изключено, когато за стохилядната българска армия, която се би истински от 2 септември 1944 г. до победата в Австрия 9 май 1945 г. и понесе много жертви, няма не само паметници, но даже съответното отбелязване в много исторически публикация у нас и в чужбина. Тези “жалони на окупатора” стоят не защото хленчат за тях бабички или бивши генерали, или ще уплашат някого с своето оръжие. Те съществуват само поради страхът да бъдат махнати. Защото те са символ на тези, които имат властта в България. Ако паметниците ги няма, значи, че преродената и пребоядисана група на БКП няма вече власт и тази сламена постройка се е срутила. Този страх ги пази и този страх кара хиляди да гласуват за тези, които уж са отречена или пребоядисана група, но държат истински властта в ръцете си.

 34. Г-н Тинков,
  извинявам се ако съм Ви засегнала лично.Чета с удоволствие Вашите коментари и намирам ,че сте почтен човек и демократ по възгледи.Дразня се когато се открива неприателски огън по лидерите в дясно.Те имат нужда от нашата подкрепа въпреки че не винаги са съвършени.Но какво да се прави .Това е положението.Останахме много малко.За това допринесоха и манипулаторите като Е.Сугарев на когото Вие се позовахте във Вашето есе.Те ту застават зад СДС,ту зад Б.Б.,но никога не подкрепят ДСБ.Сега разбирам,че е оглавил страдалците от съюза на Репресираните.Аз не съм от фамилия изселвана и лежали по лагери и затвори.Той също не е.Потомците на тези фамилии днес гласуват за ДСБ.Познавам десетки от тях.Зящо той ги игнорира.Не защото служи на комунистите ,а защото има силно его и е завистлив,но за съжаление няма качествата на лидер.Корените на моят род са от Трънско.От там са корените на неговата съпруга.Мойте братовчеди по бащина линия са нейни по майчина.Г-н Тинков всичко това което сте написали в основни линии е вярно ,но има и нова ситуация.Преставяте ли си в нов парламент подобен на този гласуват за излизане от НАТО и ЕС.Протести няма да помогнат.Първо ще дойдят без опознавателни знаци.Пиесата я гледаме.Гледали са я и земедеците и социалдемократите,които през 1944 г са легитимирали комунистите в Отеч. фронт ,За благодарност комунистите после са им резнали главите под благосклонният поглед на Червената армия.ЕТО ЗА ТОВА СА МОЙТЕ СТРАХОВЕ.А иначе аз обичам само мойто семейство.

 35. @ ALAN:
  Мислите ли, че осигуряването на “отворен достъп”, “ваденето на материали /макар и избирателно/ за отделни личности” и публикуването на “описи на документи” ще свърши работа и ще изчерпи темата?
  Позволявам си да смятам,че не. Според мен дейността се осмисля единствено след популяризиране /превръщане на съществена част от архивите в обществено достояние/ и адекватно следващо санкциониране.
  Ще Ви дам един-единствен пример:
  В периода 1987 – 1989, след предприети сделки на тогавашното министерство на химическата промишленост, България стана собственик на три плантации от хевея /източник на суровината за производство на естествен каучук/, ведно с прилежащата им производствена инфраструктура. Нещата напреднаха дори дотам, че година по-късно у нас бяха получени първите пилотни доставки.
  Направете справка, каква е вероятната стойност на подобни плантации.По онова време те бяха държавна собственост. Интересно, чия собственост са в момента?

 36. Личното отношение към Костов е въпрос на лична преценка. Общественият му принос–безспорен, най-малкото в контескта на събитията на североизток. Жалкото е, че подобни забележки се правят под формата на лъжи –“съдене до дупка” и то в толкова съдържателни и задълбочени анализи.

 37. Благодаря Ви,QEST.Подкрепям Ви.Mного верно, точно и немногословно казано.Аз мисля, че през 1989г Стратезите на тн Преход заложиха голям капан на наивниците/идеалистите/и недопуснаха разместване на пластовете .

 38. Костовист пише. Отново и отнови нападки срещу най-добрия български политик. Какво да каже човек повече, всеки път едни и същи спорове с нулев резултат. Ситуацията е пределно ясна – никакви досиета нямат значение вече, нито пък нормална партия ще дойде на власт. Свиквайте.

 39. QUEST
  Комунистите никога не са били капо и никога няма да бъдат.В България за съжаление те са господарите.Няма такъв решителен българин който може да се справи с комунистическата мърсотия.Те са били и ще бъдат поддържани от медии,личности,интелекти.Не напоследно и парите са в тях.Много преди 10 ноември 1989 г.Мога да напиша трактат за износа на капитали преди тази дата.Всяко бълг.предприятие беше износител чрез съвместни фирми от други страни.Но все пак България член на НАТО и ЕС НЕ СЪМ МОГЛА ДА МЕЧТАЯ ЗА ТОВА.ТОВА НАДМИНА МОИТЕ МЕЧТИ.Дано успеем да го опазим

 40. Г-н, Тинков неудобно ми е от годините си аз да Ви припомням, че думите на П. Стоянов бяха “Иване, кажи ИМ. Те ще те разберат”. Това, че дори и самият П. Стоянов, понастоящем пристанал на Цветан Василев, се отмата от казаното не означава, че няма записи. Удобно на пропагандата за громене на Иван Костов тези думи са прокникнали в съзнанието и на десните. Колко жалко! Иван Костов е и ще пстане единственият ни министър председател с чест, морал и принципи!

 41. QUEST, напълно подкрепям казаното. Истината преди всичко, истината ни прави свободни /поне духом/. Целият ни живот премина в лъжа, лъжата ни задушава, не искам да дишам лъжа. Благодаря и нека Господ ни пази.

 42. Категорично се обявявам срещу опита на някои от коментиращите да изопачат засегнатата от мен тема, превръщайки я в повод за оценки и “присъди” над личността Иван Костов! Не такава беше целта на споделените от моя страна разсъждения.
  Смятам, че непрекъснатото свеждане на всеки принципен спор до “любимата тема за злодея/великия Иван Костов” е непродуктивен израз на примитивност, недобронамереност
  или влюбчива мнителност, наливащо и в трите случая “вода в червената мелница.
  По моя преценка политикът Иван Костов е интелигентна, ерудирана и диалогична личност,изповядваща консервативна политическа ориентация, доказал своите безспорни качества като най-успешния премиер-министър на България в последния половин век.
  Този факт не ми отнема правото да изпитвам съмнения относно правилността на някои, предприети под негово ръководство конкретни стъпки. В противен случай бих изпаднал в позицията: “Аз знам, аз вярвам, че си права…”
  На АЛЕКО, Христо Бойчев, QUEST и KIROV, бих искал да припомня, че в периода 1997 – 2001 ОДС разполагаше с мнозинство в парламента, с правителство, респ. с неограничената /?/ възможност да “създава министерства”, да “назначава експерти”, да “напише нови учебници”/да не забравяме важността на преподавателското тяло/, законово и на практика да срине комунистическата пропаганда /история, символика, СМИ/,”тихо” да подмени съществуващата и до днес МИЛИЦИЯ с два-три блиц-випуска от школа с преподаватели от натовските съюзници, “тихо” да подмени основния контингент в амбасадите ни и т. н.
  Уважаеми, господин Бойчев, по същото време по силите на ОДС беше да преодолее факторът “пари за успех в политиката” Въпрос на приоритети, а може-би и на още нещо.
  И накрая – госпожо, SAVOVA, успокойте се. Не съм засегнат. Няма място за лични нападки и обиди. Съмишленици сме. Просто трябва да свикнем да анализираме грешките и пропуските си и да се учим от тях, за да не “настъпваме мотиката многократно”. А опасенията Ви, относно обратимост на геополитическите процеси, не споделям. Путинизмът /в т.ч. българската путинофилия/ нямат бъдеще.

 43. До QUEST и Живко Боев !
  Моето мнение , е че ние през последните 25 години , просто не сме имали истински ВОДАЧ !Те по скоро изплуваха от брауновото движение ,поради липса на други !
  Костов ли ? Кадърен човек , учещ се на ход , почтен , но …. с недостатъчни качества за такъв преход и то с население от българи !
  И преходът ни и цялата ни работа все същата , българска, каквато си я знаем откакто сме живи !

 44. Това е самата истина , а пазачите / русофили , колоната – номер 5 …т.н. / в името на червеното съкровище са готови на всичко , само се видоизменят… . Стремежа за мързелив живот , до какво ли не ги води , но в България ,,почва ”плодородна , дано да поникне и доброто……!

 45. Много разумни предложения!
  Но едва ли има каквато и да е воля от “управленците” на България, които да се заемат с тези задачи!

 46. Господин Тинков, цитирам ви:

  “На АЛЕКО, Христо Бойчев, QUEST и KIROV, бих искал да припомня, че в периода 1997 – 2001 ОДС разполагаше с мнозинство в парламента, с правителство, респ. с неограничената /?/ възможност да “създава министерства”, да “назначава експерти”, да “напише нови учебници”/да не забравяме важността на преподавателското тяло/, законово и на практика да срине комунистическата пропаганда /история, символика, СМИ/,”тихо” да подмени съществуващата и до днес МИЛИЦИЯ с два-три блиц-випуска от школа с преподаватели от натовските съюзници, “тихо” да подмени основния контингент в амбасадите ни и т. н.”

  Това, което сте написал е правилно, но сложете ръка на сърцето и признайте, възможно ли беше да поемеш една банкрутирала страна и за 4 години да изпълниш всичко това? Кой можеше да бъде “Безгрешният” и с достатъчно опит, за да постигне това, за само 4 години? Просто, липсваше решаващият втори мандат на ОДС. Липсваше опита и подкрепата срещу изключително добре замисленият ход на ДС/Москва, ходът с Царя! Последиците са ясни, та до днес. Ако продължаваме да се правим на обидени, защото през тези четири години не ни е управлявал Бог, ще си сърбаме попарата и в необозримо бъдеще, е ще ни остане утехата, да си четем “блестящите” есета на безгрешните.

 47. Не се заяждам, но в полза на обективното мнение искам да припомня, че да, ОДС имаше цялата власт в периода 97-2001 година, но пое държава фалирала за втори път в рамките на седем години. Кое по напред да свърши И. Костов, та тойе икономист , а не магьосник. И докато не разберем, че спора е точно до това какво направи Костов и екипа му (да не се разбира РБ, той не може да направи частица от това)и всички останали ще си седим в тинята.

 48. Предложенията на г. Тинков са брилянтни, но са утопични и ако целта им е само да се пренапише историята на България, просто парата отива в свирката.
  Защо са утопични? Ами затова, че в тези 24 години управление на комунистите / с малки изключения/, всичко компрометиращо е унищожено, скрито, покрито. Къде се съхраняват документи на престъпната партия толкова време? Това не са ведомости за заплати, за да се съхраняват 50 години. Още повече кокументи за партизански банди, за фирми по Африка и не знам си къде. Как ще се съберат и систематизират тези документи? Кой ще ги даде. Работата е опечена навреме.
  Да разсъждаваме по-прагматично. Какво може да се направи сега, понастоящем?:
  1. Подписка за референдум за закриване на престъпната БКП скрила се зад името БСП;
  2. Закриване на противоконституционната партия ДПС.
  3. Национализация на незаконно придобитите богатства на новобагаташите.
  4. Нова конституция.
  Как ще се постигне това – чрез избори или на Майдана.
  Ако има мъже в тази държава, да илязат пред строя и да кажат, че са готови да водят народа до победа. Обсолютно погрешно е да няма водачи.Нужни са силни хора, с вяра и увереност в победата. Народът ще тръгне с тях. Трябват ни ИМЕНА. Стига робство на неграмотността, алчността, човекомразието, наглостта интересчийството.

 49. Г- н Тинков, няма ли да се организират антикомунистите и да започнат истинска борба срещу комунистите.
  И една препоръка- не се подвеждайте по комунистическата пропаганда за “леви” и “десни”. Има комунисти и антикомунисти.
  Не бива да приравнявате Владимир Береану с истинските антикомунисти и жертвите на комунизма.

 50. Специално за МАРИАНА и KIROV, очевидно се налага да повторя:

  Категорично се обявявам срещу опита на някои от коментиращите да изопачат засегнатата от мен тема, превръщайки я в повод за оценки и “присъди” над личността Иван Костов! Не такава беше целта на споделените от моя страна разсъждения.
  Смятам, че непрекъснатото свеждане на всеки принципен спор до “любимата тема за злодея/великия Иван Костов” е непродуктивен израз на примитивност, недобронамереност
  или влюбчива мнителност, наливащо и в трите случая “вода в червената мелница”.
  По моя преценка политикът Иван Костов е интелигентна, ерудирана и диалогична личност,изповядваща консервативна политическа ориентация, доказал своите безспорни качества като най-успешния премиер-министър на България в последния половин век.

 51. Уважаеми господин Тинков (за мен сте един от водещите коментатори в този блог), ще си позволя едно уточнение. Моят въпрос се отнася за днес, за сега! Периодът 1997-2001 г. отдавна отмина. Това е дълга тема, а и не е нужно да повтарям коментара на KIROV и МАРИНА. Ще можем ли да приемем съвместна констатация, че ако правителството на ОДС имаше възможност за втори пореден мандат, повечето от нещата, които посочвате, щяха да бъдат изпълнени? Но нека се съсредоточим на това, което ни предлага днешния ден и това, което можем да направим в бъдеще за такива проекти, като вашия!

 52. Г-н Тинков, този повторен от вас коментар ме зарадва с позицията си и с прецизността си. В България вероятно има не повече от 20-30 индивида, които споделят вашето справедливо/ критично/ нефанатично отношение към политика Иван Костов.

 53. Христо Бойчев | април 1, 2014, 20:59
  Аз схванах това есе като програма за бъдещо действие. И затова се намесих.
  Според мен, точките от Проекта на г-н Тинков могат да бъдат предмет за изследване от различни талантливи и упорити изследователи. Примери са господата Христо Христов и Иво Инджев. Техните книги са задълбочени и едновременно с това четими.
  Да! Става бавно и с малка аудитория. Но друго в обозримо бъдеще не виждам.

 54. Уважаеми г-н Тинков,сайтът на г-н Иво Инждев е дълбоко антикомунистически,за което допринасят и много от неговите читатели,вкючително и Вие.Но ни е сме лесни.
  Ако Иван Костов е истински антикомунист,първия му жест към народа и морала трябваше да бъде разрушаването на паметниците на съветските агресори.Съветската армия е първия и оснвоен фактор за комунизирането на България.А първия и основен фактор за декомунизирането й трябваше да бъде ликвидиране на тези символи на комунизацията.
  Вие ако бяхте на негово място,щяхте ли да оставите тези паметници както той ги остави. Ако заставате на негови позиции,антикомунизмът Ви е под съмнение.
  Това премахване на паметниците щеше да бъде многозначително и следващите избори щяхме да спечелим още по-убедително,а не да ги губим.

 55. кЪМ АНТИКОМУНИСТ
  Пъво напишете Вие какво направихте за ликвидиране на комунизма и неговите знаци.За Иво Инджев знаем.За Иван Костов също. Аз при всяка протесна акция срещу МОЧА съм там.А Вие?Познамам много антикомунисти който се скатават и само мърморят.Не сте от тях нали?

 56. За да стане по ясна картината с досиетата , трябва да се четат не само текстовете от доносите, но и имената на адресатите /тези “достойни” офицери – пазители на интересите на България/ и техите резолюции с поставянето на нови задачи на “своите” хора.
  Иначе ще слушаме Митьо Гестапото да ни поучава на морал в ново време.

 57. Г- жа Савова не визирам нито г- н Инджев нито Г-н Тинков дали са направили нещо за разрушаването на тези паметници- те са много. Те двамата не са имали власт да ги разрушат, както и ние с Вас. Но ако вземем властта лично ние ще ги разрушим.
  В Българие истинските антикомунисти има смисъл да гласуват само за партии и личности , чиято първа работа е да разрушат тези гнезда на унижението и антибългарщината.
  Сега е уместно да се мобилизират антикомунистите и когато дойде време за гласуване единствено условие да дадем гласовете си е това-Долу комунизма и комунистическите сурогати

 58. KAM ANTIKOMUNIST
  PRAV STE.AZ SAM NE PO MALKO ANTIKOMUNIST OT VAS.nO TOVA NE E DOSTAIA4NO DA BADEM DOBRI UPRAVLENCI.ISKAT SE MNOGO POVE4E NECHTA.AZ NE SAM 4LEN NA DSB.SIPANTISANT SAM.NO VINAGI PRISASTVUVAM NA TIAHNI FORUMI I SE ISKAZVAM.HORATA ME POZNAVOT A I AS TIAH.VINAGI GLASUVAM NA IZBORI.PREDI ZA SDS A SEGA ZA DSB.MISLIA 4E TOVA E PRAVILNOTO.BIH ISKALA PO RADIKALNI DEISTVIA NO….TOVA E POLOGENIET

 59. Г-жа Савова , има ли някакъв шанс да монтирате на компа си кирилица, както са го направили 99% от читателите на сайта. Ако Вие самата не можете, може да се обърнете за помощ. Бъдете сигурна, че ще се намери някой добър човек и ще Ви помогне.

  Да се гласува за СДС и ДСБ е равнозначно да се гласува за комунистическата партия.Това го разбрах много късно. Бил съм наивник до побъркване. Имах близък, който работеше в СДС – централата. Не се беше минала половин година и една вечер се събираме в квартала на събрание и много хора повдигаме въпроса за паметниците на болшевиките , досиетата и откраднатите пари на хората от комунистите. Той отговаря , че нещата се подготвят, но пролича някаква неубеденост. След събранието ме хваща под ръка и тръгваме към трамвайната спирка. Каза ми такива неща, че едва се стърпях да не го напсувам. Казва-нищо не чакай от Костов и неговите хора, те са поставени хора от комунистите, засега тоа го усетиха само няколко човека, ти също няма да ми повярваш. Прекъсвам го и го питам откъде накъде ще говори тези глупости. Той казава , че не са глупости, но трудно ще се убедят сдс-арите в това. Чакаме цялото семейство нещо да се направи-нищичко. Заминавам на селото на зет ми и вечерта в кръчмата един голям антикомунист , който беше миньор и невероятен ловец ме пита какво става със СДС-то , хората които е убедил да гласуват за тях му подмятат за същите неща. Пари казва трудно се връщат, но бетона и камънаците на съветските паметници могат да се разрушат за “нула време”.Аз се чудя какво да му отговря. Той казва че за големите паметници са нужни само двама специалисти и един бомбаджия. Пак мълча. Следващия път като се видяхме той и цялата му смяна бяха изгубили доверие в СДС. Преди следващите избори категорично каза , че няма да гласува за никого и ще гласува само ако се убеди че се намери някой който би изпълнил обещанието на Костов за паметниците , досиетата и парите.
  Следващте избори загубихме като за световно, отивам пак в селото с надеждата да му кажа че и аз не съм гласувал . Не можах да се срещна с него, беше починал преди няколко седмици от тежка болест на белите дробове пък и беше много дисциплиниран пушач. От тогава за изманици не гласувам, няма Костов, няма Мостов.
  Съгласен съм цяла година пенсията си да не получавам, но не мога повече да гледам тази каменно- бетонна смрад. Гласувам само за някого който каже че паметниците на съветските агресори ще ги събори.
  Нито ме интересуват леви , нито десни , нито фили или фоби. Интересуват ме само честни антикомунисти. Компромис вече не правя и докато отлетя при моя приятел миньора гласа си за лекета не давам.

 60. Г-Н антикомунист
  Когато искаш всичко може да получиш нищо.И малки стъпки в правилната посока са нещо.Нашите насленици на комунистите хич не искат комунизъм.Те са най върли капиталисти.Децата им живеят на Запад .Те са забравили че са произлезли от паразитни фамилии,терористи и т.нСега се пишат първи демократи .Погледнете я Боруджиева депутат от БСП.Баща й е убиец.Убил е български генерал Луков герой от войните.Но тези хора ненавиждат СДС ,ДСБ,Костов.Ненавиждат и мен и Вас.Когато защитавам СДС ДСВ, Костов те са срещу мен.Но защо и антикомунистите са срещу мен и наливат вода в тяхната мелница.Предпочитам с общи усилия да изискваме повече от нашите избраници и да им даваме кураж по активни да бъдат с махане на паметници,ликвидиране на последиците от комунизма ЧРЕЗ РАЗОБЛИЧАВАНЕ ПРЕДИМНО НА АВТЕТИЧНИ КОМУНИСТИ.ЩО СЕ КАСАЕ ДО КОМПЮТРИТЕ В СЛУЖБАТА ИМАМ ТАКЪВ НА КОЙТО В МОМЕНТА ПИША,А В КЪЩИ ИМАМ ДРУГ КОЙТО ТРЯБВА ДА КИРИЛИЗИРАМ НО НЕ МИ ОСТАВА ВРЕМЕ.рАБОТЯ ПО 4 ЧАСА КАТО ЕКСПЕРТ В МАЛКА ФИРМА ИНЖ. ХИМИК СЪМ

 61. П.П.
  ИЗВИНЕТЕ МЕ ЗА ПРАВОПИСНИТЕ ГРЕШКИ-БЪРЗАМ

 62. Г-жо Савова, Когато защитавате СДС ДСВ, Костов те са срещу вас, само за пред хората, иначе нямат нищо против Костов. Не бъдете найвна.За съжаление антикомунист е прав…

 63. ne sam naivna molia Vi nito glupava
  imam kolegi komunisti koito se vaspolzwvaha po dobre ot men i po hitro ot refopmite koito provede Kostov.Vapreki 4e go nenavigdat.Smiatam 4e tOI iz4isti AVGIEVITE OBORI za koeto mnogo malko balgari imaha smelostta IZDAGAM SE SAMO S TRYD i smiatam 4e v momenta givea nai dobre Natalia ako iskste mogem da se vidim i da razgovariame Giveia v zentara na sOFIA

 64. Г- жо Савова, вън от съмнение е факта, че сте честен човек, но добротата Ви е толова силна, че се трансформира в наивност. Точно наивните хора са главната мишена на комунистите. Аз не съм химик , но нека използваме Вашата професия и оприличим комунистите като алдехид , а хората като кетонна група.
  За всяка гимическа група от посочените има реактив както пише по- горе един читател. Вие използвате фразата ” върли капиталисти”. Може ли да се досетите кой в България я измисли? Отговорът е лесен- тези, които измислиха ” фашизма”. Кои са те, ами още по -лесен отговор, комунистите.
  Щом като някой ползва комунистическата фразеология, той е или комунист, или жертва на комунистическата пропаганда. Комунисите винаги са си комунисти, независимо дали искат социализъм или комунизъм или пък са се отказали от тези два идиотизма. В житейско , политическо, историческо и държавнеско отношение в България има само две категории или поне тези двете са основните- хората и комунистите. Всичко останало е отпадък, но не в обидния смисъл на думата. Няма и не може и не бива да има междинни категории- или си човек, или комунист.
  Втората полу-комунистическа фраза , която прилагате е че
  Иван Костов ” изчистил Авгиевите обори”. Авгиевите обори са комунистическите мизерници и техните съветско- чекистко- руски подлоги, с една дума комунистите. Но Вие не ги виждате. Метлата на Иван Костов така ги “измете”, че ги постави отново на върха, само че този път ЗАВИНАГИ. Комунистите са изурпирали и приватизирали цялата държава и целия народ и всички ние задружно им служим,включително и такива свестни хора като Вас. Вие не подозирате колхо хитри и умни са съвременните комунисти. Комунизма вече не е бандитска доктрина , бандитски манталитет. За нашите условия и нашия народ той е уникално прогресивен и носи още по- големи плодове на комунистеската сган. Та такива работи с ” антикомунистическата метла ” на Г- н Костов.

 65. АНТИКОМУНИСТ
  Авгиевите обори не са съдадени за година две .Те не могат да се почистят също за година две.Ще подкрепям всеки държавник който изрива поне по една лопата от тях.Костов е минало.Той изхвърли свойте две лопати.Да се надяваме на следващото поколение.
  А алдехидите и кетоните са производни на алкохола.Да се отърсим от опианенито и ногледнем трезко напред.

 66. Г-жа Савова , Вие сте производна на комунистическата пропаганда, нейното алкхолно опианение държи още по- пиян българския народ откогато Ботев откри това опианение. Комунистите ехидно потриват длани когато вождат такива като Вас- обявили се за антикомунисти, а така дисциплинирано служат на техните интереси. И не само Вие, огрмната маса от анткомунисти м служи.
  За какъв поглед напред говорите в комунистическа България. Никаакъв поглед не може да премине през бетонните сурогати на съветската агресия и през още по- бетонираната комунистическа власт. Впроче Вие в България ли живеете?

 67. KAM AHTK.
  GIVEA V CENTARA NA SOFIA RABOTIA V GORNA BANIA NA UL. BORISLAV OGOISKI.EMBLEMATI4NO NALI
  NAISTINA SAM NEPROBIVAEM BETON KATO ANTI KOM.VAZGLEDI.NICHTO NE MOGE DA ME PROMENI.NENAVIGDAM KOMUNIZMA.POZNAVAM GO OTLI4NO.

 68. Ами като живеете в центъра не виждате ли че централната власт в България е комунистическа. Как може един бетониран антикомунист да ляга и става всеки божи ден под дулата на съветските агресори. Разбира се не сте виновна , че тези сурогати са там , но какво пречеше на Вашия любимец Костов да ги премахне. Измами ни нас този мизерник и комунистическа подлога. Един ден ще се убедите в това, но няма на кого да се изповядате. Бъдете абс. сигурна че рано или късно всичко ще се разбере. Както за това кочунистическо куче Доган

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.