Сибирски папагал? Гнезди в България!

 

РУСИЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В ЛИДЕР НА АНТИЗАПАДНИЯ СВЯТ

1 Април 2014

Маша Гесен, в. Вашингтон пост

“Ние не влизаме в нова Студена война”, каза в сряда в Брюксел президентът Барак Обама, представяйки как вижда посткримския световен ред след консултации с други лидери от НАТО. “В края на краищата за разлика от Съветския съюз Русия не ръководи блок от държави и няма глобална идеология”. Президентът Владимир Путин със сигурност няма да е съгласен. През последните две години в Кремъл се очерта нова идеология.

Настоятелно лансирана по каналите на държавната телевизия, тя зае позицията на руски национален идеал – и е водеща сила зад новото агресивно положение на Русия в международен план. Русия отново се превръща в лидера на антизападния свят. В годишната си реч пред парламента “За състоянието на федерацията” през декември Путин обяви гласно тази идеология. Тя сама по себе си е нещо ново – за предишните 13 години управление Путин се придържаше към прагматизма в речите си. Сега той лансира визия, за която много руснаци жадуват от близо четвърт век след разпадането на Съветския съюз, което остави огромна празнота в самосъзнанието на гражданите му. В декемврийската си реч Путин каза, че Русия няма амбиции да бъде суперсила, в смисъл че няма “претенции за глобална или регионална хегемония”.

Той обаче допълни: “Ще се борим да бъдем лидери”. Обяснявайки новата самоличност на Русия по отношение на Запада и претенциите за лидерство, той каза: “Това е абсолютно обективно и разбираемо за държава като Русия с нейната велика история и култура, с многовековен опит не в т.нар. толерантност – безполова и безплодна, а в реалния, неподправен живот, където различни хора съществуват заедно в рамките на една държава”. “Така наречената толерантност”, която той спомена като отличителен белег на западната цивилизация, не е от тази гледна точка нищо друго освен плъзгане по пътя на неморалното.

Вероятно толерантността включва хомосексуализъм, ето защо тя бе описана като “безплодна и безполова”. “В днешно време много страни преразглеждат своите морални ценности и етични норми, рушат етнически традиции и различията между народи и култури”, каза той. “От обществото сега се иска не само да признае правото на всеки на свобода на мислене, политически възгледи и неприкосновеност на личния живот, но и също да приеме безусловно равенството на добро и зло, както се вижда, странни концепции, противоположни по смисъл”. Накрая, каза Путин, време е да устоим на този бич на толерантност и разнообразие, който пълзи от Запад. “Знаем, че все повече хора по света подкрепят нашата позиция на защита на традиционните ценности”, заяви той. Ролята на Русия е да “предотврати движение назад и надолу в хаотична тъмнина и връщане към примитивно състояние”.

Накратко, Путин възнамерява да спаси света от Запада. Започна с Крим. Когато казва, че защитава етническите руснаци в Украйна, той има предвид, че ги защитава от многото ужасни неща, идващи от Запада. Няколко дни след декемврийската реч Алексей Пушков, който оглавява Комитета по международните въпроси на Държавната дума, дефинира тази заплаха от трибуната на долната камара на руския парламент: “Съветници от ЕС на практика във всяко важно министерство контролират финансовите потоци, националните програми, както и разширяването на обхвата на гей-културата, която стана официалната политика на ЕС”.

Три месеца по-късно руснаците гледат точно така на събитията в Украйна: Западът буквално взема превес и само руските войски могат да застанат между нищо неподозиращите граждани на славянската държава и прииждащите от Брюксел хомосексуалисти. Русия не оглавява блок от държави в този антизападен кръстоносен поход – поне за момента. Но със сигурност не е сама в жаждата си за опазване на “традиционните ценности”. Русия събира неформален блок в ООН, защитаващ “традиционните ценности”.

Съветът на ООН по правата на човека прие серия от внесени от Русия резолюции, противопоставящи се на правата на хомосексуалистите, през последните три години. Съюзниците на Русия в приемането на тези резолюции са не само нейните постсъветски съседи, но също така Китай, Еквадор, Малайзия и още над дузина държави. Антигей програмата може да изглежда като ненадеждна основа за формиране на активистки международен съюз от държави играчи, но има голям обединяващ потенциал, когато е очертана в рамките на по-широко антизападно усилие и дори цивилизационна мисия. Тази мисия по-скоро, а не желанието да отхапе парче от съседна страна е движещата сила зад новата война на Путин – и причината за това руското общество да я подкрепя така твърдо. Надеждата им е, че тази война, ще направи Русия не само по-голяма, но и отново велика.

БТА, e-vestnik

Авторката Маша Гесен е американска журналистка от руски произход и автор на книгата “Човекът без лице: Неочакваният възход на Владимир Путин”

———————————————————————————–

Тази статия на Маша Гасен си заслужава малък български коментар- малък, като нашата малка България, която обаче поне в едно отношение е „голяма работа”: може да служи като ориентир накъде духа вятъра от Сибир.

„Сибирски папагал”?

Такова животно „нема”, би казал шопът по аналогия с вица за жирафа. Обаче българският мутант на Путинизма, като нова форма на Ленинизъм, е реалност- като руското анексиране на Крим, наричано упорито от „внимателните” български медии „присъединяване”. България не е просто зависима от руския внос на суровини за енергетиката. Полезните изкопаеми си вървят тук заедно с „полезните идиоти” ( пак по израза на Ленин), с които е направо безполезно да спориш, защото боравят с категорията на вярата.

Един такъв, който настоява да бъдат разстрелвани сънародниците заради „вандализъм” спрямо монументалното наследство на съветския колониализъм у нас, демонстрира преди няколко дни в пряко предаване на Нова тв колко извъртяна логика може да по(д)несе един мозък, когато е болен от човекомразие, формулирано като човеколюбие от комунистически позиции.

На предизвикателството да обясни защо професор Любомир Далчев е отишъл да живее в САЩ, откъдето написа отворено писмо за необходимостта „жалоните на окупацията” да бъдат премахнати, кръвожадният другар отговори без да се замисли: „ отишъл е да търси нови творчески хоризотни”. Да ви каже честно, това извъртане на факта, че най-видният и талантлив съавтор на скулптори в прослава на СССР и комунизма се е отказал от тях и отрича насилието ( включително и оказаното върху творците от съответната епоха) , олицетворявано от тези статуи, ме впечатли повече от заканите за разстрел. Защото винаги съм казвал, че единственият въпрос, на който комунистите нямат готов отговор след своя световен идеологически провал, е непоносимият за тях, но и неоспорим факт на масовото бягство от социалистическия „рай” в капиталистическия „ад”.

Но ето, че поне в случая с професор Далчев, намират какво да кажат. Въпросът не е опира само до фанатизма- такъв винаги е съществувал и го има под какви ли не форми къде ли не по света.

Думата ми е за българската специфика на Русия да се гледа като на безгрешна величина в нейното трагично величие на привлекателен господар за умовете, сърцата или джобовете на много българи. На мястото на рухналите идеологеми на комунизма за експлоатацията на трудещите се ( щото при соца немаше такава за жълти стотинки, нали!), загниването на капитализма ( щото соца немаше как да гние- складовете беха празни и немаше нищо за загниване!) и т.н., днес щръква войнствената хомофобия. Тя претендира да се възправи като заместител и морален обединител в рамките на парадигмата за борбата срещу разпуснатите нрави на Запада.

Не че агресията срещу сексуално различните я нямаше и преди. Като гимназист си спомням как един съученик се хвалеше с подвизите си на бияч с лента „отрядник” на „заловени” в градската тоалетна хора, заподозрени в хомосексуалност. Биели ги и ги хвърляли в езерото „Ариана” насред София. Не съм си представял тогава, че тези подвизи могат да послужат един ден като атестат за привилегии по линия на активната борба срещу хомосексулизма и за кандидатстване в заместителката на КПСС, днешната Путинска партия „Единна Русия”.

Да, за западната разюзданост се тръбеше и преди. Но за затворените в соцлагера милиони роби на труда ( но не и на капитала), тази „разюзданост” беше лелеяна обект на неистово любопитство. То се разгаряше толкова повече, колкото по-яростно беше проклинано от високите трибуни на комунизма, от които ни махаха по време на манифестациите другарите, за които нямаше граници нито в пътуванията на Запад ( щото беха морално устойчиви и някакъв си стриптийз нямаше начин да ги възбуди и убеди в предимствата на западната разкрепостеност- зяпаха го, за да се убедят колко е гаден).

Нищо чудно, че при първа възможност, дълго сдържаната сексуална енергия на любопитството изби в началото на 90-те години на миналия век в ненормални по място ( в заводски ресторанти плъзнаха стриптизьорки) или по форма ( като конкурса „Едно сърце тупти в панталона” на пернишкия стадион) изяви.

Ако днес някой се опита да забрани едничката радост на самотника пред телевизора с изобилието от гинекологично демонстрирана откровеност на плътта, това би предизвикало вероятно по-голям взрив от недоволство от всякакво набъбване на сметките.

Но ето, че от Москва долетяха опорните точки на вожда с леко неприличната ( за българите) фамилия и българските Путинофили вкупом прегърнаха моралната кауза да мразят Запада на първо място вече заради моралната му разпуснатост по отношение на търпимостта към сексуалната различност.

В този смисъл западните наблюдатели няма нужда се мъчат да ходят чак до Москва. Тук в доста по-уютния заден двор на Русия, могат бързо да научат какви са най-модните тенденции на Путинофилията. Достатъчен е малък лаборатрен експеримент с местния малък Путин начело на парламентарно представените българи – (ю)наци Сидеров. Същият дълго, страстно и със стоманен сталински плам громеше световното еврейство, посещавайки същевременно сборище на нацисти в Москва ( в зората на своето политическо въздигане на крилете на руските спецслужби). В края на краищата не е случайно,че телевизионното му предаване и партията му бяха наречени именно „Атака”, както се е казвал и органът на националсоциалистите при възникването на кафявата епидемия в Германия.

Днес, в синхрон с опорната точка на Путин за оприличаване на украинците на нацисти, Сидеров е вече водач на българското антинацистко говорене. Ако не ми вярвате, пуснете си телевизионния му канал и ще се убедите в тази обърната ориентация.

Междувременно Сидеров, който демонстрираше разкрепостеност (до степен да си показва туптенето в панталона във фотосесия в едно мъжко списание), извади на първо място в изригванията си пред публиката именно твърдостта си срещу гейовете. Сега вече му е най-важно да заклейми „гейския съюз”.

Нямам представа дали и този израз не е измислен в Москва, както са например опорните думи като „протестер” и „соросоид”, повтаряни тук от сибирските папагали. Защо да не допуснем патриотично, че и ний сме дали на великата Рус нещо от себе си (освен дреболии, като старославянския, писмеността и християнството)? Както тя е дала в езиково отношение на другите народи звучната руска дума „погром”.

Кажеш ли pogrom на който и да е западен език, всички разбират,че става дума за преследване на евреите. Нещо като холокост в руски вариант, с тази разлика, че има вековна история и поради неговата делничност няма отделна дата, на която потомците на жертвите му да скърбят.

С разтуптяно сърце ще чакаме да научим дали хрумката с „гейския съюз” няма да се прихване на руска пропагандна почва и от тамошния космодрум да се изстреля като един sputnik от Путинофилите на околос(ъ)ветска орбита.

49 мнения за “Сибирски папагал? Гнезди в България!”

 1. Няма по-голям хуманист от руския хуманист. Само той е способен в името на хуманизма си да беси наред. С обляно я в сълзи, я във водка лице и раздирано от космическа меланхолия топло сърце.

 2. Още преди 40 години А. Безансон пише:
  “Истината е, че съветската идеология превръща един порок – омразата – в добродетел и след това го възхвалява. Това е едно огромно зло, което е послужило за оправдание на извършените милиони убийства на селяни в Украйна, в началото на 30-те, като мотив за сталиновия терор и за всички останали ужаси в историята на СССР.”
  Разпадът на Империята на злото не реши проблема със самото зло. Просто то днес демонстрира своето ново обиталище.
  Нищо ново под слънцето – чрез новото си доктринерстване Путин и стоящата зад него кремълска клика афишират безскрупулната си идеологическа всеядност и безграничната склонност към мимикрия, пряко всякакви етични принципи. Ето, че без свян и задръжки вманиаченият болшевик прегръща и християнство, и самодържие и “традиционни ценности” като един автентичен, неподправен консерватор.
  В името на обединяващата омраза!

 3. В разгара на политическата криза често хвърлях поглед върху руски блогове, които руснаците наричат “журнали”.
  Със сигурност твърдя, че използваните етикети в тези журнали са абсолютно същите като при Сидеров § Со . Като например “американски гъзолизец”, “педераст”, “соросоид”, “украински фашисти”, “бандеровци” и т.н. Може би само “протестър” е български патент. Или аз не съм попадал на такъв руски етикет. Като имам предвид, че руснаците са “измислили” самолета, радиото, затварячката за буркани, ракетите и всичко що може да бъде измислено, едва ли ще копират от някакво сидеровче, та било то и тяхно си пацанче.

 4. Сидеров не може да измисли нищо повече от това, което му дават да наизусти от руското посолство.

  “Евро-гейският съюз” е фраза, която с особена гордост и имперско високомерие се върти през последните 2-3 години, но особено от средата на 2013 насам, в руските сайтове и форуми (няма нужда да се четат, достатъчно е да посетите “българския” форум на в. “Сега” – най-отявлено съветофилският и путинофилски форум в българското интернет-пространство, известен със “сибирското си папагалстване” да цитира в оригинал и с неистова наслада поредните опорни точки на кремълската пропаганда, взети направо от извора).

  п.п. Аз също не приемам хомосексуализма и публичната му демонстрация, но го оставям като проблем на греховните души на замесените, съчувствайки им, без да го осъждам.
  От друга страна, размиването на всички възможни граници между добро и зло в личното и публично поведение в съвременната култура, особено изразено в развития свят, е изключително сериозен проблем, върху който очевидно паразитират кремълските пропагандатори. Ето три сериозни аналитични гледни точки по този и други свързани с него въпроси “отвътре”:

  http://offnews.bg/news/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8_289/%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8_316476.html

 5. Трябва да се отнасяме с голямо внимание и отговорност към протичащите в “Кремландия” процеси. Ако разпадането на СССР е най-голямата трагедия за света, според Путин, интересно как ще преживеят разпадането на ОНД. Отчаяният ход с Крим показва, че Кремъл осъзнава силата на разпада непосредствено и няма аргументи срещу това освен вероломното погазване на ядрените си гаранции. Превърна се в ненадежден партньор, заслепен от безсилен гняв.
  След хулиганското увеличение на цените на газа за Украйна, ги чака дългосрочно поевтиняване. След “славното” превземане на Крим, черноморският им флот ще се превърне в речен. Малко се съмнявам да минат през Босфора вече. За етническите турбуленции в Казахстан и Околокавказието не ми се впуска. Поне малко поуки да си бяха взели от Югославския разпад.

 6. Да, както при всеки епигон и жалък имитатор и у нас уродливостта на путинското виждане на света може да се наблюдава в лабораторни условия. Аз обаче цитирам от галиматията на Путин нещо, под което би се подписал всеки истински консерватор- че човечеството е принудено “да приеме безусловно равенството на добро и зло”. Да- това е включено в манипулативен контекст и е изречено от служител на Злото, а не от истински борец срещу социализма и либерализма (не в класическия от Х1Х в., а в съвременен американски смисъл!). Само че западната “десница”, вместо да даде разумен отговор, удави в лигава политкоректност много същностни теми и остри въпроси. Така тя страхливо и малодушно ги остави в ръцете на такива като Путин и рубладжийското леке волэн сыдэрав. Реалист съм и песимистично смятам, че тепърва ще ни връхлитат тежките последици от това.

 7. Здравейте господин Инджев,
  Желая Ви здраве и успех. От Вас съм запомнил размазващото риторично въпросче за емиграцията към западния “ад” и източния “рай” – и до ден днешен толкова години, нито един русофил(социалист, комунист) не е успял(мисля няма и да успее) да обори тази истина. Изричайки това, обикновено им действа шоково и те спират да спорят моментално. Сетих се и за нещо друго , което е аналогично на мисълта Ви за ада и рая. Нека да си представим ,че всички тези спорове, сблъсъци и кавги в парламент, партии, телевизии и форуми ставаха не заради надпреварата във вярност към русофилството и СССР, а заради предаността към американофилството, Америка и американския интерес в България. Чудно ми е също дали има 5-6 клуба американофили в България 🙂
  Мисля , че е редно и най-накрая да си направим едно българофилско сдружение.
  Поздрави
  Николай

 8. За мен е радостен фактът, че думата “неудачник” е вносна, не е българска по произход.
  Просто на българите не им е трябвала такава дума, затова не са я измислили.
  В един момент обаче те са я взели назаем, защото е започнало да им трябва такъв етикет.
  Кой е този момент и кой е “заемодателят”, не е трудно да се припомни.
  Тази година ще се чества 70 годишнината от въвеждането на една действителност, направила всеки един от българите своеобразен неудачник.
  Това ни донесе принудителното следване на една неудачна, направо непрокопсана система.

 9. Предполагам,че това което ще напиша,няма да бъде одобрено от мнозина.Но,все пак,Путин твори “своята” политика ,ползвайки одобрението на по-големия брой руснаци.Ерго/както и в БГ/,в основата на всичко стои т.н.”суверен//любимата квалификация на Местан/-НАРОДА!….

 10. Какво е да мразиш когато се веселиш. (“лидерска” философия или злото=добродетел).

  http://www.youtube.com/watch?v=VHxTVpoLddA

  Танцуй Рассия
  И ПЛАЧЬ ЕВРОПА !!!
  А у меня самая самая самая
  Красивая *ОПА !!!

 11. Добре де, Сидеров е агресивен срещу хомосексуалистите, но дали не е така, защото самият той не е такъв! Нека да се запитаме от къде има тези средства, с които си прави околосветски воаяжи. Получава ги! Да, получава ги и както той сам каза: от приятели, на които е правил услуги! Само че …. какви услуги може да извърши Сидеров?
  Може би бизнес-услуги? Ама той не е никакъв. Дори обяснява, че живее под наем. Какъв бизнесмен може да е тогава? И още повече да прави услуги за много пари.
  Може би лобистки услуги, докато е бил журналист? Но едва ли някой помни негови статии, отличаващи се с нещо съществено в защита на някакъв бизнес или идея! А да не забравяме, че парите в отплата на “услугите” му са доста!
  Може би става дума за лобиране в парламента? Това ще да е от скоро, от мандат и половина. Нещо съществено да е свършил, което чак толкова да се е оценило от “приятелите му”? Май няма.
  Та той нищо друго не може – все пак след всичко, което е пробвал е станал политик!
  Ами по моята скромна логика остава едно – чист гей. Явно услугите му са сексуални. Да не се обиди обаче на “педерас”. Все пак за разлика от педерасите, той харчи нашироко, обикаля из чужбина, почива в луксозни хотели, среща се с високопоставени политици от нискобюджетни страни … значи по-скоро е гей.
  А какво повече от това да мразиш себеподобните, които виждаш като конкуренция. Ами ако някой друг застане на твоето място – буквално и преносно. Все едно, ще ти отнеме предимствата.
  Затова може би Сидеров е толкова агресивен срещу … когото му посочат, а в случая срещу гейовете. А може би тук се крие и омразата му към турците???
  Тогава всичко си идва на мястото! Момчето има лоши спомени от някой турчин. Защото ако турчинът се беше представил по-добре … Вече и аз започвам да мразя турците – абе хора, като вършите нещо, вършете го както трябва, а не сега да имаме бесен Сидеров на нашите глави!
  А руснаците … какво … ами те си го ползват, щом могат, пък той им се дава. Нали е свикнал!

 12. Към СТАМБО:
  Тъй де! “Християни” станаха, “националисти” станаха, “роялисти станаха”, вече са “консерватори”… да се готвят квакерите и зелените човечета!

 13. Г-н Инджев да наречете папагал това недоразумение на природата което не струва да му бъде произнасяно името, е обида за един красив и много по-интелигентен вид животно от това което искате да оприличите на него. Бих предложил да поправите заглавието на статията така : Сибирски ПАРАЗИТ…. Най-жалкото е че библейската притча – по делата ще ги познаете – не работи на територия България. Народът ни е сляп, невеж и арогантен в увереността си че може да прави правилна преценка и познава по делата тези които го управляват или искат да го управляват.

 14. Напълно съгласен с г-н Тинков. Но ми се ще да добавя мои размисли по “любимата тема за злодея/великия Иван Костов” . Много страничен наблюдател съм но тук се намеси и сравнението с Бог, та затова реших да се включа.
  Първо според мен не трябва да се взема за меродавно като антоним, антипод на “великия” измислената и хилядократно повтаряна мантра на българските хомо-советикуси – “злодей”.
  Защо феновете на И.Костов вместо да се оплакват от вечните перфектно замислени ходове на ДС/Москва не вземат да коментират истинския антипод на “великия” а именно “посредствения” – лидер, оратор, опозиционер, обединител, стратег , антагонист и ако щете обструкционист. Това ми се ще да разгледаме.
  Имам чувството че съм наблюдавал мач в който противникът е повел с три гола, след това си вкарал сам и два автогола и на всичкото отгоре и играе с ръка в наказателното поле и съдията дава дузпа. Появява се перфектният изпълнител на дузпи и вкарва изравнителния гол. След това противникът е деморализиран и някак си се стига до продълженията. А в продълженията (4 поредни изборни кампании) играем без атака, в глуха защита , без пресинг, без плеймейкър, без смени. Имаме обаче перфектен изпълнител на дузпи в отбора. Но до дузпа не се стига и ни начукват 4 поредни гола, все в невъобразими меллета. И изпадаме от групата и сме вече някъде в зоните. Тогава решаваме най-после да сменим дузпаджията. Но не и тактиката нито стратегията, все чакаме за дузпа и си спомняме единствено за перфектно изпълнената дузпа навремето.
  Автоголове пак ще има това е неминуемо, пак ще падне и дузпа, но всичко това ще ни струва много скъпо.

 15. Извинявам се, постнах коментара си тук вместо под вчерашната дискусия.

 16. През 2000 г. в Русия беше направено историческо наноизобретение-ЧУШКОПЕК. Устройството беше предназначено като безвъзмездна помощ към братския български народ в усилията му по-лесно и качествено да подготви зимнината си. И, о, ужас, невероятна наглост и нахалство от страна на неблагодарните българи – те припознаха това “изобретение” като едно от чудесата на 20 век в съвременна България. И затова наистина трябва да бъдат наказани. Защото великият Ломоносв май е изобретил и бумеранга. Наздраве с холандска водка, защото водката и тя не е руско изобретение.

 17. г-н Инджев,
  Без да омаловажавам опасните прецеденти на съществото сидоров, искам да посоча, че по следното събитие бългаските слугинажни медии мълчат като нас+ани:

  http://frognews.bg/news_67861/Hiper_skandal!_Razminahme_se_s_voina_s_Rusiia_na_kosam/

  Ако наистина е имало такова нахлуване, защо премиерът още не е разпоредил на външния министър да извика за обяснение посланика на Русия, след което същият да бъде изгонен в срок от 24 часа като представител на враждебна държава, заедно с целия екип на военния, военно-морски и военно-въздушен съветник (оставя се само 1 референт)? Реципрочно, българският посланик в Москва се извиква за консултации.
  Моля ви, коментирайте, и дайте гласност! Предполагам, че това не е първоаприлска шега!

 18. Путин: “Това е абсолютно обективно и разбираемо за държава като Русия с нейната велика история и култура, с многовековен опит не в т.нар. толерантност – безполова и безплодна…”

  Това е рецептата на путиновия канибализъм, прилагана към всеки килограм месо… вместо цивилизовано да се отнесеш към някого, когото не понасяш, ти го обезкървяваш брутално/ тоест по путински… ‘гътваш’ го на прост език.

 19. Г-н Инджев,
  Възхитен съм от изключително точния Ви политически анализ. Не бях се замислял, че анти гей кампанията би могла да се ползва като доктрина, при това с имперски измерения. Аз наивно си мислех, че “мъжкарят” Сидеров използва анти гей реториката като арсенал от популизма на Атака, но явно това е мощна руска опорна точка, спусната за “сведение и изпълнение” от петата колона у нас. За мащаба и всеобхватността на руската пропаганда в тази посока у нас можем да съдим и от статия във вестник “Дневник” от 31.03.2014 г. – Следовател: Представителите на Холандия не стават за наши ментори, там доминират хомосексуалисти
  “Писмо с дата от декември м.г., подписано от бившия вече председател на Камарата на следователите в България Пламен Стоилов, се разпространи днес в социалните мрежи. Писмото на Стоилов, който беше и член на предишния Висш съдебен съвет, доскоро беше на страницата на Националната следствена служба, но след демонстрирания интерес към него документът беше свален оттам.

  С него следователят отказва да присъства на работна среща в Националния институт на правосъдието на тема “Механизъм за оценка на работната натовареност в съдебната система на индивидуално и институционално ниво с акцент върху разработени качествени показатели и критерии”, която се е провела в края на миналата година. Стоилов заявява, че няма да отиде на срещата именно заради присъствието на представител на Кралство Нидерландия – страна, успешно наложила модел за измерване на натовареността на магистратите и органите на съдебната власт.

  Пламен Стоилов обаче не приема представители на Холандия да дават съвети на България, защото: “Известно е, че това е страна, в която хомосексуалистите са установили доминация в обществото, наркоманията е почти изцяло легализирана, а съществува и официално партия на педофилите, която се домогва до участие в парламента. Мисля, че представители на такава държава не могат да бъдат наши ментори по отношение на проблемите в съдебната власт. Нашият славянски народ не заслужава подобна участ”.
  Писмото може и да е свалено от страницата на Националната следствена служба, но все още е достъпно на страницата на “Правен свят”
  http://www.legalworld.bg/getatt.php?filename=oo_35285.pdf

 20. ” днес щръква войнствената хомофобия. Тя претендира да се възправи като заместител и морален обединител в рамките на парадигмата за борбата срещу разпуснатите нрави на Запада.”-край на цитата.
  Тук вече настъпваме котето. Няма по-голяма грешка от тази срещу Путин да тръгнем с гей-кръстоносни походи. Той точно това чака. Който знае историята е наясно, че гейовизацията на обществото е обществено заболяване и води до изчезването на съответната популация. Няма народ, който да се е изпедерастил масово и да не е изчезнал. Нито гърци, нито римляни е пощадил. Когато варварите влизат в Рим, там няма вече жив римлянин. Всички са потомци на роби. Генът на римляните е изчезнал.
  Как можем да вярваме на автори, които говорят, че Путин ограничавал правата на хомосексуалистите и не споменават, че Путин ограничава пропагандата на хомосексуализма? Историята учи, че няма граница за разпространението на хомосексуализма. Народът може да се изпедерасти масово. Достатъчно е да се даде възможност за безконтролна пропаганда. Путин много точно напипа слабото място на Запада и борбата за традиционните ценности и морала му дава в ръцете страшно оръжие. По-страшно идеологическо оръжие, отколкото комунистическата идеология.
  Усещате ли колко е абсурдна идеята заради това, че искаме да свалим Путин от власт, да бъдем прекарани да воюваме за разпространението на хомосексуализма? Уважавам Иво Инджем за гражданската му позиция, но това абсурдна идея. Не може всеки политически, икономически и социален проблем да бъде прикачен с правата на хомосексуалистите! А точно това става. В Америка ако искаш да си прогресивен демократ, задължително трябва да приемеш и гейовизацията.
  Аз съм за политическата и икономическа програма на прогресивните демократи и съм против защита правото на хомосексуалистите да зарибяват и развращават населението и особено подрастващите. Аз съм против Путин и имперска Русия, но съм съгласен с ограниченията, които Путин налага по гей линията. Колкото на запад се раздухва политиката на Путин спрямо гейовете, толкова по-голям ореол ще му се изписва като борец за защита на моралните и традиционни ценности. Т.е. Западът ще свърши пропагандната работа на Путин, Западът ще му направи необходимата реклама. За съжаление, той е на правилната страна по този проблем. И зад него ще застанат не само коалиция от държави, но и по-голямата част от западните общества. Нито в Америка, нито в Европа искат да решат по демократичен път въпроса с гей-браковете. С референдум, например. Налагат гей-браковете по лобистки, масонски път, чрез отделни съдии или политици.
  Правата на гейовете били израз на съвременната свобода! Това в историята вече го е имало и тази свобода води до смърт на обществото. Свободата на един да пропагандира сексуалната си ориентация и да зарибява други моментално води до несвободи за останалите, които не искат да слушат тази пропаганда и които не искат децата им да стават хомосексуалисти. Това е свобода, която води до несвободи за другите. И понеже либералите са се преборили в всичките други свободи, сего им остана само за тази на педалите.
  Ще завърша с това- изграждането на ореол на Путин като борец за морал и традиционни ценности ще го бетонира в борбата срещу Запада, и в същото време ще разединява Запада. Затова настъпихме котето, защото тази тема изобщо не трябва да се подхваща.

 21. Към Иван Иванов:

  Благодаря за лекцията, но бъркате аудиторията- трябва да я изнесете някъде, където някой пропагандира въпросните “кръстоносни походи”.
  Това, че нечия свобода Ви пречи толкова много, е наистина Ваш проблем и не желая да влизам в този разговор, който е явно толкова обсебващ за хора със самочувствието на Господ, раздаващ “справедливост” за някакви второкачествени човешки същества ( изобщо същества ли са?!).
  От подобна позиция до извода за необходимостта да се рециклира некачествени човешки материал, например с помощта на концентрационни лагери за непълноценните, има една малка крачка и Путин е вдигнал ботуш да я направи.
  Ще Ви помоля, след като се изказахте подробно, да бъдете така добър да ми спестите продължението.

 22. Според мен се допуска голяма грешка със сливането на образите на РУСКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ и РУСКИЯ НАРОД !!! Управляващите в Русия,в този си екип, доказаха невъзможността си да модернизират страната и да въведат демократични стандарти ! Този свой провал демонстрират с жестоки гоненения срещу опозицията и фактическа забрана на опозиционна дейност ! За отклоняване на общественото мнение от вътрешните проблеми се използвата външни плашила – САЩ,НАТО,ЕС и то в условия на почти пълна информационна изолация !!! Подобна обработка на общественото мислене съпроводено от агресивни действия срещу съседите и Запада цели допълнително изолиране на съпротивата срещу самоизолацията ! Този тип ръководители като Путин могат да виреят само в тази среда ! Заложник пак е руския народ и останалия свят

 23. Вземам повод от споменатият от 1 НАУМ “бг форум” на в-к Сега. Известен повече още от пръкването му като резерват на комунистите в България. Ако имаха съответната власт биха удавили в една вирткапка и после за сигурност валирали не само стопанина на този блог но и всички повече или по-малко коментиращи тук. Изключая гастролиращите тролове и някои екзотични виртуали.
  Такова сборище на комуноиди-съветофили-пу.кинофили трудно ще се намери където и да е другаде на планетата. Вкл. и в “матушка Русь”.

 24. ИВАН ИВАНОВ, защо мислите Путин се е захванал само с правата на гейовете.
  Аз ще ви кажа – за да не се види ,че е стъпкал вече ВСИЧКИ други ПРАВА на крепостните в рАЗЗИЯ. Много му е по-лесно да пропагандира “моралност” и “традиционност” чрез антигей пропагандата, докато унищожава всяка опозиция. Вие как бихте определили третият му НЕзаконен мандат???
  Сигурно се е продължил мандатите си, само и само да въведе гей-инквизиция?
  Но самият Хитлер е бил доста по-ефективен, дори в тази област, тъй-като Путин е на трона 15 години, докато Хитлер е бил фюрер само 12, при това се е занимавал и с много по-тежки задачи.
  Така че Иванов, днес Путин е нарочил гейовете, а утре …. може и вас да нарочи?!?!?…..

 25. Волен Сидеров
  Сибирски паразит.Благодаря за определението;Ще го включа в речника си.

 26. Четейки писанието на Иван Иванов си мислех за силата на манипулацията. Човек, с прилична граматическа култура, развива теза за опасността от хомосексуализма за Запада, а например – не направи една бърза проверка за раждаемостта в този същи гей Запад и раждаемостта в една антигей Русия. Както и за нивото на смъртност в тези две условни половини на света.
  Направих експеримент – написах в Гугъл – “европейский союз – гей общество”
  И ето какви заглавия изскочиха:
  -“Гей-диктатура приведет к распаду Европейского Союза”;
  -“Европейский Союз признает гей-парады как здоровое демократическое явление”;
  -“Евросоюз тестирует Киев и заставляет провести гей-парад”;
  -“ЕС напомнил Украине о необходимости принятия закона о геях”;
  -“«Гей-мозоль» в Европарламенте и Верховной Раде”
  -“Геи просят ЕС не сближаться с Киевом, пока их не защитят в Украине”
  Ех, Иван Ивановци! Люпите семки, четете путинските заглавия и пропутински папагалствате.

 27. До КЛИМЕНТ НИКОЛОВ:
  От поста Ви не става ясно кого обвинявате в “сливането на образите на РУСКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ и РУСКИЯ НАРОД”?
  Отваряте тема,нямаща особена връзка с темата, поставена от господин ИНДЖЕВ. При това изложените от Вас мисли са твърде противоречиви и объркани.Вникнете в смисъла на собственото /?/ си твърдение: “Този тип ръководители като Путин могат да виреят само в тази среда!”. Препоръчвам Ви да прочетете внимателно лаконичния пост на инж. ЛАЗАР МАДЖАРОВ тук и да изгледате още веднъж клипчето “Танцуй, Россия”, любезно предложено ни от ROSSEN IORDANOV.Ето какво казва по въпроса и великият ДИЗРАЕЛИ:
  “Изразът „народ” е чиста глупост. Това не е политически термин, а термин от естествената история. Хората са биологичен вид, а едно цивилизовано общество е нация. Нацията е творба на изкуството и на времето.Една нация се създава постепенно чрез влияние на различни фактори – първични форми на организация, климат, почва, религия, обичаи, нрави, инзвънредни исторически моменти и събития, знаменити личности, с тяхната индивидуалност. Тези фактори създават нацията, те оформят националното мислене и с течение на времето водят до създаване на цивилизация от висока степен. Ако разрушим политическите институции, които тези фактори са довели на власт и които са механизмът на постоянното им действие, ще унищожим нацията. В състояние на анархия и разлагане, нацията се превръща в народ и когато в резултат на това изпие до дъно горчивата чаша, тя започва отново да се изгражда като нация, подобно на рояк пчели, които са напуснали царицата и са лишени от своя кошер.”

 28. В допълнение на АЛЕКО:
  Следващата опасност, застрашаваща “Европейского союза” и преди всичко “великата Путинландия” ще се окажат хората, носещи “коричневые туфли”!!!
  🙂

 29. инж.Лазар Маджаров | април 1, 2014, 17:42

  От днес започвам да колекционирам проявите на руския патриотизъм.
  “Танцуй Россия и плачь Европа” ще заеме своето достойно място в тази сбирка.

  “Южная Польша — одно из красивейших мест России. ..”
  е друго творение на широката и загадъчна руска душа. Руски блогър го беше направил основен цитат в своя въодушевена статия за силата на руското оръжие(авторът е Н. Гумильов в “Записки на кавалериста”). Тази неговата статия събра седянка на все руски патриоти.
  В задушевния разговор за възстановяване границите на съветската империя се вмъкна глас (текст) – Путин да не се ограничава само със СССР, а да възстанови величието на Руската империя. Предложението беше посрещнато с възторг. Петрбургчанин се включи с уверение, че Финландия с радост ще се влее в Русия, ако й запазят езика. Малкото, но сплотено блогърско общество единодушно се съгласи на тоз компромис. Разумен руски патриотичен глас от Запорожие (Украина)помрачи ведрото настроение, като отбеляза, че плажовете във Финландия са студени и не стават за отдих. Докато Крим си е друга работа.
  Имаше и един американски жополизец, който цитира Михаил Евграфович Салтыков-Щедрин:
  “Когда в России начинают говорить о патриотизме, знай: где-то что-то украли… ”
  Всички вкупом го поставиха на неговото си еврогей място.

 30. г-н ТИНКОВ, цитирали сте Дизраели, там той много добре е посочил – ЗАЩО един народ не е става цивилизация?
  Ако препрочетете този цитат , ще видите ,че КЛИМЕНТ НИКОЛОВ е прав донякъде!

 31. Г-н Тинков , в предходните 3 изречения на изложеното от мен мнение е посочена “…средата,в която виреят такъв тип ръководители като Путин”. Явно не сте ме разбрали,но с вашия цитат потвърждавате:”…разрушените институции още през 1917г.са довели руската нация до ниво НАРОД”.Сега Путин държи нацията си в състояние на народ защото НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА МОДЕРНИЗИРА РУСИЯ И ВЪВЕДЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СТАНДАРТИ!!! Нещо подобно става и в България,но за целта у нас се ползват мутрите защото БКП и сателити не са в състояние да модернизират и демократизират страната !

 32. Какви американофилски дружества и комитети да има като дойде един превъзходен дипломат-Джеймз Уорлик,чудеса направи да разчупи статуквото,а те го съдраха от критики и обиди.Нима забравихте на какви просташки подмятания беше подложен този човек?

 33. Колко всички сте умни! – “разрушените институции още през 1917 г. са довели руската нация до ниво народ”
  Хайде де!
  Е как беше изграден СССР? И хайде не ми пробутвайте, господа умници, тезата за еврейския заговор спрямо нещастния руснак.
  Мързи ме да търся словото на Сталин по повод победата над Германия. Общият смисъл в словата на генералисимуса е благодарност специално на руския народ.
  Всеки, склонен към логическа мисъл, може да провери във всяка съюзна република в СССР каква е народността в местния КПСС и в силовите структури.
  Всеки, склонен към четене и мислене,може да види последователността и смисъла при всички идеологически доктрини, ползвали Русия. Още Гражданската война в Русия не е била приключила, когато княз Трубецкой през 1920 г. (в София) оповестява писмено, че Русия един ден ще приключи с класовия подход и ще премине към ЕВРОАЗИЙСТВОТО. Не желая да влизам в стерилни спорове за разликите между народ и нация. Евроазийството не се обляга нито на Ленин (и той теоретик по въпроса за нациите), нито на Сталин (написал и труд по въпроса), нито на Дизраели Биконсфилд.
  Великорусинът Трубецкой се обляга на съвсем прагматични неща – Русия владее различни и многобройни народности, основно групирани в три религиозни групи – православие, мюсулманство и будизъм. Князът високомерно е пропуснал юдеизма и шаманството при сибирските народи. И князът дава рецепта как Русия да си управлява сганта. Десетки години по-късно рецептата е възприета от Путин и приложена. Внимателно и постепенно. Особено внимателно в по-далечните западни райони на империята – като България. Българските Путиновъди дуднат за славянство, за православие и за митнически съюз. Внимават да не отлепят думичката евразия.

 34. “ИВАН ИВАНОВ, защо мислите Путин се е захванал само с правата на гейовете.”

  На този въпрос може да се отговори като се погледне историята на Русия. Русия е възприемала всякакви идеологии- защитник на православието, на славянството, комунистическа, отново на православието, сега защитник и на традиционните ценности и морала за целите на имперската политика. Путин с еднакъв успех би прегърнал идеята и за защита правата на хомосексуалистите и за гей-браковете, ако това вършеше работа на имперска Русия. В този смисъл, Путин не е истински защитник на морала и традиционните ценности, а псевдозащитник. Това просто му помага в основната цел- връщане величието на имперска Русия. По принцип хората, които реално се борят за морал и традиционни ценности залагат на позитивното, на примера, на убеждението, изтъкват предимствата и ползите, а Путин залага на анти-гей мерки, кето е свидетелство, че Путин е фалшив пророк, но въпреки това за мен той взема в ръцете си много силно оръжие. Ако в момента се проведат на запад референдуми, не повече от десет процента ще гласуват за гей-бракове. Признаване правото на гейовете за създаване на семейства разбива традиционното семейство. Семейството е хилядолетна институция и има една целе- раждане, отглеждане и възпитание на деца. За съжаление, днес се изтъква като основна функция на семейството правенето на любов, децата отпадат и хоп, всеки има право на семейство. Но който е чел Маркс и Енгел, знае, че там също се говори само за любов и не за деца. И не само те. Философи от всякаква боя разсъждават за семейството само от гледна точка на секса, с което подготвят почвата за разбиването му.
  Извинявам се, но отговорих на въпроса на колегата! Отново ще повторя, не започнах да правя коментари в сайта на Иво Инджев, за да му опонирам, а защото го харесвам и споделям като цяло идеите му за принадлежността на България в западната цивилизация и за нуждата от елиминиране на всякакво руско влияние. И това е единствения въпрос, за пропагандата и разпространението на хомосексуализма, който не мога да подмина. Аз живея в САЩ и моите представи за Запада не са романтични, а реални. Виждам доброто, което е неизмеримо повече, виждам и злото.

 35. ИВАН ИВАНОВ, отговорете си на елементарният въпрос – ЩО за “човек” е този , който “прегръща” всякакви идеи , само за да постигне оставането си на власт на ВСЯКА цена???
  И много се съмнявам обикновеният руснак да спечели нещо от имперската комплексарска мегали идея на Путин!
  Колкото за гейовете – КОЙ ви пречи да имате деца? Гейовете?
  Русия и без гейовете е с прираст , колкото е този и на България – отрицателен! И това не е от днес , това е последица от социалистическата “демографска” “политика” на НРБ, която надявам с много добре помните, и от която сте избягали чак в САЩ!
  Сигурно си спомняте “КОЛЕКТИВИЗАЦИЯТА” чрез ликвидация на селското стопанство, заедно със стахановската “урбанизация” , за да се постигне “пролетарската” “ИДУСТРИАЛИЗАЦИЯ”?
  Ето това е ОСНОВНАТА причина за сегашната демографска катастрофа – и в рАЗЗИЯ на Путин , и в путиноподобният придатък отсам реке Дунай!

 36. Г-н Алеко,тъй като и Вие използвахте думичката “ВЕЛИКОРУСИН” която аз използвам отдавна в моите коментари за да правя някои разграничения и тъй като обявихте че ще правите колекция, бих Ви предложил един истински и неподправен ВЕЛИКОРУСКИ БРИЛЯНТ за нея във вид на «КРАТКА ИСТОРИЯ НА ВЕЛИКАТА РУС И ВЕЛИКОРУСИТЕ». Рядък екземпляр който ще краси бъдещата Ви огърлица от такива произведения , пред който бледнеят и в сравнение с него са като въглищен прах дори сугаревските високо –литературно, стилистично и граматически, синтактически и семантически издържани анализи на незавидното ни състояние като народ и нация. Изобилен материал за проучване по темата и изпълнен с редки цитати и и безброй “истини” за тази нация.
  Няма да сбъркате да отделите малко време за прочита му, не е много дълъг.

  Предлагам само един малък цитат от него , но там има много такива за този единствен по рода си ВИД във Вселената (не е пресилено) и за неговата БОЖЕСТВЕНА МИСИЯ на Земята.

  ….«Каждый великоросс считал себя и знал, что он Богочеловек, что он создан по образу и подобию Божьему, и что все, что задумал их Отец, они могли претворять в жизнь. В них были вложены все энергии Вселенной, все до одной, и они ощущали это, и использовали их для творения прекрасного на планете Земля. Они творили себе подобных детей – Богочеловеков, творили прекрасные сады, великолепнейшие цветы, красивые картины – полотна, прекраснейшую музыку, танцы, стихи.

  Великороссы жили так, как иногда у нас, современных людей, пишут в сказках со счастливым концом и счастливой жизнью. Их великая энергия любви никогда не позволяла им делать что-то против воли ближнего, они считались с его интересами, принимали его таким, какой он есть. Эта великая мудрость не вмешательства в дела других людей, делала их еще сильнее и мужественнее. Человек среди них был всегда самим собой, он был как бы одной из скрипок в большом оркестре, который под руководством мудрейшего дирижера исполнял прекраснейшую песню – жизнь. Все было слажено в этом оркестре, и не один инструмент не фальшивил, а выводил небесные звуки великолепнейшей песни.

  Вот так величаво и прекрасно жили великороссы – наши предки в нашей прекраснейшей матушке Руси……»

  Ето и пълния текст в този линк:

  http://www.sozvezdie-love.ru/text_strana_bogov_rossiya_01.html

 37. АЛЕКО, голям си нервак!
  По-спокойно, моля те!
  Намери кого да цитираш – вманиачения Трубецки /лека му пръст/. Както виждам,за разлика от Жерар, синчето Трубецки продължава да си живурка в сянката на Айфеловата и като татко си плямпа за великоруска евразия, но не се е засилил да се прибира в “отчеството”, сиреч при Путин.
  Беше маркс-ленинизъм, после само ленинизъм, след това сталинизъм… След 22-рия последваха мъгляви метаморфози на задкулисен разпад, до предела определен като “перестройка”. Кремълските орки обаче не щат западна демокрация и глобална равнопоставеност! Искат те “да карат влака”, па ако ще Земята да се разцепи! Само че да си суровинен придатък на омразния Запад и да претендираш за поста на Световен фюрер е несъстоятелно и тъпо. Вътрешни проблеми зреят и вещаят страшна развръзка. Идеологията на класовото противопоставяне напълно се изчерпа и вече не върши работа – нещо повече далаверата с пролетариата и олигархията така се обърка, че левичарството започва да става опасно. Трябва да се търси нова мотивация на плебса. Напред, “пазарът” нищо подходящо не предлага – тупик! Няма как – обръщане назад, към последното /?/ убежище! Към евразийството!
  До кога? Допускания много. Бог знае!
  Лорд Биконсфийлд не ти допада, виж тогава мнението на Борис СУВАРИН:
  “„/…/ може с голяма доза достоверност да се очаква, че Големият Апокалипсис ще започне с война между две империи, всяка от които претендира, че представлява съвършена реализация на марксизма.”
  „/…/ от години не очаквам нищо от усилията, целящи да закърпят, обновят, очистят или поправят комунистическата идея. Ах, тази нещастна идея! Този череп Едуард вече никога няма да се усмихне.”

  По мое мнение, единственото важно нещо за внуците ми е, страната в която живеят да не се окаже част от тези две империи на Суварин.

 38. Г-н Алеко ,по време на ІІ св. война СССр е дал 20 милиона жертви !!! От тях 8(осем) милиона украйнци !!! Както и 6(шест) милиона белоруси , другите националности 3(три) милиона!!! Руския народ е дал 3(три) милона основно войници и офицери !!! Народите на Украйна и Белорус задържаха цели 3 месеца немците докато от руските територии се евакуира населението,заводите и ресурсите !!! Сега Украйна получи “братски” подарък за благодарност от РУСКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ !!!

 39. Павел Тинков | април 2, 2014, 18:12

  То и старият княз също е отпердашил в посока Запад – Виена. София му се е видяла твърде провинциална и едва е издържал тук една година. Нищо, че евразийският му проект е насочен срещу същия този запад.
  Погрешно съм разбран. Не съм писал, че не одобрявам Биконсфил, а одобрявам Трубецкой. Написах, че Путин одобрява княза. Включително го одобрява и за отрицателното отношение на Трубецкой към желанията на украинците за уважение към езика и културата им.
  Ако ставам нервак, то е защото всякакви опити за оправдаване и/или обясняване на руската наглост ме изкарва от релси.
  Сега из руските медии се подвизава един старообрядец-философ, който е болен от същата руска грандоманщина за богоизбранност и месианство за бъдещето на света. Той пък определя сегашната временна власт в Украина като хунта.
  Господи, прибери си вересиите!

 40. Климент Николов | април 2, 2014, 21:00
  Да не се връщаме толкоз назад в годините. Пък и трудно може да се определи процента руснаци и украинци в която и да е съветска военна част по време на ВСВ.
  Това, което ме поразява са съвременните руски действия. В Москва, до някакъв манастир, са построили Монумент на помирението. Претенцията е това да бъде третия в света подобен монумент (първите два са – този за битката на народите и този на Франко за жертвите на гражданската война)
  Московският мемориал е прибрал възпоменателни плочи за свещенници, убити от червените; червени, убити от белите и т.н. Има и една плоча, в която са изброени имената на всички бели генерали. Едно под друго са имената на Деникин и Шкуро. Първият отказал категорично на немците да се включи във войната срещу родината си, а другият заминал охотно на Източния фронт. Парадокс е, че в мемориала е и плочата на фон Панквиц. Който и през ПСВ и ВСВ е воювал на страната на Германия срещу Русия. Но липсва каквато и да е плоча в памет на загинал от ОУН. Нито на “бандеровец”, увиснал на немско бесило, нито ако е погинал от червеноармейски куршум. Никакво помирение с украински националисти. Те са само от покрайнината на Великая Рус.

 41. Руснаците винаги са били изостанал народи винаги ще бъдат с този “материал”.До началото на 20 век 2/3 от тях са безправни роби на останалата 1/3.Единствено по времето на т.н. Столипинови реформи Русия се събужда за малко.Селяните се оземляват и стават собственици на земя.Природните богатства се дават на концесия и страната живва за малко.Столипин е убит в Киев в театъра и Русия потъва в мрак.Така е до днес и така ще бъде.Спомняте си Солженицин.Минал не през Първи ,а през 9-ти кръг.Написал”Раково отделени”,”Архипелаг гулак”/пише се с “к”-колонии/.Изгонен позорно от Русия,измъчван от руснаци и когато се връща в Русия бях изумена да чета нацианалистически писания за величието на Русия.Лека му пръст,ако беше доживял можеше да възхвалява Путин.Нищо не беше разбрал явно бидеики в Америка за силата на свободната личност.Затова и никакви световни постижения за развитието на човечеството не са направени през последните 100 г. от руснаци.Те могат да бъдат само плашилища за народите.Жалко ,че има и българи които не разбират тези неща.

 42. Да оприличава някой болшевишките престъпления и изиотими като идеология е признак на пълна неграмотност. Запада и американците винаги не са схващаши съвсем правилно идиотизма на комунизма и му вярваха и вярват, че Съветският Съюз и зднешна Русия може да родят идеология. Точно белосветските тирани да са наречени и идеолози. Дори и Путин го определят за идеолог, а той си е чистокръвен комунист.
  Използването на фрази като “банкяски тарикат” са несериозно и пречат за сериозна оценк както на Бойко Борисов така и на други политици. Или пък изопачаването на имена и поставяне на руски окончания на бащиното име. За сериозните неща се говори сериозно и стилно.

 43. D.Savova | април 3, 2014, 8:17

  “Архипелаг гулак”/пише се с “к”-колонии”

  Имате пред вид наименованието след 1956 г., когато всички руски зандани стават исправительно-трудовые колонии (ИТК). Демек, започнало по-леко да се диша.
  Руските тюрми си имат система, трудно възприемана от свободни хора. По някакви си техни си съветски причини, от време на време, са сменяли организационната структура, но не и същината.
  Първоначално болшевиките създават два типа:
  – Исправи́тельно-трудово́й ла́герь (ИТЛ) за осъдени над 3 години;
  – исправительно-трудовая колония (ИТК) за осъдени под 3 години
  Първите били подчинени на главните чекисти в Москва, а вторите на местните чекисти.
  Главните тюрмаджийски чекисти са работели в ГУЛАГ (Главное управление лагерей)

 44. АЛЕКО, КОЙ от пишещите тук е твърдял , че в Русия институциите са разбити през 1917г.? Те никога, и преди 1917г., не са били изградени!
  Та само 55 години преди “революцията” на большевиките в Русия е имала само феодалната крепосническа “институция”.
  А както знаете Дизраели е казал: Нацията е творба на изкуството и на ВРЕМЕТО!
  В Русия нито е имало ВРЕМЕ преди 1917г. , а пък след 1917г. при СССР – НИКАК.
  При Путин – ИЗОБЩО!

 45. @ до АЛЕКО | април 3, 2014, 12:59

  1. Климент Николов | април 2, 2014, 15:01
  2. със зараждане на която и да е държава се създават институции. Какво представляват институциите в Русия в интересуващото Ви време – четете книгата на маркиз Астолф де Кюстин ( Astolphe-Louis-Léonor, Marquis de Custine )–„ La Russie en 1839”

  Нещо друго?

 46. Точно за това става въпрос – КАКВО представляват “институциите” в Русия до 1917г., след 1917г., и при Путин!

 47. до АЛЕКО | април 3, 2014, 18:20

  Трябва да уважаваме домакина на блога и да не го превръщаме в говорилня.
  Каквото имах да кажа – го казах.
  Отговорих Ви на заядливия тон по възможно най-учтивия начин.
  Ако Вие имате да кажете нещо допълнително – напишете си го. Но не го адресирайте към мен.
  И ако обичате си напишете името.

 48. Г-н АЛЕКО, аз не се заяждам с никого – просто ви предложих моето мнение, макар и под въпросителна форма, относно руските “”институции””, в КАВИЧКИ!
  Колкото до името ми, то не е толкоз фамозно , за да го изтипосвам навсякъде, между другото и вие НЕ сте много разговорлив на тази тема. Как би трябвало да тълкуваме името, или псевдонима , или никЪТ – АЛЕКО? Може би Алеко Константинов ….???…..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.