14 година националпутинизъм=14 години социалпопулизъм в България

За държава, която понася подигравката на най-видно място в столицата й да стърчи огромен монумент на благодарността за загубената свобода, не е чудно да търпи и останалите издевателства на своите колонизатори. А те се множат напоследък все повече.

Всякакви българи (ю)наци подскачат като ужилени при на най-малкото подозрение, че някой някъде по света обиждал нашия патриотизъм. От Турция, където споменават български територии като обект на теоретичен апетит ( като предизборна подправка в пехливанско перчене), до Македония с анекдотичните й претенции да е прародина на България- всичко това се превръща в тема за най-различни публични изригвания на обидчивост у нас.

Ами кампанията срещу призрака на българската емиграция, водена от на британски националисти и от няколко жълтеещи издания на острова? Леле каква олелия предизвика тя у нас! Всеки уважаващ мястото си на избран от българите политик се почувства длъжен да се отчете по въпроса, като вземе отношение- дори и президентът Плевнелиев посвети специални разсъждения по темата!

 

Има обаче един постоянен източник на системни подигравки с българското достойнство, който не подлежи у нас на коментар- за отпор да не говорим.

 

Нито веднъж София не реагирала на руските „закачки” спрямо България- нито на медийните, нито на политическите. Съответно и медиите следват тази линия но избирателна глухота и слепота.

 

На президента Първанов един руски кореспондент му се подигра нецензурно, че се е превъзбудил в присъствието на Путин през януари 2008-ма и възклицанието му за постигнат „голям шлем” с подписването на споразумение за три енергийни проекта прозвучало като „голям член”. Но на Първанов, който и днес демонстрира настървение в преклонението си пред Путин, обвинявайки червената конкуренция от БСП в недостатъчно страст при обслужването на Кремъл, това не му беше обидно.

 

Друг руски журналист, пак през онзи „славен” януари, публично заяви на пресконференция в София, че България му изглеждала като невярна съпруга ( защото си позволява да „изневерява” на Кремъл). И тази подигравка остана без последици.

 

За прословутото, при това повторено в последващо интервю, оприличаване на България като като троянски кон на Русия в Европа, направено от руския посланик в ЕС Владимир Чижов, да не говорим!

 

Всякакви задявки на британски, холандски, македонски или турски медии по наш адрес минават задължително през рупора на медиите и биват разгласявани като вероломни посегателства над колективната ни чест. Но когато „Правда” наскоро написа в Москва едно към едно, че и България може ( направо трябва!) да последва съдбата на анексирания от Русия Крим, последва…русофилска радост у нас.

 

Авторът ivo.bg, който си позволява да не харесва агресивната политика на Кремъл, разполага с богата колекция от писмени заплахи за разправа в момента, когато тук щели да се завърнат „братушките”.

 

Нима са си тръгвали? Нямам това впечатление. Просто за пореден път са назначили надзиратели за охрана на техния интерес. Както знаем от опит, тези надзиратели са толкова надъхани, че в България не се налага да бъдат разполагани танкове, нито дори да бъдат пращани диверсанти от руската армия без опознавателни знаци да завладяват институциите, като стана в Крим. Напротив, надзирателите гордо дефилират тук с имената и физиономиите си.

 

Те черпят увереност от факта, че Българската държава може безнаказано да бъде наругана или подиграна от която и да било руска медия или чиновник, без това да предизвика ответна реакция тук.

 

Имаме и актуалната новина, обсъждана в интернет, която съдържа присмех на руски дипломати спрямо България. Разменяйки си „смешки” на вълната от еуфорията от голямото „геройство”  на безкръвната „победа” с откъсването на Крим от Украйна, посланиците на Русия в две африкански държави се забавляват в една от социалните мрежи да се надсмиват над България, която трябвало да бъде наритана, след което да бъде отритната, ако се моли да бъде приета обратно в руските прегръдки.

 

Това обаче е (почти) нищо в сравнение с напълно сериозната пропагандна кампания, която руски официални институции водят срещу помислите на други европейски държави, като Украйна, Молдова или Грузия, за присъединяване към ЕС, използвайки България като лъжица катран в кацата европейски мед.

 

И отново няма реакция от София на това предизвикателство чрез един достоен отговор, който да гласи: България, именно поради най-голямата си близост със СССР, пострада най-много от кончината на съветската империя и понесе най-много негативи спрямо европейските сълагерници от т.н. соцлагер. Нищо чудно, че както си беше най-бедната в съветския лагер, така и досега България не може да се измъкне от своята половин вековна колониална  изостаналост в състезанието с останалите европейски народи, бидейки затисната от отломките на съветското наследство.

 

Само че подобно нещо могат да кажат само български политици, които не наричат съветската окупация „освобождение”. Такива явно не ни се намират в момента, освен в периферията на разбитото дясноцентристко политическо пространство, доведено до състояние на самоизяждане след 14 години неспирен възход на социалпопулизма по нашите земи.

 

Това са точно въпросните 14 години, през които в Кремъл се настани националпопулизма на Путин.

14 мнения за “14 година националпутинизъм=14 години социалпопулизъм в България”

 1. Бог ще ги накаже руснаците! Наглостта не се прощава! В рамките на 10г. ще плачат горько!

 2. Руснаците винаги са ни третирали като тяхна губерния,като техни слуги.Мозъците на българите са толкова промити,че винаги при спор чувам”Какво искаш,по-добре да ни превземат руснаците,околкото циганите да са мнозинство?!?За това свалям шапка на Иван Костов,че е единственият политик в новата ни история и изгони руски дипломати за шпионаж,за което не му беше простено и беше очернен от петата им колона.

 3. Уважаеми г-н Инджев,
  Как мислите, дали не е и въпрос на народопсихология?
  Напримар това, което се е случило на чехите през 1938 и 1968 е най-близо до това, което сега се случва на украинците. А те най-отявлено се обявиха против санкциите. Докато поляците се държан мъжки. Ние също (в този форум, имам предвид, виж за политиците… не ми се говори…)

 4. Когато руссский певец дойде да се лигави и да пее “Моя страна, моя Бълхааааарияаа”, някак сладострастно натъртват на “моя”…
  Но познавам и руснаци, които признават с благодарност едни неща, които официална Русия няма да признае и след 1000години.
  Българите са цивилизатори на Русия от югозапад през Киев и Преслав и от югоизток през Волжка България.
  България е дала на Русия държавността;
  Киевското княжество е с българска закваска или направо е българска държава. От него са се нароили руските княжества на север, в земите на фините, известни по-късно като руси;
  Българите са дали на русите през Киев писмеността – и глаголица и кирилица, а оттам и езика;
  Българите са покръстили Киевското княжество, а оттам и Руските княжества, макар Византийската Православна църква да не е признала това за канонично и да е извършила “официално” кръщаване две години по-късно. Но български свещеници и книжници са свършили истинската работа;
  Българите са дали на русите земеделието;
  Българите са дали на русите металообработката и добива на металите;
  Българите са дали на русите зидарията – Зодчий, или архитект на руски идва от българското “зидчия”;
  Българите са дали на русите коня и неговото ползване – “ееех, руссская тройка”. Неслучайно русите имат две синонимни думи за кон – лошадь и конь, едната с български произход;
  Българите са дали на русите военното дело – организация, оръжие, тактика;
  Българите са дали на русите не по-малко от една трета от човешкия състав на руския народ, и то цивилизованата една трета – умели земеделци, сръчни занаятчии и строители, търговци, пълководци и интелигенция.
  500 от най-знатните фамилии на Русия са с български произход.
  Гордостта на Русия.
  Признание на руснаци!
  Не е за вярване, нали?

 5. Трябва да благодарим на ЦРУ за предоставения запис от разговорите на дипломатите.Така повече дезориентирани българи трябва да разберат колко ни обича Русия и ние нея. В интерес на истината компромати от такова естество са повече наш патент,но явно американците са решили да ни го пуснат за да се отрезвим и да помислим повече за външната ни политика.

 6. След такава статия, няма как да не използвам копипейст-а …”голям член”, а!? 😉

 7. Нищо не може да нъде направено плвече, нещата
  са твърди и неразру(е)шими, също като неразрушимите и неразрушаеми паметници на болшевишката агресия.
  Много малко хора у нас си дават сметка, че страната е комунистическа и проруска. И съвсем малък брой си дават сметка , че единственото спасение е борба срещу комунистите.
  По този начин ние сме обречени.Всеки може да си направи сметка само на този сайт колко нещ са изписани , стотици статии и хиляди коментари, а резултатите са нулеви. Комунистите си вилнеят спокойно , а антикомунистите правят планове. Павел Тинков от Видин напис ферман и публиката ахва, но нито той , нито някой друг не се впечатлява пт паметника на Боян Чонос- български комунистически терорист осъден съвсем справедливо на смърт и екзекутиран във видинския затвор. Кой се впечатлява от факта , че висше учебно при тов военно заведение носи името а друг комунистескии терорист , също осъден на смърт от Софийския окръжен военно – полеви смърт и екзекутиран в София.
  Цялат страна е осеяна с паметници на терористи и окупатори , а толкоз много хора говорят за Европа , Русия и пр.
  Ние сме си виновни за тои хал, нито Путин , нито Мутин.

 8. Как да се “възмутят” путьоновците като те само това и чакат. Реванш за загубения (им) СССР. И през ум не им минава, че вече сме 2014г. и въпросния СССР не само се “саморазпадна” от лакомията си за земи с които не знае какво да прави и за какво са му да ги притежава. Тези хора (съветолюбците нацисти и шовинисти накиприли се като националпопулисти) не разбират живота човешки като достойство на личността. Те могат да са “горди” само със съчинената (си) история, на глутници ръфащи поредния враг посочен от амвона. Защото да се развиваш самостоятелно им е непонятно. Те могат само да козируват и да маршируват под фанфарите на поредния фюрер.

 9. “И.Ч.: Да, определено. Прав си. Ще оставим да ги е… румънците и българите, нека да останат засега в ЕС.
  С.Б.: Заедно с Балтийските л***а ”
  Винаги е било такова отношението на руснаците към българите.Лично съм чувала и презрителното им отношение за продажността на българите, което за съжаление у нас се демонстрира непрекъснато и от управляващите.Достоверността на разговора се е потвърдила от единия от участниците .Точно нашите управляващи непрекъснато ни лъжат за ролята на Русия в България, както с паметниците- над 700 на брой- на “освободителката”, а всъщност на поробителката ни от Септември 1944г.Знаем и как са потушавали въстанията в Унгария, Чехия, Германия, Полша.Днешното поведение на Русия въобще не е изненадващо.Европа да не се прави на ущипана, а да се стяга, защото това е реалността.

 10. Аз съм бивш екскурзовод, вкл. и с руски език. Декларирам най-отговорно, че не съм пропускал случай да се подигравам на воля с руската сволоч. Винаги им припомнях, че не Ленин е написал азбуката (както това се смяташе в СССР), а като преминавахме покрай лудницата в Бургас винаги им обръщах внимание, че това е бивша партийна школа. Голям майтап беше, тия направо издивяваха.

 11. “Всички крайбалтийски области: Финландия, Остландия, Литва, Полша и Бесарабия й се отнимат. От Малорусия (Украйна) се образува отделна, самостоятелна държава. Губи целия Кавказ. Владенията й в дълбока Азия хвръкнуват. Сибир отива на Япония и на Китай. От Русия ще остане едно Московско царство …
  Руската дипломация, во главе със своя император, приготовляват такъв кюлаф на Руската империя…”

  1914 г.
  Стара Загора
  Митрополит Методий (Кусев)
  ИЗ “ПОГРОМА НА БЪЛГАРИЯ. ВИНОВНИКЪТ”

 12. Тук има ли антикомунисти и кои са?Само Савова се е обявила като такава, но много слабо се интересува от българските комунисти.

 13. Г-н АНТИКОМУНИСТ, България вече е направила своят цивилизационен избор преди 14 века, като се е установила в Европа, НЕ в рАЗЗЗИЯ, като дори след налагането на дивашките большевишки порядки след 1944г., българите емигрират на ЗАПАД, както е било и през 6 век, и вече над 2млн. са се продължили това хилядолетно движение.
  Колкото за истеричната ПРОПАГАНДА на большевишките слуги , която се лее от “медиите”, то тя НЕ трябва да се разглежда само едностранно, както вие предлагате, истерията е показател и за други неща , точно противоположни на тези ,които се опитват да пропагандират пред всички нас продажните национал-соЧиалисти на соЧфюрера Путин!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.