Брюксел вика София, Орешарски не понимает- отива в Ханой

Европейският съюз реагира остро на опитите на българските управляващи да мамят за „Южен поток” чрез прокарване на поправка в закона, позволяваща да бъде заобиколено европейското законодателство. От Брюксел също така изразиха безпокойство за натиска върху електроразпределителните дружества и поискаха обяснение от София.

 

И как отговаря София?

 

Премиерът Пламен Орешарски, който пътува до Брюксел само по рутинни поводи, каквито са задължителните за един премиер на страна от ЕС участия в Европейския съвет, заминава за…Виетнам.

 

Няма лошо, както би се изразил всеки квартален фен на това провинциално ( в континенталния смисъл) управление. Виетнам е южноазитски тигър, що да не отиде балканският лъв във Виетнам, за да полюбува на тигъра на другия край на света?

 

Дали нашият балкански лъв ще припечели там някой бакалски лев за българската икономика и нещичко за българската репутация с продължаващата изолация на България от нейните естествени евроатлантически съюзници?

 

Вече наближава година как тази дружина прехода брани, а този, който води бащината дружина в България, не е поканен на официално посещение в нито една значима съюзническа държава. И незначителните дори но го канят.

 

Това е незабележима ( защото си остава некоментирана, направо девствена и явно забранена) тема в нашата родина и родните ни медии.

 

Изолацията на България е пълзящо доказателство за галопиращата маргиналност на държавицата ни, подбутвана от кого ли не с лека погнуса заради това, което си направихме сами чрез избора на днешното политическо представителство.

 

Търпят ни. Но не ни каня. Оставят ни да си врим в собствен SOS  докато ни уврат електоралните глави и изберем да ни оглави някой, който става за канене.

 

От началото на своето управление прехваленият експерт-обединител Орешарски беше на едно работно ( не официално, а работно- има разлика!) посещение в Китай миналия септември. Освен това посещение се запомни и унижението му в и от Русия, когато в Сочи символично му беше посочено мястото на една маса с един азиатски и един от последните европейски сатрапи- Ислам Каримов и Виктор Янукович.

 

Междувременно Орешарски се отбива до Брюксел, където просто му се налага да седи зад табелката „България” на една маса с останалите 27 представители на страните от ЕС в рамките на заседанията на Европейския съвет.

 

Но да ходи в Брюксел и да гаси газовия пожар „Южен поток”, който се разгаря под руски натиск, това Орешарски явно няма намерение да прави. Така де, да не е пожарникар-човекът е бяла якичка, специалист по хазарта, както знаем от времето, когато успя да наложи скандално нисък данък върху този бизнес в качеството си на финансов министър в тройната коалиция.

 

Междувременно Орешарски оставя на огъня да се пържи заместничката му Зинаида Златанова, която повтаря в транс, че заплахата от Брюксел със санкции заради „Южен поток” и Елекроразпределителните дружества била резултат от внушение, направено от български политици.

 

Браво, бе! Най-после! Дайте да ги видим тези могъщи българи, които най-накрая успяват да изкомандват Брюксел вместо обратното.

 

Златанова направо ни подсказва, че такива българи има. А ние бяхме се оклюмали от отчаяние, че генът на Стефан Стамболов се е загубил окончателно ( щом не можем да казваме „не” на Москва, когато ни подстрекава да казваме „не” на Брюксел).

 

След като има такива българи, значи правителството, в което Златанова е вицепремиер, трябва час по-скоро да бъде сменено от управляващи, обладаващи невижданото досега тук качество да казват на Брюксел какво да прави. Само тогава ще се оправим, оправяйки пътьом и Брюксел!

15 мнения за “Брюксел вика София, Орешарски не понимает- отива в Ханой”

 1. Електоралните глави няма как да уврат. Българина не обича особено вареното. Виж скарата е друго нещо,а особено по изборно време тя става изключително желана. Порция кебапчета глас купува. Та докато има месо може би няма да видим читав политик избран у нас. Много лесно се продаваме, дали не е защото много ни се иска подсъзнателно след това да се самосъжаляваме за това в каква страна живеем и какви ‘политици ни управляват – това ни утива на комплексарската нация – традиционно вече гордо носеща името най-нещастна на света.

 2. Гласуваш за Станишев – получаваш Янукович на софра с Орешарски

 3. Иска ми се да припомня на всички, че наближават избори (макар и не парламентарни), на които можем да направим много.

  Достатъчно е само да не гласуваме за антиевропейските (= съветофилски) партии, лишавайки ги от възможността да пласират в Европейския парламент троянски магарета.

 4. Генът на Стефан Стамболов НЕ СЕ Е ИЗГУБИЛ ПРИ БЪЛГАРСКАТА ПОПУЛАЦИЯ ИВО.ГЕНЪТ ЛИПСВА САМО ПРИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ В МОМЕНТА БЪЛГАРИЯ ИБРИКЧИИ.

 5. Narod , koyto 150 g. ne moje da si organizira darjavata e MNOGO PROST narod!!! Eto spektarat : strahlivi ” turtzi” , prodajni ” balgari” i pomatzi za DPS; podli stalinisti za BKP, brutalni nazi za ataka i mnogo drugi mangasari!!!! Da ne govorim za R. B. , koyto s pomiy sreshtu GERB pravi MASTURBATZII NA KOMUNIAGITE !! Obshto vzeto CHERVENI IZRODI !!!
  I koy e vinoven ?? Az i bezpartiyni kato men!! Az !! Zashtoto sam “mrasen evreyn” , ” arabska svinia”, skapan sedesar, demokrat i balama !!! Az ne krada, ne laja , a kazvam istinata i sam mnogo NEUDOBEN I MRAZEN !!
  Bog da pazi Balgaria !!!

 6. Г-н Инджев,каква работа има Орешарски в Брюксел?!На всички е ясно,че не му е комфортно там.А и дружбата трябва да се поддържа с братските народи,Евразийски съюз се гради…Др.Малинов вече отправи призив…бъдещето е на изток,Орешарски, естествено, е “в крак с времето”…

 7. Забелязвате, колеги и съмишленици как вече рубладжийските антиевропейски роли в Болхарската Задунайка с цел окончателното й изритване от ЕС са ясно разпределени:
  -на разните кретени от атаки, фронтове, каракачани и пр. е възложено да крещят това, което
  -БСП и АБВ си мислят и мучат по-приглушено,
  – на “експерта” Орешарски-да го прави, а
  – на ГЕРБ – да го предвиди за изпълнение в определени обстятелства (шистовия газ например).
  Бях писал при Иво преди доста време,че “това, което Ал Кайда прави, Русия си го мисли”. Вие преценете, колко съм бил прав или крив.
  Така… А десните ни прозападни лидери в тази ситуация очевидно са си определили благодушната и учтива роля на публика. При липса на друга.То не ни стигат бараки, рампои, барозута, путеринги, доловци, ащънки и пр. кръгли безличия, пред които Путин без да му мигне окото, с пълни основания си го премества от единия крачол в другия, ами не случихме поне и на политици като Бъсеску, който редовно вкисва Кремъл с твърдите си приказки!

 8. Дали не отива да подпише спогодба за разрешаване проблема с бездомните кучета в България?

 9. Ние тука се възхищаваме на г-н Иво Инджев и то с право, пишем един през друг адекватни коментари със страхотни попадения а в същото време вижте какво се случва. Днес, в Девня СС е събрал хиляди. Айде, да не са хиляди, стотици да са, голяма част от тях с автобуси да са докарани от Варна и три села наоколо но както е добре известно и нашата бюлетина и на всеки един от чугунорията носят само по глас. В същото време Радан Кънев тръгнал по Европа да се среща със сънародници за да чука по отворени врати. Бас ловя, че в Девня и покрай нея в хилядите останали села и малки градове на пръстите на едната ръка са тези които са чували за него и РБ. А колко от тях ще гласуват е отделен въпрос.
  По темата. И капута Дудук Бюреков и мутрата ББ пет пари не дават, че нарушават закони изполвайки деца в предизборните си вихрения. За тях лоша реклама няма.

 10. Посоката е “вярна”. След Ханой да се готви … Пхенян.

 11. Държавата изнудва ЕРП-тата.Не стига,че чуждите инвеститори са кът,ами и тези ще изгонят.Не ЧЕЗ и EVN дължат пари на НЕК,а точно обратното.НЕК е пред фалит,защото го задължиха да плати 1,5 млрд евро за гьола в Белене.Сега държавата чрез “видния енергетик” Внедренко Божков(помните го,нали.-беше в ранното СДС по времето на Петко Симеонов,дори беше в предизборния щаб за изборите през юни 1990г.Ако национализират ЕРП-тата,ще ги харижат на някоя мутра или олигарх.После пък те ще осъдят България за по 1 милиард евро в Международния арбитраж в Париж,както осъдиха Албания за по-малка сума и пак народът ще плаща.Отделно-ще ни спрат еврофондовете,а е възможно и да ни изключат от ЕС.И без това руснаците само това чакат.Ето как нещата се нареждат в полза на Москва.Така,че в сегашната атака и изнудване срещу чехите и австрийците,няма нищо случайно.Руснаците настъпват на юг,няма да мирясат,докато не анексират още територии.Апетитът идва с яденето,а апетитът на руската мечка няма насищане.Господ да ни пази!

 12. Относно гена на Стамболов – то е ясно. При 30,000 избити до края на 1944, при още поне 150,000 избити в концлагерите, при 70 г. комун-милиционерска диктатура, ПУЦове, АОНСу-та и вечерни партийни университети, които възпитаваха “управленски елит”, при все “по-пълното сближаване между СССР и НРБ” до 1989 и при поне 1 800 000 емигранти напоследък едва ли е останало нещо читаво. Репродуцира се само милиционерската алчност, номенклатурната простотия и русофилистичната подлост. Днес и управляващи, и “опозиция” се надпреварват за русофилски цвик в копанята. Нагло защитават “Патока” – всички. А я си помислете да им хрумне (по-точно наредят от Кремль) да проведат “референдум” я за оставане в НАТО, я за ЕС? Докато ние дращим по форумите, те ще го “спечелят” и него. Тогава жална ни майка!

 13. Относно гена на Стамболов – то е ясно. При 30,000 избити до края на 1944, при още поне 150,000 избити в концлагерите, при 70 г. комун-милиционерска диктатура, ПУЦове, АОНСу-та и вечерни партийни университети, които възпитаваха “управленски елит”, при все “по-пълното сближаване между СССР и НРБ” до 1989 и при поне 1 800 000 емигранти напоследък едва ли е останало нещо читаво. Репродуцира се само милиционерската алчност, номенклатурната простотия и русофилистичната подлост. Днес и управляващи, и “опозиция” се надпреварват за русофилски цвик в копанята. Нагло защитават “Патока” – всички. А я си помислете да им хрумне (по-точно наредят от Кремль) да проведат “референдум” я за оставане в НАТО, я за ЕС? Докато ние дращим по форумите, те ще го “спечелят” и него. Тогава жална ни майка!

  Posted by Zukerman | април 5, 2014, 23:32

  По-добре не бих могъл да го кажа, по-съгласен не бих могъл да бъда!

 14. МЮНХЕН, Стойнев изпълнява нарежданията на СС, който вижда , че НЕК е фалирана още преди 5 години от самия него, и вече никой не й дава изгодни заеми. И сегашната му сиромахилска пропаганда и популизъм, които бълва срещу ЕРП-тата,не могат да извадят НЕК от това положение, не и по този примитивен начин!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.