Спонтанното анексиране на Крим е вероятно колкото аборт без зачеване

След като на 4 март Путин заяви по руската телевизия, че онези, които превзимаха по онова време методично Крим ( с помощта на кораби, блокирали Керченския пролив, парализирайки практически възможността на украинския флот да се намеси) не били руски войски, а местна самоотбрана, днес той ни сервира нова подобна истина. Не било планирано присъединяването на полуострова!

 

В цитирано от ИТАРР-ТАСС изявление Путин започна да се оправдава, че анексирането станало спонтанно. Така пожелали 80 на сто от жителите му. Това показвало проучване на общественото мнение, което ( кой знае защо) една сега ни оповестява лично кремълският самодържец!

 

Ок, нека този път му повярваме за тайното проучване на общественото мнение на чужда територия, каквото, както излиза, било осъществено тогава сред жителите на Крим . Да му повярваме въпреки това, че излъга също и за изтеглянето на руските войски от граничната зона с Украйна ( опровергано снощи от САЩ със сателитни снимки)!

 

От подобен внезапен пристъп на доверие към лъжите на Путин обаче няма да стане по-уютно на потенциалните мишени на имперския му апетит.

 

Ако прием за вярно, че Крим е анексиран в рамките на една импровизация ( с участието на десетки хиляди диверсанти без опознавателни знаци, прииждащи на талази) , то какво ли би се случило, ако Кремъл реши организирано и под строй да си резне следващото парче от картата!

 

Дали Путин започва да осъзнава какво сътвори?

 

Сега по съветски обичай се опитва да нагоди историята към смекчаващата присъда на едно осъдително за себе си бъдеще.

 

Вижда ми се малко вероятно да е проговорила съвестта му. Онова, което със сигурност се вижда обаче е фактът, че Путин и неговата пропаганда отчаяно се вкопчват в разни детайли и ги раздуват до пръсване на пропагандния балон, както направиха например с хипотезата за руския език, който така и не се оказа под никаква заплаха,  но внушението за нещо подобно бе употребено като спусък за анексирането на Крим.

 

Тази тактика, която тиктака далеч не в полза на оправдаването на руската агресия, става особено неадекватна на фона да игнорирането на стратегическия въпрос, на който Путин така и не благоволява да отвърне: защо взриви системата на международната сигурност?

 

Путин посегна на Украйна, чиято независимост и отбрана (уж) бяха гарантирани от Русия през 1994-та, когато Москва убеди Киев да се разоръжи ядрено и да си предаде атомния арсенал на Русия. Сега, когато Русия от гарант се превърна в заплаха за украинската сигурност, е създаден прецедент, на който всеки нов кандидат за ядрен побойник ще може да се позовава с думите : „видяхме колко т.н. стари велики сили държавата на ядрените си гаранции- свободни сме, да се въоръжаваме, за да не изпаднем в положението на Украйна”!

 

Иначе казано и без това крехкият напредък в процеса на предотвратяването на разпространяването на ядреното въоръжаване буквално беше взривен от Кремъл. Отидоха по дяволите десетилетни усилия, включително и на самата Русия.

 

Тази „дреболия” напълно отсъства от опорните точки и на българските проруски коментатори, които много си падат иначе по разни измислени аналогии с какви ле не „подобни” ситуации със западно участие- от Косово, до операцията в Либия ( подкрепена впрочем от Русия чрез „въздържал се” в Съвета за сигурност).

 

Да не се връщаме към описанието на косовската криза, предшествана от дългогодишни репресии срещу местното население.Те прераснаха в условията на югославския разпад в заплаха от физическо изтребление на хиляди цивилни.

 

Но това абсолютно несъответствие с  положението на руснаците в Украйна не трогва желаещите тук да плачат на несъществуващи руски гробища. Косово, та Косово, повтарят те в транс споменаването на натовската операция там, която Русия се опита да осуети военно с вероломното завземане на летище Слатина в косовската столица Прищина.

 

Защо вероломно ли? Защото беше осъществена в гръб на западните сили, с които Русия имитираше до момента сътрудничество. Със съдействието на режима на Милошевич руски части, прикрити като „сини каски”, приобщени към умиротворителната операция на ООН в Босна, се оказаха ударна сила, пропусната в заговор с режима в Белград да извърши бърз набег и да завладее летището в Прищина, а след това спечеленият без бой плацдарм да бъде укрепен с въздушен десант – един от коридорите трябваше да бъде във въздушното пространство на България.

 

Абсурдно е сравняването на анексирането на Крим с косовската операция и поради факта, че натовските сили се намесиха в Косово на страната на безпомощния, слабия и системно бит  народец, срещу когото беше хвърлена огромна военна сръбска репресивна машина с опасност масовите депортирания да доведат  до нещо като „окончателно решение” в етническото насилствено прочистване по нацистки маниер- първата подобна хуманитарна катастрофа на континента след края на Втората световна война.

 

Това, че Русия блокира тогава в ООН възможността тази международна намеса да бъде подпечатана от световната организация, е позорен за Москва, а не за евроатлантическия съюз.

 

Голямото премълчаване на голямата истина обаче е свързано и с още нещо: нито една западана сила, включително и могъщите САЩ, не е анексирала нито сантиметър чужда територия след края на Втората световна война. Тъкмо обратното- старите колониални западни империи една по-една се оттеглиха от придобитите в предишните векове земи- Британците без бой и под строй, а французите след кървав опит във Виетнам и Алжир.

 

Междувременно съветската империя не само се разшири със завладяването на парчета от от съседни държави ( като погълнатата Молдова и части от Полша), а и на цели народи, като балтийските, но продължи след кончината на СССР да се държи по съветски с присъединяването на Абхазия, Южна Осетия и Крим.

 

Ако Западът наистина е виновен за нещо, това е тъжната истина, че позволи на Сталин да се разпорежда в половин Европа- да не кажа в половината свят, за да може останалата половина да бъде оставена на мира да процъфтява, докато тиранинът се давеше от териториално преяждане.

 

Путин обаче, който се изживява като Петър Велики, разсъждавайки с категориите на 18-ти век, е наистина „велик” в едно отношение: успя да дръпне „лъва за опашката” в лицето на десетки пъти превъзхождащия го по икономически потенциал вечно разединен и доста егоистичен в отглеждането на собственото си щастие Запад.

 

Нещо подобно е постигал само Хитлер, който презриталенто обясняваше на екзалтирания си народ, че Британия била проскубан лъв, а американците- еснафи и бакали, които нямат армия и са прекалено загрижени за буржоазното си добруване, за да си го развалят с участието си в нова световна война. Не позна!

 

Предстои на Путин да съжали, че не е познал.

 

За съжаление и екзалтираният, му народ, включително и трезвото малцинство, също ще трябва да понесе последиците от инжектирания възторг от експанзионистичната залъгалка „Крим”, която му подхвърли прероденият Хитлер Владимирович именно в стила на Адолф, спекулирал с чувствата на унизения си от конкурентните държави собствен народ.

 

Ако за Германия усещането за унижение, експлоатирано от диктатора, е било свързано с военно поражение в предишната война и последвалата отмъстителност на победителите, то за СССР падането от пиедестала на имперското самочувствие накърни чувствата на жителите му след сгромолясване по вина на т.н. планова икономика и яхналата я тоталитарна политика, а не заради нечии бомби, танкове и самолети- съветските си съществуваха в гигантски количества, но не помогнаха с нищо за спасяването на неспасяемия „социалистически строй”.

 

Вместо да потърси причините защото Русия не е обичана и не е притегателна сила за съзидателно подражание от която и да било друга нация, Путин предложи шовинистичен наркотик на руснаците с анаболно помпане на военни мускули едва ли не срещу целия свят.

 

Абстиненцията, след като въздействието на наркотика отмине, ще бъде тежка!

 

 

 

 

22 мнения за “Спонтанното анексиране на Крим е вероятно колкото аборт без зачеване”

 1. Как би изглеждала кризата, ако Украйна беше запазила ядрения си арсенал от 1800 ядрени бойни глави ? ? ?
  Много скоро забравихме, че Украйна доброволно се отказа от ядрения си потенциал, а Русия се ангажира да бъде гарант за териториалната цялост на Украйна . . .

 2. Светът не познава по-големи лъжци и мръсници от руснаците. путин, чрез янукович открадна от украйна $37 милиарда. взе иm със сила Крим и иска още пари от нея за газ. Ума не ми го побира какъв пикентроп трябва да си за да боготвориш руснаците. потресаващо е колко българи нямат нищо смислено в черепната си кутия. С такова идиотско население не е случайно че турците без особени трудности са ни владели 500 години.
  Русия е ВРАГъТ!!!

 3. Поредният потресаващо точен анализ.
  Вярно е, редовните читатели на блога са “разглезени” от статиите на г-н Инджев. Но той успява с непресекваща “упоритост” отново и отново да спира дъха ни.
  Гледах и голямото завръщане на автора в БТВ. Това което ме порази, бе обявеното само 6% неодобрение на Путин за Крим. Ще да е било поръчково това “изследване” на когото трябва.
  Защото в самата Русия според писателят Виктор Ерофеев, “цели” 15% са антипутин. Като никога “засрамваме” т.н. братушки.
  http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E_66/%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%95%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D0%B5%D0%B2-%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%90%D0%BB%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5-%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD_316278.html

 4. Лъжливото имперско самочувствие на някои руснаци ги води и до следния абсурд:
  Руски депутати съдят Горбачов за разпада на СССР
  Група депутати от руската Държавна дума са подготвили запитване, адресирано до главния прокурор на Русия Юрий Чайка с искането за провеждане на прокурорска проверка на събитията в периода на разпадане на СССР, пише руският вестник “Известия”.Горбачов е обвинен и в създаването на Държавен съвет на СССР и ръководенето на този орган, който не е предвиден от конституцията на СССР като орган на държавната власт.
  Именно Държавният съвет взе решенията за признаване на независимостта на балтийските съветски републики, въпреки че подобни решения не са можели да вземат и легитимните органи на властта.
  Де го чукаш, де се пука.Света настръхнал да защитива Украйна от руската агресия, а те съжаляват за независимостта на прибалтийските републики, да се готвят и бившите социалистически.
  Не можаха ли дървените им глави да разберат, че комунизма не е успял никъде по света.И за това си е виновен само той и никой друг.Отдавна трябваше да се признае престъпната същност на комунизма, както беше осъден нацизма.А може би идва това време.

 5. ВовКаПутин се прецака, като всяко тъпо кагебейско нищожество. Но това, което ме радва е, че прецака и цялата просъветска мрежа от скрити и явни кремълски агенти, създадени след 89-та година. То и децата днес могат да изброят разпенилите се, загубили всякаква мярка национални и европредатели.
  Пак сте по зелени гащи загубеняци. Некадърници.

 6. Г-н Инджев, както винаги, много точно. Само, че тук на Запад, за да стане нещо ще трябва да изчакаме получерния марксистки агитатор да се пенсионира. Единствената причина той да се противопоставя на Вовка пу.кин е, че руското джудже го злепостави. Както беше казал Шекспирт (малко руски език тук): “Hell hath no fury like woman scorned.” Същото се отнася за бараката. Той/тя не понася да я накърняват.
  Дано в 2016 малко информираните гласоподаватели (МИГ) тук в САЩ, им е стигнал вкуса на развития социализъм и не гласуват за марксистката лесбийка Хитлери Клинтън.

 7. Съгласен съм с коментара на г-н Инджев . Смятам , че Путин няма връзка с главния си мозък или вижда вече края си като богатир на т.нар. “славянски свят”!.Според мен това е началото на края му . Единственото неизвестно е кога ще се срине от властта ?.

 8. Статията е прекрано описание на “състоянието на положениет” в което ни постави един нагец като Путин.Написана е аналитично и с много болка затова че злото побеждава разума.Самите руснаци трябва да се почувсвуват омерзени .Той е нищо по малко от един Хитлер в 21 век.Вероломното му държане ме кара да го нарека “руская бляд”.Смятам,че международната общност трябва да го даде на Международен съд в Хага и да бъде осъден ефективно за нарушаване на международни договори и споразумения.Това трябва да се направи незабавно за да се предотвратят подобни изпълнения занапред.Не може светът да живее в непрекъснат страх.Що се кадае за приликата мужду Крим и Косово няма сравнение.В КОСОВО сръбските сили погониха местното население от домовете им и като добитък ги подкараха към границата с Македония.Помните ли на тези клетници и България помогна с изграждане на лагера “РАДУША” въпреки че бяхме в тежко икон.положене.А после подарихме и танкове на брадска Македония.България спря руските самолети да кацнат на летището в Прищина с което се предотврати избухване на Балканският барутен погреб.Трябва да сме горди за това.
  През есента 2013 г. бях на екскурзия в Косово.Православните храмОве в Грачаница,Детчани,Печ са в отлично състояние и са населени с православни монаси .Охраняват се от Косовски полицаи.Само на едно място видях сили на КНФОР.

 9. 500 S&W , Вие Американски гражданин ли сте?Не съм фен на Демократите и никога не сме гласували за тях , но подобни коментари са меко казано грозни.

 10. Дано да е така, но по-скоро е част от типичното болшевишко танго “една назад, две напред”. Защото Путин знае с кого си има работа на Запад – разединена Европа и разпарчатосано европейско обществено мнение, голяма част от което тайно симпатизиращо на Путин (както пред 1939 г., уви; вж. по-долу текста), скарани САЩ и ЕС, недолюбвана в ЕС Германия (вж. по-долу текста), която води европейската политика и икономика – все неща, които играят в негова полза.
  Понеже е и джудист, кагебеецът леко отстъпва, за да даде привидно преимущество на противника, след като се е подготвил със следващата хватка, с която да го уязви… Много има да патим, много…

  А ето и един, кой знае защо пренебрегван, но фундаментален, според мен, текст, който дава много познание за скрития международен контекст на проблема с Русия:

  “Руснаците вече ги няма”

  От Борис Шуматски, Ди Цайт

  Вече бях професионален руснак. В годините след разпадането на Съветския съюз, когато дойдох в Германия, се насочих удобно към една ниша на медийния пазар. Аз бях младият, автентичен руски глас, който опровергаваше старите клишета за своята страна. Заслугата за това, че трябва отново да нахлузя старомодните обувки, е на Владимир Путин.

  Руският президент иска да влезе в Украйна, за да защити руснаците там. Тогава много рускоговорящи украинци се чувстват задължени да отговорят: Ние не се нуждаем от защита! Дори у мен се надига спонтанен протест, аз също нямам нужда от защита от Путин. Защото аз не съм неговият руснак. Но по същия начин не съм и руснакът на германските почитатели на Русия.

  Отрезвяващо е да се наблюдава, как тези дни старият германски “руски комплекс”, описан от историка Герд Кьонен, се превръща в наивно приемане на Путин.

  Днес човек не може да е толкова просто руснак, както може да е германец или южноафриканец. Удивително е с какво разбиране германската преса говори за руснаците в Украйна или Латвия. Тези рускоговорящи малцинства от Лондон до Тел Авив и Рига и в езика на Кремъл са наричани “наши хора”. Мнозина от тях наистина се възприемат като руснаци, но някои се считат за евреи, молдовци или чеченци.

  Наистина не може да се оспори, че хората от бившия СССР имат нещо общо, но това не са кръвта или езикът. Тях ги обединява общият опит в диктатурата.

  Въпреки това Кремъл прибягва до простата реторика за кръвта и земята, за да оправдае анексирането на Крим. “Вярвам, че преди всичко германците ще ме разберат”, каза Путин в речта си. И над половината от германците, според проучване, наистина му отдават очакваното разбиране.

  Обикновено гражданите на Руската федерация са определяни като “руснаци”. Но тази интерпретация е подвеждаща, защото там няма истински граждани. Гражданите правят така, че да бъдат забелязани и упражняват повече или по-малко силно влияние над политическите решения. Но не и в Русия. Населението там няма достъп до честни избори, системата на Путин се задвижва сама и не разчита на обратната връзка на гражданите. Държавата направи така, че гражданите да изчезнат като политически субект, както това често се е случвало в руската история. Така че няма как да се установи, както иска руснакът от политиката.

  Ефектът от промиването на мозъци

  Дори и в сферата на общественото мнение руснакът не може да се идентифицира. Пропагандата на медиите не дава възможност на хората, да изградят свое собствено мнение. Години наред социологическите проучвания изследват ефектите на промиването на мозъци. Затова изречението “Руснаците си искат Крим обратно” няма особен смисъл. Промени ли се пропагандата, променят се и резултатите от проучванията на общественото мнение.

  Общественото мнение на руснаците не може да се изследва от социолозите, защото него просто го няма. Руският гражданин е станал невидим, а невидими граждани няма. Има просто невидими поданици.

  И именно това са глупостите, на базата на които се е родила любовта на много германци към Русия.

  Голямата страна на Изток трябва да служи като проекция на германската неохота към пазарната икономика на демокрацията и към трезвата правова държава. Романтиците виждат в Русия една по-добра Германия, една мечтана страна, която никога не трябва да се кланя пред диктата на победителите, която не се предаде на консуматорството, която остава вярна на своята народна душа. Там е и този водач, който се представя като суверен и дори говори немски. Потръпвам, когато мои познати с леви убеждения съвсем доброволно поемат линията на Путин. Любовта им към Русия е вече почти демонстративно фашизоидна.

  Подобно на 30-те години германците в левите или десните покрайнини на обществото се възхищават на силния лидер на Изток. За едни Путин е контратежест на недолюбваните САЩ. Депутатката от Левицата Сара Вагенкнехт защити референдума в Крим, който още преди гласуването беше окупиран от руската армия. Погледнато през призмата на антиимпериализма, милитаризмът на Путин не влиза в уравнението. В крайна сметка трябва да има военна суперсила, която да противостои на Вашингтон.

  В другия край на политическия спектър Путин се свързва с една надежда за световната политика. Говори се за “консервативната революция” на Путин, има дори и възхищение към Русия като към покровител, спасил Прусия от залез. Когато човек чете това в партийната програма на Алтернатива за Германия (нова евроскептична партия), се чуди дали за тях истинската алтернатива за Германия не е в Русия. Русия олицетворява силната ръка, която липсва на някои в бюрократичния ЕС. Освен това Кремъл е съюзник в ценностната борба за семейство и идентичност срещу глобализацията, която изглажда всички различия.

  Но най-верните разбирачи на Русия идват от германския елит.

  Индустриалци, лобисти и дори един бивш канцлер настояват за търпение към Путин. Както Герхард Шрьодер те получават пари директно или индиректно от Кремъл. Ние се нуждаем от Путин, казват те, защото руснаците просто не са готови за демокрация. Руснакът е просто различен, той има тайнствена душа, той не е индивидуалист като нас, няма особени интереси и затова не се нуждае от политически представител. Добрият руснак е свободен по душа и не се нуждае от сложна правна система, която при нас гарантира личната свобода. Тези любители на Русия искат добрите руснаци да си останат там, където също Путин ги иска.

  Който протестира, не е истински руснак

  За Владимир Путин, който повежда война в името на руснаците, не става дума за етническата принадлежност, нито за език или произход. Путин си търси хора, които се чувстват добре в диктатура или биха искали такава. Разпадът на СССР е за Путин “най-голямата геополитическа катастрофа на 20-и век” и всички, които изпитват носталгия по Съветския съюз за него са добри руснаци. Германците, изпитващи т.нар. носталгия по ГДР, погледнати по този начин, са руснаците на Путин.

  Клиентелите на десните популисти от Пат Бюкянън до Виктор Орбан са руснаците на Путин. Който обаче в Русия излиза на улицата в името на честни избори, той не е правилният руснак. Който основава синдикат и се обявява за защита от руския турбокапитализъм, не е добър руснак. Който протестира, когато държавните лимузини безнаказано прегазват пешеходци, или когато полицаи изтезават хора, по логиката на авторитаризма той не е истински руснак, дори и да има руски паспорт в джоба.

  Всякакъв вид истинска политика срещу Кремъл отнема гласа на въпросния човек. За успокоение на съвестта германските “тайни дипломати” показват един или друг критик на режима, който като Ходорковски бяга в Германия. Милиони други са изоставени. Руската държава официално обяви своя критик за пета колона на Запада. Всички отвратени от военната истерия около Крим Путин нарече “предатели”. Това звучи ужасяващо като предателите и враговете на народа на Сталин. Германските поддръжници на Путин не отиват толкова далеч, те само критикуват порицаването на Русия.

  Един сантиментален деспот търси своите поданици

  Пред трибунала на тези хора трябва да направя едно признание. От над 20 години аз порицавам. Погледнато от днес, моето най-лошо дело е, че обвинявах изцяло т.нар. совок. Това буквално означава “лопата”, но така се наричаше и “човек от СССР”. На този авторитарен тип аз приписвах всички злини – от куцащите реформи до войната в Чечения. Признавам, че това беше расистко, макар че и аз самият съм роден в СССР.

  Никога повече няма да използвам тази груба дума “совок”, но изглежда тя е придобила нова релевантност. Хората в Украйна, които искат да се промъкнат под крилото на Путин, впрочем също са определяни като “лопати”. Това разбира се, не характеризира тези хора. Въпреки това има обаче нещо, което старата мръсна дума в случая описва: обектът на голямата любов на Путин и едновременно на германските почитатели на Русия. Когато Путин казва руснак, той има предвид “лопата”, той има предвид човека от Съветския съюз, оцелелия от голямата катастрофа на изминалия век. И ако сантименталният деспот не беше толкова опасен, това щеше да е почти трогателно. Защото такъв особен човек, който е роден поданик, такъв “совок”, чията природа има нужда от диктатура, такъв човек за щастие няма.

  Борис Шуматски е публицист и писател, роден и отраснал в Москва, днес живее в Мюнхен. Първата му книга “Нова година при Сталин” разказва историята на семейството му по време на руската революция и терора на Сталин. Току-що завършеният му роман е за времето на промените в Германия и Русия.

 11. Русия винаги ми е приличала на училищния побойник, който притиска по-малките деца в ъгъла и прибира стотинките от джобовете им.

  Или на кварталния (селския) хулиган, който притеснява и тормози нормалните граждани и погрешно приема липсата на противодействие като доказателство за собствената си сила и правота без да му мине през ума, че на хората не им се занимава с глупости или просто ги е гнус.

  На всичко отгоре изисква да бъде харесван и уважаван. Тъжна картина…

  Човек може само да се надява да бъде харесван и уважаван (според това какво представлява и какво прави), камо ли да изисква такова отношение.

 12. ДАРИ, депутатските блядове на Путин даже не си спомнят – Какъв се титулуваше Горбачов преди пуча през 1991г? Те не си спомнят ,че за да запази властта си ,Горбачов си измисли и НОВ пост – ПРЕЗИДЕНТ на СССР. ПЪРВИЯТ и ЕДИНСТВЕНИЯТ президент на СССР беше ,и е ГОРБАЧОВ!
  Ако НЯМАШЕ пуч на КГБ през август 1991г., можеше все още Горбачов да е ПРЕЗИДЕНТ на СССР. НО! НО “умните” таварищи начальници на Путин от КГБ, а вероятно и на ГРУ,направиха пуч, който доведе до качването на власт на амбициозни бюрократи от втората линия , като Ельцин и другите от републиките, това беше тяхната златна възможност ,която им я подариха КГБ и ГРУ, и те се възползваха, макар и да бяха все още НЕподготвени стажанти за “високите” партийни и имперски постове в СССР.
  Така че , Путин първо трябва да разчисти КГБ и ГРУ от “НЕкадърниците” , които “разпаднаха” СССР!

 13. Политиката на Русия създава предпоставки непредубеденият човек да я възприема като нещо средно между пропадащ аристократ, залагащ на карта всичко, за да върне бившето величие, и обикновен българин, попаднал на огромна камара с пари, за които е наясно, че не са негови. За аналогията с аристократа: Вдигнаха шум хората на Путин, че Русия ще търси лидерство в света, намирайки технически пътища за реализиране на огромните си потенциали, но бързо разбраха, че след 70-годишно пазене на 20% от нац. доход с останалите 80% това няма как да стане (включително поради създадените масови нагласи), опитаха хибрида “модерна” търговия на суровини плюс мухлясалата имперска амбиция за завоюване, но си каза думата пазарната и техническа логика на нещата и сега просто се връщат към “добрия стар съветски футбол”. За аналогията с българина: Граби Крим, щом ти е паднал, та да става каквото ще! Преди години Чернобилската катастрофа, както казват, е струвала на СССР 60 млд. долара за 6 месеца и фатално е разтърсила съветския бюджет. Сега, след планираните (евентуално) милиарди за прекалено амбициозната за руския финансов хал Зимна олимпиада идват и необходимите за харчене милиарди, за да се приведе в реалност инфраструктурата, икономиката и заплащането на жителите на Крим в такава кондиция, че те трайно да останат задоволени от спорния си преход към Русия. Българското в случая е, че в (имперската) си лакомия руската върхушка не се знае до къде си дава сметка за нещата сред титулярния си народ, особено на фона на форсираната диверсификация на доставка на суровини при платежно способните клиенти на Газпром, които са против аншлуса. А не ми се мисли какво ще стане, ако руската експанзия продължи в Източна Украйна – работата клони към “сельодка и беломорканал” (+съботници).
  Струва ми се, че руснаците ще се наложи да платят изключителна цена за величие, което обективно не им е отредено – само за да имат в историческите си списъци “Путин мъжкаря” редом с Иван Грозни и Петър Велики.
  Между другото, тук някъде се крие и българофобията на особено активните напоследък русофили у нас, непрекъснато чакащи Русия да ги освободи – сега от робството на необходимостта да бъдат жители на съвременния свят с необходимите за това изградени качества на личността.

 14. Благодаря за (отново) перфектната статия, г-н Инджев! Пълноцветна картина на грандиозното п.сиране на московския деспот.

 15. @R. Winford, да, аз съм американски гражданин от много години. Преди двадесет и няколко години никога не бих писал така. Обаче, наблюдавайки как демокрадската партия тук се обърна от лявоцентристка в крайно лява, екстремистка, мразена Америка престъпна организация, нямам желание да се правя на учтив. От вашия пост подразбирам, че и вие сте тук в Щатите. Ако е така, би трябвало да знаете, че което съм написал не е лъжа. Клинтъновския тандем “мъдро” ръководеше тази трансформация, позаинтересувайте се малко за бройката тела, оставени от тях, самоубити, и т. н. През 90 години на миналия век тук се изкова нова дума, Arkancide, или арканцид, понеже те дойдоха от Arkansas, и заради начина, по който хора били близки до тях, свършваха. А за сегашния режим нямам думи, онзи ден главния прокурор на Щатите заплаши конгресмен точно по мафиотски. Единственото, което ги спира да са като пут.ин 100% е, че хората са въоръжени. За това се мъчат ДС ни вземат оръжията по всякакви начини, и са готови да разпалят втората гражданска война тук. Така, че, ако не ви харесва какво пиша, не го четете. Времето за учтивости тук отдавна мина, и т. нар. демократи докараха това състояние. Но трезво мислещите хора в България трябва да знаят и да не очакват помощ от скрити и не толкова скрити марксисти и дегенерати.

 16. Г-н R. Winford, а за Хилари ще ви кажа само едно име , Хума Абедин. От тук вие сам може да се информирате.

 17. Мерси за отговора 500S&W.Просто аз все още се опитвам да запазя добрият тон.В щатите съм и съм Амер. гражданин също,всичко което исках да кажа беше само относно изказа Ви нищо повече.Аз съм в Бавария в момента,скоро се прибираме в CA ,така че относно Демокртите сме в пълно съгласие.Колкото до Хилари,по-добре да замълча.Помощ?Ако сами не си помогнем,и Господ не може да ни помогне.Все пак ако Ви обдих с нещо,моля за извинение.

 18. @R. Winford, няма нищо обидно, нормално е хора, дори и когато са в генерално съгласие да имат някое различно мнение. А по принцип съм съгласен с вас и за добрия тон, но споменатите лица по-горе толкова отдавна спряха да употребяват добрия тон, че… След като сте в Бавария ще ви помоля да изпиете една немска тъмна бира с един хубав претцел и за мен.

 19. Грандиозен цинизъм на едно жалко човече, треперещо да не падне от трона. Готово за едната власт да подклади Трета Световна война. Дойде с обещанието да модернизира страната, т.е. Русия най-сетне да “догони” технологично Запада.
  Но не можа да изпълни нищо от обещаното. Опозицията – в къошето; свободата на словото – в боклука; десетки милиони руснаци напуснаха путиновия “рай” с еднопосочен билет в посока омразния Запад. И рейтингът на жалкото човече започна да препуска надолу: катастрофа!

  Но Путин познава руската народопсихология. Той знае, че е достатъчно да погъделичка смачканото национално самучувствие на руснака с обещания да направи бездруго огромната му страна още по-огромна. И го прави, а мат`ряла руски /забравил напълно за провала на Путин в модернизацията на Русия/ благодари със сълзи на очи на “бащицата” за това благодеяние, сякаш присъединяванерто на нови територии към страната ще подобри с нещо личното му положение. Боя се, че пиянството на тoзи народ ще приключи, когато ще е късно, т.е. чaк когато руснаците разберат, че новият СССР на Путин е същата мизерия и зловеща диктатура като стария.

  Колкото до т.наp. Russlandversteher (=”разбирачи на Русия”) в Германия: в разговори с такива им казвам, че да разбираш имперските апетити на Русия е равносилно с това, да приемаш народите от бившия СССР и Варшавския договор като руски колонии, кoитo нямат право на национален суверенитет. C това обикновено дискусията приключва.

 20. Няма проблем с бирата и с голямо удоволствие за Ваше здраве 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.