Русофилите са срещу всички останали ( в България) българи

Цитат на деня: Русофилите си измислят русофоби

 10 апр 2014
 Дневник
Иво ИнджевИво Инджев
Фотограф: Надежда Чипева

Капитал

“Русофилите си измислят русофобите по начало, защото смятат, че който не е съгласен с тях, е русофоб”.

Журналистът Иво Инджев в предаването ” Лице в лице” на Би Ти Ви по повод публикацията на британския вестник “Телеграф”, според която председателят на Еврокомисията Жозе Барозу е казал, че “в България има хора, които са агенти на Русия”, намеквайки за личности в социалистическата партия, които се опитват да сключат двустранна сделка с Кремъл.

“Откакто Путин е на власт – от 14 години, у нас имаме на власт правителства – там национал-популизъм, а при нас социал-полулизъм. Може да се проследи кривата на инвестициите – чрез фондациите и възстановяването на вечната дружба…те инвестират целенасочено в това”, каза Инджев”.

 

Имах възможност тази седмица да получа достъп до екрана на БТВ в публицистично предаване за първи път след персоналния ми сблъсък с бореца да бъде русофил номер едно в държавата Георги Първанов- сблъсък с президента, заради който ми се наложи да напусна работата си през октомври 2006 г. Използвах тази възможност да кажа някои направо “нечувани” от широката аудитория неща- например, че твърденията “българинът обича Русия” са една натрапчива манипулация.

Данните на Медиана, една от откровено подкрепящите властта  уж социологически, а всъщност социалистически агенции , претендират да дават преднина на бройката българи, който обичат Русия толкова, че са съгласни тя да си анексира , каквото си иска. Те били повече от останалите българи, които по един или друг начин мислят обратното, пасуват или …просто отсъстват в момента от България.

И колко са отсъстващите от България и от тази статистика? Ами някакви си около два милиона, може би- кой ти ги брои изобщо!

И къде отидоха тези неглижирани като българи същества? Ами не отидоха в Русия. Преместиха се на Запад, гласувайки с краката си. Тук останаха онези от нас, които не можем, не искаме или се колебаем да ги последваме. Но общото между всички населяващи днес България български граждани е, че и за миг не им минава през ум да емигрират в Русия, ако ще да са от онези “патриоти”, готови денонощно да развяват съветското знаме.

Целта на продължаващата упорита манипулация “българинът обича Русия ” ( при всички обстоятелства) е да затвърди сред самите българи убеждението и чувство за безизходица сред българофилите, че от русофилите спасение няма. За да последва примирение.

 

Със съветското знаме срещу Расмусен
 12/04/2014 8:41 AM
Венцислав Жеков
Новините.бгПротест срещу шефа на НАТО Андерс Фог Расмусен в София събра и момчета-патриоти на 19-20 години.

Те развяха българското знаме, руския и…съветския флагове, като се обявиха в подкрепа на Руската федерация и…Православието!

Този факт твърде много напомня една тема, която Ройтерс разработи тези дни.

“България отдавна е аномалия в Европа – една страна в ЕС и НАТО, която в същото време се чувства близка с Русия”, се казва в обширен коментар, озаглавен “България е разкъсвана между стари приятели и нови партньори, заради Крим”.

Това е един от най-дълготрайните народопсихологически синдроми, които все още битуват в националното ни ДНК – странно обяснимата и трудно дъвкателната ни, протуберативна обвързаност с Русия.

Дори и в началото на най-новата ни история, когато се създава Третата българска държава, основните политически проявления са русофилията и русофобията.

Днес, колкото и да не ни харесва, тази психологическа контаминация все още е живо актуална.

Разкъсвани сме между Европа и Русия, да, наистина сме феномен! Как съчетаваме почти хроничната си привързаност към Русия, и по-конкретно към СССР с модерната ни политическа активност в Брюксел, след като това са на практика несравними обекти, поради ценностна разнопосочност!?

Твърде много хора са зависими от времената на комунизма, от историческата осъденост да сме част от СССР и това се е превърнало като втора кожа за много българи. Странно е обаче, как млади хора, на около 19-20 години развяват съветското знаме, без въобще да съзнават, какво точно държат в ръцете си!

Със същия успех, убеден съм, биха развявали и знамето на световното гей-движение, например…! Все пак, когато се проявляваш като патриот, някак е странно да развяваш знаме на държава, чиято армия те е окупирала през септември 1944 г. и това не е политика, а чисто и просто – реална история, само че, тя трябва да се познава…!

Който и да дойде на власт в България, винаги е призован, сякаш по някакъв естествен ред, да се обяснява, дали не е „пета колона” на интересите на Русия, коментира Ройтерс и всъщност, са напълно прави.

Управниците ни, кой повече, кой по-малко, неизбежно са се заигравали с руснаците, било то по убеждение, било по „икономически показатели”, разбирай – финансов интерес. Повечето бивши съветски сателити се еманципираха от Москва, но ние, както бяхме наричани – „най-верният сателит”, все още не можем, или просто не искаме да го направим.

Колкото до вторият показател, който така наречените „патриоти” развяват – Православието, скудоумието и безпросветността тук са отчайващо реалистични! Православието върви по линия на Константинопол, защото там е възникнало.

Москва не е „Трети Рим”, както толкова много се иска на вечния президент Путин, защото Търновград е „Трети Рим”, а Москва, след като толкова й иска, може да е „Четвърти Рим”…! Нека да си четем историята, там си го пише…!

Обединението на понятия като „Православие” и „съветско знаме” са интуитивно непоносими в съчетание. Колкото до издигането им в потресаващо безпомощен вик за анархо-патриотизъм, гледката е не просто драматична гротеска, а направо жилеща сатира…!

 

 

 

 

26 мнения за “Русофилите са срещу всички останали ( в България) българи”

 1. За комунистите-манипулаторите винаги е важно:
  1) ВРАГЪТ да е ясно назован и
  2) да крият националните си предателства.
  Поради тези причини манипулациите им се плъзгат по оста на противопоставяне на русофили и русофоби, като и двете понятия са крещящо некоректни.
  Затова пледирам поне ние, които не одобряваме политиката на Путин, да наричаме нещата с истинските им имена: путинофилия и путинофобия.

 2. Здравей Иво, гледах предаването на БТВ с твоето и на Асен Йорданов участие в него. Дано повече зрители са имали възможноста да чуят истината и се замислят върху последствията от упорито прокарваната тенденция на русофилизация. Още веднаж се убеждавам, че е важно личности като теб да получават по-често достъп до националния ефир.

  Част от отговора на въпросът, на какво се дължи това, че “българинът обича Русия(при всички обстоятелства)” е даден и от Е. Дайнов:
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/04/12/2278702_uchilishteto_kato_zaplaha_za_nacionalnata_sigurnost/

 3. Не отдавна бях с мои съвипускници и разговаряхме за Русия. Не можех да повярвам как хора, които никога не са били там и по комунистическо време бяха бунтари срещу строя, сега се прехласваха по Русия и защитаваха Путиновата политика с невиждан хъс.

  Моите аргументи, че политиката на Путин и неговото обкръжение са едно от най лошите неща за Русия и руския народ заслужава нещо по- добро бяха игнорирани.

  Тези млади хора развиващи руски знамена си нямат и идея за какво става дума. Уважавам тяхната позиция, но е добре да говориш за СССР и Русия, както и за други държави, ако си бил там, говорил си с обикновените хора и си се потопил в битието им.

  Мечтата на почти всяко руско девойче е да се омъжи за чужденец и да напусне ” новия рай(х) на земята”.

  Вече незнам какво трябва да стане за да прогледне този народ, че най- доброто за България са българските интереси.

 4. Междувременно пиянката Исаков ни покани в Азиатския съюз. Чувствам се поласкан, такава симпатична и важна персона да ме кани в това културно средище, този неизчерпаем извор на цивилизация. Тъй като Расия се самоизключи от Европа то от името на хилавото бебе отпадна “Евр” и какво остана то – обикновен азиатски съюз 🙂

 5. Такава приятна изненада беше появата Ви в БТВ, не само за мен ,а и за много други Ваши читатели!
  Дано все повече хора да четат това което пишете,защото невежеството ражда всички тези абсурди на нашето време.

 6. Аз искам да знам колко са българофилите у нас , а тези, които обичат друга държава повече от собствената си, просто не ме интересуват.Как ще вееш руско знаме , а не българско.Майка ти , българка , би ли се гордяла с такива синове и дъщери.Мои много близки хора са на Запад, работят там, но искат, ако тук се променят нещата , да се върнат.Държат на България.И там се дигнаха срещу назначението на Пеевски и вдигаха българското знаме.Не веят знамето на другата държава.А тук в България, българи вдигат руско знаме.Не ги ли е срам, че искаха да предадат земята ни и рода ни български и кръвта българска дадена, за да ни има тук, на тая земя ,точно комунистите начело с ТЖ , да ни направят 16-та република.И сега управляващите ни , назначени от Путин пак ни предават – руските интереси над българските.Да, и аз не вярвам да има толкова българи русофили, при положение, че почти всеки е готов да си грабне багажа и да тръгне, но на запад.

 7. Г-н Инджев,
  Едва днес имах времето и възможността да изгледам видеото от участието Ви в “Лице в лице” от 09.04. и естествено съм съгласен с всяка една дума казана от Вас и Асен Недялков. Много ясно посочихте всички проруски партии днес в Парламента и извън него, но да си призная останах с напразното очакване, че ще посочите че има и една политическа сила, която ясно и недвусмислено е заявила и отстоява проевропейските си позиции. Разбирам добре и знам, че, отстоявайки статута си на независим политически анализатор, изключително много се пазите да вземете политическа страна, но все пак мисля, че посочването на РБ като контратеза на всички останали, би било добре за хората /зрителите/ с проевропейски демократични разбирания.

 8. За бройката на русофилистичната пасмина всред българския народ няма ясни данни. Има някакви предположения по косвен признак. Но колко са всред депутатите можем да преброим.
  В 42-рото Народно събрание в групата за приятелство с Русия членуват 131 депутати.
  Какво може да мотивира “народните” представители така масово да демонстрират привързаността си към Русия. Икономиката ни? – Абсурд.
  Ето връзката между “приятели” и икономика за 2012 г.:
  1. Русия има 131 депутатски приятели. Абсолютен “приятелски” рекорд.
  Нашият износ за Русия представлява 2.7 % от общия износ, а вносът ни е 20,8% от общия износ. Салдото е силно отрицателно.
  2. Китай е с 90 депутатски приятели. Износът ни за Китай заема 2.8 %, а вносът – 2,98 %. Салдото е отрицателно.

  3. Франция е с 55 депутатски приятели. Износът към Франция представлява 4 % от общия износ, а вносът – 2,9 %. Салдото ни е положително.
  4. Най-странно е депутатското отношение към Куба. Куба има 38 депутатски приятели. В НСИ няма никакви данни за каквато и да е търговия с Острова. Вероятно е в графата “неотчетени”. Демек – почти или никаква търговия.

  Да виждате някаква връзка между търговски отношения и брой депутатски приятели??
  Тогава? Какво мотивира “народните” избранници?

 9. Иво,
  изгледах участието ти предаването “Лице в лице” и анзлизът ти беше, както винаги, на ниво, доколкото позволяваше обстановката. Ще пропусна недопустимото вмъкване на водещата с “ама как така, това е Русия и ние сме толкова зависими…” (цитирам по памет), но тя толкова си може, иначе се старае. Искам да отбележа един акцент, който ти направи – Русия не е Путин. И на мен ми се случва в разговори с близки да стигаме до този момент. Как така стана, че щом си против Путин, да се смята, че си против Русия. Аз досега не съм срещала човек, който да е против Русия и сигурно няма и да срещна такъв. Докато се чуват високо гласове против САЩ, които са виновни за всичко. Напоследък се опитвам да намеря поне едно нещо за което американците да не са виновни. Но от друга страна американците сами се докараха до тук. Интересно защо Русия преговаря със САЩ за Украйна, ан не с Европа. Ами защото Европа не е способна да се формира единна позиция и да я отстоява. С две думи не иска да си нарушава комфорта, който Америка им осигури след ВСВ. Като се намеси Америка е виновна защо се е намесила; като не се намеси – какво още чака и защо оставя нещата така. Ясно е, че нещата са сложни, но това, което ме тревожи е, че хората не разбират основни принципи и вместо да се опитат да разберат се получава едно дърлене и репчене – две много хубави български думи, които описват много хубаво ситуацията.
  Това, което искам да подчертая е, че ти отвори една много хубава тема, че Путин не е Русия и предполагам, че ще си я развиеш както само ти можеш.
  Надявам се, че ще се появяваш по-често с коментари по телевизиите.
  Бъдете здрави!

 10. @ДАРИ
  Най-жалкото и най-тъжното е, че в протеста против НАТО и неговия генерален секретяр, освен руското знаме, най отпред “гордо” се развяваше червеното знаме със сърп и чек на мъртвия вече СССР. А изглежда, че самите режисьори и оператори на репортажите от тази акция на “атака” държеха да подчертаят именно това, като задържаха по дълго камерата с разветия “съветски” флаг. Явно, че и на хората излъчващи тези предавания, също им харесва това. Да се чуди човек, къде се намираме, дали в София или в Москва или Пхенян??

 11. Ще перефразирам един виц от една комшийска ни държава:
  Около 70% от българите се чувстват зле (болни са, недоволни са, психиката им е разклатена, недоспали, бедни, живеят в мизерия и т.н.), другите приблизително 30% живеят в САЩ, Австрия, Германия, Великобритания и т.н.

 12. Бройката на “русофилистичната пасмина”, както хубаво е написал един колега по-горе във форума, горе-долу може да се измери с подписката наскоро в защита на АЕЦ “Белене”. Комун-милицейската шайка заяви около 500,000 подписа. Да шкратираме фалшификациите, колебаещите се и изнудените да подпишат по една или друга причина. Поне едно 300,000-350,000 общо, по скромното ми мнение. Може и по-малко да са. Но крясъците “много сме, силни сме” са оглушителни. Човек не може да чуе от тях дори какво мисли…

 13. Симпатизанке,истинските имена си ги посочила в първото изречение на първия си коментар “комунистите-манипулатори”.
  Напълно идиотските термини като “путинофилия” и “путинофобия” само разконцентрират по-наивните читатели.
  Днешната власт в Русия е комунистическо-чекистка. Всеки епитет и определение извън посоченото ,снижава нивото на разумния и принципен антикомунизъм.
  Всеки,който се самоопределя за “русофил”,или е определен от други за такъв е стопроцентов комунист.
  Българските комунисти нарочно предизвикаха и “възродиха” това остаряло понятия като “русифилия”,за да отклонят антикомунизма срещу самите тях и руските комунисти.Това е сравнително примитивен трик,който може да бъде разгадан съвсем лесно от всеки нормален и разумен човек.Ако някой се затруднява в разбирането на това твърдение,може да прочете книгата на Иво Инджев “Течна дружба”.нам нещата са показани много детайлно и фактологически справедливо.Комунистическият манталитет в Република България и Руската федерация никога не са изчезвали и днес се развиват по нови способи.

 14. Постът на господин KIROV, ме наведе на интересна мисъл. Не би ли било справедливо, всички управляващи ни комуняги,всички демонстранти “влюбени” в Путин, Че и Ким, всички развяващи бяло-синьо-червени знамена със сърпове и чукове, всички “носталгици” по СССР и “Тошова България”, “русофилите”, при една бъдеща лустрация да не бъдат ограничавани по никакъв начин. В името на елементарната логика и морална последователност да бъдат единствено задължени да се откажат от всичко произведено „на Запад” и да заживеят по бита и стандарта на гореупоменатите страни, към които така неистово се стремят, ще рече:
  – да четат само вестници ДУМА и АТАКА;
  – те и децата им да учат задължително руски език;
  – да гледат само ТВ7 и АЛФА;
  – да слушат само радиоапарати КОМСОМОЛЕЦ и СОКОЛ /ВЕФ – не! Той е произведен в Рига!/;
  – да гледат ТВ само на ЕЛЕКТРОН;
  – да не слушат упадъчна „западна” музика – никакви там рок, рап, блус и прочие; единствено Кобзон и руски пляски и по изключение – „Я подай ми, мила мамо, синьото /?/ елече”;
  – да танцуват само казачок, ръченица, валс, танго и по изключение – кубинска румба в съветски стил;
  – да се перат на ръка – РИГА е вражеска пералня;
  – да ползват само хладилници ЗИЛ и САРАТОВ;
  – да се возят само на ЧАВДАР;
  – да карат само МОСКВИЧ И ЛАДА;
  – да се бръснат с ножчета СПУТНИК и ЛЕНИНГРАД;
  – да не ползват друг афтършейф /Боже, каква дума!/ освен ТРОЙНОЙ;
  – да се редят на опашка, когато „пуснат” лютеница и олио;
  – да могат да си купуват банани и портокали само за Нова година;
  – да се изравни заплащането на труда и пенсиите им с тези в ОНД;
  – да им се обезпечи безвизово посещение на ОНД, Куба и Сев. Корея;
  – да им се забрани посещението на „капиталистически” страни;
  – да им се забрани притежаването и ползването на друга валута освен рубли, песо и вон…
  Е, като че ли стига толкова.
  Мисля си, само след една година, колко ли „русофили” ще останат в България и ще се намерят ли „демонстранти” с червени знамена?

 15. Антикомунисте, не ме убедихте. Мисля, че при наличието на толкова нагла медийна манипулация чрез умишлено объркване на понятията не е излишно да намерим обозначение на явлението, което ясно да поставя Путин в позорната редица сред другите съвременни сатрапи.

  А на CHOSS искам да обърна внимание, че искането, което отправя към г-н Инджев, е малко прекалено, първо защото противоречи на позицията му като обективен политически анализатор, и второ, защото е негово право да не е симпатизант на РБ.

  Но има две неща, които според мен про-европейски настроените коментатори не бива да спират да повтарят в предизборната ситуация:

  1) че България вече прави цивилизационен избор и негласуването на про-европейски настроените избиратели ще доведе до това, България да изпрати в Европарламента (както и в настоящия си национален парламент) само симовци, сидеровци, станишевци и барековци, които работят вече открито за присъединяването на България към путиновия СССР;

  2) че на предизборната “социология” не бива да се вярва, пример: миналата година на БГ предизборнo даваха над 7%, а тя взе 3%, докато на АТАКА даваха 2%, а тя взе над 7%.

 16. Дали ще е Путин,дали ще е Брежнев,Горбачов или който и да там в Русия-едно и също.Русия води една и съща надменна,имперска политика.За съжаление,българският народ е преобладаващо русофилски настроен.Една от причините е православието,която е ортодоксална религия-тя проповядва преклонение към началника,към по-силния,игнорира човешките права,индивидуализма и съпротивата срещу държавата.Освен това има и генетична причина-обичта на българина към Русия е подобна на обичта на роба към господаря си.За съжаление е така-трябва да се сменят три-четири поколения,за да се преобърнат нещата.Шом и сега повечето българи не могат да проумеят,че всичките ни беди идват от Москва,от 1917г. всички беди и за човечеството идват оттам.Оттогава всичко в света се преобърна.Нашите русофили не искат да проумеят това-щом чуят за Русия или нещо руско-водка,газ,краставички,песни и т.н и лигите им потичат от умиление.Русофилството е част от този комунистическо-православен синдром,то е сантиментално-лигавата характеристика на българската народопсихология.Тая болест е обхванала както простолюдието,така и олигарсите.Дори и тия български олигарси,които живеят или пазаруват във Виена,пак плещят за Русия и очите им стават още по-ококорени от пиянство,русофилщина и парввенющина.

 17. Симпатизанке ами ето какво пише и Мюнхен- не е важно кой стои начело на руската държава сиреч кой е държавен глава , важното е че политиката на Русия е имперска и водена днес от руските комунисти. Не бива да се робува на личности. Навремето комунистите се опитаха да си измият ръцете със Сталин, после с Хрушчов, а после и с Брежнев. И по инерция дори и света се самозаблуждава с една личност- Путин. Да, той е много важен фактор- субект, но около него има стотици съветници, сътрудници, съмишленици и пр. Неадекватно е да се говори само за него. Така отново се персонализира цяла една държава. Ако Путин изчезне хипотетично,нали е наивно да се очаква,че неговия заместник ще върне Крим и ще прекрати руско-комунистическата хегемония и имперска политика.

 18. Симпатизанке, борбата срещу една имперска кауза не се свежда до класация на “императорите”. Дори Путин да бъде обявен като най- големия свтовен страп, това не помага на никого. Борбата срещу сатрапите изисква практически действия, а не емоции и заклинания. По твоята логика някой крадец може да бъде обявен за най- големия , но ако полицията и прокуратурата не оформят преписка и законни следствени действия, каквв е ползата от това обявяване, че е толкова голям престъпник.

  Дори ООН- то да обяви Путин за сатрап и император НОМЕР ЕДНО, какво произтича от този анонс? Ами нищо ……..

 19. – могат да си купуват (по един килограм ‘дават’ само) банани и портокали от Показния магазин само за Нова година.
  Показен магазин е екзотично изобретение и заслужава внимание: там един път в годината показвате/понякога дори продавате това, което по принцип изобщо го няма и не се продава. Нещо като репрезентация на непрезентируемото.

  -дамите могат контролируемо да закупуват т.н. лигнин за хигиенни нужди. Ако някой за Нова година се опита да им изпрати от Европа дамски превръзки с крилца те ще бъдат конфискувани на митницата и пренасочени към съпругата на съответния митничар.

  листът е безкаен, както безкрайни са възможностите да унизиш и омизерстваш човека

 20. Поздравления за Надежда Чипева. Много жива снимка!

 21. симпатизант/ка на ДСБ | април 13, 2014, 9:55

  Зарежете тъй наречения “антикомунист”! Той си е “анти”, ама за нещо друго си е анти. И това негово анти, май е концентрирано към автора и пишещите в този блог.
  Но да се съсредоточим по същество ккъм тезите на въпросния “анти”:

  1. Когато Методи Кусев е определил българското русофилство за идиотизъм, годината е 1914. Година, в която партията на Димитър Благоев е един файтон хора. А за комунизъм се приказва като “тате ще ми купи колела, ама някой друг път”
  2. Да погледнем и към предшественика на комунягите – Димитър Благоев. И той нарича русофилството за болест на най-примитивните хора.
  3. Наследниците на, тъй наречения “Дядо”, продължават антирусофилската линия. (По това време все още термина “русофоби” не е придобил популярност.)Каква им е болката!? – Ами вече в Русия е направена Октомврийската им революция, а българските русофили продължават да си обичат Царя. Демек – белогвардейците. На всичкото отгоре в България се настаняват част от войските на барон Врангел. И тук започва операцията на ЧЕКА -издава се книга, под редакцията на Васил Коларов, със заглавие “Авантюрите на руския императорски двор в България”. Където с факсимилета се доказва, че Русия е плащала за свалянето на Стамболов.
  4. Идва 9-и септември. Книгата от предишната точка е иззета от библиотеки – частни и държавни. Стамболов става вече враг. И като такъв влиза в учебниците. Та до ден днешен.

 22. „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“.
  (Д. Благоев, „Принос към историята на социализма в България”, 1906)

 23. Г-да , г-н Тинков е посочил, какво е необходимo , за да се изличи “обичта” на олигарсите и простолюдието към путинистката рАЗЗЗИЯ. Просто трябва да им се посочи съответната посока и да се изпратят там ,за да си похарчат надлежно “заработените” деньги, за да не се развращават от капиталистите и други пагубни за тях влияния!

 24. Произтича например това, да бъде съден в Хага като военен престъпник.

 25. Впрочем, прави ли ви впечатление, че през 1990-те години за никаква русофилия и русофобия не се говореше? Тези понятия заедно със съответните купени русофили=рубладжии започнаха да заливат България с идването на власт на Пут.ин. Ето затова не мога да се съглася, че с т.нар. русофилство българинът едва ли не е закърмен. Просто определени кръгове имат интерес (и възможност) днес да раздуват темата, за да вадят лични дивиденти от нея. Циничното е, че дори те самите не вярват в това, с което будалкат народа (знам, че е така, защото познавам лично кандидат-евродепутат от дв-ето “Русофили”).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.