Военният министър Найденов повторно нарече руските бойни полети “провокация”

          Ако някой е помислил, че вчера министърът на отбраната Ангел Найденов е изтървал случайно думата „провокация” като определение за руските военни полети близо до българското въздушнво пространство, днес може да се убеди, че няма грешка.

          В продължение на вчерашното си изявление за в. „24 часа” днес Ангел Найденов не само повтаря оценката си, но и категорично я подчертава.

          Ето част от интервюто, публикувано в сайта на всекидневника:

След като тези полети не спират, а продължават, не е ли крайно време да повдигнем въпроса с нота пред Москва?

– Това е едно непрекъснато присъствие, макар че руските самолети не навлизат в нашето въздушно пространство. Те са не само предизвикателство, но и провокация. Нали не си мислите, че

летят над Черно
море за
безобидни
разходки

или за да помахат с криле на плаващите кораби и летуващите по плажовете туристи.

– Въпреки призивите НАТО да разположи свои сили у нас, наскоро вие обявихте, че България няма нужда от това. Срещата с Расмусен не промени ли тази позиция?

– Не. Искам обаче да заявя, че ние внимателно следим развитието на ситуацията и всеки момент можем да отправим молба към Брюксел за помощ. И съм сигурен, че ще получим необходимите сили и средства. Дотогава ще залагаме на съвместните учения, чието увеличаване, подчертавам, бе планирано още преди да избухне кризата между Русия и Украйна.

– Което обаче не изключва евентуално увеличаване броя на американските войници, които ще тренират на полигона “Ново село”?

– Не изключва. Такъв процес върви поне от 8 г.”

Към подновената оценка на военния министър мога да подновя и своя въпрос за провокацията на руския посланик Исаков в неизлъчена част от интервюто му за Дарик радио на 11 април ( по време на посещението на генералния секретар на НАТО Расмусен в София). Представителят на Москва си е позволил да нападне вербално българския държавен глава Плевнелиев заради позицията му, сходна с тази на Ангел Найденов.

Това, че  Дарик не желае да осведоми за тази истина слушателите си, е част от диагнозата на българския рефлекс на компромиса, изискващ да не се дразни руската мечка- рефлекс, постигнат с дългогодишна московска дресировка на човеците по нашите земи.

 

17 мнения за “Военният министър Найденов повторно нарече руските бойни полети “провокация””

 1. Вече казах какво мисля за А. Найденов. Комунист,дума няма, но все пак-военен е човекът, люшкал го е корабът по учения, не е чиракувал само в кариерната школа по партийно-апаратно блюдолизничество. Не преувеличавам казаното от него, но то е симптоматично, макар че като реална политическа категория българската антируска левица умря с Д. Благоев, Я. Сакъзов и Кр. Раковски, и няма да се възстанови.

 2. Отдавна в България се е доказало че лицемерието е начин на живот и в такава среда, в която истината е по-скоро изключение, важи правилото “Не гледай какво говорят, а какво правят!”. Защото точно такива лицемери нищо не направиха България сега да е по-малко зависима от Русия, въпреки че от 10 години сме в НАТО, а от 20 в “Партньорство за мир”.

 3. e,комунист,комунист,ама каза истина,която герберите и още доста други политически сили прглъщат!!!За атака да не говорим-те са извън понятието за нормалност!

 4. Да не забравяме кой е собственик на Дарик радио г-н Инджев.

 5. Офф-топик:
  Моля всички четящи блога на г-н Иво Инджев да проверят тук:

  https://www.cik.bg/reg_podpiski

  Дали някоя от регистрираните в ЦИК партии неправомерно е използвала личните им данни.
  @Г-н Инджев: благодаря ви предварително!

 6. “Служба безопасности Украины установила личность руководителя российской диверсионной группы, которая захватывает административные здания в восточных областях Украины. В пресс-центре СБУ сообщили, что им оказался гражданин России, офицер спецназа ГРУ генштаба вооруженных сил Игорь Стрелков.

  Именно его голос звучит в записи телефонного разговора комбатантов с московским куратором, распространенной накануне. Стрелкова опознали задержанные ранее сотрудниками СБУ сепаратисты. По их словам, именно он вербовал их и ставил задачу захватывать административные здания в Харькове. ”

  Със сигурност е установено, че в Източна Украйна действат руски военни под руско командване. Вече има убити и ранени. Всички това, както и предстоящото кръвопролитие, е изцяло по вина на Русия и лично на Путин.

 7. Във връзка с линка, даден от Стоянов
  Проверих ЕГН-то си в сайта на ЦИК и с изненада установих, че името ми фигурира в подписката на ПП “Съюз на комунистите в България”. Досега дори не знаех, че има такъв съюз. Направо съм изумен и се чудя какви действия да предприема.

 8. Запада изглежда спазва безгласния принцип “С Русия -лошо, без Русия – още по-лошо”.

  Каквото и да направят руските чекисти с Украйна, никой няма да се противопостави на руската агресия. Просто Икрайна ще е потърпевша и ще се раздели с още свои територии

 9. Не бива да се забравят действията на американците по време на Втората Свтовна война. Когато на 30 ноември 1939г. започва първата Съветско- Финландска война, светът е изумен, Съединените Щати са категорични и спомагат Съветите да бъдат изключени от Обществото на народите , но когато започва Германо-Съветската война след година и половина , американците “забравят”, че Съветския Съюз е агресивна държава и веднага му се притичат на помощ, при това решаваща. Сега е почти същото.

 10. АНТИКОМУНИСТ , Виктор Суворов в своите книги за Втората световна война задава един много съществен и точен въпрос – Защо Франция и Великобритания не обявяват война на СССР след 19 септември 1939г., когато Сталин напада Полша, а само на Хитлер? И не е ли това доказателство ,че , който не спазва договорите , които е сключил, се подлага на по-голяма изолация и опасност от този , който не е сключвал никакви договори?
  Ето сега Путин погазва един такъв договор,това е ядреният договор за Украйна от 1994г.. И ,след като някой не изпълнява дадената от него дума , като Хитлер , и като Путин. То едва ли някой може да има доверие на такива като тях, и тогава , и сега!

 11. Не забравяйте, че Американци са бомбардирали София, а не Руснаци. Заради нас има Руска пролята кръв, а не Американска. За да имаме бъдеще, трябва да уважаваме миналото си, което е допуснало да ни има днес.
  Не съм русофил, дори съм от репресираните стигнал до Белене,но русофоб явно няма да стана, виждайки едностранното тълкуване на фактите и ангажираните анализи, които ги обслужват.
  Г-н Инджев, знам че ще го изтриете, но поне сте го прочели. Толерирайте, а не да игнорирате и не допускате коректив в блога Ви.

 12. Към Хепи:

  Руска пролята кръв има в цяла Европа и в половин Азия- ако ги питаш, освобождавали са кого ли не.
  И какъв е резултатът?
  Резултатът за България е близо половин вековна руска окупация ( и още четвърт век постколониална зависимост), насилствена русификация, смазване на последните кълнове на българската демокрация и европеизация, от което следва в крайна сметка прогресираща демографска деградация на цялата ни нация.
  И една “провокация”: за Обединена България под скиптъра на Борис Трети германците воюват и проливат кръв ( по вашата логика) из цяла Европа, а след като се провалят на тяхно място идват “освободителите” и България губи териториите, придобити по време на съюза с Германия. Единствената придобивка от онова време остава върнатата под натиска на Хитлер Южна Добруджа. Трябва ли да станем нацисти поради това?
  Робска ви е логиката (с или без Белене -за което няма как да повярваме на един страхливец, който не смее да си напише името).
  Слугувайте си на руските колонизатори, но не се опитвайте да агитирате тук в тяхна полза- пък щом са ви толкова симпатични, защо не отидете на крака да им благодарите за “добрините” и да поостанете под скиптъра на Путин.
  И аман от американските ви комплекси- като не може да кажете нищо хубаво за съветската окупация , веднага търсите начин да контрирате с оплюване на Америка, като че ли някой тук е тръгнал да я хвали.
  Да сте видели събор на американофили, организирани с американски пари край български язовир?
  Гузни сте, че робувате на чужда държава и се опитвате да прехвърлите собствения си порок на онези, които си позволяват да не хленчат солидарно с ирационалното ви раболепие пред най-мракобесната държава, която си позволява да анексира територии от позицията на силата.
  Защо, след като ви е толкова любима, бойкотирате Русия, а не отидете там да работите поне?
  И защо, след като бързате да нападате с антиамериканизъм, милиони,дори стотици милиони хора по света чакат на опашка за правото на работа и живот в омразната ви Америка?
  Пиша ви с малка буква обръщението, защото ви възприемам като събирателен образ в множествено число( иначе не бих си дал труда да полемизирам с призрак, който дори няма име), а и нямате физиономия, за да проявявам уважение към нея.

 13. Въпросът Ви е глобално-исторически.
  Причините са елементарни.

  1.Когато на 2 септ.1939г. Британия и Франция обявявт война на Германия,те не знаят текста на секретните протоколи от Договора за ненападение между Германия и Съветския Съюз.
  2.Втората причина е,че двете държави не са знаели,че и Съветския Съюз се готви да нападне Полша,което прави на 17 септ.До този момент Съветите не провеждат никакви агресивни операции.Те са “тихи” и “миролюбиви”.
  3.След започване на Съветско-Полската война,англичаните и фрацузите са направо изненадани и не знаят какво да мислят и правят.Съветският Съюз е най-силната държава тогава и те се се стархуват да вземат радикални решения. Щатите запазват неутралитет.Няма нищо обидно някой да се страхува от по-силния и по-страшния.Кой би обявил война на двете страни в този момент,които са в силни политико-военни отношения.Франция е изтръпвала от ужас,допускайки че може да бъде окупирана от двата агресора.Англия също би могла да бъде нападната по две основни направления-от север(СССР) и от юг(Германия).

  Това са трите главни причини за необявяването на война срещу СССР от страна на Велокобритания и Франция.

 14. Другарко ХАПИ , за ХИПИта започна да се говори доста след поредното и най-продължително затваряне на концлагера на о. ПЕРСИН (чак до “възродителния процес”). Така де , да си бяхте измислили подходящо име като ще градите легенда на “репресиран”.

  И какъв неудържим мерак за Коректор само ! Сигурно сте от Трън и са ви намерили най-добрата работа – маану да намирате .

  Е ,”разписахте се” дано ви забележат , но ако държите на по-сериозен резултат , отидете другаде .

 15. Другарю Хепи,действително бомбардировките на България от страна на американо-британците са нещо страшно,ужасяващо и смъртоносно,но вината не е в нашата държава,народ и властта.

  Тези бомбардировки са терористични и не са част от военни операции.Да се бомбардират граждански обекти и цивилно население е чист акт на убийство.Особено в случай като този,че Българияне участва във военни действия и обявява до този момент два неутралитета.

  Главният виновник е британското правителство начело с Прайм-министер Уинстън Чърчил.

  Тези бомбардировки нямат нищо общо с обявяването от Съветския Съюз на войната срещу България. Когато една държава обяви война на друга и навлезе в нейна територия,тя е готова да убива и разрушава. Само благодарение на хитрата политика на българските власти не се стигна до сражения и за сетен път се избегнаха жертви.

  Щом като днес говорите за русофоби и русофили,значи сте стопроцентов комунист.А до Белене може да сте стигнал,ако сте попаднал като комунист-враг с Партиен билет. Като антикомунист не е възможно да сте затварян,не Ви отива.Такива като Вас,комунистите ен ги затваряха.

 16. АНТИКОМУНИСТ, щом Хитлер напада Полша , то явно се е договорил със Сталин. Това е ясно за всеки в Англия и във Франция.Без да са чели самият договор.
  Второ, те са се договорили от своя страна с Хитлер, когато му връщат Судетите. Като след това му отправят предупреждение да не напада Полша, рискувайки да му обявят война. Както и става, след като той не спазва своята част от договора.
  Но със Сталин не са се договаряли нищо.Още по-малко пък за Полша.
  Но все пак Сталин анексира половината от нея. Следователно и той като Хитлер я е нападнал, което би трябвало да доведе до обявяване на война и на него, независимо колко “тих” и “миролюбив” е бил между 1 и 17 септември 1939г..

  П.П. АНТИКОМУНИСТ, аз нарочно не употребявам сталинисткото определение за договора за “ненападение” между СССР и Третият райх. Това е большевишкото му название, а не обратното. Молотов е официалното лице на Сталин пред света, но всеки знае , че не той , а Сталин чрез неговите ръце е подписал този договор, както и , че Рибентроп аналогично, е представителят на Хитлер от страната на райха.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.