Махмурлукът на Пилат Путински

През страстната седмица откъм Кремъл заваляха признания от най-високо място, които можеха да бъдат признати за изповед, ако не бяха проява на обикновен цинизъм като резултат от „главозамайването от успехите”.

В рамките на няколко дни Путин си призна за две от най-големите лъжи, изричани напоследък лично от него, както и от пропагандата му- лъжи, за които многократно съм споменавал в предишни свои статии. Едно е обаче да ги посоча аз, грешният,  друго е самият Пилат Путински да си измие ръцете след като на 4 март разпна истината пред целия свят с лъжата за онези необозначените ( войски, кораби и друга бойна техника), които превзеха Крим като диверсанти. С немигащ поглед в камерите той ги определи тогава като сили на „местната самоотбрана”.

Защо Путин си призна също лъжата за уж изтеглените руски войски от границата с Украйна, както официално заяви Кремъл след срещата на външните министри на Русия и САЩ Лавров и Кери на 30 март в Париж, е ясно- ясно е като сателитната снимка на американския спътник, която изобличи тази лъжа.

Признанието за агресията ( защото какво друго, освен агресия означава да пратиш диверсанти на чужда земя, която после си присвояваш!) срещу суверенната територия на Украйна в Крим, заслужава повече внимание. Защо му трябваше на Путин да го прави? И защо също така неговият говорител Песков е упълномощен сега да наблегне на факта ( в който също никой не се е съмнявал), че лично Путин е наредил анексирането на Крим?

Ще повторя намека си от началото на този текст: в Москва и в главата на Путин цари „опиянение от успехите”, но ефектът от това не е свързан само с демонстрация на сила и безнаказаност ( за лъжите), породени от адреналина на високия рейтинг.

Идва времето на махмурлука.

„Опиянението от успехите” е заглавието на прословута статия на Сталин от 2 март 1930 г. във в. „Правда”, в която той не споменава конкретно Украйна, но говори за „някои грешки” в колективизацията. В резултат на тези „грешки” украинските историци и до днес не могат да преброят с точност милионите хора, загинали от изкуствено предизвикания от Сталин „глад в Поволжието” ( така го нарича тогавашната съветска пропаганда- нещо като природно бедствие в един определен географски район). Спорът им се свежда не до естеството или методите на масовото изтребление при гигантската наказателна акция срещу непокорните селяни ( и граждани покрай тях), а по отношение на „бройката”. Мащабът на трагедията е толкова необятен, че не може да се каже със сигурност дали измрелите от конфискациите и разнообразните насилия на изпратените за целта въоръжени банди болшевики са били 7 или 9 милиона. „Нещо такова”…”приблизително такова”…Приблизително една днешна България народ- плюс, минус милион.

Сталин се поскарва за „левичарското залитане” в колективизацията, но  същевременно дава строги бащински съвети към съгрешилите другари да не правят повече така, а да дават път на колективизацията чрез коопериране. И не пролива нито една сълза за милионите жертви на неговата антинародна война. Дори не ги споменава във въпросната статия.

Както Сталин тогава така и Путин днес е на върха на своята еднолична власт. От тази позиция решава за безопасно и вероятно за „целесъобразно” да признае „някои грешки”, чието отричане го правят за (горчив) смях. Вярно, само за петилетка и половина той постигна небивали успехи срещу враговете на Русия в Грузия и Украйна, разширявайки своята една шеста от планетата с Абхазия, Южна Осетия и Крим. И на вратата чукат други осиротели след кончината на Съветския съюз роднини от Приднестровието, т.н. Донецка република и кой знае още в коя периферия. Сирачетата (въоръжени до зъби от Русия в Приднестровието например, което си е един голям военен лагер) също искат да се приютят под крилото на „бащата на народите”. Защото, както казва руската поговорка, „глупавият пример е заразителен”.

Дали пък Путин не иска да опровергае неопровержимия факт, че стотици милиони хора по света, включително около половината руснаци ( според официални данни на руската статистика), мечтаят да живеят на Запад при първа възможност, но никой, освен Депардьо и Сноудън, не се стреми към Русия? Поради което той сега показва, че и Русия може да привлича хора, направо заедно със земите им?

В крайна сметка Путин само обогатява дългата руско-съветска традиция земята да си върви заедно с крепостните или цели народи да се депортират от една точка на империята в друга, когато властелинът в Кремъл прецени за нужно.

Пилат Путински царства на върха на империята си, но нещо гледа навъсено и се чуди: както е запретнал ръкави, да продължава ли в същия дух или вече да си мие ръцете?

И до днес в Русия изразът от заглавието на сталинската статия „опиянение от успехите” се използва като евфемизъм за „пирова победа”- още една такава, и Руската федерация ще я последва съдбата на всепобеждаващия СССР, чието „възкресение из мертвых” Путин проповядва от кремълския амвон като върховен жрец на евроазиатщината.

27 мнения за “Махмурлукът на Пилат Путински”

 1. Толкова кратко, толкова ясно и толкова точно е казано всичко!
  И аналогията с Пилат Понтийски е прекрасно намерен израз.
  Човек не може да не се възхити на перото Ви, г-н Инджев. Не е от куртоазия, а от най-искрена възхита!
  А финалът е логичен и неминуем – рано или късно – ще се случи!

 2. Христос воскресе! Честит Великден и много здраве на Вас, г-н Инджев, и на всички приятели тук!

 3. Христос воскресе!
  Смълчан пред саможертвата Му и славейки величието Му, се моля само за едно. Господи, не оставяй нас,чедата на България, сами в битката им срещу злото и подкрепи усилията ни да възкресим Отечеството си свободно, чисто и благополучно. Амин!

 4. Христос Воскресе приятели!
  Да сме живи и здрави и благодарни на съдбата и това което имаме.

  Путин по-скоро е Петка взел властта, когато Чапай умрял от пиене. Те и лъжите му на ординарец. Ботокс – добре, ама и един перчем трябва…:)

  Ролята на Пилат по-скоро отива на Камерън, който изчезна от проблема Украйна, сякаш ОК не са гарант по Будапеща’94. Тази безличност може и да го изхвърли от политиката на изборите през май. Ако и Шотландия се отцепи наесен, Англия ще стане нормална и съразмерна членка на ЕС.

 5. Предвид разточителния начин на живот на Депардийо не е никак чудно, че срещу една торба жълтици се нави да вземе руски паспорт. Което, обаче, съвсем не значи, че живее или възнамерява някога да живее в Русия.
  Новият СССР е точно толкова обречен, колкото старият. Не вярвам Пут.ин да не го съзнава. Но иди обяснявай това на преял с власт комплексар.

 6. Христос воскресе! Весел Великден на всички от блога!
  След доста дълга пауза вчера отворих за нещо “Русофобия”-та на Игор Шафаревич-иначе интересна личност, голям интелект и световен учен, но и великоруски апологет и антисемит в солженицинов смисъл, тон и стил.
  Ето с какви тези полемизира авторът, а те са абсолютно верни.

  Историю России, начиная с раннего средневековья, определя-
  ют некоторые “архитипические” русские черты: рабская психоло-
  гия, отсутствие чувства собственного достоинства, нетерпение к
  чужому мнению, холуйская смесь злобы, зависти и преклонения пе-
  ред чужой властью.
  Издревле русские полюбили сильную, жестокую власть и саму
  ее жестокость; всю свою историю они были склонны рабски подчи-
  няться силе, до сих пор в психике народа доминирует власть,
  “тоска по Хозяину”.
  Параллельно русскую историю, еще с XV века, пронизывают
  мечтания о какой-то роли или миссии России в мире, желание че-
  му-то научить других, указать какой-то новый путь или даже
  спасти мир. Это “русский мессианизм” (а проще – “вселенская
  русская спесь”), начало которого авторы видят в концепции
  “Москва – Третий Рим”, высказанной в XVI веке, а современную
  стадию – в идее всемирной социалистической революции, начатой
  Россией.
  В результате Россия все время оказывается во власти деспо-
  тических режимов, кровавых катаклизмов. Доказательство – эпохи
  Грозного, Петра I, Сталина.
  Но причину своих несчастий русские понять не в состоянии.
  Относясь подозрительно и враждебно ко всему чужеродному, они
  склонны винить в своих бедах кого угодно: татар, греков, нем-
  цев, евреев… только не самих себя.

 7. Христос воскресе!!!

  Пожелавам на автора на блога и на всички четящи ( и мислещи ) люде крепко здраве и много, много щастие и радост !!!

  Г-н Инджев, преди няколко дена споменахте за новата си книга, тя цялата ли е замислена като втора част на “Течна дружба” ?

 8. Христос Воскресе, приятели съфорумци! Той бе разпнат за нашите грехове и възкръсна от смъртта, за да ни даде опрощение и надежда за вечен живот. Вие всички сте в моите молитви днес.

 9. Христос Воскресе! Воистину Воскресе!

 10. Към SteveN

  Да, в момента завършвам ВТОРАТА ЧАСТ на “Течна дружба”, която се надявам да представя отново (три години по-късно), пред МОЧА.
  Трябва да се случи до месец-два, може би в края на май или началото на юни.
  Използвам да прошепна, че това е причината да забавя малко темпото на публикациите си в блога.

 11. Говори се усилено, че Путлер имал рак на простатата и скоро щял да гостува на другаря си Венесуела на оня свят.

  Напоследък в Украйна са измислили една много забавна песничка, с която гаврят миньона и цензурирано изглежда така текста ѝ “Путин Х*йло-ло-ло-ло-ло-ло.” Да я попеем заедно!

 12. Христос Воскресе!

  Путин със сигурност иска да продължи. Да спре, няма да му позволи егото. В момента подготвят почвата и в Прибалтика. Посланик на Русия в Латвия каза, че Русия ще дава на всички руснаци, които живеят в Латвия и не са латвийски граждани, руско гражданство и пенсия, за да не изпаднат в мизерия. Звучи доста зловещо, предвид обстоятелствата.

  И още, прочетох на сайта на руската църква в София следното: Светейшият Патриарх Кирил се срещна с Посланика на България в Русия Бойко Коцев. ….„Важните събития, които свидетелстват за дълбочината и искреността на тези отношения, се пазят в паметта на руския и, надявам се, на българския народ, – продължи Предстоятелят на Руската Православна Църква. – И въпреки, че политическата карта на Европа днес е по-различна от тази, която е била по-рано, вярвам, че има фактори, които могат да запазят добрите отношения между хората и народите извън зависимостта от това, как се подрежда политическата карта на света”. http://podvorie-sofia.ru/bg/svyateyshiy-patriarh-kirill-vstretilsya-s-poslom-bolgarii-v-rossii-boyko-kotsevyim/ Какво иска да каже според вас и с каква цел са срещнали??

 13. Ключовото изречение в тази статия е:

  “Пилат Путински царства на върха на империята си, но нещо гледа навъсено и се чуди: както е запретнал ръкави, да продължава ли в същия дух или вече да си мие ръцете?”

  Моето предположение е, че Путин ще продължи в същия дух!

  Вникнете в думите Путинови от 17-и април:
  “Новороссия. Вот это вот Харьков, Луганск, Донецк, Херсон, Николаев, Одесса не входили в состав Украины в царские времена. Это все территории переданные в двадцатые годы советским правительством, зачем они это сделали – Бог их знает”.”
  Това са украинските области, които посочих на Павел Тинков, че ще бъдат глътнати от Русия.
  Без (до тогава) да съм прочел или чул Путиновите разсъждения.
  Тези украински области осигуряват на Русия път до Приднестровието и до Крим. Единствено съм прибавил Днепропетровска област, заради водата. Ама и нея ще прилапат путинците. В суматохата кой ти гледа!

 14. Оказва се Путин има апетити и към Гърция. Превели са конституцията на Русия на гръцки и това идва в серия от действия, заедно с планираното посещение на Путин в Спарта напролет за поклонение на гроба на последните византийски императори. Както и желание му да направи един православен Ватикан в Света Гора, показващи че Русия действа далеч отвъд политическия подход, въпроса е защо?
  За знаещите гръцки линк: http://www.toxwni.gr/blogosfaira/item/9454-i-rosia-metefrase-to-sintagma-tis-sta-ellinika-o-bpoutin-ston-mistra-giati

 15. Няма ли кой да спре порно-канала на Пилат Путински в България “телевизия АЛФА”? Този разврат, който се излъчва под ръководството на ПОЛИТИЧЕСКИЯ ОНАНИСТ – Волен Сидеров засяга масата на необразованите хора и ги прави на “опушени пчели”. Колко от зрителите на телевАзия “Алфа” са наясно кой стои зад разрухата в България.
  Културните хора са наясно защо Европейския съюз получи Нобелова награда за Мир. Обединени по между си държавите членки са изгладили всички междуособици. Вече 60 години има Мир и страните се радват на мирно съвместно съществуване.
  Всяко антиевропейско говорене е действие срещу МИРА и атентат срещу цивилизованото мислене.
  ЗЛОБАРКИТЕ/чекиите/ на Сидеров в ЕФИРА, трябва да се спрат, защото сеят омраза и после се питаме защо
  злите политически сили се помпат с електорат. Защо имало 70% подкрепа за Пилат сред анкетираните. Защото в БГ има такива ПОЛЮТИЦИ като Сидеров. Медиите вместо да ни учат да бъдем ГОРДА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ни правят на СЕЛО ДОЛНО ЕСКИМОСОВО

 16. Аятолахът-падишах лилипут.ин е най-великият.
  Стремежът му да провежда революция отгоре с цел да сбъдне мечтата на не едно поколение национал-болшевики, Русия да е третия Рим отвори очите на цял свят с какво чудовище си има работа.
  Пробуди национализма на украинците. До степен дори аморфното местно население в Източна и Югоизточна Украйна да се пита докога ще се оставя на пудели на Кремъл като Янукович да го правят на балами.
  Принуди САЩ и ЕС да заговорят най-сетне на сходен език.
  Извади НАТО от унесеноста и леноста до степен дори заклети неутрални държави като Швеция и Финландия да се питат не е ли по-добре да минат под крилото на алианса.
  Диверсикацията на енергийните източници в Европа и в частност България вече не са упражнения само за теоритици. Нещо повече, като никога постави разграничителната линия азиатска Русия или модерна Европа е пътят на България.
  Южен паток практически е мъртъв.
  Това го може само един диктатор не виждащ по-далеч от носа си.
  При това сме само в началото. Обама след големи колебания категорично заявяви, че на Путин повече не може да се вярва независимо от изхода на кризата в Украйна.
  Дори най-силно “проруската” Германия на източнонемската комсомолка се събужда.
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/spionage-verfassungsschutz-warnt-vor-russischem-geheimdienst-a-965306.html

 17. Извинявам се но пропуснах заключението.
  Христос возкресе, СССР-не!

 18. русия е била, остава и докато съществува ще бъде империя на злото. Злото са самите руснаци (путин е просто тяхна нормална производна) – най-шовинистичния народ на земята.

 19. @Froggy,благодаря за ценното инфо!

  Целта на срещата между “посланика” на България в Русия Бойко Коцев и Негово КаГеБейшество е ясна. Ето най-вероятното начало на разговора им “Ну, Бойко, докладывай,как дела?” Ето и краят: “Молодец! Исполнять и докладывать немедленно!”. Само че не БСП изпрати в Москва Бойко Коцев -типичен сесесерски хрантутник, син на организатора на убийството на Георги Марков и брат на проруски мафиот.Изпрати го “евроатлантизмът” (с воня на мужишка партенка и “Тройной”) на мутренско-милиционерската шайка ГЕРБ.

 20. Христос Воскресе!
  Според мен пред Путин имаше два пътя – или по-голяма отвореност към ЕС , САЩ и други високоразвити страни, но това означава и повече свободи в самата Русия, демократизиране на обществото, а не шайка олигарси да заграбват огромни богатства и влагайки ги в лукс и корупция, а не в икономическото развитие на Русия.Или втория път, който избра Путин- насила да задържи властта си , неговата и на олигархията. Знаем, че страна изправена пред военни действия се консолидира и даже голяма част от противниците на властта започват да я подкрепят.И това е обречеността на всеки диктатор.Този метод на укрепване във властта в краткосрочен план , води до ускорен разпад на държавата в дългосрочен.

 21. Дали махмурлукът няма да бъде дълъг и мъчителен,и няма да е нужно деинтоксикиране?/”Блиц кригът” не успя и нещата се заплетоха твърде много/.

 22. Към ja:
  Уцелихте ме в десетката с тази музика, която харесах толкова много ( като студент в Москва! , където си купих плочата с операта от полски студент), че и до днес помня наизуст половината либрето!

 23. Въпроса е , кой създава тези ,,лидери”/Ленин , Сталин,Тито , Димитров…../, кой има интерес да са ,,Те” ……Парите … там е пиниза , не от днес …Късмета на българина ? ..Той е в нашите собствени ръце…….

 24. Христос Воскресе!
  Четейки всички постове с които донякъде съм съгласен. Не мога обаче да се съглася с обявяването на цял един народ за чудовище и за едва ли не за изтребването му. Това е страшно, хора!
  Не може ли да има и алтернативно мнение? Защото без него ми намирисва на болшевизъм. А точно този блог не е такъв…

 25. @ Мариан Георгиев, мисля, че никой тука не обвинява руския народ за зверствата на неговите управляващи, така, както никой не обвинява и германския народ за престъпленията на нацизма.
  Понятието за “колективна вина” е въведено именно от болшевиките!!! А вината и отговорността ВИНАГИ е персонална!

 26. STEVEN , большевиките не са избирани на никакви избори , за да вменяват някаква вина – нито персонална, а още по-малко “колективна”.Те трябва да носят вина, при това не само персонална, но и колективна. И не случайно има Закон за обявяване на комунизма за престъпен, както и такъв за нацизма. Подобни на законите против организираните криминални групи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.