Защо ДАНС се осмели да арестува руснак

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем заместник-кмета на Плевен Алексей Зелов.

Вчера в сградата на Община Плевен служители на Държавна агенция „Национална сигурност” под ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП) проведоха специализирана операция.

Днес ДАНС официално съобщи, че е арестуван Алексей Евгениевич Зелов – заместник-кмет на Община Плевен. Той е руски гражданин със статут на постоянно пребиваващ чужденец в България.

Зелов е задържан при получаване на поискан от него подкуп от 4000 лв.

Руският гражданин е задържан с постановление на Софийска градска прокуратура до 72 часа.

Спрямо него ще бъде отправено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

ГЕРБ за ареста: Не сме разпъвали чадър над никого

Алексей Зелов не е член на ГЕРБ. Той е бил поканен на поста от кмета на града Димитър Стойков, който е избран от листата на ГЕРБ. Едва когато прокуратурата се произнесе по случая, общинските съветници от партията на Бойко Борисов ще направят политически коментар.

Това стана ясно по-рано днес от обясненията на Даниела Гонкова – общински съветник от ГЕРБ в Община Плевен.

Пред bTV Даниела Гонкова обясни, че до момента не е чувала да има сигнали срещу Зелов.

Назначението на Алексей Зелов не е политическо. Той не е член на ГЕРБ, назначен е като икономист, финансист и така е ангажиран от кмета в община Плевен, каза Гонкова. ( OFFNews)

——————————————————————————————-

В тази информационна матрьошка има доста сюжети. Ето няколко варианта в тълкуването на факта, че ДАНС са “посегнали” на руски гражданин при това не какъв да е, а толкова ценен, че не се е намерил по-заслужил от него българин на важен пост в един голям български град.

Иначе няма изненада по отношение на факта, че руснак е заместник кмет на Плевен. От началото на съветската окупация до днес в България са малцинство министър-председателите, които да не са били родени и ли граждани на в СССР.

– Понеже няма начин ДАНС да арестува важен руски гражданин насред русофилското управление на държавата, някой е покровителствал акцията и това може да бъде само БСП, чиито лидер Станишев трябваше да намери пред европейските си колеги начин да покаже някакво съпричастие към разграничаването от Русия, но така, че да не личи много. А и да не е чак пък залавяне на руски шпионин…

-При навалицата от политици и партии, които се борят за симпатиите на русофилския избирател в България, еуфорията от всичко руско май мина границите на контролирания вот и кукловодите искат да покажат властта си над тази популистка стихия.

– Първият и вторият отбор на руската пета колона се надцакват предизборно. Станишев показва, че неговите русофили могат да натопят русофилите на Борисов като го вкарат в обяснителен режим как така един руснак е бил издигнат от ГЕРБ в общината, която е “столицата” на корупционния съветски проект АЕЦ”Белене”.

– Може пък руснакът да е от неправилните, които се зъбят на Путин?

– Чужди, но съюзнически служби, са поставили с доказателства ДАНС в невъзможност да си затваря очите.

Пишейки това слушам репортаж по Нова телевизия за очакван голям спад на руските туристи в България тази година и се питам дали пък причината не е в официално оповестената забрана от страна Кремъл руски служители на тайни служби да пътуват  в чужбина ( поради опасност от изтичане на информация), включително в България.

Шегувам се…Руските шпиони са си тук е едва ли умират от страх пред контраразузнаването на държава, в която министърът на икономиката току-що е заявил, че Русия ни е стратегически партньор.

А истинската причина за очаквания спад на туристи от Русия е незавидното състояние на рублата, изпаднала в световна немилост след агресивната авантюра на Путин в Крим. Така че от ДАНС не бива да се чувстват виновни, че са изплашили с нещо руснаците.

20 мнения за “Защо ДАНС се осмели да арестува руснак”

 1. Внимавайте! Сергей Лавров, както ни казва, може да прати в Плевен руските танкове да освободят руският гражданин Алексей Евгениевич Зелов. Какво е правил според българските закони няма значение. Внимавайте с всички пратеници на Путин в България. Никой не може да ги пипа. При следващите избори ще бъдат избрани с 97% болшинство, както ги видяхме в Крим. Вече е решено в Кремъл и дебелият слой “русофили” подскача от радост.

 2. За кои ли пaт ГЕРБ ни лук ядат ни го миришат. Руски блиудолизци. Гнус ме е от тях. борисов се бори успешно за титлата наь-голям боклук в политиката заедно с станишев и сидеров

 3. Корупция и безотговорност ето какво още си внасяме от Русия в допълнение към скъпите горива ако някой още не е разбрал.

 4. Алексей Евгениевич Зелов – заместник-кмет на Община Плевен е доказан крадец и измамник . Той краде от всякъде и от всички !

 5. “официално оповестената забрана от страна Кремъл руски служители на тайни служби да пътуват в чужбина ( поради опасност от изтичане на информация)” – или преди една война..
  Обаче интересно е следното. В Русия повече от 4 милиона души са служители на тайни служби.
  Можете ли да си го представите? Наистина е полицейска държава.

  И разбира се, браво на ДАНС!!

 6. На служителите на тайни служби е наредено да предадат международните си паспорти.

  “Здравствуйте. К нам в отдел пришла бумага, о том что у всех у кого есть загранпаспорта срочно сдать в кадры,а кто не сдаст с теми будет особый разговор. Обязаны ли мы сдавать личные документы? И на каком основании?”

  “сегодня вообще сообщили, в 5 дневный срок сдать все полученные паспорта”
  http://www.police-russia.ru/showthread.php?t=82429&page=71

  ДАНС да се стегне, май доста работа го чака..

 7. Като гледам 5-тата колона заминава в 6-та глуха поради “свиване” на финансирането. 25-ти май ще е много тъжен ден за рублофилията. Освен от местните изборни резултати, от тези в Украйна. Русия ще се изправи пред една съвсем нова ситуация и мисля, че нас изобщо не ни интересуват шибаните й проблеми.
  Нас жизнено ни интересува Украйна да се успокои, да ползваме газопреносната й система и да купуваме нефт и газ на руско-украинската граница без камарата корупционни, КРИМинални, офшорни посредници.
  Интересува ни облекчени условия за украиските туристи.
  Интересува ни бг фирми да стъпят на украинския пазар и заместят руските доставчици.
  Интересуват ни съвместни предприятия, които да реализират продукция на огромния европейски пазар.
  Интграцията на Украйна в ЕС и НАТО ще ни освободи от руските зависимости, а и от турските.
  С Москва да се занимава НАТО.

 8. Редно ли е, на бюрото на държавен служител в България, например следовател от Следствената служба в София, да е поставено руско знаме ?

 9. Драги сънародници, скъпи съотечественици,
  Искам да се обърна към вас, където и да сте по света, че не се гаси туй, що не гасне. Няколко исторически несправедливости са на път да бъдат поправени.
  В момента работя над една хипотеза и очаквам да бъда морално подкрепен от Българската Академия на Науките и всички културни дейци със становище и от всички, който милеят за България.
  За това, че българските свети братя Кирил и Методий са почитани в България, Македония, Чехия, Словакия се знае отдавна. Известен факт е, че са почитани и в Полша и доказателството за това не е само Полската енория свети Кирил и Методий в град Хартфорд щата Кънектикът построена през 1902 от полски имигранти.
  Винаги българите са се замисляли как така полски, чешки, словашки, словенски, хърватски, руски и български са толкова близки, че се разбират, но се водят славянски езици и не се водят български. Как така са сходни а не са признати от целият свят като една езикова група, а българският е отделно.
  Не може да се прикрие факта, че писателят Стефан Цанев и други дейци на културата са защитавали многократно българската теза през годините, че славянският това е български и че е исторически несправедливо да се води славянски при положение, че „старо-църковно словенски“ произлиза от българският език.
  Искам да се обърна към всички, с молба да не се политизира и да не се делим отново на русофили и русофоби а да подходим дипломатично и исторически отговорно към бъдещите поколения.
  Досега винаги е имало различни хипотези както за произхода на българите, така и да произхода на езика. В това трудно геополитическо време е изключително важно, да запазим добрият тон и да оставим историците да стигнат до съгласие.
  Досега не е имало международно съгласие по хипотезите за българският произход и език и за така нареченият славянски език. Според мен сега имаме неоспорима хипотеза, която би могла да поправи няколко несправедливости.
  Преди да очакваме подкрепа и разбиране от другите народи, ние трябва да имаме по-конкретни и точни доказателства, с които да претендираме пред света. За да поправим тази историческа несправедливост, че „старо-църковният словенски“ е наричан славянски, а не български трябва да изчистим официалните хипотези на българските историци за прозихода на България.
  В момента хипотезите са няколко. А именно тюркска, хунска, иранска и смесени теории. Моят подход е следният, ако изчистим различията в международен план за споровете около периода 400 AD до 600 AD, то тогава може да стесним броя на теориите и да имаме неоспорими претенции.
  Конкретно според мен тюркската теория абсолютно отпада. Тюрк и тюркестан е понятие, което произлиза от Котраг/Котрак и съвременните турци използват термина Гоктурк/Когтурк/Gokturk. Самото понятие Котрак в Българската история е считано за един от синовете на Кубрат, което при всички положения доказва, че Стара Велика България е по-древна от понятието Тюрк и Тюркестан. Легитимирането на Стара Велика България е неоспорим факт с датировка 632 AD[1]. Изключено е да има Стара и Велика само в продължение на 32 години.Това ще рече, че термина датира преди 632 AD или по-рано от 7 век. От тук следват няколко последователности, а именно, че езика на Волжска България в 7 век и така нареченият, последващ Хазарски Хаганат е Български, също както и така нареченият Тюркестан и Аварски Хаганат също са Български.
  Във всеки език има чуждици, но с легитимирането на Държавата Стара Велика България, езика който е легитимиран е Български, той е символа и потвърждението на Държавността. Понятието Аварски Хаганат е именно част от панонските българи на Алцек, но в случаят Аvar е грешен препис на Alan. Така наречените Авари да не се бърка с Аланите, които населяват днешното Прикавказие.
  След продължителните и феноменални надмощия на българските владетели Аспарух, Тервел, Севар, Кардам, Омуртаг, Пресиян, Крум, Борис, Симеон в Източната част на Европа дава обяснението за по-късната поява на Унгарски език и Унгария. Именно на унгарски език казано Магар произлиза от факта, че много след това Финно-унгарите създават Държавата и езика Магар а именно в 9 век или 895 AD[2]. След делото на Кирил и Методий до Морава [3]. Появата на държави в Европа като, Велика Моравия 870 AD[4] Киевска-Рус 882 AD[5] и Полша 966 AD[6] са Post Factum и не може да се легитимира термина славянски език. Хронологията доказва, че съвременният турски език произлиза от легитимният Български.
  Тук именно се появява логиката, че термина Алцек или правилното Алдигар или както е изброен в изключително много исторически източници Ardagast, Ragbiga, Ragbina, Ranbona, Kanbinah, Ragbib, Adzîgher, Adzhigardak, Arcadius[7] е именно името, което Киевските-руси използват за произхода на славяните.
  Според мен в превода на Номиналия на Българските Ханове е преписано погрешно или тълкувано погрешно от писателя. Правилната логика е: Avitohol е Atilahun, Kurt се счита да е Кубрат, но според мен това е името на днешен Крим, познат още под имената Kurt/Kirim/Kimer/Cimmer/Gomer[8]. Ernakh е познат в римските летописи като Ellac загинал в битката при Nedao. Ziezi е препис на Δεγγιζίχ/Dengizikh.
  А самият Кубрат това е Кубер. Онгал/Онгар/Хунгар[9] не е оногундур и кутригур а именно хунгар/котраг/котрагар/булгар. Думата Гар/GAR е племе, но е изписвана погрешно неволно или умишлено или пък е избледнявало през вековете. Ouguz/Ongar а също и Buzar/Bugar/Hazar. Което означава,че произхода на Българите от 400 AD е хунски. Хунските племена унгар, булгар, котрак, алтсек/алджигар. Бугар/Хузар/Хазар е отново едно понятие, което е или преписано погрешно или е избледнял текста. Всички исторически факти за така наречените Хазари и Авари преди 9 век AD са оскъдни и водят все до Унгар и Булгар. Възможно е да е греша, но е малко вероятно. Ако всичко това е вярно излизат следните заключения:
  1. Хуните[10], които са правели многократни набези на Римската империя от около100 AD предвождани от Атила до 453 AD са предците на Кубер, Унгар, Булгар, Котрак, Алдигар.
  2. Тюркската теория за произхода на българите отпада, поради факта, че Гоктурк/Когтурк е грешен препис и погресшно произношение на Котрак.
  3. Термина Волжска България произлиза именно от Кортак също в 6 век.
  4. Днешна Турция, която счита, че произлиза от Ouguz и Kogturk произлиза от Ungar и Kotrak.
  5. Алдигар е термина, от който руснаците взимат теорията за славянският език.
  6. Термините Hazar/Buzar/Bugar е правилно да се тълкуват имайки в предвид думата gar.
  7. Avar грешен препис на Alan, това не означава, че аварите и аланите са едно понятие, това само потвърждава, че Хазари и Авари преди 9 век не са били отделни държави, а именно част от Стара Велика България.
  8. До ден днешен държавите като Хазария и Авария не са оцелели именно поради факта, за липса на историческа основа, върху която могат да стъпият техните теории преди 9 век.
  9. Произхода на Тракия, Стара Велика България и Алания като обща пра-родина преди 400 AD на територията на запад, север и изток от Черно море.
  10. С признаването на славянски език за Български се обяснява делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици Наум, Ангеларий, Климент, Горазд и Сава като мисия за разспространение на Българската писменост по всички населени с българи места в 9 Век AD. Територии като Сърбия, Хърватия, Унгария, Словакия, Киевска Рус, Южна Полша, Моравия. Моравия, за която пише Пайсии: „не сръбската Морава, която тече през Шумадия, но друга Морава, при Окиан-море, което се нарича Балтинско море, при Брандибур.”[11]
  11. С Цялата доминация на Българската държава и големината и е Европа се доказва неоспоримо Българският произход на Кирил и Методий и техният и на техните ученици труд, с който се потвърждават целитена тяхното житиеи на техният труд.
  12. Самият термин Kotrak произлиза от траките, според мен може да се счита за директна връзка траки-хуни-българи.
  13. Всички Руски научни трудове, който включват понятията Тюрк, Хазар, Авар, Татар през вековете са погрешни, а именно защото се свързват директно с Котрак и Бугар, термина който свързва Волжска България днес.

  Драги съотечественици, възможно е тази статия да породи недоразумения, но това не е с цел политически или икономически изгоди, нито с цел нападки срещу Русия, а само и изключително да се обсъдят исторически факти. Факти, чрез които да се поправи историческата несправедливост за наименованието на термина славянски език, който произлиза от „старо-църковен словенски“ и да се назове с истнинското му име БЪЛГАРСКИ.
  Само ако се изглади и изчисти Историята в периода 453 AD (датата на смърта на Атила) до 632 AD период , за който се знае за понятието Стара Велика България като за неоспоримо понятие в целият свят, тогава ще се намалят споровете в Европа по въпросите за произхода на съвременният български език и групата на славянските езици, че се нарече с истинското им име Български.
  С предявяване на иск от страна на Българската държава към всички държави, които използват така нареченето понятие „славянски език“, няма да се породят нови спорове, а именно ще се поправят много исторически несправедливости. Преди да се предяви един такъв иск, трябва да има доказателство. Не може да се докаже лесно, че през вековете, повече от хиляда години, мастилото е избледнявало, преписа е грешен, особеностите и спецификата на говора на преписвача са били да записва различно или че пък е имало умисъл да се подменя историята.
  При всички положения, дълг имат историците и фиолозите в България и след това държавата. Тази статия не с цел разделянето на българите на русофили и русофоби. Тази статия няма да цел да докаже, че траките са завладели земите на юг от Черно море и Персия и са се стигнали до Хиндукуш и след това са се върнали от север на Черно и Каспийско Море. Въпреки, че съм сигурен в това. Коня като най-бързото транспортно средство произлиза от евразийските степи на север от Черно море и е опитомен именно по времето на Траките 4000 BC.
  Тази статия има за цел, да породи дискусия сред всички културни дейци, не само в пределите на България. За мен е неоспорим факт и доказателство, и тълкувание е, че именно в Киевска-Рус се е получил грешен препис/превод на термина Altsek/Aldigar и започва объркването на понятието „старо-църковен словенски“ със „славянски“. Въпроса не е кой е виновен, въпроса е как да да го поправим, въпроса е не да хулим, а да обясним, и да поправим исторически неспаведливости.
  Очаквам вашите коментари.

  [1] http://www.kroraina.com/p_bulgar/p_bulg5.htm
  [2] http://en.wikipedia.org/wiki/Hungary
  [3] http://en.wikipedia.org/wiki/Saints_Cyril_and_Methodius#cite_note-Brit-20
  [4] http://www.newadvent.org/cathen/13218a.htm
  [5] http://assets.cambridge.org/97805218/64039/excerpt/9780521864039_excerpt.pdf
  [6] http://en.wikipedia.org/wiki/Mieszko_I_of_Poland
  [7] http://en.wikipedia.org/wiki/Aramaic_language
  [8] http://www.cumorah.com/etexts/jasher.txt
  [9] http://www.vehi.net/istoriya/armenia/khorenaci/01.html
  [10] http://www.academia.edu/3743095/_The_Clever_and_the_Cunning_Finding_Eurasian_Nomads_in_Premodern_History_
  [11] http://slovo.bg/showwork.php3?AuID=15&WorkID=92&Level=1

 10. Г-н Инджев, бихте ли дали списък с руснаците, които искрено и публично се зъбят на Путин и които участват в родната (българската) политика, било то по места или пък в центъра? Защото аз лично не се сещам дори за един такъв пример.

  А инак… русофилите са в доста партии, не само в БСП и ГЕРБ. Веднага давам пример с АТАКА, новият политичар Бареков & Co, както и няколко по-малки партии, които в момента набират инерция с недотам законни методи (способи по руски).

 11. Налага се малка корекция- управлението(властта) в България е комунистическо и като следствие от това е проруско. То не може да е русофилско по познатия смисъл, защото официално страната е член на НАТО и ЕС. И комунистите не нарушават правилата на това членство.

 12. и не само името. бащата на портних си е руснак(по негово признание)

 13. До ivo krivo

  Доста сериозно фактологическо ровене, за което следва да ви благодарим, както и на стопанина на блога.

  Но още съветският академик Дмитрий Лихачов пишеше, че “църковно-славянският” език е всъщност древният БЪЛГАРСКИ. Просто този факт трябва постоянно да се припомня на всички т.нар. учЕни…

 14. Г-н Иво Криво,статията Ви нито е актуална,нито уместна за този сайт и за тази тема.
  Въпросите,които разработвате са правилни,но призивът Ви към евентуални русофили и рософоби е демагогски. Ако не знаете,всеки,който се определя за русофил е оригинален комунист.

  Българският народ има само едно насъщна нужда-да се освободи от комунистите и от руските чекисти.Всичко друго е вятър. За съжаление,мнозонството от народа ен схващат ова и се чудят защо страната е така тежко забита в блатото.

  Ако имате възможност,насочете вашите сили срещу комунистическата чума и след като се освободим от нея,ще имате по-големи възможности да завършите Вашите разработки.

 15. през 1978 г в Прага в един антикварият видях кнежка, издадена през 20те години наречена Ucebnice Staroslavjanstini (Starobulharstini),това заглавие доказва, че езиковедите в Чехословакия преди втората световна война са признавали българския произход на старославянския език.

 16. да приемем хипотетично,че съм на възраст, в която съм изочавала само иван вазов и христо ботев. не може да се отрече, че когато българите пишат за турска тирания,не може да се свърже с признателността към “дядо иван”, според е различно, да се смесва комунизма “теория на пиер прудон от франция и на маркс от германия и на сталин от грузия” с руските солдати дали живота си в битка. другото,което мисля е,че дори да започна да мисля като вас, според мен под дипломатичност може да се разбира и позитивност,а не само остри нападки,неприязън и злоба. спокойно,ако някой е инако-мислещ,това не го прави по-малко човешко същество. вие нямате ли майки,сестри,съпруги. не отправям нападки, но е излишно да се подхожда детиснки. нека да си уважаваме времето един друг и да си спестим обяснения, вместо да си го губим излишно в нападки. моят коментар не беше за русофили

 17. и за спора с русофобите,моят коментар,беше че ако накараме русия да признае че термина ” църковно-словенски” е български език а не славянски от там ще произлезне,че с македония веднага трябва да се обединим,което е част от исторята на българия и хората,които са загинали в балканските и двете световни,в името на националната идея,сънародниците ни да са в една държава. аз именно посочвам, че киевска-рус поради грешен препис страда и сега и си мисли,че я нападат,но ако им се обясни къде е грешката в превода,веднага ще има мир в украйна.

 18. Г-жа\Г-не IVO KRIVO, какво би трябвало да означава “IVO KRIVO”? Вие в постинга си сте писали в женски род, пък се подписвате с мъжкото име IVO, и даже сте се “изхитрили” да добавите и “псевдонима” си – KRIVO?!? Избистрете си теориите, и “името” си , защото в никакъв случай не будите ни май-малко доверие, примитивните “хитринки” си ги прилагайте другаде!

 19. Правилен коментар. Става зо последния.

  И кои сте вие(имам пред вид Иво Криво), които ще “накарате Русия”.

  Иво и такиво около него щели да накарат тази нрутална държава да признае…..

  Г- н Инджев, този автор пише и в други форуми и се прави на изследовател, учен, пътуващ с кораби и живеещ в други страни… Не е адекватен за Вашия сайт

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.