И в Крим вече има руски “ред”( за стоки и услуги) като в анексираните Абхазия и Южна Осетия

Световните информационни средства днес разпространяват заплахата на руския външен министър Сергей Лавров, че има вероятност Русия да постъпи спрямо Украйна както с Грузия през август 2008 г. Това е доста откровена закана за поредната руска локална война срещу по-слаб съсед.

Руският неонацизъм се чувства поощрен от безнаказаността за анексирането на Абхазия и Южна Осетия и демонстрира безразличие към факта, че двете окупирани парчета кавказка земя се намират в международен правен вакуум- техният “руски” статут е бойкотиран практически от целия свят.

И какво донесе на местните присъединяването им към Русия? Донесе същото, което чака и Крим- икономическа пустош, административен хаос, руска бюрокрация и реставрация на временно забравени съветски “порядки”.

Сълзите в очите на щастливите да бъдат присъединени към Русия жители на Крим, на които акцентираше руската и българската пропаганда, май не само са пресъхнали, но и предстои да се превърнат в плач от яд за сторената глупост.

 

Както се вижда от репортажна статия на  “Ню Йорк таймс” новият руски ред в Крим вече е налице и в това отношение заплахите на Лавров Русия да постъпи отново както с откъснатите парчета от Грузия имат своето правдоподобно потвърждение- и в Крим се случва същото, като в Абхазия и Южна Осетия!

Под властта на Русия животът в Крим е хаос

Хиляди жители на Крим се редят на опашки пред банките.

Снимка: New York Times

Още по темата
2014-04-23
Обещаните от Путин промени и привилегии са трудно изпълними, животът се е върнал 25 г. назад

Neil Mac Farquhar,

New York Times

Месец след светкавичното анексиране на Крим от Русия жителите на черноморския полуостров се оказва, че живеят в условия на постоянна обърканост. Декларираните от руската държава промени са трудно изпълними в момента. Функциониращите институции са единици, повечето банки са затворени, отделите за регистрация на земя не работят. Съдебните дела са отложени за неопределено време. Вносът на хранителни продукти е ограничен. Някои чужди компании, като McDonald’s, спряха да работят.

Роман Николае от дни чака пред паспортна служба в Симферопол. Неговата дъщеря и внучка, наскоро пристигнали от Украйна, оказвайки се, че пристигат в страна, в която не е сигурно дали могат да продължат да пребивават законно. Опашката е огромна, а номера му е 4475-и, като близо 200 души успяват да минат през учреждението дневно.

“Преди имахме една доста добре организирана страна – животът бе гладък. След това в рамките на две седмици, тази страна се превърна в нещо друго.

Това е една голяма каша –  бардак”,

казват гражданите..

Всъщност, промяната на полуострова доведе да проблеми в почти всички аспекти на живота в този район. Кримчани всеки ден се сблъскват с нови препятствия – шофьорски книжки и регистрационни номера, застраховки и рецепти за лечение, паспорти и учебни планове. Руснаци, търсещи да закупят земя или да започнат бизнес, са в паника от бюрократичните блокади.

Вносът на храни и стоки е намалял, заради наложените неясни и прибързани закони. Вносът на сирене и свинско месо от Украйна е забранен по нареждане на властите. Обикновени продукти, като кисело мляко липсват по щандовете на магазините.

По чисто логистични причини McDonald’s затвори, Метро и големите немски вериги също напускат този пазар. Повечето мултинационални компании бягат от района, за да избегнат по-нататъшното задълбочава на кризата.

Самолетните връзки са прекъснати, с изключение на тези с Русия. Часово Крим официално премина с един час напред, към московската часова зона, въпреки че мобилните телефони, автоматично се връщат към украинското.

В отстоящия на 55 км. от столицата на Крим Джанкой Едуард Фьодороф има фирма за транспорт. Компанията разполага са 20 хладилни камиона, с които е зареждал вериги като Метро и McDonald’s , както и близо 300 супер-маркета в района. Бизнесът, по негови думи, се е сринал с 90 процента. От извършваните до преди месец пет до седем превоза дневно, сега са се стопили до един на седмица.

„Възможността да зареждам с руски стоки е много малка – продуктите са скъпи, а транспортните разходи и неуредици са големи. Липсата на директна сухопътна връзка ни принуждава да прекосяваме 350 км през Украйна, а обещаният мост  – е цел, неосъществима в близките години. Планове и прогнози за бизнеса са почти невъзможни. Дори и при сключване на договор, плащанията са почти невъзможни, поради нефункционирането на повечето банки. Огромните опашки пред работещите руски банки върнаха обществото в ерата на комунизма – доброволци правят списъци с ред за влизане в банката, като в някои фигурират вече близа 12 000 чакащи”, разказва Фьодороф.

Страхът сред населението расте

и от вилнеещите въоръжени доброволни отряди. Те често задържат хора под различни предлози, като някои от задържаните от тях все още са в неизвестност. От същите отряди страдат и свещениците от Украинската православна църква. По думите на епископ Климент, който бе охулен от руските си събратя, руски свещеници, заедно с маскирани въоръжени поддръжници на новата власт заплашват, гонят и конфискуват църковни храмове. 16 от неговите духовници вече изпратили семействата си и най-ценните икони в континентална Украйна, за да ги спасят и предпазят.

Навлизащото руското законодателство също доведе до редица проблеми.

Зависимите от хероин, лекуващи се на “Метадон” са лишени от възможността да им се прилага необходимата терапия. Причината е в забраната на лекарството.

“Обричат ни на смърт”- това казва Александър, 40-годишен наркозависим, който без да знае, че “Метадон” е забранен в Русия, е гласувал “За” анексирането на Крим.

Сред големите проблеми е и този в съдебната система. Съдебните дела са замразени, поради незнанието на съдии и прокурори какъв закон да прилагат. ДНК тестовете, до скоро правени в Киев, вече ще се извършват в Москва. Пътните полицаи признават, че не знаят какъв закон за движение да прилага.

За юристите дипломите им от висше учебно заведение на Украйна вече са без значение.

“Аз не съм в състояние да се конкурирам с младите адвокати, които идват от Русия с дипломи по руско право”, каза Олга Черекова, която по-рано бе получила докторска степен от Украйна.

Усещането за жителите на Крим е, че се върнаха в 1991 година, че целия път, извървян от тях е бил напразно. Очакваната от тях раздяла с Украйна не се случи, както при добре планирания “кадифен развод” между Чехия и Словакия през вече далечната 1993.

Преходът в Крим е хаотичен, а на фона на задълбочаващия се конфликт в Източна Украйна изглежда, че положението на полуострова ще става все по-тежко.

Превод: Faktor.bg

Ди Велт“: Руснаците опразват магазините заради финансовата война

27 мнения за “И в Крим вече има руски “ред”( за стоки и услуги) като в анексираните Абхазия и Южна Осетия”

 1. Rusnatzite sa idioti i promiti mozatzi!! No za vsichko sa vinovni Balgarskite i Evropeyskite putili!! A v BG fi ima mnofo-o-o-o-o-o!! PROST NAROD , MAYKA MU STARA !!!!!!!!!

 2. Малко акъл е необходим, но на време. Има да си скубят косите сега.

 3. И така стигаме до извода, че не е все едно, дали ще те гази кален руски ботуш или лачен, западен чепик. Сам преживях “анексията” на източна от западна Германия и мога да кажа, че нещата си дойдоха за няколко години на място. И в Крим ще си дойдат на местото, но на едно друго, там, където никой от нас не желае да попадне(даже шАренкова, даже сИмов, даже сИдеров и т.н.). Обещаното не е като изпълненото! Лошото е, че някой път, връщане назад няма…

 4. Когато Украйна се присъедини към ЕС, макар и не съвсем скоро, кримчани ще си издъвкат от яд руските паспорти за мезе към водката, ама ще е късно.

 5. Гласували били за “присъединяването”, пък сега усетили, че били сбъркали. Я стига!
  Малко ли им бяха примерите: Германиите, Куба, Кореите …
  И сега какво? Капризи – имали чувството, че се връщат в 1991-ва… Я да се стягат! Връщането продължава! “Осторожно! Двери закрываются!”
  Бредбъри го е казал: “Всяко село има своя просяк, своя пияница и своя луд.” Съдбата се грижи да ни осигурява необходимите примери.В това число и лоши. Останалото е свобода на волята да избереш.

 6. А Русия почва да си строи Южен поток от Варна,без да се интересува от резолюциите на ЕС.Нашето правителство се радва и подкрепя строежа все едно сме част от Русия,а не от Европа.И разбира се, се обещават потоци от мед и масло-хиляди работни места,ниски цени на газа, щастие и благоденствие.50 години в СИВ все го стигахме това благоденствие и така и не го достигнахме.

 7. Сега ще усетят кремчетата какво значи “где так вольно дишит человек”! Диша волно и бащица Путлер се грижи да му липсва всичко друго! Фалшивият референдум си казва думата – тепърва ще има преплували морето до Украйна, очаквайте скоро издигане на “стена на срама” по границата с Украйна и плуващи самоубийци от Крим (Куба) до Украйна (Флорида) LOL Единствено ще се разват на руското бръснарско ножче Ленинец, което е толкова тъпо, че като се бръснеш с него и … плачеш за Ленин!

 8. Руснаците се прибраха у дома,да ги поздравим за правилният избор,сега ще разберат има ли разлика между Европа и Евразия.Дано русофилите или по-скоро путинофилитв у нас прогледнат

 9. Чудесни коментарии,но тъпите руснаци,неизличимо болни от прочутият имперски и великоруски шовинизъм дори и да прочетат тези коментари няма да си признаят грешката!Нека ги оставим да се пекат на огъня,който сами си запалиха!Всепак жалко за можеби единият процент интелигентни и нормално мислещи руснаци!Малко са,ама май и нормално мислещите българи не са много повече!?

 10. Хаоса в Крим е съвсем типичен за руски ред, който е много по-близо до хаоса отколкото до някаква уреденост. Дежурния овободител на народите е започнал да освобождава от движимото и недвижимото имущество и уж собственото си население в Крим. Повечето от собствениците на хотели на първа линия са били освободени от имуществото си непосредствено след “завръщането” на заблудения син Крим към майка Русия. Да се готвят собствениците на хотелите на втора линия за прехвърляне на собствеността под дулата на автомати АК от кримските руснаци на безпорно по заслужилите руски руснаци.

 11. От личен опит знам колко горд гражданин на най-прогресивния “строй” се чувстваш, когато застанеш на километрична, мъчително бавно топяща се, опашка за нещо най-необходимо. Сигурно същото е чувството като на жител на страна с най-мъжествения (макар нисък на ръст) президент в историята, стоейки на подобна по размер опашка с ниска скорост на “ликвидност”!
  Очаквам с огромно нетърпение до какво ще доведат в самата Русия опитите на бившите другари да нормализират нещата в Крим след опияняващо грандиозната Олимпиада (50 млд. Евро).
  Във връзка с опашките имаше стар виц от времето на СССР: Лют януарски студ, пред магазин за хранителни продукти чака огромна опашка за черная икра (черен хайвер). Партийната ядка се щура вътре и обмисля критичната ситуация. След малко пред премръзналата опашка излиза мастит номенклатурчик и казва: “Евреите да напуснат опашката”. Евреите надават ропот, но нищо не може да се направи, с мърморене се разотиват. Още един час, студ, не се трае. Номенклатурчикът пак излиза и нарежда: “Всички безпартийни да напуснат!”. Безпартийните са възмутени, но и те напускат, мърморейки. След още един час номенклатурчикът отпраща и комсомолците по подобен начин. Още един час премръзване. Излиза цялата партийна ядка от магазина и секретарят казва: “Товарищи, мьi все здесь партийнъйе, поетому скажем прямо – черная икра нет и вообще не бьiло! Ошибка в документов снабжения”. Един скован от студ от чисто партийната опашка промърморва: “Опять евреям повезло!”

 12. Които са украинци ще избягат в Украйна.Ония “щастливите” новоруски поданици ще отпрашат за Москва и в Крим ще останат татари, българи и разни неруснаци.
  Честито Косово КаПутин!

 13. Докато съм между живите,
  ще ме е страх-
  от рецидивите на рецидивите!
  Радой Ралин

 14. Edinstvenata zaguba ot likvidiraneto na SSSR e zagubata na estestvenata sreda na vitzove kato gornia. No kakto e tragnalo, tavarish Putin shte navaksa zagubite.
  Jalna im maika na rusnatzite i ako ne mu diode akala na masovia balgarin (v koito se samniavam) i na nas.

 15. Бедна им е фантазията на кримчани какъв тежък махмурлук ги очаква след “пиянството” на тяхната република…
  Ще слушат само на записи медения гласец на Путин, които им сваляше “предреферендумни” звезди от облаците, защото вече ще усещат само жилото му!
  Ще осъзнаят, че са били употребени и захвърлени от един жесток и коравосърдечен тиранин, чиито лични комплекси се избиват от милиони….

 16. Г-н Инджев,ако не сте Вие, вече си помислих, че в Крим зсичко е по мед и масло, защото телевициите ни информират само за “опълченците” в Украйна,а за дережето в Крим нито дума.

 17. Повечето руснаци ,около 90% са с напълно промити мозъци.Това е абсолютен факт.Не могат да различат истината от пропагандата .И това се дължи на тяхната система за образование и възпитание на подрастващите и особено на техните СМИ/медии/,които не са нищо друго освен мощно пропагандно средство за налагане на лъжата като истина.Както се казва:Гьобелсовата пропаганда ряпа да яде.Само вижте техните новини и ще разберете за какво иде реч.Тук ще ви дам на руски анализ за това:1
  Если россиянин хоть на минуту отойдет от вымышленного образа и осознает, что никаких фашистов в Киеве нет, он будет вынужден признать, что чувство ненависти, которое его переполняет — это его собственное чувство.
  Психолог Олег Хомяк рассказывает, как в России происходит массовая обработка сознания и дает рекомендации, как общаться с родственниками, друзьями и коллегами – россиянами, чьи мозги взял напрокат Кремль.

  В той сложной ситуации, в которой мы сейчас находимся, у нас возникла неожиданная для многих проблема в общении в родственниками, коллегами, друзьями и сотрудниками из России. Почему вроде бы нормальные, адекватные люди ведут себя, как сумасшедшие? И как на это реагировать? Раньше, общаясь с россиянами, мы могли что-то обсуждать, спорить, доказывать, договариваться. Была нормальная коммуникация. Теперь же мы обнаруживаем, что нас просто не слышат. В ответ на любые наши доводы идет какой-то текст, состоящий из набора штампов, причем мы понимаем, что этот посыл – явная ложь. Мы обсуждаем положение дел не в России, а в Украине, но при этом россияне занимают такую позицию, будто лучше нас знают, что у нас здесь происходит.

  Я советую, когда такое происходит, переводить внимание собеседника на те безобразия, которые происходят в России – терроризм, воровство, повальное пьянство и т.д. Также можно спросить собеседника о том, почему в России сейчас происходит подъем неонацистских настроений, и как они намерены со всем этим бороться. Это самый простойспособ сбить накал.

  Почему вдруг с рациональным, взрослым и умным человеком становится невозможно говорить? Здесь уместно было бы рассказать о таком механизме как зомбирование или массовая обработка сознания. Важно помнить, что СМИ в России уже много лет находится под полным контролем государства, они транслируют создаваемую властью единую управляемую идеологию. Есть, конечно, и оппозиционные СМИ, но их прессуют, и чем дальше, тем меньше их становится. Скоро там возникнет единое идеологическое пространство. В России возрождена и восстановлена советская система пропаганды в самых жутких ее формах. Эта пропагандистская машина очень похожа на ту, которая была в гитлеровской Германии, но явно до нее не дотягивает. Тем не менее, система СМИ в России работает очень мощно.

  Каким образом происходит зомбирование? У каждого человека есть личное сознательное и подсознательное, наши собственные эмоции, чувства, отношения. Но есть еще и коллективное бессознательное, о котором говорил Карл-Густав Юнг. Оно подразумевает набор одинаковых стереотипов мышления у разных людей, включенных в одну систему. Какие образы возникают в голове у человека, выросшего в СССР, например, у меня, при слове «фашизм»? Первое, что возникает в моей голове – это плакат времен войны, на котором советский солдат протыкает штыком фашиста. Второе – сожженные города и деревни. Дальше – фашисты с закатанными рукавами держат в руках шмайсеры. Еще – песня «Вставай, страна огромная!» Эти картинки содержат сильнейший эмоциональный заряд, тут и страх, и ненависть, и гнев, и презрение и еще много чего.

  Коллективное бессознательное содержит образы: смесь из визуальных картинок, чувств, переживаний и звуков. Причем совершенно необязательно, чтобы эти образы соответствовали реальности. Например, в России вполне успешно работает такой образ как «мировая закулиса», который по форме своей абсурден, хотя при этом намекает на что-то конкретное.

  Образы могут быть принципиально выдуманными, не связанными с реальностью, но при этом сотканными из элементов реальности. Например, россиянам рассказывают, что в Украине власть захватили бандеровцы и фашисты. Берутся мифические образы «фашистов», «бандеровцев» (тоже очень эмоционально заряженный образ, причем, для Востока и Запада Украины этот заряд диаметрально противоположный) и соединяются с реальным Киевом, русскоязычными гражданами, Майданом Независимости. Все это причудливым образом перемешивается и создается образ хаоса.

  Так как мы принадлежим к самым разным системам (родовой, профессиональной, национальной, государственной и т.д.) мы подключается к разным наборам образов, хранящихся в коллективном бессознательном этих систем. Как в фильме «Матрица»: воткнули в затылок шнур и человек видит ту картинку мира, которую ему диктует система. Такими «портами» соединения человеческой психики и системы являются образы. С одной стороны образа (со стороны системы) находится визуальная картинка или стереотип (тот же «фашист», которого я, например, ни разу в своей жизни не видел, как и подавляющее число россиян), а с другой – наши личные эмоции (ненависть, гнев, страх, жажда справедливости и т.д.) И вся личная энергетика человека направляется на реализацию этого системного образа. То есть чувства и силы многих россиян теперь активно направлены на борьбу с фашизмом в Украине, хотя в их жизни есть множество проблем, с которыми следовало бы побороться.

  Включаясь в систему (для большинства людей это происходит бессознательно и неконтролируемо), мы принимаем эти образы и сопереживаем их. У взрослых россиян таких исторически сформированных образов предостаточно, взять хотя бы идеологические образы, созданные в советское время. При этом нужно понимать, что была реальная война, с ее ужасами и жертвами и был ее образ, созданный в нашем коллективном бессознательном. Это разные вещи. Но обычный человек не различает образ выдуманный и образ наблюдаемый. Он воспринимает любой образ как правду. Если тот не слишком фантастичен. Хотя иногда даже слишком фантастические образы принимаются за правду. Вспомните хрестоматийный пример, как радиопостановка по книге Герберта Уэллса «Война миров» вызвала панику среди населения. Если я, вы, еще кто-то начнет сейчас убедительно рассказывать о встрече с чупакаброй, через некоторое время этот зверь перестанет быть фантастическим в восприятии слушателей. Люди не отличают образы, полученные из собственного опыта, от образов, полученный из системы. Простой пример. Все мы уверены, что знаем, как выглядит Солнечная система: посредине Солнце, вокруг которого крутятся по своим орбитам планеты. Но разве кто-то из нас видел это своими глазами? Мы видели картинку из учебника и приняли ее на веру. Если это понять, то обнаружится, что у нас нет другого подтверждения существования Солнечной системы, кроме этого образа из учебника. Значительная часть наших знаний о мире – это такие картинки, не полученные из собственного жизненного опыта.

  Благодаря тому, что мы живем на одной территории, вращаемся в одном сообществе, а, значит, присоединены к одной общей системе, мы «заглатываем» одинаковые или похожие образы, и это позволяет нам общаться, как бы понимая друг друга. Если говорить о мышлении, то не столько человек мыслит, сколько система мыслит через человека. Система загрузила в нас какое-то количество образов и теперь все наше осмысление действительности идет через эти образы. То есть процесс мышления – это не личный процесс, а системный.

  Итак, что же произошло в России? Путин начал активизировать и актуализировать определенный набор образов: в первую очередь, образ фашизма (россияне реагируют так, будто фашизм стоит у их границ) и, конечно же, идеи советского героизма. Здесь уместно вспомнить праздник День Победы. Этот праздник, кроме того, что отражает реальный процесс – победу СССР над Германией, еще имеет мощную идеологическую нагрузку. Это праздник, призванный ежегодно поддерживать настроение победителя. После Победы прошло 70 лет. За эти годы было проиграно и упущено немало, была проиграна холодная война с Западом (СССР рухнул, экономика России теперь – сырьевая). Но праздник продолжается и люди продолжают жить с ощущением победы. Сейчас в России уже не столько вспоминают погибших в этой страшной войне (что стоило бы делать), а наслаждаются шовинистическим чувством победителя. Этот день можно было бы сделать днем памяти, днем мира, протеста против воен, но в современной России, которая на самом деле продолжает быть советской, этот праздник продолжает функционировать как способ поднятия героизма.

  Россияне – имперская нация, а у всех имперских наций есть постимперский синдром – переживание, мягко говоря, грусти-печали об утерянном величии. Отсюда и День Победы, и прочие праздники, связанные с величием России и русского оружия. Если на это переживание потерянного величия манипулятор накладывает несколько сильно заряженных образов, например, того же фашизма, и указывает, где именно находится этот фашизм (в данном случае – в Украине), то автоматически вся эта сила эмоций поднимается и большая часть российского населения рвется воевать с фашизмом в Украине.

  Но эмоции недостаточно поднять, их нужно поддерживать. И начинается апеллирование к русскому единству (бросаются ложные идеи о всяческом ущемлении русских и даже русскоговорящих), к идеям православия (против «бесстыжих геев Европы»). В результате мы имеем фьюжн-идеологию, соединившую символы-образы советского прошлого, российского имперского прошлого, панславянизма и православия. Этот странный микс подается под видом концепции «духовных скреп». Хотя единственные скрепы, которые есть в России — это нефть и газ, все остальное – идеологическая надстройка, призванная придать этому всему хоть какой-то смысл. И это понятно, ведь жить в бессмысленном мире – очень тяжело.

  Нужно понимать, что люди, подключенные к общей системе образов, перестают мыслить, они просто реагируют, как на нажатие кнопки. СМИ нажимает кнопку – пошли эмоции, процесса мышления нет. Поэтому, когда вы пытаетесь говорить с россиянином, вы обнаруживаете мощную эмоцию, логика там не работает. Даже если вам удастся невероятными усилиями убедить человека в чем-то, что-то ему доказать, вы с удивлением обнаружите, что при следующем разговоре он опять возобновит свой посыл, причем в той же форме, что и до этого. Почему? Потому, что он возвращается домой, присоединяется к системе – к телевизору, соседям, коллегам и опять загружается той же информацией.

  Как понять, что ваш собеседник зомбирован? Он эмоционально реагирует, выдает мощные штампы (одинаковые у всех представителей одной системы) и совершенно не слышит ваших аргументов. Человек не впитывает внешнюю информацию, которая может разрушить образ, созданный у него в голове. Признак сильной идеологии именно в этом – в человека встроен механизм защиты от «ненужной» информации. И человек держится за этот механизм защиты. Потому, что если он хоть на минуту отойдет от вымышленного образа и осознает, что никаких фашистов в Киеве нет, он будет вынужден признать, что чувство ненависти, которое его переполняет – это его собственное чувство, что эта агрессия, которую он испытывает – его собственная. Что потребность убивать испытывает сейчас лично он. И что его страна – не освободитель, а оккупант. Для любого нормального человека – это катастрофическое переживание.

  Поэтому, если вы сталкиваетесь с такой заряженностью, знайте – что-то доказывать бесполезно. Хотя, можно и попытаться, может, ваш собеседник еще сохранил зачатки критического мышления. Признак того, что ваша попытка коммуникации может увенчаться успехом – то, что человек вас внимательно и с интересом слушает, задает уточняющие вопросы. Это говорит о том, что он способен мыслить, воспринимать информацию. Вы можете очень осторожно, дозировано давать ему эту информацию, не задевая, по мере возможности, его стереотипы о родной стране. Рядовой россиянин, вдруг осознающий, что его страна – агрессор, а Путин – вор и лжец, теряет веру в свою страну, свой патриотизм и вместо собственного величия, неразрывно связанного с величием своей страны, вдруг начинает ощущать свою ничтожность.

  Но, что делать, если зомбированный россиянин, с которым вы общаетесь, ваш родственник, давний друг, коллега? Лучшее, что вы можете сделать – это уйти с темы коллективных образов и вывести разговор на дорожку личных интересов. Спросить, как там дети, платят ли пенсию, что с зарплатами, закончили ли ремонт. Или повернуть беседу в профессиональное русло. Вы увидите, как человек в одно мгновение станет таким, каким вы его знали раньше. Но стоит вам затронуть какую-то геополитическую тему, как произойдет обратный процесс. Совсем, как в фильме «Матрица», когда каждый мирный житель вдруг превращается в агента Смита. Согласно фильму, агент Смит – это автономный модуль, призванный поддерживать систему. Так и в данном случае, из каждого россиянина начинает проглядывать Дмитрий Киселев. Исчезает личность, появляется система. Вы в какой-то момент начинаете говорить не с человеком, а с динамиком Путина. Поэтому рассчитывать, что вам удастся победить, не приходится. Система по определению мощнее вас одного. Таких динамиков в России – сотни миллионов.

  Единственное, что мы можем в данной ситуации – поддержать личностный контакт, прочувствовать границы, в которых можно общаться, и обязательно нужно делать акцент на следующем: «Сейчас ситуация сложная, даже очень сложная, но мы же нормальные люди и все хотим мира. Поэтому давай просто спокойно на это смотреть. Все будет хорошо, и у тебя, и у меня». Такой подход может сохранить какой-то баланс в отношениях. Если же вы начнете выходить из себя, кричать, избивать противника словами, вы, безусловно, почувствуете себя лучше (это хороший способ саморегуляции), но ничего не добьетесь, кроме возросшей ответной агрессии и ненависти. Если вам ради саморегуляции захочется кого-то из знакомых россиян потроллить – тролльте. Если отношения вам не дороги. Сейчас вы ничего не докажете. Эта система смыслов со временем рухнет сама.

  Примите как факт: гуманистическое ожидание, что все люди умные и с ними можно договориться – это иллюзия. Ум, конечно, у каждого индивидуальный, но если его взяла в пользование система, он становится частью этой системы. А с ней договориться нельзя.

 18. Призив във връзка с дългия текст на руски език пó горе:

  Хора, моля ви, превеждайте на български език такива километрични и вероятно много интересни статии! Имайте милост към гостите на блога, които не владеем руски език.

 19. в предишната статия заменете думата ‘руснак’ с комунист и ще разберете защо е толкова трудно да се спори с комунистите и да ги убедите в очевидни неща…

 20. Няма никакво значение за българския народ какво ще става с Русия и Украйна, нито каК ще живее населението на анексирания от комунистическа Русия полиостров. Ние си имаме наши комунисти, които властват все още по бандитски начини.

  По- добре е да се насочат усилията към борба срещу нашите родни комунисти, пък има време да съчувстваме на други народи. На нас никой не съчувства.

 21. Правилно отбелязват колегите, че за само за едно нещо може да се съжалява след разрушаването на “нерушимия” СССР- за вицовете. По актуалната тема:
  “Върви Иван Иванович по улицата с една обувка. Среща го Сергей Сергеевич и го пита:
  -Кво става,бе, изгубил ли си я? Потерял?
  -Нет, намерих я!-радва се Иван Иванович.

 22. Симпатизанката е напълно права,пък и не е изискано да се публикват толкова дълги материали в коментарна рубрика.

  Пожелавам й ако може да се откаже от симпатиите към ДСБ,защото тази формация е създадена от комуниостите.Един ден ще се убеди в това.

 23. Към “антикомунист”
  Не се правете на две и половина.Останете си там където сте си истински.В този блог са интелегеннтни хора и никой не ви се връзва на глупостите ви.
  “Пуст будет Масква навсегда” това е вашето кредо.Затова и според вас не трябва да се занимаваме и да коментираме Украйна,Крим,Кремъл.Сякаш нас не ни очаква същата съдба.Да Путин не е комунист.Той е с десни възгледи.Вие също сте антикомунист,но породата ви с Путин е една и съща.Тя не е българската кауза

 24. # D.SAVOVA
  За съжаление сте права. Нашият АНТИКОМУНИСТ е от махленски мащаб, има параноя и е намерил убежище във “Всички ме мразят защото са комунисти, а аз не…” Искам ясно да призова:
  Гласувайте масово за Реформаторския блок !
  Днес нямаме по-добра алтернатива.

 25. Иво!Ползвам твоя блог така ,както преди повече от четвърт Век българския поданик ползваше радио”Свободна Европа” за да научава за случващото се по света ?За “гадния” капиталистическия живот?За истината но не тази представен ни от “Работническо дело”,НР и БНТ(до болка втръснали ни)а тази ДРУГАТА ?
  Ти не гледаш ли телевизия? Не слушаш ли радио?Не четеш ли вестници?Там това РАЗЛИЧНОТО за тегобите и разочарованията на гражданите на кримската губерния ЛИПСВА.
  Добре е че чрез твоя блог гласът на “Свободна Европейска България”достига и до НАС.За което БЛАГОДАРЯ!

 26. Нема страшно, “симпатизант/ка на ДСБ” ми е само агентурният псевдоним. Иначе си гласувам винаги за ДПС.

 27. На кримските другари не им пука, те ще са добре. “Елита” им няма да усети тези особености на руския ботуш.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.